ponedjeljak, 05.07.2010.

The Descent (2005)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Šest prijateljica sprema se na jedan riskantni potez: istraživanje špilja i ekspedije po planinama. Opremljeni do grla, kreću u avanturu koja će im zauvijek promijeniti živote, jer duboko u 'nenastanjenoj' špilji krije se vrsta koja se hrani svime što im padne pod ruku, predatori koji će na sve načine pokušati zadovoljiti svoje potrebe: glad i opstanak...



Svratio sam sa bratićem bio do videoteke da vidim imaju li kojim slučajem nešto što nisam još pogledao, od horrora naravno. Našao se film koji se zove 'The Descent', takozvana Jama smrti o kojem sam puno lijepih stvari čuo i većina gledatelja je rekla da je ovo jedan od najboljih horrora 21. stoljeća. Nisam puno oklijevao i uzeli smo ga, jer mi je žao bilo što ga ranije nisam pogledao. Sada kada sam ga pogledao...mogu reći da sam se nekako razočarao u vezi najboljeg horrora zadnjih nekoliko godina. Nije film loš, daleko od tog, ali da je baš odličan i perfektan i nije, barem po meni. Nikada previše nisam preferirao klaustrofobične filmove, ali ovdje nije problem u tome, nego film postaje svakom minutom sve više predvidljiviji...što više odmiče film, to više znaš što će se i komu će se dogoditi s vremenom...nažalost, nije to ono što sam ja imao u glavi, čak i nakon pogledanog trailera.



Da malo razjasnimo: atmosfera u filmu je bolesna, mračna špilja, creepy scene, zvukovi, iskakanja, napetost...šest zgodnih ženski protiv odvratnih monstruma, di ćeš bolje...radnja super. Jedna od bitnih ideja redatelja Neila Marshalla je bila ta da prije svega pokaže ljudskost i ljudsko ponašanje u ovakvim situacijama, njegov moto je na neki način bio: na muci se poznaju junaci. Borba za preživljavanje je isto prikazana jako dobro, svađe, prepiranja oko smjera...
Glumice su jako dobre, zadovoljan sam iako je možda u filmu ipak malo pretjeran taj njihov bliži odnos, da ne spoilam, pogledajte sami. U filmu je praktički sve dobro i ugodan je oku za vidjeti, s obzirom da je riječ o špilji, a vidljivost filma je dobra, ali smrdi mi to što se radnja malo presporo razvija i tek oko sat vremena filma vidimo prve pojave predatora, ostalo je sve puko istraživanje i prirodne sile u špilji. Isto tako, film ima dva kraja, američki i engleski, ja sam pogledao takozvanu full verziju i nisam upućen u drugu iako me previše i ne zanima, kraj ove verzije je dosta zanimljiv.



Ma...Descent me u neku ruku razočarao, očekivao sam nešto što će me totalno opustiti i što će mi omogućiti uživanje u filmu. Prevario sam se, jer sam na tren iskreno bio sklopio i oči, a dosta sam odmoran. Drugi dio je izašao prošle godine i neću previše okolišati da ga ne pogledam, zanima me je li možda bolji od prvog, makar teško za povjerovati, ali eto, od ovog sam također očekivao krivo. Zabavan i napet film, ali ništa pretjerano savršeno.

15:26 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>