Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRVI DAN OD ZATVARANJA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I TRGOVINA KOJE NE PRODAJU HRANU


NAREDBA - SMANJITI SOCIJALNE KONTAKTE!

Dan 19. ožujka je prvi dan od trideset najavljenih dana koliko je Nacionalni stožer Civilne zaštite odlučio u cijeloj Hrvatskoj, izuzev Istre koja je tu mjeru zaštite stanovništva počela provoditi tri dana prije, odlučio zatvoriti ugostiteljske objekte i sve trgovine koji ne prodaju prehrambene namirnice, izuzev tržnica, odgoditi sva javna sportska i kulturna događanja zbog bolesti korona virusa koja je postala pandemija u Europi i svijetu.
Od ponedjeljka 16. ožujka zatvoreni su u RH dječiji vrtići, osnovne i srednje škole i fakulteti. Već samo tri dana kasnije stožer Civilne zaštite je dao naredbu za zatvaranje ugostiteljskih objekata i to u situaciji kada RH ima 103 oboljele osobe, a pet ih je ozdravilo. Umro je tek jedan pacijent u Istri koji je bolovao od korona virusa. Na korona virus testirane su u RH 1 264 osobe,
Smisao zatvaranja lokala je smanjenje socijalnih kontakata i zaštita osoba starijih od 60 godina - pojasnio je dr. Capak iz HZJZ.

Nije li stožer Civilne zaštite bez dalekosežnog promišljanja olako donio odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata i trgovina osim prehrambenih? Koliko će to trajati, nitko nezna, ali ne raditi baš ništa psihološki pogađa teško svakog tko mora prestati raditi.
Hrvatska nije otok. Da li je ta činjenica uzeta u obzir kada je donesena mjera za izbjegavanje socijalnih kontakata, koji se prema mišljenju stožera valjda najviše dešavaju na kavi u kafičima, a sportka i kulturna događanja ionako nisu svaki dan . Osim toga ponašanje građana potpuno je pokazalo da razumiju opasnost od korone virusa i da shvaćaju kako se treba ponašati. Vlade susjednih zemalja se lavovski bore sa virusom, posebno Italija u kojoj svakoga dana umre nekoliko stotina osoba od virusa korone, gdje je zaraženo virusom više od 2 000 liječnika u talijanskim bolnicama, a novo oboljelih je oko tisuću svakih 24 sata.

Evo nekoliko fotki kako izgleda grad Zagreb u posljednjih nekoliko kriznih dana u nekim segmentima života :



Tržnica Dolac 19. ožujka.


Mala Kavna na Trgu bvana Jelačića, 19.3. osvanula je sa crnim zastorima. Netko je već ujutro iskalio svoj bjes na žardinjeri sa cvijećem koja je bila na terasi kavane.


Red pred Gradskom ljekarnom 16. 3. koji se zbog razmaka među ljudima protegnuo daleko na Trg.



Ovaka gužva je u subotu 14. 3. u 15 sati bila na terasi ispred Buldoga u Bogovićevoj ulici .




U ulici Sv. Preobraženja u blizini pravoslavne crkve 14.3. Ni mrvice od ugodnog ambijenta terase na kojoj se prije ispijala kava. Sada zbog korone virusa ni gostiju, ni kave . I prije nego što je Civilni stožer dao ikakve upute o izbjegavanju socijalnih kontakata stanovnici grada osjetili su da nije vrijeme za potpuno bezbrižno i po zarazu bezopasno druženje. Fotke: m.zouhar zec



Post je objavljen 19.03.2020. u 17:05 sati.