Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NAČELNIK CIVILNOG STOŽERA MALO POPUSTIO !


TRGOVINE NA TRŽNICI I GRAĐEVINSKIM MATERIJALOM SE OTVARAJU

Mnogo su puta na press konferencijama u proteklih mjesec dana članovi Nacionalnog stožera Civilne zaštite formiranog radi pandemije korona virusa COVID - 19 na čelu s dr. Davorom Božinovićem, istakli kao se život građana mijenja i da to treba prihvatiti zbog zaštite zdravlja svakog pojedinca. Promovirano je geslo Ostani doma, što u prijevodu znači da nije poželjno izlaziti iz stana, da se strogo treba čuvati kontakata s drugim ljudima kao i kupovati u trgovinama i čekati u redovima pred trgovinama, bankama i ljekarnama na razdaljini od dva metra od drugog čovjeka, u što je uključena i maska, a i jednokratne rukavice na rukama. Prodavaonice koje nisu bile prodavaonice prehrambenih proizvoda zatvorene su, a i ove su radile samo od 8 do 17 sati. Razdoblje u kome pandemija nije pokazala veću stagnaciju broja zaraženih, već još uvijek aktivno traje, u Hrvatskoj se ipak mijenja. U Hrvatskoj je tako 29. ožujka bilo 713 oboljelih, ukupno šest preminulih, dok su 52 osobe ozdravile. Ali Stožer civilne zaštite RH i dr. Božinović 27. ožujka 2020. je objavio Odluku o dopuštenju rada objektima u sastavu tržnica u kojima se obavljaju djelatnosti, radi nužne opskrbe potrošača, uz pridržavanje strogih mjera socijalnog distanciranja. Na taj način dopušten je rad zatvorenih objekata u sastavu tržnica: prodavaonica i kioska u kojima se ponovo može prodavati hrana, higijenski artikli, lijekovi, veterinarsko - medicinski proizvodi, i hrana za životinje. Odlučeno je također da sa radom počnu i prodavaonice u kojima se prodaje građevinski materijal u Zagrebu i Krapinsko zagorskoj županiji, a radi saniranja posljedica potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. 3. 2020. godine. Hrvatska poljoprivredna komora komunicirala je s tvrtkom KTC, te je dobila odgovor da s obzirom na problematiku plasmana domaćih proizvoda na tržište radi problematike COVID - 19, tvrtka KTC je spremna u okviru svojih potreba i mogućnosti plasirati domaće proizvode svježeg voća i povrća kroz vlastitu maloprodajnu mrežu.

DA LI JE TRENUTNO NEOPHODNO UVOZITI IZ ITALIJE I ŠPANJOLSKE?

No da li je nužno potrebno da u trenutku velike ekspanzije zaraze korona virusa u Španjolskoj i Italiji, prehrambeni proizvodi bez ambalaže kao što je voće i povrće tih zemalja, i dalje budu dostupni za prodaju na policama velikih prodajnih centara u Hrvatskoj? Hrvatska u svojstvu odgovornih za zdravlje stanovništva trebala bi reći - ne nije potrebno i zaustaviti uvoz na neko vrijeme. Često puta je jako teško pronaći etiketu na ambalaži i saznati odakle voće i povrće dolazi. Ali u trenutku epidemije u kojoj virus prelazi s čovjeka na čovjek, trebalo bi, radi vlastite sigurnosti birati voće i povrće koje nije proizvedeno u zemljama krizne epidemiološke situacije. Uglavnom, one prelijepe crvene i žute paprike – su iz Španjolske. Zar HPK, HGK, HUP, Udruga zaštite potrošača: baš nitko nije zaključio da korona virus može stići i iz trgovine u stan s nekim proizvodom?
Začuđujuće je da u jeku te zarazne epidemije korona virusa radi koje ljudi ne rade i nisu na svojim radnim mjestima, djeca i studenti nisu u klupama, ni najmanja djeca u vrtićima, jako mnogo tvrtki je zatvoreno, a pekarski proizvodi se prodaju bez zaštitne folije. Zašto proizvođači nisu ni od koga nadležnog u RH upozoreni da kruh i peciva pred kupca plasiraju u zaštitnoj foliji? Možda nitko iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite i nitko iz Vlade niti ne kupuje u trgovinama pa nezna stanje na terenu. Osim toga u velikim centrima, Šparu, Lidlu, Konzumu kupcima je ponuđeno da se sami poslužuju pekarskim proizvodima! Zašto to u ovo vrijeme epidemiološke krize nije promijenjeno?
Poljoprivrednici su praktično primijetili da bi trebalo dopuštenje za rad dati i trgovinama s rezervnim dijelovima u manjim mjestima koji su centri poljoprivredne proizvodnje. Potreba za takvom trgovinom dolazi kada se poljoprivredniku na stroju, većem ili manjem, dogodi kvar- te je njegova potreba taj kvar sanirati što prije. Poljoprivrednici ističu potrebu da se i za njih u ruralnim sredinama osigura određeni broj maski koje bi mogli kupiti u trgovinama koje prodaju sjemenski materijal, a koje bi također trebalo otvoriti, jer maski u ljekarnama u ruralnom području još uvijek nema.
Iako traje stanje ugroze i povećanog rizika za život i zdravlje ljudi, na području RH poljoprivredna proizvodnja ne može čekati da pandemija korona virusa bude potpuno zaustavljena. Kalendarsko vrijeme nagovještava sezonske poljoprivredne radove. Krenula je preko oglasa i potražnja za poljoprivrednim djelatnicima. U Vrgorcu je potreba za 20 berača jagoda, u Ivankovu za 50 berača šampinjona, u Viškovcima je potreba za 10, a u Tomašincima za devet radnika za sadnju i proizvodnju povrća, u Tenji za četri radnika u voćnjaku, u Kaštel Štafiliću za šest radnjika za sadnju i branje salate, u Štrigovi je potrebno pet radnika za rad u vinogradu, u Puli treba osam djelatnika za košnju trave, u Selcu za vinograd, maslinik i voćnjak tri djelatnika, u Šumećanima 15 radnika za berbu američke borovnice, u Špišić Bukovici pet djelatnika za rad u kamilici. Ovo posljednje su mnogo bolje vijesti od onih koje sadrže izvještaje o širenju i broju zaraženih korona virusom u svijetu.
Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 29.03.2020. u 23:45 sati.