po putu i azimutu

24.04.2019., srijeda


Novljanski đir




Nisam mogao već duže vrijeme doći do Novog zbog raznoraznih razloga i uspio sam nedavno pred uskrsne blagdane.



Naravno, u vrtu me dočekala visoka trava i korov koji sam uspio dijelom pokositi. Motorna kosilica nije htjela odmah upaliti ali i to se dešava kad dugo stoji bez rada, ali malo čok, gas, mućkanje i proradila je. Morao sam staviti i novu reznu nit jer je netko prije stavio pretanku.


Bilo je i dosta bršljana koji se počeo penjati i na zidove od susjeda, a ne treba mi ga puno i morao sam ga podrezati. Ovo je mislim poljski ostak koji spada u kostriše, volim ga ostaviti zbog pčela, a mladi listovi su dobri u salati.


Kraj zida cvate mrčasta mlječika, neka je i nje, uz žednjake dobra za ukrasni kamenjar.


Biti će jagoda kao i lani, a i ponešto od zelenih salata.


Poslije šetnjica po gradu, a u šipražju iznad plaža pronašao sam nešto šparoga. Pogled preko tamarisa u cvatu na otočić Sv. Marin.


Malo približen, a nećemo dugo čekati za prvo kupanje.


Skromna ali dobra večera, krumpir, crveni radić, mladi i medvjeđi luk, šparoge, buč. i maslin. ulje, balzam. ocat, uz domaće kuhano jaje i žmuj žlahtine. Bila je i pinca.


Drugi dan povratak dužim putem preko Batera i Bribirske šume, ove konje su slikali i drugi.


Uz cestu sam vidio puno alpskog jaglaca.


Prolazim kraj planin. doma Vagabund u Ravnom, koji za sada radi samo vikendom. Ovdje se inače mogu dobiti jela od samoniklog bilja.


Fotke sa oko 4 puta više piknji: stado krava na livadama iznad Batera i cvateća wulfenova mlječika kod susjeda sa malim posjetiocem, osolikom muhom (Syrphidae), jednim od najboljih letača među kukcima. I ne bode.


Prolazim i kroz dio Gorskog Kotara najbližem moru, Lič i Fužine.



- 20:05 - Komentari (26) - Isprintaj - #

20.04.2019., subota


Sretan Uskrs




Svima sretan Uskrs uz barem neku skromnu košaricu.




Lijepo oslikana velika pisanica u Novom kod koje sam bio jučer.


Može i sa medvjeđim lukom.




Sretan Uskrs!


- 18:54 - Komentari (23) - Isprintaj - #

15.04.2019., ponedjeljak


23. Homo si teć


Prošao je još jedan Festival sporta i rekreacije Homo si teć, 23. po redu. Ovaj put sa nešto izmjenjenom trasom za polumaraton i maraton jer se trčalo uz more do Kostrene, a učesnici najduže utrke, maratona, su nastavili na suprotnu stranu do Preluka. zanimljivo je i uvođenje utrke od 5 km preko Korza, Rive i Mololonga na koju sam se zakasnio prijaviti, ali i trčkaranje u najmasovnijoj građanskoj utrci od 1,8 km dobro dođe. Vrijeme je bilo prohladno s burom i zato nije bilo puno gledatelja uz stazu kao što zna biti, ali su sve terase kafića na Korzu i Rivi bile krcate, a vjerojatno tako i u Kostreni. Nisam već dugo bio na nekoj pravoj utrci i prošlo je već dosta vremena od kad sam sudjelovao na utrci polumaratona, i to od Lovrana do Rijeke, i morat ću se ponovo aktivirati, makar samo na brdskim treking i trail utrkama. Evo i video sa startom utrke sa portala CROPIX.

Puno riječko Korzo.


Jedna od terasa sa vanjskim grijanjem koje je dobro došlo u ovo hladno jutro.


U polumaratonu je očekivano pobijedio Kenijac Moses Kipruto Kibire ispred svoja dva sunarodnjaka ali nije uspio srušiti rekord staze, a kod žena je pobijela Mađarica Tunde Szabo. Ovaj put nisam mogao sve propratiti, evo nešto sličica sa maratoncima na dijelu staze i na cilju.


Pred kraj utrke vidljivi umor (mislim da mi je uspio panning).


Trči se i sa psima.


Ovaj psić se oblizuje, valjda je dobio nešto ukusno za nagradu.


Gosti iz Subotice najavljuju polumaraton za 1. rujna, možda bi se i moglo doći.


Ovdje se moglo dobiti namaz od lješnjaka i kakaa i sok od naranče a na susjednom štandu bezalkoholno pivo.


Poslije smo sjeli u Fiorello Pub na kafe i usput gledali maratonce kako ulaze u cilj. Bila je gužva i rekao sam konobaru (imao je slavonski naglasak) kad je došao do nas da je ovdje ljudi skoro kao na istoimenom aerodromu u New Yorku.


I dvije fotke koje se mogu povećati.


Poslije kod kuće sirotinjsko lagano jelo, žuta leća, grašak, krumpir, raštika, mrkva, tikvica, paprika, razni začini, zeleni pesto, maslin. ulje, a dodani mladi i medvjeđi luk, bosiljak, masline i kapari nisu samo za ukras. Od ovog kuhanog bila je i juha, a za užinu je bilo nešto jače.








- 12:12 - Komentari (23) - Isprintaj - #

08.04.2019., ponedjeljak


Prirodni vrtovi



Ugodno topao i dijelom sunčani dan treba iskoristiti za šetnju jer prema prognozi slijedi nekoliko kišnih dana. U šumi se može pronaći dosta prirodnih vrtova sa jestivim biljem, a u ovo doba se mogu pronaći šparoge, bljušt (kuka, tamaro), kopriva, medvjeđi luk, praseće zelje i još neki.

Ovdje jedno uz drugog rastu medvjeđi luk, praseće zelje i ljubičica.


Iznad me prate zanimljivi likovi koji se kriju u stijenama i stablima prekrivenim mahovinom.




Stijene i drveće jedno uz drugo.


Osim biljaka moglo se naći i nekih gljiva, ova na srušenom stablu je mislim ljekovita šarena tvrdokoška, nejestiva zbog tvrđe strukture, ali ljekovita i koristi se ekstrakt, najviše na dalekom istoku.

Gljiva šarena tvrdokoška (puranov rep, Coriolus versicolor) posjeduje antitumorsko, antivirusno, antibakterijsko i antiparazitarno djelovanje te stimulira imunitet, brojne studije dokazale su njezin blagotvoran utjecaj kod reumatizma, virusnih infekcija (herpes, HPV, gripa), tumora, pada imuniteta, hepatitisa C i sindroma kroničnog umora.
(piše na www.vasezdravlje.com).

Ovdje se parazitska biljka potajnica (grozničara, ljuskara, Lathraea), srodna volovodu, pokušava uvući među medvjeđi luk.


Na fotkama za povećati se bolje vidi: mini vrt sa medvjeđim lukom i nešto više pod vrhom pronađeni slični listovi otrovne đurđice (đurđica je prikazana veća).


Prije šetnje tjestenina od integralnog pira, grašak, šparoge, tikvice, posip od mlj. sjemenki crnog sezama i buče, razni začini, maslin. ulje.


Poslije salata sa ubranim medvj. lukom, crvenim radićem, paprikom, krastavcem, potočarkom, avokadom... , uz nešto proteinsko.


Usput posjet već odavno napuštenom zaseoku Cari, a ovdje na terasici prekrivenoj zimzelenom našao sam dosta izdanaka bljušta i poneku šparogu.


Dodatak

Gljiva guba puranov rep iz bližega.
Ima slična gljiva reishi (hrastova sjajnica) koja se već više od 2000 g. koristi u kineskoj medicini, prodaje se u prahu, a i mnoge druge gljive koriste zdravlju.







- 09:59 - Komentari (24) - Isprintaj - #

01.04.2019., ponedjeljak


Orljak nad Opatijom

Vrh Orljak mi se učinio dobar za protegnuti noge nakon kratkog poslića i odvezao sam se do mjesta Bregi nedaleko Matulja odakle se za oko uru i po laganog hoda dođe do vrha Orljak (707 m) kojeg zovu i Orjak. Put je većim dijelom dosta strm ali sa dva štapa se lakše savlada.

U šumi uz stazu vidio sam puno raznog cvijeća, ovo je pasji zub.


Bliže vrhu bilo je najviše procjepka sa malim plavim cvjetovima.


Oko proljetnica jaglaca, šafrana i visibaba, kojih je još uvijek dosta u višim predjelima, vidio sam nekoliko pčela, bumbara i muha cvjetarica, a jednu pčelu sam vidio baš na vrhu Orljaka.


Vrh Orljaka je stjenovit. (Crveno je moja naprtnjača i kutija sa upisnom bilježnicom.)


Pogled sa vrha na grad Rijeku. (desno dolje se vidi brodogradilište 3. Maj).


Maslačka je također bilo puno i malo sam nabrao za salatu.


Volite li trešnje? kažu da su ove iznad Lovrana najslađe i navratit ću kad sazriju plodovi.


Nakon povratka lagano pečeni tofu i paprika sa dodanim maslinama i kaparima, i maslinovo ulje na kraju. Uz ovo bila je i salata sa paprikom, rikulom i maslačkom.


Na fotkama za povećati pogled sa vrha na skoro cijelu Rijeku i na Grobničke "Alpe" sa vrhovima Obruč i Fratar na kojima se snijeg koji je pao prije tjedan dana izgleda brzo rastopio.


Pronašao sam uz stazu i desetak šparoga koje ću sutra dodati u neko jelo.

Sa Orljaka se može nastaviti prema Majkovcu i doći u zanimljivo mjesto Veprinac odakle ima autobusna linija za nazad.

Dodatak

Pozdrav i iz Opatije koja se nalazi ispod Orljaka.



- 10:55 - Komentari (26) - Isprintaj - #