ponedjeljak, 17.10.2016.

Don't Breathe (2016)

 photo Dont-Breathe-poster_zpsc04xsytt.jpg

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Troje mladih provalnika dobiva novu priliku, naizgled jednostavnu: opljačkati slijepog ratnog veterana koji živi u napuštenom susjedstvu i čuva veliki iznos novca dobivenog kao odštetu. Od početka se vidi kako će taj zadatak užasno teško biti proveden, budući da starac uopće nije bezazlen domaćin...

 photo Dont-Breathe-1_zpsq5bwrpeo.jpg

Imali smo prije tri godine priliku gledati reboot Evil Dead, redatelja Fedea Alvareza, koji je svojom brutalnošću i izrazitim goreom, a i dobrim referencama na original, privukao pažnju u filmskom svijetu i pokupio odličnu zaradu. 2016. godine dobivamo Don't Breathe, film potpuno drugačijeg, suptilnijeg koncepta, koji govori o ekipi pljačkaša u sukobu s nimalo očekivanim brutalnim starcem, Stephenom Langom, dobro znanim licem pretežito sporednih uloga u industriji. Odmah da krenemo u reviewovanje: jednostavna, a opet efektivna radnja izazvala je ogroman interes među populacijom, a i trailer i razni teaseri obećavali su nešto drugačije i interesantno. Ljude je najviše zanimala organizacija samog koncepta, kako napraviti minimalistički, a opet dinamičan i efektivan film s radnjom u jednoj kući? Redatelj se potrudio izbaciti sve one formalne elemente horor filma i nadograditi priču napetom atmosferom, pri čemu mu se mora izreći pohvala, budući da je ovdje riječ o jednom od boljih suspense horor filmova u posljednje vrijeme. Sličan koncept vidimo u filmu Hush također iz ove godine, doduše, tu je igra mačke i miša u obrnutoj situaciji te je Don't Breathe odradio sve na višoj razini.

 photo dont-breathe-stephen-lang_zpspmtsqxce.jpg

Film je pun iznenađenja. Taman kada pomislite da ste vidjeli sve i da će to sada krenuti u očekivanom smjeru, dogodi se breaking point koji mijenja film u sasvim drugom smjeru. Iz toga se razvija puno zanimljivih scena u uskom prostoru radnje, iskorištava se gotovo maksimum prostorija i sljepoća starca dodatno komplicira stvari i čini ih autentičnima. Važna su i zanimljiva kretanja kamera, koja u nekim trenutcima prate likove u jednom kadru, što daje dojam interaktivnosti i potrage za inovativnim rješenjima, a osim toga, kroz film ćete se nagledati svakojakih iznenađenja koje niste prije toliko mogli sresti. Što se glumačkog opusa tiče, već spomenuti Stephen Lang maestralno je odradio ulogu slijepca i isklesanog vojnika iz Vijetnama, koji je u najmanju ruku u svakoj sceni brutalan. Iako karakterno pošten i ne želi nikome praviti probleme, postaje ubojita sprava koja će riješiti svakoga tko mu dira u njegov život i privanost, što je zapravo i logična stvar, stoga smo dobili situaciju gdje je antagonist dobio ulogu dobrog čovjeka, a protagonisti su ustvari lopovi i provalnici. Ista stvar vrijedi i za ostatak postave, gluma je stvarno dobra i daje dodatni štimung pri gradnji napete atmosfere. Iako je ovo u nekim elementima više triler nego horor te nema toliko jezivih, koliko napetih scena, jedina problematika na koju gledam prilično subjektivno jest ta da se brzo demistificiralo starca, brzo smo otkrili kako funkcionira i nismo više imali toliko razloga za jezu kada se on nađe u blizini, no, na sreću odličnog scenarija i Langa, starac je postao ili će postati jedna od poznatijih horor persona. Scene u mraku također su odlično izbalansirane, dok je kraj recimo ipak malo vodenastiji nego što sam to očekivao.

 photo Dont-Breathe-1 1_zpstjt8s83m.jpg

Don't Breathe je apsolutna preporuka za novi horor film, krasi ga taj suspense koji se gradi i kulminira tijekom cijele radnje, odlična gluma, iskorištavanje minimalizma do maksimalne granice i super ozračje. Unatoč nekim sitnim manama, veoma zabavan i interesantan film.

14:48 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>