AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

nedjelja, 29.03.2020.

NAČELNIK CIVILNOG STOŽERA MALO POPUSTIO !


TRGOVINE NA TRŽNICI I GRAĐEVINSKIM MATERIJALOM SE OTVARAJU

Mnogo su puta na press konferencijama u proteklih mjesec dana članovi Nacionalnog stožera Civilne zaštite formiranog radi pandemije korona virusa COVID - 19 na čelu s dr. Davorom Božinovićem, istakli kao se život građana mijenja i da to treba prihvatiti zbog zaštite zdravlja svakog pojedinca. Promovirano je geslo Ostani doma, što u prijevodu znači da nije poželjno izlaziti iz stana, da se strogo treba čuvati kontakata s drugim ljudima kao i kupovati u trgovinama i čekati u redovima pred trgovinama, bankama i ljekarnama na razdaljini od dva metra od drugog čovjeka, u što je uključena i maska, a i jednokratne rukavice na rukama. Prodavaonice koje nisu bile prodavaonice prehrambenih proizvoda zatvorene su, a i ove su radile samo od 8 do 17 sati. Razdoblje u kome pandemija nije pokazala veću stagnaciju broja zaraženih, već još uvijek aktivno traje, u Hrvatskoj se ipak mijenja. U Hrvatskoj je tako 29. ožujka bilo 713 oboljelih, ukupno šest preminulih, dok su 52 osobe ozdravile. Ali Stožer civilne zaštite RH i dr. Božinović 27. ožujka 2020. je objavio Odluku o dopuštenju rada objektima u sastavu tržnica u kojima se obavljaju djelatnosti, radi nužne opskrbe potrošača, uz pridržavanje strogih mjera socijalnog distanciranja. Na taj način dopušten je rad zatvorenih objekata u sastavu tržnica: prodavaonica i kioska u kojima se ponovo može prodavati hrana, higijenski artikli, lijekovi, veterinarsko - medicinski proizvodi, i hrana za životinje. Odlučeno je također da sa radom počnu i prodavaonice u kojima se prodaje građevinski materijal u Zagrebu i Krapinsko zagorskoj županiji, a radi saniranja posljedica potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. 3. 2020. godine. Hrvatska poljoprivredna komora komunicirala je s tvrtkom KTC, te je dobila odgovor da s obzirom na problematiku plasmana domaćih proizvoda na tržište radi problematike COVID - 19, tvrtka KTC je spremna u okviru svojih potreba i mogućnosti plasirati domaće proizvode svježeg voća i povrća kroz vlastitu maloprodajnu mrežu.

DA LI JE TRENUTNO NEOPHODNO UVOZITI IZ ITALIJE I ŠPANJOLSKE?

No da li je nužno potrebno da u trenutku velike ekspanzije zaraze korona virusa u Španjolskoj i Italiji, prehrambeni proizvodi bez ambalaže kao što je voće i povrće tih zemalja, i dalje budu dostupni za prodaju na policama velikih prodajnih centara u Hrvatskoj? Hrvatska u svojstvu odgovornih za zdravlje stanovništva trebala bi reći - ne nije potrebno i zaustaviti uvoz na neko vrijeme. Često puta je jako teško pronaći etiketu na ambalaži i saznati odakle voće i povrće dolazi. Ali u trenutku epidemije u kojoj virus prelazi s čovjeka na čovjek, trebalo bi, radi vlastite sigurnosti birati voće i povrće koje nije proizvedeno u zemljama krizne epidemiološke situacije. Uglavnom, one prelijepe crvene i žute paprike – su iz Španjolske. Zar HPK, HGK, HUP, Udruga zaštite potrošača: baš nitko nije zaključio da korona virus može stići i iz trgovine u stan s nekim proizvodom?
Začuđujuće je da u jeku te zarazne epidemije korona virusa radi koje ljudi ne rade i nisu na svojim radnim mjestima, djeca i studenti nisu u klupama, ni najmanja djeca u vrtićima, jako mnogo tvrtki je zatvoreno, a pekarski proizvodi se prodaju bez zaštitne folije. Zašto proizvođači nisu ni od koga nadležnog u RH upozoreni da kruh i peciva pred kupca plasiraju u zaštitnoj foliji? Možda nitko iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite i nitko iz Vlade niti ne kupuje u trgovinama pa nezna stanje na terenu. Osim toga u velikim centrima, Šparu, Lidlu, Konzumu kupcima je ponuđeno da se sami poslužuju pekarskim proizvodima! Zašto to u ovo vrijeme epidemiološke krize nije promijenjeno?
Poljoprivrednici su praktično primijetili da bi trebalo dopuštenje za rad dati i trgovinama s rezervnim dijelovima u manjim mjestima koji su centri poljoprivredne proizvodnje. Potreba za takvom trgovinom dolazi kada se poljoprivredniku na stroju, većem ili manjem, dogodi kvar- te je njegova potreba taj kvar sanirati što prije. Poljoprivrednici ističu potrebu da se i za njih u ruralnim sredinama osigura određeni broj maski koje bi mogli kupiti u trgovinama koje prodaju sjemenski materijal, a koje bi također trebalo otvoriti, jer maski u ljekarnama u ruralnom području još uvijek nema.
Iako traje stanje ugroze i povećanog rizika za život i zdravlje ljudi, na području RH poljoprivredna proizvodnja ne može čekati da pandemija korona virusa bude potpuno zaustavljena. Kalendarsko vrijeme nagovještava sezonske poljoprivredne radove. Krenula je preko oglasa i potražnja za poljoprivrednim djelatnicima. U Vrgorcu je potreba za 20 berača jagoda, u Ivankovu za 50 berača šampinjona, u Viškovcima je potreba za 10, a u Tomašincima za devet radnika za sadnju i proizvodnju povrća, u Tenji za četri radnika u voćnjaku, u Kaštel Štafiliću za šest radnjika za sadnju i branje salate, u Štrigovi je potrebno pet radnika za rad u vinogradu, u Puli treba osam djelatnika za košnju trave, u Selcu za vinograd, maslinik i voćnjak tri djelatnika, u Šumećanima 15 radnika za berbu američke borovnice, u Špišić Bukovici pet djelatnika za rad u kamilici. Ovo posljednje su mnogo bolje vijesti od onih koje sadrže izvještaje o širenju i broju zaraženih korona virusom u svijetu.
Margareta Zouhar Zec

29.03.2020. u 23:45 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 28.03.2020.

PLANIRA LI VLADA RH SUSPENZIJU RADNIH I SOCIJALNIH PRAVA U DOGOVORU S HUP-om?


IZRAĐEN NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA O RADNIM ODNOSIMA - BEZ SINDIKATA

SAVOZ SAMOSTALNIH SINDIKATA Hrvatske na čelu s predsjednikom Mladenom Novoselom uputio je otvoreno pismo premijeru RH Andreju Plenkoviću u kome kaže da Sindikat očekuje da Vlada odustanete od suspenzije radnih i socijalnih prava radnika, da očuva prihode radnika, a time i poslovanje poslodavaca, jer će tako na sigurniji način postići ciljeve.
Naime Savez samostalnih sindikata Hrvatske raspolaže informacijama da Vlada RH u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, a pod pritiskom lobističkih asocijacija poslodavaca, izrađuje propis kojim planira suspendirati radna i socijalna prava hrvatskih radnika u vremenu ove krize koja je izazvana korona virusom.
"Nedavno smo uputili poslodavcima u privatnom sektoru apel da u ovim otežanim uvjetima života i rada ishitreno ne otpuštaju radnike te da poštuju pozitivne propise i kolektivne ugovore (KU). Uputili smo ih da izmjene KU dogovore sa sindikatima kao i način rada u ovim teškim uvjetima, te ih podsjetili na uspješnu suradnju tijekom nedavne globalne krize " piše u pismu. Ali Savez samostalnih sindikata Hrvatske smatra da je HUP u monopolističkom položaju kao jedina dobrovoljna poslodavačka udruga i da " lovi u mutnom”, te ponovo traži da Vlada RH za njih odradi prljavi posao i omogući im jednostrano odlučivanje o radnicima u ovim neizvjesnim i teškim vremenima!

„Dok dobro uređene države-članice EU postižu tripartitne dogovore kako se zajednički nositi s ovom dosad neviđenom krizom i kako ublažiti ekonomske i socijalne posljedice (Italija, Austrija, Slovenija…), u Hrvatskoj se ni tinta na novom tripartitnom Sporazumu o osnivanju GSV-a nije osušila, a Vlada i HUP su opet u bipartitnoj suradnji iza leđa sindikata, kao i prije Sporazuma. Naime, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava izrađen je Nacrt prijedloga zakona o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19 s Konačnim prijedlogom zakona, bez ikakvih najava ili savjetovanja sa sindikatima, posebice nas u privatnom sektoru.Predlagali smo da država osigura prihode radnika (Danska čak sa 75 posto sufinancira radnike da ostanu doma i u narednom periodu ne rade) jer time pomaže i radniku i poslodavcu, no HUP je i tu dogovorio sve za poslodavce. Naime, ako Vlada neposredno pomaže poslodavcima, upitno je hoće li se to preliti i na radnike, a ako očuva prihod radnika, to će se neupitno preliti i na poslodavce jer im pokriva trošak plaća. Još jednom podsjećamo kako je riječ o javnim sredstvima. Naše iskustvo govori kako poslodavci koriste potpore, a radnike ponovo isporučuju državi na brigu, na isplatu naknada za nezaposlenost, što je dvostruki trošak za državu. Dakle, potporom radnicima država plaća jednom, a potporom poslodavcima često najmanje dva puta."
"Tko tvrdi da je zakon kojim se radnike ostavlja na milost i nemilost jednostranim odlukama poslodavaca, jedino najbolje rješenje – ne govori istinu! Nedavno ste prozvali one koji koriste situaciju za vlastiti profit, a ovi zahtjevi HUP-a su upravo to: pribavljanje koristi poslodavcima na teret svih drugih u društvu! Uređeno društvo ima mehanizme upravljanja promjenama. Tripartitni socijalni dijalog upravo je mehanizam dogovaranja o rješenjima od interesa za sve tri strane, a u korist društva. Koristite ga, a ne suspendirajte ga " piše u pismu upućenom premijeru Plenkoviću od Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske.




28.03.2020. u 23:51 • 0 KomentaraPrint#^

PIJESAK Crne pustinje NAD HRVATSKOM



NEŠTO JE U ZRAKU!

Kako je prenijela IKA, u petak 27. ožujka HZJZ i DHMZ potvrdili su da su u Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku te mjestu Zoljan kraj Našica zabilježene neobično visoke koncentracije čestica pijeska (PM 10). Radi se o česticama pijeska iz pustinje Karakum. Ime pustinje prevodi se kao Crni pijesak. Ta pustinja veličine 350 000 kilometara kvadratnih je u državi Turkmenistan u središnjoj Aziji, i zauzima 70 posto njene površine.
Udio u tim česticama sasigurno ima jak vjetar koji je puhao nekoliko dana od početka ovoga tjedna.




Pustinja Karamum. Pustinja je istočno od Kaspijskog jezera, koje je slano i najveće je jezero na Zemlji. Pustinja ima umjetno navodnjavanje tla u dužini od 1300 kilometara. Kroz pustinju prolazi transkaspijska željeznica.

Hoće li se pojava tih čestica pijeska za stanovništvo RH se pokazati kao važno ili nevažno? Odgovor će dati vrijeme koje dolazi, činjenica je.

Radi trenutne epidemiološke situacije, preporučuje se građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da smanje aktivnosti
na otvorenom prostoru. (mzz)

28.03.2020. u 08:17 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 26.03.2020.

U AMERICI ZARAŽENO VIŠE OD 30 MILIJUNA OSOBA??


ZAŠTO AMERIČKI PREDSJEDNIK POLITIKOM ŠUTNJE
O VIRUSU UBIJA AMERIKANCE !


PORTAL logično.com objavio je 26. ožujka tekst u kome se o korona virusu govori u kontekstu američke politike prema vlastitim građanima, a ponešto i prema Kini.
Prenosim taj tekst!


Kina od SAD-a traži odgovore na tri jednostavna pitanja o Covidu -19

Pojedini američki političari su u ovom razdoblju više puta novi korona virus nazvali “kineskim virusom” čime su izazvali kritike međunarodne zajednice. “Rasizam”, “ksenofobni mentalitet” i “traženje žrtvenog jarca” su postale česte riječi u kritikama upućenim na račun Sjedinjenih Država čak i u europskim i američkim medijima.
Porijeklo virusa je znanstveno pitanje, a u znanosti se uvažavaju dokazi. Nedavno je Giuseppe Remuzzi, direktor Instituta za farmakološka istraživanja „Mario Negri“ u Rimu u intervjuu izjavio kako sumnja da su se u Italiji već u studenom ili prosincu prošle godine pojavili nejasni slučajevi upale pluća, vrlo nalik upali pluća koju uzrokuje Covid-19. Stoga je procijenio da je širenje tog virusa u Lombardiji, odnosno sjevernom djelu Italije, počelo prije izbijanja epidemije u Kini.
Njegov zaključak je još jednom dokazao stav kineskog stručnjaka dr. Zhonga Nanshana, koji je rekao kako se ne može sigurno ustvrditi da je virus porijeklom iz Kine, javlja China Radio International.Zbog sve većih sumnji u svijetu u istinitost onoga što tvrdi američka uprava, Washington je dužan građanima i svijetu dati odgovor na tri pitanja o epidemiji.

Prvo, prema najnovijem procjenama američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) u ovoj sezoni gripe, koja je počela od rujna 2019., u Americi je već zaraženo više od 30 milijuna građana, s više od 20 tisuća umrlih.Robert Redfield, direktor američkog CDC-a, nedavno je javno priznao da je dio umrlih bio zaražen virusom Covid-19. Pitanje je, među ovih više od 20 tisuća smrtnih slučajeva, koliko je zapravo slučajeva zaraženih virusom Covid-19? Jesu li SAD prikrile Covid-19 pravdajući ga “običnom gripom”? Ako SAD nema što skrivati, treba odmah objaviti službene podatke i odgovoriti na zahtjeve dužnosnika javnog zdravstva drugih zemalja, stručnjaka i znanstvenika te pozvati istraživački tim Svjetske zdravstvene organizacije da sudjeluje u zajedničkoj istrazi.

Drugo, zašto su SAD prošlog srpnja iznenadno zatvorile „Fort Detrick“, vojni kamp za biokemijsko oružje u Marylandu? Taj kamp je najveći centar američke vojske za istraživanje i razvoj biokemijskih oružja. Kako je izvijestio The New York Times, razlog zatvaranja je nedostatak “sustava s najvišim sigurnosnim standardom za čišćenje otpadne vode iz laboratorija”. No, uz razvoj niza događaja nakon zatvaranja kampa, ljudi sumnjaju da je to bio pravi razlog zatvaranja, posebno zbog činjenice da su se nedugo nakon zatvaranja „Fort Detricka“ pojavio niz slučajeva upale pluća ili nalik upali pluća.

Treće, zašto je sredinom veljače, dok je američka savezna uprava neozbiljno i ležerno opisivala situaciju s epidemijom, više službenika Obavještajnog odbora Senata na burzi prodali vrijednosne papire vrijedne više milijuna dolara? Zar ovi političari s jedne strane zarađuju na burzi zato što imaju pristup povlaštenim informacijama, a s druge strane su građanima prikrivali epidemiju u tijeku? Zar oni tijekom epidemije prvo misle na kapital, a ne na živote?
Ponašanje pojedinih političara u kriznom trenutku je u svom članku ispravno ocijenio Yuval Noah Harari, autor knjige “Kratka povijest čovječanstva” u kojoj između ostalog kaže: “Nikad ne snose odgovornost. Nikad ne priznaju greške. Sve zasluge pripisuju sebi, a krivnju svaljuju na druge”, napisao je Yuval Noah Harari.


26.03.2020. u 23:16 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 22.03.2020.

POTRES U ZAGREBU


TEŠKO OŠTEĆENA UNUTRAŠNJOST BAZILIKE SRCA ISUSOVA!


Jedno zlo nikada ne dolazi samo, to je narodna poslovica koja se odjednom obistinila i u Zagrebu. Osim što su za cijelu Hrvatsku proglašene mjere visokog stupnja zaštite protiv korone virusa, od kojeg je 22. ožujka zaraženo ukupno 254 osobe, zbog čega je radi što manje mogučnosti širenja zaraze obustavljen međugradski promet, prometovanje autobusima i vlakovima diljem Hrvatske, Grad Zagreb je ujutro 22.ožujka u 6.24 pogodio potres od 5, 5 stupnjeva po Richteru s epicentrom na periferiji Zagreba sa središtem u točki Markuševac – Čučerje – Kašina, na dubini od 10 kilometara, izvjestio je Seizmološki centar. Potres je veliku štetu izazvao na starijim objektima posebno u centru grada. Podaci već na kraju dana koji je počeo potresom govore da je oštećeno oko 600 zgrada. Srušio se jedan vrh tornja na Zagrebačkoj katedrali , točnije na tlo je pao križ.
Vrlo veliku materijalnu štetu potres je izazvao u jedinoj Bazilici u Zagrebu, u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj 33, koja je građena 1899. i 1900., a otvorena za vjernike i crkvenu službu 1902. Bazilikom je proglašena 31. Srpnja 1941 . U Bazilici je pao dio stropa – u prvom dijelu sakralnog zdanja, počevši od ulaza, te zid na balkonu gdje inače pjeva crkveni zbor. Rušenje građevnog materijala izazvalo je veliku količinu prašine koja je prekrila preostale klupe za vjernike i sve sakralne slike i kipove. (m.zouhar zec)










Teško oštećena unutrašnjost Bazilike Srca Isusova u potresu 22. ožujka 2020. Fotke: m.zouhar zec


POLITIČKI VRH RH OBIŠAO UŽI CENTAR ZAGREBA

Već oko 10 sati ujutro vojska RH započela je na najdužoj gradskoj ulici Ilici, počrvši od Trga bana Jelačića čistiti prometnicu od cigli i crijepa koji je padao sa mnogih zgrada tijekom potresa .



Istovremeno je u obilazak užeg centra Grada gradskim ulicama krenuo premijer Plenković zajedno sa predsjednikom RH Milanovićem te više ministara u Vladi RH. Pridružio im se i gradonačelnik Milan Bandić.












Pri obilasku Grada članovima političkog vrha RH prodružio se akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU čija je unutrašnjost prostorija također dosta oštećena, te u razgovoru objašnjavao neke elemente statike građevine.



Ovo je teška slika stvarnosti oštećenih automobila na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice. A usmjeravnjem pogleda prema gore i traženjem mjesta odakle je pala građevinska cigla pojavio se prizor s donje fotografije.

Tekst i fotke: Margareta Zouhar Zec

22.03.2020. u 19:52 • 0 KomentaraPrint#^

JUTROS, POTRES


POTRES!


Jutros 22.3. oko 6,25 doživjela sam u stanu potres. Tresao se sto, sve na stolu, vitrina, peć na kojoj sam počela kuhati kavu. Sve se doslovno pomicalo, skakutalo od trešnje. Tutnjalo je ispod kuće. Otvorila se staklena vitrina s knjigama i drugim intelektualnim materijalima. Vijela sam i čula kakoko pucaju zidovi sobe, kuhinje, hodnika. Tijekom ovog pisanja osjetila sam već i dvije manje tutnjave. Živim u staroj kući na Oboju točnije tu sam podstanar. Ovo je zona ispod Sljemena.
Margareta Zouhar Zec

22.03.2020. u 06:41 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 21.03.2020.

KORONA VIRUS SE ŠIRI HRVATSKOM



RAZMAK ZDRAVLJE ČUVA!

U danu 20. ožujka u kome je potvrđeno 128 oboljelih od korona virusa u RH, od čega ih je 60 oboljelih u Gradu Zagrebu, 16 u Istarskoj, 13 u Primorsko goranskoj županiji, jedan u Ličko senjskoj, ali jedan oboljeli od korone potvrđen je i na otoku Hvaru. Tri osobe su na respiratoru, što će reći da je njihovo stanje zdrastveno ozbiljno. Glavna mjera koja treba dati rezultate u obrani od korona virusa je mjera socijalnog distanciranja od druge osobe. Vjeruje se – kako to svakodnevno ponavlaju članovi Nacionalnog stožera Civilne zaštite,čiji je načelnik ministar policije dr. Božinović da građani moraju izbjegavati socijalne kontakte, što češće prati ruke i što više vremena provoditi u svom domu u izolaciji kako bi se spriječilo širenje virusa i zaraze. Kod Kliničke bolnice Dubrava vojska je u dva dana sagradila od šatora improviziranu bolnicu što je preventivna mjera za slučaj naglog širenja korona virusa.Taj kamp bolnicu koja će moći primit,bude li potrebe, dvjestotinjak oboljelih posjetio je i premijer Plenković koji je, valjda radi zadovoljstva viđenim rekaoa da “ovo što Hrvatska ima, nema nijedna druga zemlja" ispravivši se ipak na način - “ bar koliko ja znam”
Vrijeme u kojem će Hrvatska postati slobodna od pandemijskog virusa ovisi o svakom pojedincu i o njegovu pridržavanju zadanih mjera koje je promovirao Nacionalni stožer Civilne zaštite. Zato je u komunikaciji s drugom osobom potrebno držati razmak od najmanje jedan metar u zatvorenom prostoru, a na ulici 1,5 do 2 metra.
A pridržavaju li se građani i kako mjere distanciranja od drugih osoba na određenoj razdaljini na ulici, u gradu, kada obavljaju svoje neophodne svakodnevne poslove, zabilježila sam na nekoliko fotografija, u prvom dijelu dana – od 10,30 do 12 sati.
Objavljujem nekoliko fotografija (fotke: m.zouhar zec)



Građani koji žele u kupnju u Muller na Trgu bana Jelačića formirali su red s odstojanjem i po toplom sunčanom danu čekaju svoj red.


Na tržnici Dolac nema gužve na strani na kojoj voće i povrće prodaju OPG-ovi proizvođaći.





Građani koji su u zgradu policije u Petrinjsku došli obaviti neke svoje tekuće poslove stajali su na pločniku u dva reda, a u zgradu se ulazi po principu, koliko ljudi izađe toliko uđe. Nitko od policajaca nije građanima skrenuo pozornost na stajanje u rastojanju od 1,5 do 2 metra. Doduše, tada bi se red protegao i do Zrinjevca. No policijski službenici trebali su pronaći riješenje za oblik čekanja ovih ljudi.




Na ulazu u Glavnu gradsku poštu vidljiv je red s rastojanjem.



Na Glavnom kolodvoru Zagreb prije podne nije bilo "žive duše". Tijekom popodneva postala je poznata informacija da Nacionalni stožer Civilne zaštite priprema ukidanje linija međugradskog prijevoza. Možda bi ipak s tom odlukom trebalo pričekati toliko da se vidi koliko je progresivno povećanje broja zaraženih, ili će ipak broj stagnirati - bar u Zagrebu.

U Italiji u kojoj je čak 627 osoba umrlo samo u prethodnih 24 sata, a postalo poznato 20.3. već ima više od 4 000 umrlih od zaraze koronom. Italija ima više od 41 000 zaraženih . U Francuskoj je 12,500 zaraženih . U Njemačkoj je više od 16 000 zaraženih, u Sloveniji je 341 osoba zaražena. U Sjevernoj Makedoniji 70 osoba ima korona virus.
U Srbiji je 135 potvrđenih slučajeva COVID-19 Jedan je oboljeli umro, on je 59 godišnji muškarac iz Kikinde, a zarazio se u kontaktu s osobom koja je bila u Italiji. Vlada Srbije je donijela mjere u cilju suzbijanja širenja zaraze, uvela policijski sat od 20 do 5 sati ujutro, te ograničila kretanje starijih od 65 godina. Premijerka Brnabić je najavila potpunu obustavu javnog prijevoza te zatvaranje restorana, kafića i tržnih centara, radi zaustavljanja širenja korona virusa.U Bosni i Hercegovini dosad je potvrđeno 69 slučajeva zaraze.

Otkako ne idu u školu, čija je nastava obustavljena, mladi i adolescenti su postali nevidljivi javnosti. No oni život počinju s prvim mrakom u pojedinom kvartovima gdje se sastaju, druže, razgovaraju, a dio njih pije, vjerojatno ne sok, već prije alkohol. Nacionalni stožer civilne zaštite trebao bi pokazati interes za tu populaciju i u noćnim satima osmisliti akciju kontrole.
M. Zouhar Zec


21.03.2020. u 01:14 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 20.03.2020.

da jedan kupa

20.03.2020. u 23:35 • 0 KomentaraPrint#^

MJERE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE ZA UBLAŽAVANJE POSLJEDICA KORONA VIRUSA



11 MJERA ZA OSIGURANJE LIKVIDNOSTI

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković predstavila je na sjednici Vlade 17. ožujka prve mjere za pomoć sektoru poljoprivrede s ciljem ublažavanja negativnog utjecaja korona virusa na poslovanje poljoprivrednika, ribara i drvno-prerađivačkog sektora. Paket od 11 mjera primjenjiv je na sve sektore i odnosi se na osiguranje likvidnosti, a vrijedan je približno oko 350 milijuna kuna.

„U ovom trenutku naše su radnje usmjerene očuvanju likvidnosti, zaposlenosti i sigurnosti prehrambenog lanca. Sukladno tome, s jedne strane ćemo odgoditi njihove obaveze plaćanja, a s druge strane smo uštedama i preraspodjelama osigurali nacionalna sredstva za pomoć te se nadam da ćemo u pregovorima s Europskom komisijom osigurati dodatna sredstva. Nastavljamo s osmišljavanjem i implementacijom dodatnih mjera. Vjerujem da će mjere olakšati trenutnu situaciju našim poljoprivrednicima“, istakla je ministrica Vučković.

Ministrica Vučković predložila je 11 slijedećih mjera:

1. Uspostavljanje kreditne linije za obrtna sredstva za sektor poljoprivrede i šumarstva te prerade drva
Slijedom izmjena Uredbe 1303/2013 u okviru Corona virus Response Investment Initiative mijenjaju se odredbe vezane uz financijske instrumente, a koje su primjenjive i na EAFRD, bez obzira što taj fond nije dio ove inicijative. Slijedom navedenog, uspostavit će se financijski instrument za obrtna sredstva, općih značajki sličnih ESIF Mikro zajmovima za obrtna sredstva.

2. Predlaganje novog programa državnih i de minimis potpora zbog ograničenja prometa i povećanja manipulativnih troškova
Cilj programa je ublažavanje posljedica i pružanje pomoći poslovnim subjektima uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom COVIDA-19, pri izvozu proizvoda na zajedničko tržište Europske unije.

3. Primjena dodatnog mehanizma fleksibilnosti između fondova za povećanje proizvodno vezanih plaćanja ili uvođenje interventnih mjera (tov junadi, krave u proizvodnji mlijeka, ovce i koze, voće i povrće, šećerna repa, krmno proteinsko bilje, krave dojilje)
Kako bi se osigurala likvidnost u sektoru poljoprivrede zatražit će se EK mogućnost prenamjene sredstava osiguranih u EAFRD u iznosu od 100 milijuna kuna za dodatnu potporu dohotku posebno osjetljivim sektorima (tov junadi, krave u proizvodnji mlijeka, ovce i koze, voće i povrće, šećerna repa, krmno proteinsko bilje, krave dojilje) u okviru proizvodno vezanih potpora ili kroz primjenu posebnih interventnih mjera u navedenim sektorima. Također, s ciljem ublažavanja posljedica smanjene likvidnosti sektora i osiguranja pokrića gubitka u poslovanju dok se stanje na tržištu ne stabilizira, tražit će se od EK mogućnost osiguranja isplate većeg iznosa avansa za izravna plaćanja 2020. godinu u razdoblju 16.10.-30.11.2020. (više od 50% alokacije za izravna plaćanja) nakon završetka administrativnih kontrola, a prije obavljenih kontrola na terenu.

4. Financiranje privremene obustave ribolova uz prethodno odobrenje Europske komisije
U situaciji u kojoj je dostupnost tržišta (Italija) svježom ribom na kojem se postižu daleko najbolje cijene proizvoda ribarstva ograničena, financijska kompenzacija za mirovanje flote dok se situacija ne stabilizira bi sasvim sigurno spriječila flotu da svoje financijske gubitke pokuša nadomjestiti povećanim količinama plasmanom kroz slabije plaćene tržišne kanale, čime bi se istovremeno omogućilo unapređenje i brži oporavak resursa. Ovom mjerom bio bi obuhvaćen kočarski i plivaričarski ribolov, što čini gotovo 90% sektora ribolova.

5. Povećanje sredstva za de minimis potpore za sektor ribolova i akvakulture
Republika Hrvatska u skladu sa odredbama Uredbi i Smjernica EK provodi državne potpore, između ostaloga i potpore male vrijednosti (de minimis potpore). Kako bi se ublažili gospodarski gubitci uzrokovani ovom krizom, Pravilnikom o provedbi potpore male vrijednosti povećat će se iznos po korisniku na način da se poveća izračun potpore, naročito vezano uz mali priobalni ribolov.

6. Financiranje ambalaže za proizvode ribarstva uz prethodno odobrenje Europske komisije
Osim plasmana ribe na tržištu jedan od značajnijih problema je sama ambalaža. Na ovaj način bi se djelomično pokrili povećani troškovi ambalaže te tako osigurala i nesmetana opskrba. Navedeno financiranje provelo bi se kroz mjeru IV.3. „Stavljanje na tržište proizvode ribarstva i akvakulture“.

7. Odgoda plaćanja zakupnine i koncesijskih naknada za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske
Ovom mjerom financijskog rasterećenja poljoprivrednika predlaže se odgoda plaćanja zakupnine odnosno naknade za 2020. zakupcima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za tri mjeseca od dana ugovorenog dospijeća.

8. Odgoda roka izvršenja ugovornih obveza korisnicima svih investicijskih mjera Programa ruralnog razvoja te investicijskih projekata iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina
Za sve korisnike investicijskih mjera PRR-a te investicijske projekte iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, omogućava se odgoda rokova svih ugovorom preuzetih obveza za 90 dana, sukladno identičnim mjerama u ostalim EU fondovima/operativnim programima.

9. Odgoda plaćanja naknada za koncesije i privez brodova u ribarstvu
Jedna od mjera za rasterećenje sektora ribarstva i marikulture je i privremeno oslobađanje od plaćanja naknada za postojeće pristojbe, naknade i ostala davanja kojih su vlasnici plovila i vlasnici uzgajališta morske ribe i školjkaša obveznici, kao što su troškovi priveza, troškovi tehničkih pregleda te troškove koncesija uzgajivača u marikulturi.

10. Odgoda roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama d.o.o. za drvne sortimente – za preradu drva i proizvodnju namještaja
Ovom mjerom nastoji se ugovoriti dulji rok ispunjenja novčane obveze, u poslovnoj transakciji plaćanja robe, drvnih sortimenata definiranih godišnjim ugovorima za kupoprodaju trupaca i prostornog drva za 2020. godinu. Rok ispunjenja novčane obveze za isporuku robe može se produljiti sa 60 dana do 100 dana od dana izdavanja računa, ne narušavajući likvidnost i solventnost društva, a opravdano posebnim okolnostima.

11. Odgoda roka izvršenja ugovornih obveza vezanih uz de minimis potpore 2019. - za preradu drva i proizvodnju namještaja
Na temelju Javnog natječaja za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u 2019. godini potpora male vrijednosti odobrena je za 73 gospodarstvenika. Ugovorom o korištenju bespovratnih sredstava utvrđena je obveza pravdanja namjenskog korištenja bespovratnih sredstava potpore odnosno realizacija investicijskih ulaganja u obliku proširenja tehnoloških i proizvodnih kapaciteta zaključno do 30. travnja ove godine. Uslijed nemogućnosti dobave tehnologije i ograničenja pružanja usluga od strane izvođača radova predlaže se produljenje roka do 31. prosinca 2020.






20.03.2020. u 00:24 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 19.03.2020.

PRVI DAN OD ZATVARANJA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I TRGOVINA KOJE NE PRODAJU HRANU


NAREDBA - SMANJITI SOCIJALNE KONTAKTE!

Dan 19. ožujka je prvi dan od trideset najavljenih dana koliko je Nacionalni stožer Civilne zaštite odlučio u cijeloj Hrvatskoj, izuzev Istre koja je tu mjeru zaštite stanovništva počela provoditi tri dana prije, odlučio zatvoriti ugostiteljske objekte i sve trgovine koji ne prodaju prehrambene namirnice, izuzev tržnica, odgoditi sva javna sportska i kulturna događanja zbog bolesti korona virusa koja je postala pandemija u Europi i svijetu.
Od ponedjeljka 16. ožujka zatvoreni su u RH dječiji vrtići, osnovne i srednje škole i fakulteti. Već samo tri dana kasnije stožer Civilne zaštite je dao naredbu za zatvaranje ugostiteljskih objekata i to u situaciji kada RH ima 103 oboljele osobe, a pet ih je ozdravilo. Umro je tek jedan pacijent u Istri koji je bolovao od korona virusa. Na korona virus testirane su u RH 1 264 osobe,
Smisao zatvaranja lokala je smanjenje socijalnih kontakata i zaštita osoba starijih od 60 godina - pojasnio je dr. Capak iz HZJZ.

Nije li stožer Civilne zaštite bez dalekosežnog promišljanja olako donio odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata i trgovina osim prehrambenih? Koliko će to trajati, nitko nezna, ali ne raditi baš ništa psihološki pogađa teško svakog tko mora prestati raditi.
Hrvatska nije otok. Da li je ta činjenica uzeta u obzir kada je donesena mjera za izbjegavanje socijalnih kontakata, koji se prema mišljenju stožera valjda najviše dešavaju na kavi u kafičima, a sportka i kulturna događanja ionako nisu svaki dan . Osim toga ponašanje građana potpuno je pokazalo da razumiju opasnost od korone virusa i da shvaćaju kako se treba ponašati. Vlade susjednih zemalja se lavovski bore sa virusom, posebno Italija u kojoj svakoga dana umre nekoliko stotina osoba od virusa korone, gdje je zaraženo virusom više od 2 000 liječnika u talijanskim bolnicama, a novo oboljelih je oko tisuću svakih 24 sata.

Evo nekoliko fotki kako izgleda grad Zagreb u posljednjih nekoliko kriznih dana u nekim segmentima života :



Tržnica Dolac 19. ožujka.


Mala Kavna na Trgu bvana Jelačića, 19.3. osvanula je sa crnim zastorima. Netko je već ujutro iskalio svoj bjes na žardinjeri sa cvijećem koja je bila na terasi kavane.


Red pred Gradskom ljekarnom 16. 3. koji se zbog razmaka među ljudima protegnuo daleko na Trg.



Ovaka gužva je u subotu 14. 3. u 15 sati bila na terasi ispred Buldoga u Bogovićevoj ulici .




U ulici Sv. Preobraženja u blizini pravoslavne crkve 14.3. Ni mrvice od ugodnog ambijenta terase na kojoj se prije ispijala kava. Sada zbog korone virusa ni gostiju, ni kave . I prije nego što je Civilni stožer dao ikakve upute o izbjegavanju socijalnih kontakata stanovnici grada osjetili su da nije vrijeme za potpuno bezbrižno i po zarazu bezopasno druženje. Fotke: m.zouhar zec

19.03.2020. u 17:05 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 17.03.2020.

KOHEZIJSKA POLITIKA EU ULAŽE 1,4 MILIJARDE EURA U ZELENE PROJEKTE


14 INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA U SEDAM DRŽAVA !

Priopćenje za tisak ,17. ožujak 2020 , Bruxelles

Europska komisija 17. ožujka je odobrila paket ulaganja vrijedan više od 1,4 milijarde eura iz fondova EU-a za 14 velikih infrastrukturnih projekata u sedam država članica: Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Španjolskoj. Projekti obuhvaćaju nekoliko ključnih područja kao što su okoliš, zdravlje, promet i energetika za pametniju Europu s niskom razinom ugljika. Predstavljaju golema ulaganja za poticanje gospodarstva, zaštitu okoliša i poboljšanje kvalitete života i društvenog blagostanja.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: U ovako teškim vremenima za naš kontinent, od najveće je važnosti da kohezijska politika zadrži svoju ulogu u potpori gospodarstva u korist naših građana. Danas odobreni veliki projekti pokazuju da financijska sredstva EU-a, osobito u okviru kohezijske politike, donose konkretne rezultate te pomažu regijama i gradovima da postanu sigurniji, čišći i ugodniji za građane i poduzeća. Mnogi odobreni projekti pridonose i postizanju ciljeva europskog zelenog plana. Kad Europska komisija, države članice i regije udruže snage, mogu mnogo toga postići.

Poboljšanje hrvatske željezničke mreže

Sredstvima iz Kohezijskog fonda od više od 119 milijuna eura financirat će kupovina 21 električnog vlaka kako bi se poboljšala kvaliteta usluge, smanjila čekanja i građane potaknulo da se više koriste održivim oblicima prijevoza. U okviru tog projekta pridonijet će se modernizaciji željezničkih vozila u Hrvatskoj te poboljšati povezivost i mobilnost uz pozitivne ekonomske rezultate. Smanjit će se vrijeme putovanja, buka, vibracije i operativni troškovi te istodobno povećati sigurnost.

Pouzdanija i učinkovitija opskrba energijom u Češkoj

Zahvaljujući ulaganju od gotovo 37 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj između Přeštica i Vítkova u češkim regijama Plzeň i Karlovy Vary izgradit će se novi učinkoviti i pouzdani dalekovod. Projektom će se uz izgradnju ključnog dijela infrastrukture za povezivanje energetskih sustava više zemalja EU-a povećati energetska sigurnost i proizvodnja energije iz obnovljivih izvora. Smanjit će se i regionalni prekidi rada sustava i padovi mreže.

Povećanje sigurnosti od poplava i poboljšanje održivog gospodarenja vodama u Mađarskoj

Više od 49 milijuna eura iz Kohezijskog fonda uložit će se u povećanje sigurnosti od poplava za građane i gospodarstvo u dolini rijeke Tise, što je nužno zbog velikih poplava koje su u proteklim desetljećima pogađale to područje.
Osim toga, s gotovo 96 milijuna eura iz Kohezijskog fonda osigurat će se zaštita od poplava za više od 132 000 stanovnika područja u gornjem slivu rijeke Tise. Projekt obuhvaća i poboljšanje održivog gospodarenja vodama za potporu gospodarstvu temeljenom na vodi.

Čista energija i kvalitetnije usluge prijevoza u Poljskoj

Ulaganjem više od 54 milijuna eura iz Kohezijskog fonda izgradit će se dalekovod i električne trafostanice u sjevernoj i sjevernoj i sjeverozapadnoj Poljskoj. Projektom će se poduprijeti proizvodnja i distribucija čiste i sigurne energije na području od gotovo 380 km, što će pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova i onečišćenja zraka.
Osim toga, iz Europskog fonda za regionalni razvoj uložit će se gotovo 85 milijuna eura za poboljšanje javnog prijevoza u Olsztynu proširenjem postojećih tramvajskih i autobusnih linija i uvođenjem inteligentnog prometnog sustava. Na taj će se način više građana potaknuti na korištenje javnim prijevozom i smanjit će se zagušenost prometa, što će imati povoljne učinke na gradski okoliš.

Iz Kohezijskog fonda uložit će se više od 38 milijuna eura u modernizaciju tramvajske mreže u Bydgoszczu, u Kujavsko-pomeranskoj regiji. Zahvaljujući tom projektu oko 350 000 stanovnika imat će koristi od veće udobnosti i pristupačnosti za osobe smanjene pokretljivosti te od smanjenja prometa i emisija stakleničkih plinova.Usto, uz ulaganje od više od 76 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj Poljska će modernizirati četiri željezničke pruge ukupne dužine gotovo 52 km u Šleskoj. To će omogućiti skraćivanje vremena putovanja i onečišćenja zraka te osigurati bolju interoperabilnost i sigurnost željeznica.

Modernizacija javnog prijevoza u Portugalu

Iz Kohezijskog fonda uložit će se 107 milijuna eura u modernizaciju sustava podzemne željeznice u Portu. Cilj je učiniti javni prijevoz privlačnijim, smanjiti promet i onečišćenje te putnicima zajamčiti sigurnija, brža i udobnija putovanja.

Osiguravanje pristupa čistoj vodi i boljoj zdravstvenoj skrbi u Rumunjskoj

S ulaganjem od 486,6 milijuna eura iz Kohezijskog fonda osigurat će se pristup kvalitetnijoj vodi za piće i odgovarajućem pročišćavanju otpadnih voda za više od 400 000 stanovnika u jugozapadnoj Rumunjskoj te će se spriječiti onečišćenje podzemnih voda u sjeveroistočnoj regiji Suceava na području koje broji 220 000 stanovnika.

EU će zatim uložiti 47 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za poboljšanje kvalitete i učinkovitosti medicinskih usluga u sjeveroistočnoj regiji. Tim ulaganjem u područje s 90 000 stanovnika poboljšat će se kvaliteta zdravstvene skrbi za bolesnike te smanjiti broj smrtnih slučajeva i slučajeva dugotrajnog invaliditeta.

Poboljšanje željezničke veze u Atlantskom koridoru

Europski fond za regionalni razvoj uložit će 265 milijuna eura za poboljšanje više od 178 km željezničke veze na brzoj liniji Madrid-Lisabon, dugoj 715 km, osobito u području Extremadure. To će unaprijediti promet ljudi i robe na velikim udaljenostima te će pozitivno utjecati na gospodarstvo i okoliš. Projekt je dio atlantskog koridora mreže TEN-T, koji povezuje jugozapadnu Europu s ostatkom EU-a.

Kontekst

Velika ulaganja u okviru kohezijske politike usmjerena su na glavne projekte pojedinačne vrijednosti veće od 50 milijuna eura. S obzirom na velik financijski doprinos EU-a sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj ili Kohezijskog fonda, ti su projekti predmet posebnog postupka procjene, a konačnu odluku donosi Europska komisija.
U EU-ovom programskom razdoblju 2014. – 2020. sredstvima kohezijske politike financirano je već 310 velikih projekata.

JASPERS (Zajednička pomoć za potporu projektima u europskim regijama), mreža neovisnih stručnjaka koji pomažu lokalnim, regionalnim i nacionalnim tijelima u pripremi velikih infrastrukturnih projekata financiranih sredstvima EU-a, imao je veliku ulogu u svakom od tih projekata putem savjetovanja država članica i korisnika tijekom razvoja projekta ili tijekom ocjenjivanja zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava.

17.03.2020. u 23:46 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 16.03.2020.

ELEKTRONIČKA POLJOPRIVREDNA KARTICA


UVOĐENJE POLJOPRIVREDNIKA U DIGITALNO DOBA

Iz Ministarstva poljoprivrede 11. ožujka je informacija da svaki poljoprivrednik u Hrvatskoj od sada može zatražiti elektroničku poljoprivrednu iskaznicu (ePI) - službeni dokument Ministarstva poljoprivrede koji uvodi poljoprivrednike u digitalno doba i budućnost digitalnih usluga. Ova iskaznica poljoprivrednicima omogućava jednostavno i brzo obavljanje administrativnih postupaka iz udobnosti svog doma.
Elektronička poljoprivredna iskaznica (ePI) zamijenit će sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici do sada koristili – tzv. Zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja. Prva pogodnost koju iskaznica donosi za poljoprivrednike je potpuno elektroničko podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u. Zahvaljujući njoj rasteretit će se administrativni sustav Agencije za plaćanja te ubrzati obrada i isplata potpora.
Zahtjev za izdavanje ePI poljoprivrednici podnose u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Za podnošenje zahtjeva, koji se ispunjava u elektroničkoj formi, nužna je osobna iskaznica, OIB, e-mail i kontakt broj mobitela nositelja poljoprivrednog gospodarstva. Prvo izdavanje iskaznice je besplatno za nositelja (odgovornu osobu) poljoprivrednog gospodarstva.
ePI se može koristiti i za pristup sustavu e-Građani radi korištenja digitalnih usluga, npr. dohvaćanje dokumenata (domovnica, rodni list, potvrde o prebivalištu, …), za usluge HZMO-a, HZZO-a i porezne prijave.

„E-poljoprivredna iskaznica je korak prema uvođenju poljoprivrednika u digitalno doba i budućnost digitalnih usluga, a riječ je o iskaznici s nizom pogodnosti i s visokim stupnjem sigurnosti, najnaprednijom na tržištu. Također, u tijeku je rad na brojnim drugim projektima čija će realizacija u praksi značiti digitalizaciju i modernizaciju poljoprivrede odnosno ubrzavanje procesa, integraciju, kontrolu i dostupnost podataka te štednju vremena i novca“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Ministarstvo poljoprivrede, usporedno s uvođenjem ePI, radi na uspostavi novih sustava. Registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezat će informacijske sustave Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja i HAPIH-a te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka za poljoprivrednike. Poljoprivredni izvještajno upravljački sustav (PIUS) stvorit će osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima.


Primjer kako izgledai poljoprivredna digitalna kartica:



Prethodno navedeni sustavi stvorit će preduvjet za brzu komunikaciju putem budućih web i mobilnih platformi: e-Poljoprivreda, m-Poljoprivreda i e-Savjetnik, kroz koje će poljoprivrednici moći pregledavati svoje podatke, statuse zahtjeva i isplata te dobiti informacije o aktivnostima i savjetima nadležnih tijela. Uspostavlja se i GeoPortal poljoprivrede, jedinstveno mjesto gdje će poljoprivrednici i zainteresirana javnost moći pregledavati prostorne podatke iz svih informacijskih sustava poljoprivrede, organizirane po tematskim područjima.


16.03.2020. u 04:23 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 15.03.2020.

ZAŠTO HZJZ DO SADA NIJE DAO VIŠE INFORMACIJA O VRSTI NAMIRNICA KOJE PODIŽU IMUNITET ORGANIZMA?


SVAKI POJEDINAC CIJENI SVOJE ZDRAVLJE

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) svoju je internet stranicu učinio zanimljivu s raznim informacijama o korona virusu što je korisno i potrebno. Među zadnjima su informacije o provjetravanju prostorija i pranja ruku. Kako prati ruke objašnjeno na 11 sličica na formatu papira A4.
Međutim HZJZ do sada nije dao više informacija o vrsti namirnica koje podižu imunitet organizma! Zašto? Cjepivo protiv korone virusa znanstvenici još nisu pronašli. Ta činjenica uvodi drugu aktivnost, a ta je da svatko tko želi zaštiti sebe i članove obitelji, djecu, i starije članove obitelji se pita – što bi trebalo s medicinskog stanovišta upotrebljavati i konzumirati? Tu je HZJZ ostavio veliku prazninu – ili namjerno ili slučajno, zbog čega je u ljekarnama prodavano sve s predznakom imuno, te anti septik i anti bakterijski. Tko razuman može ne čini baš ništa u okviru zdravstvenog stanja, kada je virus tu a lijeka s adekvatnim imenom nema. Šutnja HZJZ stvorila je dodatnu zabrinutost.

DATI JAVNU PREPORUKU ZA ČEŠĆU KONZUMACIJU

Naredba Nacionalnog stožera civilne zaštite da se od 16. ožujka zatvore dječji vrtići, škole i fakulteti na 14 dana i otkažu svi događaji koji bi izazvali okupljanje ljudi, a sve radi sprečavanja prenosa korona virusa, koji socijalnim kontaktom lako prelazi s čovjeka na čovjeka, predočila je stanovništvu život u uvjetima koji se ne smatraju redovnim. Građani su po objavi te informacije 14. ožujka masovnije krenuli u kupovinu prehrambenih namirnica. Iako nije rečeno da će se zatvoriti svakodnevno kretanje građana – kao u Lombardiji – , što bi bila samoizolacija, građani su krenuli u kupnju. No nakon saznanja da u većim trgovačkim centrima građani kupuju namirnice u količinama koje prazne police, a kupuju ono što sami istiću: brašno, ulje, tjesteninu, od čega stvaraju zalihe, Nacionalni stožer Civilne zaštite, dakle oni koji svakodnevno održavaju konferenciju za novinare ministar dr. Beroš , dr. Capak, dr. Matković i ministar i načelnik Nacionalnog stožera dr. Božinović, trebale bi odgovorno odlučiti i pomoći stanovništvu informacijom u kojoj bi se i sami opredijelili za korak naprijed u prehrani nacije. Stanovništvu treba reći – da se opredijeli za hranu koja će podići imunitet njihova organizma, što bi itekako pomoglo cjelokupnoj slici Hrvatske u suzbijanju korona virusa. Jer zašto zašto gubiti vrijeme?
Liječnička struka ima ovlasti reći naciji što je preporuka za češću konzumaciju i stvaranje veće otpornosti organizma na virus. Sasvim je legitimno da sve namirnice nemaju istu nutritivnu i energetsku vrijednost, zato bi građane trebalo uputiti na kvalitetniju namirnicu koja stvara imunitet organizmu, kako bi bilo što manje oboljrlih te - kako bi što prije Hrvatska izašla iz crvene zone korona virusa. Tko to neće prihvatiti ako savjet dođe javno od zdrastveno stručnih osoba? Svaki pojedinac ponaosob cijeni svoje zdravlje, posebno u trenutku kada se zaraza virusom prenosi slučajnim kontaktom.

U ovom trenutku presudno važne namirnice koje podižu imunitet organizma, a istovremeno stvaraju sitost su ;–1. vitamin c bez kojeg nitko ne može živjeti a ima ga u limunu, agrumima, jabuci, rajčici, kelju, 2. med i matična mliječ koja ima izvanrednu snagu, 3. magnezij i kalcij kojeg ima u mlijeku i mliječnim proizvodima, 4. željezo – koje sadrži cikla, sve vrste mesa, zeleno povrće , 5. vitamin E kojeg ima u uljima masline, buče, orasima, grahu i mnogo u kupinovu vinu, te 6. lecitin kojeg ima u žumanjcu od jajeta, soji, ječmu, leći, grahu.
Osim toga hrvatskog meda koji ima nacionalnu staklenku ima na zalihi i čeka prodaju, Hrvatska također ima vrsne proizvođaće kupinova vina, bučina ulja, mslinova ulja, jaja, mandarina i jabuka, u Međimurju ima kvalitetne mrkve, o čemu informacije zna ministrica Vučković i Hrvatska poljoprivredna komora. Ministrica poljoprivrede Vučković je u proteklom periodu obišla više udruge proizvođača, agruma, voća i drugih proizvođača. Virus je prilika da se energetsko kvalitetni proizvodi koji u nutricionističkom pogledu imaju imunitetnu kvalitetu plasiraju na domaće tržište. Odgovorne osobe samo trebaju to iskomunicirati. Osječko baranjska županija koja nema mnogo oboljelih od korona virusa, je najveći je proizvođač meda u RH. U brzom dogovoru treba učiniti najbolje za naciju, a u tome ostvariti i gospodarsku korist, a ne samo misliti na normalan protok uvoza namirnica.
Margareta Zouhar Zec

Namirnice koje povećavaju imunitet ljudskog organizma su slijedeće:
Vitamin C – u prehrani je poguban manjak vitamina C jer on doprinosi smanjenoj uporabi kisika u stanicama i tkivima te posljedično do slabljenja imunoloških obrambenih snaga organizma, pa je organizam skloniji obolijevanju. Istraživanja pokazuju da je vitamin C jedan od najjačih obrambenih sredstava tijela pred mnogim različitim uzročnicima bolesti, te da snižava sistolički tlak. Zajedno s vitaminom C, mineral željezo je također neophodan za prijenos kisika do svih stanica u organizmu. Željezo sprečava umor i sudjeluje u obrani organizma od stresa i infekcija.
Magnezij – u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa treba obratiti pažnju na magnezij, koji, osim što je važan za pravilan rad srca, mišića i živčanog sustava, potiče metabolizam aktivacijom za njega neophodnih mnogobrojnih enzima.
Vitamin E – zadovoljavanju potrebe za povećanjem zalihe vitamina pridonijet će i vitamin E, koji poboljšava cirkulaciju, neutralizira djelovanje slobodnih radikala te poboljšava djelovanje imunološkog sustava.
Lecitin – je tvar koja također učinkovito pomaže kod umora. Bogat je izvor vitamina B skupine, od neizmjerne je važnosti u očuvanju intelektualnih sposobnosti, pozitivno djeluje na raspoloženje, naročito u stanjima stresa.
Jogurti – kao i ostali mliječni proizvodi s probioticima, štite crijevnu mikrofloru koja je temelj zdravlja. Također treba uzimati dovoljno tekućine, liječnici kažu najmanje 1,5 litra vode, biljnih čajeva, negaziranih sokova, što pomaže u uklanjanju štetnih tvari iz tijela.
Med i matična mliječ – od pčelinjih proizvoda, koji su osobito dragocjeni u stanju iscrpljenosti, pomanjkanja psihofizičke vitalnosti organizma i opće bezvoljnosti, najznačajnija je matična mliječ koja kao prirodni biostimulans svojim sadržajem vitamina, minerala, aminokiselina i ostalih tvari izrazito jača imunitet. Ona također obnavlja energetske zalihe organizma, normalizira metabolizam i podiže opću vitalnost organizma.

Namirnice bogate hranjivim tvarima:
• Željezo: sušeno voće, crveno meso, piletina, puretina, zeleno povrće, grah, kupinovo vino, cikla…. cikla.
• Magnezij: mlijeko, lisnato zeleno povrće, , cjelovito zrnje, banane, marelice, meso kakao.
• Vitamin C: naranče, mandarine, brusnica, kivi, limun, grejp, sok od ananasa, grašak, kelj, rajčica, paprika, jabuka.
• Vitamin E: biljna ulja, orasi, bademi, kikiriki, cjelovite žitarice, jela od zobi, smeđa riža.
• Lecitin: jaja-žumanjak, soja, heljda, avokado, ječam, grah, leća.
Izvor: Portal: Krenizdravo.rtl.hr



15.03.2020. u 07:14 • 0 KomentaraPrint#^

ISTRA ZATVARA UGOSTITELJSKE OBJEKTE SVIH KATEGORIJA


ZATVARAJU SE USLUŽNE DJELATNOSTI I TRGOVINE !

Istarska županija koja je u neposrednijem kontaktu s građanima Italije, jer mnogi stanovnici iz Istre odlaze u Italiju na rad, donijela je nove strože mjere protiv korona virusa. Zato je odlučeno da se nakon vrtića, škola, i fakulteta zatvaraju svi ugostiteljski objekti svih kategorija s prekidom rada do 14. travnja, a trgovine će raditi samo do 18 sati – uključujući i trgovine na benzinskim postajama. Izuzima se rad dostava, te pučke kuhinje, što su maksimalne mjere predostrožnosti radi zdravlja stanovništva. Zatvaraju se i uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt s klijentima, a to su frizeri, pedikeri, maseri i kozmetičari te imaju prekid rada od 15. ožujka do 14. travnja rekao je na na konferenciji za novire u Puli načelnik stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Broj oboljelih u Italiji se posljednja 24 sata povećao za 3 500 novooboljelih, dok je 175 bolesnika umrlo, podaci su za 14.ožujak.
Drugo najveće žarište korona virusa nakon Italije je Španjolska gdje je u posljenja 24 sata zabilježeno više od 1 000 novo oboljelih pa je Vlada Španjolske proglasila izvanredno stanje.
Hrvatska u kojoj je 39 oboljelih bilo 14. ožujka poduzima sve mjere da se uspori rast zaraženih korona virusom.

15.03.2020. u 07:07 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 13.03.2020.

KORONA VIRUS ZAPOČINJE DIKTIRATI OBLIK ŽIVOTA!

OD 16. OŽUJKA ZATVORENE ŠKOLE I FAKULTETI !

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), na čelu s direktorom Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom, proglasila je korona virus COVID-19", 11. ožujka globalnom pandemijom. "Pozivamo sve zemlje da preduzmu agresivne mjere. Mi smo oglasili zvona jasno i glasno. Broj slučajeva i broj pogođenih zemalja korona virusom ne govori cijelu priču. Vidimo i smanjenje širenja", rekao je, dodavši da neke zemlje uopće nisu prijavile slučajeve zaraze korona virusom."Pozivamo zemlje da prošire svoj mehanizam urgentnog odgovora, pojasnite ljudima kako da se zaštite. Ovo je stvar svakog od nas. Liječite svaki slučaj i pratite svaki kontakt", poručio je direktor WHO.
Dva dana kasnije 13. ožujka u Hrvatskoj su 32 zaražene osobe korona virusom. Dan prije zaraženih je bilo manje od 20. No virus djeluje tako da se iz sata u sat zdravstvena situacija stanovništva mijenja, ne samo u Hrvatskoj već u Europi i svijetu. Jedino u Crno Gori još do kraja 13. ožujka nije zabilježena zaraza korona virusom.Oboljelih ima u više od 130 zemalja svijeta. Oboljeli od korona virusa do sada su i neke medijske poznate osobe; glumac Tom Henks, nogometaši Daniele Rugoni i Manolo Gabbiadini iz Italije, nogometaš iz Srbije Dušan Vlahović, trener engleskog nogometnog kluba Arsenal Mikel Arteta.
Italija je žarište korona virusa u Europi, gdje je od virusa umrlo u posljednjih 24 sata 250 osoba, ukupno 1 266, a zaraženo ih je trenutno 17 600. No već idućeg dana te će brojke zamijeniti nove. Izvrsna je vijest da je u Kini, gdje se korona virus i pojavio, pandemija došla u fazu stagnacije i opadanja broja oboljelih, tako da zadnja informacija govori da je u 24 sata zaraženih osoba bilo manje od 10.
Što se Hrvatske tiće posljednji su zaraženi bili jedan pripadnik hrvatske vojske i dijete iz jednog zagrebačkog dječijeg vrtića. Taj je objekt odmah zatvoren. Zatvoren će ostati i budućih 14 dana, a 119 djece i 16 zaposlenika vrtića morati otići će u samoizlolaciju. Od ponedjeljka 16. ožujka će se u cijeloj Hrvatskoj na dva tjedna, koliko je vrijeme inkubacije virusa, prekinuti nastava u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, a biti će zatvoreni i dječiji vrtići. Odgađaju se i sva kulturna, društvena, sportska i politička događanja, koja su povezana sa okupljanjem većeg broja ljudi, prvotno je stožer Civilne zaštite preporučio, ne više od 1000, zatim spustio slijedom broja oboljelih na 100 ljudi, a sada je preporuka - živjeti bez okupljanja, biti u svojevrsnoj izolaciji.
Učenici od 1. do 4. razreda osnovne nastavu će pratiti na trećem programu HTV-a te alternativno preko sportske televizije. Za ostale osigurana je online nastava, a uslijedite će i nove upute putem medija.
Premijer RH Plenković je rekao 13. ožujka da je Europa, svijet i Hrvatska praktički u ratu protiv virusa i negativnih društveno ekonomskih posljedica ove globalne pamdemije.(M.Zouhar Zec)


KORONA VIRUS NE TREBA SHVAĆATI OLAKO

Kako navodi ECDC (Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti), prema dosad poznatim činjenicama koronavirus uzrokuje blage simptome nalik gripi i to:
- temperaturu
- kašalj
- otežano disanje
- bol u mišićima
- umor
Teži slučajevi dovest će do razvoja upale pluća, akutne upale dišnih puteva, sepse i septičnog šoka. Osobe s postojećim kroničnim stanjima mogu biti izloženije komplikacijama.


Period inkubacije koronavirusa , što je period vremena između izlaganja virusu i pojave prvih simptoma, procjenjuje se na 2-14 dana. Trenutno, poznato je da se virus može prenijeti kada zaraženi počnu pokazivati simptome.
Međutim, još uvijek postoje nesigurnosti oko toga mogu li blagi slučajevi ili oni bez simptoma prenijeti virus.
Korona virus ne treba shvaćati olako i određene mjere opreza su neophodne. Mjere sigurnosti uključuju slijedeće:


1. Perite ruke sa sapunom i vodom barem 20 sekundi. Ovaj korak najbitniji je prije jela, kuhanja i nakon kihanja ili kašljanja.

2. Za vrijeme kihanja ili kašljanja obavezno koristite maramicu, koje se riješite odmah nakon.

3. Izbjegavajte diranje očiju, usta i nosa s neopranim rukama.

4. Izbjegavajte kontakt sa zaraženima, neovisno je li prehlada ili nešto opasnije.

5. Češće čistite predmete i stvari koji su u čestom dodiru s ljudima – poput igračaka i kvaka.

6. Ako ste bolesni, a ne zahtijevate medicinsku pomoć, ostanite doma

7. Nakon pranja, ruke, odjeću i prostorije u kojima boravite možete poprskati i sprejom poput Eliksir St. Rocha (koji sadrži 14 eteričnih ulja i štiti vas prirodnim putem)

Vrijeme je da najozbiljnije shvatimo preporuke HZJZ i Stožera za civilnu zaštitu. Perite ruke, pazite prilikom kihanja i kašljanja. Odgodite sva putovanja u centre zaražene koronavirusom, mislite na sebe i na druge.
Ne širite paniku, ne širite lažne vijesti, budite sabrani i odgovorni te svojim ponašanjem pridonesimo smanjenju širenja koronavirusa. Ukoliko će se svi držati preporučenog ponašanja i preporuka, sve će biti u redu.

Zaraženi s preko 80 godina statistički imaju manje šanse za oporavak od mlađih oboljelih, pošto stopa smrtnosti za te godine iznosi 14,8%. Za sve zaražene ispod 40 godina, stopa smrtnosti je ispod 0.5%, a za mlađe od 10 godina još nema zabilježenih smrtnih slučajeva. Za ljude koji su bili zdravi u trenutku zaraze, stopa smrtnosti također iznosi manje od 1%. Najugroženiji su oboljeli od kardiovaskularnih bolesti. Osobe s plućnim bolestima, rakom ili dijabetesom također su statistički ugroženiji.

Virus gripe i virus koronavirusa slični su u principu samo po nekoliko stvari: puno je veća stopa smrtnosti među oboljelima koji već boluju od neke druge bolesti u trenutku zaraze i prenosi se kašljanjem i kihanjem. Dosta je velika razlika u širenju zaraze – dok gripu jedna osoba u prosjeku prenese na 1.3 osobe, korona virus oboljeli prenosi u prosjeku na 2.2 osobe.

Kako je korona virus povezan s očima?
Korona virus najčešće se prenosi oralno – kihanjem, kašljanjem ili čak razgovorom u četiri oka sa zaraženim. Iako je to dovoljan razlog za povećanu razinu opreza, znanstvenici još nisu sigurni može li se korona virus prenijeti preko predmeta poput kvake, stola i sl. pa zatim diranjem lica, tj. usta, nosa ili očiju.
Liječnik koji se zarazio koronavirusom – Wang Guangfa, upozorava da se ne naglašava dovoljna pažnja očima. Dr. Guangfa vjeruje da je on osobno virus dobio kroz oko, pošto mu je jedan od simptoma bio upala očne spojnice lijevog oka. Dr. Guangfa vjeruje da bi izbjegao zarazu da je nosio zaštitne naočale. Njegovu teoriju potvrdilo je više stručnjaka iz područja zaraznih bolesti. Izvor : Dioptrija.hr

13.03.2020. u 23:53 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 12.03.2020.

MONOGRAFIJE NACIONALNE KULTURE


ZNANJE PO POVOLJNIM CIJENAMA

Velika monografija nacionalne kulture imenom Hrvatska pisana kultura je u prodaji po vrlo povoljnoj cijeni: Svezak 1. koji obuhvaća razdoblje od 7. do 18. stoljeća stoji 159 kuna, a 2. svezak koji obrađuje razdoblje od 18. i 19. stoljeća kao i treći svezak koji obrađuje obrađuje 20. i 21. stoljeće stoje po 169. kuna. Redovna cijena tih monografija je bez popusta 450 kuna po svakom primjerku.





Monografije Nacionalne kulture napisali su akademik Josip Bratulić hrvatski filolog i povjesničar književnosti predsjednik Matice hrvatske, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu i akademik Stjepan Damjanović, filolog i povjesničar književnosti, predsjednik Matice Hrvatske
Monografije po vrlo povoljnim cijenama nudi Izdavačka kuća - VEDA d.o.o. u Križevcima, Vojakovac 212.


E-mail: veda.izdavacka.kuca@gmail.com
Web: http://www.knjiga-znanja-veda.hr , veda-nada@knjiga-znanja-veda.hr
Tel. 098/1375-395


12.03.2020. u 12:13 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 11.03.2020.

FINA BEZ PLASTIČNIH PREDMETA ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU



PODIZANJE SVIJESTI O ŠTETNOSTI UPOTREBE PLASTIKE

Financijska agencija FINA od 10.ožujka u svojim prostorijama više neće upotrebljavati jednokratne plastične vrećice, plastičnu ambalažu i pribor za hranu, plastične čaše, plastične žličice, plastične boce, plastične slamke i svaku drugu plastiku koja je namijenjena za jednokratnu uporabu. Klijentima i gostima koji dolaze u poslovnice Fine i ostale njene prostorije neće biti zabranjeno unositi navedene predmete, ali Uprava je uvjerenja da će ovim promjenama podići svijest ljudi o štetnosti upotrebe plastike i pokazati da postoje zamjenski neškodljivi predmeti te ih svojim primjerom potaknuti na mijenjanje navika.
Fina je već prethodno obavijestila dobavljače o svojim namjerama dajući im vremena za prilagodbu pozitivnim promjenama. Pnovno želi podsjetiti trenutne i buduće dobavljače, dostavljače hrane, klijente i ostalu javnost o promjenama te podići svijest o nužnosti promjene navika i štetnosti upotrebe jednokratne plastike te potaknuti i ostale tvrtke da se pridruže inicijativi Plastic free Croatia.
Najveća opasnost za naš planet je uvjerenje da će ga netko drugi spasiti – informacija je iz Fine.


11.03.2020. u 05:12 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 10.03.2020.

VIDEO KONFERENCIJA OSAM ŠEFOVA VLADA O SIGURNOSTI OD KORONA VIRUSA


NAGLAŠENA POTREBA ZA PRONALAŽENJEM CJEPIVA


Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u video-konferenciji, zajedno s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, predsjednikom Cipra Nicosom Anastasiadesom, premijerom Italije Giuseppeom Conteom, premijerom Rumunjske Ludovicom Orbanom, premijerom Austrije Sebastianom Kurzom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim na temu mogućih zajedničkih aktivnosti oko suzbijanja epidemije koronavirusa.
Predsjednik Vlade Plenković izvijestio je o situaciji u Hrvatskoj, u kojoj je trenutno 13 oboljelih osoba u tri grada. Istaknuo je kako je Hrvatska reagirala na vrijeme te objedinjenim djelovanjem svih resora pripremila niz mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti građana.

Predstavio je aktivnosti koje je Hrvatska poduzela na europskoj razini kao predsjedateljica Vijećem EU-a, podsjetivši na aktivaciju Integriranog mehanizma za odgovor na krizu 28.1. i iniciranje izvanrednih sastanaka Vijeća ministara zdravstva EU-a te koordinacije ministara financija EU-a. Istaknuo je potrebu bliske suradnje među državama i usklađenog pristupa u provedbi svih odgovarajućih mjera za suzbijanje korona virusa.

Predsjednici vlada i država naglasili su važnost jačanja medicinske i znanstvene suradnje kako bi se čim prije pronašlo cjepivo, kao i dodatno unaprijedili brzi testovi za otkrivanje zaraze. Založili su se i za daljnju koordinaciju svih aktivnosti te razmjenu najboljih iskustava u sprječavanju širenja zaraze. IZVOR : Vlada RH

10.03.2020. u 04:50 • 0 KomentaraPrint#^

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE UVODI MJERE PROTIV ŠIRENJA KORONA VIRUSA


ODGODA SKUPOVA I KARANTENA ZA STRANCE

Nacionalni stožer civilne zaštite RH odlučio je da svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz država gdje su žarišta zaraze korona virusom moraju biti u obveznoj karanteni 14 dana, te da se odgode svi skupovi na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.

Predsjednik Stožera civilne zaštite ministar policije Davor Božinović rekao je u ponedjeljak 9.3. da će strani državljani koji ulaze u Hrvatskoj iz žarišta zaraze biti u obveznoj karanteni 14 dana, a hrvatski državljani će dobiti rješenje za samoizolaciju. Također predlaže građanima da odgode putovanja u zemlje zahvaćene virusom.

Ministar Božinović je istaknuo da treba odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi, a organizatori okupljanja koja će se eventualno održati dužni su osigurati najviše higijenske standarde, kao i punktove s dezinfekcijskim sredstvima.

Također, svim sudionicima treba dati jasnu uputu da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavanje bližeg socijalnog kontakta.

Ministar i predsjednik stožera Civilne zaštite Davor Božinović je rekao kako ljudi koji imaju respiratorne bolesti i povišenu temperaturu ne dolaze na takve manifestacije. Također prije početka manifestacije organizator će morati dobiti suglasnost od županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog zavoda za javno zdravstvo da se manifestacija može održati.


10.03.2020. u 04:41 • 0 KomentaraPrint#^

TURISTIČKA PUTOVANJA SVE VIŠE OGRANIČENA



KORONA VIRUS REMETI TURISTIČKI TRANZIT

Zbog širenja korona virusa u svijetu, broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao bi ove godine pasti po prvi put od svjetske financijske krize 2009., objavila je Svjetska turistička organizacija ( UNWTO) sa sjedištem u Madridu 7. ožujka. Rezultiralo bi to gubitkom od 30 do 50 milijardi američkih dolara u međunarodnim prihodima od turizma.
Prema procjeni Svjetske turističke organizacije ograničenja putovanja i otkazivanja letova utječu na turistički buking, značajno umanjuju ponudu turističkih usluga, a potražnja slabi. Savjetuje vladama zemalja da ne nameću ograničenja putovanja i poziva na financijsku i političku potporu za mjere usmjerene na oporavak turizma.

Kina kao zelja međunarodnog turističkog tranzita, uvela je karantene i ograničenja putovanja kako bi zadržala veliki dio stanovništva u zatvorenom prostoru i tako pokušala zaustaviti širenje virusa. Odredišta koja će najviše biti pogođena zbog pada dolazaka kineskih turista najvjerojatnije će biti SAD, Tajland i Japan, smatraju u UNWTO.
Nakon što je korona virus izbio u Kini krajem 2019. brzo se širi svijetom. Broj zaraženih u više od 90 zemalja svijeta popeo se na više od 105.000, od kojih je oko 3.500 umrlo. Razlog je to što su mnoge zrakoplovne kompanije otkazale letove iz Kine, ali i izvan Kine, što će dovesti do velikih gubitaka u prihodima.
Prihodi aviokompanija smanjit će se ove godine zbog toga za najmanje 63 milijarde dolara, objavila je krajem tjedna Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA), udvostručivši dosadašnju procjenu.
Procjena se temelji na pretpostavci da se virus može obuzdati, a ako se nastavi širiti, prihodi zrakoplovnih kompanija mogli bi se smanjiti i za 113 milijardi dolara, upozorava IATA.



Međunarodni turistički dolasci porasli su 2019. godine za 4 posto, na 1,5 milijardu dolara. Francuska je bila najposjećenija država na svijetu, a slijedile su Španjolska i SAD. Ostvarile su oko 1.500 milijardi dolara prihoda. ( UNWTO)


.

10.03.2020. u 04:24 • 0 KomentaraPrint#^

U OPATIJI SAJAM Relax Adria



ASORTIMAN ZA TURIZAM






U Opatiji će se od 12.do 14. ožujka održati Relax Adria,SAJAM OPREMANJA APARTMANA VILA I KUĆA ZA ODMOR
Sajam je to na kome započinje priprema predstojeće turističke sezone, jer tu će biti izložen kompletan asortiman za uređenje turističkih objekata kroz predstavljanje najniovijih modela uređaja i opreme
za potrebe turističkh tvrtki, većih i mnajih koji gostimna žele pružiti udobnost, ali u odmor unijeti i
estetiku i funkcionalnost što će na SAJMU ponuditi više od 70 odabranih izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Sajam se održava u Opatiji u sportskoj dvorani Marino Cvetković , Lipovica 2.
U četvrtak i petak sajam će biti otvoren od 10-18 sati, a u subotu 10- 14 sati

10.03.2020. u 03:43 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 08.03.2020.

RASPARAVA ZA INFORMACIJU O STANJU U POLJOPRIVREDI U RH


U ZAGREBU JAVNA RASPRAVA ZA STRATEGIJU
ZAJEDNIČKE POLJOPRIVREDNE POLITIKE EU


U Europskoj kući u Zagrebu održana je u petak 6.ožujka rasprava pred pedesetak pozvanih poljoprivrednika i osoba koji poljoprivredu prate kroz znanstvenu razinu na temu nacrta „Zajednička poljoprivredna politika u okviru europskog Zelenog plana“ Organizator je bio Hrvatska poljoprivredna komora s njenim predsjednikom Mladenom Jakopovićem, bili su tu i govorili predsjednik saborskog odbora za poljoprivredu Slaven Dobrović, Ruža Tomašić zastupnica u EU parlamentu, Anita Sever - Koren, Bruno Chauvin. Jer dolaskom novog sastava europske komisije,i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen u zajedničkoj poljoprivrednoj politici predviđeno je da se dogode velike promjene. A te promjene treba usuglasiti na terenu, a onda ih staviti u financijski okvir. Predsjednica fon der Leyen želi Zelenu Europu, točnije, smanjenje stakleničkih plinova kojeproizvodi industrija, želi manje pesticida, više zdrave hrane, što globalno znači – poljoprivredna proizvodnja mora doživjeti mnoge modifikacije. Poljoprivreda, koja je zbog različitih proizvodnji vrlo kompleksna zahtijeva sveobuhvatne razgovore i diskusije.



S tim u vezi načelnik odjela u glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije Bruno Chauvin rekao je u Zagrebu da će prema sadašnjim podacima poljoprivredna strategija imati za cilj smanjiti količinu korištenja pesticida, antibiotika i gnojiva, jačanje ekološke poljoprivrede, jačanje održivosti proizvodnje hrane, uključujući preradu, smanjenje otpada, borba protiv prijevara s hranom, jačanje održive proizvodnje hrane za životinje, smanjenje količine ambalažnog materijala, smanjenje količine soli, šećera i masti u hrani, uvođenje obveznog označavanja prehrambenih proizvoda kroz uvođenje naljepnica za hranu gdje će se navoditi zemlja porijekla određenih namirnica posebno mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa do trgovinskih sporazuma koji će morati odražavati proizvodne zahtjeve EU. Komisija još uvijek ne govori o eksplicitnom smanjenju konzumacije mesa, ali izražava svoju potporu konzumiranju povrća, voća, mahunarki, žitarica i ribe a također nije predvidjela uvođenje označavanja dobrobiti životinja koje podržavaju Francuska, Španjolska i Njemačka. Upravo putem rasprava prikupljati će se moguće, dodatne relevantne činjenice i podaci o stanju u državama članicama EU-a osim onih koje su već dostupne. Identificirati treba glavne izazove i nedostatke s kojima se suočavaju poljoprivrede država članica u problemima s hranom i u svakom koraku prehrambenog lanca, od proizvodnje do potrošnje.“ EU može imati stvarnu dodanu vrijednost dobivati povratne informacije o potencijalnim područjima djelovanja koja je predložila Komisija identificirati potrebe politike na razini EU-a i mogućnosti za suradnju između država članica uključujući potencijalne potrebe za ulaganjima, kao i otkriti zanemarena područja u rješavanju održivosti hrane s dodanom vrijednošću“ rekao je Bruno Chauvin u Zagrebu, ali i podsjetio je da je savjetnik za poljoprivredu Fischer još pri pristupanju Hrvatske Europskoj uniji savjetovao da Hrvatska ima četiri regije i da ne može imati jedinstveno plaćanje u poticajima za poljoprivredu.
Europska komisija predstavila je svoj plan rada 29. siječnja 2020., a u plan je uključena izrada strategije "Od polja do stola". Strategija bi trebala biti predstavljena 31. ožujka 2020., a objavi strategije prethoditi javna rasprava koja je počela u veljači, a nastavlja se u ožujku, pa je i ovaj sastanak u Zagrebu prilog toj raspravi.
Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakidess, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane ima inicijativu kada se radi o proizvedenoj hrani . Nacionalne inicijative zemalja nisu dovoljne u pogledu Europske komisije već postoji potreba za globalnim rješenjima koje moraju biti na razini EU. Radi se o temama kao što su otpad od hrane i gubici hrane, nužnost rasta proizvodnje, a li i pretilost, antimikrobna otpornost, smanjenje emisija stakleničkih plinova, prijevara s hranom, transparentnost. Jer u tom fantastičnom krugu uzgoj- proizvodnja potrošnja, prehrambeni sustavi odgovorni su za onečišćenje vode, zraka i tla, kao i gubitak biološke raznolikosti. Postavlja se sada novi cilj poboljšanje učinkovitosti upotrebe prirodnih resursa u proizvodnji hrane s minimiziranjem utjecaja na klimu.
(M.Zouhar Zec)



S lijeva: Pitanja iz publike komentirali su i odgovarali na njih s lijeva A.Sever- Koren, S.Dobrović,B.Chauvin i M.Jakopović

Načelnica sektora za EU poljoprivredu u ministarstvu poljoprivrede Anita Sever – Koren pojašnjavala je teze na slajdovima o većini kojih je prethodno govorio načelnik odjela u glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije Bruno Chauvin














Fotke: Margareta Zouhar Zec

08.03.2020. u 08:23 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 06.03.2020.

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA UPUTILA PISMO HRVATSKIM VLASTIMA


TRI OSOBE IMENA ANTE POŽELJELE SU NOVINARSKI DOM!

Europska federacija novinara (EFJ) točnije glavni tajnik EFJ-a, Ricardo Gutiérrez uputio je pismo hrvatskim vlastima 4. ožujka iz sjedišta EFJ u Briselu u kojem izražava zabrinutost zbog ishoda sudskog spora koji se protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND) vodio više od 25 godina. Ricardo Gutiérrez, uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, Vrhovnom sudu RH, Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora te pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović.


"Vlastima Hrvatske,
Pismo zabrinutosti zbog sudskog spora Hrvatskog novinarskog društva"
U pismu se kaže sljedeće:

„Europska federacija novinara (EFJ) je obaviještena da određena interesna skupina
pokušava oduzeti imovinu i pristupiti imovini Hrvatskog novinarskog društva (HND),
koja je podružnica EFJ-a.Razumijemo da je sudski postupak između stečajne mase tvrtke UTT Europa 92 i HND traje već više od 25 godina. Godine 1993. HND je procesuiran od strane UTT Europa 92 koja je tražila odštetu zbog ulaganja u zakupljene prostore Doma novinara u Zagrebu,
HND je izgubio tužbu u lipnju 2018. i naloženo mu je da plati stečajnu masu 2,5 milijuna
kuna. HND je istaknuo da se sudska odluka navodno temelji na krivotvorenim dokumentima -
posebno, fakture su trebale dokazati navodna ulaganja UTT Europa 92. Osim toga,
Osnivač tvrtke i vjerovnik stečajne mase optuženi su za davanje lažne izjave na sudu
28. lipnja 2019. godine.
Ovaj dokaz, kao i opetovani pokušaji pristupa imovini HND-a u svakoj fazi, vode nas na zaključak
da su tužbe namijenjene uznemiravanju i ekonomskom gušenju hrvatske novinarske
udruge. Situacija je posebno zabrinjavajuća ako se uzme u obzir da bi HND bio doveden do gašenja, ako bi bio lišen svoje imovine.
Europska federacija novinara poziva hrvatske vlasti da ulože sve svoje napore da zaustave
progon protiv HND-a i da istraži beskrupulozno ponašanje koje stoji iza slučaja.
Nadamo se da će HDN uskoro moći obavljati svoj važan posao za hrvatske novinare i medije
u zemlji, bez straha za svoje postojanje“ piše u pismu Međunarodne federacije novinara i glavnog tajnika Ricarda Gutiérreza


TRI OSOBE IMENA ANTE POŽELJELI SU NOVINARSKI DOM!

Pokušaj oduzimanja objekta Doma novinara, koji je na zavidnoj lokaciji u centru grada Zagreba sličan je pokušaju oduzimanja palače Matici hrvatskoj. Pojave se ljudi koji odluče pokušati prisvojiti objekt otimanjem sudskim putem, jer su oni taj objekat na toj lokaciji zaželjeli i priča krene. Imaju li takvi potporu u nekoj organizaciji, udruzi ili političkoj stranci? Ali začudo sudski procesi odvijaju se kontinuirano upravo njima u prilog. Čudno ali istinito
U slučaju HND-a pojavile su se tri osobe istog imena Ante i započeli i su nešto adaptirati u HND-u , a onda stali i ne radili ništa neko vrijeme, a onda krenuli tražiti odštetu od HND-a za ono što su uložili u adaptaciju. I kada je krenuo sudski proces, sud je, kojeg li čuda uvijek bio na strani triju Anti, ali nikada na strani HND-a. Antima se sve vjerovalo, HND-u ništa. Tvrtaka UTT Europa 92 odavno ne postoji, sudski sporovi su ipak vođeni i HND je izgubio spor.
Danas i Međunarodna federacija novinara poručuje i traži od najodgovornijih ljudi u državi da se ta farsa sa suđenjem za koje su od strane odvjetnika HND-a prikupljeni dokazi da nije legalno, završi i da anatema postane suma od 2,5 milijuna kuna koliko s kamatama sada HND treba isplatiti trojici Anti ili ostati bez zgrade u Perkovčevoj 2 u Zagrebu, izgrađenoj prije 100 godina upravo zato da bude Dom novinara.

Margareta Zouhar Zec

06.03.2020. u 01:58 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 05.03.2020.

MINISTAR ČORIĆ U Bruxellesu s Gretom Thunberg


O MINISTROVU GOVORU NA SASTANKU VIJEĆA, NI SA GRETOM NI SLOVA NA internet STRANICI!?

Dr. Tomisalv Čorić ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić održao je u Bruxellesu 5.ožujka, sastanak Vijeća za okoliš. Prethodno je održao bilateralni sastanak s mladom aktivisticom za okoliš, tinejdžericom šveđankom Gretom Thunberg.
Hrvatsko predsjedništvo pozvalo je aktivisticu Gretu Thunberg na sastanak da se obrati ministrima.Ministar Ćorić iskazao je potporu njezinu radu, kao i radu mladih okupljenih u pokret „Fridays for Future“, te je izrazio posvećenost aktivnostima u borbi protiv klimatskih promjena.



ZAŠTO BEZ INFORMACIJE ZA JAVNOST?

No veoma je važno istaći da na internet stranici Vlade RH, kao ni na internet stranici Ministarstva zaštite okoliša i energetike nema ni riječi o tome što je hrvatski ministar dr. Čorić, kao predsjedavajući u četvrtak 5. ožujka govorio na sastanku Vijeća ministara EU. Sramotno je da ministar resora zaštite okoliša i energetike ima službu za odnose s javnošću i informiranje nesposobnu da u roku od osam do 10 sati nakon događaja, ne može pripremiti izvještaj i objaviti ga na internet stranici resornog ministarstva. Izvještaj je obveza prema javnosti, a posebno izvještaj iz ministarstva zaštite okoliša u vrijeme kada je tema zaštita okoliša svakodnevno tema razgovora u svim zemljama Europske unije i na nižim razinama od državne, i po gradovima i lokalnim sredinama. Čorić kao da nije svjestan kakav je značaj posla koji obavlja kao ministar zaštite okoliša prije svega, a onda i energetike i to u trenutku kada RH predsjeda Vijećem EU. A istovremeno kao da on kao ministar nije dovoljno snažan autoritet da bi se službenik u njegovu ministarstvu osjećao odgovoran za pravovremeno obavljanje poslova informiranja. Nevjerojatno! Ili, tako se radi u Hrvatskoj gdje osobe iz stranke na vlasti rade kako žele!



Naime, radi dojma brige za okoliš pred europskim auditorijem hrvatsko predsjedništvo na čelu s dr. Čorićem smatralo je za potrebno razgovarati i slikati se sa mladom švedskom aktivisticom koja verbalno vodi borbu protiv klimatskih promjena Gretom Thunberg. A u načelu kao da ono što je ministar rekao na Vijeću ili što je razgovarao s Gretom Thunberg je na margini važnosti! Jer informacija s ni sa kakvim pojedinostima razgovora i govora nije objavljena na stranici resornog ministarstva! Margareta Zouhar Zec

05.03.2020. u 23:48 • 0 KomentaraPrint#^

KONFERENCIJA O GOSPODARENJU OTPADOM


GDJE JE HRVATSKA U ODNOSU NA DRUGE ZEMLJE?

Poslovni dnevnik organizira Croatia Waste Expo konferenciju koja će se održati u utorak, 24. ožujka 2020. godine u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski na adresi Trg Stjepana Radića 4 u Zagrebu s početkom u 10 sati.
Kotizacija iznosi 400 kuna plus PDV.

Konferencija Croatia Waste Expo zamišljena je tako da okupi predstavnike lokalne samouprave, državnih institucija, komunalnih poduzeća, proizvođača i dobavljača komunalne opreme te ostalu zainteresiranu javnost s ciljem edukacije i razmjene iskustava na području gospodarenja otpadom.
Kroz tri panel diskusije i nekoliko stručnih predavanja obradit će se aktualne teme: metodologija izračuna količine odvojenoga otpada, potreba izgradnje energane u Zagrebu, gospodarenje otpadom u velikim gradovima, gdje je Hrvatska u odnosu na druge zemlje EU u gospodarenju otpadom, što možemo naučiti iz iskustava drugih zemalja.

Informacija na: konferencije@poslovni.hr ili na broj 01/6326–033.





05.03.2020. u 00:10 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 04.03.2020.

U PRIPREMI KONFERENCIJA O OPG-u!


PRIORITET NA PODRUČJU POLJOPRIVREDE

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske priprema konferenciju o izazovima i perspektivama obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i mladih poljoprivrednika koja će se održati 18. ožujka u hotelu Panorama u Zagrebu. Ta je tema istaknuta kao jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU na području poljoprivrede.

Konferencija će biti organizirana u suradnji s Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Instrumentom tehničke pomoći i razmjene informacija Europske unije (TAIEX). Konferencija će istaknuti važnu ulogu koju obiteljska poljoprivredna gospodarstva imaju u razvoju diverzificiranih poljoprivrednih sustava, očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda, stvaranju radnih mjesta u ruralnim zajednicama te u održavanju lokalne kulture.Očekuje se dolazak predstavnika upravljačkih tijela, ruralnih mreža i udruženja mladih poljoprivrednika država članica EU te država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Europskoj uniji.


04.03.2020. u 23:56 • 0 KomentaraPrint#^

JAVNA RASPRAVA ZA ČLANOVE HPK


ZELENI PLAN EU za ZAJEDNIČKU POLJOPRIVREDNU POLITIKU

Još danas 4. Ožujka članovi Hrvatke poljoprivredne komore mogu se prijaviti na Javnu rapravu koja će se održati 6. ožujka 2020. godine, s početkom u 10 sati u europskoj kući , Cesarčeva 4 gdje će se rasptavljati o dokumentu najveće važnosti o kojem se raspravlja izuzetno velikom brzinom te će isti izravno utjecati na novu ZPP.

Više informacija možete naći na stranicama Europske komisije

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/fs_19_6727 i https://ec.europa.eu/food/farm2fork_en .

OPĆA STAJALIŠTA HPK „OD POLJA DO STOLA“:
• Poljoprivredni sektor igra ključnu ulogu u doprinosu uspješnoj provedbi Zelenog sporazuma, te pruža konkretna rješenja za borbu protiv klimatskih promjena, očuvanje vitalnosti ruralnih područja, očuvanje biološke raznolikosti i promicanje učinkovite uporabe resursa.
• Ako će poljoprivrednici dati doprinos ovom ambicioznom planu, moraju imati odgovarajuću financijsku potporu.
• Poljoprivrednici moraju biti partneri u donošenju odluka, jer to izravno utječe na njihov život.
• Europski zeleni sporazum ne bi smio usporiti proces izrade novog ZPP-a.
• Potrebna je veća komunikacija s potrošačima i građanima o doprinosu poljoprivrednika u proizvodnji zdrave hrane i ostalih važnih usluga ekosustava od značaja za društvo.
• Trgovinski ugovori ne bi smjeli dozvoliti uvoz roba ispod zadanih zelenih EU standarda.


Odjel za regionalni razvoj Hrvatske poljoprovredne komore ,
Tomislava Hodalić, mag. ing. agr stručna suradnica Vukovarska 78, Tel: +385 1 6109 261



04.03.2020. u 05:10 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 03.03.2020.

INDEKS OVI SMANJEN U VELJAČI


SMANJEN BROJ OGLASA ZA UGOSTITELJA, KUHARA I SERVISERA

Prema desezoniranim podacima, indeks OVI, a Online Vacancy Index OVI je mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb u suradnji s portalom MojPosao, je u veljači zabilježio pad od -0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je pogoršanje u odnosu na siječanj kada je indeks porastao za 0,3 posto na mjesečnoj razini. Pad je još izraženiji na godišnjoj razini, jer -4,1 posto ostvarenih u odnosu na veljaču prošle godine predstavlja prvo smanjenje indeksa u veljači zabilježeno u posljednjih osam godina. Ipak, nakon što je u sva četiri tromjesečja prošle godine indeks padao u odnosu na prethodno tromjesečje, sudeći prema desezoniranim podacima za prva dva mjeseca ove godine, blagi rast na kvartalnoj razini izvjestan je u prvom tromjesečju ove godine.

Prodavač, kuhar i konobar i dalje su najtraženija zanimanja, iako su sva tri u veljači zabilježila smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini. Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u veljači je zabilježeno u zanimanjima hotelijer ugostitelj, kuhar i serviser, dok je najveće povećanje opaženo kod zidara, inženjera građevine, knjigovođa te u sektoru financija. U odnosu na veljaču 2019. godine, značajnije se smanjio udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema (s 33,4 na 29,3 posto), dok je istovremeno udio oglasa u kojima se tražilo visoko obrazovanje ostao nepromijenjen, na 8,4 posto. U skladu s trenutnim uvjetima na hrvatskom tržištu rada, udio oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno porastao je s 38,5 na 42,3 posto, dok se udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno u godinu dana smanjio s 44,6 na 41,2 posto.

Što se geografske raspodjele poslova tiče, broj oglasa zabilježio je smanjenje u jadranskim regijama, na sjevernom Jadranu za čak -17,2 posto te za -9,5 posto na južnom Jadranu. Kontinentalni dio Hrvatske zabilježio je povećanje broja oglasa, pri čemu je iznenađujuće prednjačila istočna Hrvatska s godišnjom stopom rasta od 4,7 posto. Najveći pozitivan doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj dali su oglasi za zidare, ekonomiste, referente i kuhare. S obzirom na to da na središnju Hrvatsku otpada 53 posto svih oglasa, ta je regija u veljači imala najveći pozitivan doprinos u godišnjoj promjeni vrijednosti indeksa od 0,6 postotnih bodova.

03.03.2020. u 23:57 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 02.03.2020.

MINISTRICA VUČKOVĆ POSJETILA ISTRU


DANI MEDA I NOVI RIBARSKI GAT


Do sredine mjeseca veljače 2020., a prema informacijama ministarstva poljoprivrede, Istarska županija je kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH 2014. – 2020. ugovorila 253 projekta ukupne vrijednosti odobrene potpore 295 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 199 milijuna kuna. Također, do sada je za Istarsku županiju iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. ugovoreno ukupno 618,4 milijuna kuna te su isplaćena 222 milijuna kuna.


Dane meda u Pazinu 28. veljače otvorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Otvorila je i novoizgrađeni ribarski gat u Vrsaru.
U sklopu otvaranja manifestacije Dani meda u Pazinu, ministrica Vučković je istaknula kako uz rast i pozitivne pokazatelje postoji i svjesnost o problemima uvoza meda po izrazito niskim cijenama što zabrinjava domaće pčelare te otežava njihovu poziciju na tržištu. Jedan od načina nošenja s tim i drugim izazovima u pčelarstvu je i prošle godine doneseni Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020. do 2022. godine, za koji su kroz tri godine predviđena ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna. Cilj je provedbom mjera stvoriti uvjete za bolji položaj pčelarstva u Republici Hrvatskoj te stvaranje osnove za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru.„Uz konkretne mjere Nacionalnog pčelarskog programa kada Ministarstvo poljoprivrede organizira promotivne aktivnosti radi poticanja potrošnje domaćeg meda, ministarstvo je sufinciralo izradu nacionalne staklenke čiji su korisnici pčelari upisani u evidenciju pčelara i pčelinjaka te ujedno i korisnici znaka „Med hrvatskih pčelinjaka“. Znak sadrži jedinstveni serijski broj koji omogućuje provjeru podataka o pčelaru te o medu kroz Aplikaciju za potrošače koja je dostupna na internetskim stranicama med.mps.hr Od kraja studenoga 2019. godine do danas znak koristi ukupno 1061 korisnik a prodano je 488 866 Nacionalnih staklenki“, istaknula je ministrica Vučković u Pazinu.
Osim meda i tartufi su bili tema ministričinog posjeta Istarskoj županiji pa se tako sastala s Udrugom istarskih proizvođaća tartufa, predstavnicima Hrvatskih šuma te predstavnicima JLS, županije i Hrvatskog sabora u razgovorima na temu očuvanja i zaštite Motovunske šume, održivom
bavljenju tartufima, te očuvanju staništa ISO.
Istoga je dana ministrica Vučković svečano otvorila ribarski gat u luci Vrsar, koji je financiran sredstvima Europske unije. Ovim projektom vrijednim 10 milijuna kuna, financiranim iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014. – 2020. povećava se kapacitet vezova za pristajanje plovila i manipulativne površine za čak 60%, dok će se sa dva povećati broj raspoloživih ormara na šest, koji služe za opskrbu plovila vodom i strujom. Cilj projekta je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture za potrebe ribara na novo izgrađenom produžetku postojećeg gata, poboljšanje uvjeta za vezivanje, istovarivanje i prodaju ribarskih proizvoda te osiguranje rasta ponude lučkih kapaciteta u skladu sa prostornim mogućnostima i načelima održivosti. Provedba ulaganja utjecat će također na očuvanje atraktivnih vizura starog dijela luke Vrsar i integraciju luke u gradski prostor te osiguranje njezinog razvojnog kontinuiteta, kao i podizanje turističke atraktivnosti cijelog područja.


02.03.2020. u 23:55 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2020 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Travanj 2024 (32)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter