ponedjeljak, 08.04.2019.

Happy Death Day 2U (2019)

MV5-BMTg0-Nzkw-Mz-Qy-MV5-BMl5-Ban-Bn-Xk-Ft-ZTgw-NDcx-MTMy-Nz-M-V1

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tree Gelbman, djevojka koju smo upoznali kao nesretnicu koja se budi iznova i iznova i koju napada serijski ubojica, sada se na sličan način trudi izboriti s mijenjanjem sadašnjosti koja će se nastojati pozitivno odraziti na promjenu prilično krvave budućnosti...

happy-death-2-u-820x300

Eto nam početkom godine i sequela prilično popularnog slashera Happy Death Day iz 2017. godine. Horor koji to ustvari i nije, HDD ostvario je golemu zaradu na kino blagajnama te je vrlo brzo postao poznat i priznat među ljubiteljima žanrovskog filma, no moram reći kako se mene nije baš dojmio, odnosno njegov me humor neprestano odbijao da filmu dam ikakvu pozitivniju ocjenu od malo iznad prosjeka. S obzirom da sam znao da me čeka i nastavak, unaprijed sam se pripremio da ću ustvari najmanje u filmu gledati horora, a najviše komedije, akcije i crnog humora, moram reći kako sam puno bolje dočekao nastavak negoli prvi dio, upravo iz razloga što sam znao što me sve može očekivati. Riječ je o istom redatelju i scenaristu, Christopheru Landonu, a imamo tu i puno slične postave - vraća nam se, moram priznati odlična, Jessica Rothe (glavna heroina), a tu su i Israel Broussard (Carter) te Phi Vu (Ryan). Radnja prvo nizbrdo kreće Ryanu, koji se nađe u potpuno istoj situaciji kao i Jessica u prvom dijelu, no spletom okolnosti ponovno Jessica postaje najvećom žrtvom te će se nastojati izboriti sa serijskim ubojicom, takozvanim Babyfaceom. Kao što je film populazirirao tog fiktivnog serijskog ubojicu, tako je i taj specifičan izgled ubojice popularizirao cjelokupni serijal, kojemu se, kako sam shvatio, predviđa još jedan nastavak. Ponavljam, kako sam krenuo gledati film s pretpostavkom da uopće neću gledati horor, odmah mi se krajnji rezultat puno više svidio te sam se čak u globalu uspio i zabaviti, jer HDD 2U je čista komedija s elementima raznoraznih žanrova, od akcije, horora, drame, trilera, miš maš svega.

eh4ogeba

Zašto je pak završio na ovom blogu onda? Čisto iz poštovanja redoslijeda zbog prvog filma, koji je ajmo reći bio ponešto ozbiljniji nego ovaj, a u drugom dijelu se totalno pecalo interese publike i ono što je publika najviše voljela i odobravala u prvom dijelu, a to je taj time loop, igranje s vremenom i interesantnim konceptom te naravno doza humora, koja se u drugom dijelu upravo iz te potrebe povećala za barem 100%. Zabave i dinamike bome ne manjka, film je konstantno u nekom naboju i trudi se zadržati pažnju gledatelja neprestanim šaljivim upadicama, raznoraznim akcijskim elementima, crnim humorom, brojnim filmskim referencama...a isto tako, moram priznati da posjeduje super efekte. Zanimljiv je i način na koji glavna heroina na još inovativnije načine od prethodnog filma pokušava dospijeti do određenog cilja sprječavajući sve što se oko nje događa te su stvarno na kul način montirana i kadrirana sva ubojstva. Ono što me zasmetalo u filmu i što je svakako nemali uzorak su hrpa nelogičnosti (ok znam da ne može veća nelogičnost biti od time loopa): tip u rulji, doslovno hrpi ljudi bježi od ubojice, a mogao se obratiti bilo kome za pomoć ili pobjeći u skupinu, gdje se ubojica ne bi mogao snaći. Nadalje, dramatični elementi u obitelji heroine također mi nisu pasali te je to još jedan upliv sasvim desetog žanra koji je stvorio bućkuriš i kaotičnost, a jedna od najvećih stvari koja mi je zasmetala svakako je premalen fokus na ubojicu, gdje ga još manje uspijevamo vidjeti nego u prvom dijelu. Sam kraj i otkriće ubojice nije me nešto posebno očarao, čak mi je više unazadio koncept oko toga tko je ubojica.

Happy-Death-Day-2

Da skratim: Happy Death Day 2U mi je bolji od svog prethodnika, još dinamičniji, zabavniji i nekako opušteniji, no valja ponavljam uzeti u obzir da je razina horora na minimalnom nivou, stoga nemojte očekivati ništa osim mindless zabave od sat i pol vremena, doslovno možete raditi još jednu stvar dok vam traje film i nećete ništa značajno propustiti, jer je sve ustvari tako jednostavno, pa tako i time loop i putovanje kroz više dimenzija događaja može biti jako jednostavno. Barem se tako čini.

18:30 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 02.04.2019.

Us (2019)

MV5-BZTli-NWJh-M2-Yt-NDc1-MC00-YTk1-LWE2-MGYt-Zm-E4-M2-Y5-ODdl-Nz-Qz-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Četveročlanoj obitelji ljetovanje se pretvara u noćnu moru nakon što ih jedne noći kreću terorizirati osobe koje im u potpunosti nalikuju...

us-156128

Jordan Peele skoro pa dvije godine nakon hitoidnog hororca "Get Out", istovremeno i svog dugometražnog prvijenca, predstavlja drugi horor film, koji se također pokazao naširoko uspješnim i gledanim - "Us". Osim odlične marketinške kampanje, "Us" je odličnim prefiksom još jednog psihološkog horora iz radionice ovog Oskarom nagrađenog redatelja budio mnoge nade gledateljstvu, a pogotovo hororljupcima, nadajući se da će doživjeti još jedno ako ne jednako, onda barem približno odlično filmsko ostvarenje. Redateljski pečat Peele ostavlja i u ovom filmu - socio-političke alegorije Amerike i njenog društva i ovdje su prisutne u savršeno poliranim, prikrivenim i indirektnim dijalozima i scenama, koje jasno pokazuju kako kvalitativnost scenarija i vještine redatelja najavljuju uistinu impresivan filmski katalog (nadam se u budućnosti). Dakle, film počinje s radnjom u osamdesetima, gdje u lunaparku tik uz obalu otac i majka na tren izgube kćer, koja se samostalno zaputi u Kuću strave/ogledala. Tamo shvati da nije sama i da se susreće s bizarnom i neobičnom pojavom koja u potpunosti izgleda kao ona, a ta se situacija odrazi na nju i na nju kao odraslu ženu, gdje se radnja prebacuje u sadašnjost. Sada sa svojom obitelji, Adelaide Wilson (fantastična Lupita Nyong'o) ljetuje na istom mjestu te nedugo nakon toga doživljava vrlo sličnu situaciju, samo što su ovoga puta dvojnici postali puno opasniji i ubilački nastrojeni. Na prvi pogled djeluje jednostavno, no pravi tijek radnje krije puno više od ovog suhoparnog prikaza, nešto slično što smo mogli doživjeti i u "Get Out". U narednim redovima razjasnit ću film, a sad ću reći da sam uživao gledajući ga u kinu i da mi je bio vrlo dobar, no s ponekim primjedbama i manama.

05trailers1-article-Large-v3

Prvih sat vremena ostavio sam naprosto oduševljen, nešto slično kao i što sam prvotno očekivao od filma (moram priznati da sam letvicu digao visoko i da mi je to svojevrsna potencijalna greška). Razrađeni likovi, spora, no vrlo dojmljiva priča i razvoj iste, perfektni glumci i gluma, poglavito zato što je riječ o "dvojnim" ulogama, vizualni efekti i sound kroz cijeli film...ma, što bi reper Kid Rađa rekao: Sve šta đaku treba. No, onda ulazimo u posljednju trećinu/četvrtinu filma, gdje mi se osobno stvari i nisu baš toliko svidjele, kako sam očekivao da će se rasplesti. Gledano na samu radnju, iako smo očekivali i zahtijevali da nam se pojasni što se to kvragu događa i zašto nas se psihološki maltrertira u pozitivnom smislu, nakon što su nam se, pa čak bih rekao i predetaljno pojasnile stvari, nažalost tim finalnim outcomeom nisam bio baš zadovoljan. Razumljivo je da se nekako sve to moralo rasplesti i da će se mnogima i svidjeti plot twist/plot otkriće, no ponavljam, ne znam ni sam kakvu sam "revolucionarniju" stvar očekivao. Čini mi se kako se redatelj kroz priču i sam u nekim dijelovima zapitao što bi točno mogao dalje napraviti i da je cijelu priču radio kronološki, s radnjom narativno točno onako kako je i gledamo. Maknemo li taj aspekt, spomenut ću još jednu ajmo reći negativnu stranu Peeleova dva filma - blaga doza humora koju nastoji ubacivati, ne znam točno iz kojeg dojma, da razblaži jezu (ne treba!), da nas nasmije u svoj toj katastrofi (ne treba!), da nam pobliže dočara realnost događaja, u kojima bi netko u tim situacijama doista i bacao neke fore (ne treba!)...na sreću, rijetki humor doista nije narušio cjelokupnu odličnu i mračnu atmosferu oko filma. Apsolutno svaki drugi aspekt oko filma valja i vrlo sam zadovoljan svime već nabrojanim, uz odlične efekte, atmosferičnost, transformacije glumaca/likova...sve je u potpunosti na mjestu te se vidi da je Peele meister i pravi znalac u onom čime se bavi, tako da jedva čekam zaviriti i u njegovu impersonaciju novih Twilight Zone epizoda.

MV5-BNDA5-ODUx-M2-Qt-Mzgw-Ny00-Mj-Y4-LTg5-Nj-Yt-Nzc2-Mj-E3-Mz-Jj-YTUx-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

"Us" je zaradio enormnu količinu novaca u kinima te ne vjerujem da će biti pretendent za Oskara kao i njegov prethodnik, no kakogod bilo, riječ je o vrlo, vrlo kvalitetnom horor filmu s odličnom pričom (koja na kraju malo zastrani, no stvar je osobnog dojma), tehnički vrlo precizno i vješto napravljenom te jedva čekam vidjeti što će nam Peele sa svojim psihološkim horor trilerima i dalje nuditi.

00:20 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 19.03.2019.

Posljednji Srbin u Hrvatskoj (2019) & Zona Mrtvih (2009)

15-1-2019-10-54-46-posljednji-srbin-u-hrvatskojA sada, nešto sasvim drugačije!

Nije da počinjem pisati o Monty Pythonu, no ima veze s oblicima funny skečeva i laprdanja - naime, kolega Dorian Sabo, kojega znam iz ere HorrorHR foruma (nekad, a i danas najrelevantnijeg hrvatskog horor foruma) pod nickom Drugsbunny i moja malenkost pokrenuli smo podcast pod nazivom "Kužimo filmove?". O čemu se točno radi?

Dva filmska (poglavito horor) entuzijasta odlučila su pričat o filmovima u formi podcasta koja je sve više prihvaćena kao univerzalan format slobodnog razgovora i diskuje oko neke tematike. Koncept će nam se slagati oko jednog do dva filma kojega ćemo prokomentirati kroz pola sata trajanja, otprilike u jednomjesečnim epizodama.

Za prvi put, odlučili smo diskutirati o aktualnom, PRVOM hrvatskom zombie filmu "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" te o prvom srpskom zombie filmu "Zona Mrtvih" aka Zone of the Dead aka Apocalypse of the Dead iz 2009. godine. Usporedbe radi, filmovi nemaju neke dodirne točke osim što je riječ o zombijima i što je riječ o prvim žanrovskim filmovima na našim prostorima takve podžanrovske tematike.

Inače će ovo vrlo rijetko biti praksa, no kako stvarno nemam vremena pisati tekstove o ova dva filma, odlučih najjednostavnije priložiti video link pa tko ima želju, neka pogleda o čemu je riječ u nastavku:

I naravno, sve što uz to ide - like, share, subscribe etc.

11:30 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 26.02.2019.

Slaughter High (1986)

MV5-BYzc3-Zjg5-Mm-Mt-MGRh-ZC00-MGUx-LThk-Nj-It-Yz-E5-OGRl-ZGFi-ZTlk-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Prank gone wrong dogodio se nad mladom osobom u srednjoj školi, nakon čega mu se od posljedica požara izdeformiralo lice. Nakon toga, osmero osoba pozvano je u njihovu napuštenu srednju školu povodom 10. obljetnice maturiranja, gdje se istovremeno nalazi i njihov kolega koji se sprema za osvetu...

MV5-BYj-Q1-ZGIx-OWEt-ZDNm-MS00-Njkw-LWI1-NGQt-Zj-A3-Yz-Nh-Nj-Y1-M2-Ri-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Poželio sam se nekog old school slashera iz najboljeg perioda osamdesetih godina, pa sam shvatio da mi je pri gledanju promakao Slaughter High iz 1986. godine. Prvotno imenovan April Fool's Day, pošto se radnja samog pranka odvija na taj famozan 1. travanj, film je promijenio naziv pošto su saznali kako iste godine izlazi Paramountov slasher April Fool's Day (o kojemu će isto biti riječi uskoro). Slaughter High tipičan je 80's slasher s jednom od zanimljivijih premisa osvete nad školskim kolegama, iako znamo da se slasheri uglavnom baziraju na osvetničkim potezima serijskoga ubojice (The Burning, Friday the 13th, My Bloody Valentine itd. itd.). Ekipa od tri anonimna redatelja radila je na ovom filmu, a pokušavalo ga se i marketinški uguravati kao djelo na kojem su radili tvorci Friday the 13th filma (makar je to samo u vidu jednog producenta točno). Što se ima za reći o klasičnom slasher filmu, osim da je standardiziran, pomalo tradicionalan u svojem naumu i prilično zabavan kao takav? S obzirom da ovdje nema nekih većih iznenađenja, spomenut ćemo neke interesantne i neke lošije stavke koje su me okupirale tijekom filma.

1-The-Kiler-Clown

Sve počinje sa zanimljivim uvodom u likove, prank koji se događa nad Martyjem i nagovještaj kako će, kad se radnja prebaci na sadašnjost, za sudionike pranka sve poći ukrivo. Reunion se odvija u zatvorenoj školi s prepoznatljivim interijerom kojeg smo mogli vidjeti na početku filma - sve počinje s cuganjem, drogiranjem, klasičnim partijanjem, da bi nezgode krenule kada se otkrije prvo tijelo - razapinjanje bivšeg domara jedno je od dodataka kojima se ubojica poslužio dok namjerava počiniti i primarna ubojstva osmero "osuđenika". Valja spomenuti da Marty kao ubojica nema skrupula, ubija svime i svačime, ne skriva se previše kako radnja odmiče, a njegova maska Jockera iz kartaroških igara prilično je dojmljiva i creepy. Film konstantno posjeduje tu atmosferu klasičnog hororca drugog dijela osamdesetih, osjetite tu neku blaaagu napetost u napuštenoj školi znajući da je oko vas ubojica, no istovremeno film posjeduje blagu notu s povremenim zbijanjima šala, lošim forama likova i njihovim prepotentnim radnjama. Oružja kojima se ubojica koristi zadovoljavajuće su raznolika: od drobljenja autom, do struje, noža, kiseline, vješanja, razapinjanja...svega se tu može vidjeti. Valja pohvaliti i ok šminku te posebno splatter scene s vađenjem želuca i kiseline. Kako film odmiče, tako mi se nažalost spušta dojam i hype oko viđenog, taman kad sam mislio da ću mu dati čvrstu četvorku, ubojica se pretjerano počeo otkrivati i teleportirati se s mjesta na mjesto, likovi su postali preopušteni sa saznanjem da je oko njih krvoločni ubojica i da su oko njih ubijeni prijatelji i sva su kola nekako nažalost ošla nizbrdo. Drugi dio slabiji je od prvog, makar dinamičniji i zabavniji, no nikako ne i kvalitetniji.

unnamed

Slaughter High imao je potencijal biti nešto puno bolje, no valja gledati iz perspektive prosječnosti ostalih filmova toga razdoblja, gdje bi ovaj slasher stavili u nekakvu zlatnu sredinu simpatičnih i prilično pamtljivih uradaka. Ima više manjih nedostataka, ali i priličan broj vrlina, što mi je bilo sasvim dovoljno da ga pozitivno upamtim.

14:19 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 20.02.2019.

The Belko Experiment (2016)

MV5-BMj-A1-MTIw-ODY4-Nl5-BMl5-Ban-Bn-Xk-Ft-ZTgw-Nzkx-NDc2-Nj-M-V

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

U potpuno uvrnutom društvenom eksperimentu, 80 Amerikanaca zatvoreno je u korporativnoj zgradi u Kolumbiji, gdje im je naređeno od strane nepoznatog glasa na spikerfonu da sudjeluju u smrtonosnoj igri gdje moraju ubijati ili će biti ubijeni...

The-Belko-Experiment

Belko Experiment djelo je Grega McLeana (The Rogue, Wolf Creek 2, Darkness iste godine) i scenarista Jamesa Gunna (Slithers, Thir13en Ghosts), a kao što je navedeno, riječ je o akcijskom triler hororcu sa zanimljivom premisom i hrpom likova (inicijalno 80 no 10-ak najreprezentativnijih), koji sasvim običan dan na poslu u korporativnoj zgradi neželjeno pretvaraju u masakr, nakon što im se javi misteriozan glas sa spikerfona koji im naređuje postepeno uklanjanje vlastitih kolega. Vjerojatno vas ova priča asocira na neke naslove poput Battle Royale, Killing Room, Exam ili Cube, a tematika ubojitog socijalnog eksperimenta uvijek može biti interesantna i kvalitetna ako se dobro odradi. Na početku se upoznajemo s nekoliko likova, a ubrzo kreće blindiranje zgrade i javljanje spikera koji naređuje postepeno ubijanje, počevši od ubojstva dvoje kolega unutar pola sata. Naravno da se na sve načine pokušavaju izvući i odbijati zadatak, a zatim shvatite da su doslovno "prisiljeni" odraditi sve zadatke, inače će i sami klikom jednog gumba biti ubijeni (detaljnije neću spoilati). Vjerojatno ćete se nakon gledanja filma pitati zašto su ljudi uopće i pristajali na takve oblike poslova, no stanje u Americi je takvo da raditi bilo kakav posao za zdravstveno osiguranje uopće nije neobično, pa tako i ovdje to poprima određeni realitet. Kako je izveden Belko Experiment? Na pola puta zadovoljavajuće, nekako kako sam i očekivao.

960062a9-f538-46d2-8e37-eab363

Kaos nastaje kada se broj leševa po naredbi mora povećati, a tenzije između likova rastu - dobivamo podjelu ljudi po karakterima, snazi, ludosti te se počinju dijeliti u grupice, moralisti i oni koji pod svaku cijenu planiraju preživjeti itd. Dobra akcija koja u nekim trenutcima je totalno nelogična, suluda i blesava, što se moglo i očekivati, kao i nemali broj glupih odluka pojedinih likova, makar se nalazili u nezavidnoj situaciji. Ovo po svojoj vokaciji zapravo i nije horor film, iako posjeduje brojne krvave scene i ubojstva, no kad bismo gledali suštinski, nije to nešto čega ćete se uplašiti, već više uznemiriti, no isto tako se možete uznemirite na brojne borilačke, kriminalističke filmove i serije, tako da je prefiks horor žanra ovdje stavljen čisto u funkciju same radnje i ideje da su to radili drugi ljudi ostalim ljudima. Film ovakve radnje ima bezbroj opcija da ne potone u nekakvu monotoniju, a to se ovdje uspješno i prenijelo - film je konsntatno zabavan i dinamičan te su ubojstva i neke scene ganjanja i skrivanja odrađene bez ikakve doze dosade ili manjka interesa, no isto tako hoda po klizavom terenu kada se kraj neke akcije, dijela priče ili zapleta događaja mora na adekvatan način uokviriti, tu nastaje problem koncepta i manjka ideja i kreativnosti te stoga film odlazi u prekomjernu nebulozu. Likovi i glumci su dobri te je sasvim ok odrađen taj dio, osim što Johnu Gallagheru Jr. nimalo ne pristaje uloga glavnog lika. Nažalost, film je i neslavno završio s blesavim krajem, no pohvaljujem premisu same završne scene koja može otkrivati i mogućnost nastavka, makar o tome još uvijek nema nikakve riječi.

belko8

Da sumiramo, Belko Experiment je dobar i zabavan akcijski film, s naglaskom na triler puno više nego na horor, tako da zapravo nisam ni bio siguran koliko da ga komentiram ovdje (što zbog i manjka vremena), no riječ je o, ako ništa drugo, dobrom i pomalo blesavom te mindless mayhem filmu.

10:03 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>