Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Antu Gotovinu nitko nije mogao spriječiti da da izjavu haaškim istražiteljima koncem devedesetih

Zastupnik IDS-a u Saboru Damir Kajin lupa gluposti kad veli da je Antu Gotovinu bivša HDZ-ova vlast spriječila da razgovara s haaškim istražiteljima. Isto je rekao, i slagao, Ante Gotovina u intervjuu Ivi Pukaniću.

Tjednik Feral Tribune je pred godinu, dvije objavio stengram razgovora iz Ureda Predsjednika koncem devedesetih u kome sam Ante Gotovina huška Tuđmana da zabrani odazivanje na razgovore hrvatskim građanima s ICTY-em vezano za "Oluju" jer da ta istraga cilja samog Vrhovnika. Dakle, Tuđman je naložio Vladi da donese uredbu da se Bljesak i Oluja izuzimaju iz nadležnosti ICTY-a jer se bojao za sebe, a između ostalih na to ga je nagovorio i Gotovina. Stenogram iz kojeg se to vidi dostupan je ICTY-u i nemojmo se začuditi kada ga, recimo, istražitelj William Tomljanovich bude prezentirao na suđenju Gotovini.

Da Anti Gotovini nitko nije mogao zabraniti razgovor s Tribunalom svjedoči i primjer naftnog tajkuna, umirovljenog generala Ivana Čermaka koji se u jesen 1998. odazvao razgovoru s istražiteljima.

Istina, tadašnji šef SIS-a, aktualni haaški optuženik Markica Rebić to nije odobrio. Dapače, saznavši da se Čermak sprema na razgovor poduzeo je sve da bivšeg zapovjednika Zbornog mjesta Knin javno ocrni kao izdajnika. Večer kada se se Čermak trebao sastati s istražiteljima "Večernji list" je donio tekst Roberta Valdeca u kom je pisalo da je naftni tajkun već razgovarao s djelatnicima ICTY-a. To je trebalo odvratiti Čermaka od razgovora, ali on se nije dao, pa je s večernjim izdanjem "Večernjeg" u džepu ipak išao dati iskaz.
Nedugo, Robert Valdec je intervjuirao Markicu Rebića koji je izrijekom prozvao Ivana Čermaka zbog neposluha. Nastavljajući tematski niz Valdec je u Večernjaku tih dana objavio i razgovore s Miroslavom Tuđmanom, šefom HIS-a i Ivanom Brzovićem, šefom SZUP-a.

Razgovarao sam o razgovorima sa spomenutim trolistom tadašnje špijunske scene s Valdecom početkom prošle godine u uredu glavne urednice Vjesnika Andreje Latinović.

Valdec me cinkao Latinovićki kako imam web stranicu (www.peratovic.net) na kojoj sam prenio tekst iz Vjesnika o Tomislavu Karamarku s dijelovima koji su nakon uredničkih intervencija ostali neobjavljeni.
Tadašnja glavna urednica Vjesnika htjela je zaposliti svog prijatelja Valdeca, pa "eto neka mi rješimo svoje privatne nesporazume kako bismo mogli zajedno raditi". Na prevaru me pozvala u svoj ured i skoro nas obojicu zaključala.

Rekao sam joj da Valdeca uopće ne poznajem, a da ga kao novinara pamtim samo po gore spomenutim tekstovima. Bivši Večernjakov novinar (danas je voditelj crnokroničke emisije Istraga na Novoj TV) se pravdao da mu je zadatak da razgovara s Rebićem, Tuđmanom i Brzovićem dao tadašnji glavni urednik Branko Tuđen.

Robert Valdec


Jučer na ICTY-u predočeni stenogram razgovora u Uredu Predsjednika između Tuđmana, Šuška, Rebića i glavnih urednika Vjesnika (Nenad Ivanković) i Večernjeg lista (Branko Tuđen), indirektno, gledano po liniji zapovjedne odgovornosti ide u prilog Robertu Valdecu. On je samo izvršavao što su mu naredili. Istina, mogao je takve zapovjesti i odbiti ako su kosile s njegovom profesionalnom i osobnom etikom. No, zar je to važno. I ICTY-u i Valdecu važnija je zapovjedna odgovornost.


Post je objavljen 19.01.2006. u 18:07 sati.