Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TURISTIČKA PUTOVANJA SVE VIŠE OGRANIČENA



KORONA VIRUS REMETI TURISTIČKI TRANZIT

Zbog širenja korona virusa u svijetu, broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao bi ove godine pasti po prvi put od svjetske financijske krize 2009., objavila je Svjetska turistička organizacija ( UNWTO) sa sjedištem u Madridu 7. ožujka. Rezultiralo bi to gubitkom od 30 do 50 milijardi američkih dolara u međunarodnim prihodima od turizma.
Prema procjeni Svjetske turističke organizacije ograničenja putovanja i otkazivanja letova utječu na turistički buking, značajno umanjuju ponudu turističkih usluga, a potražnja slabi. Savjetuje vladama zemalja da ne nameću ograničenja putovanja i poziva na financijsku i političku potporu za mjere usmjerene na oporavak turizma.

Kina kao zelja međunarodnog turističkog tranzita, uvela je karantene i ograničenja putovanja kako bi zadržala veliki dio stanovništva u zatvorenom prostoru i tako pokušala zaustaviti širenje virusa. Odredišta koja će najviše biti pogođena zbog pada dolazaka kineskih turista najvjerojatnije će biti SAD, Tajland i Japan, smatraju u UNWTO.
Nakon što je korona virus izbio u Kini krajem 2019. brzo se širi svijetom. Broj zaraženih u više od 90 zemalja svijeta popeo se na više od 105.000, od kojih je oko 3.500 umrlo. Razlog je to što su mnoge zrakoplovne kompanije otkazale letove iz Kine, ali i izvan Kine, što će dovesti do velikih gubitaka u prihodima.
Prihodi aviokompanija smanjit će se ove godine zbog toga za najmanje 63 milijarde dolara, objavila je krajem tjedna Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA), udvostručivši dosadašnju procjenu.
Procjena se temelji na pretpostavci da se virus može obuzdati, a ako se nastavi širiti, prihodi zrakoplovnih kompanija mogli bi se smanjiti i za 113 milijardi dolara, upozorava IATA.



Međunarodni turistički dolasci porasli su 2019. godine za 4 posto, na 1,5 milijardu dolara. Francuska je bila najposjećenija država na svijetu, a slijedile su Španjolska i SAD. Ostvarile su oko 1.500 milijardi dolara prihoda. ( UNWTO)


.


Post je objavljen 10.03.2020. u 04:24 sati.