Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Den (2013)

 photo The-Den-poster_zpscmgbr80b.jpg

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Elizabeth planira dobiti stipendiju od koledža na temelju pravljenja Den chata - online video dopisivanja i upoznavanja s nepoznatim osobama na Internetu. Proučavajući kako drugi ljudi koriste program, stvari odlaze u neželjenom smjeru nakon što na kameri svjedoči ubojstvu...

 photo the-den-2_zpszuxjx0la.jpg

Kao i Unfriended koji je izašao godinu dana poslije, The Den je film snimljen u obliku ''desktop view'' filma, gdje praktički cijelo vrijeme na film gledate kao na vlastito računalo. Preko računala, odnosno laptopa, a ponekad i preko raznoraznih kamera, The Den je film snimljen u FF stilu i donosi nam interesantan i zabavan koncept u prilično kratkom trajanju filma, što bi ustvari značilo da je ovo film za svakoga tko može izdvojiti malo više od sat vremena za inovativan koncept, koji se još nije puno puta koristio, iako, s godinama, sve više. Koncept filma temelji se na Den online video chatu, gdje u principu možemo vidjeti zabavne i zanimljive interakcije naše glavne protagonistkinje s njenim prijateljima, dečkom i s mnogim nepoznatim personama, koje su preko chata u najmanju ruku ekstravagantne. Radnja nije odviše komplicirana - dogodi se ubojstvo u jednom od chat prozora, Elizabeth to prijavljuje, no sve dalje što joj se događa i ljudima oko nje postane tanka granica između paranormalnog i realnog, u kratkom vremenu curi se život raspadne i u nemoći protiv očigledno iskusnog hakera ne može puno toga popraviti. Pokušava raznim rješenjima destabilizirati ubojičine namjere, a pri tome joj u nemalom broju navrata pomaže policija koja, gle čuda, redovito nastradava.

 photo The.Den_.2013-fanart_zpsjqlyisz4.jpg

Film odmah kreće turbulentno - prva interakcija već je jump scena i dinamičan tijek filma neće jenjavati sve do samog kraja. Naime, inovativnost i dinamičnost ovog filma je ono zbog čega mu dajem dobru ocjenu, doslovno vam proleti film, a toliko toga možete vidjeti. Napominjem da je svakako pohvalno snimiti ovakav film i sve ikonice, foldere i video prozore dobro uskladiti i prilagoditi filmskom kanonu. Ubojica, odnosno antagonist misteriozan je, nečujan i upravo zbog toga creepy, no kako sve više otkrivamo što se ustvari događa, tako je, barem meni osobno, entuzijazam oko te intrige opao. Kako se film primiče kraju, tako se sve više odlazi u pretjerano objašnjavanje onoga što se dogodilo i to je možda najveća greška: forsirano približavanje gledateljima pozadinske priče može imati kontraefekt, kao što je imao kod mene, gdje mi se kraj filma upravo zbog toga nije svidio. Također, film sadrži dosta scary scena koje mogu biti primjer nekim današnjim horor filmovima kako napraviti napetu atmosferu, a doslovno gledate prizor preko dva računala.

 photo The-Den-2013-movie-Zachary-Donohue-6_zpsdaur23ve.jpg

Zadovoljan sam ovim filmom, trudi se biti drugačiji, zabavan je, brz i djelotvoran. Preporučam svim horor ljubiteljima, budući da stvarno nije problem izdvojiti sat i jedva 20 minuta na ovakav projekt.

Post je objavljen 13.10.2016. u 16:10 sati.