petak, 14.04.2017.

The Void (2016)

 photo void_zpsbz4rjbq4.jpg

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Vidjevši unesrećenog na cesti, mladi policajac vodi ga u najbližu omanju bolnicu kojoj nedostaje osoblja. Dovodeći ga na prijem, počinju se događati stravične stvari unutar bolnice, a prisutni je ne mogu napustiti zbog spodoba u bijelim kapuljačama koje su okružile bolnicu...

 photo THE_VOID_zpshzktwbwu.jpg

Jeremy Gillespie i Steven Kostanski dva su mlada redatelja iz kanadske filmske produkcije Astron-6, koji iza sebe nemaju bogatu pozadinu vezanu uz redateljsku stolicu, ali su obojica privrženi umjetničkom oblikovanju mnogih blockbustera i drugih filmova, Gillespie u art departmentu, a Kostanski u make-up efektima. Udružili su snage po drugi puta nakon filma Father's Day i kreirali ovaj film koji je, ne može se ne primijetiti, hommage mnogim klasik sf hororcima i pričama tog žanra kojih nam se uvijek lijepo sjetiti. Za primjer ćemo kasnije u recenziji uzimati po neke od njih, no drago mi je vidjeti novi film ili filmove koji mogu biti blaga referenca na neka od najpoznatijih Lovecraftovih kreatura i motiva, koji će karpenterovski pretvoriti bolnicu u još jedno ''assault on precinct" ozračje, ili koji će po izrazito efektnoj vizualnosti napraviti paralelu s jednim od najboljih predstavnika žanra - The Thing. Dodajte svoj toj eksploziji mašte u vidu sf čudovišta s pipcima i psihološku stranu filma, kako i ona pronalazi svoje utočište u vrlo dobro razrađenoj skripti i dobit ćete izrazito podcijenjen i slabije zamijećen horor film koji je trebao proći kod publike puno bolje (čitaj, rasprostranjenije). Ovim filmom dobili smo više toga - osim nekih navedenih primarnih razloga zašto ga smatram kvalitetnim, valja uputiti na onu sekundarnu stranu priče, a to je položaj ovog filma među zagriženim horor fanovima, gdje će se konačno dogoditi promjena percepcije, kao što je i kod mene, vezano uz filmove gdje je mjesto radnje bolnica. Konačno smo dobili veoma solidno upakovan produkt koji će hororima u bolnicama uvesti novu živost, budući da godinama nismo mogli naletjeti na dobar horor s tom lokacijom, a veoma je racionalno za pretpostaviti kako su to veoma plodna mjesta za razradu dobrog scenarija.

 photo VoidTeaser_still3_zpsf6c0uswf.jpg

Atmosfera filma neprestano doživljava turbulencije, da ćete se u jednom trenutku zapitati - što dalje, gdje film još može skrenuti s puta i dodatno zakomplicirati priču po protagoniste, no tu zapravo kraja i nema - konstantno se događa nešto nepredviđeno, neočekivano i iznenađujuće, bilo da je riječ o pozitivnim ili negativnim okolnostima. Uzmimo za primjer razlog kako je do svega došlo: jednostavno ga nema. Gomila antagonista koji se manifestiraju na svakojake načine može biti samo predznak za hrpu prolivene krvi, splatter scena pa čak i ponekih intencionalnih trashy trenutaka. Bića u bijelim kostimima s crnim trokutom na glavi, kreature s pipcima alienovskog imidža, lordovi tame koji se odnekud pojave...stvarno se svega može nagledati. Uz to, za mene koji nisam baš zagriženi fan science ficiton tematike, film uopće nije pretjerivao sa svemirskom ili nama nepoznatom tehnologijom (osim pred kraj), više se fokusirao na fantasy maštovite elemente i na izgled izvanzemaljaca. Dobri efekti pomagači su bildanju dobre atmosfere, a valja ne isključiti i preciznu glumu kao nimalo manje bitan element svega ovoga. U nekim trenutcima film zna biti premračan što nekad narušava reprezentativnost materijala, a kraj filma mogao je biti puno bolje iskorišten, da nije došlo do blagog zakompliciravanja s raspletom priče.
Naravno, treba reći kako film nije izostavio nepotrebne radnje, greške, plot holove i slične stvari, ali generalno gledajući - napravio je izgledno više dobroga nego lošega za žanr.

 photo the-void2_zps16jkougd.jpg

The Void je, na moje potpuno iznenađenje, ugodno retroaktivno osvježenje za žanr kojemu trebate dati priliku.

17:08 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 10.04.2017.

The Mad Magician (1954)

 photo the-mad-magician-1954-the-magician-1926_zpsy6rozjy5.jpg

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Ingeniozni mađioničar i kreator trikova prisiljen je ubiti svog menadžera koji praktički posjeduje prava na svaku njegovu invenciju i trik, a kako se događaji dodatno kompliciraju, osjeća potrebu da mora ubiti ponovno...

 photo TMM5_zps6tosa5e7.png

U ovom ne tako zastupljenom i prepoznatom horor filmu iz pedesetih glumi legendarni Vincent Price, a radnja je manje više jednostavna, osvetoljubilačka misija koja se pretvori u komplicirane događaje jednom kada se teško izvući od ubojstva priznate osobe. Price ovdje glumi umjetnika koji je ustvari tribute mađioničar ostalim mađioničarima, a preko vlastitih izuma dozvoljava si napraviti cover predstave, od kojih, naravno, njegov gazda hoće više za sebe. Price poludi, ubije ga, a sve nakon toga pretvara se u klasičnu potjeru za ubojicom, kojega kroz ostatak filma gledamo kako se (ne)vješto skriva od dokaza. Ovo je prilično kratak horor film (nešto više od sat vremena) koji vam ne zahtijeva potpuno posvećenje pažnje, budući da je film jednostavne radnje i jednostavno je snimljen, a moram priznati i ništa posebno prezentiran ni inovativan. Valjda je zato takvu nepažnju i zaslužio, budući da je film simpatičan, ali prilično mlak i neinventivan.

 photo 17966508025310208030_thumb_zpsot9giu3t.jpeg

S druge strane, mogu se pronaći solidni mađioničarski trikovi koji izvlače film s interesantnim i zabavnim scenama, a uz, naravno, Pricea koji svakom filmu može dati dozu pozitivnosti i simpatičnosti. U ovoj kratkoći filma pozitivna je stvar što se može pronaći dobrih povoda za ubojstva, kvalitetno posložen scenarij i OK snimljene sekvence koje čine ovaj film ipak dobrim predstavnikom žanra. Zanimljive maske kreirane su kako bi se Price uspješno skrivao imitacijom ostalih mađioničara, iako se mora priznati da je Price bio prepoznatljiv čak i da promijeni svoje vlastito lice, no dobro, te blesave stvari su ionako boljka većine filmova iz tog razdoblja, pogotovo filmova s niskim budžetom gdje lova ode većinski na unajmljivanje Eve Gabor i samog Pricea.

 photo 6a017d4117b2c6970c019104348add970c_zpsdhmj5pfv.jpg

Mad Magician je dobar i simpatičan film, ali ništa više ni manje od tog. Sve stane u dvije riječi - ništa posebno. Price kao i uvijek, radnja jednostavna al ok scenarij, tipični sindromi starijih filmova, no što da se radi - nije ni ovo loše. Idemo dalje.

17:08 | Komentari (0) | Isprintaj | #

petak, 07.04.2017.

The Exorcist (2016) - 1. sezona

 photo MV5BODUxNDU3MDM1Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwMjM3NDc0OTE._V1_SX647_CR00647999_AL__zpsn945yodz.jpg

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o seriji: Imdb.com

Dvojica svećenika, jedan egzorcist, jedan mlad i perspektivan svećenik, nastoje spasiti obitelj od demonske prisutnosti u svojoj kući koja na kraju opsjeda njihovu kćer, a pojedini članovi obitelji kriju mračne tajne koji upućuju na neke događaje iz prošlosti...

 photo ex_pilot-sc14_jw-0154r_hires1_zpscryq70o8.jpg

Interesantno, no nisam očekivao da će se Exorcist pretvoriti u seriju, čisto iz razloga što mi je teško zamislivo bilo utjeloviti sezonu od desetak epizoda na temelju tako naizgled jednostavne radnje. No međutim, u posljednjih par godina mogli smo se nagledati i načuti svakojakih rebootova, sequela i remakea u obliku serija, koje masovno kupuju i produciraju velike kuće poput Foxa, Netflixa, HBO-a itd. Došlo je, očito, vrijeme i za Exorcist seriju, za koju se zauzeo Jeremy Slater, mladi scenarist i producent koji je prije ove serije imao samo scenarij za dva horor filma, The Lazarus Effect i Pet iz prošle godine. Dakle, nije se znalo što se moglo očekivati od vizualnosti te serije niti u kojem će smjeru ona otići, čak se dogledno vrijeme čuvala i premisa je li riječ o rebootu originala ili sequelu, da bi tek pri sredini prve sezone shvatili kako je serija itekako povezana s prijašnjim nastavcima, tako da je ovdje riječ ustvari o sequelu na prošle događaje, da vam ne odajem previše.
Serija sama po sebi ima dosta sličnosti s originalnim filmovima, no ona je, očekivano, moderna i dinamičnija, gdje se mijenja atmosfera originala na akcijske prizore u stilu ostalih novih serija, gdje je u cilju ionako pasivnog prosječnog gledatelja koji žudi za dinamičnošću uzbuditi i ostaviti ga zadržanim za ostatak epizoda. To definitivno nije trebalo ovakvoj tematici, koja svoju pravu jezu ustvari gradi na hladnoj, turobnoj i surovoj atmosferi, ma koliko dugačke bile neke scene. Tako da, ovdje možemo pričati o light verziji cjelokupne exorcist priče, gdje ustvari imamo premalo scareova za jedan takav poseban svijet kojega je, barem u slučaju originala, jako teško nadmašiti kvalitetom, a pogotovo alternativnim putevima. But still, zabavit ćete se. Exorcist serija dobra je serija koja je uspjela ono što je malo tko od tih horor pokušaja - napraviti nešto drugačije na staru temu, a opet imati određene korijene netaknute.

 photo EX_S1-109_zpslupy0duh.jpg

Cijela sezona od 10 epizoda broji nekoliko stvarno super dijelova koji se lako urežu u pamćenje, kroz cijelu sezonu, pogotovo kroz prvu polovicu nailazimo na dobre i kreativne dijaloge o religiju i čovjekovom moralu, o prastarim tajnama, borbama dobra i zla itd., a kroz cijelu se sezonu priređuje i dosta malih twistova koji mijenjaju kurs serije u jednu potpuno neočekivanu situaciju. Dolazak Pape, tajna društva, demoni, poludjeli na ulicama - elementi su koji seriji naspram filmova daju šarolikost i rasprostranjenost s materijalom i mogućnostima, iako je diskutabilno je li bolje atmosferu takve priče ostaviti unutar jedne kuće i na temelju nje graditi napetost, ili prebaciti seriju na širok dijapazon mjesta radnji i na temelju njih razrađivati scenarij...zahtjevnije, ali ne i neizvedivo, kao što ovdje možemo vidjeti. Tako da smo s tom otvorenošću dobili ustvari veći upliv likova, statista i očekivano, akcijskih scena koje se nerijetko događaju mimo egzorcizama i sličnih crkvenih obreda, tako da se serija, koliko god se trudila povezati, toliko se trudila i razdvojiti od čistokrvnog koncepta novele i originala.
Kroz seriju se nažalost zna pojaviti i dosta nelogičnosti, kao i rupavih dijelova koji na trenutke mogu uništiti uživljenost u ono što se gleda, no većina takvih stvari popravljena je odličnom glumom protagonista Tomasa Ortege (Alfonso Herrera) i Marcusa Keanea (Ben Daniels), kao i odlične djevojke Cassie Rance (Hannah Kasulka) i njene mame Angele Rance (Geena Davis). Također, solidni efekti dobro su upotpunili tempo serije i njenu tmurnu vizualnost, a što se same radnje tiče i njenog tijeka, možda je najbolje da o tome ne pišem previše jer ovo nije tip serije gdje se može reći nešto više, a da ostane jednako zabavno.

 photo the_exorcist-moveable-feast_zpsceb6x5cr.jpg

Prva sezona je dobra, zabavna i pitka za gledanje, više akcije i dinamike nego u filmovima, no slabija atmosfera s manje scare scena. Ok je za pogledati, kvalitetno je snimljena bez neke pretencioznosti, no neka ostane na jednoj sezoni kako zasad i je, mislim da ni neće biti potrebe za dalje, iako je serija prikupila određen broj fanova, no možda nedovoljan da se projekt nastavi. Ako bude, pratit ću, ako ne, neće mi biti žao, budući da je serija solidno zaokružena. Exorcist serija - dost' dobro!

20:43 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 05.04.2017.

The Exorcist (2016)

 photo MV5BODUxNDU3MDM1Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwMjM3NDc0OTE._V1_SX647_CR00647999_AL__zpsn945yodz.jpg

Više o seriji: Imdb.com
Video

The Exorcist je nova horor serija izašla 2016. godine, a bazira se na dobro nam znanom horor klasiku istog naziva iz 1973. godine.

Nakon dva nastavka oskarom nagrađivanog filma te dva remakea, nagađalo se da bi moglo biti riječi o rebootu, nakon što se po medijima počeo pojavljivati promo materijal za Exorcist seriju. Fox je počeo prikazivati seriju 23. rujna 2016. i do sada imamo prvu sezonu od 10 epizoda.

The Exorcist je, kao i njegov prethodnik, baziran prema istoimenoj noveli Williama Petera Blateya, no umjesto reboota dobili smo direktan nastavak na događaje iz prošlih filmova i nasljednika priče, proširenog u oblik serije.

Dok još uvijek nema glasova o drugoj sezoni, zbog pitanja gledanosti, Fox može biti zadovoljan pozitivnim prijemom serije od fanova i kritike, a do tad, na blogu ću prokomentirati prvu sezonu koja će se nalazi u linku ispod.

1. sezona

17:14 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>