po putu i azimutu

27.07.2021., utorak


Malo i po Cresu



Cres je naš najveći otok ali nema gužve kao na susjednim otocima Krku i Lošinju i volim ga posjetiti, ne samo ljeti.

A i volim se voziti brodom.


Na Cresu se mogu osim puno ovaca sresti i jelenja divljač i divlje svinje koje su donešene zbog lovnog turizma što nije baš ispalo dobro kao što alohtono inače tako bude. Vidio sam iz blizine košutu sa dvoje teladi, jedno je bilo manje plašljivo.



Dosta si snimao, grem ća.


Bilo je i raznih kukaca a ovi veliki kornjaši mi nisu naudili, najviše problema su stvarali mravi i komarci.


Pješčana plaža za odmor.


Do vrha Sis (639 m., lokalno Šiš) ima od parkinga kod križanja za mjesto Beli oko pola ure hoda i mnogi se i turisti odluče za uspon.


Lijep je pogled sa uspona.


i dvije fotke koje se mogu povećati kako bi bile veće. Mislim da je ovo ženka jelenka čije škarice su puno opasnije kod ugriza od velikih ali puno slabijih rogovlja mužjaka. I pogled na vrh Sis sa oznakom na početku ceste za Beli 'Route 66' gdje nisam odmah shvatio zašto je stavljena (inače znam za onu američku) i zato nagradno pitanje što znači 66km na otoku Cresu. Istrani će znati i kuda vodi cesta D66 kojom sam se uglavnom vraćao doma.


Mora se nešto i pojesti, pogotovo svježe i evo prijedlog za dvije salate.

A nakon šetnje i plivanja treba nešto i proteinsko, evo sir domaći škripavac i humus sa dodacima. Za one koji nemaju toleranciju na laktozu (a tokom godina pada tolerancija što može jako naštetiti) umjesto sira može tofu ili nešto drugo .


Neka i malo enigmatike a za ležanje na plaži dobro je nabaviti neki bolji enigmatski list.
Lagana premetaljka za početnike gdje se u tri uzastopna okomita stupca kriju tri poznata creska naselja od četiri slova.
COBURN
KORSET
GEOLOG
SRIJEM

Križaljkica 'srdašce' gdje se uz upisana slova sa strane treba upisati slova od riječi ARGONAUTI a što su bili Argonauti prema legendi vjerojatno znate.


I za ljubitelje 'talijanki' koja je sa tri crna polja bez jednoslova i jednim pojmom bez opisa koji je zajedno sa 1. vodoravno i 8. okomito vezan uz otok Cres.
Vodoravno:
1. ? Zajedno sa 8. okomito. 2. Porijeklo, pedigre. 3. Brižni, pažljivi (kao pridjev nije baš korektan pojam u križaljkama.) 4. Žena koja drži do sebe ili igra na ploči. // Vrh na otoku Cresu. 5. Žen. ime, varijanta Evelyn, am. glumica Arden. // Jelovnik (fr.) 6. Mjesto u Istri (8 km sjeveroistočno od Poreča, sirana Špin). // Rupa u zemlji ili slično za čuvanje krumpira.

Okomito:
1. Često jelo od više vrsta riba u primorju. 2. Gruzijski šahovski velemajastor, Baadur.
3. Vrst sira porijeklom iz Nizozemske. 4. Može biti i vinova. 5. Kratica za 'Organizacija sportskih ribolovaca' (ne volim baš kratice ali olakšavaju rješavanje.) // Kratica za Mount. 6. Manje brzo plovilo. 7. Divljač koja se lovi. 8. Vidi pod 1. vodoravno.

Na otoku Cresu se često može vidjeti bjeloglavi sup u letu i evo ovdje nekoliko marki na tu temu.







- 22:45 - Komentari (35) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.