ponedjeljak, 20.11.2017.

Viy (1967)

52452434

Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Mladi svećenik dobio je zadatak biti na bdijenju uz preminulu vješticu u staroj drvenoj crkvici u izoliranom selu. Tri dana potpuno sam mora preživjeti sve što će mu se uz to tijelo događati, a samo ga njegova vjera može zaštititi...

MV5_BOWEw_ZTMx_NGEt_Mz_Jl_Mi00_NDgw_LTlm_Yzct_Yjgz_NWNm_Nj_Ni_Nm_Yw_L2lt_YWdl_Xk_Ey

Svakako je vrijedno imati ovaj prvi sovjetski horor film prokomentiran na blogu. A usputno, riječ je o veoma posebnom i kvalitetnom europskom filmu pred kojim bi se mogli pokoriti brojni filmovi iz toga razdoblja. Viy je film produciran od strane Mosfilma i baziran na Gogoljevoj istoimenoj priči, a koja je dobila ime prema glavnom demonu iz radnje. Intrigantnost filma svakako se krije u njegovoj maestralno dočaranoj atmosferi, izolaciji mjesta u kojem se radnja odvija te svi fantasy elementi koji su okupirali film, kako bi dobio na autentičnosti i originalnosti. Kao što je to običaj u sovjetskim i ruskim filmovima, riječ je o brojnom glumačkom popisu, pa tako možemo svjedočiti hrpi glumaca i statista koji pridodaju epičnosti filma, iako su mjesta radnje u nemalom broju slučajeva klaustrofobična i suženija. Viy je apsolutno pobijedio sa svojom atmosferom, odličnom glumom i brojnim praktičnim efektima koje nitko nije očekivao sve do poslije sredine filma.

still-from-viy-1967

Film traje mizernih 77 minuta, tako da svatko može odvojiti vrijeme i posvetiti se ovom fantasy uratku. Dakako, Rusi ne bi bili Rusi da u filmu ne prednjači vodka i da joj se ne odaje posebna pažnja u određenim dijaloškim segmentima. Što se tiče elemenata filma strave, vidljivi su u već spomenutoj atmosferi, no ono što je najvažnije to je možda posljednjih pola sata filma - apsolutni raspašoj s raznoraznim demonima, kosturima, vješticama, prepun zanimljivih scena i praktičnih efekata, primjerice scene kada si svećenik oko sebe napravi magični krug koji ga štiti od opasnosti te nitko tko je nevjernik ili demon ne može taj krug probiti, pa tako imamo scenu kada lijes s vješticom unutra udara po krugu, ili scene kada se vještica ustaje i krene ga napastovati prve dvije noći, sve dok se treću noć ne dogodi potpuno rasulo. Kako je već spomenuto, gluma je na visokoj razini i vidno je da se oko svega potrudilo da se dovede do maksimalne razine, vještica je također obmanjujuća, lijepa i veoma efektivna u svojim pojavama.

The_Witch

S obzirom da sam film pogledao prije tri mjeseca, recka je bazirana na sjećanju i pamtljivim trenutcima pa je malo kraća, no svakako za ovaj vrijedan i kvalitetan film svima mogu dati tople preporuke! Ako može išta više biti fantasy horor od ovog filma u tom razdoblju - svaka čast.

12:49 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>