LAGANI VOĆNI KOLAČ
Pozdrav svima!
Danas vam darujem lagani voćni kolač od malina, ali vi ga možete napraviti i s nekim drugim voćem, biti će jednako dobar. Jednostavan je i osvježavajući, pa se nadam da ćete cijelo ljeto uživati u njegovom okusu i mirisu.Danas zaboravimo orahe, čokoladu, nutellu i uživajmo u laganim voćnim okusima! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 2 jaja 2 žlice šećera vanil šećer 2 žlice glatkog brašna pola praška za pecivo 2 žlice ulja Odvojite bjelanjke i izradite mikserom. Žumanjke posebno miksajte sa šećerom te dodajte ostale sastojke i na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu istresite u uski dugoljasti kalup obložen pek papirom i pecite na 200*C oko 10 minuta tj. dok ne porumeni. Krema: 450 g malina (može i smrznutih) 150 g šećera 100 ml vode ili soka od malina 2 vrećice želatine 150 ml slatkog vrhnja Za kremu pomiješati voće, šećer i vodu te staviti kuhati 10-tak minuta. Kada se malo ohladi izraditi štapnim mikserom i dodati otopljenu želatinu. Lagano rukom umiješati šlag od slatkog vrhnja i preliti preko pečene kore. Kada se krema stisne možete je preliti crvenim preljevom za kolače (ako želite). Servus i uživajte u ovom laganom osvježavajućem desertu :) Oznake: lagani kolač, maline, voće |
TORTA OD JOGURTA S JAGODAMA
Pozdrav svima!
Pošto je sezona jagoda darujem vam recept za još jednu laganu i osvježavajuću tortu. Svježina i lakoća jogurta čine ovu tortu ukusnim desertom za svako društvo i prigodu. Svježe mirisne jagode svojim okusom će doživljaj učiniti potpunim i izazvati vas da je ponovo napravite, ali u kombinaciji s nekim drugim voćem da biste se uvjerili da je jednako dobra i ukusna! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 4 žumanjka 170 g maslaca 100 g šećera 250 g glatkog brašna prašak za pecivo žlica arome vanilije Zamijesiti tijesto i obložiti njime kalup za torte, uključujući i stranice kalupa. Sastojci potrebni za nadjev: 4 bjelanjka 3 čvrsta jogurta (može i Dukatos) 2 crvena vrhnja 150 g šećera 5 žlica oštrog brašna Posebno izradite snijeg od bjelanjaka i ručno ga umiješajte izmiksanim sastojcima za nadjev. Prelijte ga preko razvaljanog tijesta i pecite na 180*C oko sat vremena. Kada se torta ohladi, ukrasite je narezanim voćem i prelijte preljevom za torte. Servus i uživajte u ovom osvježavajućem desertu :) |
KRUH SA ŠPINATOM I MOZZARELLOM
Pozdrav svima!
Večeras imam za vas jedan poseban kruh, kruh sa špinatom i mozzarellom. Možete ga jesti kao samostalni obrok, a u kombinaciji s finim paškim sirom je fantastičan. Predivnog je mirisa, prepun raznih aroma te okusa koji će sigurno zadovoljiti sve one gurmane koji uživaju u češnjaku, špinatu, siru i okusu toplog domaćeg kruha! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 300 g glatkog brašna kvasac 250 ml toplog mlijeka žlica šećera žličica soli Od toplog mlijeka, šećera i kvasca napravite kvas koji dodajte ostalim sastojcima i zamijesite tijesto koje ostavite da se diže sat vremena. Za to vrijeme napravite maslac s začinima: 100 g maslaca 3 režnja češnjaka 100 g špinata Omekšalom maslacu dodajte nasjeckani češnjak i špinat te dobro promiješajte smjesu. Kada se tijesto diglo razvaljajte ga u pravokutni oblik i premažite maslacem. Po nadjevu naribajte 100 g ribanca i 100 g mozzarelle. Zarolajte u roladu koju uzduž razrežite sa škarama i isprepletite te stavite kruh u dugoljasti kalup da se još malo diže. Ako ne želite komplicirati ostavite roladu cijelu, premažite je maslinovim uljem i stavite peći na 200*C oko 35 minuta dok ne dobije lijepu boju. Meni je ljepši razrezani kruh jer je tada pun boja od špinata i sira koji se lagano topi i preljeva po hrskavoj korici! Servus i uživajte uz ovaj topli kruščić :) Oznake: kruh, špinat, češnjak.mozzarella |
KREMŠNITE
Pozdrav svima!
Kremšnita, kraljica među kolačima i omiljeni kolač mog supruga. Svaki put kada ih napravim izazovu zadovoljne osmijehe i uzvike oduševljenja kod moje ekipe. Kremasta i neodoljiva poslastica koja će uvijek ostati klasik, pa je uistinu nebitno da li su bolje samoborske ili zagrebačke! Postupak izrade: Za početak ispecite 2 komada lisnatog tijesta veličine 25x35 centimetra tj. veličine posude u kojoj ih pravite. Sastojci potrebni za kremu: Litru mlijeka i 1/2 litre vode stavite zajedno kuhati. Za to vrijeme dobro izmiksati 6 žumanjaka i 7 žlica šećera. Zatim u 200 ml mlijeka (od ukupne količine)zamutiti 6 žlica oštrog brašna i 6 žlica gustina. Sve skupa izmiješati i ukuhati u mlijeko. Kada je krema kuhana dodajte joj 3 vanil šećera i malo ohladite ( 10-tak minuta). Za to vrijeme izmiksajte bjelanjke i 7 žlica šećera. Ručno pomiješajte žutu kremu i snijeg od bjelanjaka te prelijte preko donjeg dijela lisnatog tijesta. Gornji list stavite kada se krema potpuno ohladi da vam ostane hrskavo tijesto. Posipajte ih šećerom u prahu! Jedna od mogućih varijanti su kremšnite s keksima i šlagom koji stavite na kraju i po njemu naribajte čokoladu! Najbitniji dio ovog recepta je kakve zapravo vi kremšnite volite? Ako su to čvršće kremšnite onda žlica za mjeru neka bude vrhom puna, ali ako volite kao i mi da budu meke i drhtave onda nemojte pretjerati s brašnom i gustinom (žlica razom). Uvijek volim naglasiti da svaki recept treba prilagoditi ukusu i željama domaćice na zadovoljstvo svih ukućana! Servus i u slast svima :) Oznake: kremšnite, desert, vanilija |
SLANE ROLADE
Pozdrav svima!
Pošto je danas dan rolada evo još jednog recepta, ali ovaj put za slanu varijantu. Radi se o roladi od špinata i lososa. Vrlo je ukusna, brzo gotova, a njeno šarenilo će sigurno razveseliti vaše ukućane ili prijatelje! Sastojci potrebni za izradu rolade: 4 jaja 4 žlice oštrog brašna 1 prašak za pecivo 2 dcl jogurta 5 žlica špinata (briketa) 1/2 žličice soli Miksajte jaja pa im lagano dodajte ostale sastojke, nije bitan redoslijed. Koristim smrznuti špinat u briketima koji morate prije odmrznuti, može i u mikrovalnoj.Veliki pleh od pećnice premažite i obložite pek papirom te izlijte biskvit.Pecite ga dok ne dobije lagano smeđu boju, izvadite i skupa sa pek papirom odmah zarolajte.Kada se ohladi premažite sa 200 g ABC sira i razbacajte dimljeni losos po biskvitu. Zarolajte, stisnite roladu sa pek papirom i stavite do večere u frižider. Vrlo ukusan zalogaj, provjerite! Možete se i sami poigrati s omiljenim sastojcima, pa napraviti varijantu rolade od ajvara, punjenu šunkom i sirom! P.S. Narežite i malo crvene paprike da unese šarenila i svježine :) Oznake: rolada od špinata i lososa, ajvar, predjelo |
ČOKOLADNA ROLADA S JAGODAMA
Pozdrav svima!
Ova rolada koju danas dijelim s vama je nastala sasvim slučajno i kao takva je ispala jako dobro.Razlozi su višak jagoda i možda najvažnije, višak moga vremena koje uvijek rado trošim na izradu slastica.Kakao daje tijestu jak čokoladni okus i predivan je kontrast lakoći slatkog vrhnja. Aroma domaćeg džema od jagoda cijelu ovu priču čini još boljom. Ovaj kolač je tako jednostavan, a opet savršen ako želite impresionirati vašu mamu za rođendan ili samo da ugodite sebi jer volite čokoladu i jagode jednako kao i ja :) Sastojci potrebni za biskvit: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna 2 žlice kakaa Odvojiti bjelanjke i žumanjke te prvo napravite snijeg od bjelanjaka. Posebno mikserom izradite žumanjke i šećer, dodajte brašno i kakao te polako na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Na lim za pečenje obložen pek papirom istresite smjesu i pecite biskvit oko 15 minuta. Još vrućeg ga odvojite od papira, ali ga ponovo skupa s papirom zarolajte i ostavite da se ohladi. Nekoliko puta ga lagano odmotavajte i provjeravajte da se ne zalijepi. Krema: 150 ml slatkog vrhnja 2 žlice šećera u prahu Džem od jagoda: 200 g narezanih jagoda 4 žlice šećera 2 žlice vode Jagode kuhati dok se ne zgusnu i ohladiti. Biskvit premazati prvo džemom, pa šlagom i zarolati. Posipajte ga šećerom u prahu, prelijte čokoladom ili ukrasite s voćem! Servus i uživajte u plodovima kojima nas priroda tako nesebično daruje :) Oznake: čokoladna rolada, jagode |
MEDENA TORTA OD ČOKOLADE
Pozdrav svima!
Danas imam za vas recept za medenu tortu sa čokoladom. Medena torta je jedna sasvim obična tradicionalna torta, ali zaista izuzetnog okusa. Izrada kora traži malo truda i vašeg vremena, ali vrijedi se potruditi za ovaj desert posebnog mirisa i okusa. Napravite je dan ranije da kore malo omekšaju i već sutradan možete uživati u svom medenom aromatičnom desertu! Sastojci potrebni za izradu kora: 115 g maslaca 140 g šećera 2 jaja 2 žličice sode 100 g meda 400 g glatkog brašna 3 žlice kakaa Stavite kuhati maslac i šećer, ali da se samo lagano otope i ugriju, pa dodajte jaja, sodu i med. Kuhajte sve sastojke oko 5 minuta i maknite s vatre te dodajte brašno i kakao. Zamijesite tijesto i podijelite ga na 8 komada. Tijesto je jako dobro za valjanje i možete početi odmah s izradom kora. Razvaljajte tanko svaki komad tijesta i obrežite na veličinu kalupa za torte. Pošto se jako lijepo radi s ovim tijestom od ostataka sam ispekla još dvije kore,a vi sami odlučite o veličini i debljini svojih kora. Pekla sam ih na 200*C oko 3 minute, nemojte pretjerati s pečenjem da vam kore ne izgore i ostanu tvrde.Kada ih izvadite iz pećnice su mekane, ali ne brinite, kada se ohlade biti će u redu. Krema: 300 g čokolade 300 ml slatkog vrhnja 75 g maslaca Otopite maslac i čokoladu te ručno umiješajte šlag od slatkog vrhnja. Svaku koru premažite žlicom kreme i tako nastavite do kraja torte. Prelijte je čokoladnom glazurom i ukrasite lješnjacima, voćem, šlagom... Servus i uživajte u ovoj medenoj ljepotici :) Oznake: medena torta, čokolada, desert |
RAVIOLI SA ŠPINATOM I RICOTTOM
Pozdrav svima!
Kada imate viška vremena i punu vrećicu finog mladog špinata, ravioli su logičan slijed događanja. Sve što trebate je valjak, tijesto te puno ljubavi i strasti za izradu tjestenine. Ova odluka da radim domaću tjesteninu mi je oduzela nešto vremena, ali svježi ravioli punjeni mladim špinatom i mekanim ricotta sirom su ispali jednostavno fantastični! P.S. Bez lažne skromnosti i uz puno ribanog parmezana :) Sastojci potrebni za izradu tijesta: 400 g brašna (pola glatkog - pola oštrog) 4 jaja žličica soli 3 žlice maslinovog ulja Zamijesite tijesto, stavite ga u vrećicu i ostavite sat vremena da odstoji. Za to vrijeme napravite nadjev: 300 g špinata 2 režnja češnjaka 230 g ricotta sira jaje 30 g parmezana sol, biber Nasjeckajte špinat i češnjak te pomiješajte sa sirom i ostalim sastojcima nadjeva. Tijesto podijelite na pola i tanko, što tanje razvaljajte. Označila sam kalupom donje tijesto i stavljala hrpice nadjeva te prekrila drugim listom tijesta. Sada izrežite raviole oblikom koji želite i dobro pritisnite prstima ili vilicom rubove tijesta da ne bi izašao nadjev tijekom kuhanja. Kuhajte ih u vrućoj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu i ne budu mekani. Lagano sam ih prokuhala s malo vrhnja za kuhanje i obilno posipala ribanim parmezanom! Trudim se smanjiti dojmove, ali okus domaće tjestenine mene naprosto oduševljava! Servus i uživajte :) Oznake: ravioli, špinat, ricotta |
MEDENA PITA S KRUŠKAMA
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za slasnu pitu od krušaka. Možda je specifična po tome što umjesto šećera koristim domaći med, ali vam mogu reći da sam jako zadovoljna dobivenim okusima. Ova je pita fantastična i s drugim voćem, a upravo med joj daje finu i intenzivnu aromu! Sastojci potrebni za tijesto: 250 g glatkog brašna 100 g meda 125 g maslaca jaje Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i obložite njime okrugli kalup za torte, uključujući i stranice. Sada uzmite 5 krušaka, ogulite ih i s donje strane izvadite sjemenke. Stavite ih prokuhati cca. 5 minuta u dublji lonac s 300 ml vode i 3 žlice šećera. Izvadite ih i pustite da se malo ocijede. Nadjev: 3 jaja 150 g meda 100 g mljevenih badema 100 g glatkog brašna Istucite žumanjke i med, dodajte im bademe i brašno te ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Prelijte preko razvaljanog tijesta i preko toga stavite kruške. Pecite u pećnici na 180*C oko sat vremena. Pred kraj pečenja pitu posipajte s listićima badema! Servus i prepustite se okusu :) Oznake: pita od krušaka, med, bademi |
SLASNI POLJUPCI
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za malene kolačiće s marmeladom od jagode. Mislim da slika sve govori: lagano, lepršavo, mirisno, osvježavajuće i što je najbitnije gotovi su u trenu! Vrlo je jednostavan put do ovih malenih slasnih poljubaca, a za njihovu izradu potrebno vam je samo par osnovnih namirnica! Sastojci potrebni za biskvit: 40 g glatkog brašna 40 g šećera u prahu pola praška za pecivo žlica arome vanilije 3 jaja Krema: 100 ml slatkog vrhnja + aroma vanilije marmelada od jagoda ili po izboru Odvojiti bjelanjke i miksati ih sa šećerom, dodati žumanjke i na kraju lagano ručno umiješati brašno i prašak za pecivo. Malom žličicom slažite hrpice na lim za pečenje obložen pek papirom ili ako volite pravilne oblike istiskujte smjesu pomoću vrećice za kreme. Kolačiće pecite vrlo kratko da ostanu mekani i pahuljasti cca. 6 minuta na 220*C! Svaki premažite marmeladom i šlagom, poklopite ga drugim kolačićem i posipajte šećerom u prahu. Ako volite slatko obavezno radite kolačiće od duple smjese sastojaka jer su tako lagani da brzo nestaju :) Servus i uživajte u slasnim poljupcima :) Oznake: lagani kolačići, marmelada, jagode |
TART OD ČOKOLADE I JAGODA
Pozdrav svima!
Danas vam darujem jedan poseban recept. Hrskava čokoladne kora, mirisne svježe jagode i svilenkasto čokoladno punjenje pretvoriti će ovaj jednostavni kolač u vaš omiljeni desert. Svakako ga kušajte! Sastojci potrebni za podlogu: 24 komada Oreo keksa 70 g maslaca Otopljeni maslac prelijte preko mljevenih keksa i utisnite tako da malo obložite i stranice kalupa za pite (niski kalup). 120 g čokolade i 70 ml slatkog vrhnja otopite i prelijte preko podloge od keksa. Kada se čokolada malo stvrdnula rasporedite svježe jagode preko otopljene čokolade i stavite na hladno. Krema: žlica maslaca 90 g čokolade 250 g mascarpone sira 2 žlice soka od limuna 100 g šećera u prahu 200 ml slatkog vrhnja Na pari otopite maslac i čokoladu te dodajte sir da se rastopi. Maknite s vatre, dodajte limunov sok i šećer te šlag od slatkog vrhnja. Prelijte kremu preko jagoda, naribajte čokoladu ili ukrasite svježim jagodama prema vašoj želji. Servus i uživajte u ovom brzom, ali fantastičnom desertu :) Oznake: tart od čokolade i jagoda, desert, slatko |
PARFE TORTA OD JAGODA
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept od torte u koju sam ukomponirala sve svoje omiljene sastojke. Mekani čokoladni biskvit i krema od mirisnih svježih jagoda čine predivnu kombinaciju koja će oduševiti sve ljubitelje slastica. Tortu možete ukrasiti samo čokoladnom glazurom ili veselim crvenim preljevom koji će je učiniti još poželjnijom. Vjerujte mi, nakon što smo je probali, shvatili smo da je jedna od najboljih torti koje smo kušali, a kušali smo ih zaista velik broj! Sastojci potrebni za biskvit: 6 jaja 120 g šećera 120 g čokolade za kuhanje pola praška za pecivo Prvo mikserom izradite bjelanjke i šećer. Dok to radite, uključite pećnicu na 180*C i stavite čokoladu da se otopi. Žumanjke miksajte sa praškom za pecivo i dodajte im otopljenu čokoladu te polagano ručno umiješajte bjelanjke. Istresite smjesu u podmazani kalup za torte i pecite cca. 30 minuta (provjerite čačkalicom - mora biti suha kada je biskvit gotov). Sastojci potrebni za kremu: 500 g jagoda 80 g šećera želatina 350 ml slatkog vrhnja Narezane jagode i šećer kuhajte na laganoj vatri, usitnite ih štapnim mikserom i dodajte im ugrijanu želatinu koju napravite prema uputstvu na vrećici. Kada se jagode ohlade lagano im dodajte šlag od slatkog vrhnja. Ohlađeni biskvit premažite marmeladom od jagoda i prekrijte kremom. Kada se krema malo stvrdne nanesite na nju preljev za torte ili čokoladnu glazuru, ovisno što više volite. Ukrasite jagodama, šlagom... Servus i uživajte u ovoj izuzetno laganoj i osvježavajućoj torti :) Oznake: parfe torta, jagode, desert |
INTEGRALNI KRUH S KRUMPIROM
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama ovaj ukusan irski kruh koji sam planirala napraviti za Dan sv. Patrika, ali neke ideje nije moguće baš uvijek realizirati. Dakle, kruh je napravljen od integralnog brašna i krumpira što mu daje izuzetno vlažnu i mekanu strukturu. Iako je 100% od cjelovitog pšeničnog zrna, ostao je lagan i mekan a nisam mu dodala jaja ili mlijeko. Uživajte u okusu kruha, premažite ga s malo maslaca i guštajte u njegovom mirisu, mirisu doma i spokoja! Sastojci potrebni za izradu kruha: 500 g kuhanog i naribanog krumpira (mogu i ostaci od pirea) 500 g integralnog brašna 60 ml ulja 2 žličice soli kvasac žlica šećera 70 ml tople vode Napravite kvas od šećera, kvasca i tople vode,a kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite tijesto koje ostavite da se diže sat vremena. Ponovo ga premijesite i stavite u dugoljasti ili okrugli kalup za pečenje. Neka se još malo diže dok vi ugrijete pećnicu na 200*C i pecite kruh oko 40 minuta dok ne dobije lijepu boju. Servus i uživajte u ovom posebnom kruščiću koji će vas iznenaditi svojom dugotrajnom svježinom i mekoćom :) Oznake: integralni kruh, krumpir, domaće |
PITA OD MALINA I SIRA
Pozdrav svima!
Danas imam za vas recept za ukusnu voćnu pitu idealnu za svako doba godine, ovisno o voću koje želite koristiti. Moja pita je ispunjena finim krem sirom s okusom limuna i slasnim svježim malinama kojima nisam mogla odoljeti. Cijela ova priča nije potpuna bez pravih, domaćih i zlaćanih kora koje pucketaju pri svakom zalogaju! Sastojci potrebni za pitu: 230 g glatkog brašna žlica šećera prstohvat soli 70 ml vode 150 g maslaca Zamijesite tijesto i razvaljajte ga tako da mu rubovi vise preko okruglog kalupa u kojem ćete peći pitu. Nadjev: 150 g krem sira 3 žlice soka od limuna naribana korica od limuna 200 g šećera u prahu 200 g malina ili kupina... 2 žlice gustina Mikserom izradite sir s pola šećera te smjesi dodajte limun. Od malina uzmite nekoliko komada koje zgnječite vilicom i promiješajte s gustinom i šećerom te dodajte ostatak voća. Na razvaljanu koru prvo stavite smjesu sira a na vrh složite maline. Rubove tijesta savijte prema unutra (kao na slici) i premažite ga žumanjkom te posipajte smeđim šećerom. Pitu pecite na 180*C dok ne dobije lijepu boju, ohladite i posipajte šećerom u prahu! Servus i uživajte :) |
BIJELE ČOKO KOCKE S JAGODAMA
Pozdrav svima!
Danas vam darujem recept za ove predivne kocke od bijele čokolade i jagoda. Nevjerojatno je kremast i ukusan, a tako lako se napravi. Ovisno o vrsti voća koje koristite možete ga raditi i uživati u njemu tijekom cijele godine. P.S. Volite li maline? Budite sigurni da je s njima ovaj kolač jednako dobar :) Sastojci potrebni za izradu podloge: 300 g mljevenih čajnih kolutića 150 g maslaca Rastopite maslac, prelijte ga preko keksa i promiješajte. Dobivenu smjesu utisnite u lim za kolače cca. 32x22 centimetra i stavite nekih 7 minuta u pećnicu da se malo zazlati i zbog lakšeg rezanja kolača. Krema: 350 g bijele čokolade 200 ml slatkog vrhnja 250 g krem sira 150 ml Dukatos jogurta 300 g svježih jagoda (voće po izboru) Čokoladu pažljivo otopiti u mikrovalnoj i dodati izmiksanom siru i jogurtu.Dobivenoj kremi dodajte šlag i lagano rukom promiješajte sve sastojke. Pola kreme izlijte na ohlađenu podlogu, prekrijte svježim voćem i premažite ostatkom kreme. Svaku kocku ukrasite komadićem voća, a možete i cijeli kolač preliti s još malo otopljene bijele čokolade. Kolač ostavite da se malo ohladi ili možete poput nas odmah krenuti s kušanjem :) P.S. Moram naglasiti da je nama kolač izvrstan, ali ako vi niste ljubitelji bijele čokolade onda ovaj recept nije izbor za vas :( Ukusi su različiti i svatko neka uživa u onom što voli, a ja volim slatko! Servus i uživajte :) . Oznake: kolač, bijela čokolada, jagode |
MINI PITE S MALINAMA
Pozdrav svima!
Pokušavam s izborom kolača pratiti sezonsku ponudu voća, ali svaki recept se da prilagoditi i svatko ga može napraviti sa svojim omiljenim sastojcima. Mini pite zahtijevaju malo više vremena, ali toliko su privlačne i slatke tako malene da se sav trud na kraju isplati.Kombinacija omiljenog prhkog tijesta i sezonskog voća morala bi ugoditi svakom tko voli lagane voćne deserte. Pošto sam dobila svježe maline iskoristila sam ih za ovu domaću kremu koja se predivno uklopila i moje mini pite su ispale savršene! Sastojci potrebni za tijesto: 200 g brašna 100 g maslaca 50 g šećera u prahu 1 jaje malo soli. Zamijesite tijesto i razvaljajte na pola centimetra debljine.Pomoću kalupa za košarice odmah ga izrežite i utisnite blago prstima sredinu da napravite prostor za nadjev. Pecite košarice na 200*C dok blago ne porumene! Nadjev: 400 g malina (svježe ili smrznute) 200 ml vode 5 žlica šećera žlica gustina Maline pomiješajte s tekućinom i šećerom te stavite kuhati. Kada zavrije dodajte gustin razmućen u malo vode.Kratko prokuhajte i kada se nadjev ohladi napunite njime košarice i ukrasite ih svježim malinama ili listićima mente! Servus i uživajte u ovom laganom osvježavajućem desertu :) Oznake: mini pite s malinama, desert |
ŠTAPIĆI SA SJEMENKAMA
Pozdrav svima!
Nedavno sam dobila ovaj recept kojim se jednoglasno oduševila cijela moja obitelj. Ovi slani hrskavi prutići su idealni za druženja i veselje, a osobito će u njima uživati muški dio ekipe jer se izvrsno slažu s hladnim pivom ili vinom! Morate ih svakako isprobati i vjerujte mi da vas neće razočarati! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 400 g glatkog bijelog brašna 100 g integralnog brašna pola praška za pecivo 2 žličice soli 125 ml maslinovog ulja 125 ml suncokretovog ulja 250 ml bijelog vina Zamijesite tijesto i odmah ga razvaljajte na pola centimetra debljine i posipajte sjemenkama sezama. Uzmite papir za pečenje i pomoću njega okrenite tijesto na drugu stranu te ga posipajte sjemenkama lana. Sada izrežite od tijesta trakice duge 10 centimetara i široke 1.5 centimetar. Trakice morate zafrkati i slagati na lim za pečenje te ih pecite na 200*C oko 30 minuta dok porumene! Ljepota ovog recepta je u tome što se možete igrati sa raznim vrstama brašna i sjemenki, napravite štapiće od svojih omiljenih sastojaka i javite mi vaše dojmove! Servus i uživajte :) Oznake: Slano, štapići, sjemenke, grickalice |
ČOKOLADNI SOUFFLE
Pozdrav svima!
Danas vam darujem recept za souffle, čokoladni užitak koji će vas odnijeti u rajske visine! Malo je reći da je dobar, jednostavno ga morate probati i složiti se sa mnom da je pravo savršenstvo okusa. Mekan, baršunast, sladak, gorak, topao, hladan...poseban! Uz kuglicu sladoleda ili kremu od malina ovaj čokoladni desert postaje idealan odabir za svakoga! Sastojci potrebni za izradu soufflea: 35 g brašna 35 g omekšalog maslaca prstohvat soli -zamijesite od ovih sastojaka grudicu tijesta 190 ml mlijeka 100 g šećera 140 g čokolade (70%) 3 jaja Tijesto stavite kuhati u mlijeko koje ste zakuhali s pola šećera, miješajte dok se ne zgusne te dodajte kockice čokolade. Dalje miješajte i dodajte jedan po jedan žumanjak te ostavite da se malo ohladi. Za to vrijeme izradite bjelanjke i ostatak šećera te ručno umiješajte u kuhanu kremu. Posudice ili šalice u kojima ćete raditi souffle premažite margarinom i posipajte šećerom.Za ovu količinu sastojaka su vam potrebne 4 posudice. Kremu nalijte do vrha i lagano nožićem prije pečenja prođite uz rub posude da bi se kasnije souffle lijepo izdigao iznad nje. Pecite ga na 190*C točno 17 minuta, ovisno o veličini vaše posude! Servus, uživajte u ovoj posebnoj slastici i zaboravite na kalorije (bar nakratko) :) Oznake: čokoladni souffle, desert, čarolija užitka |
VIKEND NA PLITVICAMA!
Pozdrav svima!
Predivno vrijeme, društvo i raspoloženje! Mali slatki kolaž sa Plitvica :) Servus i posjetite Plitvička jezera ponovo jer je doživljaj svaki put nenadmašiv :) Oznake: Plitvička jezera, Kolačići, priroda |
< | svibanj, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |