po putu i azimutu

27.11.2006., ponedjeljak


Vela Draga
Makar je vrijeme bilo oblačno, odlučio sam posjetiti kanjon Vele drage na Učki gdje sam nekad na alpinističkom tečaju penjao neke smjerove, među kojima i visoku 'Svijeću', na kojoj je sada zabranjeno penjanje zbog napuknuća. Na putu preko prijevoja Poklon koje se nalazi oko 930 m. nad morem bila je dosta gusta magla, ali je kod ulaza u tunel 'Učka' oslabila. Kanjon Vela draga zakonom je zaštićen 1963. g. kao rezervat prirodnog predjela, a od 1998. g. kao geomorfološki spomenik prirode. Vela draga je privukla penjače još 1931. g. kad je legendarni alpinist Emilio Comici ispenjao u Velom Tornju prvi alpinistički smjer, a poslije su mnogi talijanski i hrvatski penjači stjecali iskustvo u penjanju na jednom od 60 smjerova u okomitim stijenama Vele drage, kako piše i na interpretacijskim tablama na uređenoj poučnoj stazi kroz Velu dragu. Kanjon se na trenutak može vidjeti iz automobila čim se izađe iz tunela Učka prema istarskoj strani.

Image Hosted by ImageShack.us

Već sa uređenog vidikovca ugladao sam penjače na jednom od tornjeva.

Image Hosted by ImageShack.us

A zatim i Svijeću, na čijem sam vrhu stajao prvi put prije 18 godina.

Image Hosted by ImageShack.us

Poučna staza počinje odmah ispod križanja za tunel 'Učka' sa istarske strane i ima svoj parking gdje se mogu ostaviti vozila. Duga je oko 600 m., a obilazak traje 30-45 min. laganog hoda. Uz stazu su postavljene table na kojima se objašnjavaju geološki fenomeni postanka masiva Učke i kanjona Vela draga, kao i počeci penjanja na vapnenačkim stupovima koji dostižu visinu i do 100 m. Prvo sam krenuo prema Svijeći, a skoro ispod nje prolazi tunel željezničke pruge. Do Svijeće se najbrže dolazi provlačeći kroz ovo okno.

Image Hosted by ImageShack.us

Inače, Svijeća mi je bila jedan od lakših smjerova, mislim da ima težinu 3., a na jednoj od tabli su nacrtani neki smjerovi sa oznakama težine, pa možete izabrati koji vam najviše odgovara. Ja bih sada teško ispenjao čak i Svijeću, jer nisam dugo vježbao.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon spuštanja na prugu krenuo sam prema Velikom tornju, najvišem stupu u Veloj dragi. Na njemu se također vide penjači, koji su se uspjeli popeti i sići sa vrha nešto prije mraka.

Image Hosted by ImageShack.us

Gore desno iznad kanjona vidi se vijadukt i svjetlo u tunelu Učka.

Image Hosted by ImageShack.us

Prošetao sam se do pećine ispod Tornja i opet nazad uz Svijeću i kroz Okno strmom stazom prema izlazu. Na putu je bilo i ovakvog cvijeća.

Image Hosted by ImageShack.us

Na jednoj od interpretacijskih tabli piše i o postanku vapnenačkih stijena.
Image Hosted by ImageShack.us

Kad sam izašao iz kanjona već je bio mrak, a malo poslije mene su stigli još jedni šetači, a zatim i alpinisti koji su penjali Veliki toranj.

- 00:25 - Komentari (71) - Isprintaj - #

20.11.2006., ponedjeljak


Ivanščica
'Seniori' HPD Platak organizirali su izlet na Ivanščicu, najvišu planinu Hrvatskog zagorja (1061 m) koju nisam već dugo posjetio, a samo jednom sam bio u jesen i tad je cijelim putem padala kiša. Krenuli smo rano u 06.00 sa Delte po oblačnom vremenu, ali kad smo prošli tunel Tuhobić zasjalo je sunce i pratilo nas čitavim putem.
Vozili smo se preko Zaboka, Golubovca i mjesta Očura, kako se zove i zapadni dio Ivanščice, a u srednjem vijeku cijela planina se zvala Očura. Sadašnje ime Ivanščica (Ivančica, Ivonjščica) dobila je po katoličkom redu ivanovcima koji su imali samostane i posjede u Ivancu i Beli.
Stigli smo u Ivanec u 10 h i preko mjesta Prigorec krenuli smo prema vrhu Ivanščice. To je sjeverna strana Ivanščice, sa strmim padinama koje se spuštaju u dolinu rijeke Bednje, dok je južna strana nešto blaža. Odabrali smo strmi put preko vrha Konj (839 m) s kojeg je lijep pogled na cijelu dolinu. Nažalost, zbog sumaglice vidjeli smo od planina samo obližnju Ravnu goru. Inače, za lijepe vidljivosti se mogu vidjeti i Alpe.

Image Hosted by ImageShack.us

Isti dan se održavala i planinska utrka iz mjesta Prigorec do vrha Ivanščice po šumskoj cesti koja se nazire na ovom grebenu. Uspinjući se strmom stazom kroz bukovu šumu sreli smo dosta planinara i izletnika koji su se spuštali sa vrha.

Image Hosted by ImageShack.us

Kad smo došli u dom, bila je u početku poprilična gužva, ali smo se ipak uspjeli smjestiti.
Planinarska kuća ˝Josip Pasarić˝nalazi se nedaleko vrha, a na vrhu je 10 metarska piramida koja služi kao vidikovac.

Image Hosted by ImageShack.us

Po dolasku u planinarski dom obično se upišemo u knjigu gostiju i udarimo pečate u razne dnevnike. Očito su planinari ogladnili, jer je na svakom stolu bilo hrane. Bio sam zadovoljan ukusnim i jeftinim štruklama.

Image Hosted by ImageShack.us






Oko 14 h smo se već spremili za povratak, kako nas nebi uhvatio mrak. Za silazak je naš vodič Stanko, inače porijeklom iz ovih krajeva odabrao okolni i manje strmi put, na kome je bilo na mjestima otpalog lišća i do koljena.

Image Hosted by <br />
ImageShack.us

Neki su se divili i zagorskim domaćim životinjama, pogotovo ovoj koja izgleda pokušava voziti moped.

Image Hosted by ImageShack.us

Opet smo sišli u Prigorec gdje nas je čekao autobus sa grupom (C) koja je posjetila grad Varaždin dok smo mi planinarili. U Prigorcu smo posjetili gostionicu˝Ivančica˝oko koje su ispleli lozu sa samo jednog trsa dugog 22 m, a malo niže smo kupili brašna u Friščićevoj vodenici kakvih je nekad bilo više uz tok potoka. Bilo je za kupiti i domaćeg meda, a neki su dobili gratis i domaću graševinu.

Image Hosted by <br />
ImageShack.us

Vrh Ivanščice se lijepo vidio sa zaravni iznad sela

Image Hosted by ImageShack.us

Vratili smo se manje lijepom, ali bržom varijantom, autoputom VŽ-ZG-RI.

Ak sem te ikada fkanil
ak sem i prešel vu kvar
ak sem ti srčeko ranil
pozabil te nebum nigdar...


- 19:23 - Komentari (74) - Isprintaj - #

13.11.2006., ponedjeljak


Obruč i 'Hahlić'
Nisam bio do planinarskog doma na 'Hahliću' još od ljetos, kad sam pomagao u gašenju ponovo razbuktalog požara ispod vrhova Obruč i Tunina glava, a i zanimalo me kako napreduje obnova doma. Dan je bio sunčan i pretopal za ovaj dio godine. Nakon izlaska na strmi put preko travnate čistine, koju nazivamo 'preko Kolci' ugledao sam veće krdo konja. Na tom mjestu sam znao prije vidjeti košute kako pretrčavaju.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Skrenuo sam sa puta lijevo da vidim kako sad izgleda mjesto gdje smo gasili požar. Iznenadilo me da i nakon tolikih kiša još ima puno crnog na izgorenim granama i na tlu. Usput sam našao i zaboravljeni vatrogasni šmrk kojeg sam donio do pl. doma.
Image Hosted by ImageShack.us



Vrhovi Suhi vrh i Fratar su se lijepo vidjeli sa puta i sa Tunine (Ćunine) glave

Image Hosted by ImageShack.us

Poslije je i planinarski dom 'Hahlić' provirio iza borove šumice

Image Hosted by ImageShack.us

Samo šest nas je ostalo prespavati u domu, a najmlađi je imao 9 mjeseci. Domar Davor nam je još u bolnici, tako da ga svaki vikend netko drugi zamjenjuje, ovaj put su to bili bračni par sa malim Nikolom. Ujutro nas je dočekala magla i lagana kiša, tako da mi se nije dalo ići na vrh Obruča. Zanimljivo je da su taj dan došli planinari i biciklisti iz Klane i Kastva, gdje sam bio prije par dana. Vraćajući se putem 'Pod Planinu' magla se počela dizati i još smo se uspjeli ugrijati suncem koje je ubrzo počelo zalaziti, tako da sam zadnji dio po cesti išao po mraku. Na jednom mjestu je ispred mene istrčalo krdo jelena, malo me pogledali i nestali u šumi. Fotoaparat sam davno bio spremio u ruksak, tako da nemam slika, a i slabo bi se vidjeli u mraku.

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us

CUVAJTE SVOJE SRCE
Umoran si i frustriran...

Iznenada pocinjes osjecati "odredjenu" bol u prsima, koja se pocinje siriti dolje prema ruci i gore prema vilici.

Kako prezivjeti srcani udar kad si sam ???

Srce pocinje kucati nesrazmjerno, pocinje se osjecati nesvjestica, imas svega 10 sekundi vremena, prije nego padnes u nesvjest.

Sto uciniti ???

Odgovor:

Ne panici, vec pocni vrlo snazno i neprestano kasljati. Treba duboko udahnuti prije svakog zakasljaja, kasalj mora biti dubok i produzen i izvodjen duboko iz prsnog kosa.

Udah i kasalj moraju se smjenjivati svake 2 sekunde bez prekida dok pomoc ne stigne ili dok srce ponovo ne pocne normalno kucati.

Duboki udah dovodi kisik u srce a kasalj pokreti stisnu srce i odrzavaju cirkulaciju u krvi. Stiskanje
srca takodjer pomaze u obnovi normalnog ritma. Na taj nacin, zrtve srcanog udara, mogu stici do bolnice.

/ Napomena: clanak objavljen u 240 broju lista Jurnal of general hospital rochester. /

preneseno sa budan.blog.hr




- 10:05 - Komentari (49) - Isprintaj - #
Dobro jutro...još bolji dan...e u mojim mislila si i kad me nema ti..težko je sa komenti....krasne si opet stavio slike..a ta logarska koče je divna....poljubček iz Ljubljane........... (pegica 14.11.2006. 04:52)

Samo da mahnem iz tmurne Slavonije... (Zrno gorušicino 14.11.2006. 08:48)

dobro jutro
kod tebe izgleda fantasticno
kod mene opet kisa
pozz (LOTOS 14.11.2006. 10:44)

eto ja masem s druge strane Jadrana i divim se krasnim slikama. Bas je lijepo baviti se planinarenjem, ali to nije za mene (na zalost). A ovaj planinarski dom izgleda kao kucica Ivice i Marice. So cute! Mah-mah lj.s.J. (MENTINA 14.11.2006. 12:46)

mi smo za slijedeći vikend namjeravali u tvoje krajeve - Obruč, Fratar, Snježnik, ali smo savjetovani da pričekamo proljeće. možda je i bolje tako, da izbjegnemo tu magluštinu. iako bi rado naletio na krdo jelenova, pa makar i u mraku :) (Da_Vinci 14.11.2006. 12:47)

kad sam vidjela prvu fotku podsjetilo me na jedan dio Šar planine, pa me ulovila nostalgija...
stvarno je divna ta priroda...
i sigurno je predivno vidjeti toliko konja na otvorenom u prirodi...
lijepi pozdrav iz sunčanog Zagreba (brunhilda 14.11.2006. 12:47)

Hej, pa jučer sam gledao ovdje dva puta...mora da me firefox laže...
Lijepe slike, kao što sam već navikao vidjeti na tvom blogu...pozdrav! (misko 14.11.2006. 13:29)

@pegica, nekad i meni ne prima komentire. A kuća se još malo proširuje.
@Zrno gorušicino, ovdje malo oblačno, malo sunčano
@lotosica, kažu kod nas cijeli tjedan toplo sa malo kiše ponegdje
@mentina, lijepo ga je vidjeti kad se dođe mokar i umoran, a lijep je inače
@Da_Vinci, mislim kako će vrijeme još neko vrijeme biti dobro, a zimi je ovdje jako lijepo
@brunhilda, sjećam se Šare, ima slične livade koje su bile prošarane snijegom
@misko, nešto i meni nije sve u redu sa FF i izbacuje mi. Važno da smo mi dobro (gogoo 14.11.2006. 14:06)

Kad smo još živjeli na selu, ispod kuće sam imala predivan pogled i to je jedino za čim žalim. S balkona je padao na šumu, a s terase u dvorištu na - padinu s oranicama, mali potok, put, pa opet na brijeg, pa malo dalje na Kalnik, a kad je bilo čisto nadzirala se i Medvjednica. Kad se pobrao kukuruz, cijelu jesen i zimu posve blizu su nam dolazile srne, pretrčavali zečevi. Imam bezbroj slika, jer mi je fotić bio uvijek "spreman". Planinarski dom ti je kao u priči. Želja mi je u ovakovoj kućici provesti Božićne i Novogodišnje blagdane, onak uz drva, zdravu hranu i dobro vino...Pozdrav (danas je toplo kao da dolazi proljeće, samo me pogled na otpalo lišće vrati u realnost), :))) (blog bijesne domaćice 14.11.2006. 14:09)

uvijek sam volio navratiti na hahlic. u narednom postu
posvetiti cu uz pjesmu prilog o kalicima i davoru. pozdrav (** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, d 14.11.2006. 15:28)

Domaru Davoru brzo ozdravljenje i što brži oporavak i povratak na Hahlić!
Pozdrav Ruji preko brda! (@pple 14.11.2006. 16:21)

dragi prijatelju...poslije čitanja tvojih postova ,stvarno se može reći "lakše se diše"
zavidim ti na ljepoti koju vidiš i nosiš u srcu...i zahvaljujem što nam je postovima činiš bližom...
najveći pozdrav ostavljam! (builderica 14.11.2006. 19:46)

Ksenija
Šta reči na tu ljepotu, uživancija u gledanju a mogu zamišljati kako je bilo lijepo i tebi kad gledam fotografije. Tužno je vidjeti spaljeno brdo, sva sreća da se priroda obnavlja. (Zurl 14.11.2006. 20:48)

Ovo ja zovem - ...zastani ...zagrli prirodu, ona će ti uzvratiti ljepotom i darovima ... nastavi ... zastani, zagrli prirodu ... do kada u krug? ... dok dišemo ... i dalje ...
Moj pozdrav ove noći ... (melody 14.11.2006. 20:51)

ova druga fotka mi je predobra... ma sve su divne... :)
vis ti to, netko pogasi pozar i onda baci taj smrk bilo gdje?! al jos je gore vidjeti one izletnike po sumama koji ostavljaju svoje smece okolo... sad sam malo skrenula s teme :) (Gone crazy... Be back soon 14.11.2006. 21:06)

@fanny7, a ća misliš di smo slavili Nove godine, a poslije godišnjice braka i tako to. A jedni se oženili lani baš na vrhu Fratar (1354 m n/m). A selo je zakon, samo da sam pun para, eh. Htio sam ti prigovoriti na kvalitetu sličica, ali neću. Medalja je malo mutna, probaj ponovo ili skeniraj. Pozdraw
@bojko, volio bih jednom tvoju pjesmu dodati uz post. Davor se dobro oporavlja na Sušaku, imao je dvije operacije i čiščenje ugrušaka na glavi. lijepi pozdraw
@pple, veliš nema Hahlića bez Davorove kumpirice i maneštre. Navrati jednom. Pozdraw prek brda
@builderica, hvala, ali nažalost zadnji smo narod u Europi po bavljenju nekim sportskim aktivnostima, inače je prosjek u EU 60-70 %. Ali smo zato najteži. Lijepi pozdraw
@Ksenija, morat ćemo sačekati proljeće da vidimo koliko se obnovila, trava će biti i bolja, ali šume neće biti još dugo, a to znači i veću eroziju tla. Nekad je bilo više šume, ali i manje zaraslog
@melody, zagrli prirodu i uzvratit će. Prognoze sve crnje, ali i svijest je sve veća.
@Gone crazy...Be back soon, bilo je oko 300 vatrogasaca, poslije su kupili opremu, ali još bi se našlo okolo. A smeća svakim danom sve više vidim, pogotovo uz tu požarnu cestu. Nisi puno skrenula. (gogoo 14.11.2006. 21:44)

Kuća je predivna, jedino se malo stresem kad vidim maglu- tako djeluje vlažno i hladno-Brrrrrrrrrrrr. No dobro je da su vani ta krasna drvica, sigurno je toplo unutri, još malo toplog čaja ili kakaa-DIVOTA. Bok. (furuna 14.11.2006. 23:18)

je li ti to malo po grobnickim alpama? googo neumoran si, cestitam (feby 14.11.2006. 23:58)

Vrhunske slike (Orijentacist 15.11.2006. 01:24)

Gogo, ja uzivam doci na tvoju stranicu..Lijepo, navratim sfvaki dan, nema veze sto sam vec bila...ponovo procitam pregledam, prosetam tvojim stazama...hvala ti sto pises ovaj blog...zelim ti lijep i uspijesan dan... (Mirisni tragovi u meni 15.11.2006. 12:30)

Ma, samo ti prigovori, slike su katastrofa, neće mi slibe ni image shack prebaciti skenirane slike, imam ja toliko kvalitetnih fotki - koje sam snimila dok još nije bilo digitalaca, a digitalac smo posudili, pa nam je vraćen sje..., no na kameri imam mirne slike, samo treba instalirati u računalo, pa ih prebaciti...pozdrav (danas kod nas +18) :))) (blog bijesne domaćice 15.11.2006. 14:43)

@furuna, magla nije tako strašna, ali se može zalutati ako se ne pazi. A unutra je bilo toplo
@feby, često sam po Grobničkim Alpama, po dolini Lepenice i oko Novoga. (Ajmo naši !)
@mirisdunje, i ja volim pogledati kad ne mogu u prirodu. Danas je oblačno i vlažno, ali još uvijek toplo
@fanny7, ili daš fotografu da ti sve stavi na CD. Skenirane mogu imati preko 1 mb, pa možda zato neće prebaciti, smanji ih negdje, čak i običan Paint to može, ja radim sa Coreldraw i Corel photo-paint. (gogoo 15.11.2006. 15:39)

Hvala na savjetu, imam ja našeg Jozu (vjerojatno ga znaš, Lovrić, on uvijek fotografira sportska događanja), koji će to za mene, samo moram izabrati dobre. A danas smo Zmaja i ja pokušale instalirati kameru (instalirale smo softver, pa prikopčale USB, jer nemamo još DV kabel), ali nismo ništa uspjele, nešto nam nije jasno...moram zvati nekoga pametnog...pozdrav :) (blog bijesne domaćice 15.11.2006. 19:41)

..glavno da se nisi izgubio u mraku ;) :)) .. (sirenica 15.11.2006. 19:44)

svaki put moja dusa uziva na kratko
u tvojim ljepotama koje nam dajes
hvala ti za to!
zelim ti ugodnu vecer (LOTOS 15.11.2006. 19:55)

Pozdrav i tebi ove ugodne i zvjezdane noći, ... (danasnji dan je bio najtopliji dan mjeseca studenoga koji ja pamtim, ... kratki rukavi šetali su gradom ....) (melody 15.11.2006. 23:12)

krasan krajolik,nije ni čudo da se je tu snimao Winnetou,ako se ne varam,Lijepi pozdrav tebi! (Forza Fiume 16.11.2006. 00:12)

nevjerojatna podudarnost gogoo, sto je davoru, zbog čega je davor u bolnici?
to je ono što se svima nama stalno dešava, slučajnost ne postoji, sve ima svoj slijed zbivanja...

ovo o srcu, samopomoc za slučaj infarkta dobro je da si prenio i na svoj blog.

poozdrav, boro (** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, d 16.11.2006. 08:21)

@blog bijesne domaćice, he, čudi me što Medak ne radi češće karikature o kompjuterima. Mi smo izgubili kabel pa idemo preko čitača kartice. U vezi izrade vizitki mi je pomogao D. Šket, i dao mi je sjekač. Lijepi pozdraw sa skoro ljetnog Kvarnera
@sirenica, po širokom putu je lako u mraku, ali postoje i račvanja, pa tko ne zna...
@LOTOS, drago mi je ako sam nekom probudio želju za poći u planinu. Pozdraw
@melody, kod nas je oblačno, ali zato je i noću toplo. A danas opet viri malo sunca
@Forza Fiume, ne varaš se. U domu je i jedna slika na kojoj se vidi karavana, a u pozadini Grobničke Alpe.
@bojko, Davorić je imao neke hematome i tkivo u glavi i to su mu operirali. Kažu nije zloćudno. (gogoo 16.11.2006. 12:05)

Ovu uputu - što učiniti u predinfarktnom stanju, sam tek sad vidjela...tak je mene strefilo prije dvije godine na Tri kralja, kasno navečer, lupalo mi srce i nekako sam se čudno osjećala...Muž me odvezao na hitnu i tamo mi je naš kardiolog (sad je na žalost otišao u ZG), zatražio sve žive pretrage. Morala sam se na svaku upisati i čekati (!!), imala sam EKG, holter EKG (poludila sam noseći sve te žice 24 sata, još im moraš kupiti i baterije Duracel i ostaviti), pa sam išla na ergometriju i tam hodala na traci...ustanovilo se da sam zdrava (bar što se srca tiće), a muž je zbijao šale na moj račun. No, bar sam prvi put u životu obavila detaljne pretrage...Kod nas je 19 stupnjeva. Pozdrav :))) (blog bijesne domaćice 16.11.2006. 12:49)

... ovo je divno...
da mi sada malo prošetati tamo... (Spuky 16.11.2006. 14:13)

Prepao si me s tim dolje savjetom. Nekoga je čopilo srce ili si usput našao savjet? Mislim, dobro je znati, ali... sad ću osluškivat lupanje srca svog... U "Hahliću" drva spremna za nadolazeću zimu, vidim. Hoće li uopće zime i biti, pored ovakvih ludih temperatura, pitam se... (Pjesma o jednoj mladosti 16.11.2006. 19:27)

@fanny7, možda ti je ošit 'lupao' ili neki mišić imao tikove, ili zbog nervoze, valjda su dali neko objašnjenje. Čudni smo mi, ljudska bića, možemo i preko 8.000 m, i raditi skoro cijeli dan, a životinje ne mogu.
@Spuky, malo je oblačno, ali moguće da su neki vrhovi i iznad oblaka, na suncu, a tad je najljepše
@Pjesma o jednoj mladosti, našao sam usput, a obzirom da nije baš rijetka pojava može nekom spasiti život. Samo bez panike, veseli i aktivni ljudi žive najduže. Još ako su na mediteranskoj prehrani. A drva mora biti u planini. (gogoo 16.11.2006. 20:29)

Hahlic? Jos jedan cilje kojega nisam ostvario! (Vesna i Borut 16.11.2006. 20:37)

Mene požar na Hahliću podsjeća da smo se nekako u to vrijeme počeli čitati. Eto kako nešto tako ružno može donijeti i ponešto dobroga:)
Ovo za srčani udar..paaa, ne treba mi, još ne, ali svakako ću dobro zapamtiti. To je nešto što ne zaboravljam... (ledena 17.11.2006. 08:44)

Nestao si negdje....pozdrav! (misko 17.11.2006. 14:48)

opet predivno. ovaj savjet je odličan, hvala na njemu. pozdrav (u ime... 17.11.2006. 16:44)

dobar blog pogledaj moj (king 17.11.2006. 16:54)

..pozdravcic ti u prolazu! btw. da bih nesto napisala moram dozivjeti.. pa.. ;) (sirenica 17.11.2006. 20:06)

hvala za ovaj korisni savjet
slucajno ako bi srcek pokusao da mi otkaze
a nadam se da nece
zelim ti ugodan vikend (LOTOS 17.11.2006. 23:38)

Dobro je si iskoristio takav lijep suncan dan.
Krdo konja,jesu to divlji konji? (Zvrk 18.11.2006. 01:13)

@borat, razlog više da ga posjetiš, zajedno sa Pakleno i Mudnoj doli.
@ledena, bolje da nam ne treba. A kad zahladi mogao bih nešto o ozeblinama. A danas sam te se sjetio kad sam kopirao skripte u Andrei, i kako nisi znala o kojim se mrljama radi, he.
@misko, nisam, malo po gradu nešto. Sutra ću na trčanje, a u nedjelju u planinu. Pozdraw
@u ime... , nekom će sigurno zatrebati. A kod nas lagana kišica i dalje sipi.
@king, pogledat ću, pozdraw
@sirenica, zato ja stavljam slike, he. Pozdraw sa još uvijek cmoljave Ruje
@lotosica, to je za one koji imaju problema sa srcem, a panika još više pogorša stanje. (gogoo 18.11.2006. 01:15)

još malo prisjećanja na divlji zapad,lijepi pozdrav prijatelju! (Forza Fiume 18.11.2006. 01:50)

Težini nacije pridonosim zdušno, a dragoj sam ženici prvo pročitao uputu o preživljavanju kod infarkta, katastrofa, ali tako je kako je, a za sve smo si krivi sami, to je ono najgore, jer to implicira da bi si i sami mogli najviše pomoći, a to je naravno i najteže, lakše je pratiti tebe i gledati krasne slike koje stavljaš na blog, neovisno što znam da ih je višestruko više memorirano u tvojim sjećanjima. Posebno mi je lijepa ova zalazno nisko oblačna. Moram priznat da mi je odlazak na tvoj blog postao mali ritual. Usprkos milini koje neke blog dame izazivaju u meni, da se mene pita, tvoj bi blog bio u prvih deset najboljih blog.hr-ova, a ti znaš da nisam sklon laskanju. Uistinu lijepo i poticajno, a ta je komponenta posebno vrijedna iskrenog štovanja, a ne samo pukog divljenja. Bravo i hvala. Lijep ti pozdrav i neka te oko i noge služe, na tvoje, a bome i moje veselje. Serbus :) (kiwi-club zadovoljstvom protiv kila 18.11.2006. 12:07)

lijep i uspijesan dan i vikend ti zelim....nadam se da ce ti vrijeme dozvoliti odlazak u prirodu, pa jedva cekam nove fotke i reportazu... (Mirisni tragovi u meni 18.11.2006. 13:28)

..pozdrav ti u ovaj pravi jesenji dan.. kisa lagano sipi.. a u meni milion emocija.. :)) (sirenica 18.11.2006. 13:29)

cuvajte svoje srce je apdejt ili mi je prosli put to jednostavno promaknulo?? U svakom slucaju, korisna informacija.
pozdrav ostavljam ;) (Gone crazy... Be back soon 18.11.2006. 16:39)

@zvrk, nisu baš divlji, imaju vlasnika, ali su tako na ispaši. Pozdraw Otoku
@Forza Fiume, da, Winnetou je i ovuda jahao, kao i uz Plitvičkih jezera i još negdje. Da sad gledaš te filmove, čuo bi ˝Indijance˝ kako govore po grobnički. Možda su i ovi konji...
@kiwi-club zadovoljstvom protiv kila, ova riječ 'zadovoljstvom' je vrlo važna, mi (uglavnom) uživamo više u putu do vrha, nego na samom vrhu, jer kad dosegnemo vrh pitamo se na koji ćemo poslije. Pozdraw
@Mirisni tragovi u meni, kako izgleda, nije neka prognoza, ali priroda je uvijek lijepa, nekad malo ljepša.
@sirenica, dok smo trčali oko Kastva, još nekako, ali kad sam sam se vraćao doma zalila me kiša. A sutra lagano do Ivanščice u Hrv. Zagorju, i kako ono kaže Petrica Kerempuh... Pozdraw sa Ruje (gogoo 18.11.2006. 16:40)

Pozdrav Gogoo, medeki nam još ne kreću na zimsko spavanje...odlazi nam klima k vragu...jučer sam se odvezla do Luga i naokolo preko Novoseljana, bio je lijep dan. Onda sam stala na onom ribnjaku uz šumu i uživala na suncu...baš mi


- 10:05 - Komentari (69) - Isprintaj - #

09.11.2006., četvrtak


Klanjski planinarski put
kucica Rebar Već sam bio prolazio planinarskim stazama oko Klane, uglavnom preko Rimskog zida ili Trstenika za Obruč, dok još nije planinarsko društvo 'Pliš' iz Klane izradilo dnevnik sa kartom i vodičem u koji su uvršteni vrhovi Obruč (1377 m), Pliš (933 m) i Gumanačka (1083 m) te Rimski zid-Limes, Gradina i još neki lokaliteti. Zanimljiva je i stara cestarska kučica Rebar koja može poslužiti i kao planinarsko sklonište. Ovaj put sam krenuo do kaštela Gradine na brdu 15 min od centra Klane, i dalje do vrha Pliš za koji piše da ima 2 h hoda, na kome nisam do sada bio.


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Prije Klane kod mjesta Studena skreće put do ostataka Rimskog zida-Limesa iz 3-4 stoljeća, a otuda se može nastaviti za Obruč i Hahlić ili prema izvoru Rječine. Ovo je opis puta sa kartom.


Image Hosted by ImageShack.us

Dan se približavao kraju pa sam se požurio na 'Pliš' dok me ne uhvati mrak. Lijepo se vidjela Učka i Ćićarija na zapadu, za koju je zalazilo sunce i Obruč na istoku

Image Hosted by ImageShack.us

U blizini Klane se nalazi i zaštićeni prirodni spomenik kulture, jama Gotovž duboka 320 m, u koju ponire klanjska Ričina.



U mraku je kamenje i korijenje stabala dobilo neke čudne oblike. Do vrha Pliš vodi markirani put iz mjesta Lisac i zaseoka Laze, odakle sam došao, a može se doći i od pilane.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Kraj kučice Rebar još se vide na kamenom putu urezani tragovi zaprežnih kola koja su vozila drvo za potrebe brodogradnje.



TVOJA ŠUMA
Hvala ti dragi prijatelj
kaj ćeš me od sada čuvat baš ti
od ognja i smeti.
Do sada su me čuvali naši stari
pa bi bilo grdo da za me više ni edan ne mari.
Kada ti bu teško
pridi počinit va moj hlad,
aš znan da ti je na vrh glave
prišav grad i njegov smrad.
Čuvaj me čistu za one ki te prit za tobu
i navadi jih da va šumi očiste za sobu. (Mario Taučer)




- 12:26 - Komentari (46) - Isprintaj - #