NOVA WEB STRANICA
Dragi moji!
Željela bih vas obavijestiti da moje recepte od danas možete pronaći na novoj web stranici: https://www.gurmanka.com.hr/ Nadam se da ćemo se i dalje družiti, Vaša Gurmanka! Oznake: nova web stranica |
HRSKAVO PECIVO S BOROVNICAMA
Pozdrav!
Voće mi nikada ne može dosaditi, a osobito kada je riječ o finim i mirisnim borovnicama! Danas imam za vas jednostavna lisnata hrskava peciva koja će vas oduševiti svojim okusom. Krem sir s aromom limuna i borovnice na hrskavoj podlozi od lisnatog tijesta će sigurna sam i među vama pronaći svoje poklonike! Sastojci potrebni za izradu 12 kom. peciva: 2 pakiranja lisnatog tijesta 200 g krem sira 3 žlice šećera žumanjak aroma vanilije naribana kora i sok jednog limuna 200 g borovnica -jedan list lisnatog tijesta razrežite na 12 traka po kraćoj strani -spojite dvije trake i lagano zarolajte te omotajte oko jednog kraja trake poput zvrka (vidi sl.1) Sl.1 -isti postupak ponovite i s drugim listom tijesta -krem sir dobro izmješajte sa svim ostalim sastojcima i njime napunite sredinu svakog peciva -lagano utisnite u sir voće po izboru -lisnato tijesto premažite razmućenim žumanjkom i stavite peći na 200*C dok peciva ne dobiju lijepu boju -kada se malo ohlade pokapajte ih po želji s glazurom ili posipajte šećerom u prahu Sastojci potrebni za izradu glazure: žlica toplog mlijeka žlica krem sira žlica soka od limuna 3 žlice šećera u prahu -sve sastojke za glazuru dobro promješajte i dobivenom glazurom prelijte ohlađeno pecivo Oznake: kruh i peciva, lisnato tijesto, borovnice, krem sir |
CLAFOUTIS S BOROVNICAMA I BRESKVAMA
Pozdrav! Danas imam za vas jednostavan desert koji naprosto plijeni svojim ljetnim aromama. Najbolje ga je servirati još vrućeg, a mirisi i okusi vrućeg voća fantastično će se složiti s kuglicom slasnog sladoleda! Ovo morate svakako isprobati! Sastojci potrebni za izradu kolača: žlica maslaca za premazivanje posude za pečenje žlica šećera + 50 g šećera 3 breskve 200 g borovnica sok i naribana korica jednog limuna -premažite posudu s maslacem, a po želji možete koristiti i nekoliko manjih keramičkih posuda -kada ste je premazali lagano je posipajte sa šećerom -voće narežite i pomiješajte sa sokom i koricom limuna te šećerom -prebacite voće sa svim sokovima koje je pustilo u pripremljenu posudu za pečenje Sastojci potrebni za smjesu preljeva: 100 g šećera 4 jaja prstohvat soli aroma vanilije 200 ml mlijeka 100 ml slatkog vrhnja 100 g brašna -izradite mikserom jaja i šećer dok ne postanu pjenasti te dobivenoj smjesi dodajte sve ostale sastojke -smjesu prelijte preko pripremljenog voća i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 190*C oko 40 minuta -kada kolač poprimi zlaćanu boju izvadite ga i obilno posipajte sa šećerom u prahu te servirajte još toplog, a uz kuglicu sladoleda zaista ćete mu teško odoljeti Servus i u slast! Oznake: kolači, clafoutis, breskve, borovnice |
TIRAMISU
|
LAGANA TORTA S BOROVNICAMA
Pozdrav!
Danas vam darujem recept fine i prozračne torte koju je zaista lako pripremiti. Lagan i ukusan biskvit prekriven je sočnim mousseom od borovnica, može li biti ukusnije i jednostavnije? Sastojci potrebni za izradu biskvita: 3 jaja 100 g šećera 60 g brašna -mikserom izradite cijela jaja sa šećerom dok ne postanu prozračna i pjenasta -ručno dodajte brašno i stavite peći u kalupu za torte na 180*C oko 20 minuta -biskvit ohladite prije nanošenja kreme Sastojci potrebni za izradu kreme: 250 g borovnica 50 g šećera žlica soka od limuna pola želatine 200 ml slatkog vrhnja -prokuhajte voće sa šećerom i limunovim sokom, a zatim propasirajte te vratite na laganu vatru -želatinu pripremite prema uputstvu na vrećici te kada nabubri dodajte u vruću kremu od borovnica i miješajte dok se ne otopi -ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu -ohlađenoj kremi dodajte izrađeno slatko vrhnje i premažite je preko biskvita -tortu ukrasite slatkim vrhnjem i svježim voćem Servus i u slast! Oznake: torte, borovnice, biskvit, mousse |
MILERAMKA
... mirisna i osvježavajuća, svakako je morate isprobati! Recept možete pronaći ovdje! Oznake: torte, mileram, šumsko voće |
PANNA COTTA S BOROVNICAMA
|
SVILENI CHEESECAKE S TREŠNJAMA
Lagan i ukusan desert koji dolazi još više do izražaja ovako upotpunjen svježim voćem, ovaj put kombiniran s mirisnim trešnjama! Recept možete pronaći ovdje! Servus i u slast :) Oznake: torte, desert, cheesecake, trešnje |
KREMŠNITE
|
NUTELLA POGAČA
|
JOGURTICA S JAGODAMA
Pozdrav! Danas vam darujem recept za jogurticu s jagodama, osvježavajuću i slasnu! Sastojci potrebni za izradu podloge: 150 g keksa (Digestive) 80 g maslaca -otopljeni maslac pomiješajte s usitnjenim keksima i utisnite u kalup promjera 20 cm -podlogu ostavite na hladnom dok vi ne napravite kremu Sastojci potrebni za izradu kreme: 500 ml Dukatos jogurta vrećica želatine 100 ml crvenog kiselog vrhnja 200 ml slatkog vrhnja 40 g šećera u prahu 2 vanilin šećera naribana kora jednog limuna aroma vanilije 300 g svježih jagoda ili nekog drugog voća, ja sam koristila kombinaciju jagoda i borovnica -želatinu napravite prema uputstvu na vrećici -mikserom izradite crveno vrhnje, jogurt, šećer i arome -želatinu ugrijte i dodajte ostalim sastojcima, a na samom kraju rukom lagano umiješajte izrađeni šlag od slatkog vrhnja -pola kreme premažite preko podloge, u sredinu poslažite svježe voće te tortu prekrijte ostatkom kreme -ako želite možete voće i umiješati u samu kremu te premazati preko podloge -tortu sam ukrasila želeom od jagoda narezanim na sitne kockice, izgleda vrlo interesantno -dobro je rashladite i uživajte u ovom prekrasnom laganom desertu Servus i u slast :) Oznake: torte, jogurt, jagode, borovnice |
GALETTE S BOROVNICAMA
Mirisne i hrskave, jednostavno osvajaju! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 200 g maslaca 70 g šećera u prahu žlica vrhnja ili hladne vode prema potrebi Sastojci potrebni za izradu nadjeva: 400 g borovnica 70 g šećera žlica gustina -zamijesite glatko tijesto i ostavite ga u frižideru dok vi ne pripremite nadjev -za nadjev pomješajte svježe voće sa šećerom i gustinom - tijesto tanko razvaljajte i izrežite krugove promjera 13 cm (meni je ispalo 8 kom.) -na sredinu svakoga rasporedite nadjev i krajeve tijesta malo preklopite preko njega -razmućenim jajetom premažite tijesto - pite pecite na 190*C oko 40 minuta -fantastične su servirane tople uz kuglicu sladoleda Servus i u slast :) Oznake: kolači, pite, Galette, borovnice |
ČOKOLADNI KUGLOF
|
KREM PITA S MALINAMA
Danas vam darujem recept za nezaboravnu pitu koju ćete poželjeti napraviti za sve koje znate, ukusna i sočna, a oku tako mila! Sastojci potrebni za podlogu: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za pecivo vanilin šećer 100 g šećera žlica vrhnja (po potrebi) -zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za torte promjera 24 cm (morate obložiti i stijenke kalupa visine oko 3 cm) -izbodite tijesto s vilicom i ostavite u frižideru dok ne napravite smjesu za punjenje Sastojci potrebni za punjenje: 2 jaja + 4 žumanjka 150 g šećera 2 žlice gustina pola žličice soli 300 ml jogurta (0.9% masnoće) 100 ml slatkog vrhnja 4 žlice otopljenog maslaca aroma vanilije -sve sastojke dobro izradite mikserom i prelijte preko tijesta te pecite na 170*C oko 45 minuta (provjerite čačkalicom, sredina mora ostati drhtava) -ostavite pitu da se dobro rashladi dok vi napravite preljev od malina Sastojci potrebni za preljev: 200 g malina (može i smrznute) 4 žlice šećera žlica gustina - sastojke kuhajte na vatri dok se maline ne raspadnu, po želji propasirajte i ostavite da se ohladi -na rashlađenu pitu posložite svježe maline i prelijte je preljevom koji ste prethodno ohladili Servus i u slast :) Oznake: kolači, krem pita, maline, vanilija, jogurt |
PITA S JABUKAMA
|
PANNA COTTA S JAGODAMA 2
Danas vam darujem savršen i neodoljiv desert kojim možete poželjeti dobrodošlicu suncu, prvim domaćim mirisnim jagodama, običnom danu koji odjednom postaje poseban... desert koji jednostavno usrećuje! Sastojci potrebni za podlogu: 250 g Digestive keksa 150 g otopljenog maslaca 2 žlice mlijeka (prema potrebi) - kekse usitnite i prelijte maslacem te utisnite u kalup u kojem ćete raditi desert, a moj je bio 23x23 cm Žele od jagoda: 500 g jagoda 100 g šećera sok pola limuna želatina (10g) - jagode, šećer i sok od limuna prokuhajte i usitnite štapnim mikserom -ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu -želatinu napravite prema uputstvu s vrećice, umiješajte jagodama i žele prelijte preko podloge od keksa -ostavite ga u frižideru da se stisne Panna cotta: 320 ml mlijeka 320 ml slatkog vrhnja 100 g šećera aroma vanilije želatina (10g) - pomiješajte mlijeko, vrhnje i šećer te kratko ugrijte da se šećer otopi, ali smjesa ne mora zakuhati -kratko je prohladite dok napravite želatinu prema uputstvu na vrećici -želatinu dodajte u panna cottu i pažljivo prelijte preko sloja želea od jagoda -desert ostavite preko noći da se dobro stisne i ukrasite svježim voćem Servus i u slast :) Oznake: desert, panna cotta, jagode, keksi |
ČOKOLADNA FANTAZIJA
Dragi moji prijatelji ovo predivno otkriće moram podijeliti s vama! Čokoladna torta koju jednostavno morate voljeti, a na receptu zahvaljujem dragoj Mirjani zlatnih ruku s bloga Od slatkoga slađe koji svakako malo istražite jer krije mnoge dobre i ukusne recepte! Servus i u slast :) Oznake: torte, čokolade, Od slatkoga slađe |
VOĆNA TORTA
Pozdrav!
Danas vam darujem ovu proljetnu torticu punu voćnih okusa i mirisa koja će vas, sigurna sam osvježiti i probuditi u vama vedro proljetno raspoloženje :) Sastojci potrebni za podlogu (kalup promjera 20 cm): 200 g usitnjenih čajnih kolutića 120 g maslaca -kekse sameljite u blenderu i prelijte otopljenim maslacem te utisnite u kalup za torte -ostavite ga u frižideru dok ne završite s pripremom kreme Sastojci potrebni za kremu: 250 ml Dukatos jogurta 4 žlice šećera u prahu (prema ukusu) žlica arome vanilije žlica soka od limuna i naribana korica pola vrećice želatine 200 ml slatkog vrhnja -mikserom izradite jogurt i šećere -želatinu pomiješajte s 3 žlice hladne vode -ugrijanu želatinu dodajte jogurtu, a na samom kraju ručno umiješajte izrađen šlag od slatkog vrhnja - dobivenom smjesom premažite podlogu od keksa i vratite u frižider da se krema stisne -za to vrijeme narežite na kockice voće prema izboru, a ja sam se ovaj put odlučila za kivi i breskve iz kompota ali se već radujem raznim kombinacijama sa sezonskim bobičastim svježim voćem (jagodama) -kada se krema stisnula posložite preko nje voće i prelijte je svijetlim preljevom za torte koji napravite prema uputstvu na vrećici -tortu dobro rashladite prije serviranja Servus i u slast :) Oznake: torte, Dukatos, kivi, breskve |
MINI PALAČINKE S DŽEMOM
Pozdrav!
Već dugo se spremam napraviti ove male, slatke nizozemske palačinke, a izgleda da je ovaj ponedjeljak baš dan za to! Gotove su za tren,a tako slatke i pahuljaste ćete ih već na prvi pogled zavoljeti! Možete ih servirati uz svoje omiljene priloge,a ja svakako preporučujem džem s višnjama jer je ova kombinacija fantastična! Sastojci potrebni za izradu palačinki (kalup za muffine 12 kom): 2 žlice otopljenog maslaca 4 jaja 150 ml mlijeka 90 g glatkog brašna 2 žlice šećera aroma vanilije naribana korica limuna prstohvat soli 3 žlice otopljenog maslaca za premazivanje kalupa šećer u prahu za posipanje džem prema ukusu -uključite pećnicu na 220*C i stavite u nju prazan kalup da se zagrije - od navedenih sastojaka izmiksajte smjesu za palačinke -vruć kalup premažite maslacem i napunite smjesom za palačinke do 2/3 kalupa -vratite u vruću pećnicu i ne otvarajte oko 15 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju - napunite ih vrućim preljevom ili džemom po ukusu Servus i u slast :) Oznake: kolači, palačinke, džem |
KEKS-PISMO
Potrebno vam je samo omiljeno prhko tijesto i malo džema od malina da možete odaslati ova slatka pisamca puna ljubavi i okusa u svim smjerovima na krilima proljeća:) Servus i u slast :) Oznake: keksi, pismo, prhko tijesto džem malina |
BADEM TORTA
Ova ukusna i mirisna ljepotica osvojila me već nakon prvog zalogaja i moram vam reći da već dugo nisam probala nešto ovako savršeno! Za ovo otkriće moram zahvaliti dragoj Mirjani s bloga Od slatkoga slađe, a tamo se krije još mnogo ukusnih slastica koje morate isprobati i sami :) Servus i u slast :) Oznake: torte, Badem, vanilija |
KREMŠNITE
Stari recept i stari okusi, ali oduševljenje novo kao da je jedemo prvi put :) Recept možete pronaći ovdje! Oznake: kolači, kremšnite, lisnato tijesto |
KREM PITA OD BOROVNICA
Pozdrav!
Svježim borovnicama je naprosto teško odoljeti, a kada su ukomponirane u jednu ovakvu krem svilenu pitu to je gotovo nemoguće! Prhko tijesto, ukusna krema i svježe borovnice su kombinacija koja osvaja već na prvi pogled, nadam se da se slažete sa mnom? Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za pecivo vanilin šećer 100 g šećera žlica vrhnja -zamijesite tijesto i razvaljajte ga u niski kalup za pite ili torte (morate obložiti malo i stjenke kalupa) Sastojci potrebni za kremu: 250 ml mlijeka puding od vanilije 100 g šećera 400 g milerama -skuhajte na mlijeku puding i u još vrući umiješajte mileram - preko razvaljanog tijesta istresite kremu, malo je poravnajte i na kremu poslažite borovnice -pitu pecite na 170*C oko 40 minuta dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju -kada se ohladi posipajte je šećerom u prahu Servus i u slast :) Oznake: kolači, pita, borovnice, mileram, puding |
ROLADA S BOROVNICAMA
Pozdrav! Danas imam za vas ovu mirisnu i slasnu ljepoticu koju jednostavno morate isprobati! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna - odvojite bjelanjke i prvo od njih napravite snijeg - mikserom izradite šećer i žumanjke te dodajte brašno - na samom kraju smjesi ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka - lim za pečenje 30x40 cm obložite papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite smjesu koju zatim pecite na 190*C oko 20 minuta - još topli biskvit prvo lagano odvojite od papira, a zatim ponovo zarolajte u taj isti papir i ostavite ga da se ohladi Sastojci potrebni za kremu: puding od vanilije 300 ml mlijeka 3 žlice šećera - skuhajte puding i ostavite malo da se ohladi te mu dodajte šlag koji ste napravili od 250 ml slatkog vrhnja Postupak slaganja: -ohlađeni biskvit prvo premažite marmeladom od borovnica, pa zatim namažite kremu -posipajte malo svježih borovnica i čvrsto zarolajte u roladu -ostavite u frižideru da se malo stisne te ukrasite slatkim vrhnjem i borovnicama Servus i u slast :) Oznake: kolači, rolada, borovnice, vanilija |
KRAFNE
|
TOPLI KOLAČ OD LIMUNA
Pozdrav!
Tražite li desert koji je lagan, a ne jako sladak ovaj kolač je savršen izbor za vas! Predivan završetak jednog svečanog obroka, prozračan i lagan prožet divnim osvježavajućim aromama limuna! Sastojci potrebni za izradu kolača: 2 žlice maslaca sobne temperature 200 g šećera 3 jaja prstohvat soli žlica naribane kora limuna 30 g brašna 200 ml mlijeka sok od 3 limuna šećer u prahu za posipanje -od ukupne količine odvojiti 2 žlice šećera koje dodajte bjelanjcima i napravite čvrsti snijeg -ostatak šećera i maslac izradite s mikserom -dodajte smjesi postepeno žumanjke i na kraju limunovu koricu -mlijeko i sok od limuna pomiješajte te dodajte smjesi, pa zatim brašno -na samom kraju žlicu po žlicu umiješajte snijeg od bjelanjaka - smjesu istresite u male posudice (6 kom) i sve stavite u dublji lim za pečenje te nalijte oko posudica vruću vodu tako da seže do pola posudice u visinu - kolač pecite na 180*C oko 30 minuta tj. da dobije zlatnu koricu, ali ostane još uvijek u sredini mekan -obilno ga posipajte šećerom u prahu i uživajte u prekrasnoj aromi limuna P.S. Iako se servira još topao, meni osobno je vrlo ukusan rashlađen, a vi prosudite sami! Servus i u slast :) Oznake: kolači, limun, toplo, desert |
TORTICE S MALINAMA
|
KUGLOF SA LJEŠNJACIMA
Pozdrav! Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom? Sastojci potrebni za tijesto: 250 g glatkog brašna pola svježeg kvasca prstohvat soli 150 ml mlijeka žumanjak 30 g otopljenog maslaca 50 g šećera vanilin šećer - od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca napravite kvas kojeg dodajte ostalim sastojcima kada se digne -zamijesite glatko tijesto koje ostavite dizati oko pola sata -za to vrijeme napravite nadjev za kuglof Sastojci potrebni za nadjev: 200 g grubo mljevenih lješnjaka 70 g šećera 130 ml mlijeka žlica meda vanilin šećer bjelanjak -ugrijte mlijeko i pomiješajte ga s ostalim sastojcima te ostavite nadjev da se malo ohladi -tijesto razvaljajte u pravokutni oblik i premažite džemom od marelica -preko džema premažite nadjev i zarolajte ga u štrucu koju zatim premjestite u kalup za kuglof koji ste prethodno premazali uljem -ostavite ga da se diže dok se pećnica zagrije na 190*C i pecite oko 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju -okrenite ga na tanjur za serviranje i obilno posipajte šećerom u prahu Ovo je tek jedna mala ideja kako nešto staro napraviti na novi interesantniji način, servus i u slast :) Oznake: kolači, kuglof, lješnjaci, džem od marelica |
LUCINA TORTA
|
SLATKI JASTUČIĆI
|
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |