Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Klanjski planinarski put

Već sam bio prolazio planinarskim stazama oko Klane, uglavnom preko Rimskog zida ili Trstenika za Obruč, dok još nije planinarsko društvo 'Pliš' iz Klane izradilo dnevnik sa kartom i vodičem u koji su uvršteni vrhovi Obruč (1377 m), Pliš (933 m) i Gumanačka (1083 m) te Rimski zid-Limes, Gradina i još neki lokaliteti. Zanimljiva je i stara cestarska kučica Rebar koja može poslužiti i kao planinarsko sklonište. Ovaj put sam krenuo do kaštela Gradine na brdu 15 min od centra Klane, i dalje do vrha Pliš za koji piše da ima 2 h hoda, na kome nisam do sada bio.


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Prije Klane kod mjesta Studena skreće put do ostataka Rimskog zida-Limesa iz 3-4 stoljeća, a otuda se može nastaviti za Obruč i Hahlić ili prema izvoru Rječine. Ovo je opis puta sa kartom.


Image Hosted by ImageShack.us

Dan se približavao kraju pa sam se požurio na 'Pliš' dok me ne uhvati mrak. Lijepo se vidjela Učka i Ćićarija na zapadu, za koju je zalazilo sunce i Obruč na istoku

Image Hosted by ImageShack.us

U blizini Klane se nalazi i zaštićeni prirodni spomenik kulture, jama Gotovž duboka 320 m, u koju ponire klanjska Ričina.U mraku je kamenje i korijenje stabala dobilo neke čudne oblike. Do vrha Pliš vodi markirani put iz mjesta Lisac i zaseoka Laze, odakle sam došao, a može se doći i od pilane.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Kraj kučice Rebar još se vide na kamenom putu urezani tragovi zaprežnih kola koja su vozila drvo za potrebe brodogradnje.TVOJA ŠUMA
Hvala ti dragi prijatelj
kaj ćeš me od sada čuvat baš ti
od ognja i smeti.
Do sada su me čuvali naši stari
pa bi bilo grdo da za me više ni edan ne mari.
Kada ti bu teško
pridi počinit va moj hlad,
aš znan da ti je na vrh glave
prišav grad i njegov smrad.
Čuvaj me čistu za one ki te prit za tobu
i navadi jih da va šumi očiste za sobu. (Mario Taučer)

Post je objavljen 09.11.2006. u 12:26 sati.