po putu i azimutu

27.07.2021., utorak


Malo i po Cresu



Cres je naš najveći otok ali nema gužve kao na susjednim otocima Krku i Lošinju i volim ga posjetiti, ne samo ljeti.

A i volim se voziti brodom.


Na Cresu se mogu osim puno ovaca sresti i jelenja divljač i divlje svinje koje su donešene zbog lovnog turizma što nije baš ispalo dobro kao što alohtono inače tako bude. Vidio sam iz blizine košutu sa dvoje teladi, jedno je bilo manje plašljivo.



Dosta si snimao, grem ća.


Bilo je i raznih kukaca a ovi veliki kornjaši mi nisu naudili, najviše problema su stvarali mravi i komarci.


Pješčana plaža za odmor.


Do vrha Sis (639 m., lokalno Šiš) ima od parkinga kod križanja za mjesto Beli oko pola ure hoda i mnogi se i turisti odluče za uspon.


Lijep je pogled sa uspona.


i dvije fotke koje se mogu povećati kako bi bile veće. Mislim da je ovo ženka jelenka čije škarice su puno opasnije kod ugriza od velikih ali puno slabijih rogovlja mužjaka. I pogled na vrh Sis sa oznakom na početku ceste za Beli 'Route 66' gdje nisam odmah shvatio zašto je stavljena (inače znam za onu američku) i zato nagradno pitanje što znači 66km na otoku Cresu. Istrani će znati i kuda vodi cesta D66 kojom sam se uglavnom vraćao doma.


Mora se nešto i pojesti, pogotovo svježe i evo prijedlog za dvije salate.

A nakon šetnje i plivanja treba nešto i proteinsko, evo sir domaći škripavac i humus sa dodacima. Za one koji nemaju toleranciju na laktozu (a tokom godina pada tolerancija što može jako naštetiti) umjesto sira može tofu ili nešto drugo .


Neka i malo enigmatike a za ležanje na plaži dobro je nabaviti neki bolji enigmatski list.
Lagana premetaljka za početnike gdje se u tri uzastopna okomita stupca kriju tri poznata creska naselja od četiri slova.
COBURN
KORSET
GEOLOG
SRIJEM

Križaljkica 'srdašce' gdje se uz upisana slova sa strane treba upisati slova od riječi ARGONAUTI a što su bili Argonauti prema legendi vjerojatno znate.


I za ljubitelje 'talijanki' koja je sa tri crna polja bez jednoslova i jednim pojmom bez opisa koji je zajedno sa 1. vodoravno i 8. okomito vezan uz otok Cres.
Vodoravno:
1. ? Zajedno sa 8. okomito. 2. Porijeklo, pedigre. 3. Brižni, pažljivi (kao pridjev nije baš korektan pojam u križaljkama.) 4. Žena koja drži do sebe ili igra na ploči. // Vrh na otoku Cresu. 5. Žen. ime, varijanta Evelyn, am. glumica Arden. // Jelovnik (fr.) 6. Mjesto u Istri (8 km sjeveroistočno od Poreča, sirana Špin). // Rupa u zemlji ili slično za čuvanje krumpira.

Okomito:
1. Često jelo od više vrsta riba u primorju. 2. Gruzijski šahovski velemajastor, Baadur.
3. Vrst sira porijeklom iz Nizozemske. 4. Može biti i vinova. 5. Kratica za 'Organizacija sportskih ribolovaca' (ne volim baš kratice ali olakšavaju rješavanje.) // Kratica za Mount. 6. Manje brzo plovilo. 7. Divljač koja se lovi. 8. Vidi pod 1. vodoravno.

Na otoku Cresu se često može vidjeti bjeloglavi sup u letu i evo ovdje nekoliko marki na tu temu.







- 22:45 - Komentari (35) - Isprintaj - #

20.07.2021., utorak


Lopar
Ponovo sam se zaželio okupati na nekoj pješčanoj plaži i lagano proći dio staze Rab trekinga koji sam prošao pred dosta godina gdje smo prvo napravili krug oko poluotoka Lopar, veći dio uz obalu a zatim tri puta prešli greben Kamenjaka i nakon uspona na najviši vrh Kamenjaka vratili se na Rajsku plažu na Loparu.

Lopar je uglavnom građen od eocenskih lapora i pješčenjaka, ima puno pješčanih plaža i zanimljivih oblika stijena. Ovakvih pješčenjaka je najviše na sj. dijelu poluotoka, na suprotnoj obali od kampa 'Zidine'.



Na ovim stijenama još ima algašica cijanobakterija koje su ovdje milijune godina. Otočić Školjić i otok Sv. Grgur (Šagargur).


Đir oko poluotoka malo po obali malo po moru a na jednom mjestu gdje sam htio kratiti između dvije uvale probijao sam se kroz teže prohodnu šumu. Iznad se vidi najviši vrh otoka Raba, Kamenjak ili Straža (410 m).


Malo hodanja i malo kupanja.


U uvali Dubac sreo sam bijelu čaplju.


Valići od pijeska. Najljepše plaže su mi Dubac i Sturič jer imaju i dosta hlada.


U uvali Podšilo ostaci rimske peći gdje su radili opeku.


Pijeska kao u pustinji.


Par fotki koje se bolje vide nakon povećanja, brzo se otvaraju. Pogled na Goli otok i velebni Velebit iznad i na dio jedne od plaža.


Šetnja i po geoparku sa info pločama. Vidite li zeku na stijeni?


Nakon puta pirjane gljive vrganji i paprika sa kuhanom crnom lećom.


I malo premetaljki gdje se kriju dvije loparske plaže, dva vrsta tla (može i poluotok) i jedna biljka.
CITRUS (C=Č)
LOŠ IPOD
PIKAJ SE
POLAR
RITAM

Bilo je puno mirisne mirte u cvatu.



- 12:00 - Komentari (24) - Isprintaj - #

13.07.2021., utorak


Uz vodu i more



Na putu za Novi V. krenuo sam ponovo preko G. Jelenja, doline Lepenice, dijela Gorskog kotara oko Fužina i kroz Bribirsku šumu.
Kratko zadržavanje kod izv. doma uz potok Lepenica pod Tuhobićem gdje je puno ugodnije kod ovih vrućina.


Bilo je u tijeku i piljenje drva jer je ovdje i u ranu jesen dosta hladno noću a imali su i čuvara koji me samo njuškao.


Prolazim i kraj umj. jezera Lepenice u kojem sam se nekad i okupao.


Nastavljam uz jezero Bajer oko kojeg ima lijepa šetnica.


Posjet i svetištu Majke Božje snježne u Ličkom polju gdje ima i klupa za odmoriti.


Odavde je i lijep pogled na Risnjak.


U Novom šetnja uz more, bilo je dosta kupača. Ponovo uz ostatke stare utvrde Lopar sa pogledom na otočić San Marino a poslije ću i do poluotoka Lopar na Rabu gdje također ima naziva po San Marinu.




Dvije fotke koje se mogu povećati. Pogled iz Ličkog polja na Snježnik i Risnjak i Fužine preko jezera.


Za ručak rižoto sa gljivama sa malo kaponate od melancana, masline, maslin. ulje, začini... i uvijek dobro došla salata.



Malo i enigmatike. Križaljkica bez jednoslova i dvoslova sa tri crna polja u redu.
Vodoravno:
1. Hodač po planinama. 2. Potok, dolina i umj. jezero u Gorskom kotaru.
3. Upala limfnih čvorova. 4. Odrasla žena za djecu, tetka od milja. // Njemački filozof i filolog, Georg Anton Friedrich, (1778. – 1841.). 5. Ime arap. porijekla, žensko Anida. // Glasanje magarca, rev. 6. Određena točka, obično sa oznakom visine u planini. // Mađarski fizičar i šahist, Arpad Emmerich, izumitelj Elo rejting sustava (1903. - 1992.).

Okomito:
1. Livada iznad Grobničkog polja po kojoj je prozvan skijaški kompleks.
2. Ovih dana je suprotno od ovog. 3. Volja za jelom, tek. 4. Žensko ime, puno češće u muškoj varijanti. 5. Ostali, drugi. 6. Zakivanje nitnama. 7. Analgetik i antipiretik, sličan aspirinu. 8. Muško ime (srp. pisac Petrović, 1898. - 1949.).

I dvije premetaljke.

KANALIĆ i (Ć=Č)
CAPELINE
osvježenje
sada čine.

Cvrčci su neumorno cvrčali i na čvorovima črne smrče i na granama črnog hrasta črnike. Mislim da je ovo kukuljica iz koje je izašao cvrčak (ili još nije?), vidio sam ih još.


- 23:23 - Komentari (27) - Isprintaj - #

05.07.2021., ponedjeljak


Zora na Učki 3




Planirao sam ići na još jedan noćni uspon na vrh Učke koji tradicionalno organizira PD Kamenjak u spomen na Avelina Ćepulića koji je s prijateljima izveo prvi noćni uspon na Učku 4.7.1852. te ga opisao u časopisu "Neven" nekoliko dana poslije.


Bili su najavljeni i astronomi sa teleskopima ali baš u vrijeme pohoda bila je jaka kiša čak i sa grmljavinom i nije se moglo uživati u izlazu sunca i pogledima i tako sam odustao od uspona.


Sjetit ću se kroz slike prijašnjih pohoda "Zora na Učki". Pogled sa vrha malo prije izlaza sunca.


Na vrhu Učke Vojaku čeka se u jaknama i kapama ali nakon što sunce izađe na istoku bude odmah i svjetlije i toplije.


Sunce izlazi prividno blizu vrha Guslice a desno se vidi Snježnik.



I povratak nazad.



Jedna fotka za povećati.


Nešto od jela ovih dana.

Tjestenina od cijelog zrna pira i od riže, tartufata, pasata od pomidora, maslin.
ulje, kapari... , i miješana salata.

Križaljkica "srdašce" u koju treba upisati 10 slova od riječi ZORA NA UČKI tako da se uz slova sa strane dobiju poznate riječi. Kako bi bilo malo teže nisam stavio sva slova ali ima više mogućnosti.


Za početnike nekoliko premetaljki u kojima se kriju četiri vrha na Učki.
BAJDO
JAKOV
SILOS
ŠKOVACI.

Kalendar za srpanj.



I leptir crna medonjica koji se može vidjeti na Učki.








- 19:45 - Komentari (38) - Isprintaj - #