Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAŠTO HZJZ DO SADA NIJE DAO VIŠE INFORMACIJA O VRSTI NAMIRNICA KOJE PODIŽU IMUNITET ORGANIZMA?


SVAKI POJEDINAC CIJENI SVOJE ZDRAVLJE

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) svoju je internet stranicu učinio zanimljivu s raznim informacijama o korona virusu što je korisno i potrebno. Među zadnjima su informacije o provjetravanju prostorija i pranja ruku. Kako prati ruke objašnjeno na 11 sličica na formatu papira A4.
Međutim HZJZ do sada nije dao više informacija o vrsti namirnica koje podižu imunitet organizma! Zašto? Cjepivo protiv korone virusa znanstvenici još nisu pronašli. Ta činjenica uvodi drugu aktivnost, a ta je da svatko tko želi zaštiti sebe i članove obitelji, djecu, i starije članove obitelji se pita – što bi trebalo s medicinskog stanovišta upotrebljavati i konzumirati? Tu je HZJZ ostavio veliku prazninu – ili namjerno ili slučajno, zbog čega je u ljekarnama prodavano sve s predznakom imuno, te anti septik i anti bakterijski. Tko razuman može ne čini baš ništa u okviru zdravstvenog stanja, kada je virus tu a lijeka s adekvatnim imenom nema. Šutnja HZJZ stvorila je dodatnu zabrinutost.

DATI JAVNU PREPORUKU ZA ČEŠĆU KONZUMACIJU

Naredba Nacionalnog stožera civilne zaštite da se od 16. ožujka zatvore dječji vrtići, škole i fakulteti na 14 dana i otkažu svi događaji koji bi izazvali okupljanje ljudi, a sve radi sprečavanja prenosa korona virusa, koji socijalnim kontaktom lako prelazi s čovjeka na čovjeka, predočila je stanovništvu život u uvjetima koji se ne smatraju redovnim. Građani su po objavi te informacije 14. ožujka masovnije krenuli u kupovinu prehrambenih namirnica. Iako nije rečeno da će se zatvoriti svakodnevno kretanje građana – kao u Lombardiji – , što bi bila samoizolacija, građani su krenuli u kupnju. No nakon saznanja da u većim trgovačkim centrima građani kupuju namirnice u količinama koje prazne police, a kupuju ono što sami istiću: brašno, ulje, tjesteninu, od čega stvaraju zalihe, Nacionalni stožer Civilne zaštite, dakle oni koji svakodnevno održavaju konferenciju za novinare ministar dr. Beroš , dr. Capak, dr. Matković i ministar i načelnik Nacionalnog stožera dr. Božinović, trebale bi odgovorno odlučiti i pomoći stanovništvu informacijom u kojoj bi se i sami opredijelili za korak naprijed u prehrani nacije. Stanovništvu treba reći – da se opredijeli za hranu koja će podići imunitet njihova organizma, što bi itekako pomoglo cjelokupnoj slici Hrvatske u suzbijanju korona virusa. Jer zašto zašto gubiti vrijeme?
Liječnička struka ima ovlasti reći naciji što je preporuka za češću konzumaciju i stvaranje veće otpornosti organizma na virus. Sasvim je legitimno da sve namirnice nemaju istu nutritivnu i energetsku vrijednost, zato bi građane trebalo uputiti na kvalitetniju namirnicu koja stvara imunitet organizmu, kako bi bilo što manje oboljrlih te - kako bi što prije Hrvatska izašla iz crvene zone korona virusa. Tko to neće prihvatiti ako savjet dođe javno od zdrastveno stručnih osoba? Svaki pojedinac ponaosob cijeni svoje zdravlje, posebno u trenutku kada se zaraza virusom prenosi slučajnim kontaktom.

U ovom trenutku presudno važne namirnice koje podižu imunitet organizma, a istovremeno stvaraju sitost su ;–1. vitamin c bez kojeg nitko ne može živjeti a ima ga u limunu, agrumima, jabuci, rajčici, kelju, 2. med i matična mliječ koja ima izvanrednu snagu, 3. magnezij i kalcij kojeg ima u mlijeku i mliječnim proizvodima, 4. željezo – koje sadrži cikla, sve vrste mesa, zeleno povrće , 5. vitamin E kojeg ima u uljima masline, buče, orasima, grahu i mnogo u kupinovu vinu, te 6. lecitin kojeg ima u žumanjcu od jajeta, soji, ječmu, leći, grahu.
Osim toga hrvatskog meda koji ima nacionalnu staklenku ima na zalihi i čeka prodaju, Hrvatska također ima vrsne proizvođaće kupinova vina, bučina ulja, mslinova ulja, jaja, mandarina i jabuka, u Međimurju ima kvalitetne mrkve, o čemu informacije zna ministrica Vučković i Hrvatska poljoprivredna komora. Ministrica poljoprivrede Vučković je u proteklom periodu obišla više udruge proizvođača, agruma, voća i drugih proizvođača. Virus je prilika da se energetsko kvalitetni proizvodi koji u nutricionističkom pogledu imaju imunitetnu kvalitetu plasiraju na domaće tržište. Odgovorne osobe samo trebaju to iskomunicirati. Osječko baranjska županija koja nema mnogo oboljelih od korona virusa, je najveći je proizvođač meda u RH. U brzom dogovoru treba učiniti najbolje za naciju, a u tome ostvariti i gospodarsku korist, a ne samo misliti na normalan protok uvoza namirnica.
Margareta Zouhar Zec

Namirnice koje povećavaju imunitet ljudskog organizma su slijedeće:
Vitamin C – u prehrani je poguban manjak vitamina C jer on doprinosi smanjenoj uporabi kisika u stanicama i tkivima te posljedično do slabljenja imunoloških obrambenih snaga organizma, pa je organizam skloniji obolijevanju. Istraživanja pokazuju da je vitamin C jedan od najjačih obrambenih sredstava tijela pred mnogim različitim uzročnicima bolesti, te da snižava sistolički tlak. Zajedno s vitaminom C, mineral željezo je također neophodan za prijenos kisika do svih stanica u organizmu. Željezo sprečava umor i sudjeluje u obrani organizma od stresa i infekcija.
Magnezij – u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa treba obratiti pažnju na magnezij, koji, osim što je važan za pravilan rad srca, mišića i živčanog sustava, potiče metabolizam aktivacijom za njega neophodnih mnogobrojnih enzima.
Vitamin E – zadovoljavanju potrebe za povećanjem zalihe vitamina pridonijet će i vitamin E, koji poboljšava cirkulaciju, neutralizira djelovanje slobodnih radikala te poboljšava djelovanje imunološkog sustava.
Lecitin – je tvar koja također učinkovito pomaže kod umora. Bogat je izvor vitamina B skupine, od neizmjerne je važnosti u očuvanju intelektualnih sposobnosti, pozitivno djeluje na raspoloženje, naročito u stanjima stresa.
Jogurti – kao i ostali mliječni proizvodi s probioticima, štite crijevnu mikrofloru koja je temelj zdravlja. Također treba uzimati dovoljno tekućine, liječnici kažu najmanje 1,5 litra vode, biljnih čajeva, negaziranih sokova, što pomaže u uklanjanju štetnih tvari iz tijela.
Med i matična mliječ – od pčelinjih proizvoda, koji su osobito dragocjeni u stanju iscrpljenosti, pomanjkanja psihofizičke vitalnosti organizma i opće bezvoljnosti, najznačajnija je matična mliječ koja kao prirodni biostimulans svojim sadržajem vitamina, minerala, aminokiselina i ostalih tvari izrazito jača imunitet. Ona također obnavlja energetske zalihe organizma, normalizira metabolizam i podiže opću vitalnost organizma.

Namirnice bogate hranjivim tvarima:
• Željezo: sušeno voće, crveno meso, piletina, puretina, zeleno povrće, grah, kupinovo vino, cikla…. cikla.
• Magnezij: mlijeko, lisnato zeleno povrće, , cjelovito zrnje, banane, marelice, meso kakao.
• Vitamin C: naranče, mandarine, brusnica, kivi, limun, grejp, sok od ananasa, grašak, kelj, rajčica, paprika, jabuka.
• Vitamin E: biljna ulja, orasi, bademi, kikiriki, cjelovite žitarice, jela od zobi, smeđa riža.
• Lecitin: jaja-žumanjak, soja, heljda, avokado, ječam, grah, leća.
Izvor: Portal: Krenizdravo.rtl.hr





Post je objavljen 15.03.2020. u 07:14 sati.