utorak, 07.11.2017.

Jigsaw (2017)

623542234

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tijela se počinju pojavljivati u gradu, sva označena s poznatim simbolom serijskog ubojice Jigsawa, no problem je što se ti događaji odvijaju deset godina nakon njegove smrti...

Jigsaw-2017

Eto, vrijeme je da ovu sramotnu stanku na blogu od tri i nešto mjeseci prekinem s osmim (da, osmim) nastavkom mog zasad najdražeg horor serijala. Pogledao sam nekoliko hororaca (pretežito domaćih zbog diplomskog rada), no nikako da se uhvatim i prokomentiram ih ovdje, no Saw ipak zavrjeđuje da se vruć iz kina uputim u komentiranje. Istina, ne mogu reći da mi je serijal i dalje ostao jednako drag kao kad sam prije 10 godina bio mladac kojega je nevjerojatno interesirao koncept svakog budućeg nastavka, zamke, Jigsaw kao persona, sve te zavrzlame, no čovjek kada malo dođe svijesti i u glavi postane malo zreliji, shvati da visoke ocjene koje je davao svim nastavcima u serijalu baš i ne drže vodu. No, ako sam ih tada tako doživljavao, neka ocjene i tekstovi takvi kakvi jesu ostanu. Zato smo sada, sedam godina nakon što su nas uvjeravali da je sa Saw svemirom gotovo, dobili najkompliciraniji nastavak dosad. Odmah da vam kažem, nemojte ići gledati ovaj film u kino ako niste pogledali barem 80% serijala dosad (najbolje bi bilo sve), jer je osmi nastavak miks nekog reboota, povratka u prošlost, budućih događaja, sadašnjih, starih i novih likova, ma ukratko, bućkuriš samo takav. I bez imalo ustručavanja reći ću potpuno nepotreban bućkuriš. Nisam očekivao iskreno da ću ikada vidjeti Jigsawa ponovno na djelu (ili njegove suradnike hmm?), no što ćete, novci su uvijek producentskim kućama primarna stvar i bilo je pitanje vremena kada će se radnja dodatno zakomplicirati i kada će se krug koji se zatvorio sa sedmim dijelom ponovno otvoriti i davati neke nove okvire. Jigsaw tako predstavlja najlošiji, ali svakako i dalje zabavan nastavak koji će imati brdo svojih poklonika, no kritike mu i nisu baš bile naklonjene, za razliku od kino zarada. Redoslijed serijala po osobnom nahođenju sada je: 1,2,6,4,5,3,7,8.

6746453

Ono što je održavalo Saw serijal na životu su naravno brutalno osmišljene zamke i načini ubojstava. Iako je ovdje riječ o najslabije razrađenim zamkama (kao da su se forsirali za neke stvari), i dalje se možemo zabaviti gledajući načine na koje je ubojica sve osmislio, a kako se žrtve pokušavaju izvući iz raznoraznih oštrica, sječiva, bodlji itd. Film jako brzo prođe, konstantno se nešto događa i nema praznog hoda, iako se da primijetiti kako je dinamika možda malo i previše naglašena, kao da su htjeli strpati sve moguće ideje i objašnjenja u sat i pol vremena trajanja, što opet s druge strane nije dobro. Gluma je mlaka, barem što se žrtava tiče, glavniji likovi sasvim fino barataju ulogama, a sam postotak uživljavanja u film po meni dostiže svoju visinu tek u drugoj polovici. Dotad kao da gledate light verziju Sawa kakvog smo znali, a kada sam prvi puta pogledao trailer i kada sam čuo izjavu lika nakon što je vidio Jigsaw lutku: Not creepy at all!, lagano mi se smučilo. To Saw serijal jednostavno ne smije biti i to ne smije postati, a nažalost, na dobrom je putu da postane horor akcija bez ikakvih mračnih elemenata i napete atmosfere. Previše se vremena izdvaja na razbijanje napetosti između zamki, previše toga se objašnjava, previše toga bolje da se ni nije objasnilo nakon što smo određeno objašnjenje dobili. Ne mogu previše zamjerki reći za način snimanja, dobro poznati ali malo uređeni theme song i efekte, sve je na mjestu. Što se samog twista (i mnogo malih twistova) tiče, ne bih previše komentirao količinu blesavoće koju su nam pripremili i zbog koje će serijal nastaviti živjeti. Na vama je da prosudite što misliti o konačnom kraju ovog nastavka.

jigsaw-trailer-00

S obzirom da sam nerijetko subjektivan po pitanju ovog serijala, većina se možda neće složiti s mojom ocjenom Jigsaw filma, no govorimo li o kvaliteti horor filmova u posljednje vrijeme i o pronalasku kvalitetnih horor akcija s dobrim grafičkim nasiljem, Saw ipak tu prednjači, odnosno, tu prednjače dobri budžeti iza tog filma. Govorimo li o ovom nastavku kao dijelu Saw cjeline, očekivano ga stavljam na potonje mjesto, a vjerujem da će tako, nažalost, biti sa svakim sljedećim nastavkom. No, garantiram vam ako ništa drugo dobru zabavu, Saw je još uvijek u svojim momentima onaj dobri stari Saw, iako se duh serijala izgubio još tamo krajem prošlog desetljeća. Očekujte neočekivano s twistom, ali ne očekujte da ćete njime biti zadovoljni.

19:41 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>