Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Dr. Terror's House of Horrors (1965)

 photo drterrorshouseofhorrors_zpsijabzwhl.jpg

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Petero putnika u vlaku ulazi u isti kupe, gdje se susreću s misterioznom osobom koja se predstavlja kao doktor Schreck (na eng. Terror). Vadeći tarot karte, putnici ga skeptično mole da im prorekne sudbinu, pri čemu im doktor govori kako im se budućnost neće svidjeti. Svatko od njih traži vlastito proricanje, i tako dobivamo pet kratkih priča...

 photo dr-terrors-house-of-horrors_zps3x3ivcnv.png

Dr. Terror's House of Horrors prvi je u nizu filmova Amicus produkcije, koja je bila i ostala poznata po antologijskim horor filmovima, od kojih možemo izdvojiti Vault of Horror, Tales from the Crypt, Asylum itd. Riječ je o omnibusu s glavnom pričom u vlaku, gdje se nalaze zloglasni doktor (Peter Cushing), tri manje poznata putnika, Christopher Lee kao najskeptičniji od svih njih i Donald Sutherland kao peti putnik. Veoma dobra glumačka postava obećava dosta, kao i sami koncept proricanja sudbine i uvođenja u posebne segmente. No, tu dolazimo do problema, a to su same priče. Mimo ponekad mlake, a ponekad dobre glume svih prisutnih (osim Lee-ja i Cushinga koji ne mogu biti ispod razine), segmenti su mi nažalost traljavo odrađeni. Sve su to neke horor pričice, no međutim, valja uzeti u obzir kako je film preproziran, mlak i bez atmosfere. Za razliku od drugih Amicus filmova, ovaj mi je definitivno najslabiji dosad, možda zato što je debitantski uspješniji horor te produkcije, pa su sve boljke uspjeli riješiti u kasnijim filmovima. Sve je jasno, treba staviti film u kontekst vremena u kojem je snimljen, no valja uzeti u obzir kako su i mnogi drugi filmovi iz tog razdoblja uspjeli stvoriti bolju atmosferu i kvalitetu. Idemo redom secirati sve priče:

1. priča: Werewolf

Prvi putnik Dawson suučesnik je ove priče o svojoj budućnosti, gdje kao arhitekt odlazi na svoje nekadašnje škotsko imanje procijeniti kuću na poziv nove vlasnice. U podrumu nalazi staru grobnicu grofa Valdemara, koji se prije nekoliko stoljeća zakleo da će se osvetiti obitelji Dawson na preuzimanju imanja. Dawson ubrzo otkriva da se Valdemar preko noći pretvara u vukodlaka koji će mu stvarati probleme oko procjene imanja...ovo je prilično slab i klasičan segment s lošom polu-transformacijom, lošim vukodlakom i nažalost, nije me nimalo priča impresionirala.

2. priča: Creeping Vine

Drugi putnik Bill Rogers sa svojom suprugom i kćeri vraća se s ljetovanja gdje u vrtu zatiču neobičnu biljku koja raste velikom brzinom. Kada su shvatili da je ne mogu sasjeći, zovu u pomoć znanstvenike i otkrivaju kako biljka ima ubojite namjere prema svakome tko je pokuša uništiti. Biljka koja uspije presjeći telefonsku žicu kako stanari ne bi mogli zvati pomoć uistinu je smiješno, ali na loš način. Iako segment ima zanimljivu priču za kratku i minimalističku radnju, kao i prva priča nije uspjela prenijeti neku veću satisfakciju zbog loše realizacije izgleda i kretanja biljke.

 photo 4955d_zpsxxw4ooki.jpg

3. priča: Voodoo

Treći putnik Biff Bailey uvodi nas u pomalo humorističnu štoriju jazz glazbenika koji nehajno krade melodiju lokalne voodoo ceremonije. Kada krene svirati tu melodiju na koncertu, prisutna publika osjetit će znatne posljedice. Ajde, ova priča je bolja od prijašnje dvije, ima interesantan koncept i unatoč tome što nema ni h od horora, zabavnijeg je karaktera.

4. priča: Disembodied Hand

Četvrti putnik Christopher Lee, koji glumi najskeptičnijeg Franklyna Marsha, doživljava sljedeću moguću sudbinu u kartama: on je likovni kritičar koji je više opsjednut svojom taštinom nego umjetnošću i koji bezobrazno kritizira rad drugog umjetnika Erica Landora, koji Marshu uzvrati sramoćenjem pred publikom, a kada je Landor malo pretjerao, Marsh ga udara autom pri čemu se Landoru odsječe ruka kojom crta, a koja će, odvojena od svoga gazde koji je počinio samoubojstvo, napadati i ne dati mira Marshu. Fora priča, odličan Lee u najboljim godinama rada, pomalo smiješan koncept, ali prolazan.

5. priča: Vampire

I posljednji, peti putnik dr. Bob Carrol, naš Donald Sutherland u mladim danima, doživljava sljedeći prizor: vraća se u svoj dom u SAD s novom ženom Francuskinjom Nicolle. Otkrivaju kako je misteriozan vampir u blizini, a Bob, tražeći pomoć svog prijatelja doktora Blakea, otkriva kako je vampir ustvari njegova žena...ima tu još, ali bez daljnjeg otkrivanja, ovo je također jedan od neinventivnih i slabijih segmenata. Slabašna animacija šišmiša, mlaka radnja, no doduše dobra gluma obilježili su posljednju priču antologije.


 photo drterror4_zps0xqadyrq.jpg

Nakon svih priča postoji i nekakav twist na kraju, u kojemu Peter Cushing zadaje posljednju riječ. Šteta, očekivao sam više od ovog omnibusa sudeći po bazičnoj radnji, no dobili smo većinski mlake i u najboljem slučaju prosječne priče. Ipak, u vidu zabave i opuštanja, film ima prolaznu ocjenu.

Post je objavljen 08.10.2016. u 14:46 sati.