ponedjeljak, 26.11.2018.

The Nun (2018)

MV5-BMj-M3-Nz-Q5-NDcx-OF5-BMl5-Ban-Bn-Xk-Ft-ZTgw-Nz-M4-MTQ5-NTM-V1-SY1000-CR0

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Svećenik s proganjajućom prošlosti te časna sestra novakinja po nalogu Vatikana odlaze u Rumunjsku istražiti smrt tamošnje časne sestre, sukobljavajući se s raznim demonima i duhovima, predvođenim sablasnim entitetom u obliku redovnice...

Screenshot-2018-06-14-at-11-47-11

Conjuring univerzum punom parom piči filmove, prequele, nastavke, spinoffove, sve kako bi s vremenom "Conjuring svijet" okupirao horor žanr ovog desetljeća. To mu zasad sudeći po zaradama i odličnim marketingom vrlo uspješno polazi za rukom, a najnovija instalacija zove se The Nun, za koju ne znam je li netko tko ima doma Netflix, opcenito voli filmove ili čak i ne voli hororce - nije čuo da postoji. Doslovno, agresivna medijska kampanja Časne ušla je u gotovo sve masovne medije, a fenomen i izgled Časne poslužio je za mnoge varijacije u obliku promotivnih skečeva, igara, prankova, scareova po ulicama itd., na temelju čega nemoguće da ste izbjegli ovaj naslov. Radnja ovog nastavka (prequela) događa se 1952. godine te ga to vremensko razdoblje čini "najstarijim" filmom serijala koji se sastoji od dva Conjuringa i dvije Annabelle, a povezan je ponekim dijelovima priče koje možemo vidjeti većinski u odjavnim špicama prijašnjih filmova. Kao što je navedeno radnja se odvija u Rumunjskoj, a film je 95% tamo i snimljen. Ono što možete pretpostaviti, ako ste gledali navedene prijašnje filmove, jest to da filmska ekipa uvijek nastoji bazirati svoju radnju na gotovo konstantnim scareovima i jump scenama, a kao što se može i pretpostaviti, motivi crkve, demonizma, egzorcizma i religijskog zla filmski su temelji. Što reći o The Nun? Mogu otvoreno nažalost reći mnogo toga lošeg, od izvedbe, do scenarističkih jeftinih poteza, do nekih gluposti u razvoju događaja, jednostavno mi film nije nimalo sjeo.

3d1fd63e41d1b589f02e829708af0ff5

Nije da sam očekivao briljantnost i inovativnost od klasičnog modernog hororca, no smiješno je koliko zapravo The Nun nastoji biti uber scary flick, a zatim ubacuje kvazi-humoristične dijelove u pojedinim scenama kako bi se razbila ta tmurnost, ne znam koji drugi željeni efekt može biti osim toga, a ako je to bila namjera, to je u potpunosti uništilo većinski dio potencijalno dobrih scena. Iako humor nije čest, opet ga ima previše. Sav koncept oko antagonista u filmu se narušava kada zapravo primijetite kako je demon Valak (časna) ustvari najmanje jeziva pojava cijelog filma te da je previše tup scenarij u dijalozima i razvitku događaja sasvim jasan znak kako se na ovom filmu prilično brzo i šeprtljavo radilo. Iako film posjeduje stvarno dobru atmosferu i ambijent (groblje, magla, mračne crkvene prostorije, katakombe, lubanje, križevi itd.), nekako ga konstantno uništavaju glupo izvedena scenaristička rješenja: kada ste živi zakopani i pomičete zvonce koje je iznad zemlje, a ČUJE vas netko na 100 metara i kaže vaše ime te poleti prema vama, makar uopće nije svjestan da ste živi zakopani, ili da ste vi živi zakopani i na kraju se uspijete spasiti, biste li OSTAJALI NA IMANJU I NASTAVILI S ISTRAGOM? Svi znamo odgovor. S druge strane, uvijek je dobro vidjeti Demiana Bichira u raznoraznim ulogama, a da ne bude sve tako loše izvedeno osim dobre atmosfere, spašavaju film i zanimljiva nestajanja i pokreti kamere koji stvaraju solidnu napetost te pojedini originalni trenutci u elementima plašenja.

the-nun-teaser-screenshot-600x341

Ponavljam, The Nun je uništila njegova istančana "vedrina" nasprem prijašnjih nastavaka, plitkost i brzanje s glupostima u scenariju, a povrh svega - Časna kao glavni nemesis abnormalno nedostaje u vlastitom filmu. Najslabiji horor franšize dosad.

01:13 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 19.11.2018.

Cam (2018)

MV5-BYWYw-ZDg4-Y2-Yt-N2-Ri-YS00-YTJl-LTky-NTct-Nj-Jl-Zj-Vj-Mm-Qz-Mm-Ni-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Alice je ambiciozna "camgirl" koja sve svoje vještine ulaže u erotsko snimanje radi zarade i pozornosti. Stvari krenu u neočekivanom smjeru kada se jedan dan probudila i shvatila da netko potpuno isti kao ona preuzima njen show i postaje ultra popularna, na jedan uvrnut način...

Cam-Could-Be-The-Most-Important-Horror-Movie-of-2018-780x405

Za Netflixov film 'Cam' dobio sam tuđu preporuku te odlučio dati pozornost ovom redateljskom prvijencu Daniela Goldhabera. Gledamo jedan tehnološki film koji progovara o camgirl (ne znam hrvatski prijevod) Alice/Lolu kako zarađuje i popularizira svoje tijelo i sebe putem live snimanja, gdje joj sa što većim uplatama ljudi na internetu govore što da radi pred kamerom u pogledu poza, gestikulacija, seksualnih radnji, od kojih neke uključuju sado mazo tehnike. Stvari krenu nizbrdo kada i interes njene publike opadne, a Alicein identitet preuzme izgledom identična persona te joj hakira profil, onemogućujući Alice da prekine snimanje. Opisom radnje i po nekim naznakama priznajem da sam pomislio kako će ovo podsjećati na nekakvu dužu "Black Mirror" epizodu, budući da sve što gledam nakon gledanja te serije, a da ima veze s tehnologijom koja ode kvragu, na neki način s njom poistovjećujem. A tako je nekako i izgledalo - preko online identiteta, problematikama modernog vremena i mlađe populacije, hakiranjem itd. dobije se dojam kako je 'Cam' nastojao iskoristiti popularne i trendovske događaje te ih upakovati u što posebniji oblik trilera, neprestano pokušavajući zadržati gledateljev interes, pri čemu je kod mene i uspio.

Cam-2-e1531842014158

Napisao sam primarno žanr trilera, budući da film osim nekih sugestivnih "nadnaravnih" aspekata ne odiše previše horor elemetima, nego se više bazira na stvaranju napetosti i uznemirenosti nastalim događajima, stavljajući cjelokupnu priču u neizvjesnost i neočekivanost zapleta i raspleta. Nakon nekih pola sata u narativu se lagano pokreće zaplet i tu film postaje dinamičniji, poletniji i zanimljiviji. Iako je u svojoj radnji prilično autentičan i trudi se ne ponavljati, tj. prevrtati segmente koje sadrže filmovi sličnog područja interesa (tehnologija), nego se oslanjati na vlastite inventivne ideje, plot sadrži nekoliko rupa koje na sreću ne narušavaju atmosferu filma, već bi se u svoj toj pozitivnoj neizvjesnosti oko priče gledatelju mogli stvoriti upitnici ili WTF momenti u glavi, nakon određenih propusta ili ne baš dobro predočenih trenutaka. Ne mogu ne pohvaliti odličnu glumu glavne glumice Madeline Brewer, koja čak i ima svoju ulogu u spomenutoj BM seriji u epizodi "Men Against Fire". Načini snimanja, interesantna korištenja društvenih mreža i live cama kroz sugestivnu crtu svih mana koje algoritam, stroj ili robot mogu donijeti nažalost ne sadrže karakteristike horor filma u sebi, no dobra je stvar što ta stavka nije pokvarila cjelokupan dojam.

66f8b45811a390435599a265830ec1eca42da29a

'Cam' je dobar psihološki triler s pojedinim elementima horora koji će vas zainteresirati te ne vjerujem da ćete tijekom filma izgubiti volju za iščekivanjem dobrog raspleta. Netflix je isproducirao još jedan horor uz Apostle ove godine, dajte mu priliku.

21:17 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 08.11.2018.

Slender Man (2018)

MV5-BMj-E0-Mzcw-MDAy-Nl5-BMl5-Ban-Bn-Xk-Ft-ZTgw-Mzc4-ODg0-NDM-V1

Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

U malom gradiću u Massachusettsu, skupina prijatelja, fascinirana internetskim popkulturnim likom Slender Manom, pokušava dokazati kako on ustvari ne postoji - sve dok jedan od njih ne nestane...

fotonoticia-20180105165934-640

Slender Man, Slender Man...internetska priča nastala na Creepypasta pričama sa Something Awful stranice, od strane pisca Erica Knudsena (forumskog pseudonima Victora Surgea), koji je ujedno i suradnik na scenariju ovog filma. Što reći kada jedna obična mala priča postane globalni internetski fenomen, inspiracija Marble Hornets web epizodama, video igricama, a sve se odvija oko jednog neobičnog visokog lika bez lica, s dugačkim rukama i nogama, kojega zovu različito, od Slendermana, do Operatora itd. Postojale su neke filmske adaptacije lika, no sve je ostalo u sjeni neuspjeha, nekvalitete ili nedovoljnog brendinga, no prošle se godine najavilo kako je Sony preuzeo inicijativu te odlučio snimiti pravi horor kino-hit i predstaviti Slendermana u punom svjetlu. Doduše, dogodio se samo dio toga, pa makar je film i postao kino-hit barem kratko vrijeme početkom ljeta, doživio je apsolutni krah na svakom drugom polju. Iskreno, ne znam što si je Sylvain White zamislio pri realizaciji ovog filma, no komotno mogu reći kako ovo apsolutno smeće stoji bok uz bok Bye Bye Manu, ako čak i Bye Bye Man nema neke suvislije dijelove od ovoga. Jednostavno, Slender Man je jeftino (iako je koštao 10 milijuna) smeće kakvo se pokušava servirati današnjim klincima u vidu modernog horora, no 98% oko tog filma apsolutno ne valja te se nije smjelo ni dogoditi.

27b61cbc-slender-man-movie-trailer-screenshot

David Birke, inače scenarist i kreator dobrog filma poput 13 Sins, ovdje je totalno podbacio s pričom i razvojem događaja, makar je i imao slab film Gacy iz 2003. godine. Ovakav cheesy pokušaj snimanja horor filma ne možete toliko često vidjeti, no toliko jadni segmenti naprosto vraćaju horor žanr tamo gdje ga mnogi gledatelji i zamišljaju - na samom dnu žanrovskog filma, a to uopće ne smije biti tako, pošto također s druge strane isto možemo vidjeti i ovogodišnje odlične i inovativne naslove. Film ne traje puno, ali je strašno spor, razvija neke loše šeme na Ring filmove, sadrži jeftine i istrošene jump scareove, naprosto ništa od toga nije niti interesantno niti scary, a s hrpetinom rupa u scenariju događa se apsolutna nepovezanost i kaotičnost koja ne pripada adekvatnoj gradnji lika kao što je Slender Man. Čak i ako vam je izgledao intrigantno kad biste ga vidjeli na netu, zahvaljujući ovom filmu lik će vam postati apsolutno parodičan, u najmanju ruku bezvezan. Očekivao sam nešto bolje efekte od takve produkcije, no u najboljem slučaju su prosječni, makar jedino što mogu pohvaliti jest vizualni aspekt Slender Mana, iako ni neki njegovi (doslovno) produžetci ne ostavljaju pozitivan dojam. Što se glume tiče, nije toliki problem preglumljenost, već "podgumljenost" u brojnim dijelovima, no ne krivim toliko aktere koliko su dijaloški i gestikulativni elementi loše posloženi, no s druge strane, ovaj nedorečeni kaos od filma ima tek povremenih solidnih trenutaka, tipa scene haluciniranja.

MV5-BMj-E1-Zj-U2-Nz-At-Mm-I4-Mi00-MTM5-LWEz-ZGUt-ZGFl-OTEz-Nj-Q1-Nj-M1-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Mogu reći kako mi je žao što je ovaj neiskorišteni potencijal u vidu storyja ostavio bljutav, ultra loš dojam. Nadao sam se barem nekakvom prosjeku, budući da se nerijetko to u horor adaptacijama događa, no dobio sam film ispod svakih, ali svakih očekivanja. Na sreću pa nisam film išao gledati prve dane u kino i da sam na temelju revieowa i ocjena mogao zaključiti kako se sprema nešto uber nakaradno. Šteta.

17:08 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 01.11.2018.

The Tunnel (2011)

the-tunnel-movie-poster

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Istraživačka novinarka sa snimateljskom ekipom odlazi u dubine napuštenih tunela ispod grada, gdje žive samo pojedini beskućnici, kako bi razotkrili vladino prikrivanje događaja vezano za nestašicu pitke vode. Lutajući tunelima ubrzo otkrivaju kako nisu sami i kako će priča koju su ganjali početi ganjati njih same...

The-Tunn-l-film-2011

Pogledah The Tunnel prije nekog vremena, no tek sada uhvatih lufta za nekakav komentar. Ovaj australski found-footage film u režiji Carla Ledesme je horor koji je svoju publiku pronašao putem filmskih festivala gdje je bio i nagrađivan, a o njemu se dosta pričalo i među ljubiteljima žanra tih godina. Sniman kao dokumentarac, kroz njega istražujemo zajedno s novinarkom i snimateljima podzemlja Sydneya, gdje mašta uvijek može dobrano proraditi kada je riječ o pisanju scenarija za horor film. Inače, ako ste ljubitelji klaustrofobičnih hororaca (ala As Above, So Below, Catacombs, Descent itd.), Tunnel bi vam mogao biti još jedno pozitivno iskustvo, no ja ću odmah reći kako, iako nisam pretjerani ljubitelj uskih tamnih prostorija (budući da se gotovo nikad ne iskoriste ful potencijali), Tunnel na mene nije ostavio pretjerano pozitivan dojam. Ne mogu reći kako me uspio ugodno iznenaditi iz razloga što sam ipak očekivao dosta više od napuštenih tunela, podruma i podzemnih voda, a ovdje je mnogo toga nekako odrađeno mlako, bez interesa, nedorečeno i nesuvislo...kroz cijeli film sam imao dojam kako je mnoštvo stavki moglo biti odrađeno bolje i da popravi cjelokupan koncept. Od underground horor filmova (ne u smislu produkcije nego mjesta radnje) može se stvarno svašta izmisliti i snimiti, no ponavljam, razvojem događaja u ovom australskom hororu nimalo nisam zadovoljan, čak štoviše, film mi je ostavio ispodprosječan dojam.

Capture534545

Uvod u film uopće me nije zainteresirao. Ne znam je li do mene, no šeme s otkrivanjem vlasti, razotkrivanjem tajni već je nekako postala izlizama shema, a pogotovo kada je snimano uobičajeno, kao i svaki treći "conspiracy" film. No, s obzirom da se radnja kasnije odmiče od conspiracy elemenata i postaje pravi splet jeze i klaustrofobije, film u sredini dobiva sasvim novu dimenziju, ponešto bolju od dosadnjikavog prvog dijela. Zapravo, cijelo vrijeme me smetala ta usporenost, spora dinamika i nekakvo razvlačenje scena koje su potencijalno mogle biti bolje, da su bile kraće i nešto manje neizvjesnije. Uobičajeno za found footage film, zadnjih pola sata postaje dinamično, brzo i teško vidljivo, budući da su u igri trčanje, bježanje, spoticanja itd., no to je sve dio folklora što bi se reklo, tako da sam sa zadnjih pola sata ajmo reći zadovoljan. Zadnja mana koju imam za film je ta što je, iako razumijem da je produkcijski slabiji, u nekim trenutcima premračan. Nedorečenost u filmu oko toga tko ili što je pravi antagonist pozitivna je stavka budući da je to jedan od rijetkih elemenata koji će vas držati u određenoj napetosti, budući da ne znate protiv čega se točno filmska ekipa bori. Također, zanimljivo su ukomponirali intervjue unutar "arhivskih snimaka" jer se na taj način povećava neizvjesnost i tajnovitost radnje. Valja pohvaliti i odličnu glumu protagonista, kao i sve iznesene emocije.

img-4559

Ukratko, Tunnel me prilično razočarao. Očekivao sam više od underground conspiracy filma, a dobio sam veliku dozu prestandardne radnje, klišeja, rupa u scenariju, mračnih scena i dosadnjikavosti. Šteta, još uvijek čekam dobar horor film napravljen na temelju neistraženih podruma ispod grada, može se reći da As Above, So Below u Parizu još uvijek prednjači.

03:17 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>