petak, 24.11.2017.

Jeepers Creepers III (2017)

Jeepers_Creepers_3_theatrical_release_poster

Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Dva policajca i tim lokalaca nastoji privesti kraju krvnički pohod monstruma kojega pojedinci poznaju pod nazivom Creeper...

teaser-trailer-for-jeepers-creepers-3-announces-a-one-night-movi

Puno je vremena prošlo otkako je treći dio ovog prilično poznatog horor serijala ugledao svjetlo dana. Godine i godine bile su potrebne kako bi Victor Salva, redatelj sva tri dijela i osuđeni zlostavljač 12-godišnjeg djeteta, uspio realizirati ovaj film, upravo zbog raznoranih prekidanja snimanja, otkazivanja producenata zbog navedenog razloga. Tijekom 2015. godine došlo je do odobrenja za snimanje od tvrtke Myriad Pictures, a film smo dobili uz konstantna odgađanja početkom ove jeseni. Šteta je što se nisu i dulje zadržali, recimo dovijeka, budući da smo dobili veoma slab i ispodprosječan horor uradak, kada bi se gledao cjelokupan serijal, što će reći da je trojka izgubila atmosferičnost prvog i kreativnost drugog dijela. Zapravo, drugačije su atmosfere sva tri dijela; u ovom uvjerljivo najtragičnijem nastavku dobili smo akcijski horor film, koji od početka pa do kraja sadrži nepobitnu dinamičnost, no nedostaje mu sve što se prikazuje unutar toga. Žao mi je što je takav ishod, no nažalost nisam ni očekivao ništa bolje, teško je ponoviti uspjeh i inovativnost prvog, a ni dvojka nije bila toliko lošija a da je se može sustizati. Trojka je zamišljena kao radnja između prvog i drugog dijela (iako je bilo raznoraznih promjena scenarija), no kao takav ne funkcionira kako treba u velikoj većini slučajeva.

jeepers-creepers-3_bxgz.640

Od početka dakle krećemo s akcijom gdje već možemo svjedočiti nekim nelogičnim potezima određenih likova, koje usputno utjelovljuju ne tako euforični glumci. Imamo i kratki cameo stare poznanice iz prvog dijela, Trishe Jenner (glumi Gina Phillips), koja je jedna od simbolika stvaranja i potencijalnog četvrtog filma. Film se ponovno većinski odvija po danu što cijelom serijalu daje zanimljiv pečat, no hrpa nelogičnih scena koje se prekidaju uistinu čudnim načinom montiranja nekako uvijek uspiju srušiti traženu napetost, bilo kakvu zanimljivost ili hype. Što je možda čak i najgora stvar, Creeper, koji je inače predstavljen kao uistinu dobar villain, ovdje je uništen, samo iz razloga što se pojavljuje u filmu puno previše puta, toliko da uspije ubiti svu intrigu i napetost oko svog lika i djela. Nikad ga nismo vidjeli u ovolikoj akciji, a gledamo i neke scene iz njegove perspektive. Tim više što je pojačan s novim, prečudnim igračkama koje mu omogućuju da mu kombi postane ubojito oružje...no, thank you. Ima tu još blesavoća, Creeperova otkinuta pametna ruka, loši efekti u pojedinim segmentima, kraj ne bih ni komentirao na adekvatan način...štošta smrdljivog. Jedine creditse koje mogu dati filmu su povremene trashy akcijske scene koje mogu proći.

6354542

Film ni u kojem nažalost ne poentira, niti je uvjerljiv kao fragment između prvog i drugog dijela. Očekivao sam doduše i gore, no svejedno sam dobio loš pokušaj vraćanja serijala nakon toliko godina, tim gore što se pojavljuje mogućnost i četvrte instalacije. Ne bismo hvala, Creeperu, trebao si se ne pojavljivati još 23 godine ili se nikada više ne pojaviti.

00:23 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 21.11.2017.

Wish Upon (2017)

Wish_Upon_Final_Poster

Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što joj se majka objesila kad je bila veoma mala, tinejdžerica Clare pronalazi u otpadu staru kutiju na kojoj su ispisana drevna kineska slova. Nakon što sazna da joj kutija može ispunjavati želje, nevolje kreću kada se za svaku ostvarenu želju pojavljuju i određene posljedice...

wish-upon-2017-2

Wish Upon jedan je od tipičnih američkih horor filmova današnjeg vremena. Isto tako, kutija koja ispunjava želje i kako te želje sadrže i posljedične akte nakon ispunjenja mogli smo vidjeti u nekolicini horor omnibusa koji su se dotakli takve tematike, primjerice arheoloških pronalazaka ili drevnih indijskih/kineskih/indoeuropskih stvarčica. Što mislim pod tipični američki horor film? Vjerojatno možete povući paralele kada se susretnete s ovakvim filmovima, od načina snimanja, do neobjašnjivo lagano predvidive naracije, pa sve do kulminacije događaja kada jednostavno unaprijed znate što će se dogoditi. Ta tipičnost i sterilnost naglašavaju kako američki horor film ozbiljno putuje prema dnu te gubi (nažalost, po kino statistikama čak i dobiva) relevantnu publiku te će sve više zaglupljivati generacije i mase koje worshipaju horor film i tako ćemo do kraja nabasati na dno dna žanrovske industrije. Ipak, tu su uvijek europski i filmovi s drugih kontinenata da nam dočaraju pravi, istinski horor. Vratimo se na Wish Upon: prilično bazična radnja otkriva nam kako će fabula teći prilično očekivano - upoznamo likove, pozitivne i negativne, zatraži se prva od sedam želja, ispuni se uz očekivanu posljedicu (smrt bližnje osobe), i tako sveeee do samog kraja, kada se u priči pojavljuje drevni demon čiji je token upravo ta kutija. Veoma slabašan i proziran film.

589e3004f78ced2b365567d0_o_U_v1

Klasična priča o prevelikim željama i pomalo preambicioznim za jednu djevojku u odrastanju povlače određene radnje koje nadopunjavaju film, ali na iznimno loš i očekivan način. Možda ovo ne bi bio loš film da je njegov izgled i ponašanje B produkcije svanulo negdje u osamdesetima, kada je bilo interesantno raditi horor od doslovno svačega, pa čak i od rombaste kutije. Blesavoću filma nakratko uljepšavaju ok i solidna ubojstva, koja su također poluamaterski odrađena, ali daju određeni dašak pozitive u učmalosti ovog scenarija, tipičnih tinejdžerskih izdrkavanja s glupim dijalozima itd. Btw, gluma je ispodprosječna ili u najboljem slučaju osrednja, tako da ni s te strane nismo dobili nekakav bolji prosjek, no ipak, film ne možemo usporediti s nekim puno gorim ovogodišnjim naslovima tipa Bye Bye Man, no ne možemo ga stavljati ni u korpu s nekim prosječnim ovogodišnjim naslovima, jer je jednostavno konceptualno, tematski, glumački, efektivno, atmosferski i logistički ispod njih.

wish-upon-2017-3

Ne bih previše duljio o Wish Upon, jednostavno mi nije sjeo i očekivao sam ipak malo bolju razradu priče oko drevne glazbene kutije i da će to sve nekako na kraju imati bolji ishod. Preskok plus.

14:09 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 20.11.2017.

Viy (1967)

52452434

Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Mladi svećenik dobio je zadatak biti na bdijenju uz preminulu vješticu u staroj drvenoj crkvici u izoliranom selu. Tri dana potpuno sam mora preživjeti sve što će mu se uz to tijelo događati, a samo ga njegova vjera može zaštititi...

MV5_BOWEw_ZTMx_NGEt_Mz_Jl_Mi00_NDgw_LTlm_Yzct_Yjgz_NWNm_Nj_Ni_Nm_Yw_L2lt_YWdl_Xk_Ey

Svakako je vrijedno imati ovaj prvi sovjetski horor film prokomentiran na blogu. A usputno, riječ je o veoma posebnom i kvalitetnom europskom filmu pred kojim bi se mogli pokoriti brojni filmovi iz toga razdoblja. Viy je film produciran od strane Mosfilma i baziran na Gogoljevoj istoimenoj priči, a koja je dobila ime prema glavnom demonu iz radnje. Intrigantnost filma svakako se krije u njegovoj maestralno dočaranoj atmosferi, izolaciji mjesta u kojem se radnja odvija te svi fantasy elementi koji su okupirali film, kako bi dobio na autentičnosti i originalnosti. Kao što je to običaj u sovjetskim i ruskim filmovima, riječ je o brojnom glumačkom popisu, pa tako možemo svjedočiti hrpi glumaca i statista koji pridodaju epičnosti filma, iako su mjesta radnje u nemalom broju slučajeva klaustrofobična i suženija. Viy je apsolutno pobijedio sa svojom atmosferom, odličnom glumom i brojnim praktičnim efektima koje nitko nije očekivao sve do poslije sredine filma.

still-from-viy-1967

Film traje mizernih 77 minuta, tako da svatko može odvojiti vrijeme i posvetiti se ovom fantasy uratku. Dakako, Rusi ne bi bili Rusi da u filmu ne prednjači vodka i da joj se ne odaje posebna pažnja u određenim dijaloškim segmentima. Što se tiče elemenata filma strave, vidljivi su u već spomenutoj atmosferi, no ono što je najvažnije to je možda posljednjih pola sata filma - apsolutni raspašoj s raznoraznim demonima, kosturima, vješticama, prepun zanimljivih scena i praktičnih efekata, primjerice scene kada si svećenik oko sebe napravi magični krug koji ga štiti od opasnosti te nitko tko je nevjernik ili demon ne može taj krug probiti, pa tako imamo scenu kada lijes s vješticom unutra udara po krugu, ili scene kada se vještica ustaje i krene ga napastovati prve dvije noći, sve dok se treću noć ne dogodi potpuno rasulo. Kako je već spomenuto, gluma je na visokoj razini i vidno je da se oko svega potrudilo da se dovede do maksimalne razine, vještica je također obmanjujuća, lijepa i veoma efektivna u svojim pojavama.

The_Witch

S obzirom da sam film pogledao prije tri mjeseca, recka je bazirana na sjećanju i pamtljivim trenutcima pa je malo kraća, no svakako za ovaj vrijedan i kvalitetan film svima mogu dati tople preporuke! Ako može išta više biti fantasy horor od ovog filma u tom razdoblju - svaka čast.

12:49 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 07.11.2017.

Jigsaw (2017)

623542234

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tijela se počinju pojavljivati u gradu, sva označena s poznatim simbolom serijskog ubojice Jigsawa, no problem je što se ti događaji odvijaju deset godina nakon njegove smrti...

Jigsaw-2017

Eto, vrijeme je da ovu sramotnu stanku na blogu od tri i nešto mjeseci prekinem s osmim (da, osmim) nastavkom mog zasad najdražeg horor serijala. Pogledao sam nekoliko hororaca (pretežito domaćih zbog diplomskog rada), no nikako da se uhvatim i prokomentiram ih ovdje, no Saw ipak zavrjeđuje da se vruć iz kina uputim u komentiranje. Istina, ne mogu reći da mi je serijal i dalje ostao jednako drag kao kad sam prije 10 godina bio mladac kojega je nevjerojatno interesirao koncept svakog budućeg nastavka, zamke, Jigsaw kao persona, sve te zavrzlame, no čovjek kada malo dođe svijesti i u glavi postane malo zreliji, shvati da visoke ocjene koje je davao svim nastavcima u serijalu baš i ne drže vodu. No, ako sam ih tada tako doživljavao, neka ocjene i tekstovi takvi kakvi jesu ostanu. Zato smo sada, sedam godina nakon što su nas uvjeravali da je sa Saw svemirom gotovo, dobili najkompliciraniji nastavak dosad. Odmah da vam kažem, nemojte ići gledati ovaj film u kino ako niste pogledali barem 80% serijala dosad (najbolje bi bilo sve), jer je osmi nastavak miks nekog reboota, povratka u prošlost, budućih događaja, sadašnjih, starih i novih likova, ma ukratko, bućkuriš samo takav. I bez imalo ustručavanja reći ću potpuno nepotreban bućkuriš. Nisam očekivao iskreno da ću ikada vidjeti Jigsawa ponovno na djelu (ili njegove suradnike hmm?), no što ćete, novci su uvijek producentskim kućama primarna stvar i bilo je pitanje vremena kada će se radnja dodatno zakomplicirati i kada će se krug koji se zatvorio sa sedmim dijelom ponovno otvoriti i davati neke nove okvire. Jigsaw tako predstavlja najlošiji, ali svakako i dalje zabavan nastavak koji će imati brdo svojih poklonika, no kritike mu i nisu baš bile naklonjene, za razliku od kino zarada. Redoslijed serijala po osobnom nahođenju sada je: 1,2,6,4,5,3,7,8.

6746453

Ono što je održavalo Saw serijal na životu su naravno brutalno osmišljene zamke i načini ubojstava. Iako je ovdje riječ o najslabije razrađenim zamkama (kao da su se forsirali za neke stvari), i dalje se možemo zabaviti gledajući načine na koje je ubojica sve osmislio, a kako se žrtve pokušavaju izvući iz raznoraznih oštrica, sječiva, bodlji itd. Film jako brzo prođe, konstantno se nešto događa i nema praznog hoda, iako se da primijetiti kako je dinamika možda malo i previše naglašena, kao da su htjeli strpati sve moguće ideje i objašnjenja u sat i pol vremena trajanja, što opet s druge strane nije dobro. Gluma je mlaka, barem što se žrtava tiče, glavniji likovi sasvim fino barataju ulogama, a sam postotak uživljavanja u film po meni dostiže svoju visinu tek u drugoj polovici. Dotad kao da gledate light verziju Sawa kakvog smo znali, a kada sam prvi puta pogledao trailer i kada sam čuo izjavu lika nakon što je vidio Jigsaw lutku: Not creepy at all!, lagano mi se smučilo. To Saw serijal jednostavno ne smije biti i to ne smije postati, a nažalost, na dobrom je putu da postane horor akcija bez ikakvih mračnih elemenata i napete atmosfere. Previše se vremena izdvaja na razbijanje napetosti između zamki, previše toga se objašnjava, previše toga bolje da se ni nije objasnilo nakon što smo određeno objašnjenje dobili. Ne mogu previše zamjerki reći za način snimanja, dobro poznati ali malo uređeni theme song i efekte, sve je na mjestu. Što se samog twista (i mnogo malih twistova) tiče, ne bih previše komentirao količinu blesavoće koju su nam pripremili i zbog koje će serijal nastaviti živjeti. Na vama je da prosudite što misliti o konačnom kraju ovog nastavka.

jigsaw-trailer-00

S obzirom da sam nerijetko subjektivan po pitanju ovog serijala, većina se možda neće složiti s mojom ocjenom Jigsaw filma, no govorimo li o kvaliteti horor filmova u posljednje vrijeme i o pronalasku kvalitetnih horor akcija s dobrim grafičkim nasiljem, Saw ipak tu prednjači, odnosno, tu prednjače dobri budžeti iza tog filma. Govorimo li o ovom nastavku kao dijelu Saw cjeline, očekivano ga stavljam na potonje mjesto, a vjerujem da će tako, nažalost, biti sa svakim sljedećim nastavkom. No, garantiram vam ako ništa drugo dobru zabavu, Saw je još uvijek u svojim momentima onaj dobri stari Saw, iako se duh serijala izgubio još tamo krajem prošlog desetljeća. Očekujte neočekivano s twistom, ali ne očekujte da ćete njime biti zadovoljni.

19:41 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>