srijeda, 13.11.2019.

Crawl (2019)

crawl2019

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Haley saznaje da joj je otac zarobljen u vlastitoj potopljenoj kući tijekom jedne od najvećih uraganskih oluja te ga odluči spasiti. Međutim, kasnije postaje svjesna da spašavanje neće teći tako lako, budući da su u kuću naneseni aligatori...

crawl1-600x450

Francuski redatelj Alexandre Aja do sad nas je počastio dobrim naslovima poput "Haute tension", "Mirrors" ili remakeom "The Hills Have Eyes", a uz producenta Sama Raimija pripremio nam je za sredinu ove godine i animal horor flick pod nazivom "Crawl". Prilično jednostavna radnja - djevojka koja je btw i profesionalna plivačica, odluči posjetiti oca koji joj se ne javlja tijekom perioda evakuacije jednog gradića uslijed ogromne vremenske nepogode koja je najkarakterističnija za podneblje Floride - no ne i za podneblje susjedne nam Srbije, gdje se ustvari snimao čitav film - jedan od većih fun factova. Ulaskom u kuću shvati da je otac zarobljen u podrumu velike kuće, a da pritom tamo nije sam - dva američka aligatora tamo vrebaju i pokušavaju doprijeti do plijena. Inače nisam pretjerani ljubitelj animal attack filmova niti se često dogodi da naletim na kvalitetan filmski uradak, međutim ova me radnja zaintrigirala zbog svoje ''uskosti'' i suženosti po pitanju opcija stvaranja priče - volim filmove koji u što manje kvadratnih metara uspiju smjestiti što kvalitetnije razrađenu radnju. Nije lako držati pažnju sat i pol vremena, a da se sve odvija uglavnom u prostorijama kuće i nešto sitno izvan nje. Valja pri tome nadodati da je radnja ovog filma dojmljivo i iznenađujuće dinamična i turbulentna, nema prevelikih zastajkivanja, iščekivanja ili sličnog, film dosta intenzivno udara u srž i zbog toga ću ga odmah na početku morati pohvaliti i dati mu zasluženu pozitivnu ocjenu.

MV5-BMWQ5-OTQ0-ODYt-YTQ5-Ny00-ZTE1-LTkx-MDct-Yz-M3-Nz-Mw-M2-Vj-Zj-Qz-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Odmah nakon prvih 20 minuta upoznavanja s glavnom heroinom Kayom Scodelario kreće akcija s aligatorima - antagonisti su napravljeni mora se reći odlično - kvalitetan CGI i načini snimanja pružili su mi satisfakciju tijekom gledanja, što nisam očekivao da će baš na jednako dobroj razini biti realizirano. Akcije s aligatorima dobro su i pametno osmišljenje, uz naravno nekoliko nelogičnosti i povremenih rupa (ne može sve baš biti ajnc a). Kako naracija teče, tako se i kuća postepeno poplavljuje te sve više raste napetost i gradi se atmosfera te se mora naglasiti kako je izvedba itekako pametno zamišljena, vezano za manje više sve događaje u kući. Možemo li ovdje više pričati o trileru ili hororu, diskutabilno je, no nekolicina napetih scena sasvim je dovoljna da se ovaj film okarakterizira kao filmom strave (ako je mogao Deep Blue Sea može i ovaj), koje su usput rečeno, sve napravljene solidno. Inovacije u filmu ne manjka pa tako možemo vidjeti raznorazne ideje protagonistice kako doći do ostvarenja cilja ili kako se u kući u kojoj je nekoć živjela pametno izboriti s krvoločnim predatorima. S druge strane, posljednjih pola sata nekako mi je najmanje ostalo u dobrom sjećanju, no to ne znači da je uspjelo u krajnost utjecati na cjelokupan dojam i priču, upliće se tu viška motivacijskih obiteljskih dijaloga između oca i kćeri, zatim imamo nekoliko izoliranih slučajeva koji su pomalo ofrlje napravljeni, a s obzirom da se držala neka određena napetost i atmosfera tijekom prve dvije trećine filma, nekako sam očekivao da će krajnji ishod biti razvodnjeniji.

crawl-2

Bilo kako bilo, Crawl Alexandra Aje moja je preporuka - riječ je o filmu kojeg je zahtjevno napraviti, a da ostane dovoljno inteligentan i kvalitetan da vam zadrži pažnju. Dobri efekti, dobra gluma, dobro osmišljena radnja, nekoliko očekivanih nelogičnosti i neobjašnjenih detalja - sasvim zabavan film.

16:23 | Komentari (0) | Isprintaj | #

petak, 01.11.2019.

Scary Stories to Tell in the Dark, In the Tall Grass & 3 from Hell (2019)

erere

Novi podcast je u Halloween ozračju te smo tom prilikom odlučili napraviti epizodu u kojoj ćemo se doticati preko 15 hororaca, no o 3 filma ćemo pričati nešto duže, a riječ je o filmovima Scary Stories to Tell in the Dark, In the Tall Grass i 3 from Hell, svi iz 2019. godine.

Scary Stories to Tell in the Dark je film baziran prema istoimenoj popularnoj zbirci priča Alvina Schwartza, režiran od strane Andréa Řvredala. Riječ je o dječjem hororcu u kojem skupina prijatelja za Noć vještica odlazi u napuštenu kuću u kojoj je navodno živjela obitelj koja je zatvarala u podrum svoju psihotičnu kćer. Kćer je počela pisati priče u kojima se ljudima oko nje događaju smrtonosne stvari te je navodno pisala priče krvlju svojih žrtava. Nakon što nabasaju na knjigu djevojčice, nevolje krenu i među njihovim sumještanima i njima samima.

In the Tall Grass istoimena je ekranizacija novele Stephena Kinga i njegovog sina mu Joea Hilla, gdje mladi par odlazi u visoku travu (šipražje) nakon što čuju dječakov poziv u pomoć. Ubrzo otkrivaju kako iz trave ne mogu tek tako izaći, a da zlo koje tamo obitava postaje sve jače i jače...

3 from Hell najnoviji je film glazbenika i horor redatelja Roba Zombieja te istovremeno i treća i posljednja instalacija filmova House of 1000 Corpses i The Devil's Rejects. Radnja se nastavlja direktno na potonji film te pratimo nove dogodovštine Firefly, Otisa i kapetana Spauldinga/Otisovog bratića.

Kroz sva 3 filma smo prošli što smo više mogli te smo, naravno, napravili spoiler free recenzije. Na kraju videa se isto tako nalaze kratki osvrti na filmove The Silence, The Curse of La Llorona, The Dead Don't Die, Polaroid, Child's Play, Brightburn, Happy Death Day 2U, Pet Sematary, Annabelle Comes Home, The Perfection, Us, Crawl i Midsommar.

12:24 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>