ponedjeljak, 19.11.2018.

Cam (2018)

MV5-BYWYw-ZDg4-Y2-Yt-N2-Ri-YS00-YTJl-LTky-NTct-Nj-Jl-Zj-Vj-Mm-Qz-Mm-Ni-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Alice je ambiciozna "camgirl" koja sve svoje vještine ulaže u erotsko snimanje radi zarade i pozornosti. Stvari krenu u neočekivanom smjeru kada se jedan dan probudila i shvatila da netko potpuno isti kao ona preuzima njen show i postaje ultra popularna, na jedan uvrnut način...

Cam-Could-Be-The-Most-Important-Horror-Movie-of-2018-780x405

Za Netflixov film 'Cam' dobio sam tuđu preporuku te odlučio dati pozornost ovom redateljskom prvijencu Daniela Goldhabera. Gledamo jedan tehnološki film koji progovara o camgirl (ne znam hrvatski prijevod) Alice/Lolu kako zarađuje i popularizira svoje tijelo i sebe putem live snimanja, gdje joj sa što većim uplatama ljudi na internetu govore što da radi pred kamerom u pogledu poza, gestikulacija, seksualnih radnji, od kojih neke uključuju sado mazo tehnike. Stvari krenu nizbrdo kada i interes njene publike opadne, a Alicein identitet preuzme izgledom identična persona te joj hakira profil, onemogućujući Alice da prekine snimanje. Opisom radnje i po nekim naznakama priznajem da sam pomislio kako će ovo podsjećati na nekakvu dužu "Black Mirror" epizodu, budući da sve što gledam nakon gledanja te serije, a da ima veze s tehnologijom koja ode kvragu, na neki način s njom poistovjećujem. A tako je nekako i izgledalo - preko online identiteta, problematikama modernog vremena i mlađe populacije, hakiranjem itd. dobije se dojam kako je 'Cam' nastojao iskoristiti popularne i trendovske događaje te ih upakovati u što posebniji oblik trilera, neprestano pokušavajući zadržati gledateljev interes, pri čemu je kod mene i uspio.

Cam-2-e1531842014158

Napisao sam primarno žanr trilera, budući da film osim nekih sugestivnih "nadnaravnih" aspekata ne odiše previše horor elemetima, nego se više bazira na stvaranju napetosti i uznemirenosti nastalim događajima, stavljajući cjelokupnu priču u neizvjesnost i neočekivanost zapleta i raspleta. Nakon nekih pola sata u narativu se lagano pokreće zaplet i tu film postaje dinamičniji, poletniji i zanimljiviji. Iako je u svojoj radnji prilično autentičan i trudi se ne ponavljati, tj. prevrtati segmente koje sadrže filmovi sličnog područja interesa (tehnologija), nego se oslanjati na vlastite inventivne ideje, plot sadrži nekoliko rupa koje na sreću ne narušavaju atmosferu filma, već bi se u svoj toj pozitivnoj neizvjesnosti oko priče gledatelju mogli stvoriti upitnici ili WTF momenti u glavi, nakon određenih propusta ili ne baš dobro predočenih trenutaka. Ne mogu ne pohvaliti odličnu glumu glavne glumice Madeline Brewer, koja čak i ima svoju ulogu u spomenutoj BM seriji u epizodi "Men Against Fire". Načini snimanja, interesantna korištenja društvenih mreža i live cama kroz sugestivnu crtu svih mana koje algoritam, stroj ili robot mogu donijeti nažalost ne sadrže karakteristike horor filma u sebi, no dobra je stvar što ta stavka nije pokvarila cjelokupan dojam.

66f8b45811a390435599a265830ec1eca42da29a

'Cam' je dobar psihološki triler s pojedinim elementima horora koji će vas zainteresirati te ne vjerujem da ćete tijekom filma izgubiti volju za iščekivanjem dobrog raspleta. Netflix je isproducirao još jedan horor uz Apostle ove godine, dajte mu priliku.

21:17 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>