Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Tunnel (2011)

the-tunnel-movie-poster

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Istraživačka novinarka sa snimateljskom ekipom odlazi u dubine napuštenih tunela ispod grada, gdje žive samo pojedini beskućnici, kako bi razotkrili vladino prikrivanje događaja vezano za nestašicu pitke vode. Lutajući tunelima ubrzo otkrivaju kako nisu sami i kako će priča koju su ganjali početi ganjati njih same...

The-Tunn-l-film-2011

Pogledah The Tunnel prije nekog vremena, no tek sada uhvatih lufta za nekakav komentar. Ovaj australski found-footage film u režiji Carla Ledesme je horor koji je svoju publiku pronašao putem filmskih festivala gdje je bio i nagrađivan, a o njemu se dosta pričalo i među ljubiteljima žanra tih godina. Sniman kao dokumentarac, kroz njega istražujemo zajedno s novinarkom i snimateljima podzemlja Sydneya, gdje mašta uvijek može dobrano proraditi kada je riječ o pisanju scenarija za horor film. Inače, ako ste ljubitelji klaustrofobičnih hororaca (ala As Above, So Below, Catacombs, Descent itd.), Tunnel bi vam mogao biti još jedno pozitivno iskustvo, no ja ću odmah reći kako, iako nisam pretjerani ljubitelj uskih tamnih prostorija (budući da se gotovo nikad ne iskoriste ful potencijali), Tunnel na mene nije ostavio pretjerano pozitivan dojam. Ne mogu reći kako me uspio ugodno iznenaditi iz razloga što sam ipak očekivao dosta više od napuštenih tunela, podruma i podzemnih voda, a ovdje je mnogo toga nekako odrađeno mlako, bez interesa, nedorečeno i nesuvislo...kroz cijeli film sam imao dojam kako je mnoštvo stavki moglo biti odrađeno bolje i da popravi cjelokupan koncept. Od underground horor filmova (ne u smislu produkcije nego mjesta radnje) može se stvarno svašta izmisliti i snimiti, no ponavljam, razvojem događaja u ovom australskom hororu nimalo nisam zadovoljan, čak štoviše, film mi je ostavio ispodprosječan dojam.

Capture534545

Uvod u film uopće me nije zainteresirao. Ne znam je li do mene, no šeme s otkrivanjem vlasti, razotkrivanjem tajni već je nekako postala izlizama shema, a pogotovo kada je snimano uobičajeno, kao i svaki treći "conspiracy" film. No, s obzirom da se radnja kasnije odmiče od conspiracy elemenata i postaje pravi splet jeze i klaustrofobije, film u sredini dobiva sasvim novu dimenziju, ponešto bolju od dosadnjikavog prvog dijela. Zapravo, cijelo vrijeme me smetala ta usporenost, spora dinamika i nekakvo razvlačenje scena koje su potencijalno mogle biti bolje, da su bile kraće i nešto manje neizvjesnije. Uobičajeno za found footage film, zadnjih pola sata postaje dinamično, brzo i teško vidljivo, budući da su u igri trčanje, bježanje, spoticanja itd., no to je sve dio folklora što bi se reklo, tako da sam sa zadnjih pola sata ajmo reći zadovoljan. Zadnja mana koju imam za film je ta što je, iako razumijem da je produkcijski slabiji, u nekim trenutcima premračan. Nedorečenost u filmu oko toga tko ili što je pravi antagonist pozitivna je stavka budući da je to jedan od rijetkih elemenata koji će vas držati u određenoj napetosti, budući da ne znate protiv čega se točno filmska ekipa bori. Također, zanimljivo su ukomponirali intervjue unutar "arhivskih snimaka" jer se na taj način povećava neizvjesnost i tajnovitost radnje. Valja pohvaliti i odličnu glumu protagonista, kao i sve iznesene emocije.

img-4559

Ukratko, Tunnel me prilično razočarao. Očekivao sam više od underground conspiracy filma, a dobio sam veliku dozu prestandardne radnje, klišeja, rupa u scenariju, mračnih scena i dosadnjikavosti. Šteta, još uvijek čekam dobar horor film napravljen na temelju neistraženih podruma ispod grada, može se reći da As Above, So Below u Parizu još uvijek prednjači.

Post je objavljen 01.11.2018. u 03:17 sati.