subota, 26.05.2018.

The Strangers: Prey at Night (2018)

the-strangers-prey-at-night-poster

Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Četveročlana obitelj na izoliranom imanju doživljava teror od strane troje nepoznatih, maskiranih i naoružanih uljeza...

prey-at-night1

Deset godina poslije dolazi nam drugi dio veoma popularnog hororca The Strangers. Ovoga puta režije se uhvatio Johannes Roberts, koji iza sebe nema neke pamtljive projekte, većinom horor i triler orijentacije. Koliko se sjećam, još od izlaska prvog dijela se najavljivao nastavak jednog od ponajboljih hororaca prve desetine 21. stoljeća, a potrebno je bilo dosta dugo vremena da se on i ostvari, pretpostavljam da su postojale raznorazne opstrukcije oko scenarija. Liv Tyler, junakinja iz prvog dijela, trebala se pojaviti odmah na početku drugoga i tragično završiti, no to se ovoga puta nije dogodilo. Daklem, što imamo s toliko očekivanim drugim nastavkom? Šema je ista: izolirani dom, ovoga puta proširenija obitelj, a s druge, one antagonističke strane imamo ponovno veseli maskirani trojac koji je ovoga puta još luđe i agresorskije nastrojen nego prošli. Zapravo, ovdje ni nije riječ o nekakvom nastavku, nego više o nekakvoj izvedenici originalne priče, koja je navodno bazirana prema istinitim događajima. Uznemiravanje traje klasično cijeli film, no s većim uplivom akcije zbog većeg broja potencijalnih žrtava i širim mogućnostima zastrašivanja i održavanja kakve-takve napetosti. Što onda ne valja u ovom već provjerenom receptu? Odgovor je jednostavan, a ne znam kako nije bio scenaristima: zato što je*eno već postoji.

The-_Strangers-2

Dvojka je mogla otići u dva smjera, što kod podijeljene publike i jest: koristiti se istom formulom kao i prvi dio, uvesti malo brojnije likove, koju foru zastrašivanja više-manje, koje oružje, drugačije mjesto radnje i voila, eto fanovima novih sat i pol zabave, no u mom slučaju film je ošao u drugom smjeru. Kao poklonik originala, nevoljko me zasmetalo to što je film nevjerojatno klišejiziran i isprazno napisan, možda bi najbolji epitet koji bi mu se mogao dati bio cheesy. Ono što je najkritičnije - film je pravi prikaz modernog hororca za današnje teen gledatelje - (ne)uspješne poveznice sa starijim horor filmovima te bespotrebno forsanje power balada osamdesetih (koje btw uništavaju jezivi vibe filma). Da, najveći problem filma je manjak scary scena, više uopće nije toliko intrigantno vidjeti uljeze kako borave u jednom mračnom kutu kuće, dok se drugi šeće vani, a treći kruži vozilom u slučaju da se nađe 'hrabra' osoba koja bi pokušala pobjeći malo dalje. Nažalost, ''odljubio'' sam se od troje antagonista koji su nekoć po meni puno trezvenije i uvjerljivije terorizirali nečiji posjed. Drugačije metode uhođenja se dakle najviše očituju po tome što uljezi uopće nisu toliko suptilni i tihi kao prije, više se toga bazira na agresiju, lov i ponekad (ne)opravdana zastrašivanja. I da, kraj mi osobno nikako nije legao, vjerojatno emocija potencirana konstantnim razočaranjem tijekom filma. Da ne bi bilo da me uistinu sve ubija, makar bi teško bilo naći pozitivnu stvar, gluma je uistinu na dobroj razini, makar je razrada likova ubij bože - neinventivno, nezainteresirano i ofrlje odrađeno.

the-strangers-prey-at-night

Toliko je godina prošlo, a nažalost, dobili smo ipak nepotreban, izlizan i bezvezan nastavak, kojemu vođenje po uspješnoj formuli ovdje nije nimalo koristilo. Ničega novoga ili autentičnoga ovdje nećemo vidjeti, a čak ćemo se i manje zabaviti i zastrašiti nego što smo se deset godina prije. Hope that's it od ove ideje, neka ostane kako je, da ne kvarimo dalje.

01:36 | Komentari (0) | Isprintaj | #

petak, 11.05.2018.

The Shining (1980)

theshining

Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Potpisujući ugovor s vlasnicima Overlook hotela, Jack Torrance, pisac i nekadašnji učitelj pristaje na zimsko sezonsko čuvanje hotela, gdje seli i svoju ženu i sina. Naknadno saznaje za hotelsku nasilnu prošlost, a po dolasku tamo, lagano počinje gubiti živce te se krene psihotično i nasilno ponašati. Ponašanje je primijetio njegov sin Danny, koji pomoću svog dara predviđanja budućih događaja, takozvanog 'Isijavanja', pokušava vanjski svijet obavijestiti o užasima koji su se u hotelu počeli odvijati...

1f0ddfcb-d4cf-40f1-9a0f-7ea4fc36d704

Evo nas na 500! Za službeni 500. tekst o nekom horor filmu (ima ih i više, no računamo trenutno dugometražne filmove) na Groblju horora, mislim da idealniji odabir od trenutno nekomentiranih filmova ne može biti nijedan drugi nego Kubrickov The Shining, realiziran prema kultnom djelu još kultnijeg Stephena Kinga. Da ne idemo u preveliki uvod i opisivanje činjenica i podataka koliko je ovaj horor utjecao na pop-kulturu te horor i filmsku industriju općenito, više ćemo se bazirati na spominjaju genijalnosti po pitanju režije, adaptiranog scenarija, glume i ostalih elemenata koji su ovaj film učinili (i do dan danas) jednim od vrhova kinematografije horor filma. Iako se doduše g. King ne bi složio s Kubrickovom verzijom adaptiranja knjige, budući da je određeni broj karakteristika iz knjige izmijenjen, nadograđen ili jednostavno ispušten, publika i struka obrglili su film i King tu više nije imao puno za reći, već se posvetio 17 godina starijoj istoimenoj mini-seriji koju je isto tako i producirao, iako nije polučila ni približan uspjeh kao film. Odmah ću pri početku reći kako sam više puta pogledao i ovaj film i miniseriju te da miniserija u brojnim momentima uistinu daje kvalitetno odrađene elemente iz knjige, dok ih je Kubrick u filmu prilagodio filmskoj publici, različitim kinematografskim pristupima, igranjima s vizualnim rješenjima (i nerijetko živcima glumaca po pitanju "dresure" istih), tako da je The Shining iz osamdesete, kako King kaže, tek približna reflekcija romana. Bila ona približna ili ne, The Shining je kao horor film apsolutni pobjednik.

image

S obzirom da film nisam gledao preko 11 godina, otprilike otkako imam blog, stvari oko tadašnje i današnje percepcije znatno su se, jasno, promijenile, ali ostao je taj doživljaj impresivne atmosfere koju ogroman sablasni hotel može ponuditi, to je Kubrick savršeno iskoristio (iako, dakako, uvijek može još pokoji segment biti dobar aditiv), a uz to, okupio je glumačku ekipu kojoj je vjerovao i koju je dugo, dugo promatrao i izučavao da uprizorenje svojih likova dovedu do maksimalne razine. Neuništivi Jack Nicholson dobio je jednu od svojih najpoznatijih uloga, maleni Danny Lloyd nije mogao balansiranije, konkretnije i moćnije odglumiti dijete s posebnim mogućnostima, a tu imamo i briljantnu Shelley Duvall koja i sama kaže kako joj je ovo bila najteža uloga karijere. Nadalje, gledano s tehničke strane, kod Kubricka svi dobro znate koliko je potreba za poliranjem detalja krucijalna, pa tako sve što vidite znate da je odrađeno ni u kojem slučaju kampanjski ili nepromišljeno, a u svakom se filmu pošteno potrudi da ponudi neke nove kinematografske mogućnosti, bile one revolucionarne ili samo rijetko, rijetko upotrebljavane. Veoma pamtljive scene potoka krvi iz lifta, strašne babe s broja 237, dvije ghost blizanke ili natpis Redrum nepobitni su vječni reminderi na psihološku složenost filma, a dovoljno govori činjenica u svojih 2 i pol sata film ima tek nekoliko vizualnih pamtljivih scena, mnoštvo toga ustvari se bazira na psihološkim igricama i stvaranju jezive i uznemirujuće atmosfere. Svima dakako preporučam da pogledate director's cut verziju, budući da ona sadrži mnoštvo horor scena koje su po meni nepravedno izbačene iz rutinske minutaže filma, tako da postoji šansa da, ukoliko budete gledali skraćenu verziju, ne budete imali potpuni dojam ili ćete osjetiti nedostatak nekih obilježja filma.

Stanley-_Kubrickin-_Zeka-urunu-_Filmi-_The-_Shining-2

Nepotrebno je predlagati ovaj film za gledanje, ako to već niste, ne znam što čekate, ako jeste, onda se vjerojatno u svim segmentima slažete s mojim mišljenjem. Što se mene tiče, nije loše pogledati i miniseriju, čisto da se ustvrde neke razlike između prilagođenog i vjerno napisanog scenarija na temelju knjige, no gledano atmosferno, tehnički, glumački, emocionalno i po razini hororičnosti - Shining i dalje suvereno gospodari horor industrijom.

03:33 | Komentari (1) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>