Ručak s pogledom
29.04.2023.



Konačno opet nezdrava hrana u restoranu Trsatici, logično na Trsatu. Na terasi jedu ovaj put samo stranci, za jednim stolom Nijemci, za drugim Talijani, za trećim konobar razgovara na engleskom, ne mogu detektirati odakle su, uglavnom govori im da su ljeta pretopla ovdje i da su izabrali pravo vrijeme za odmor, sad je idealna klima. Tu su i Mađari, sve ih je više otkako su otvorene granice, badava Orbanu nacionalistička retorika. Roštilj se peče direktno na terasi i to ima svoje draži, ali i miris, tako da Jin nakon svog ručka koji nosimo uz sebe mora dobiti i jedan ćevap za desert, tek poslije toga pristaje na slasticu za čišćenje zubi.
p.s.
Stranci su dobri i jedu preporučenu ribu uz isto tako preporučene malvaziju ili žlahtinu, imam zanimljiv dojam, da situirani gosti dolaze uglavnom van sezone kad je ipak neznatno jeftinije.
21:32 - Komentiraj ( 12 ) Print NF
Kopanje čistih ruku
28.04.2023.



Razmišljali smo o odlasku na put ovog produženog vikenda, na kraju smo ostali i popodne proveli u vrtu. Najprije ručak, sve domaće, jaja od kokoški iz okolice Rijeke koje svaki put uživaju u šetnji kad navratimo i Jinu su neodoljive i nikako mu nije jasno zašto mu ne dopuštamo da se zajuri na druženje s njima, Špek domaći, još onaj virovitički, šparoge iz našeg vrta, uživamo u njima skoro svaki dan, jedino rajčica, doduše i ona je imala natpis domaća, ali iz supermarketa, nećemo sitničariti, nije bila loša. Ja sam kopao za novi red pločica uz ljuljačku, skeptičan sam prema sadnjama, a druženja će uvijek biti. Kao što se na fotki vidi nesebično mi je pomagao i Jin, on je i brži i efikasniji dok mu ne dosadi, a drugarica je uglavnom radila poslove za koje treba i uključiti mozak, što meni baš i ne ide. Smijala se kako se ne želim posebno odijevati za rad i pazim da ne uprljam ruke dok zemlju ubacujem u kariolu, ona se tu ne štedi, ubacuje ju i rukama. Uvijek se sjetim priče jednog frenda, on je u zadnjem ratu bio pod komandom jednog manje razvikanog generala na po njemu najtežem ratištu, kaže, jedan od gospode među tom seljačijom, pričalo se da na ratištu spava poput onog novinara u svili, a smijenjen je jer su mu bili važniji životi vojnika od poštovanja točnog vremena, kad su političari odredili primirje. Jin je svoj alat šapice zaprljao umjesto mene. Tek kad sam sjeo odmoriti se snimio sam figurativno i onda realno novoizraslu ružu.
21:08 - Komentiraj ( 11 ) Print NF
Čekajući pred bankom
26.04.2023.

Čekam vijest koja može poprilično odrediti bližu budućnost. Što vi radite čekajući i izbjegavajući razmišljanje o onom što je predmet čekanja? Ja jedino znam meditirati i fotografirati. Recimo dok sam ovo fotografirao meditirao sam o Barbri Streisand i njenoj odluci donešenoj u najosjetljivijim godinama da nikakva estetska operacije ne dolazi u obzir, odluka koja se za njenu karijeru koja je tad već počela i za njeno samopouzdanje pokazala potpuno ispravnom. Mislio sam i da znam koju od desetak uglavnom uspješnih en face fotografija prolaznica i čekalica neću staviti na blog, evo baš te, samo crnobijele poput života. I Jin se igrao s prolaznicama svoje vrste, u kontaktima je neposredniji od mene. Prepoznao je i svoju prvu veterinarku, ne radi više s životinjama, i s njom se veselo pozdravio, ona je komentirala, otkako ne radim s njima, životinje me jako vole. Ja sam prepoznao mladog dečka koji prodaje časopis za beskućnike, obojica smo skrenuli pogled mimoilazeći se. Najvredniji čistač na Korzu sluša heavy metal.


22:48 - Komentiraj ( 17 ) Print NF
Me-too zamke, o moralu i moći
25.04.2023.

Teoretski odavno poznajem feminizam, naročito iz djela Simon de Beauvoir koja sam sa simpatijom čitao i dosta njenih stavova prihvatio. Uživo sam upoznao više feministica u Berlinu kao dio nekadašnjeg piratskog pokreta i družio se s njima, mladu Juliu Schramm i simpatizirao u polemici sa starom feminističkom gardom predvođenom Alice Schwarzer, najviše oko takozvanih rubnih tema i skupina koje su me uvijek zanimale.
Zanimljiv mi je bio i me-too pokret koji je brzo postao masovan, žene su iznosile u javnost primjere zlostavljanja koje su doživjele pretežno u mladim danima, uglavnom seksističke prirode i velika većina muškaraca je razumjela njihovu ogorčenost. Samo što je Julia navodila, negdje se znala izgubiti vrlo važna nit u tkanju cijele te priče, da živimo u konzumerističkom sustavu u kojem je sve podređeno profitu, te ako ne želimo revoluciju, a samo marginalci još o tom sanjaju, moramo pragmatično djelovati u korist iskorištavanih, npr. nije rješenje zabrana prostitucije nego zaštita svih mogućih prava prostitutki, i ženskih i muških, koje su se uvjetno rečeno dobrovoljno počele baviti time, koliko je to moguće govoriti za one koji tako bježe od patnje neimaštine.
Treba se suprotstaviti i novonastalom biznisu, masovna traženja astronomskih odšteta za navodna zlostavljanja starija od 50 godina, poznati su primjeri modela sad dobrostojećih umjetnika. Zašto se ne bi osigurala ne svoja starost i liječenje, što bi se kao motiv još dalo razumjeti, npr. da je Maria Schneider kao što nije, tražila odštetu za zlostavljanja na snimanju kultnog filma, možda bi si platila bolju zdravstvenu njegu i duže živjela. Ne, pokušava se i osigurati svoje potomke od neuspješnosti i bankrota.
Sve slučajeve treba dobro višestrano proučiti, naravno izbjegavajući koliko je moguće forsiranje starih trauma.

10:07 - Komentiraj ( 12 ) Print NF
Mi, igrači treće lige
23.04.2023.

"Tko igra za raju i zanemari taktiku karijeru završi u nižerazrednom Vratniku", orio se nekadašnji hit koji se sad nama nekima obistinjuje. Danas je u Rijeci praznik trčanja po prekrasnom danu "Homo si teć", jedan igrač šahovskog trećeligaša Krka trči polumaraton i eto dobio sam priliku uskočiti u tim u kojem sam nekad bio, još kao mladac, najbolji igrač u višem rangu. Zadnjih godina sam pak za vrijeme utrki fotkao, moje fotke su bile i na dvije skupne izložbe, danas sam se nakon partije spustio u grad, nisam opalio ni jednu fotku. Ne treba mi između ostalog popovanje nekog od brojnih blog primitivki i primitivaca o fotkanju trkačica bez dozvole.
Inače prvi sam danas završio partiju pa sam zato imao vremena. Gledam maloprije analizu najboljeg komercijalnog kompjutorskog programa, iako toga nisam bio u punoj mjeri svjestan, stalno sam s crnim figurama imao prednost koja se povećavala, do trena u kojem sam previdio pješaka, u tom trenu je protivnik ponudio remi, koji sam prihvatio užasnut previdom, u tom trenu on po programu ima pješaka više i malu prednost, dinamiku poziciji daje moj lovački par, a remi mi je očito ponuđen ipak najviše na osnovu nekadašnjeg renomea.
Kaže mi vršnjakinja na Korzu, vama muškarcima je i prirodno lakše stariti, pustite sijedu bradu i ne možete faliti, Tolstoj, Marks etc., velim, ako aludiraš na moju neobrijanost, jednostavno mi svakodnevno brijanje nije prioritet, a za neprioritetne stvari nemam vremena, za lijenost uvijek. Možda brada naraste toliko da je sam više neću moći brijati, ali tu se ne može ništa napraviti, danas sam konačno uživo platio šahovskom klubu članarinu za ovu godinu, jednostavno mi igrači životne treće lige nemamo živce za popunjavati uplatnice. Inače teško mi je biti član i šahovskog kluba, jer sam zahvaljujući svojoj rodbini i primitivnosti novobogataša te kršćanskoj zatucanosti njihove mladeži, alergičan na samo spominjanje svog rodnog grada, a kamoli da me nešto vuče tamo. Ekipa je ipak danas nakon stopostotne učinkovisti, moj meč su dobili koliko treba 3,5:2,5, i nalaze se među vodećim trećeligaškim momčadima, prvenstvo se na jesen nastavlja.
Kako se priroda budi i divlja i Jin sve više luduje, sinoć sam ranije išao leći, skinuo mu uz opiranje par čičkova, da bih jutros utvrdio da me gleda samo jednim okom, prije odlaska u grad sam mu uglavnom oslobodio to drugo zatvoreno, ovaj put izgleda nije bilo ništa strašno.
Nama trećeligašima ne preostaje ništa drugo nego uživati u sjedenju u vrtu tko ga ima, kako nas je podučio bivši vrhunski bloger Neverin, za sadnju krumpira je uglavnom već kasno, te izletima u prirodu bez ljudi, jučer smo bili u Goskom kotaru i punili izvorsku vodu u stare plastične kanistre, što je užasavalo našu ekološki osviještenu prijateljicu.


17:04 - Komentiraj ( 13 ) Print NF
Idila usred domaje
21.04.2023.

Ja bih tako rado šutio
i odmarao u hladu sraznih desetljeća
al kapitalizam i slobode
stalno vuku za jezik.

Nezamislivo je koliko kloake
je preplavilo naše gradove
koliko smrada guši svakodnevicu
pleše danse macabre.

Ma pusti ih i uživaj
ionako ništa neće razumjeti
dovoljna je bodljikava žica
između tvog vrta i njih.

Hoću, al čisto iz hobija
okrznuti ih metkom prosvjetiteljstva
te rasno čiste pater familiase
za crnu djecu spremne.

I onda nastaviti s tobom
pričati o žutom samoniklom cvijeću
i šparogama koje rastu
samo za našu večeru.

I ostalim ljepotama
ove zatrovane zemlje...


12:04 - Komentiraj ( 12 ) Print NF
Dan je lijepo završio
19.04.2023.

Negdje prije trideset godina, bio je rat, stajao je ispred Konta s profesionalnom kamerom, pozdravio se samnom i rekao da snima za kruzere filmove o lukama u koje ovi uplovljavaju i pitao me da li bi mu odgovorio na par pitanja pred kamerom, ja sam pitao na hrvatskom ili njemačkom, jer sam znao da je volio provocirati ljude navodnom simpatijom prema Hitleru i ubacivanjem mudrosti na njemačkom usred razgovora. Na hrvatskom, rekao, poslije ćeš mi pomoći eventualno oko neke fraze, probat će sam raditi i njemačku i talijansku verziju. Pitao je za odnose Hrvata i Srba, ja sam mu odgovorio da su osim Istre, bolji nego u ostatku zemlje, na što me on prekinuo, normalno kad ste ih elegantno potjerali, te prekinuo snimanje. Rekao je da će sam to obrazložiti, da je uostalom on autor filma.
Poslije toga ga nisam viđao, kad su već kod mene bili prognanici iz Bosne u kojoj je bjesnio rat, organizirao sam feštu s domaćim poznanicima i poznanicama, te pitao zna li tko išta o njemu. Jedan mi je rekao da se taj zamjerao svima, što mi nije bila novost i da se priča da su ga ubili i bacili u ocean neki Filipinci koje je rasistički vrijeđao. Malo sam ostao zatečen, priča je bila uvjerljiva, osjetio sam nelagodu jer je samnom ipak komunicirao bez pretjeranih provokacija, valjda sam ga kupio svojim tumačenjem njemačkih filozofa, posebno Hegela i Nietzschea.
Danas sam nemirno šetao nakon brzinskog ručka s Jinom, jutros inače odgovoran pas nije obavio svetu dužnost, a ja sam kasno popodne još morao ići odraditi dva sata.
Na klupi u parku prema kojoj me Jin vodio sjedio je stariji čovjek, većeg trbuha, isto s bradom od par dana i prvi dojam, izgledao je nijansu neuglednije od mene. Kad sam baš zaobilazio tu klupu, čuo sam kao da govori za sebe "Profesor xxxxx..." Stao sam i čvrsto smo se rukovali, čim je progovorio znao sam da je to on, a i on nije bio siguran dok ja nisam progovorio, obojica smo se nasmijali. Rekao sam mu da je išla priča da je skončao bačen u ocean, nije se previše iznenadio, pitao je najprije jel se sjećam od koga je priča potekla i koji ocean, naravno, nisam znao, kaže pa više od 70 posto zemlje je ocean, uvijek se volio razmetati postocima i često samouvjereno fulao, to je bio on, saznao sam da živi u Rijeci, on se čudio da sam još na istoj školi, pa u moje vrijeme si išao s jedne na drugu, ispričao sam se, da ovaj put zbilja moj jedini prijatelj i ja žurimo i odjurili smo.
Čim smo zamakli iza ugla, Jin se osvrnuo, vidio da nema nikoga i kakao. Dan je ponovo bio u redu.




20:14 - Komentiraj ( 15 ) Print NF
Mirno, ko hipici...
16.04.2023.

Evo, pola godine nakon smrtnog slučaja, javna bilježnica privodi svoj posao, u slučaju gdje nema drugih nasljednika, polako pri kraju, u slučaju u kojem smo joj sve potrebno što je morala obaviti sami servirali, istražujući kako funkcioniraju banke, štoviše, izdat će rješenje čim joj mi uplatimo debelo prenapregnut iznos. Potrošili smo tjedan učeničkog odmora, dobili opet manjkav papir al što je tu je, da bi u četvrtak saznali da smo zakasnili deset minuta, da ne možemo stvari finalizirati jer petkom gruntovnica ne radi.
Ne da mi se fotografirati za blog ni pisati o Virovitici otkako Bergaz ne korača zemaljskim stazama, s njim sam vodio prepisku o tom gradu koji za razliku od Vukovara ima zaobilaznicu no svejedno je namjernicima praktičnije voziti kroz centar grada pa se dobije dojam da je tamo uvijek živo. Mene naravno zabavljaju kulturne znamenitosti i asocijacije na nazive na engleskom u manirima dostojnim metropola.



Snimio sam i jednu fotku po narudžbi, zbilja lijepo rascvjetane japanske trešnje, ipak sam je malo rezao jer su meni ipak ljudi uvijek u prvom planu.



Jutros smo se iz idiličnog grada, da samo vidite kako se ležerno boravi na radnom mjestu ili na pauzi, obično svi čekaju nekoga tko to bolje zna, a taj netko je upravo na pauzi, u baš svim ustanovama osim u katastru, gdje su nas iznenadile dvije susretljive radišne osobe. Iz idile smo otputovali u svakodnevni mrak, kaže drugarica, pojest će jedan šminkerski sendvič na stanci u motelu pokraj puta, vraća se bez, kaže ne da iz principa, cijenu sendviča ću navesti u kunama jer su svi već otupili na svakodnevni euro rast, 33 kune.




11:20 - Komentiraj ( 11 ) Print NF
Gola Halle Berry
11.04.2023.

Prije dosta vremena, u zlatnim godinama bloga, izašlo je u jednom čitanom hrvatskom tabloidu, da je obitelj Hilton uspjela zaustaviti objavljivanje fotki gole Paris Hilton vrlo brzo nakon što su iscurile, al eto jedan bloger i kod nas je uspio objaviti, tada sam imao preko 3000 posjeta raznih posjetitelja, onda sam imao i "lovca" na svom blogu, pa su kancelarije grada Zagreba, iz kojih sam imao u radno vrijeme najviše dnevnih posjetitelja dobile konkurenciju u Hilton hotelima iz nekoliko europskih gradova. Slika je bila bez veze kao i filmić koji je nešto kasnije "iscurio", al eto.
Tim Halle Berry je očito zaključio da je 23 tisuće lajkova koje je Halle dobila na instagramu dno dna i odlučio nešto poduzeti, vrlo je važno u njenoj profesiji zadržavati pozornost na sebi. Tako je Halle išetala gola na balkon s čašom vina u ruci, važno je bilo primjetiti da je gola, to što se ništa konkretno ne vidi nikom ništa, i vidi vraga, do sada 735 tisuća lajkova uključujući i moj, milijun bi dostigla da je fotka bila nijansu bolja, ali možda još i ovako stigne.



(uzeto s instagrama dotične, profil je javni)

Ako se pitate zašto sam lajkao, s pravom se pitate, nit ju posebno volim nit mi je naročito privlačna, niti mi je fotka nešto, ali ornamenti na balkonu su skoro identični onima na našem balkonu "i like it" ;)
11:11 - Komentiraj ( 15 ) Print NF
Uskrsni doručak kod Dolores 2023.
09.04.2023.

Evo prije mraka smo se vratili s tradicionalnog doručka, naravno znalo se da će druženje potrajati pa je u međuvremenu bio završen i ručak. Stigli smo se kratko dotaći i Andrića povodom drugog djela mog jučerašnjeg posta, dobio sam podršku za glavnu tezu, uzgred uskoro će u antikvarijatu imati aukciju, između ostalog primjerka prvog izdanja Andrićeve Gospođice. Razjasnili smo i detalje Andrićevog potpisivanja jednog
sramnog zakona u funkciji zamjenika ministra vanjskih poslova, prije nego je dao ostavku i maknuo se iz politike, te ostatak rata odstrahovao u Beogradu završavajući usput svoja važna djela.
Naravno prevladavale su zanimljivije teme, između ostalog usporedba razvoja hamburške i riječke luke, te naravno gastronomski užici u režiji perfekcionistice Dolores. Ja se nisam mogao sjetiti koje godine sam uživao u ljetnoj stipendiji u Hamburgu, sjetio sam se samo da je te godine vladalo kravlje ludilo, upamtio sam jer su tamo bile znatno pale cijene tartar bifteka, te sam ga više puta priuštio dok su me gledali kao luđaka. Upamtio sam da i da kod nas svejedno cijena govedine nije padala. Na kraju "doručka" sam valjda prvi put lovio zrak na balkonu, naporno je toliko jesti, zanimljiv mi je bio i eto pogled s doduše petog kata jednog nebodera.




22:07 - Komentiraj ( 11 ) Print NF
Lete, lete jaja
08.04.2023.



Današnji ručak nije bio planiran, jednostavno, dogodilo se. Sinoć su se odmrzavali škrinja i frižider, dio namirnica smo stavili na hladnjikavi balkon, naizgled dobro kamufliranih, Jin naime zadnje vrijeme voli navečer izaći i meditirati, tako je bilo i sinoć na početku, legao je i nije ga se čulo. Odjednom, ja sam se već polako spremao na spavanje, počeo je neobično i uznemireno lajati, naučili smo ga da to ne smije raditi kad padne mrak. Što se dogodilo, počeo je od ispod izvlačiti kobasicu i napala su ga jaja koja su bila iznad. Tako ih je dio napuknuo i morali smo ih danas potrošiti. Bilo je malo komešanja sinoć, jutros je neuobičajeno mazan. Momentalno zadovoljno drijema.



Jutros sam čitajući njemački portal ponovo shvatio koliko je glupo svojatati pisce koji su negdje između. Nijemci su upravo ponovo preveli "Gospođicu" Ive Andrića, završni roman kako pišu njegove "bosanske trilogije", odnosno trilogije bosanskog Nobelovca. Srbi su ga davno posvojili, Hrvati navode ono što je pisao ijekavicom, al eto fućka se Zapadu za ta prepucavanja, u biografiji im je bitno da je bio za Hitlera ambasador zajedničke države u Berlinu i zamjenik ministra vanjskih poslova, što recimo nisam znao il sam preskočio jer me nije zanimalo, važnije mi je bilo da je bio neženja i ljubavnik Krklecove žene. Druge dvije knjige bosanske trilogije, nešto prije prevedene, su "Na Drini ćuprija" i koliko po sadržaju zaključujem, po naslovu prijevoda nisam siguran "Znakovi pored puta". Što je zajedničko za baš te tri knjige da upravo one čine trilogiju nisam uspio povezati.
15:35 - Komentiraj ( 16 ) Print NF
Ostalgie
07.04.2023.



Pisao sam već jednom davno na blogu kako ćeš šetajući Berlinom za sunčanog burevitog dana znati jesi li u istočnom ili zapadnom dijelu grada, po staroj političkoj podjeli, geografska nije u potpunosti točna, naravno sebi svojstvenim orijentirom sam procjenjivao, ako vidiš rublje da se suši po balkonima u istočnom si dijelu grada. Još sigurniji si bio po tramvajima, ako ih vidiš sigurno si u istočnom dijelu, tramvaji i rublje na štriku su bili prespori za tehnološki napredan Zapad, koristili su brzu željeznicu i sušilice, osim toga na Zapadu je uvijek bilo onih tankoćutnih duša kojima smeta pogled na gaće i grudnjake po balkonima. Uzgred sjeća li se netko, naravno to je retoričko pitanje mada pamtim da ga je Anaboni komentirala, mog posta i fotki donjeg rublja upitne bjeline, koje se suši u zaštičenoj gradskoj jezgri Trogira, naravno praktično nemoguće ga je naći među ovih 5905 postova?
Na fejsu sam član i nekoliko "ostalgie" grupa, nostalgičnih za životom na Istoku Europe prije pada berlinskog zida. Nedavno mi je upao u oči post o sirevima u DDR-u, bio mi je zanimljiv iz više razloga, em sam bivši DDR stipendist, zapadne stipendije su dobivali samo najbolji studenti i oni s vezama, em sam ljubitelj sireva. Istočni Nijemci su radili kopije najpoznatijih francuskih, talijanskih i nizozemskih sireva, ne kao npr. naša Vindija s dozvolom, fućkalo se njima za zapadna dopuštenja i sirevi su bili relativno podnošljivi, ali daleko od originala, tu je zanimljiva ta crta nostalgije, sve je onda bilo bolje vele, nije. Međutim u pamćenju mi je ostalo nešto drugo, topljeni sirevi su bili ukusniji od zapadnih i bio ih je veliki izbor, to si ne mogu objasniti. Isto tako estetski mnogo ljepši i naravno jeftiniji su bili ručni satovi, al bi uz garanciju dobio "pet minuta po danu, plus minus". Mašući rukom na kojoj sam imao najljepši sat ikad, lupio sam možda jedan sat nakon kupnje njime u zid i nije više proradio, pamtim taj očaj, nažalost nisam mogao naći isti, nisu serijski rađeni. No tog dizajnerskog raja nema na slikama iz prošlosti, a ima raznih varijacija soljenki, to jelo uostalom nije izvorno njemačko.
Iz DDR-a sam se vraćao s grupom jugostipendista preko Srbije. Ne znam u kojem smo se mjestu točno razišli, svatko na svoje presjedanje, ali smo išli na roštilj na ručak, to nam je nedostajalo, ja sam jeo jetricu baš kao i jučer.


14:21 - Komentiraj ( 9 ) Print NF
Divljač i slanina
05.04.2023.



Sva sreća da naša najštovanija fotografinja u povijesti bloga, kako lijepo zvuči, ne prati redovito, odnosno vrlo rijetko svrati na blog, zgrozio bi ju kut i način snimanja fotke jela, kao vjerojatno i prvo pisca, zatim pažljivog fotkaša Miška, o Alexxlu da i ne govorim, no o photoshoperima i mučkim provokatorima ne treba trošiti riječi.
Fotka služi samo kao dokument koji pokazuje da su uskrsni praznici, kod mene doduše tek prije pola sata, najukusnije moguće počeli. Većina kolega je negodovala zbog cjepkanja praznika na više manjih, umjesto jedan dva normalna kao prije, kao učenici se baš naviknu na školu pa opet tjedan razbibrige, meni to baš odgovara, a ionako ih učim da su odgovorni za sebe i da se trebaju naučiti biti prilagodljivi i prijemčivi za razne naputke, pa i one najapsurdnije, kakvih će biti sve više. U nedjelju je planiran tradicionalni uskrsni doručak kod Dolores, poslije ako uspijemo par dana puta, tako će se već dati živjeti. Već je bio planiran post na drugu temu, no ne želim zaboraviti sljubljivanje dviju namirnica iz naslova uz neizbježnu kupus salatu, la vita e bella!
19:25 - Komentiraj ( 14 ) Print NF
Uvod u Gerharda Richtera
04.04.2023.

Gerhard Richter je najskuplji suvremeni slikar, svaka njegova novoprodana slika dostiže rekordnu vrijednost. Živ je, 91 godinu star, njegov najmlađi sin s trećom ženom ima 17 godina. U jednom intervjuu tvrdi da njegovo slikarstvo nije autobiografsko, na slici koja ga je proslavila "Ema, akt na stepenicama" je model njegova prva žena, čiji je nadimak Ema. Ona je bila kći ozloglašenog nacističkog ginekologa, koji je provodio masovne prisilne sterilizacije i eutanazije nedostojnih za život. Nedavno je G. Richter (postoji i slikar D. Richter) ponovo došao u centar pozornosti javnosti jer je svoj veliki likovni ciklus "Birkenau" (nazvan po logoru) darovao zajednici i trenutno se nalazi u novootvorenoj Novoj nacionalnoj galeriji, a 2026. će biti preseljen u muzej suvremene umjetnosti koji će biti tik uz ovaj. Da bi se razumjelo djelo Gerharda Richtera, potrebno je znati način na koji stvara. On uvijek uzima kao predložak fotografiju i obrađuje je, možda je najlakše shvatiti na već spomenutoj slici, gdje je akt svoje žene na stepenicama djelomično zamutio:



(slika uzeta s umjetnikove web stranice)

Nekad umjetnik zna preći u punu apstrakciju preko predloška izabranim bojama, tu djelo i doslovno dobiva u slojevitosti značenja. U ciklusu "Birkenau" kao predložak mu služe naknadno pronađene fotografije iz ostavštine jednog logoraša koji je, kasnije je utvrđeno, poginuo 1944. u pokušaju bijega iz zloglasnog logora. Neću opisivati mada znam čega tu sve ima, originalni neizmjenjeni predošci su uklopljeni u mozaik nazvan"Atlas", tu nisam 100 posto siguran jer neke nazive brkam, a ne da mi se tražiti.
Još dvije stvari i zaokružit ću post za one koje će možda zaintrigirati umjetnikovo djelo, s prvom ženom je, umjetnik rođen u Dresdenu, prebjegao u Zapadnu Njemačku, jer ga je sputavala poetika socijalističkog realizma pa je svoj pravac ironično nazvao kapitalistički realizam, a postoji i meni omiljen ciklus "Baader- Meinhof" gdje poznate fotografije koje posjedujem u svojoj kolekciji, ionako jezovite, u njegovoj zamućenoj obradi djeluju još strašnije.
To bi bio uvod za one koji ne znaju o kome se radi, a tko bude u prilici vidjeti slike, doživjet će ih svejedno na svoj način.
11:48 - Komentiraj ( 14 ) Print NF
Mirozov
02.04.2023.

Nisam Sartre i nemam ambiciju angažirati se pod stare dane popravljanju svijeta, istina imponira što me još uvijek zovu na prosvjede, zasad procjenjujem da su mlađi dovoljni za zaustaviti pomahnitali povampireni šovinizam i naoko molitvi posvećenu mužgadiju, ali nije isključeno, ako se bude brojao svaki čovjek...
Ovo je jedna od onih nedjelja kad u ponedjeljak moram ustati u ranu zoru i mrzim cijeli svijet zbog toga. Danas smo poslije ručka odmah morali i u dućane jer zadnje dane nismo stigli i čak i sladoled i limun su između ostalog bili pri kraju.
Kad smo se vratili lagano se već počeo spuštati mrak, vrijeme nam se ipak smilovalo i moglo se sjediti i u vrtu što smo naravno iskoristili. Dok je drugarica žurila preparkirati auto, oslobodilo se mjesto uz našu ulaznu kapiju, ja sam meditirao o ovakvim povečerjima, ne prehladnim, ne pretoplim, kakva sam uvijek volio. U onoj vojsci sam se u ovakve večeri dragovoljno javljao na stražu dok su drugi žurili u smrdljive spavaonice, takve su sve vojničke. Iako ću sutra možda imati važan sastanak, ne stignem se obrijati, tko bi trošio ovaj merak od večeri.






21:08 - Komentiraj ( 14 ) Print NF
Seksizam za početnike
01.04.2023.



Kao prvo, imam otklon prema stereotipnim Amerima, Rusima, Kinezima, Japancima, još Indijcima ponajviše. Kao drugo još dok sam bio politički pirat uvidio sam da velika većina ljudi jednostavno ne može shvatiti pojmove privatnog i javnog, te kad te npr. snima državni aparat ili kad snimaju pojedinci, piratica iz Njemačke je točno napisala, ogromnoj većini Nijemaca više smetaju Rumunji koji odnose njihovo smeće nego Amerikanci koji ih sofisticirano uhode na svakom koraku. Kao treće seksizmom se predstavlja slavljenje lijepog ljudskog tijela, zadnji primjer je zabrana Davida, koju je ipak lakše pripisati konstantnoj propagandi u svrhu stupidizacije svijeta, tome služe i reforme zadnjih desetljeća u školstvu. To bi bio uvod, nastojao sam par stvari nacrtati, ne bi li barem nešto i shvatio i dio top blogera.
Ruska fejs prijateljica mi je skrenula pozornost na nevjerojatnu priredbu koja se organizira u Moskvi, kao dio proslave godine ženskog šaha. Sutra kreće meč plavuša protiv brineta i ipak sudjeluje dio ponajboljih šahistkinja. I ona je pozvana, ali je poziv, usprkos opasnosti kojoj se izlaže, otklonila. Kaže da je užasava i inače kako se u Moskvi ponašaju kao da se rat ne događa i tu blizu ginu neki drugi, ima više predstava i zanimljivije je nego u mirnodopsko vrijeme. Dijeliti žene na plavuše i brinete, kako sam napisao i na fejsu, dostojno je duhovitosti devetnaestog stoljeća. Sudjeluju kako sam saznao i šahistkinje koje ne spadaju u jednu od te dvije kategorije, ali glasno podržavaju režim, te će kako ona napisa, valjda imati besplatno kvalitetno farbanje.
Na drugom kraju svijeta je aktualiziran prijedlog zabrane fotografiranja na javnim površinama oko znamenitosti, poput spomenika kulture. U kontroliranim shopovima se ionako mogu kupiti profesionalno urađene fotografije, prospekti i plakati. Većina bi i to vjerojatno podržala, samo im se treba dobro obrazložiti.
Pogledajte samo kako nepodjeljenu podršku imaju zakoni Zambije kod naših reprezentativnih uzoraka, smrtna kazna za promjenu spola, zašto ne?! Nije aprillili, to se zove javno mnijenje.
11:35 - Komentiraj ( 14 ) Print NF

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga
Nikakav, užasan, histeričan, drzak, bezobrazan, poučan, programiran za rušenje granica hm, hm, hm... Sredstvo za trošenje vremena, kojeg ionako ima previše, also uopće nema...


Važno zbog budaletina koje ne znam zašto posjete ovaj blog: "ovo djelo je plod fikcije. svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna je." Rečenica ima pravnu valjanost!

copyright©blog.dnevnik.hr/nachtfresser 2004.-..., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autora.
Alter ego foto blog




Instagram

nachtfresser@gmail.com

Pirat urednik na fejsu :P
Web Nachtfresser

IZBOR POSTOVA 06.2004. - ?
od najstarijih do danas, barem po jedan mjesečno, odozdo prema gore
2023
Deleted
6000.post, treći dio
6000.post, drugi dio
Wasserdicht, 6000.post prvi dio
Tri blog gracije
2019
Institucija slobodnog blogera (ogled o Böllu)
Aktivizam Grete Thunberg
Odakle ocean u pjesmi?
Vrelo Bosne i Jajce
Sarajevski ćevapi, dame i uspomene
Snježni Benkovac na brdu
Pulski zalasci
Kosa i sram
2018
Sa Sloterdijkom u Puli
Uzoran učenički dom
Tko otvara vrata Bukowom mačku
Djevojčica iza žice
Starac i (r)evolucija
Neotuđena crtica
Trešnjevački teatar
Intimni otvori depresivnih ljudi
Modna osvježenja
Kupac ružnog limuna
Međupost
2017
Pao stoljetni park
Budimo na mi
Poderane čarape
Pijača bez leda
Ostaj mi dobro Berlinu moj
Iskustvo i stil
Sedacija, odlasci, promatračica života
Nitko ne vrijedi više od dvije minute
Kud plovi ovaj put
Srcamo se
Vareš, imenovanje prošlosti
Popravljač
2016
Božić kod Dolores
Blog arhiva, genijalno
Varešarije
Obrobljeni plimom
Nestanak Wagnerovog psa
Poezija koja to nije s teletinom na pratećoj slici
Preko crte
Djevojka sa sajma u Opicini
Predvečerje u Trstu
Labinski bijenale industrijske umjetnosti
Dresirani i slobodni
Projekt bicikl
2015
4000. post
Forever Lolita
Vječno vraćanje dupeta
O potrebi za bloganjem
Blogerska subota
U pokretu
Gromovi love golotinju
Nisam mislio na Pariz
New York, Jack i ostali mitovi
Sipa i čokolada
Čudnovati su putevi Googleovi
Svakodnevni samoslici
Nachtfresser, 3700.post
2014
Pljeskavica i čaj
Istup Anne Helm
Ravnateljice über alles
O fotografiranju i svinjama
Život
Večer s berlinskim piratima
Posljednja marenda
Fuck the System!
Izlet u Opatiju
Kandidat broj 5 liste 16 za EUP
Nek nam živi bezuvjetni temeljni dohodak
Nagnuće berlinskog piratskog broda
Tišina hotelskih soba
S visina Svetog Križa
Avionska dijagnoza obrazovnog sustava
2013
Dame i gospodo, Astrid Kuljanić
Dekadencija
Odjeb ljetu gospodnjem dvijetisućetrinaestom
Naš mali šareni štand
Anonymous MMM u Rijeci
Profesor budala
Roštilj bez jahte
Krivo mi je zbog mog starog
Što radi piratska stranka ?
Bloger za EU parlament
Izbor postova
Shitstorm
2012
Sanjam knjige u Puli
Taštine
Sjećanje
Proteze Auschwitza danas
Blogeri 2004-2011
Prošao još jedan...
Prelijep dan u Zagrebu
Blogersko pušenje privatnosti
Napad Svetle Yordanove
Čitajte "Bolju polovnjaču"
Ostajte tamo, stižemo
2011
2500. post
Čestitka vjetrom raspršena
Predsjedniku ima tko da piše
Isšljivan
A meni se popodne spava
Smrt u Opatiji
Povratak u Ništa
Dijalog jednog blogera i Igora Mandića
Hrana naša svagdanja
Jučerašnji prosvjed u Rijeci
Civilizacija baterija
Hotel Montree
2010
Snijeg u Rijeci
Obzor
Vodice, bajka s pogledom na more
Cambridge i karavane
Otočna opuštanja
Berlin : balkanska galerija
Repovi rata
Dan divljanja maturanata
Abrutissement, načelo zatupljenja
Igramo se okvirima
Nacisti u Dresdenu
Boje budimpeštanskog Ludwiga
2009
Sa(n)jam knjige Pula 6.12.2009
Prođe još jedna fešta
a je još uvijek u krugu
U najjačem sastavu
Muzej, multikulturalnost, beskućnici...
Poučak o golom
Divlji Balkan
Gorski Kotar devetog svibnja
Londonerica u palanci
O bocama i maslinovom ulju
Prozori
Ha,ha, Amy je zakon
2008
Tako je zborila Gudrun Ensslin
Priznanje
Onako usput
Blog i grob
Govor mržnje na blogu.hr
Razgovor studentica pred Humbolt univerzitetom
Nogometno bratstvo Španjolske, Hrvatske i Koreje
Prosvjed, turisti i sunčani Korzo
Rasaditi
Dobro se žega
Politička korienitost
Osamstoprvi post, mali osvrt
2007
Ekološki fašizam
Masturbacijo, sretan rođendan !
Van Goghova zvjezdana noć
Radni dan jedne Berlinerice
Dani bez neta
Petak trinaesti
Razredni izlet u vodni centar Atlantis-Ljubljana
Guščija pašteta
FBK u Rijeci, jel se kome štucalo :P
Rasulo
Izletila zbog marihuane
Moja Paris gola u novinama
2006
Manta, vraaaaaaaaaati se
O blogu "Pjesmarije" (autora NF)
Igra revolveraša
Idealisti s oružjem
Ceremonija oproštaja s praznicima
Jedna Ljudmila
Zadaća (dječja bolnica)
Irokez u školi
Moji prijatelji
Coool
Prva klasa
O ovcama i nadi
2005
Kenningari i druge učenosti
Uvijek iznova, deja vu
Moj Uerige
Ostavština
Pred maturalac
Moj Raščupanko
Sjećanje na Radovića
Pišanje u Harteri
Samoubojstvo u štali
Montaža tv stolića i sretnije budućnosti
Pivo
Nekad smo znali veselo polemizirati...
2004
Inventura 2004.
Sjećanje na vrt (Paul Klee)
Razrednik
Isplazit jezik
Kamere oko nas
O fašistima, Sloterdijku, Walseru i meni
Skins&Teacher


















































SUPERCOOL ;P
















































< travanj, 2023 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Travanj 2024 (27)
Ožujak 2024 (25)
Veljača 2024 (25)
Siječanj 2024 (18)
Prosinac 2023 (13)
Studeni 2023 (18)
Listopad 2023 (6)
Rujan 2023 (7)
Kolovoz 2023 (2)
Srpanj 2023 (18)
Lipanj 2023 (16)
Svibanj 2023 (22)
Travanj 2023 (16)
Ožujak 2023 (17)
Veljača 2023 (14)
Siječanj 2023 (13)
Prosinac 2022 (12)
Studeni 2022 (11)
Listopad 2022 (11)
Rujan 2022 (11)
Kolovoz 2022 (7)
Srpanj 2022 (4)
Lipanj 2022 (1)
Travanj 2022 (6)
Ožujak 2022 (1)
Prosinac 2021 (1)
Listopad 2021 (1)
Rujan 2021 (1)
Kolovoz 2021 (11)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (11)
Svibanj 2021 (22)
Travanj 2021 (26)
Ožujak 2021 (21)
Veljača 2021 (24)
Siječanj 2021 (31)
Prosinac 2020 (20)
Studeni 2020 (12)
Listopad 2020 (6)
Rujan 2020 (5)
Srpanj 2020 (29)
Lipanj 2020 (26)
Svibanj 2020 (31)
Travanj 2020 (29)
Ožujak 2020 (32)
Veljača 2020 (28)
Siječanj 2020 (26)
Prosinac 2019 (24)