Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Domagoj Margetić je pored Mesićevog objavio još dva zaštićena svjedočenja i u ponedjeljak očekuje novi sudski nalog

on english: Margetic & Mesic & Ashdown

Namučio sam se preslušavajući sate i sate Mesićevo svjedočenja što ga je na američkom serveru postavio Domagoj Margetić. Iako sam najavio kod T - Zombixa još jučer da ću dati opširniji komentar preslušanog za sada bih ponovio samo ono što sam napisao u najavi:

Skinuo sam si mp3-ice. Cool je da su Mesić i Sanader tražili od ICTY-a da skine zabranu. Nema se tu ništa novo čuti. Mesić je posvjedočio da je Tuđman pridonio Miloševićevom genocidu u BiH. Drago mi je da se sad s tom tvrdnjom slaže i Sanader. Bojim se da Tribunal još neko vrijeme neće udovoljiti Mesić-Sanaderovom zahtjevu jer se vezano za prvobitno curenje Mesićevog svjedočenja s Tribunala vodi postupak protiv odvjetnika Ante Nobila. Ako bi se skinula tajnost sa ovog svjedočenja, propao bi postupak protiv Nobila, a netko ipak treba biti kažnjen, zar ne?! Opširniji komentar na mom blogu za par sati nakon što preslušam čitavo svjedočenje.

komentari na post T - Zombixa



Domagoj Margetić u ponedjeljak očekuje novi sudski nalog


Na dvije snimke našao sam svjedočenje Paddya Ashdowna. Veći dio je bio otvoren za javnost, ali jedan dio je bio zatvoren, odnosno Sud ga tretirao kao tajno svjedočenje. Zanimljivo je da Ashdowna, koji je sobom donio original salvete s Tuđmanovim črčkarijama podjele BiH, nije ispitivao odvjetnik Anto Nobilo, kojem su pak bile dostupne informacije o povezanosti svjedoka s pukovnikom SAS-a Bobom Stewartom, osobom kojoj su određeni krugovi u obavještajnim službama pripisivali stanovito sudioništvo u ahmićkom pokolju. Američki Blaškićev odvjetnik Russel Hayman skoncentrirao se na cjepidlačenje o autentičnosti nekih pojedinosti na salveti, Ashdownovoj izraženoj nesklonosti Tuđmanu i količini alkohola koja se popila dok su Britanac i hrvatski predsjednik popili za vrijeme nastanka "salvete". Neka su pitanja bila i osobne prirode, pa se Predsjednik sudskog Vijeća složio da taj dio bude zatvoren za javnost. Objavljujući i taj dio Domagoj Margetić je, sa dosadašnjeg motrišta ICTY-a, ugrozio još jedno zaštićeno svjedočenje.

Na snimci15 objavljen je iskaz svjedoka kodnog imena J.J., Bošnjaka iz Kiseljaka kojeg je HVO zarobio kao pripadnika Patriotske lige u njegovom selu nakon što su sela okolnih Bošnjaka spaljena. Taj je svjedok govorio o mučenjima kojima je bio izložen u HVO-ovom zatočeništvu, pored ostalog o kako je kao živi štit kopao rovove prema položajima Armije BiH. On je ispričao da je kod Kreševa vidio pripadnike HVO-a kako igraju nogomet s glavama ubijenih Bošnjaka. Tihomir Blaškić je od strane Haaškog suda osuđen na 9,5 godina zatvora upravo zbog upotrebe ratnih zarobljenika za kopanje rovova i žive štitove. Priča o glavama Bošnjaka koje su bile izložene na tržnici u Kiseljaku pojavljuje se i u optužnici protiv Ivice Rajića. Sam svjedok nije ničim izravno teretio Tihomira Blaškića, već je kao šefa HVO-a u Kiseljaku naveo Ivicu Rajića.

Ovo čitavo svjedočenje ima oznaku tajnosti, pa je time Domagoj Margetić objavio treće zaštićeno svjedočenje.

Kada sam mu mailom izrazio zabrinutost zbog činjenice da je objavio i dva nova zaštićena iskaza, stigao mi je Margetićev dramatični odgovor:


----- Original Message -----
From: Domagoj Margetić
To: 'Zeljko Peratovic'
Sent: Saturday, January 14, 2006 11:17 PM
Subject: RE: ne rade linkovi

Željko, danas mi je policija pretresla maminu kuću, moj stan, oduzeli su mi sve kompjutere tako da se sada javljam sa prijateljevog kompa. Izdali su mi nalog da osobno ugasim web u SAD-u, ali sam ja rekao da će za to ipak trebati uputiti nalog u SAD obirom da se formalno-pravno radi o američkom mediju, koji ne može biti ukinut i zatvoren o hrvatskim propisima. Vidjeti ćemo što će se dalje događati, navodno sutra tijekom prijepodneva očekuju novi sudski nalog.

Pozdrav,

Margetić


Dakle, u Margetićevom slučaju, mogu se očekivati novi sudski nalozi što znači veću frku nego da se sve svelo na Mesićev iskaz.

Obzirom da je optuženi novinar izjavio da je audio snimke Mesićevog svjedočenja na CD-u od pomoćnika glavne haške tužiteljice Davida Eckersona tijekom postupka razmjene dokaza u procesu protiv njega, zanima me jesu li na istom CD-u bila i svjedočenja Paddya Ashdovna zaštićenog svjedoka J.J.-a. Nekako, nisam baš siguran jer ona nemaju veze s postupkom koji se vodi protiv Margetića na Haaškom sudu. Kako se Domagoj Margetić nije pobliže očitovao zašto je objavio i ta svjedočenja, slobodan sam prenijeti mišljenje nekih stručnjaka za haška pitanja koji procjenjuju da su sva audio svjedočenja koja je Margetić ovih dana objavio, zapravo dobio iz kontigenta hrvatskog obavještajnog podzemlja koje ima za cilj zaoštriti sukob s ICTY-em.


Post je objavljen 15.01.2006. u 23:23 sati.