Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Akcijski plan za hapšenje Ratka Mladića

Počeli su se pojavljivati ozbiljni znakovi da se SCG sprema izručiti Ratka Mladića. Predsjednik tamošnjeg Savjeta Vlade za suradnju s Haaškim sudom (Nacionalnog veća SCG za suradnju s Haaškim tribunalom) Rasim Ljajić, koji je obavio i zadaću glasnogovornika Miloševićeve ekstradikcije, izjavio je za Dnevni avaz da je Mladićevo privođenje sada samo tehničko pitanje.

Ovom signalu prethodio je potez ministra obrane SiCG Zorana Stankovića koji je prekinuo dotok mirovine haškom optuženiku. Sličnu su akciju hrvatske vlasti poduzele zamrzavanjem Gotovinine imovine.

Zoran Stanković bliže je upoznao Ratka Mladića nakon što je kao patolog s VMA pregledao tijelo optuženikove kćeri koja je izvršila samoubojstvo.

Međunarodna zajednica će upravo preko Stankovića, kojeg je dio srbijanskih medija proglasio Mladićevim prijateljem, izvršiti najjači pritisak na srbijanske vlasti da predaju mesara iz Srebrenice.

Na sličnoj osnovi pritisnuti su Ivo Sanader, za kojeg Ivica Đikić piše da je s 30.000 eura pomogao Gotovinin bijeg, i Tomislav Karamarko koji je izjavljivao da je optužnica protiv Ante Gotovine politička i da kriminalizira Domovinski rat.

Nakon uhićenja Ante Gotovine srbijanskoj vladi bliske Večernje novosti objavile su vijest da je Ratko Mladić lociran u jednom gradu u unutrašnjosti Srbije te je samo pitanje dana kada će biti uhićen. Službeno, beogradske su vlasti demantirale spoznaje o Mladićevoj lokaciji:

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić ponovo tvrdi da njegovo Ministarstvo ne zna gde se nalazi general Mladić :
"Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno informativna agencija i vojne strukture učiniće sve da ispuni tu obavezu prema međunarodnoj zajednici, Haškom tribunalu i prema svojoj državi, rekao je ministar Jočić".

Glas Amerike Ş Serbian, Miša Brkić BEOGRAD 13/12/2005


Najvjerojatnije je da je informacija Večernjih novosti bila točna, ali je plasirana s ciljem da uspori Mladićevo izručenje koje se trebalo dogoditi 15 prosinca, a očekivao se i izvještaj Carle Del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a i kritika Glavne Haške tužiteljice da Beograd za Mladića nije dostavio ni dostatnu dokumentaciju. Zato je tada Rasim Ljijić izjavio:

Plašim se da će izveštaj biti prilično negativan, ali činimo sve kako bi se dostavio bar deo dokumentacije koju Tribunal traži, kaže Ljajić, i dodaje da se od Vojske očekuje da što pre dostavi tu dokumentaciju.

kao gore


Da beogradski Akcijski plan za uhićenje Ratka Mladića podsjeća na hrvatski kojim je cilj bio uhićenje Gotovine, svjedoči i činjenica da tamošnje vlasti osnivaju Nacionalno veće za sigurnost koje bi trebalo koordinirati rad civilnih i vojnih obavještajnih službi u SCG. Kod nas se to vijeće zove Vijeće za nacionalnu sigurnost i imalo je odlučujuće ulogu u sprovedbi Gotovininog uhićenja. Istina, jedno vrijeme dok su Ivo Sanader, Stjepan Mesić, Tomislav Karamarko i Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić radili na dva kolosijeka (puštali u javnost informacije od koristi Anti Gotovini i Hrvoju Petraču) kao krivac za otjecanje informacija iz Vijeća za nacionalnu sigurnost ocrnjivana je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Vjerojatno će i srbijanske vlasti nastaviti rad na dva kolosijeka u priči oko Mladića, kao što su to radile hrvatske s Gotovinom, ali je sve izvjesnije da Velika Britanija i SAD imaju sve manje volje trpjeti takvo ponašanje, kao što im je prekipjelo u slučaju Hrvatske, pa će, nadajmo se vrlo skoro, pod pritiskom Brita i Amera, poduzeti i presuden korake da se Ratko Mladić nađe u Haagu.

update:

Teze 45 lines podudaraju se s onima koje iznosi Vesna Pešić za Slobodnu Evropu:

Jasno je da je Mladić u Srbiji

Mislim da ono što je za nas u celoj toj stvari najvažnije je to da smo pod velikim pritiskom i da Mladić mora da se preda. Ako to ova vlada ne uradi, doći ćemo u veoma tešku situaciju. Neki porede tu situaciju sa početkom devedesetih godina kada smo imali sankcije. Ovako, možda, ne bi bile sankcije UN-a, ali verujem da bi bile zavedene sankcije od strane SAD-a i da bi međunarodne finansijske institucije obustavile saradnju sa nama. Evropska unija je već najavila, da ukoliko ne bude bilo predaje, posle ovog prvog sastanka oko liberalizacije tržišta neće biti nastavka pregovora oko pridruživanja i asocijacije Evropskoj uniji. Mislim da je i najvećem broju naših građana postalo jasno da bez predaje Mladića ne možemo da napravimo nikakav korak napred. Tu bi se moglo još mnogo čega nabrajati. Jasno je da je Mladić u Srbiji. Izgleda da ima informacija da je postojala neka kombinacija da se on prebaci na rusku teritoriju, ali do toga nije došlo. Čini mi se dosta verovatnim da vlada već duže vremena pregovara sa Mladićem da se preda jer, kao što znate, prema dogovoru sa Socijalističkom partijom Srbije, koja pomaže manjinsku vladu i glasa za njene zakone, to treba da budu dobrovoljne predaje. Sem tog dogovora da se Mladić eventualno dobrovoljno preda, postoji i činjenica da samo hapšenje Mladića može da bude nebezbedno, da može da pogine određeni broj ljudi, jer on ima dosta veliko, naoružano, obezbeđenje. Procurila je i vest da neki od naših tajkuna već duže vremena pomažu skrivanje Ratka Mladića...



Post je objavljen 02.01.2006. u 15:14 sati.