nedjelja, 23.10.2016.

Terrifier (2011)

 photo Zoombies-FB_zpsbjxnoz8l.jpg

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Terrifier je kratki horor film redatelja Damiena Leonea, koji je još prije napravio film The 9th Circle 2008. godine. Oba filma uključuju zanimljivu horor personu po imenu Art the Clown, mističan klaun koji na nerijetko sadistički način proganja i na kraju ubija ljude, poglavito žene.
Tako je 2013. nastao i prvi dugometraži Leoneov film - All Hallows' Eve i njegov nastavak iz 2015., gdje samo prvi uključuje klauna, dok je drugi više horor omnibus s nepovezanom radnjom, a sprema se krajem ove godine i istoimeni film Terrifier koji će nanovo uključivati klauna, ponovno u režiji Leonea, koji je zaslužan za sve navedeno osim drugog dijela iz 2015. godine.
Radnja je jednostavna - žena na putu prema New Yorku zastaje na benzinskoj postaji gdje zatiče klauna kojeg tjera vlasnik postaje. Nedugo nakon toga, klaun ubija vlasnika, a žena se baca u bijeg za vlastiti život.

 photo screen-shot-2015-11-01-at-00-16-16_zpsycsjzckx.png

Zanimljiv način snimanja stvorio je idealnu halloween atmosferu, vidimo tu i efektivno ubojstvo, jezivog klauna kojega jedva čekam vidjeti u narednim filmovima, na koje se bacam već večeras i kratke jump scene koje upućuju na redateljevo znanje za horor filmovima i na čemu se oni moraju bazirati. Vožnja iz noćne more pretvorit će se u krvavi obračun s klaunom demonom koji izgleda nije ljudsko biće, na što upućuju njegova konstantna vraćanja i brzina kretanja.

Sve u svemu, dobar short film, bacimo se mi na dugometražni pa da vidimo od čega je Damien Leone sazdan.

17:31 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 22.10.2016.

Zoombies (2016)

 photo MV5BMDZiMTU0ZmUtY2U1Ni00MzY3LWI4NjMtNzY4ZDFkYmQ5OGM3XkEyXkFqcGdeQXVyNjUyNjMzMzU._V1_SY1000_CR007051000_AL__zps5bnbj9i8.jpg

Sve u svemu: 1 / 5 burninmad
Više o filmu: Imdb.com
Video

U zoološkom vrtu koji je poseban po očuvanju ugroženih vrsta životinja iz cijeloga svijeta, zaraženi majmuni počinju raditi probleme kada prenesu virus na druge životinje i počnu ubijati ljude...

 photo Izr2434314ezak_zpswuxe4cp9.jpg

Naš najdraži Asylum Productions objavio je ove godine novi low-budget uradak, trash horor film Zoombies. Nisam uistinu dugo komentirao Asylumov film, no nekako i razumijete da nemam snage za takvo nešto da bude konstantnije, pošto otprilike izbacuju po 20-ak filmova godišnje. Dakle, što reći? Zombie životinje teroriziraju prisutne znanstvenike i vlasnike zoološkog, gdje pritom nitko ne zna kako ni uz pomoć policije i svega drugoga nisu uspjeli jednostavno pobjeći. Od nezvanja policije, pa do dolaska policijskih helikoptera (koji odmah potom nestanu negdje i nema ih u nastavku) do urnebesnih efekata koje možete zamijetiti na priloženim screenshotovima. Efekti su...ma ne znam, to je loše da čak i graniči s debilizmom, ponekad su neki Asylumovi filmovi na toj razini da budu zabavno loši, no ovoga sam jedva pogledao do kraja, iako se valja priznati da sam se iskreno nasmijao na neke scene. Treba namjerno biti trashy i loše, no ovoga puta je uz to i užasno. Sve vam govori kada je najbolje od svih odglumilo dijete, koje nema svoju svrhu postojanja u filmu, no njen lik donosi neke od krucijalnih stvari u filmu. Na fotkama sve možete vidjeti, vožnja na slonovima koja je sve, pa se onda na kraju filma pojavi i neka vatrena ptica iz plamena, ma svašta, ljepota horor filma nekada leži upravo u tome, potpunom mazohizmu gledatelja yes

 photo zoombies_zpshomoykzp.jpg

Dramatičan uvod s pobješnjelim majmunima i njihovim genijalnim 'mrtvim' izgledom upućuje da će se film dosta bazirati na makljaži, naravno, popraćenoj užasnim efektima, ali neka, vidimo ovdje čak i neke reference na druge filmove poput izlaska majmuna iz utrobe čovjeka (kako je došao do tamo bez da je ovaj umro, nitko ne zna), što podsjeća na Aliena i općepoznatu scenu. Ovdje još imamo i zombi žirafe, lavove, rakune, koalu, zombie papige (?) i gorilu, koja je učinila jedinu podnošljivu scenu u filmu, stiskajući žrtvinu glavu do puknuća. Što se tiče glume, sve je jasno - lame dijalozi i užasne interakcije ubili su i svaku pomisao da bi gluma kod nekoga mogla valjati, anonimus glumci već su se par puta pojavljivali u ovakvim sličnim filmovima, Sharknado i ostale šeme.

 photo Zoombies-FB_zpshojckefg.jpg

Da ne duljim puno, ovaj film je meni osobno dokaz kako postoje faze kada ne mogu biti kritičniji po odabiru nekog filma, a da postoji i ona druga faza, kada tražim nešto, po mogućnosti što lošije, da vidim dokle može sezati doslovni užas kojega horor film može ponuditi. Tada nekako uvijek odem na Asylumovu listu izbačenih filmova, budući da je Zoombies, osim ok naziva, neopisivi drek od filma. Preskočiti bolje nego Blanka Vlašić.

15:13 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 17.10.2016.

Don't Breathe (2016)

 photo Dont-Breathe-poster_zpsc04xsytt.jpg

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Troje mladih provalnika dobiva novu priliku, naizgled jednostavnu: opljačkati slijepog ratnog veterana koji živi u napuštenom susjedstvu i čuva veliki iznos novca dobivenog kao odštetu. Od početka se vidi kako će taj zadatak užasno teško biti proveden, budući da starac uopće nije bezazlen domaćin...

 photo Dont-Breathe-1_zpsq5bwrpeo.jpg

Imali smo prije tri godine priliku gledati reboot Evil Dead, redatelja Fedea Alvareza, koji je svojom brutalnošću i izrazitim goreom, a i dobrim referencama na original, privukao pažnju u filmskom svijetu i pokupio odličnu zaradu. 2016. godine dobivamo Don't Breathe, film potpuno drugačijeg, suptilnijeg koncepta, koji govori o ekipi pljačkaša u sukobu s nimalo očekivanim brutalnim starcem, Stephenom Langom, dobro znanim licem pretežito sporednih uloga u industriji. Odmah da krenemo u reviewovanje: jednostavna, a opet efektivna radnja izazvala je ogroman interes među populacijom, a i trailer i razni teaseri obećavali su nešto drugačije i interesantno. Ljude je najviše zanimala organizacija samog koncepta, kako napraviti minimalistički, a opet dinamičan i efektivan film s radnjom u jednoj kući? Redatelj se potrudio izbaciti sve one formalne elemente horor filma i nadograditi priču napetom atmosferom, pri čemu mu se mora izreći pohvala, budući da je ovdje riječ o jednom od boljih suspense horor filmova u posljednje vrijeme. Sličan koncept vidimo u filmu Hush također iz ove godine, doduše, tu je igra mačke i miša u obrnutoj situaciji te je Don't Breathe odradio sve na višoj razini.

 photo dont-breathe-stephen-lang_zpspmtsqxce.jpg

Film je pun iznenađenja. Taman kada pomislite da ste vidjeli sve i da će to sada krenuti u očekivanom smjeru, dogodi se breaking point koji mijenja film u sasvim drugom smjeru. Iz toga se razvija puno zanimljivih scena u uskom prostoru radnje, iskorištava se gotovo maksimum prostorija i sljepoća starca dodatno komplicira stvari i čini ih autentičnima. Važna su i zanimljiva kretanja kamera, koja u nekim trenutcima prate likove u jednom kadru, što daje dojam interaktivnosti i potrage za inovativnim rješenjima, a osim toga, kroz film ćete se nagledati svakojakih iznenađenja koje niste prije toliko mogli sresti. Što se glumačkog opusa tiče, već spomenuti Stephen Lang maestralno je odradio ulogu slijepca i isklesanog vojnika iz Vijetnama, koji je u najmanju ruku u svakoj sceni brutalan. Iako karakterno pošten i ne želi nikome praviti probleme, postaje ubojita sprava koja će riješiti svakoga tko mu dira u njegov život i privanost, što je zapravo i logična stvar, stoga smo dobili situaciju gdje je antagonist dobio ulogu dobrog čovjeka, a protagonisti su ustvari lopovi i provalnici. Ista stvar vrijedi i za ostatak postave, gluma je stvarno dobra i daje dodatni štimung pri gradnji napete atmosfere. Iako je ovo u nekim elementima više triler nego horor te nema toliko jezivih, koliko napetih scena, jedina problematika na koju gledam prilično subjektivno jest ta da se brzo demistificiralo starca, brzo smo otkrili kako funkcionira i nismo više imali toliko razloga za jezu kada se on nađe u blizini, no, na sreću odličnog scenarija i Langa, starac je postao ili će postati jedna od poznatijih horor persona. Scene u mraku također su odlično izbalansirane, dok je kraj recimo ipak malo vodenastiji nego što sam to očekivao.

 photo Dont-Breathe-1 1_zpstjt8s83m.jpg

Don't Breathe je apsolutna preporuka za novi horor film, krasi ga taj suspense koji se gradi i kulminira tijekom cijele radnje, odlična gluma, iskorištavanje minimalizma do maksimalne granice i super ozračje. Unatoč nekim sitnim manama, veoma zabavan i interesantan film.

14:48 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 13.10.2016.

The Den (2013)

 photo The-Den-poster_zpscmgbr80b.jpg

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Elizabeth planira dobiti stipendiju od koledža na temelju pravljenja Den chata - online video dopisivanja i upoznavanja s nepoznatim osobama na Internetu. Proučavajući kako drugi ljudi koriste program, stvari odlaze u neželjenom smjeru nakon što na kameri svjedoči ubojstvu...

 photo the-den-2_zpszuxjx0la.jpg

Kao i Unfriended koji je izašao godinu dana poslije, The Den je film snimljen u obliku ''desktop view'' filma, gdje praktički cijelo vrijeme na film gledate kao na vlastito računalo. Preko računala, odnosno laptopa, a ponekad i preko raznoraznih kamera, The Den je film snimljen u FF stilu i donosi nam interesantan i zabavan koncept u prilično kratkom trajanju filma, što bi ustvari značilo da je ovo film za svakoga tko može izdvojiti malo više od sat vremena za inovativan koncept, koji se još nije puno puta koristio, iako, s godinama, sve više. Koncept filma temelji se na Den online video chatu, gdje u principu možemo vidjeti zabavne i zanimljive interakcije naše glavne protagonistkinje s njenim prijateljima, dečkom i s mnogim nepoznatim personama, koje su preko chata u najmanju ruku ekstravagantne. Radnja nije odviše komplicirana - dogodi se ubojstvo u jednom od chat prozora, Elizabeth to prijavljuje, no sve dalje što joj se događa i ljudima oko nje postane tanka granica između paranormalnog i realnog, u kratkom vremenu curi se život raspadne i u nemoći protiv očigledno iskusnog hakera ne može puno toga popraviti. Pokušava raznim rješenjima destabilizirati ubojičine namjere, a pri tome joj u nemalom broju navrata pomaže policija koja, gle čuda, redovito nastradava.

 photo The.Den_.2013-fanart_zpsjqlyisz4.jpg

Film odmah kreće turbulentno - prva interakcija već je jump scena i dinamičan tijek filma neće jenjavati sve do samog kraja. Naime, inovativnost i dinamičnost ovog filma je ono zbog čega mu dajem dobru ocjenu, doslovno vam proleti film, a toliko toga možete vidjeti. Napominjem da je svakako pohvalno snimiti ovakav film i sve ikonice, foldere i video prozore dobro uskladiti i prilagoditi filmskom kanonu. Ubojica, odnosno antagonist misteriozan je, nečujan i upravo zbog toga creepy, no kako sve više otkrivamo što se ustvari događa, tako je, barem meni osobno, entuzijazam oko te intrige opao. Kako se film primiče kraju, tako se sve više odlazi u pretjerano objašnjavanje onoga što se dogodilo i to je možda najveća greška: forsirano približavanje gledateljima pozadinske priče može imati kontraefekt, kao što je imao kod mene, gdje mi se kraj filma upravo zbog toga nije svidio. Također, film sadrži dosta scary scena koje mogu biti primjer nekim današnjim horor filmovima kako napraviti napetu atmosferu, a doslovno gledate prizor preko dva računala.

 photo The-Den-2013-movie-Zachary-Donohue-6_zpsdaur23ve.jpg

Zadovoljan sam ovim filmom, trudi se biti drugačiji, zabavan je, brz i djelotvoran. Preporučam svim horor ljubiteljima, budući da stvarno nije problem izdvojiti sat i jedva 20 minuta na ovakav projekt.

16:10 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 08.10.2016.

Dr. Terror's House of Horrors (1965)

 photo drterrorshouseofhorrors_zpsijabzwhl.jpg

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Petero putnika u vlaku ulazi u isti kupe, gdje se susreću s misterioznom osobom koja se predstavlja kao doktor Schreck (na eng. Terror). Vadeći tarot karte, putnici ga skeptično mole da im prorekne sudbinu, pri čemu im doktor govori kako im se budućnost neće svidjeti. Svatko od njih traži vlastito proricanje, i tako dobivamo pet kratkih priča...

 photo dr-terrors-house-of-horrors_zps3x3ivcnv.png

Dr. Terror's House of Horrors prvi je u nizu filmova Amicus produkcije, koja je bila i ostala poznata po antologijskim horor filmovima, od kojih možemo izdvojiti Vault of Horror, Tales from the Crypt, Asylum itd. Riječ je o omnibusu s glavnom pričom u vlaku, gdje se nalaze zloglasni doktor (Peter Cushing), tri manje poznata putnika, Christopher Lee kao najskeptičniji od svih njih i Donald Sutherland kao peti putnik. Veoma dobra glumačka postava obećava dosta, kao i sami koncept proricanja sudbine i uvođenja u posebne segmente. No, tu dolazimo do problema, a to su same priče. Mimo ponekad mlake, a ponekad dobre glume svih prisutnih (osim Lee-ja i Cushinga koji ne mogu biti ispod razine), segmenti su mi nažalost traljavo odrađeni. Sve su to neke horor pričice, no međutim, valja uzeti u obzir kako je film preproziran, mlak i bez atmosfere. Za razliku od drugih Amicus filmova, ovaj mi je definitivno najslabiji dosad, možda zato što je debitantski uspješniji horor te produkcije, pa su sve boljke uspjeli riješiti u kasnijim filmovima. Sve je jasno, treba staviti film u kontekst vremena u kojem je snimljen, no valja uzeti u obzir kako su i mnogi drugi filmovi iz tog razdoblja uspjeli stvoriti bolju atmosferu i kvalitetu. Idemo redom secirati sve priče:

1. priča: Werewolf

Prvi putnik Dawson suučesnik je ove priče o svojoj budućnosti, gdje kao arhitekt odlazi na svoje nekadašnje škotsko imanje procijeniti kuću na poziv nove vlasnice. U podrumu nalazi staru grobnicu grofa Valdemara, koji se prije nekoliko stoljeća zakleo da će se osvetiti obitelji Dawson na preuzimanju imanja. Dawson ubrzo otkriva da se Valdemar preko noći pretvara u vukodlaka koji će mu stvarati probleme oko procjene imanja...ovo je prilično slab i klasičan segment s lošom polu-transformacijom, lošim vukodlakom i nažalost, nije me nimalo priča impresionirala.

2. priča: Creeping Vine

Drugi putnik Bill Rogers sa svojom suprugom i kćeri vraća se s ljetovanja gdje u vrtu zatiču neobičnu biljku koja raste velikom brzinom. Kada su shvatili da je ne mogu sasjeći, zovu u pomoć znanstvenike i otkrivaju kako biljka ima ubojite namjere prema svakome tko je pokuša uništiti. Biljka koja uspije presjeći telefonsku žicu kako stanari ne bi mogli zvati pomoć uistinu je smiješno, ali na loš način. Iako segment ima zanimljivu priču za kratku i minimalističku radnju, kao i prva priča nije uspjela prenijeti neku veću satisfakciju zbog loše realizacije izgleda i kretanja biljke.

 photo 4955d_zpsxxw4ooki.jpg

3. priča: Voodoo

Treći putnik Biff Bailey uvodi nas u pomalo humorističnu štoriju jazz glazbenika koji nehajno krade melodiju lokalne voodoo ceremonije. Kada krene svirati tu melodiju na koncertu, prisutna publika osjetit će znatne posljedice. Ajde, ova priča je bolja od prijašnje dvije, ima interesantan koncept i unatoč tome što nema ni h od horora, zabavnijeg je karaktera.

4. priča: Disembodied Hand

Četvrti putnik Christopher Lee, koji glumi najskeptičnijeg Franklyna Marsha, doživljava sljedeću moguću sudbinu u kartama: on je likovni kritičar koji je više opsjednut svojom taštinom nego umjetnošću i koji bezobrazno kritizira rad drugog umjetnika Erica Landora, koji Marshu uzvrati sramoćenjem pred publikom, a kada je Landor malo pretjerao, Marsh ga udara autom pri čemu se Landoru odsječe ruka kojom crta, a koja će, odvojena od svoga gazde koji je počinio samoubojstvo, napadati i ne dati mira Marshu. Fora priča, odličan Lee u najboljim godinama rada, pomalo smiješan koncept, ali prolazan.

5. priča: Vampire

I posljednji, peti putnik dr. Bob Carrol, naš Donald Sutherland u mladim danima, doživljava sljedeći prizor: vraća se u svoj dom u SAD s novom ženom Francuskinjom Nicolle. Otkrivaju kako je misteriozan vampir u blizini, a Bob, tražeći pomoć svog prijatelja doktora Blakea, otkriva kako je vampir ustvari njegova žena...ima tu još, ali bez daljnjeg otkrivanja, ovo je također jedan od neinventivnih i slabijih segmenata. Slabašna animacija šišmiša, mlaka radnja, no doduše dobra gluma obilježili su posljednju priču antologije.


 photo drterror4_zps0xqadyrq.jpg

Nakon svih priča postoji i nekakav twist na kraju, u kojemu Peter Cushing zadaje posljednju riječ. Šteta, očekivao sam više od ovog omnibusa sudeći po bazičnoj radnji, no dobili smo većinski mlake i u najboljem slučaju prosječne priče. Ipak, u vidu zabave i opuštanja, film ima prolaznu ocjenu.

14:46 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 03.10.2016.

31 (2016)

 photo 8126b71dfe1ac82cb1df76668d4c58ca_zpsxmwinxus.jpg

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nekolicina osoba oteto je od strane nepoznatih persona na road-tripu. Bude se u nepoznatim i pomalo uvrnutim prostorijama, gdje im je od strane zamaskiranih ljudi naređeno kako moraju izdržati 12 sati u kompleksu boreći se protiv raznoraznih sadističkih klaunova...

 photo Rob-Zombie-31-still-02_zpskyizkidm.jpg

Evo nam i novi uradak horor redatelja i glazbenika Roba Zombieja, nakon posljednjeg Lords of Salem iz 2012. godine. Ovo je ujedno i prvi crowdfunding Zombijev film, a riječ je o simboličnom datumu 31 (listopada, Noć vještica), gdje opet vidimo klasičan zombijevski film, hrpu lunatika, u grotlu američke zabiti, Sheri-Moon Zombie, polu-iritantni protagonisti i zanimljivi antagonisti...ne znam, moram priznati da mi je Zombie kao redatelj čisti prosjek. Sve je to nešto odrađeno manje-više, pola-pola, nit smrdi nit miriši, svaki film mu ima tu neku crtu ostanka prosječnosti i eventualno epiteta ''solidnog'' filma. No, gledano na 31, moram reći kako sam na kraju svega ostao zadovoljan viđenim, s obzirom da sam imao prilično niska očekivanja nakon slabog prethodnika, tako da ovaj film smatram jednim od boljih Zombijevih, iako mu konkurencija spojena s remakeovima Halloweena baš i nije neka. 31 pribjegava klasičnim klišejima horor filma, vide se poveznice s recentnim filmovima kao što su Purge, Saw, ili svi njegovi filmovi spojeni u jedno, ili likovima kao što su Harley Quinn ili Joker, a riječ je o već pomalo šabloniziranoj otmici nevinih koji moraju preživjeti pod naletom bizarnih klaunova, gdje možemo vidjeti i zanimljivih kadrova, dobrih rečenica u scenariju i podosta zabavnog sadržaja. Za razliku od nekih prethodnika, 31 uspijeva vas držati u okvirima zabave i ne krije previše svoje slabosti, imam osjećaj da je ovo film kojeg je Zombie htio napraviti za svoju dušu i za sve one kojima je u cilju da nakon napornog posla puste mozak na pašu uz ne baš previše pametan, ali nikako monoton horor film.

 photo 31-2016-movie-review-rob-zombie-richard-brake-horror-film_zpsmmnhox9j.jpg

Rob Zombie opet želi da mu sline po ženi, pa je tako Sheri Moon-Zombie opet gle-čudno dobila glavnu ulogu, no ovoga puta moram priznati, manje iritantnu nego u prethodnim ostvarenjima. Ona je prilično ok glumica (govoreći o ovom filmu) koja je ovdje dobila i solidnu ekipu protagonista, dok s druge strane, bad guysi...pojava Malcolma McDowella svakako je uvijek pozitivna stvar, iako je u filmu gotovo nezamjetan, što zbog maske, što zbog korištenja lika, iako je imao, možemo to tako reći - važnu ulogu. E sad, klaunovi su posebna priča. Od nazi hitlerovskog patuljka koji priča španjolski, do dvojice freakova s motorkama, Sex i Death klaunova i jebenog glavnog klauna - Doom-Heada, vidi se da Zombie ima smisla za kreiranje posebnih likova, iako bi uistinu bilo bolje da se posavjetovao oko nekih scenarističkih poteza za neke likove i općenito - krpanje plot holova. Doom-Head klaun je apsolutni badass koji je film digao na višu razinu, svojom pojavom, ludošću i stvaranju panične atmosfere. Što se tiče atmosfere, u većini slučajeva je dostatna - dobra scenografija u "paklenim" prostorijama dala je šarolikost i autentičnost, iako, s malim podsjetnikom na film Devil's Carnival. Ono što Zombiju zamjeram od početka njegove redateljske karijere je manjak hororičnosti, odnosno scary scena, nema ni ovdje ničega strašnog ili jezivog doli body horrora kojeg smo se već pošteno nagledali i ne znam što se mora dogoditi da to bude imalo spooky, već samo ogavno gledateljstvu, a gorea nam bome ne nedostaje u modernim hororcima. No dobro, svakome svoje, no mišljenja sam kako bi ovaj film postigao puno veću ozbiljnost i atmosferičnost kada bi se koji puta nečega i uplašili.

 photo 31-sundance-2016_zpsefwipenh.jpg

31 je, ponavljam, jedan od boljih Zombijevih filmova, gdje mu konkurencija uopće po meni nije jaka. Zabavan je, interesantan u dijelovima, prođe brzo i nagledate se dosta toga. S obzirom da sam očekivao malo, dobio sam podosta više.

16:59 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>