online

nulla dies sine XVL lineae




30.07.2006., nedjelja

Ferien am Bodensee

Stjecajem okolnosti odmor s familijom provodim u Švicarskoj. Prošlog tjedna smo iz Züricha odletjeli do Bruxellesa. Danas smo se odvezli do Konstanza, njemačke kockarske meke na Bodenskom jezeru.

Rukavac konštanske subotnje špice


Da bismo šetali Konstanzom, parkirali smo u Kreuzlingenu (CH), pa granicu s Njemačkom prešli pješke. Carinici i policija ne pregledaju pješake. Vratili smo se na isti način. Od Kreuzlingena smo se odvezli ručati prema Berlingenu, mjestašcu na Untersee, donjem dijelu Bodenskog jezera iz kojeg ističe Rajna.

Berlingen am Untersee


S jedne i druge strane jezera govori se njemački, ali razlike između Švicarske i Njemačke vidljive su već pri pogledu na okoliš. Njemački je razbarušen. Švicarski, parkovski dotjeran.

Popili smo kavu u Tägerwilenu, u stanu s pogledom na suhu i prozračnu staju za konje.

Na povratku u Zürich skrenuli smo do Lipperswila. Upad u Conny-Land je 25 švicarskih franaka, a za djecu iznad tri godine 22. Uštedjeli smo 22 franka jer naša plavušica još nema tri. Švicarska je u odnosu na Njemačku - bezobrazno skupa.

Katarina je sama odabrala crnog ponija


update: U organizaciji Grupe za Švicarsku bez vojske (GSoA) u subotu je nekoliko tisuća prosvjednika u Bernu tražilo prekid vojne suradnje Švicarske i Izraela optužujući Izrael i SAD za događaje u Libanonu.

- 09:56 - Komentari (9) Isprintaj #

26.07.2006., srijeda

Vrh državnog odvjetništva nekompetentan za Glavaša


Zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel javno je otkrio imena dvojice svjedoka u istrazi o ubojstvu Milana Levara. Kakve su njegove kompetencije komentirati smije li ili ne smije Branimir Glavaš na svojoj web stranici objavljivati iskaze svjedoka iz istrage?
Nikakve!

Čitav istražni postupak protiv Branimira Glavaša je farsa.
Večernjak je objavio dijelove svjedočenje generala Karla Gorinšeka i pukovnika Ivana Grujića. Potom je istražni sudac i glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić otkrio identitet dvojice mogućih svjedoka. A na koncu Općinsko državno odvjetništvo iz Zagreba traži od policije da otkrije tko je Večernjaku odao pojedinosti svjedočenja Gorinšeka i Grujića. Naravno da će se autorica spornog teksta u Večernjaku Mladenka Šarić koju policija treba ispitati pozvati na zaštitu svog izvora i od čitave stvari neće biti ništa.

Zanimljivo je da je upravo Grujić, za kojeg su i ostali mediji naveli da nije rekao ništa protiv Glavaša, kao operativac SZUP-a 1991. bio zadužen za istragu o nestancima srpskih civila, te da je ne dovršivši posao prebačen u Zagreb kod Josipa Perkovića u SIS.

Koliko mi je poznato, u dosadašnjem dijelu istrage o ratnim zločinima u Osijeku nisu korišteni materijali POA-e (bivšeg SZUP-a), tako da je sve ovo skupa, ponavljam, farsa.

- 02:20 - Komentari (0) Isprintaj #

23.07.2006., nedjelja

Šef POA-e koristio mobitel svoje firme

U ljeto 2004. na inicijativu Ivice Đikića iz Feral Tribunea javnosti je bačena u uho mogućnost da bi Tomislav Karamarko mogao postati šef svih hrvatskih špijuna. Predsjednik države Stjepan Mesić podržao je tu inicijativu u razgovoru s Đikićem, a Luka Bebić, ispred HDZ-a založio se za Karamarka u izjavi za Jutarnji list.


Smatrao sam Karamarka lošim izborom, ne samo zbog njegove povezanosti sa špijunskim podzemljem umočenim u ratne zločine i kriminal, već i zbog njegove nejasne poslovne karijere: Karamarko postaje šef svih hrvatskih špijuna?

Karamarko mi je oštro odgovorio preko tadašnje glavne urednice Vjesnika Andreje Latinović koja je kazala da sam napisao neistinu da on ima vikendicu na Mljetu, da što ima isti efekt kao kada bi ona napisala da sam ja ubojica.

Interviewu s Karamarkom povjerila je Marku Barišiću, a mene je obavijestila da je bila na ručku s budućim šefom SOA-e i da su o meni razgovarali pet sati.
U razgovoru kojem se htio oprati od prljavština iz mog teksta Karamarko je o svojoj poduzetničkoj karijeri rekao:

* Jeste li radili neki veći posao u vezi sa sigurnošću?
- Posljednje što smo radili bilo je provedba međunarodnog koda o sigurnosti pomorskih luka. Za to nas je ovlastila hrvatska vlada i sve smo napravili do 1. srpnja.
* O čemu se radi?
- Amerikanci su nakon 11. rujna nametnuli svijetu niz novih konvencija vezanih uz sigurnost. Tako je i taj novi kodeks do 1. srpnja trebao biti primijenjen u svijetu. Mi smo to napravili za Hrvatsku, na što smo svi u tvrtki ponosni. Hrvatska nije ni na kakvim crnim listama, nego se naše luke, s tog aspekta, smatraju sigurnima. Posao smo dobili u konkurenciji s jednom američkom tvrtkom. Sudeći prema reakciji američkih kongresmena koji su, za nedavnog posjeta Hrvatskoj, tražili od Vlade da ih se informira o tome, što su naši djelatnici sa zadovoljstvom uči-nili, napravili smo dobar posao.
* Često Vas se spominjalo uvezi s Europapress holdingom Nine Pavića? Kakav je vaš odnos?
- Jedan od naših klijenata je i Europapress holding. Naša tvrtka radi sigurnosnu arhitekturu zgrade u Koturaškoj ulici u Zagrebu, budućeg sjedišta holdinga. Tu nemam što tajiti jer je riječ o korektnom, poslovnom odnosu.

Marko Barišić, Nedjeljni Vjesnik, 05. rujna 2004.


Karamarko je na pragu mogućnosti da stvarno zagospodari špijunskim prostorom u nas, a Ivica Đikić se dosjetio ozbiljno zagrepsti po njegovim poduzetničkim aktivnostima: FERAL OTKRIVA: KAKO POSLOVNO CARSTVO TOMISLAVA KARAMARKA DOŽIVLJAVA PROCVAT DOK JE ON NA ČELU NAJMOĆNIJE DOMAĆE TAJNE SLUŽBE

A da mi netko ne zamjeri da sam odustao od teme, nadopunio bih Đikića svježom, provjerenom informacijom koju sam dobio na mail:

mobitel koji je do prije par mjeseci koristio Tomislav Karamarko plaćao je Soboli... naime na VIP portalu se sve do NEDAVNO moglo vidjeti da je vlasnik broja koji koristi naš šerif, tvrtka Soboli... onda je odjednom skužio da je to malo previše pa sad tog broja nema...

Zamisli da direktor FBI koristi mobitel koji plaća neka privatna firma koja se bavi securityem


- 01:03 - Komentari (2) Isprintaj #

22.07.2006., subota

Financial Times otkrio toplu vodu


Considering that even earlier, at the beginning of the year, there were announcements that Croatia should undertake moving general Gotovina form Croatia, on some way persuede him or force him to leave teritory of Croatia and to go to Bosnia and Herzegovina, and then to arrest him EUFOR, I think that something similar happened now. Some deal between him, chief of POA Tomislav Karamarko and main state attorney Mladen Bajic. They probably through some mediators, suggested to leave Croatia at the end of the summer. Probably by some promises he was soothed because he let to be arrested so easily on Canaries. I know only that all this time chief of POA Tomislav Karamarko was in conntact with one of his attorneys, Ivo Farcic. And I also know reliably that general Gotovina didn’t call no one of his attorneys, not even his own wife from Madrid. He called only his one reliable friend, whose name is not mentioned in all these headlines till now, about how POA helped in Gotovina’s arrest.

45 Lines, December 15th, 2005



Ja na sljedeći način rekonstruiram ove posljednje događaje:

Obzirom da je i ranije, još početkom godine, bilo najava da bi Hrvatska trebala poduzeti uklanjanje generala Gotovine iz Hrvatske, na neki način ga nagovoriti ili natjerati da napusti teritorij Hrvatske i u to vrijeme da prijeđe u Bosnu i Hercegovinu, pa da ga onda uhiti EUFOR, ja mislim da se i sada nešto slično dogodilo. Sklopljen je neki deal između njega, šefa POA-e Tomislava Karamarka i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Oni su mu, vjerojatno, preko nekih posrednika, sugerirali da napusti Hrvatsku tamo krajem ljeta. Vjerojatno je nekakvim obećanjima bio uljuljkan dok se dao tako lako uhititi na Kanarima. Znam samo da je cijelo ovo vrijeme šef POA-e Tomislav Karamarko bio u kontaktu s jednim od njegovih odvjetnika Ivom Farčićem. A znam isto tako pouzdano da se general Gotovina nikome od tih odvjetnika, pa čak ni vlastitoj ženi nije javio sad iz Madrida. Javio se samo jednom jedinom povjerljivom prijatelju, čije se ime ne navodi u svim ovim natpisima do sada o tome na koji je način POA pomogla u uhićenju Gotovine.

45 lines, 12.12.2005., ponedjeljak


Several months of quiet negotiations through secret service channels were instrumental in Gen Gotovina's agreement to hand himself over in Spain's Canary Islands in December, says Mr Sanader's foreign-policy and security advisor, Hido Biscevic.

But Croatia was able to deal with its alleged war criminals far more easily because the country came out of the 1990s wars as a victor and has fewer suspects, legal analysts have said.

Neil MacDonald, FT.com site; Jul 20, 2006



General Ante Gotovina nije uhićen, nego se dobrovoljno predao, piše The Financial Times. List navodi kao izvor te obavijesti hrvatskog državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hidajeta Bišćevića. Bišćeviću, za kojega kaže da je "vanjskopolitički i sigurnosni savjetnik premijera Sanadera", novinar iz Financial Timesove londonske redakcije Neil MacDonald pripisuje i tvrdnju kako je "za Gotovininu suglasnost da se preda na Kanarskim otocima poslužilo nekoliko mjeseci tihih pregovora kroz kanale tajnih služba"...

Ministarstvo vanjskih poslova RH odmah je opovrgnulo pisanje The Financial Timesa, a hrvatsko veleposlanstvo u Londonu uredništvu poslalo demati, s tezom o "arbitrarnoj interpretaciji i neistinitim navodima". Vlada RH reagira jer bi teze iz Financial Timesa značile da RH prvi put potvrđuje da je postojao dogovor s odbjeglim Antom Gotovinom.

Stojan de Prato, Davor Ivanković, Večernji list, 22.07.2006.


Vjerujete li vi MVPEI-u i Vladi kad šalju demanti u FT, koji nije objavljen, a ne kažu ništa o zamjenici ministrice Hidi Bišćeviću kojeg FT citira. Je li Bišćević dao izjavu ili nije? Je li izjava potpuno izmišljena ili krivo citirana? Ništa od toga ne čujemo od hrvatske Vlade, a Hido Bišćević se ušutio.

Bitno je da se s demantijem javio i Tomislav Karamarko, ravnatelj POA-e. ali samo u sebi poslovno bliskom EPH dnevniku, Jutarnjem listu:

Ravnatelj POA-e Tomislav Karamarko također je demantirao postojanje bilo kakvih tihih pregovora između hrvatskih vlasti i odbjegloga generala Gotovine.

T. L., B. V., T. K., Jutarnji.hr, 21.07.2006


Iskreno priznajem da je tvrdnju o Gotovininoj dobrovoljnoj predaji prije mene objavio Hrvatski list.

Nagrada 45 Lines za vijest godine 2005. ide Hrvatskom listu



- 02:23 - Komentari (0) Isprintaj #

20.07.2006., četvrtak

Vladimir Šeks i Josip Perković na komšijskoj rakijici


Večernji list donosi optimistične vijesti za sve lustraciofile:

Savezno državno odvjetništvo pri Vrhovnom sudu Savezne Republike Njemačke otvara istrage za sva ubojstva hrvatskih emigranata u toj zemlji iza kojih stoji zloglasna Udba!...
Ovaj novi korak njemačkog pravosuđa uslijedio je nakon prošlotjednog sastanka njemačkih tužitelja u Državnom odvjetništvu RH. Dok su dotad njemački tužitelji i suci tijekom suđenja Pratesu iskazivali u više navrata ogorčenje hrvatskom nesuradnjom i opstrukcijom suda, Nijemci su iz Zagreba otišli vrlo zadovoljni. To nam je potvrdio naš izvor, a zadovoljstvo je u tome što su dobili velik broj dokumenata, među kojima i dugo očekivani elaborat POA-e o ubojstvima hrvatskih emigranata...

Zvonimir Despot, Večernji list, 19.07.2006


I dok Despot potpaljuje nade da bi se situacija na hrvatskoj špijunskoj sceni mogla zemljotresno promijenit, Josip Perković, glavni lik udbaške sapunice "Priča iz Hrvatske - non fiction", navodno je zamijenio stan sa sinom Sašom. Preselio je s Pantovčaka u Bauerovu ulicu da bi Saša na posao u Ured Predsjednika mogao ići pješice. Ako je navod točan, Josipu Perkoviću sada je u Baurevoj prvi susjed predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Nezamislivo dobra situacija da se njih dvojica, kad god požele, uz rakijicu, prisjete zajedničke osječke prošlosti.

- 01:02 - Komentari (1) Isprintaj #

19.07.2006., srijeda

Predsjednik Stjepan Mesić iz osobnih motiva prikriva muljažu s Blaškićem


Prokomentirao je predsjednik nam Mesić optužbe iz Haaga što stižu na račun Gorana Granića i Ante Nobila da su muljali s dokumentima MUP-a za Blaškićevu obranu, kao neosnovane:

- Koliko ja znam, uvijek su bili slani dokumenti koji su bili dostupni Vladi i ne znam ni za što drugo. Je li poslana ova ili ona verzija, ovisi o tome je li bilo više verzija - rekao je Mesić, dodavši da je sve što je poslano bilo autentično.

Hina/Jutarnji list, 17.07.2006.


Na vidljivoj razini Mesić se suprotstavlja nalazu Haaškog tužiteljstva jer se sam svrstao u one koji su zaslužni za smanjenje Blaškićeve kazne, na osnovu, kako se pokazuje, dvojbenih dokumenata.

U kapitalizaciju slučaja Blaškić uključio se predsjednik Mesić s tvrdnjom da je njegov donedavni savjetnik za nacionalnu sigurnost i tajnik Ureda predsjednika zadužen za arhivu, Željko Bagić, osobno zaslužan za pronalazak dokumenata koji su pomogli da Tihomiru Blaškiću u Žalbenom postupku pred ICTY bude drastično smanjena kazna.
Mesićevu izjavu Radiju 101 odmah je intervjuom u tjedniku »Nacional« osnažio sam Bagić rekavši da je on pregledavao arhiv u Uredu predsjednika te pronašavši ključne dokumente predao ih Nobilu. Neočekivano, predsjednika Mesića i njegovog donedavnog najbližeg suradnika Željka Bagića demantirao je sam Anto Nobilo u izjavi za »Feral Tribune«...

Naš izvor upozorava da su se predsjednik Mesić i Željko Bagić ubacili u ovu priču kako bi u javnosti amortizirali učinak činjenice da je Europska komisija Bagiću zabranila boravak na svom teritoriju zbog pomaganja odbjeglom generalu Anti Gotovini. Pravosudni kuloari komentiraju da Anto Nobilo ne želi dijeliti slavu s predsjednikom Mesićem i njegovim bivšim savjetnikom Bagićem i iz jednog posebnog razloga.
Prošle godine sarajevski tjednik »Dani« objavio je transkript iz Ureda predsjednika iz 1997. godine u kojem na jednom mjestu tadašnji šef SIS-a Markica Rebić pokojnom predsjedniku Tuđmanu kaže da su svjedočenje Stjepana Mesića haškim istražiteljima, koje se koristilo i u slučaju Blaškić, dobili od odvjetnika Nobila, ali da on moli da se ta informacija drži u diskreciji. Prema našim pravosudnim izvorima taj transkript je osvanuo u sarajevskim »Danima« dok je Željko Bagić bio na vrhuncu moći u Uredu predsjednika.

Željko Peratović, Vjesnik, 8. kolovoza 2004.


Kasnije se u "Nacionalu" pojavio i transkript iz Ureda Predsjednika u kojem razgovaraju pokojni Franjo Tuđman i Anto Nobilo iz 1997. gdje se zorno vidi kakav je poznati odvjetnik dvostruki igrač. S Nobilom su dalje obračunavali Bagić i Pukanić, a Mesić se suzdržavao komentara.

Mesić Nobila nije izravno napadao, a sada ga i brani jer je razglašeni krivičar blizak Josipu Perkoviću, obavještajcu koji preko sina Saše, trenutno ostvaruje najveći špijunski utjecaj na Predsjednika. Perković je odveo Nobila Gojku Šušku, kako piše Jasna Babić u knjizi "Urota Blaškić", odnosno, preko njega je Blaškićev odvjetnik preuzeo slučaj od Zvonimira Hodaka. Perković je i kasnije, kao tajni savjetnik Tomislava Karamarka, 2000-e predstojnika UNS-a odlazio u Banske dvore savjetovati Gorana Granića o slučaju Blaškić i drugome.

A Gorana Granića, kad se isključi Perkovića iz igre, Mesić brani i zbog slučaja Gotovina, gdje je mlađi brat diplomatskog "Očenašeka" također predvodio opstrukciju suradnje s Haagom. Kad se Mesić aktivno uključio u slučaj Gotovina, nakon telefonskog razgovora s odbjeglim generalom, te Pukanićevog "intervjua" Goran Granić je dobio ulogu čovjeka koji će na razini Vlade pokrivati antihaške poteze koje su vukli Mesićevi špijuni Turek i Bagić. Upravo je Goran Granića, nakon odlaska s funkcije, prvi javno priznao da je POA špijunirala hrvatske novinare koji su negativno pisali o lovu na Gotovinu.

- 00:16 - Komentari (2) Isprintaj #

18.07.2006., utorak

Alternativna medijska platforma 45 Lines

U raspravi na Bestseleru o budućnosti blogosfere virtuela je napisala:

ne sumnjam da će (ako već nisu) neka imena s bloga biti kupljena od ‘institucija’ (a pri tome ne mislim baš ništa loše, dapače!) - no, vidjet ćemo i transfer u obrnutom smjeru, ljudi iz institucija će prelaziti na blogove (45 lines je već poodavno tu, prije pet godina bio bi samo jedan od mnogih nezaposlenih novinara, a danas ima, tj. stvorio je alternativnu platformu publiku).

virtuela, Besteler, May 15, 2006


S ovim bi se mogao u potpunosti složiti. 45 Lines je danas alternativna medijska platforma koja ima brojnu i vjernu publiku i ostvaruje značajan utjecaj. Prije svega, zbog izbora tematike, još uvijek ne možemo govoriti o oglašavalačkoj jagmi, ali svakako da ćemo pronaći načina da i taj problem riješimo.


- 10:37 - Komentari (2) Isprintaj #

17.07.2006., ponedjeljak

Svjedok iz bećarca

Treće proročanstvo 45 Linesa tiče se Vjenceslava Billa, osobe koja se na stranicama Feral Tribunea reklamira kao svjedok protiv Branimira Glavaša.

Na zahtjev Branimira Glavaša, Bill je danas pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem saslušan u prisutvu pravosudnog policajca.

Nesposoban za suđenje?

Branimir Glavaš ranije je tužio Vjenceslava Billa za klevetu, a Bill se više puta nije pojavio na sudu pravdajući izostanke potvrdom liječnika psihijatra da zbog ozljede glave u ratu nije sposoban za suđenje. Stoga je Glavaševa obrana danas zatražila da se svjedoka vještači, ili da se za vrijeme njegova svjedočenja, budući ga smatraju opasnim, pozovu pravosudni policajci. Istražni sudac Zdenko Posavec odbio je prijedlog o vještačenju svjeodka, ali je u sudnicu pozvao službenika osiguranja.

Željko Petrušić, Jutarnji list, 17.07.2006.


Isto je na zahtjev mog odvjetnika Luke Šuška postupila sutkinja Tanja Hučera:

Na traženje punomoćnika tužitelja konstatira se da je ročištu nazočan pravosudni policajac kojeg je na isto ročište pozvao raspravni sudac nakon što je u spis neposredno prije ročišta dostavljen podnesak tužitelja od 10. 4. 2006. godine u kojem tužitelj izvještava sud da je tužitelj osobno kao i neki od predloženih svjedoka dobio prijetnje u veljači i ožujku 2006. godine, te je sud kako bi osigurao mirno odvijanje današnjeg ročišta te sigurnosti sudionika postupka pozvao i osigurao nazočnost pravosudne policije za današnje ročište.

Punomoćnik tužitelja ostaje kod dokaznih prijedloga iznesenih u tužbi i naknadnim podnescima tužitelja i predlaže da sud službenim putem zatraži izvještaj VII Policijske postaje Zagreb, i Glavnog državnog odvjetnik RH, a u svezi prijava koje je tužitelj podnio protiv Vjenceslava Billa...

Zapisnik sa raspravnog ročišta povodom tužbe autora 45 Lines protiv države od 12.4.2006.


Je li sudac Zdenko Posavec upoznat s mojom prijavom Državnom odvjetništvu i policiji protiv Billa, pa je prihvatio Glavašev prijedlog, ili je bilo dovoljno što je Glavaš zatražio prisustvo pravosudne policije, ostavljam vam da sami prosudite.

Naravno da očekujem da ću biti i optužen da sam u dogovoru s Branimirom Glavašem. Uostalom, Vjenceslav Bill mi je poslao Glavašev broj mobitela:

"098309032 ovo ti broj Branimira Glavasa sa bi ti bio novinar na sto se pozivas pitaj ga sto je Bill lagao bit ces informiran iz prve ruke reci mu i da sam ti ja dao broj uostalom imas poruku reci mu da dao ni psu pusi kurac jer kao i tebi nakon govana koliko ste pojeli i vasim ce nasljednicima smrditi iz usta"

Pošiljaoc: Vjenceslav Bill, +38598385848, Poslano 13:95.01, 17.03.2006.


Vjenceslav Bill prošle godine negdje između Berave i Bosuta


Velik broj vjernih čitatelja 45 Lines izrazio mi je potporu za vrijeme Billovog prijećenja u veljači i ožujku, i sjeća se kako sam se tada mučno osjećao. No, nisam imao druge nego javno raščistiti odnose s Billom uz napomenu da mislim kako on svojim svjedočenjem neće teretiti Branimira Glavaša po optužnici Državnog odvjetništva:

Dakle, ne znam zašto se Vjenceslav Bill i dalje plaši Branimira Glavaša. Zašto bi Branimir Glavaš ikako naudio Billu kad ovaj protiv njega nije svjedočio.

45 lines, 17.03.2006.


Usporedite gornji citat s donjim:

Ni Vjenceslav Bill nije imao nikakvih saznanja o ubojstvima srpskih civila. Rekao je samo kako je čuo da je bilo ispitivanja civila u spomenutim garažama. Međutim, spominjao je ubojstva drugih osoba, koja nisu predmet ove istrage, pri čemu je istaknuo likvidacije njegovih suboraca Mate Šabana i Tihomira Međugorca zvanog Kjoto...

Nakon izlaska sa suda Bill je izrazio čuđenje što nije pokrenuta šira istraga. Na novinarski upit rekao je da s Glavašem danas nije komunicirao. - Što ću ja s njim pričati. Uplašio se, samo se smješkao. Glavaš je kriminalac - rekao je Bill.

S druge strane, Branimir Glavaš bio je zadovoljan. - Mogu samo reći: obrana - optužba danas je dva prema nula - rekao je Glavaš.

Željko Petrušić, jutarnji list, 17.07.2006


O razvoju proreknute situacije više možete pročitati na linkovima:

Vjenceslav Bill traži ispriku, Samoproglašeni svjedok Glavaševih zločina, Vjenceslav Bill se ispričao bolešću - Tko je ovdje lud, Vjenceslav Bill: Skini virus s mog kompjutera ili ću te kaznit!.

Želite li ga čuti kako pjeva, a niste ranije, kliknite na ove dvije mp3-ice: , .

- 22:56 - Komentari (2) Isprintaj #

15.07.2006., subota

Nobilo i Blaškić u proročanstvu 45 linesa


Isto tako, navodno Haaško tužiteljstvo traži obnovu postupka protiv Tihomira Blaškića nakon što je dobilo sasvim čvrste informacije o postojanju Blaškićeve zapovijedi za ratni zločin u njegovoj zoni odgovornosti.

Navodno, Haaško tužiteljstvo posjeduje sasvim uvjerljive dokaze da su za tu zapovijed znali Ante Nobilo, njegov stručni suradnik Josip Perković, Markica Rebić šef SIS-a, i njegov suradnik Stipan Udiljak.

45 lines, 28.10.2005.


Među tim dokumentima su i oni koji potvrđuju da su "usmene zapovijedi Blaškića vezane uz napad na Ahmiće uključivale i zapovjedi da se počine zločini". U napadu snaga HVO-a na Ahmiće 16. travnja 1993. ubijeno je 116 bošnjačkih civila, većinom muškaraca u dobi za vojnu službu.

Tužiteljstvo u zahtjevu, među ostalim, navodi kako su dokumenti MUP-a Hrvatske na temelju kojih je Blaškiću smanjena kazna bili krivotvoreni, odnosno izmijenjeni kako bi se prikrilo da se oslanjaju na tvrdnje Blaškićeva branitelja Ante Nobila o paralelnoj liniji zapovijedanja za koje ne postoje dokazi.

HINA, net.hr, 13. 07. 2006.


Izvor MUP-a – Nobilo

Taj ključni dokument, koji je prvo oslobodio, a onda doveo u ovakvu situaciju Blaškića, jest izvješće MUP-a RH koji dovodi do saznanja da pokolj Muslimana u Ahmićima nije naredio Blaškić, nego da su krivci Darijo Kordić i čvrsta linija HDZ-a, koji su izdali ilegalnu zapovijed o pokolju. Žalbeno je vijeće bilo time impresionirano. Istražitelji su u međuvremenu otkrili originalni dokument MUP-a, dvostruko veći i u kojemu nije izbrisano ime “izvora”. Kada su otkrili da je riječ o, apsurdno, Anti Nobilu, branitelju Blaškića, zaključili su da je riječ o krivotvorini.

Davor Ivanković, Večernji list, 15. 07. 2006.


Ostvarilo se još jedno proročanstvo 45 linesa. Više sam puta na blogu upozoravao na špijunske manipulacije kojima se u radu služi odvjetnik Ante Nobilo. Dovoljno se prisjetiti slučaja Mire Bajramovića kojeg je na ispovijed u redakciju Feral Tribunea doveo kontroverzni odvjetnik.

Kad sam upozoravao uglednog kolegu iz neavnosnog dnevnog lista na Nobilove muljaže, odgovorio mi je da ta tema ne zanima čitatelje njegovih novina jer je navodno riječ o nekim prastarim događajima. Samo par dana nakon što je odbio moj pristup slučaju Nobilo, u panegiricima je pisao o knjizi Jasne Babić "Urota Blaškić", gdje se spomenuti odvjetnik izdvaja kao glavni lik, te s njim objavio hvalospjevni intervju.

Predugo se bavim istraživačkim novinarstvom da bih pisao panegirike ljudima za koje znam da to ne zaslužuju. Nikad nisam bio toliko lijen i površan da sam se oslanjao samo na izvore koji bi me zadužili da bih im hvalospjevima trebao vraćati usluge.

Sukus priče o podmetanju lažnog izviješća MUP-a iz 2000-e leži u činjenici da je Vlada Ivice Račana preko zamjenika premijera Gorana Granića, kojeg su brifirali Ante Nobilo i Josip Perković, progutala foru da u Haagu treba uvaliti Dariju Kordiću kako bi se pomoglo Tihomiru Blaškiću, te simulirati procesuiranje ahmićke četvorke kako bi se opstrukcijom, proces upropastio.

Iz tekstova Jasne Babić u Večernjem listu prošle godine doznali smo da je Željko Stipić, aktualni, prigodničarski, zadarski ustaša bio izvor koji je Antu Nobila obavjestio na kojim se lokacijama u okolici Zadra skriva ahmićka četvorka koju Nobilovi dokumenti terete kao izvršitelje pokolja u Ahmićima.

Jasna Babić je zamjerila Franji Tureku, tadašnjem ravnatelju SZUP-a da je kriv što je izvor koji je dao ključnu informaciju stavljen također na optuženičku klupu u svojstvu jataka.

Anto Nobilo je na ekspresnom procesu gdje su svi optuženici oslobođeni optužbe zbog nedostatka dokaza, zastupao Željka Stipića.

Da bi amortizirao učinak optužbi za koje je znao da će stiči iz Haaga, Anto Nobilo je neki dan podnio kaznenu prijavu protiv bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt jer je kod Stankovića u Nedjeljom u dva izjavila da je njegov klijent Krunoslav Fehir kao i Glavaš trebao biti pritvoren obzirom na vlastito priznanje da je sudjelovao u ubojstvu.

Time je, zapravo, stavio pod lupu čitav slučaj Fehir-Glavaš, obzirom da je evo i Haag ustanovio da je Nobilo kao branitelj u kaznenim procesima sklon špijunskom muljanju.


- 10:48 - Komentari (1) Isprintaj #

14.07.2006., petak

Najpoznatiji lažac među dobitnicima nagrada Hrvatskog novinarskog društva


Razmišljam se prestati baviti novinarstvom jer ovo selo naše malo Hrvatska ne podnosi proroke. Uspjeh doktora Franje Tuđmana je indikativan izuzetak u tom pravilu.

Pročitavši ovoga tjedna priznanje Ive Pukanića da je Nacional u listopadu 2004. donio izmišljenu priču o pokušaju otmice djece Ante Gotovine prisjetio sam se da sam tu glupost razotkrio još u Vjesniku mjesec dana nakon što je objavljena, te da sam do nedavno bio jedini koji je javno posumnjao u Pukanićeva naklapanja.

Uvod u Puknićev prvi tekst:

DRAMA U CENTRU ZAGREBA

Spriječena otmica Gotovinine djece

Tek prije nekoliko dana doznalo se se da su polovicom lipnja četvorica beogradskih kriminalaca stigla u Zagreb s zadatkom da otmu djecu generala Ante Gotovine

Piše: Ivo Pukanić

Tek se prije nekoliko dana doznalo za dramu koja se u petak, 4. lipnja, odvijala u središtu Zagreba. Tada je, u zadnji trenutak, spriječena otmica djece odbjegloga generala Ante Gotovine koju je trebala izvesti skupina srpskih kriminalaca iz Beograda. Cilj pomno pripremane akcije bio je jednostavan: ucjenjujući ga otetom djecom, primorati generala Gotovinu da se preda Haaškom sudu. General Ante Gotovina u Hrvatskoj ima dvoje djece. Starija kći Ana rođena je 1994. u Gotovininoj ratnoj vezi s Vesnom Karuzom, novinarkom Hrvatske televizije, koja je izvještavala s bojišnice. Sin Ante rođen je 1997. u braku Gotovine i Dunje Zloić, pukovnice HV-a, koju je general upoznao kao tajnicu i osobu od najvećeg povjerenja pokojnog ministra Gojka Šuška. Kao rezultat vrlo dobrih odnosa između Vesne Karuze i Dunje Zloić-Gotovine Ana i Ante zajedno ljetuju u...

Nacional, 19.10.2004.


Dio mog teksta:

U konstrukcije s Gotovinom upletena je i Srbija. Tako je jedan tjednik objavio maštovitu priču da su mafijaši iz Srbije pokušali oteti generalovu djecu, ali da su odlučnom akcijom njegovih prijatelja, najprije isprebijani a potom transportirani natrag u Srbiju. Na pitanje ima li u tome istine, ugledni beogradski stručnjak za organizirani kriminal Dobrivoje Radovanović izjavio je za Vjesnik da je riječ o čistoj fantaziji.

Nitko u Srbiji nije čuo za imena navodnih beogradskih mafijaša koji su trebali oteti Gotovininu djecu. Božidar Spasić, bivši savezni inspektor Udbe i vlasnik detektivske agencije SIA-e, rekao nam je da priča o otmičarima iz Beograda »ne pije vodu«.
»Tko zna koji su motivi da se u priču o Gotovini uplete Beograd. No sigurno je da ono što je objavljeno nema veze sa zdravim razumom. Počevši od toga da bi se - čak i kad bi to bila istina - postavilo pitanje kako to da su u Hrvatskoj Gotovinini prijatelji sposobniji i jači od službenih policijskih organa i tajnih službi, do toga da se automatski pištolj 'ultimax', kojim su se navodno poslužili Gotovinini prijatelji, na javnom mjestu ne može nositi skriven ispod odjeće čak ni zimi zbog svoje veličine i izgleda«, kaže Spasić.
On podsjeća da se svojedobno u Hrvatskoj pisalo da je Željko Ražnatović Arkan pušten iz hrvatskog zatvora 1991. jer su njegovi ljudi u Srbiji zarobili kćer pokojnog predsjednika Franje Tuđmana.
»Te tvrdnje su također glupost. Da je Nevenka Tuđman bila zatvorena u Srbiji, najprije bi se time pohvalio sam Arkan kad se vratio u Beograd, a vjerojatno bi i pokojni Tuđman - kad mu se kći našla na sigurnom - iz te priče, da je istinita, napravio sebi spomenik«, zaključuje Spasić.

Željko Peratović, Vjesnik, 19. 11. 2004.


Pa Pukijevo posipanje pepelom od utorka:

OBMANE GENERALOVA ODVJETNIKA

Lažac u timu advokata Ante Gotovine

MARIN IVANOVIĆ, jedan od odvjetnika Ante Gotovine, izmislio je priču o otmici generalova sina bez znanja ostalih članova odvjetničkog tima: priču je u listopadu 2004. godine objavio Nacional zbog čega se ovim putem ispričavamo čitateljima i hrvatskoj javnosti

Piše: Ivo Pukanić

Ispričavam se čitateljima Nacionala i hrvatskoj javnosti zbog pogrešnih informacija koje sam napisao i objavio u vezi s otmicom sina uhićenoga generala Ante Gotovine koji je u to vrijeme još bio u bijegu. U trenutku objavljivanja toga članka bio sam uvjeren da mi moji informatori govore istinu. Nimalo sumnjajući u njihovo poštenje i dobre namjere, vjerno sam prenio čitateljima cijeli događaj, točno onako kako mi je opisan. Nažalost, moj informator, u koga sam imao povjerenje, svjesno mi je lagao. Prije nekoliko mjeseci počeo sam sumnjati da mi je lagao. A da sam bio obmanut i izigran definitivno sam se uvjerio prošloga tjedna, kada mi je taj čovjek pred svjedocima to i priznao. Ime čovjeka koji je beskrupulozno lagao je Marin Ivanović i jedan je od glavnih članova odvjetničkog tima generala Ante Gotovine. No to nije i jedina laž koju mi je Ivanović plasirao, a...

Nacional, 10.07.2006.


Ivo Pukanić je dobitnik nekolicine nagrada HND-a. Između ostalih, novinarom godine proglašen je 1999., a 2004. bio je nagrađen za najbolji intervju (onaj s Gotovinom, dakako). U zadnjem broju svog tjednika, među glavnim temema mu je gore spomenuta ispovijest i isprika. Više puta prozivan da je glasnogovornik organiziranog kriminala, on na svojim domjencima okuplja predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivu Sanadera i dijeli "Top stipendije".
O meni je pisao da surađujem sa stranim tajnim službama klevećući Gotovinu, da o istom po Srbiji širim laži.
Trebam li spomenuti da nikada u Hrvatskoj nisam dobio novinarsku nagradu, te da sam bez posla ponajprije zbog tekstova kakav je ovaj gore citirani o izmišljenoj otmici.

Najbolje je da promijenim zanimanje. Zvuči li dobro scenarist znanstveno-fantastičkih filmova? Podučim se bolje engleskom i paralelno pišem blog na stranom jeziku. Možda me zapadne kakava međunarodna blogerska nagrada.

Ni novinar Ferala Drago Hedl do sada nije dobio hrvatsku novinarsku nagradu. Zadnji put kad se natjecao za novinara 2005-e. po izbopru HND-a, pobijedio ga je Goran Milić, legendarni yutelovski osloboditelj Vukovara.

A povodom priznanja koje je dobio iz SAD-a - Presenting Knight International Press Fellowship Awards: Shadha Muhammad Al-Jubori, chief correspondent in Iraq for BBC Radio, Drago Hedl of the Feral Tribune, Croatia, izjavio je za Feral:

Bilo bi mi i draže da sam sličnu nagradu dobio u Hrvatskoj, zemlji u kojoj živim i u kojoj novinarski djelujem skoro tri desetljeća", kaže Hedl, te dodaje: "Možda će mi ta nagrada pomoći da postanem poznatiji i u Osijeku, gradu u kojemu sam rođen i u kojemu sam proveo najveći dio života, pa da za mene sazna i gradonačelnik Anto Đapić koji se uporno pravi da ne zna da ja ovdje živim. Za razliku od čestitki koje stižu čak i od misije OESS-a u Hrvatskoj i hrvatskog PEN centra, a da ne govorim o brojnim kolegama iz zemlje i svijeta, gradonačelnik Osijeka nije primijetio činjenicu da sam dobio tu vrijednu nagradu. I ne samo to, on ne zna da ovdje radim, jer je na nedavnom ručku s probranim osječkim novinarima elegantno izostavio poziv novinaru Ferala", ističe Hedl.

Vladimir Matijanić, Feral Tribune, 12. srpnja, 2006.


45 Lines se pridružuje čestitkama kolegi Hedlu i od sutra redakciju seli u Švicarsku.


- 12:17 - Komentari (14) Isprintaj #

12.07.2006., srijeda

Bordel maloljetnica


Zašto Dragan Novosel u optužnicu protiv gospićke skupine nije uvrstio silovanja maloljetnica?


Kada danas kao jedini političar nakon 15 godina kaže da je spomenk Nikoli Tesli u Gospiću miniran, predsjednik Stjepan Mesić, zasigurno ima u vidu i druge događaje u tom gradu koji su poprilično zaprljali lice Domovine. Ne tako davno preminuli Ante Karić, Mesićev kum, svjedočio je u svojstvu predsjednika Kriznog štaba za Liku na riječkom sudu u procesu protiv Tihomira Oreškovića i Mirka Norca.

Ante Karić je poznavao osobu koja je za potrebe haaškog suda koncem 1998. dala video iskaz iznoseći brojne šokantne pojedinosti o događajima u Gospiću 1991.-1993. Prema potvrdi dvojice svjedoka Mesić je 1999. vidio spomenuti iskaz i zgrozio se nad onim što je čuo.

U današnjem podcastu čuti ćete prvi dio iskaza ženske osobe, sudionice događaja opisanih u presudi sutkinje Ike Šarić protiv Tihomira Oreškovića, Mirka Norca i Stjepana Grandića. Zbog tadašnjeg stava vrha Državnog odvjetništva, odnosno zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Dragana Novosela, da optužnicom ne budu obuhvaćeni svi mračni događaji, priča koju ćete čuti nije bila predmetom rasprave na riječkom sudu.

Čak i svjedokinja koja je nakon davanja ovog iskaza bila zastrašivana nije o okolnostima koje ćete čuti bila ispitivana na procesu u Rijeci. No da njen šokatni iskaz nije izmišljotina potvrdio je intervju Tomislava Orekovića, bivšeg policijskog inspektora iz Gospića koji je zbog prijetnji smrću s obitelji izbjegao u Njemačku, objavljen 2002. u Jutarnjem listu. Tomislav Orešković je sudjelovao u pronalaženje jedne žrtve koja je preživjela seksualna iživljavanja u organizaciji Tihomira Oreškovića. Predstavnici riječkog suda koji su sipitivali Njemačkoj izbjegle svjedoke nisu inzistirali na ovoj priči u razgovoru s Tomislavom Oreškovićem i Zdenkom Bandom, koji je žrtve spašavao još 1991.

Iako nije sudski dokazana, ne znači da priča nije istinita. Uostalom, uvjerite se sami!



- 13:52 - Komentari (3) Isprintaj #

09.07.2006., nedjelja

Razdor među Gotovininim lobistima


Kako piše Gordan Malić u zadnjem Globusu, bivši savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za nacionalnu sigurnost Željko Bagić potjerao je iz odvjetničkog tima Ante Gotovine, bivšeg SIS-ovca Marina Ivanovića, optuživši ga za napad na obranu generala Ivana Čermaka i izmišljanje priče o pokušaju otmice Gotovinine djece.

Marin Ivanović je posilni bivšeg šefa SIS-a Markice Rebića i na vezi Iviću Pašaliću.

Prethodno je iz odvjetničkog tima otišao Ante Vukorepa, odvjetnik u bliskim odnosima s Ivićem Pašalićem.

Čini se da je najjača neformalna lobistička struktura vezana za Gotovinu opet postao pakt predsjednik Stjepan Mesić - uhićeni tajkun Hrvoje Petrač.

Željko Bagić koji je izgurao Marina Ivanovića na sastanku kod medijskog tajkuna Ive Pukanića, najčvršća je karika u vezi Mesić - Petrač.

Preko njega je predsjednik Mesić obavljao sve prljave poslove pomaganja Gotovini, od organizacije intervjua, pa nadalje.

Bagić je potencirao svoju obiteljsku vezu s Petračem (tajkunov sin i savjetnikova kći su hodali) kako bi na sebe privukao sve negativne komentare Mesićeve bliskosti s osobom koja je nepravomoćno osuđena za otmicu maloljetnika.

Bagić se nedavno osnažio Mesićevom pomoći da se zaposli na šefovsko mjesto u INA-i, u odjel sigurnosti, od kud je potjeran bivši legionar Milenko Filipović, za kojeg se sumnjalo da je u svojoj kući blizu Zagreba jedno vrijeme skrivao Antu Gotovinu.

Petračeva struja među lobistima je ojačala jer je u Gotovininom braniteljskom timu, iako nije dobio haašku akreditaciju, ostao zajednički odvjetnik Marijan Pedišić.

Hrvoje Petrač bi uskoro trebao biti izručen iz Grčke u Hrvatsku kako bi mu se obnovilo suđenje za otmicu Zagorčeva djeteta i jasno da misli da mu presudni utjecaj među Gotovininim lobistima može biti od pomoći pred obnovljeno suđenje. Uostalom, Zaklada za istinu o Domovinskom ratu koja sada legalno skuplja novac za Gotovininu obranu, u zadnje vrijeme inkasira značajne svote.

Otpadnička Rebić-Pašalićeva lobistička frakcija, trenutno nema na udaru Mesića, ponajmanje Petrača.
Prema pritužbama Franka Bilavera, zamjenika predsjednika HDZ-a u SAD-u, rebić-pašalićevci razvaljuju po HDZ-u u dijaspori.

* Spominjete da bivši djelatnici hrvatskih tajnih službi upravljaju pojedincima u dijaspori i u Hrvatskoj?

- Tu mislim prvenstveno na Margetića koji je glavni informator tih pojedinaca u dijaspori; jedno je biti novinar, a drugo je biti nečiji potrčko bogzna čijim tajnim službama. Što očekivati od čovjeka koji je, kako tvrde ljudi u dijaspori, ostao dužan i Bogu i vragu, a sada se svojski trudi po nalogu bivših špijuna posvađati Hrvate u dijaspori.

Otpadnici iz HDZ-a

* Ivica Grgić, inače sponzor Margetića, stavio je Vašu adresu, registracijske oznake automobila na svoju web stranicu pozivajući Hrvate u SAD-u da Vas "ubijede" da promijenite politiku.

- Pazite, njima svima smeta HDZ, imam osjećaj da nam nikada neće oprostiti što danas imamo Hrvatsku. Glupo mi je voditi razgovore s gospodinom Grgićem kojemu ne odgovara ništa što je hrvatsko. On jedan dan napada svećenike i fratre da su špijuni, drugi dan se uhvati mene, a danas napada Luku Mišetića jer je izjavio da Vlada RH i premijer Sanader pomažu Gotovini.

* Ti isti ljudi su pokušali organizirati prosvjede nakon uhićenja Gotovine pred hrvatskim veleposlanstvima, a Vi ste se potrudili kako ti prosvjedi ne bi uspjeli.

Bivši špijuni

- Na prosvjede su nas pozivali neznani i sumnjivi Hrvati širom svijeta i to na obljetnicu Oluje, a sve kao za Antu Gotovinu. Pa naravno da je to svakom normalnom čovjeku sumnjivo.
Držite da tim ljudima koje ste nabrojili i koji "svađaju dijasporu" upravljaju neki ljudi iz Hrvatske?
Da, ne bih o imenima, ali njihovi sponzori su svima poznati. To su otpadnici iz HDZ-a, bivši visokopozicionirani špijuni, koji imaju veze i s dostavljanjem onog tajnog svjedočenja predsjednika Mesića Margetiću.

Saša JADRIJEVIĆ TOMAS, Slobodna Dalmacija, 08. 07. 2006.


Novinari ponajbolje upućeni u Gotovinino skrivanje


HDZ-ova, odnosno Sanaderova trenutna pozicija u čitavoj je priči najnezgodnija. Činjenica je da je iz braniteljskog tima kog je pomagala Zaklada za istinu o Domovinskom ratu izletio odvjetnik Ivo Farčić, koji je bio poveznica između odbjeglog generala i šefa POA-e Tomislava Karamarka. Farčić je bio odvjetnik generala Ante Rose, još jedne karike iz kruga lobista, a zastupao je i Jozu Grgića, osobu koja je Gotovini donijela desetak tisuća eura na Tenerife i navodno ispečatiranu putovnicu na ime Kristijan Horvat.

Obzirom da Gordan Malić u Globusu prešućuje Farčićevo odstranjivanje iz tima, njegov tekst treba shvatiti kao odgovor šefa POA-e Tomislava Karamarka Željku Bagiću.

Nekoliko analitičara me upozorilo da poruka Malićevog teksta glasi: Pokušavate nas izbaciti iz priče, ali mi vas tajno nadziremo i spremni smo vas javno prokazati.

- 17:33 - Komentari (0) Isprintaj #

08.07.2006., subota

Stari lisac Joža Manolić


Na 17. godišnjicu osnutka HDZ-a Josip Manolić je s Pericom Juričem i Ivanom Vekićem sjedio pod Tuđmanovom slikom obilježavajući dan kad je osobno izigrao braću Veselice i izrežio postavljanje Franje Tuđmana na čelo pokreta koji će obilježiti demokratsku Hrvatsku. Raspalio je kritiku po aktualnom vodstvu HDZ-a koje ga nije pozvalo na službenu proslavu "jer nije više u HDZ-u". Pohvalio je i snagu Tuđmanove politike koja je objedinjavala.

Perica Jurič, Josip Manolić, Ivan Vekić i Željko Škorjanc (photo Jutarnji list)


Nekoliko tjedana kasnije Manolić je na suđenju Praljku, Prliću i drugima optužio Tuđmana i Šuška da su krivi za rat s Bošnjacima i operacionalizaciju ideje o podjeli BiH.

Lukavi Manolić zavarao je i SIS-ovsku ekipu Markice Rebića koja servisira obrane Praljka i petorice u Haagu, pa nije postalo opće poznato da će Manolić svjedočiti u tom procesu. Svojedobno je Milan Levar naveo da je Manolić razgovarao s haaškim istražiteljima više puta u Grazu, što su pored ostalog iz ICTY-a Levaru zamjerili. Markica Rebić je imao špijune u Haagu. Izjavio je na HTV-u da mu je stenogram svjedočenja Stipe Mesića dao Blaškićev odvjetnik Anto Nobilo. Ali Manolić je, pored svega, očito pretvrd orah za Markičinu mrežu.

Tomislav Naletilić snimljen u Širokom Brijegu (photo by Slobodna Bosna)


Tomislav Naletilić, bivši šef radiklnih emigranata u Njemačkoj, koji ne voli Manolića, u izjavi za Slobodnu Bosnu u svibnju o.g., na istom tragu, ali oštrije napao je Tuđmanovu politiku u BiH:

* Znači, Vi vjerujete da se Tuđman dogovorio sa Miloševićem o podjeli BiH, a da su mreže KOS-a i UDB-e asistirale u realiziranju takvog plana?

- To je jedina i prava istina! S nama se Tuđman nije dogovarao i oko podjele Bosne a sa Srbima nikada se i ne bi mogao dogovoriti. Zato je igrao na provjerene saveznike koji su obiteljski ili prijateljski bili vezani sa Beogradom. Od hrvatske emigracije Tuđman je dobio desetine miliona dolara pomoći, ali nas je smatrao neprijateljima. Tuđman je zapovjedio ubojstva Ludviga Pavlovića u Hercegovini i Mire Barešića u Hrvatskoj. Kada je ubijen i zapovjednik HOS-a BiH Blaž Kraljević, mi smo shvatili da nas je Tuđman otpisao. Umjesto nas koji smo inzistirali na savezništvu sa Bošnjacima, on je u Hercegovini uspostavio strukturu ljudi čije su karijere "stvorile" tajne jugoslavenske službe: Matu Bobana, Slobodana Praljka i Jadranka Prlića.

* Praljak i Prlić su optuženi u Haagu za pomaganje Hrvatskoj u agresiji na BiH, logore za Bošnjake, rušenje Starog mosta...

- Da je ostao živ, Mate Boban bi bio prvooptuženi u Haagu. To je bio notorni kriminalac koji je svoj položaj direktora Robne kuće "Ima" iskorištavao da bi spavao sa tuđim ženama. U zatvoru je završio zbog krađe šećera, a ne iz političkih razloga, kako je kasnije lagao. On je bio vođa pljačkaša HR Herceg-Bosne koji su osramotili hercegovačke Hrvate i zavadili nas sa Bošnjacima. I crkva u Hercegovini je stajala iza njih, pa je mjesec dana pred otvaranje logora za muslimane fratar govorio nama poslije mise kako je došlo vrijeme da definitivno završimo i sa muslimanima. Taj "vojskovođa" Slobodan Praljak je uz svu pomoć svog oca, udbaškog batinaša Mirka Praljka postao tek trećerazredni režiser, ali mu je otac rušitelj i siledžija uspio prenijeti svoj karakter. Postoje snimci kad Praljak nosa odoru generala Hrvatske vojske i ulazi u Hercegovinu sa tenkovima. Što je drugo uradio Tuđman već izvršio agresiju na BiH, a Praljak, Boban i ostali Hercegovci mu bili sredstvo. Kad je Praljak srušio Stari most, po Širokom Brijegu su se janjci okretali što je srušen "turski most". Kakav turski most, govorio sam budalama, pljunuli ste na čast i obraz hercegovačkih Hrvata.

Adnan Buturović, Slobodna Bosna, 11. 05. 2006.


- 11:04 - Komentari (5) Isprintaj #

07.07.2006., petak

Matija Babić nasjeo na Feralovu diverziju


Po povratku iz Sarajeva pričao mi Saint Georg Behemot, redoviti čitatelj Ferala, da je njegov omiljeni tjednik prošloga tjedna objavio hrpu oglasa. Zadovoljno je priopćio novinaru Ferala Igoru Lasiću da splitski tjednik marktinški podebljan izgleda bolje, dakako i ozbiljnije od Globusa. Igor se samo smješkao. U prvi sam tren pomislio da je EPH preuzeo Feral, tj. da će splitski tjednik od sada uređivati Sanja Mlačak, direktorica EPH-a, supruga Davora Butkovića. Ipak, djelovalo mi je to prešokantno pa sam pričekao s javnim komentiranjem.

Matija Babić, vlasnik Index.hr-a nije dijelio moj oprez. Na svom bloger blogu požurio se održati lekciju Feralu i svijetu što je primijetio Viktor Ivančić i uvrstio u zaključak ovotjedne kolumne:

MEDIJI & MARKETING

Jedan od mnogih koji su popušili Feralovu diverziju s oglasima bio je i Matija Babić, donedavni glavni urednik uspješnoga hrvatskog tabloida (s nakladom od stotinjak tisuća primjeraka i cijenom nešto višom od džaba), lik što se nameće kao neka vrsta kompjutorski educiranog Marinka Božića, pa ćemo ga u slavu pokojnika notirati kao M.B., a koji se odmah tim povodom oglasio na svome privatnom blogu. Malo je likovao zbog reklama T-coma i Ožujskog na udarnim stranicama, zlobno primijetio kako će sada Feral možda prestati glumiti jedini bastion slobodnog novinarstva, a zatim održao malu lekciju iz budućnosti koju – uvjeravamo vas – vrijedi citirati:

Možda je ovo korak u smjeru prihvaćanja tržišta. Zakoni tržišta imaju svoje minuse, ali ako ih prihvatiš i dobro plivaš uz njih, daju ti veliku slobodu. Ako ih ne poštuješ ili ne znaš plivati, postaješ underground bez ikakve moći da nešto mijenjaš, bez moći da napraviš nešto korisno i nešto u čemu zaista uživaš.

M.B. je potom to rekao pojednostavljeno:

Pojednostavljeno: ako imaš Paris Hilton imaš publiku. Ako imaš publiku, imaš oglašivače. Ako imaš oglašivače, imaš novaca za 'kvalitetu'. Ako imaš novaca, imaš i moć da objavljuješ komercijalno neisplativ sadržaj zbog kojeg si se zapravo i krenuo baviti ovim poslom.

Što to znači na ovakvom tržištu?

Na ovakvom tržištu ako želiš biti čitan moraš im dati sve. Bild, Guardian, Hello i mjesečnik o Golfu u jednom. Biti ozbiljan i angažiran pod maskom tabloida, odnosno biti tabloid pod maskom ozbiljnog medija, kako god želite.

Blistaviji sažetak strategije tabloidiotizma – kao medijskoga trenda i mentalnog stanja – gotovo i nije moguće zamisliti. Ako bismo tome dodali određenu praktičnu notu, radni naziv strategije glasi: Kako postupati kao kurva da bi iskazao poštenje zbog kojeg si se zapravo i krenuo baviti ovim poslom.

Donekle je šteta što je jedan od čitatelja M.B.-ova bloga na istu web adresu, komentirajući njegov tekst, poslao pisamce sljedećeg sadržaja: One reklame u Feralu su objavljene iz zajebancije, jer se nitko ne želi reklamirati kod njih. Malo si ispao glup. M.B., vjerojatno pocrvenjevši, odgovorio je promptno da nije on glup, nego samo pretjerano optimističan u vezi budućnosti Ferala.

No, glavna stvar s M.B.-om – i zbog toga smo ga ostavili za kraj, kao paradigmu cijele ove glomazne priče – u tome je što je on bio po hitnome postupku smijenjen s mjesta glavnog urednika uspješnoga tabloida kada se drznuo na naslovnoj stranici kritizirati premijera Ivu Sanadera. Naime, zakoni tržišta imaju svoje minuse, ali ako ih prihvatiš i dobro plivaš uz njih, daju ti veliku slobodu.

To je taj primjerak naraštaja iz sretne budućnosti. Smjenjuju ga zbog iskazanog stava, ne dopuštaju mu da misli svojom glavom, a on se osjeća slobodnim. Ne zato što je glup, već što je pretjerano optimističan.


Viktor IVANČIĆ, Feral Tribune, 6. srpnja, 2006.


Matija Babić stvarno nema kredibiliteta pisati bilo što o Feralu i drugom ozbiljnom novinarstvu. Opravdano ga je Ivančić locirao kao kompjuterski educiranog Marinka Božića. On svoju slobodu unosno trži. Okus dreka koji je polizao odlazeći s mjesta glavnog urednika 24 sata zasladio je novim automobilom koji si je kupio od otpremnine za šutnju. Inače je poznat kao neplatiša honorara suradnicima što se može smatrati strategijom uspješnog medijskog poduzetnika. Ostao mi je dužan honorar iz 2000-e za jedan tekst na Vijesti.net, te ćevape za informaciju o ubojstvu Marka Sliška koju sam mu dao za Index.hr.

Svakako preporučam pročitati čitav Ivančićev članak. Ima jako lijepih mjesta o Ivi Pukaniću, Hloverki Novak Srzić, Goranu Miliću, pa i predsjedniku Mesiću.

- 11:00 - Komentari (7) Isprintaj #

06.07.2006., četvrtak

45 Lines u Srbiji

Danas sam guglajući pronašao tekst u novosadskom Dnevniku gdje me se citira kao "vrsnog poznavaoca rada obavještajne zajednice":

Pakovanje Mladića u hrvatski model!?

Hrvatski novinar Željko Peratović, koji više godina prati rad obaveštajne zajednice u svojoj zemlji i važi za jednog od vrsnih poznavalaca te oblasti, otkriva da je Gotovina i dok se skrivao u Hrvatskoj, bio pod stalnom kontrolom njihovih obaveštajnih službi. U septembru 2005. sugerisano mu je da napusti Hrvatsku, nakon što se dugo skrivao po zapadnoj Hercegovini. Peratović kaže da je još početkom 2005. bilo najava da bi Gotovina trebalo da napusti Hrvatku i pređe u BiH, pa da ga uhapse snage Eufora i predaju Tribunalu, što bi se, verovatno i dogodilo...

Peratović je još početkom godine, kada je u jednom intervjuu Radiju “Slobodna Evropa” otkrio "hrvatski model“, ocenio da će se takav scenario primeniti i u hapšenju Karadžića i Mladića, jer "slučaj“ ove dvojice bosanskih Srba ima dosta sličnosti s Gotovinom. Da li će se te prognoze ovog hrvatskog novinara i eksperta za pitanja rada obaveštajnih službi i ostvariti, pokazaće vreme. Ali, podsećanja radi, sada je već druga polovina juna. A od Mladića (i Karadžića) ni traga. Za sada.

M. Bozokin, Dnevnik, Aktuelno, 22.06.2006



Prisjetilo me to prvog gostovanja u talk showu Arena, Foruma za jugoistočnu Evropu, emitiranom na lokalnim tv postajama u Srbiji i BiH entitetu Republici Srpskoj. Tema je bila "Ratni zločini i organizirani kriminal". Te jeseni 2004. još sam radio u Vjesniku, a Gotovina boravio na slobodi.
Pa pogledajte prvi dio mog izlaganja koje se nadovezuje na tvrdnju kriminologa Dobrivoja Radovanovića da novodobni kriminalci vuku korijene iz UDB-e.




- 16:56 - Komentari (6) Isprintaj #

03.07.2006., ponedjeljak

Prekrižili Bandića

Netom sam dobio mail slijedećeg sadržaja:

ZAGREB, 3. srpnja 2006. (FO Press) - Plakatna mjesta na kojima je dojučer stajala osobna iskaznica Milana Bandića osvanula su jutros prelijepljena njegovom prekriženom fotografijom. Do sada su prelijepljeni plakati primijećeni na Trgu bana Jelačića, Trgu žrtava fašizma, na nekoliko mjesta na Slavonskoj avenji i Ulici kneza Branimira, pa čak i u blizini same zgrade Gradskog poglavarstva. I ako zasad jos nitko službeno nije preuzeo odgovornost za ovu akciju, pretpostavlja se da je riječ o djelu skupine građana nezadovoljnih sveprisutnošću i samovladom zagrebačkog gradonačelnika. Još se očekuje službena reakcija Gradonačelnikovog ureda.

Ivana Horvatić
FO Press


Evo i jedne od priloženih fotografija:

Prekriženi Bandić ispred Džamije


Prvi put čujem za FO Press. Ne mogu odrediti je li Bandić prekrižen u Photoshopu ili stvarno. Ima li tko više informacija?





- 12:12 - Komentari (16) Isprintaj #

01.07.2006., subota

Sarajevska majstorska radionica




Vratio sam se iz Sarajeva. Iz priloženog certifikata vidite i što sam tamo radio. Pjer Žalica je baš onako raja.

- 22:48 - Komentari (4) Isprintaj #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Siječanj 2012 (1)
Svibanj 2010 (1)
Svibanj 2008 (16)
Travanj 2008 (19)
Ožujak 2008 (11)
Veljača 2008 (22)
Siječanj 2008 (22)
Prosinac 2007 (15)
Studeni 2007 (16)
Listopad 2007 (19)
Rujan 2007 (14)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (14)
Lipanj 2007 (24)
Svibanj 2007 (17)
Travanj 2007 (33)
Ožujak 2007 (37)
Veljača 2007 (32)
Siječanj 2007 (29)
Prosinac 2006 (26)
Studeni 2006 (34)
Listopad 2006 (31)
Rujan 2006 (29)
Kolovoz 2006 (25)
Srpanj 2006 (17)
Lipanj 2006 (18)
Svibanj 2006 (24)
Travanj 2006 (28)
Ožujak 2006 (34)
Veljača 2006 (35)
Siječanj 2006 (42)
Prosinac 2005 (26)
Studeni 2005 (33)
Listopad 2005 (33)
Rujan 2005 (31)
Kolovoz 2005 (18)
Srpanj 2005 (24)
Lipanj 2005 (34)
Svibanj 2005 (32)
Travanj 2005 (45)
Ožujak 2005 (15)



45 lines © 2005, Zeljko Peratovic