Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Ivo Sanader - amicus curiae



Član vladina Savjeta za pripremu amici curiae u predmetu Gotovina, dr. Josip Jurčević, predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža i odvjetnik Krešimir Krsnik (photo by Jutarnji list)


S odlaskom Ante Gotovine u Haag manevarski prostor krugova, koji bi destabilizacijom pravnog poretka u RH u svrhu navodnu zaštite Domovinskog rata željeli obraniti neke svoje društvene pozicije stečene, u ratu bitno je smanjen. Iniciranje incidenata oko svjedočenja Stjepana Mesića u Haagu očajnički je pokušaj da se stvari vrate na staro. Domagoju Margetiću trebalo je mjesec dana od uhićenja Gotovine da se oporavi i udari na jedinu, izraubanu kartu - javno mlataranje Mesićevim iskazom.

Svima koji su mislili da su odlaskom Gotovine u Haag ispunjene sve hrvatske obveze prema Haaškom sudu, potez policije koja je sinoć u prostorijama zagrebačke HVIDR-e djelovala po zakonu, Ivo Sanader je poručio da će Hrvatska tek sada bolje i više surađivati s ICTY-em.

Nije riječ o pitanju treba li štititi ljudska prava i sigurnost Predsjednika Republike Stjepana Mesića, već treba li osigurati uvjete za nesmetano procesuiranje optužnica za ratne zločine koje je Hrvatska preuzela od ICTY-a, primjerice Medački džep i sl.

Čak je i predsjednik HVIDR-e i zastupnik HDZ-a u Saboru Josip Đakić ostao zatečen potezom policije, pa je za Radio 101 izjavio da je policija djelovala bez naloga suda. Njemu i potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor valjda nije jasno kako je bilo moguće djeliti transkripte Mesićevog svjedočenja u Haagu u sjedištu HDZ-a za vrijeme Kosoričine predsjedničke kampanje, a zabranjeno je reproducirati audio snimak istog u prostorijama zagrebačke HVIDR-e. Njih će Sanader morati podsjetiti da je riječ o nekim drugim vremenima.

Naravno da ne mislim da je vrijeme diskreditiranja svjedoka ratnih zločina prošlo zauvijek. Ante Đapić i Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku još nisu doživjeli nikakvu sankciju za provaljivanje identiteta svjedoka u istrazi o ratnim zločinima u Osijeku. Takvih će slučajeva biti i u budućnosti. Dio vlasti će i na druge načine sudjelovati u opstrukciji pravde. Očekujem da će obol toj opstrukciji nastaviti davati i premijer Sanader i Predsjednik Mesić. Međutim, jučerašnje promptno postupanje policije kao nedvojben dokaz da se može kad se hoće, ipak predstavlja prekretnicu. Umjesto povećanja opstrukcije, za očekivati je njeno smanjivanje.

A oni uvjereni da hrvatska vlast nije sudjelovala u smještanju Gotovine u Haag, nakon sinoćnjih događaja u zagrebačkoj HVIDR-i, mora da su ostali gadno zatečeni.


Post je objavljen 10.01.2006. u 14:00 sati.