petak, 16.07.2010.

Dolls (1987)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Obitelj koja se sastoji od oca, maćehe i djevojčice ostaje pogođena nevremenom na svome putu i pošto se nalaze u nigdjezemskoj, moraju negdje stati ili će potonuti u živo blato. Nailaze na kuću koja im se na prvi pogled čini kao sigurno utočište. Ali, nisu znali da vlasnici kuće skrivaju nešto sasvim neočekivano i kobno za njihove živote…



Onaj tko prati moj blog unazad tri i pol godine mogao je shvatiti da strašno volim horrore sa lutkama. Kad god mi se nađe prilika da pogledam takav oblik horrora, ne okolišam previše. Zadnji horror koji sam gledao sa lutkama bio je Tourist Trap iz 1979. godine i dosta sam ostao zadovoljan viđenim. Ovdje imamo nešto sličnu radnju kao i u Tourist Trapu, pronalazak mjesta za boravak, a kasnije suočavanje sa problemom: lutke. Priznajem da ni u jednom filmu dosad nisam vidio ovako agresivne lutke, dosta su male, idu u čoporu i koriste se raznim alatima kako bi 'neprijatelja' oborili. Sve u svemu, mogu reći da sam očekivao nešto malo više, ali nema veze, Dolls je općenito jedan od vrlo dobrih filmova.



Napetosti u filmu ne manjka, nisam dosad vidio ni jedan film ovakvog kalibra, a da u sebi nema dozu neke spooky atmosfere. Glumci kao i glumci, a bome i likovi, redatelj je morao na neki način, osim obitelji, naći još par žrtava koji će se isto zbog nevremena skloniti baš u tu kuću. Nisam zadovoljan viđenima, djevojčica je dobra, ali postaje malo iritantna pri kraju filma, ostali likovi isto nisu nešto posebno. Lutke su zanimljive, ima ih svakakvih vrsta, a i dosta su brojne. Film sadrži i par momenata gdje se doslovno i najveći ljubitelj horror filmova može pronaći u neugodnoj situaciji, jer ima dosta neočekivanih napetih scena. Vizualno film je užitak za oko, tu nema dvojbe, efekti nisu previše izraženi, ali ovo što se moglo vidjeti uopće nije loše.
Iako ne traje nešto pretjerano dugo (70-ak minuta), film je baš zbog toga upotpunjen, makar ima scena koje su se mogle dobrano skratiti i bez nekih pretjeranih i bezveznih humorističnih dijaloga.



Iritantni likovi, ok glumci, napeta atmosfera, odlična vizualnost, lutke kao neprijatelji i dosta dobar kraj je ono što u globalu opisuje ovaj film i zato dobiva trojku i pol. Možda je u par dijelova proradila moja tolerancija prema ovakvim filmovima, ali na svu sreću takvih dijelova nema puno i mogu reći da nisam ostao praznih ruku i da je Dolls jedan od filmova kojem bi se mogao za neko vrijeme vratiti. Ipak, lutke FTW!

13:06 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 07.07.2010.

Cat's Eye (1985)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Što je zajedničko zalutaloj mački i radikalnom prestanku pušenja, staklenoj stijeni nebodera i zlom vilenjaku? Cat's Eye je film koji će vam kroz tri kratke priče prikazati povezanost...



Još jedan od Kingovih pričica donosi nam ovaj film od sat i pol trajanja. Svaka priča traje oko pola sata manje više i upotpunjene su dosta viđenim facama i općenitom Kingovom humorističnom bolešću. Žanr ovog horrora nosi i podžanr komedije, tako da u filmu ima dosta bolesnih scena koje na kraju ispadne toliko smješne da ne znaš bi li se grozio ili bi se samo smijao kako je tako nešto izašlo iz Stephena. Počnimo najbolje od prve priče:

1. Quitters, Inc.

Beskućna mačka je pokupljena od strane njujorškog ''doktora' koji koristi eksperimentalne metode kako bi natjerao ljude da prestanu pušiti. Njegov posljednji klijent bio je Morrison, koji će s pogreškom naučiti da se ne smije igrati sa organizacijom jer će osjetiti strašne posljedice ako pokuša zapaliti...
Jedna od edukativnih Kingovih pričica. Iako nije bolja od ostale dvije, u ovih pola sata gledatelj uspijeva vidjeti sve što se treba vidjeti i o čemu epizoda govori. Glumci su na mjestu, profesionalizma ne manjka, iako mačka ne sudjeluje previše u priči i dalje se pojavljuje...ova epizoda je na humorističan način ispala jako brutalna i uznemirujuća. Jako dobra epizoda.



2. The Ledge

U drugoj priči mačku pokupi Cressner, milijunaš iz Atlantic Citya koji je natjerao profesionalnog tenisača Norrisa da hoda po rubu njegovog nebodera jer je on taj koji je ljubovao sa Cressnerovom ženom. Priča započinje dosta nepregledno, kasnije se malo pojašnjava i zadnju polovicu filma prerasta u pravu Kingovu humorističnu psihodeliju...ova epizoda me upravo podsjeća na ono što King pokušava napraviti sa svojim gledateljima, a to je da se totalno unesemo u glavni lik cijele priče, bio on negativan ili pozitivan i da si atmosferu kakva je u filmu napravimo i mi oko sebe. Isto jako dobra epizoda, napeta, akrofobična i klaustrofobična. Jako dobar završetak.

3. The General

Mačka dolazi u Sjevernu Kaliforniju gdje je udomljena od djevojčice Amande koja se panično boji svojih snova. Uz pomoć mačke otkrit će da je njen san istinit i da se mora suprotstaviti malenom vilenjaku koji živi u zidu njene sobe...Iako mi ova epizoda za kraj i nije baš sjela, mogu reći da stvarno nije loša, kao ni jedna od prijašnjih. Efekti u ovom dijelu su za ono doba stvarno zanimljivi, makar mislim da se i nije toliko davalo truda oko efekata već oko realizacije vilenjakovih postupaka, koji su stvarno zanimljivi. Isto tako, borba između mačke i ružnog vilenjaka je nešto što se ne vidi u svakom filmu, tako da zbog tog obavezno pogledajte :), isto dobra epizoda.



Na kraju krajeva mogu samo reći da me je King sa svojim pričama još jednom jako ugodno iznenadio i da mi ni trunke nije žao što sam pogledao ovu malu kolekciju pričica. Cat's Eye je stvarno dobar horror koji nikog od vas neće ostaviti ravnodušnim. Prva priča: 4, druga priča: 4, treća priča: 3. Vrlo dobro i zabavno.

12:49 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 05.07.2010.

The Descent (2005)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Šest prijateljica sprema se na jedan riskantni potez: istraživanje špilja i ekspedije po planinama. Opremljeni do grla, kreću u avanturu koja će im zauvijek promijeniti živote, jer duboko u 'nenastanjenoj' špilji krije se vrsta koja se hrani svime što im padne pod ruku, predatori koji će na sve načine pokušati zadovoljiti svoje potrebe: glad i opstanak...



Svratio sam sa bratićem bio do videoteke da vidim imaju li kojim slučajem nešto što nisam još pogledao, od horrora naravno. Našao se film koji se zove 'The Descent', takozvana Jama smrti o kojem sam puno lijepih stvari čuo i većina gledatelja je rekla da je ovo jedan od najboljih horrora 21. stoljeća. Nisam puno oklijevao i uzeli smo ga, jer mi je žao bilo što ga ranije nisam pogledao. Sada kada sam ga pogledao...mogu reći da sam se nekako razočarao u vezi najboljeg horrora zadnjih nekoliko godina. Nije film loš, daleko od tog, ali da je baš odličan i perfektan i nije, barem po meni. Nikada previše nisam preferirao klaustrofobične filmove, ali ovdje nije problem u tome, nego film postaje svakom minutom sve više predvidljiviji...što više odmiče film, to više znaš što će se i komu će se dogoditi s vremenom...nažalost, nije to ono što sam ja imao u glavi, čak i nakon pogledanog trailera.



Da malo razjasnimo: atmosfera u filmu je bolesna, mračna špilja, creepy scene, zvukovi, iskakanja, napetost...šest zgodnih ženski protiv odvratnih monstruma, di ćeš bolje...radnja super. Jedna od bitnih ideja redatelja Neila Marshalla je bila ta da prije svega pokaže ljudskost i ljudsko ponašanje u ovakvim situacijama, njegov moto je na neki način bio: na muci se poznaju junaci. Borba za preživljavanje je isto prikazana jako dobro, svađe, prepiranja oko smjera...
Glumice su jako dobre, zadovoljan sam iako je možda u filmu ipak malo pretjeran taj njihov bliži odnos, da ne spoilam, pogledajte sami. U filmu je praktički sve dobro i ugodan je oku za vidjeti, s obzirom da je riječ o špilji, a vidljivost filma je dobra, ali smrdi mi to što se radnja malo presporo razvija i tek oko sat vremena filma vidimo prve pojave predatora, ostalo je sve puko istraživanje i prirodne sile u špilji. Isto tako, film ima dva kraja, američki i engleski, ja sam pogledao takozvanu full verziju i nisam upućen u drugu iako me previše i ne zanima, kraj ove verzije je dosta zanimljiv.



Ma...Descent me u neku ruku razočarao, očekivao sam nešto što će me totalno opustiti i što će mi omogućiti uživanje u filmu. Prevario sam se, jer sam na tren iskreno bio sklopio i oči, a dosta sam odmoran. Drugi dio je izašao prošle godine i neću previše okolišati da ga ne pogledam, zanima me je li možda bolji od prvog, makar teško za povjerovati, ali eto, od ovog sam također očekivao krivo. Zabavan i napet film, ali ništa pretjerano savršeno.

15:26 | Komentari (0) | Isprintaj | #

petak, 02.07.2010.

Silver Bullet (1985)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

U malom gradiću koji se činio miran i spokojan posljednjih mjeseci mještani završavaju brutalno zaklani i ubijani. Kako šerif i lokalna vlast ne poduzimaju ništa, mještani i mali Marty sumnjaju da je riječ o ljudskom biću i žele uzeti pravdu u svoje ruke i riješiti se čudovišta. U pomoć Martyu pristižu njegova sestra i ujak Red i dat će sve od sebe da zvijeri stanu na kraj...za vrijeme punog mjeseca.



Kupio sam prije otprilike mjesec dana Stephen King Box Set Collection od 7 njegovih filmova za mizernih 129,00 kn...uza sve dodatke i kvalitetne DVD-ove. Među njima se našao i Silver Bullet, film koji je nastao u režiji Daniela Attiasa prema Kingovoj noveli. Čuo sam za ovaj film dosta puta, pogotovo na anketama i listama gdje je bio uvršten kao neka zlatna sredina među najboljih werewolf filmovima, što mi je bilo jako drago, jer konačno je dospio u moje ruke i krenuo sam na gledanje. Nakon svega drago mi je što mogu reći kako mi je ovo jedan od najboljih filmova sa vukodlacima kojeg sam u posljednjih godinu dana pogledao. Jedna slučajnost se također potkrala: prije par dana komentirao sam film Dracula iz 1958. (vidi dolje) i stvarno je bio predobar, a sada sam nabasao na werewolf film kojemu ću dati jednaku ocjenu jer su stvarno filmovi za svoj podžanr napravili i više nego što su trebali, a to je da su gledateljima omogućili pravu i dosljednu zabavu.



U ovom filmu stvarno sam rijetko gdje mogao naći neke primjedbe na nešto, taman u tih sat i pol dogodilo se sve što se trebalo dogoditi. Atmosfera je apsolutno genijalna, kao da gledam mirniju verziju 2000 Maniacs, jedna zajednica koja pokušava opstati, ali ne uspijeva jer nastaju problemi. Glumci su isto na mjestu, mali je genijalan glumac, Corey Haim, a poseban lik u filmu kojeg ću dugo pamtiti je svakako njegov ujak Red, odnosno Gary Busey, zabavan lik a još više genijalan glumac.
Iznenađuje me u filmu i vukodlak. Zanimljiva kreacija, jedan od snažnijih, ali nekako mirnijih primjeraka vukodlaka nego kakvih se viđa u ostalim horrorima. Transformacijama u filmu sam jako zadovoljan, konačno jedan dobar preobražaj čovjeka u zvijer...nisam se toga baš u zadnje vrijeme nagledao, ali ovo je sasvim uredno napravljeno i u dosta scena se vukodlak zapravo skriva, što je i dobro jer da su ga previše pokazivali, imam osjećaj da bi negdje zeznuli. Ovako ne.



Ovo je jedna od jako uspješnih Kingovih ekranizacija, zadovoljan sam svime i potkrao se jedan mali minus da film bude odličan: forsiranje Martyevog hendikepa...previše se na to obaziralo i ima još jedna sitnica, većini nebitna: film završava nekako nedorečeno, da se još našlo 5 min bilo bi super da se do kraja razvije radnja. Ali nema veze, Silver Bullet je horror koji je kod mene probudio onaj osjećaj da je bilo dobrih werewolf filmova i da će ih nadam se, na mom repertoaru još i biti.

15:00 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>