život je kako kada

< svibanj, 2019  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga
Život je čudo nemjerljivo i zato se ponekad usudim zapisati sjećanja, misli, nadanja, želje, a sve to podariti svima koji su začarani čudima kao i ja. Uz poeziju često pišem priče koje su isključivo mašta tek sa malim detaljima stvarnog života. Fotografije koje stavljam na blog su moji uradci ako nije drukčije navedeno. Voljela bih da me najprije pitate ako želite što preuzeti.

A. Ž. K.

ako poželiš nešto reći
demetra02@gmail.com

21.05.2019., utorak

Po Milanu III

Naravno da su na lunjanju po gradu nezaobilazne crkve, ali ovaj put neke druge.sprema se vjenčanje pa se žurim pregledati prije njihovog ulaska

Freske, rođenje Isusovo, krštenjeUlazimo u glavnu, najstariju ulicu Milanai nastavljamo dalje do ......
- 08:44 - Komentari (12) - Isprintaj - #

20.05.2019., ponedjeljak

Po Milanu II

Jedna grupa u tom novom parku vježba Tai chia mi smo nastavili dalje
red maslina na balkonu zgradejedan od starog ulaza u Milanonakošena bibliotekadvije gredice osjetilnog i mirisnog biljaLeonardov izum pregrade zatvaranja i otvaranja kanalaspoj novog i starogposljednja stanica za nigdjezelenilo po cijelom gradu me uvijek zadivionda smo malo nastavili tramvajem do.....(idući post)
- 08:12 - Komentari (15) - Isprintaj - #

19.05.2019., nedjelja

Po Milanu

Već nekoliko godina nisam baš lunjala po Milanu jer uvijek je bilo nešto važnije ili u kući, ili sa unucima, ili se putovalo. Konačno smo kćerka i ja uzele slobodan cijeli dan i uputile se kako ja to po slavonski zove "landrati". Pa eto rezultata:

novi veliki moderan, sasvim drukčiji trg
možete o njemu vidjeti na:
Porta Nuova

ovi vodeni otoci su sjajni, jedan je nekoliko centimetara vode, a drugi je duboko dolje kod garaža prava džunglaposvuda su ti ogromni plakati, a ovo je videozid gdje se reklame stalno izmjenjuju

prava atrakcija izvana, kako je nutra u toj džungli pitanje je, ali kvadrat stana je 12 tisuća EUR

kazalište, koncertna dvorana, konferencijska dvorana, popratni sadržaji. zanimljiva je zato što je sva od drveta.opet stari izum korišten kao zanimljivost. funkcionira. sa trga možete razgovarati sa onima dolje u garaži, (isprobala) stopalo nisam mogla izbjeći pa eto i dio mene na fotki. landranje je bilo dugo, jako dugo pa je fotografija razmjerno tome previše, pogotovo za jedan post.


- 08:39 - Komentari (18) - Isprintaj - #

18.05.2019., subota

Pisa II

Na Katedralnom trgu, nasuprot katedrale je prekrasna krstionica

ostavljamo Katedralni trgi odlazimo na plažu Ligurijskog mora, iako je more još hlado moji se unuci kupajupovratkom kroz dio grada svratili smo obići Uneskom zaštićenu crkvu

Petar

vezano za fotografiju iznadzaimljivost ovih tanjura koji su ugrađeni u zid bazilike je u ovome: kada su u ona vremena hodočasnici obilazili svetišta na svom putu prema određenom mjestu, a prolazeći i kraj te crkve ostavljali su ukrašeni tanjur kao znak. Te su tanjure ugradili kasnije u zid.Bio je to savršen završetak boravka i putovanja kroz taj dio Italije.

- 12:33 - Komentari (13) - Isprintaj - #

17.05.2019., petak

Pisa

Pisa

Vjerujem da će gotovo svi reći; bili, vidjeli, ali eto napravili smo jedan izlet do:

dobro nije baš toliko koso, al baš mi se dopalo ovako ga uslikatidočekali i uči u katedralu

jedna od vrata na katedrali su stvarno zanimljiva posebnim reljefom rođenja Isusovog. osim toga mali je Isus izglancam od dodira kao i Marijina glava.
vrlo zanimljiva Posljednja večera, nisam uspjela vidjeti tko je umjetnik jer se nije moglo nikako doći bliže sa strane, a frontalno nikako.

- 20:10 - Komentari (16) - Isprintaj - #

16.05.2019., četvrtak

Lucca II

O povijesti više ne bih jer koga interesira može kliknuti na link u prošlom postu. Sada samo fotke za završetak o tom krasnom gradu:

klasične ulice mediterana

ovako su zlatari imali svoje izloge nekada
i poseban trenutak koji me uvijek veseli, stali smo kupiti focacce (fokače) u pekari gdje se još uvijek peče na tradicionalan načinna više sam mjesta vidjela ovo

bicikli su posvuda samo naslonjeni na zid. imaju, na kotačima su oni tzv lanci za kopčanje, ali obično je zadnji kotač spojen na središnji okvir, čak sam vidjela ispred trgovine bez ičega, samo prislonjen jer očito vlasnik treba samo časak za nešto. pomislila sam koliko bi ih u Zagrebu nestalo samo u jednom danu jer mojoj su kćerki debeli lanac precvikali škarama za metal i iz zaključanog haustora odnijeli (očito netko iz iste zgrade), a policija ništa uglavnom ne pronađe.

nekoliko slika o bivšem anfiteatru kojeg su domišljati građani pretvorili u male trgovinici i to sa obje strane i nutarnje i vanjske.

nutarnji dionisam sigurna da li je stalno, ali mislim da je bio sajam cvijeća jer je nutarnji krug ili trg bio stvarno sav u prekrasnom cvijećunahranjeni nastavili smo šetnju zidinama

odmor na jednoj od mnogobrojnih klupa pružao je vidik na

a završit ću drvećem, zapravo stablo ovakvo izgleda kao da ga je neki umjetnik napravioi libanonski cedar koji me uvijek ostavlja bez daha
- 07:47 - Komentari (15) - Isprintaj - #

14.05.2019., utorak

Lucca

Lucca je grad u Toscani, smješten na rijeci Serchio, u plodnoj ravnici blizu Tirenskog mora. Poznat je po netaknutim gradskim zidinama iz doba renesanse.

jedan od ulaza u grad

kao uvijek krećemo prema jednom od trgovaI prva crkva sv. Martina

razgledavanje unutrašnjosti meni je uvijek važno. od velikog broja fotografija odabrala sam one za koje mislim da je lijepo vidjetiu crkvi su dvoje orgulje na nasuprotnim stranama, zanimljivo

Naslikao Tintoreto

a sada još legenda ili istinaovo je mozaik na podu crkve koji priča slijedeće:
Dvije su se žene sporile oko djeteta tvrdeći da je svaka od njih prava majka. Mudrac je slušajući obje rekao da se onda dijete prepolovi i svakoj da polovica na što je jedna od njih rekla da se dijete da onoj drugoj jer ona je njegova majka. tako je mudrac utvrdio da je upravo ta žena prava majka jer samo prava majka neće nauditi svom djetetu.
Šetnja ide dalje, a do sutra ako vas zanima povijest

Lucca


- 18:38 - Komentari (20) - Isprintaj - #

13.05.2019., ponedjeljak

Montevettolini

Ipak ću krenuti od Uskrsa. Nakon doručka otišli smo u crkvuA onda nakon ručka u zanimljiv gradić iz srednjeg vijeka.Grad je na vrhu brda sa drevnom tvrđavom. Cijeli je grad opasan visokim kamenim zidinama. Ulaz u grad je kroz vrata-kule tvrđave koja su ispod zvonika crkve. I danas su jednaka. Utvrda se spontano predala početkom 16. stoljeća Firenzi, a 1597. Ferdinando I de Mediči naručio je izgradnju vile Mediči Montevettolini , koja je uklopljena u ondašnje selo. Rustikalna seoska kuća bila je dio golemog iskrčenog područja na prijelazu iz šesnaestog i sedamnaestog stoljeća. Grad je smješten u pokrajini Pistoia. O samoj starosti nismo uspjeli puno saznati, razlog ćete vidjeti na slikama.naši prijatelji ulaze u grad, oni mlađi su već zbrisali (uvijek kažu nemoj nas slikati) pa se skrivajugrad je cijeli opasan zidinama

jeste li što čudno primijetili?

još niste?da vam olakšam potragu, nigdje žive duše. grad izgleda kao grad duhova. sve su kuće uređene, čvrsto zatvorene i ni glasa čuti nije.

a na malom trgu promijena

nekoliko automobila, ali nigdje nikoga i osim što naši klinci galame drugih se glasova ne čuje. hodamo kroz tu povijest i stvarno mi se učini da smo zalutali u vrijeme, samo da nije automobila bilo bi kao bajka.moj je unuk uz crpku za vodu našao kanutu i krenuo zalijevati cvijeće na trguodlazimo nešto tiše nego što smo došlipogled na brdovite dijelove pokrajine Pistoje

i opet masline, ali koji čudan način obrezivanja. njima sigurno ne trebaju lojtre za branje

za kraj o najtišem grad u kojem sam bila prekrasni makovi koji cvatu po svim maslinicima


- 16:31 - Komentari (14) - Isprintaj - #

12.05.2019., nedjelja

Leonardo da Vinci

O izumima Leonarda iz Vincija više manje puno znamo, no mene je posebno zainteresirao video o izumu koji se koristio kod gradnje velebne katedrale u Milanuneke replike su izložene i izvan muzejastroj koji je bio za izradu tankih metalnih dijelovaplakati su posvuda po graduUglavnom sve o njegovim izumima ima na google pa nema potrebe stavljati u blog. No kraj zgrade muzeja osvojio me miris rascjetale naranče. Ja ne razlikujem gorke od slatkih, ali miris je bio više nego fantastičan.Bilo je lijepo provesti dan u gradu koji kako piše gotovo da je isti kao i u Leonardovom djetinjstvu iako je on u njemu najkraće živio.

I za kraj svim majkama; Sretan Majčin Dan!

- 09:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.05.2019., petak

Vinci

Leonardo da Vinci je rođen 15. aprila 1452., ali ne u Vinciju, već na seoskom gospodarstvu udaljenom oko 3 km od centra, između naselja Anchiano i Faltognano. Njegovo puno ime i prezime bilo je "Leonardo di ser Piero da Vinci", a to je značilo "Leonardo, sin Piera iz Vincija". Danas je Vinci zbog Leonarda, svjetska turistička atrakcija, čak pola miliona posjetioca obiđe Vinci tokom jedne godine i posjeti njegovu rodnu kuću i Muzej posvećen njemu
Vinci leži na obroncima blage gore Montalbano (627 m), u kraju punom vinograda i maslinika na terasastim poljima ograđenim suhozidinama, tako da kraj izgleda gotovo isto kao i u leonardovo vrijeme.
(wikipwdia)

O Leonardu tko želi može obnoviti znanje na:
Leonardo

naša mala gošća kao Mona Lisa

taj je dan bila izložba traktora oldtimeraa ja sam uživala u odličnoj focacci

Vjerujem da ste i vi zamijetili kako u Italiji ima tih prekrasnih libanonskih cedrova koji dosežu desetak metara visineza dva dana počinje poznati giro d'italia 2019. i ove je godine Vinci jedna od rutaOstala sam stvarno zatečena tisućama maslina koje su posvuda oko grada na svim brežuljcima do kuda oko dosegne.a da ne bude post previše naporan ostatak fotografija u idućem postu. Svima hvala na pogledu!


- 09:14 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>