po putu i azimutu

25.08.2020., utorak


Vinodol i Korčula



Kratki posjet Vinodolu koji ću ponoviti i ovog vikenda i nekoliko sličica od planinara koji su posjetili južne jadranske otoke, Korčulu i Mljet i poluotok Pelješac, kad već nisam mogao biti s njima .

Obično stanem kod Tribaljskog jezera.


Šetnja kroz labirint ljubavi od grmova lovora uz rijeku Dubračinu nadomak Crikvenice


Šetnja i po zanimljivim uličicama Novog Vin.


Košnja trave i rezanje viška bršljana u donjem vrtu.


Povratak iz Novog preko Bribirske šume uz odmor kod planin. doma Vagabund.




Bilo je dosta gostiju i potražio sam mirno mjesto na livadi iza doma.


Tuda je trčao i jedan veseli pas od izletnika koji su se smjestili na nešto daljoj klupici.


Na zidu doma putokazi za obližnje vrhove, a odavde su najbliži Zagradski vrh i Viševica.


Jedna mala križaljkica talijanka sa šest zemljopisnih pojmova, nadam se lako rješiva.
Vodoravno:
1. Zadnji dio tijela kod insekata, abdomen. 2. Mjesto na otoku Korčuli. 3. Nog. klub iz Milana a i iz Zaprešića. 4. Upitna zamjenica u primorju. // Lino Červar. 5. Nadimak st. tal. glumice Mirande. // Uran. 6. Država u juž. Aziji između Kine i Indije sa najvišim vrhovima Himalaje. 7. Turističko mjesto u Švicarskoj sa skijaškim terenima.

Okomito:
1. Malo mjesto na otoku Cresu, između Valuna i Lubenica. 2. Jedan od naziva za elektropokretač na vozilima, orig. njem. anlasser. 3. Krat. za dativ. // Nacional. park i vulkan na filipinskom otoku Mindanao (2954 m). 4. Majmun hvatač. // Prvak. 5. Otok u Jadranu.

I jedna pomicaljka gdje će se u okomitim stupcima pronaći jedan jadranski otok i poluotok gdje su bili planinari PD Kamenjak od 4. do 8. kolovoza.
KOKPIT
POEZIJA
TRLJICA
POČETAK
KRLJUŠT
BAKALAR
TERACA

Mora se nešto i pojesti, za prvu ruku pirjani mladi kupus bez prisiljavanja sa malo repe, mrkve, kaparima, pasir. rajčicom, maslinama, puno začina i maslin. ulja.


Evo i par fotki od Damira Jelića, jednog od vodiča sa višednevnog izleta po Korčuli, Mljetu i Pelješcu. Mislim da je ovo pogled na Velu Luku, nadam se kako će neke blogerice sa ovog otoka to potvrditi.


Ovo je posjet Veloj Spili.


Vinogradi Lumbarde i kušanje vina grk i drugih. (trebao sam biti s njima).


Spust planinara PD Kamenjak sa vrha Sv. Ilija na Pelješcu uz pogled na Korčulu na kojoj sam bio pred dosta godina, a tada sam posjetio i Mljet.


I dvije fotke za povećati kako bi se bolje vidjele: Stolisnik u Bribirskoj šumi i pogled na Novi, Novljansko polje i otok Krk.




- 21:30 - Komentari (29) - Isprintaj - #

18.08.2020., utorak


Mala Kamičina





Kamičina ili Kamenjak (838 m) je lijepa osamljena skupina vapnenačkih strmih stijena na istočnom dijelu Grobnišćine, uz staru cestu Lujzijanu prema Gornjem Jelenju, a vidi se i sa autoputa koji prolazi južno. Šteta je ne stati na parkingu uz cestu i popeti se na najvišu Velu Kamičinu, kao i na nešto nižu, ali i atraktivniju Malu Kamičinu, na kojoj se često mogu vidjeti penjači.
Na putu do Kamičine može se stati kod ovog miljokaza na Cirkulu gdje piše '15 km do Rieke', uz koji su i klupe za sjesti i gledati okolinu, a ima i kemijski toalet. U daljini se vidi planina Obruč.


Ovaj put sam se popeo samo do Male Kamičine do koje vodi skoro ravna i prohodna umjereno strma staza, pred kraj malo strmija. Do ispod stijena došao sam za 20' ali može se lagano za 30'. Putokazi su i predobri, pogotovo ako ste za 'Rock climbing'.


Čuo sam neke glasove a zatim i vidio penjača gore na stijeni. Dok sam se ja penjao dvojica penjača su se spuštali i sreli smo se negdje na pola puta. Kad sam već nekad penjao ove stijene rekao sam to i ovim mlađim penjačima i odmah su me pitali da li sam penjao i sa poznatiim alpinistom Stankom Gilićem. Naravno, rekao sam da jesam, kao i sa drugim starijim penjačima. (Link na sjećanje Stankovih uspona u riječkom 'Principiju'.)
Vjerojatno oni nisu penjali s njime jer je umro pred tri godine ali su sigurno čitali njegove knjižice sa penjačkim uputama.

Penjači se vraćaju kući. Pretpostavljam kako se na njima vide rekviziti koji služe kod penjanja u stijeni.


U stijenama razni oblici.



Pod stijenama je bilo raznog cvijeća, majčine dušice, vrijeska, zečine, plavog kotrljana... a ovo je cvat modre sikavice koju zovu i globus čičak (lat. Echinops ritro, slov. navadni bodoglavec).


Pogled na dio autoceste RI-ZG, u daljini je Medviđak u Liburnijskom kršu koje Vinodolci od milja zovu 'Vinodolskim Alpama', a desno dolje na stijeni pri vrhu Male Kamičine jedno od stalnih osiguranja za penjače.


Ovuda direktno dolje se nije dobro spuštati, bolje okolo.


U povratku prolazim i sa druge strane. Ispod ove stijene se nalazi bunker još od Rupnikove linije u kome se može i bivakirati u slučaju nevremena.


Fotke koje se bolje vide povećane: Mala Kamičina iz daljeg i iz bližeg.


i pogled na Kamičinu sa Grobničkog polja i obratno. Čuo sam motore sa Grobničke piste, ali se ne vide na fotki jer su prebrzi i premali.
Nadam se da će te prolazeći ovom cestom stati i pokušati se popeti barem do ispod stijena Male Kamičine.

Prijedlog za salatu koja je uglavnom iz vrta bez pesticida, dodano balzam. ocat i maslin. ulje.


Ovo će te lako riješiti: koji se rezultat rač. operacija razlikuje od drugih?
2 + 2 x 2 = ?
2 + 2 x 3 = ?
3 + 3 x 1 = ?
4 + 4 : 2 = ?
5 + 2 : 2 = ?

I talijančica bez jednoslova i dvoslova sa tri crna polja:
Vodoravno:
1. Vrst leptira iz por. plavaca, ima plavooki, zeleni...
2. Biljka iz porodice paprati (mn.).
3. Am. glumac John, najpoznatiji jpo ulozi Jessea Katsopolisa u seriji 'Puna kuća'.
4. Kraća varijanta imena Aleksandar.
5. Stariji slov. operni pjevač Božidar (1894. - 1972.), djelovao 25 godina u zagrebačkoj operi.
6. Žensko ime arapskog porijekla, blistava, lijepa (Senia).
7. Ime kan. pjevačice Morissette.
8. Žirant, jamac.

Okomito:
1. Am. soul pjevačica Diana. // Tepih, podmetač.
2. Šupljina u kršu koja naizmjenično izbacuje ili guta vodu (naziv speleo. društva iz Kastva).
3. Čovjek kome je hobi planinarenje.
4. Skupina stijena nad Grobničkim Poljem, Kamenjak.
5. Muško ime, kr. od Adolf, Adil. // Devetnaesto slovo hebr. alfabeta ili lukavac, prepredenjak (tr.).
6. Zvijer planinskih šuma Gorskog Kotara i Kvarnera. // Povećanje, uzrast.


- 12:45 - Komentari (26) - Isprintaj - #

11.08.2020., utorak


Ponovo na Cresu



Nisam bio već godinu dana na Cresu a kako ga gledam svaki dan sa balkona poželio sam se provozati i ponovo proći nekim stazama, a po ovoj vrućini dobro je biti blizu mora.

Cres je dosta visok otok i planinarski je zanimljiv, vrh Sis (639 m) je i u hrv. planin. obilaznici i obično nakon polaska iz Porozine stanem na vidikovcu Križić i popnem se gore.


Pogled sa uspona na vidikovac i raskrižje gdje se odvaja cesta za mjesto Beli i odakle se kreće na Sis. Uspon ide u početku uz suhozid i traje oko 45 min.


Strmo ispod ima nekoliko plaža.


Nakon uspona na Sis provozao sam se do grada Cresa i Osora. Mislio sam se popeti i na Osorščicu na Lošinju ali taj dan je bilo prevruće i otišao sam radije do mora malo se osvježiti.



Mogu se i blizu naselja vidjeti jelenja divljač.


Fotke za povećati klikom: jedna od plaža i pogled na grad Cres sa marinom.


I jedna pomicaljka gdje se u okomitim stupcima mogu pronaći dva mala mjesta na Cresu (jedno je poznato po macmalićima a drugo po glazbenim večerima na klisuri oko 390 m. n/m) i jedan žitelj nekad važnog mjesta.
FOLKLOR
KLISURA
SLOBODA
AMORETO
ZANIMANJE
MASLINIK
GAĆICE
PINELIĆ

Slabo sam jeo po toj vrućini ali sam pio dovoljno vode i jedva sam dočekao doma pojesti povrtnu maneštru sa dosta začina i maslin. ulja, a bilo je naravno i salata.


Ovaj put nisam vidio bjeloglave supove, pa evo za utjehu marke sa supovima.


Dodatak:

I ako se netko poželi okušati u rješavanju križaljkice (ima tri crna polja koja treba pronaći).
Vodoravno:
1. Zimz. biljka penjačica. 2. Žena koja nariče, joče. 3. Vrst sira porijeklom iz Nizozemske. 4. Vojna luka u Splitu. // drugi samoglasnik. 5. Bojno koplje starih Germana. // Free Zone. 6. Gornji, glavni tio tijela. 7. Vodena biljka iz tropskih krajeva, Nelumbo, lotos (mn.) 8. Vidi pod 1. okomito.

Okomito:
1. Zajedno sa 8. vodoravno: ptica koja se gnijezdi na Cresu na liticama visoko iznad mora. 2. Upisano porijeklo, pedigre. 3. Odbaciti (primorski). 4. Životinja sa Anda iz porodice deva. // Nekadašnje Vjesnikovo izdanje u srijedu. 5. Ždrijebe arap. konja. // jedan od kutubanskih jezika na Papua Novoj Gvineji. 6. Navoj na vijcima. // Internet protocol.
- 19:30 - Komentari (31) - Isprintaj - #

04.08.2020., utorak


Merikanski vrtovi




Malo odmor od planina uz šetnju uz more i malo brčkanja. Sunčana i topla nedjelja dovela je puno turista u Opatiju i okolicu, a kupača na plažama mislim samo malo manje nego inače. Khm, morat ću kupiti masku za plivanje.

Plaža u mjestu Ičići puna kupača.


Htio sam posjetiti i Amerikanske vrtove (po opatijski 'Merikanske') koji su ponovo otvoreni lani u travnju nakon što su dosta godina bili zapušteni.
Za ove vrtove je zaslužan Mađar Pal Kuczor koji se obogatio u Americi trgujući segedinskom paprikom i začinima, a u Opatiji se oženio za Hildu von Hortenau, izvanbračnu kćer bečke balerine Marije Schleizer i nadvojvode Otona Habsburškog, nećaka cara Franje Josipa. U čast svoje žene Hilde koja je prerano umrla Mihaly Pal je nastavio uređivanje ovog botaničkog vrta i otvorio ga za javnost uz naplatu ulaza. Ovdje se nalazi puno ruža, kamelija i magnolija, čempresi, ružmarin, vinova loza, mirta..., kao i razno egzotično bilje, kamforovac, eukaliptus, australska agava i drugo.

Prolazi se i uz male Vasanske vrtove koje je netko napravio na svom posjedu uz cestu.


Do vrtova se može doći za 5-10 min. od plaže na Slatini i malo dalje od crkve Marijina navještenja dolazi se u vrtove preko lijepog pješačkog mosta iznad ceste. Za sada se ulaz u ovaj botanički vrt ne naplaćuje, ulaz je slobodan svaki dan osim ponedjeljkom od 08-13 i od 17-20 h.



Vrtovi se nalaze na terasama. Na otvaranju Bečki vrtovi su donesli 30 grmova orig. bečkih ruža, a iz Mađarske su došle segedinske paprike.


I mirisna mirta cvjeta u vrtovima.


Ovu voćku sigurno prepoznajete.


Sadnice koje će također naći svoje mjesto na nekoj od terasa.


Na fotkama koje se mogu povećati pogled iz zraka (slika se nalazi na početku staze) na Merikanske vrtove i plaža u Ičićima iznad koje se vide i vrhovi Učke.


Uz neko primorsko jelo pasati će i ovakva salata sa dosta maslin. ulja i žmulj domaćeg.


Ljubitelji enigmatike će vjerojatno ovo lako riješiti:
Vodoravno:
1. Mikroorganizam koji je vidljiv pod mikroskopom.
2. Nekad valuta u Portugalu i Španjolskoj , escudo.
3. Kratica za recept. / Uzročni veznik.
4. Ime rus. slikara Rjepina. / Inicijal riječkog glazbenika Dešića, dobitnik više Porina.
5. Turkijski nomadski narod, Kipčaki, Polovci.
6. Mjenično jamstvo. / Zadnje slovo abecede.
7. Žensko ime (glumica Janjić).
8. Vidi pod 1. okomito.

Okomito:
1. Jedan od opatijskih vrtova (po domaće) skupa sa 8. vodoravno.
2. Pljuvačka.
3. Dva ista suglasnika. / Obitelj graditelja violina iz Cremone.
4. Sredozemni grm, rujevina. / Proždrljiv.
5. Okrugla građevina u staroj Grčkoj za glazbene i kazališne predstave. / Šara bez samoglasnika.
6. Homo si... (jedriti u vjetar, od tal. bordeggiare ), jedriličarska regata koja je nedavno održana od Preluke do Ičića.

I malo logike za izbaciti uljeza: CVI, DVI, MIC, VIC, DIX, MIX.

Poslije šetnja i po parku Svetog Jakova i šetnici Lungomare. Ne na travu! zar ne vidiš što piše.


I poznata djevojka s galebom.



- 20:20 - Komentari (27) - Isprintaj - #