po putu i azimutu

31.08.2021., utorak


Šetnice


U nedjelju lagana tura biciklom do Kastva i Viškova i dijelu šetnica u okolini. Bilo je ugodno za vožnju jer je dan bio više jesenski nego ljetni i uz laganu buru.
U Kastvu se održava Kastafsko kulturno ljeto a glavna pozornica je ovdje u Crekvini.


Jedno od odmorišta na šetnici. Iza Crekvine se nalazi pet e-bicikla za iznajmiti i tko nema svoj bicikl može se provozati, 1h je 20 kn.


Šetnja po dijelu Malikove staze.


Od Kastva sam se odvezao do nedalekog Viškova i mjesta Ronjgi gdje ima mala šetnica 'Putić od miće i vele sopeli' i dosta velika 'Plešivec' kojom se može doći i do Drenove.


Na dijelu šetnice Plešivec staza je više za brdske bicikle i radije sam se vratio nazad za Ronjgi. Jednom sam je prošao cijelu brdskim biciklom sa usponom na vrh Plešivec po kojem se zove cijela šetnica.


Fotke za povećati kako bi se bolje vidjeli detalji. Jedan od ulaza na šetnicu Plešivec kod mjesta Ronjgi i info tabla na Malikovoj stazi iza Kastva.


Poslije doma pirjane gljive sa povrćem i salata.


Križaljkica (koja bi trebala ličiti na četverolist).
Vodoravno:
1. Osamljeni stjenoviti vrh u Ličkom polju (850 m). // Upitna zamjenica.
2. Uzvik u koridi. // (Fr.- njem. slikar i kipar, suosnivač dadaizma, Jean.
3. Općinsko mjesto u Halubju. 4. Po starogrč. mitologiji jedan od sudaca u podzemnom svijetu.
5. Staza uređena za šetnju. 6. Utrka. // Jedno od osjetila.
7. Brit. pjevačica, Rita Sahatciu rođ. u Prištini 1990 g. // Nekad niži turski plemić u Bosni.

Okomito:
1. Dozivanje. // Upitna zamjenica. 2. Suprotni veznik. // Vrh u Švicarskoj 3378 m.).
3. Transena, mrežasta pregrada. 4. Mongolski vladar.
5. Ženska osoba oteta zbog neke iznude.
6. Tekućina u žilama. // Vlak, potez, gutljaj pića.
7. Opatijska planin. obilaznica (kr.). // Potvrdna uzrečica.

I kalendar za rujan.

- 13:31 - Komentari (34) - Isprintaj - #

24.08.2021., utorak


Lagano planinarenje



Nakon Raba posjetio sam mjesto Jablanac gdje je nekad bila trajektna luka a 26 metara iznad razine mora nalazi se planinarski dom Miroslav Hirtz kojeg drži planinarsko društvo MIV iz Varaždina. (Istog imena je i uvijek otvoreno planinarsko sklonište u Bijelim stijenama na visini od 1280 m.n/m koje je nakon obnove proglašeno najljepšim planin. skloništem u Hrvatskoj.) Od ovog doma u Jablancu se može ići u obilazak uvale Zavratnica za koju ovaj put nisam imao vremena.

Do doma se treba uspeti Stubama planinara koje su u početku dosta strme.


Zadnji dio je lakši i izgleda ovako.


Na zidu kod ulaza je i žig.


Ovdje me pozdravio galeb.


Pogled na Jablanac.
Do ovog doma se popnu i turisti jer se može na terasi sa lijepim vidikom pojesti i popiti po pristojnoj cijeni a spavanje je u srpnju i kolovozu 135 kn, za planinare sa plaćenom članarinom iz Hrvatske, Slovenije i BiH 70 kn a iz drugih država 80 kn, kad nema mjesta u sobama stalno otvoreno skloništ za planinare je bez naplate ali treba imati vreću za spavanje ili slično.

Na proširenju uz cestu preko puta crpke goriva na magistrali pozirao mi je mladi zelembać.


U nastavku puta zastao sam kod prirodnog kamenog mosta u Šupljoj dragi nedaleko Živih bunara.


A kad sam već bio i na dosta većoj visini preko mjesta Sveti Juraj do Krasnog i utočišta za medvjede evo i planinarska kuća od planin. udruge Panos iz Kutereva malo iznad odvojka za Kuterevo sa ceste Krasno - Otočac na Poljani, mislim na nešto više od 600 m.n/m. Nije bila otvorena ali se moglo marendati i odmoriti na klupama.


U povratku za Sv. Juraj, Senj i Novi Vinodolski htio sam vidjeti i planinarsku kuću u mjestu Oltari (940 m.) koje spada u grad Senj a drži je planin. društvo iz Siska. Nisam se zadržavao ali jednom bih mogao ovdje i prespavati prije daljeg puta, odavde Zavižan nije daleko.


Kod kuće u Novom jednostavno brzinsko jelo sa tjesteninom od cjelovitog pira i poluinteg. pšen. sa dodatkom sjemenki konoplje uz pastu od zelenih maslina i maslin. ulje i naravno uz miješanu salatu. Putem je bilo voće i nešto konzervirano u limenoj i plastičnoj ambalaži.
Najveći problem je nositi dovoljnu količinu vode ali može se obnoviti putem.

Evo i dvije koje se bolje vide povećane klikom. Pogled na planinarski dom u Jablancu sa trajekta za Rab i dio planinarskih značaka koje se mogu dobiti samo obilaskom planinarskih obilaznica i pohoda.


Za moždane vijuge ljetna laganica, srdašce u koje uz pomoć slova sa strane treba ubaciti slova od riječi VILA VELEBITA i premetaljke od mjesta kroz koja sam prošao, dva su na moru.

BACAJ LAN
RITALO
TJERAJU SVI

Na jednom stupu sa reklamom na osojnoj strani pred trgovinom gdje sam obnovio zalihe ugledao sam ovog malog neobičnog leptira moljca iz porodice Pterophoridae, perjanice, valjda se odmarao.

Ubrzo ću morati na malo jače planinarenje.
Na Jablanac i canal bajan.
On vidi Velebit i belevi divno.


- 10:01 - Komentari (31) - Isprintaj - #

17.08.2021., utorak


Krasno i Kuterevo



Bio sam više puta u mjestu Krasno, obično kad sam išao na Zavižan i druge dijelove Velebita ali još nisam na blagdan Velike Gospe. Svetište majke Božje od Krasna na ovaj dan posjećuju mnogi a nekad je bilo najveće marijansko svetište u Hrvatskoj.



Bilo je puno raznih štandova sa suvenirima, ugostiteljskom ponudom pa i bižuterijom kako to inače bude na ovakvim mjestima. Kad već imam ličke čarape mogao bih nabaviti i kapu.


Ličani su jaki (u prosjeku najteži u Hrvatskoj) ali ima zera jači Ličan.


Nastavljam za mjesto Kuterevo gdje se nalazi poznato utočište za medvjede koji se ne mogu održati u divljini.


Jeste li za medotaciju?


Blizu ograđenog terena za medvjede ima i konja.


Medo voli jagode.


Bilo je dosta vruće i odrasli veliki medvjedi su se sklonili u hladovinu
šumice i nastambe i nisam ih vidio ali mlađi su bili radoznaliji i prošetali livadom čupkajući neko bilje.



Bio je još jedan veći od ovog ali se šetao nešto dalje i nisam ga dobro snimio.



Poslije doma jedna lagana maneštra za toplije dane (crvena leća, krumpir, mrkva, peršin, celer, paprika, češnjak, tikvica, krastavac... , na kraju dodana pasir. rajčica i maslin. ulje.) a bilo je i sira škripavca i raznih salata.


Križaljkica talijanka sa tri crna polja i tri pojma bez opisa.
Vodoravno:
? . 2. Vrst zanimanja, npr. računalni. ? . 4. Vrst ribarske mreže. / Muško ime, pjevač Kershaw. ? . / Reper Cube (engl. led). 6. One-stop-shop. / Jači protok vode iz cijevi.

Okomito:
1. Mjesto na poluotoku Pelješcu blizu Orebića. 2. Benigna vrst izrasline na nepcu. 3. Čišćenje organizma od otrova. 4. Gužva, šušur. 5. Ljutnja, srdžba. // Rimski 1000. 6. Vrst polimera, vinil. 7. Deva od milja, mala deva. 8. Pripadnik grupe američkih domorodaca (frizura!).

I malo za ljubitelje premetaljki.
DJED MI VEĆI
EVO UTRKE
NARKOS
PRVA KIŠ'CA

Dvije fotke za povećati.


Ove medvjede možete dirati.


O MEDO I MI ODEMO.

Dodatak

Evo i nagrada.





- 15:00 - Komentari (35) - Isprintaj - #

10.08.2021., utorak


Standar i Plomin 2



Dijelom ponavljam post iz 2015. g. u ovo doba kad sam išao na vrh Standar između Plominskog zaljeva i Labina jer se na tom postu više ne vide fotografije zbog promjene imena bloga ali kad se u nazivu slike umjesto starog stavi //blog.dnevnik.hr/ime bloga/ ponovo budu vidljive. Nadam se u ovom mjesecu ponovo posjetiti Istru.

Uspon na Standar (474) može se započeti iz Labina preko Ripende ili iz Plomin Luke preko napuštenog zaseoka Veselici do kojeg vodi šumska cesta, pogodna za brdske bicikle. Od zaseoka ide novija bijela cesta nalik na makadam do nekoliko odašiljača na travnatoj zaravni, od koje se za oko 10 min dođe do vrha Standar.

Prelazak preko mosta u Plomin Luci koja je zapjenjena od vode koja služi za hlađenje TE Plomin.


Morska voda se dovodi preko korita (ispod kojeg prolazi markirani put za Standar), i nakon hlađenja pogona TE vraća se u Plominski zaljev (zato je more u zaljevu nešto toplije).


Livada prije vrha od koje se može prema jugu doći do vidikovca nad zaljevom, a markirani put za vrh vodi lijevo, otprilike prema zapadu.


Pogled sa livade na vrhove Učke.


Na vrhu.


Vidi se dio Labina.


Povratak u stari Plomin, antičku Flavonu gdje treba odmoriti uz pogled na Plominski zaljev. (Žig IPP-a je u restoranu Dorina).


Plomin Luka je oko 170 m niže.


Termoelektrana "Plomin" sa dimnjakom je najviša građevina u Hrvatskoj (341m).


Radioaktivna šljaka iz TE Plomin 1

Do početka 1990-tih godina koristio se domaći ugljen (antracit iz Istre, lignit i smeđi ugljen s Dinarida) s visokim postotkom sumpora (10 % do 14 % ) i prirodnom radioaktivnosti, tako da je nastala radioaktivna šljaka, kao posljedica povišene radioaktivnosti raškoga ugljena. Uz termoelektranu na površini od 120 000 m2, ima oko milijun tona šljake i pepela. Dolazilo je do rasipanja i raspršivanja pepela i šljake vjetrom i oborinama.

1990-tih počelo je prekrivanje dijelova odlagališta zemljom (oko 60 cm zemlje i više). Krajem 1990-ih počela sanacija, nanošenje zaštitne folije ispod i iznad otpadne šljake i pepela, od prekrivanja zemljom i sustavne izgradnje rubnih kanala i kolektora za odvod oborinskih voda. Utjecaj tehnološki povišene prirodne radioaktivnosti na odlagalištu pepela i šljake sveden je na vrijednost prirodne radioaktivnosti u tlima. U ugljenima koji se danas rabe u termoelektrani, sav je otpad prikladan za uporabu u graditeljstvu i cementnoj industriji. (izvor Wikipedia).


Šetnja starim Plominom u kojem ima i ruševnih kuća.




Radi se na sanaciji nekih dijelova.


Zvonik crkve sv. Jurja Starog iz 11. st., poznata po kamenoj ploči sa kasnoantičkim prikazom Silvana i glagoljskom natpisu.


Fotke za povećati: pogled na Standar iz Plomina i kolaž iz stare Flavone.





Ne će me biti par dana pa evo jedna veća križaljka skandinavka koju sam sastavio zajedno sa blogerom @Nene i objavljena je u enigm. listu Feniks, može jedan samo gornji dio a drugi donji.


I jedna pomicaljka gdje se u okomitim stupcima kriju dvije ljekovite biljke koje sam malo i nabrao kod uspona na Radeševo i Snježnik i spomenute su u prošlom postu.
POSKOK
ŠTAKOR
MUFLON
ULTIMA
TIAMIN
SRETNO
ARNIKA
PIONIR
VLAKNO

Zajutrak mi je često voćni a za ručak može nekad i ovako pečene gljive i povrće uz neku svježu miješanu salatu.


- 12:00 - Komentari (26) - Isprintaj - #

02.08.2021., ponedjeljak


Platak i Snježnik



Lijep dan u subotu je trebalo iskoristiti za malo jaču šetnjicu jer je najavljeno poslije nekoliko kišnih dana.
Pogled sa dijela skijaške staze Radeševo na livadu Platak po kojoj se zove čitav skijaški kompleks.


Oko livada Platak i Pribeniš su vrhovi Jasenovica, Sleme i Radeševo kao i Snježnik (1506 m.) do kojeg se može doći za oko uru i kvarat.


Između Radeševa i Snježnika na otvorenim dijelovima uz stazu bilo je puno ljekovitih biljaka gospine trave i gospinog trna.


Tik pod vrhom Snježnika rododendron.


U ovo doba je puno runolista po kojima je Snježnik poznat.



Ovdje je više runolista nego na Risnjaku.


U povratku sam vidio na parkingu preko puta ulaza u vikend naselje koje zovemo Mali Platak info tablu za noviju šetnicu i dijelom sam je istražio. Šetnica je edukativna i nazvana je "Vučja stopa" ali ne radi se o biljci koju još zovemo koren šuplji, lat. Aristolochia, nego o stopi, tragu vuka.
Pogled preko škrapa po kojima treba oprezno hodati na Guslicu i Međuvrh. Lijevo dolje na slici lincura, žuta sirištara (encijan), zaštićena biljka.

Pogled na Grobničko polje ispod.


Četiri fotke koje se mogu povećati klikom. Pogled na vrh Snježnika (vidi se planinar na grebenu) i Kamičinu (Kamenjak).


Runolisti i pogled sa Snježnika na Guslicu i udaljeni Snežnik u Notranjskoj u Sloveniji.


Još jedan runolist na priznanju Hrvatskog planinarskog saveza koji sam dobio pred dosta godina. (trebao bih se jače aktivirati za još jedno). I jedna od oznaka sa natpisom u obliku piramide na ovoj maloj obilaznici.


Doma za obrok blitva i krumpir sa miješanom salatom i maslin. uljem.


Evo i malo premetaljki sa prigodnim pojmovima, dvije poznate biljke i tri vrha oko Platka.
AŠOV DERE.
NINO KARTA.
SI CUGAL ?
TRULI NOS.
VIJENAC OSA.

Lagana talijančica sa dva crna polja bez jednoslova i dvoslova.
Vodoravno:
1. Odvođenje ispušnih plinova. 2. Pokvarenjak, ljigavac.
3. Voda sa ugljičnom kiselinom. 4. Zabava, tulum.
5. Pospano, zaneseno. 6. Biljka iz porodice lozovki (lat.). 7. Bilo kako.

Okomito:
1. Pritok rijeke Lene u Rusiji. // Koliko ih god ima.
2. Vrh iznad Platka. 3. Figura u baletu, okret u nekim sportovima.
4. Radnik koji prebacuje normu. 5. Konj u pjesmama, at (turc.). // Osman od milja.

Uz livadu Platak se nalazi i kućica u kojoj dežuraju uvježbani spašavatelji HGSS-a, nastojte da vam ne treba njihova pomoć.


Dodatak

Kalendar za kolovoz.




- 09:30 - Komentari (37) - Isprintaj - #