Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Lagano planinarenje




Nakon Raba posjetio sam mjesto Jablanac gdje je nekad bila trajektna luka a 26 metara iznad razine mora nalazi se planinarski dom Miroslav Hirtz kojeg drži planinarsko društvo MIV iz Varaždina. (Istog imena je i uvijek otvoreno planinarsko sklonište u Bijelim stijenama na visini od 1280 m.n/m koje je nakon obnove proglašeno najljepšim planin. skloništem u Hrvatskoj.) Od ovog doma u Jablancu se može ići u obilazak uvale Zavratnica za koju ovaj put nisam imao vremena.

Do doma se treba uspeti Stubama planinara koje su u početku dosta strme.



Zadnji dio je lakši i izgleda ovako.


Na zidu kod ulaza je i žig.


Ovdje me pozdravio galeb.


Pogled na Jablanac.
Do ovog doma se popnu i turisti jer se može na terasi sa lijepim vidikom pojesti i popiti po pristojnoj cijeni a spavanje je u srpnju i kolovozu 135 kn, za planinare sa plaćenom članarinom iz Hrvatske, Slovenije i BiH 70 kn a iz drugih država 80 kn, kad nema mjesta u sobama stalno otvoreno skloništ za planinare je bez naplate ali treba imati vreću za spavanje ili slično.

Na proširenju uz cestu preko puta crpke goriva na magistrali pozirao mi je mladi zelembać.


U nastavku puta zastao sam kod prirodnog kamenog mosta u Šupljoj dragi nedaleko Živih bunara.


A kad sam već bio i na dosta većoj visini preko mjesta Sveti Juraj do Krasnog i utočišta za medvjede evo i planinarska kuća od planin. udruge Panos iz Kutereva malo iznad odvojka za Kuterevo sa ceste Krasno - Otočac na Poljani, mislim na nešto više od 600 m.n/m. Nije bila otvorena ali se moglo marendati i odmoriti na klupama.


U povratku za Sv. Juraj, Senj i Novi Vinodolski htio sam vidjeti i planinarsku kuću u mjestu Oltari (940 m.) koje spada u grad Senj a drži je planin. društvo iz Siska. Nisam se zadržavao ali jednom bih mogao ovdje i prespavati prije daljeg puta, odavde Zavižan nije daleko.


Kod kuće u Novom jednostavno brzinsko jelo sa tjesteninom od cjelovitog pira i poluinteg. pšen. sa dodatkom sjemenki konoplje uz pastu od zelenih maslina i maslin. ulje i naravno uz miješanu salatu. Putem je bilo voće i nešto konzervirano u limenoj i plastičnoj ambalaži.
Najveći problem je nositi dovoljnu količinu vode ali može se obnoviti putem.

Evo i dvije koje se bolje vide povećane klikom. Pogled na planinarski dom u Jablancu sa trajekta za Rab i dio planinarskih značaka koje se mogu dobiti samo obilaskom planinarskih obilaznica i pohoda.


Za moždane vijuge ljetna laganica, srdašce u koje uz pomoć slova sa strane treba ubaciti slova od riječi VILA VELEBITA i premetaljke od mjesta kroz koja sam prošao, dva su na moru.

BACAJ LAN
RITALO
TJERAJU SVI

Na jednom stupu sa reklamom na osojnoj strani pred trgovinom gdje sam obnovio zalihe ugledao sam ovog malog neobičnog leptira moljca iz porodice Pterophoridae, perjanice, valjda se odmarao.

Ubrzo ću morati na malo jače planinarenje.
Na Jablanac i canal bajan.
On vidi Velebit i belevi divno.



Post je objavljen 24.08.2021. u 10:01 sati.