Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Slender Man (2018)

MV5-BMj-E0-Mzcw-MDAy-Nl5-BMl5-Ban-Bn-Xk-Ft-ZTgw-Mzc4-ODg0-NDM-V1

Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

U malom gradiću u Massachusettsu, skupina prijatelja, fascinirana internetskim popkulturnim likom Slender Manom, pokušava dokazati kako on ustvari ne postoji - sve dok jedan od njih ne nestane...

fotonoticia-20180105165934-640

Slender Man, Slender Man...internetska priča nastala na Creepypasta pričama sa Something Awful stranice, od strane pisca Erica Knudsena (forumskog pseudonima Victora Surgea), koji je ujedno i suradnik na scenariju ovog filma. Što reći kada jedna obična mala priča postane globalni internetski fenomen, inspiracija Marble Hornets web epizodama, video igricama, a sve se odvija oko jednog neobičnog visokog lika bez lica, s dugačkim rukama i nogama, kojega zovu različito, od Slendermana, do Operatora itd. Postojale su neke filmske adaptacije lika, no sve je ostalo u sjeni neuspjeha, nekvalitete ili nedovoljnog brendinga, no prošle se godine najavilo kako je Sony preuzeo inicijativu te odlučio snimiti pravi horor kino-hit i predstaviti Slendermana u punom svjetlu. Doduše, dogodio se samo dio toga, pa makar je film i postao kino-hit barem kratko vrijeme početkom ljeta, doživio je apsolutni krah na svakom drugom polju. Iskreno, ne znam što si je Sylvain White zamislio pri realizaciji ovog filma, no komotno mogu reći kako ovo apsolutno smeće stoji bok uz bok Bye Bye Manu, ako čak i Bye Bye Man nema neke suvislije dijelove od ovoga. Jednostavno, Slender Man je jeftino (iako je koštao 10 milijuna) smeće kakvo se pokušava servirati današnjim klincima u vidu modernog horora, no 98% oko tog filma apsolutno ne valja te se nije smjelo ni dogoditi.

27b61cbc-slender-man-movie-trailer-screenshot

David Birke, inače scenarist i kreator dobrog filma poput 13 Sins, ovdje je totalno podbacio s pričom i razvojem događaja, makar je i imao slab film Gacy iz 2003. godine. Ovakav cheesy pokušaj snimanja horor filma ne možete toliko često vidjeti, no toliko jadni segmenti naprosto vraćaju horor žanr tamo gdje ga mnogi gledatelji i zamišljaju - na samom dnu žanrovskog filma, a to uopće ne smije biti tako, pošto također s druge strane isto možemo vidjeti i ovogodišnje odlične i inovativne naslove. Film ne traje puno, ali je strašno spor, razvija neke loše šeme na Ring filmove, sadrži jeftine i istrošene jump scareove, naprosto ništa od toga nije niti interesantno niti scary, a s hrpetinom rupa u scenariju događa se apsolutna nepovezanost i kaotičnost koja ne pripada adekvatnoj gradnji lika kao što je Slender Man. Čak i ako vam je izgledao intrigantno kad biste ga vidjeli na netu, zahvaljujući ovom filmu lik će vam postati apsolutno parodičan, u najmanju ruku bezvezan. Očekivao sam nešto bolje efekte od takve produkcije, no u najboljem slučaju su prosječni, makar jedino što mogu pohvaliti jest vizualni aspekt Slender Mana, iako ni neki njegovi (doslovno) produžetci ne ostavljaju pozitivan dojam. Što se glume tiče, nije toliki problem preglumljenost, već "podgumljenost" u brojnim dijelovima, no ne krivim toliko aktere koliko su dijaloški i gestikulativni elementi loše posloženi, no s druge strane, ovaj nedorečeni kaos od filma ima tek povremenih solidnih trenutaka, tipa scene haluciniranja.

MV5-BMj-E1-Zj-U2-Nz-At-Mm-I4-Mi00-MTM5-LWEz-ZGUt-ZGFl-OTEz-Nj-Q1-Nj-M1-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Mogu reći kako mi je žao što je ovaj neiskorišteni potencijal u vidu storyja ostavio bljutav, ultra loš dojam. Nadao sam se barem nekakvom prosjeku, budući da se nerijetko to u horor adaptacijama događa, no dobio sam film ispod svakih, ali svakih očekivanja. Na sreću pa nisam film išao gledati prve dane u kino i da sam na temelju revieowa i ocjena mogao zaključiti kako se sprema nešto uber nakaradno. Šteta.

Post je objavljen 08.11.2018. u 17:08 sati.