utorak, 11.07.2017.

Zagorski specijalitet (2011)

MV5_BNz_Yy_ZTU1_Mm_Qt_MWMz_MS00_YWVh_LWFk_ZGQt_Mj_Qy_ZTBl_Zm_Zj

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Cijeli film

Paintball ekipa razdvoji se na napuštenim terenima negdje u šumi, a dvoje od njih nailaze na lokalne stanovnike koji pod 'zagorskim specijalitetom' ne misle na životinjsko meso...

DavidKapac02

Ovih dana ufuravam se sve više u gledanje domaćih hororaca radi diplomskog rada, pa mislim da bi kraj mog petogodišnjeg studiranja bio idealan za napraviti presjek hrvatskog horor filma, a blog je kao i uvijek idealna platforma za taj pothvat. Prije nego što napravim novi članak 'Kratki horor filmovi vol. 2' gdje će biti hrpica domaćih kratkometražnih uradaka, osvrnuo bih se na ovo srednjemetražno djelo Davida Kapaca, koji je zaslužan i za scenarij uz kolegu Andriju Mardešića. Riječ je o hrvatskoj verziji 'The Texas Chainsaw Massacra', 'Wrong Turna' i sličnih filmova napravljenima na lokacijama u prirodi, ruralnim dijelovima izvan dosega civilizacije, no prilično sam siguran kako je ovo jedan od rijetkih žanrovskih filmova napravljenih u ovoj dekadi, a da su nešto opsežnijeg trajanja i s iole poznatijim domaćim filmskim i televizijskim licima. Tako da, prije svega, pohvale na hrabrosti i drmanju učmale domaće filmografije nečim novim i svježim (iako ne izvan granica Hrvatske), a da je više ovakvih pokušaja i realizacija nekog žanrovskog uratka, automatski bi se rađala i takva publika. No, s obzirom da je kod nas stanje svijesti samo po sebi horor, ljude odviše ni ne zanima gledati i slušati naš jezik i glumce u nekom hororcu, čisto zbog čestog stvaranja autorefleksije i možda neželjenog poistovjećivanja s emocijama takvog filma. Ipak, ovdje je riječ o kanibalizmu koji je u zabavnih 45 minuta prenio dobru atmosferu, solidnu glumu, upečatljive dijaloge i reference na brojne američke filmove.

n0hdk2q7hgl118fd8k20p8t4lck

Interesantna je stvar vidjeti i aktivnu protagonisticu u ovom djelu, pa smo tako dobili i prvu horor heroinu Ivanu Roščić, no o nekim detaljima bolje je pogledati samu radnju filma. Druga interesantnost je da se film prikazivao na prvom programu HTV-a vrlo brzo nakon izlaska, što, nećete me kriviti, prilično začuđuje s obzirom na žanr. Akcijske scene odrađene su korektno, iako nema puno grafičkog nasilja, a s obzirom da je riječ o dijalektalnom filmu, za neke dijelove bilo je poželjno staviti podnaslove.
U principu, nema se puno za reći, sigurno ćete, ako ste ljubitelj žanra, naići na brojne reference drugih filmova, ali mislim da ćete kao i ja uživati u jednom vrlo dobrom hrvatskom hororu, koji je imao potencijala biti i puno više, da je bilo eventualno više sredstava, no iskustva, kompetentnosti i pripreme za dobar horor nije manjkalo.

04:46 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>