po putu i azimutu

08.04.2019., ponedjeljak


Prirodni vrtovi



Ugodno topao i dijelom sunčani dan treba iskoristiti za šetnju jer prema prognozi slijedi nekoliko kišnih dana. U šumi se može pronaći dosta prirodnih vrtova sa jestivim biljem, a u ovo doba se mogu pronaći šparoge, bljušt (kuka, tamaro), kopriva, medvjeđi luk, praseće zelje i još neki.

Ovdje jedno uz drugog rastu medvjeđi luk, praseće zelje i ljubičica.


Iznad me prate zanimljivi likovi koji se kriju u stijenama i stablima prekrivenim mahovinom.




Stijene i drveće jedno uz drugo.


Osim biljaka moglo se naći i nekih gljiva, ova na srušenom stablu je mislim ljekovita šarena tvrdokoška, nejestiva zbog tvrđe strukture, ali ljekovita i koristi se ekstrakt, najviše na dalekom istoku.

Gljiva šarena tvrdokoška (puranov rep, Coriolus versicolor) posjeduje antitumorsko, antivirusno, antibakterijsko i antiparazitarno djelovanje te stimulira imunitet, brojne studije dokazale su njezin blagotvoran utjecaj kod reumatizma, virusnih infekcija (herpes, HPV, gripa), tumora, pada imuniteta, hepatitisa C i sindroma kroničnog umora.
(piše na www.vasezdravlje.com).

Ovdje se parazitska biljka potajnica (grozničara, ljuskara, Lathraea), srodna volovodu, pokušava uvući među medvjeđi luk.


Na fotkama za povećati se bolje vidi: mini vrt sa medvjeđim lukom i nešto više pod vrhom pronađeni slični listovi otrovne đurđice (đurđica je prikazana veća).


Prije šetnje tjestenina od integralnog pira, grašak, šparoge, tikvice, posip od mlj. sjemenki crnog sezama i buče, razni začini, maslin. ulje.


Poslije salata sa ubranim medvj. lukom, crvenim radićem, paprikom, krastavcem, potočarkom, avokadom... , uz nešto proteinsko.


Usput posjet već odavno napuštenom zaseoku Cari, a ovdje na terasici prekrivenoj zimzelenom našao sam dosta izdanaka bljušta i poneku šparogu.


Dodatak

Gljiva guba puranov rep iz bližega.
Ima slična gljiva reishi (hrastova sjajnica) koja se već više od 2000 g. koristi u kineskoj medicini, prodaje se u prahu, a i mnoge druge gljive koriste zdravlju.







- 09:59 - Komentari (24) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.