Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Novine silovale silovanu staricu


Prvotno objavljeno 03. 01. 2006. u - 00:06

Današnja 24 sata reklamiraju se na tv-u pričom o silovanoj starici iz Mirkovaca. Na svom portalu objavljuju i puni identitet (uključivo fotografiju) žrtve: Vinkovci: 19-godišnjak ­silovao baku. Ne znam što je, osim isključive žeđi da se bizarna senzacija dobro naplati, motiviralo uredništvo 24 sata da na ovaj način prezentira tragediju starice iz Mirkovaca. Takav postupak 24 sata u kriminalističkoj psihijatriji se naziva ponovno silovanje silovane osobe.

Jutarnji list bio je nešto blaži, pa je objavio bakinu priču uz priložene inicijale, fotografiju iz kuće sa zatamnjenim licem... Večernji list se držao policijskog izvješća ne naslađujući se tragedijom.

Vidjet ćemo hoće li ova priča zainteresirati koga iz HND-a ili Vijeća za medije HHO-a.

Update:

Ipak, nismo dugo čekali na primjerenu reakciju:

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorava na kršenje etike u medijima

U skladu sa zakonskim ovlastima pravobraniteljica je uputila upozorenje uredništvu lista "24 sata" koji je u članku pod naslovom "Vinkovci: 19-godišnjak silovao baku", objavljenom na naslovnoj stranici lista 2. siječnja, nepotrebno razotkrio javnosti identitet žrtve objavivši njezino puno ime i fotografiju, kao i ime navodnog počinitelja.

Pravobraniteljica smatra da je time nepotrebno pogledu javnosti izložena žena nakon što je pretrpjela spolno nasilje i zato što je starije dobi.

Hina, Večerrnji list, 05.01.2006 16:28


S pravom je kolega Vladimir Lulić iz Hine na Skuptšini HND-a zalagao za medijsko poštivanje prava djece. Vidimo da se medijski teror nad nemoćnima proširio i na starije osobe.


Post je objavljen 06.01.2006. u 00:14 sati.