po putu i azimutu

11.08.2020., utorak


Ponovo na Cresu



Nisam bio već godinu dana na Cresu a kako ga gledam svaki dan sa balkona poželio sam se provozati i ponovo proći nekim stazama, a po ovoj vrućini dobro je biti blizu mora.

Cres je dosta visok otok i planinarski je zanimljiv, vrh Sis (639 m) je i u hrv. planin. obilaznici i obično nakon polaska iz Porozine stanem na vidikovcu Križić i popnem se gore.


Pogled sa uspona na vidikovac i raskrižje gdje se odvaja cesta za mjesto Beli i odakle se kreće na Sis. Uspon ide u početku uz suhozid i traje oko 45 min.


Strmo ispod ima nekoliko plaža.


Nakon uspona na Sis provozao sam se do grada Cresa i Osora. Mislio sam se popeti i na Osorščicu na Lošinju ali taj dan je bilo prevruće i otišao sam radije do mora malo se osvježiti.



Mogu se i blizu naselja vidjeti jelenja divljač.


Fotke za povećati klikom: jedna od plaža i pogled na grad Cres sa marinom.


I jedna pomicaljka gdje se u okomitim stupcima mogu pronaći dva mala mjesta na Cresu (jedno je poznato po macmalićima a drugo po glazbenim večerima na klisuri oko 390 m. n/m) i jedan žitelj nekad važnog mjesta.
FOLKLOR
KLISURA
SLOBODA
AMORETO
ZANIMANJE
MASLINIK
GAĆICE
PINELIĆ

Slabo sam jeo po toj vrućini ali sam pio dovoljno vode i jedva sam dočekao doma pojesti povrtnu maneštru sa dosta začina i maslin. ulja, a bilo je naravno i salata.


Ovaj put nisam vidio bjeloglave supove, pa evo za utjehu marke sa supovima.


Dodatak:

I ako se netko poželi okušati u rješavanju križaljkice (ima tri crna polja koja treba pronaći).
Vodoravno:
1. Zimz. biljka penjačica. 2. Žena koja nariče, joče. 3. Vrst sira porijeklom iz Nizozemske. 4. Vojna luka u Splitu. // drugi samoglasnik. 5. Bojno koplje starih Germana. // Free Zone. 6. Gornji, glavni tio tijela. 7. Vodena biljka iz tropskih krajeva, Nelumbo, lotos (mn.) 8. Vidi pod 1. okomito.

Okomito:
1. Zajedno sa 8. vodoravno: ptica koja se gnijezdi na Cresu na liticama visoko iznad mora. 2. Upisano porijeklo, pedigre. 3. Odbaciti (primorski). 4. Životinja sa Anda iz porodice deva. // Nekadašnje Vjesnikovo izdanje u srijedu. 5. Ždrijebe arap. konja. // jedan od kutubanskih jezika na Papua Novoj Gvineji. 6. Navoj na vijcima. // Internet protocol.
- 19:30 - Komentari (31) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.