Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KORONA VIRUS SE ŠIRI HRVATSKOM



RAZMAK ZDRAVLJE ČUVA!

U danu 20. ožujka u kome je potvrđeno 128 oboljelih od korona virusa u RH, od čega ih je 60 oboljelih u Gradu Zagrebu, 16 u Istarskoj, 13 u Primorsko goranskoj županiji, jedan u Ličko senjskoj, ali jedan oboljeli od korone potvrđen je i na otoku Hvaru. Tri osobe su na respiratoru, što će reći da je njihovo stanje zdrastveno ozbiljno. Glavna mjera koja treba dati rezultate u obrani od korona virusa je mjera socijalnog distanciranja od druge osobe. Vjeruje se – kako to svakodnevno ponavlaju članovi Nacionalnog stožera Civilne zaštite,čiji je načelnik ministar policije dr. Božinović da građani moraju izbjegavati socijalne kontakte, što češće prati ruke i što više vremena provoditi u svom domu u izolaciji kako bi se spriječilo širenje virusa i zaraze. Kod Kliničke bolnice Dubrava vojska je u dva dana sagradila od šatora improviziranu bolnicu što je preventivna mjera za slučaj naglog širenja korona virusa.Taj kamp bolnicu koja će moći primit,bude li potrebe, dvjestotinjak oboljelih posjetio je i premijer Plenković koji je, valjda radi zadovoljstva viđenim rekaoa da “ovo što Hrvatska ima, nema nijedna druga zemlja" ispravivši se ipak na način - “ bar koliko ja znam”
Vrijeme u kojem će Hrvatska postati slobodna od pandemijskog virusa ovisi o svakom pojedincu i o njegovu pridržavanju zadanih mjera koje je promovirao Nacionalni stožer Civilne zaštite. Zato je u komunikaciji s drugom osobom potrebno držati razmak od najmanje jedan metar u zatvorenom prostoru, a na ulici 1,5 do 2 metra.
A pridržavaju li se građani i kako mjere distanciranja od drugih osoba na određenoj razdaljini na ulici, u gradu, kada obavljaju svoje neophodne svakodnevne poslove, zabilježila sam na nekoliko fotografija, u prvom dijelu dana – od 10,30 do 12 sati.
Objavljujem nekoliko fotografija (fotke: m.zouhar zec)



Građani koji žele u kupnju u Muller na Trgu bana Jelačića formirali su red s odstojanjem i po toplom sunčanom danu čekaju svoj red.


Na tržnici Dolac nema gužve na strani na kojoj voće i povrće prodaju OPG-ovi proizvođaći.





Građani koji su u zgradu policije u Petrinjsku došli obaviti neke svoje tekuće poslove stajali su na pločniku u dva reda, a u zgradu se ulazi po principu, koliko ljudi izađe toliko uđe. Nitko od policajaca nije građanima skrenuo pozornost na stajanje u rastojanju od 1,5 do 2 metra. Doduše, tada bi se red protegao i do Zrinjevca. No policijski službenici trebali su pronaći riješenje za oblik čekanja ovih ljudi.




Na ulazu u Glavnu gradsku poštu vidljiv je red s rastojanjem.



Na Glavnom kolodvoru Zagreb prije podne nije bilo "žive duše". Tijekom popodneva postala je poznata informacija da Nacionalni stožer Civilne zaštite priprema ukidanje linija međugradskog prijevoza. Možda bi ipak s tom odlukom trebalo pričekati toliko da se vidi koliko je progresivno povećanje broja zaraženih, ili će ipak broj stagnirati - bar u Zagrebu.

U Italiji u kojoj je čak 627 osoba umrlo samo u prethodnih 24 sata, a postalo poznato 20.3. već ima više od 4 000 umrlih od zaraze koronom. Italija ima više od 41 000 zaraženih . U Francuskoj je 12,500 zaraženih . U Njemačkoj je više od 16 000 zaraženih, u Sloveniji je 341 osoba zaražena. U Sjevernoj Makedoniji 70 osoba ima korona virus.
U Srbiji je 135 potvrđenih slučajeva COVID-19 Jedan je oboljeli umro, on je 59 godišnji muškarac iz Kikinde, a zarazio se u kontaktu s osobom koja je bila u Italiji. Vlada Srbije je donijela mjere u cilju suzbijanja širenja zaraze, uvela policijski sat od 20 do 5 sati ujutro, te ograničila kretanje starijih od 65 godina. Premijerka Brnabić je najavila potpunu obustavu javnog prijevoza te zatvaranje restorana, kafića i tržnih centara, radi zaustavljanja širenja korona virusa.U Bosni i Hercegovini dosad je potvrđeno 69 slučajeva zaraze.

Otkako ne idu u školu, čija je nastava obustavljena, mladi i adolescenti su postali nevidljivi javnosti. No oni život počinju s prvim mrakom u pojedinom kvartovima gdje se sastaju, druže, razgovaraju, a dio njih pije, vjerojatno ne sok, već prije alkohol. Nacionalni stožer civilne zaštite trebao bi pokazati interes za tu populaciju i u noćnim satima osmisliti akciju kontrole.
M. Zouhar Zec




Post je objavljen 21.03.2020. u 01:14 sati.