po putu i azimutu

26.04.2020., nedjelja


Vidi se svjetlo...


Evo u ponedjeljak je najavljeno djelomično popuštanje mjera, nadam se kako neće biti shvaćeno kao raspašoj. Godinama nemam nikakve viruse, ni običnu prehladu, a mislim i da je zato što se rijetko vozim javnim prijevozom i ne zadržavam dugo među puno ljudi, osim kod nekih planinarskih pohoda. I inače sam navikao prati ruke nakon dolaska doma. Naravno, vranić nikad ne spava i treba uvijek biti na oprezu, i kad sami beremo šparoge jer zbog tople zime već ima kački, čak i onih s roščićem.

Neuništivi maslačak raste svuda, ovdje je sa pčelicom i crtom. Listovi su zdrav dodatak salatama, ali ne brati blizu prometnica. Dobar je protiv anemije, artritisa, masne jetre i još puno toga, a grčka mitologija kaže kako je junak Tezej savladao bika od Maratona i čudovište Minotaura jer ga je Hekata, tajnovita božica Mjeseca hranila maslačkom.


U ovo doba ima i prasećeg zelja, također zdrave biljke koja miriši na kuhani krumpir i ne može se zamijeniti za neku manje zdravu.


U prirodi se ovih dana može vidjeti i božura u cvatu.


I kad već nisam bio puno dalje od kuće evo par sjećanja iz proljeća prijašnjih godina. Pogled sa vrha Standar (između Plomin Luke i Labina) prema najvišim vrhovima Učke za vrijeme planinarskog pohoda 'Žene u planinu' pred 2 g.
Na kraju puta smo se dosta zadržali u jednom restoranu (jedna blogerica zna i u kojem) u Labinu , ali to nije bitno za priču.

Krajem proljeća pred 6 g. druženje sa planinarima iz Bjelovara na terasi planin. doma Sv. Gaudent na Osorščici na Lošinju.


Pred 7 g. u travnju nakon orijent. natjecanja oko Novih Dvora u Zaprešiću vraćao sam se skelom preko Save, Medsave i Samobora. (Skela koristi samo snagu riječne struje).


Pred dosta godina kod mjesta Klana druženje sa ovom svinjicom, a sa ovakvima sam se družio i za vrijeme orijent. trčanja kod Lipice u Sloveniji, na otoku Cresu, planini Obruč, pa i između mjesta Kastav i Breza.
Uvijek pobjegnu kad me vide.

Ne možemo gladni u šetnju, ovaj put prijedlog bob i integ. tjestenina od pira sa povrćem, razni začini, maslin. ulje... , a bila je i salata sa matovilcem, radićem, maslačkom...
Nakon šetnje predlažem nešto sa proteinima.

Za ljubitelje aforizama evo neki od poznatog zagonetača Zdravka Kurnika, objavljeni u njegovoj knjižici aforizama 'Na oštrici riječi' i u nekim enigmatskim listovima:
-Policijski sat najtočnije pokazuje koliko je sati!
Život je najsmrtonosnija bolest!
Majka koja ima najviše nezahvalnih sinova jest majka Priroda.


Kad već volite 'talijanke' evo još jedne sa zagonetnim pojmom, a to je jedan poznati veliki grad koji trenutno nije najpoželjnija destinacija.
Vodoravno:
1. Pozitivno nabijen ion.
2. Žiteljka Asirije.
3. ?
4. Ukusno tropsko voće.
5. Kem. oznaka za element skandij. ¤ Božica srdžbe i osvete u rimsko jmitologiji.
6. Engl. kratica teške bolesti, fr. i hr. SIDA. ¤ Drugo slovo abecede.
7. Vrst morskog psa iz porodice Squalidae, čest i u Jadranu.
8. Unutrašnji, skriveni život pojedinca.
Okomito:
1. Grad u Japanu, prijatelj hrv. grada Rijeke (treće slovo W).
2. Glavni grad Paragvaja.
3. Uvala i kamp u mjestu Šilo na otoku Krku (treće slovo H). ¤ Međunarodna engleska kratica za ljetno računanje vremena.
4. Stručnjaci za iranistiku.
5. Rudar u oknu.
6. Reg. oznaka na vozilima za Našice. ¤ Vrst hladnog oružja sa zakrivljenom drškom.

Kad smo već kod enigmatike evo jedna pomicaljka. Pomicanjem napisanih riječi lijevo - desno dobit će se u okomitom stupcu jedna do druge tri planine u Hrvatskoj, svaka sa vrhovima viših od 1500 m. Prva planina u nizu je u masivu Ličke Plješivice.
-Prosvjeta
-Trezvenjak
-Marseille
-Tableta
-Slabost
-Zmijica
-Kornati.

Evo i par fotki za povećati. I ove biljčice se mogu vidjeti u cvatu, ali do jedne bi se morali dosta napenjati jer se nalazi na oko 500 m. nad morem negdje između Novog V. i Senja, gdje je pronađena puno kasnije nego na planini po kojoj je nazvana, ali tamo će cvjetati tek za mjesec dana jer se nalazi na više od 1000 m n/m. (Ako ne znate o kojoj se radi pogledajte kovanicu od 50 lipa, a za ovu drugu se drugdje informirajte.)


i još samo dvije preko 1000 piknjica po dužoj stranici, brzo se otvaraju po običaju. Dvorac Lužnica kraj kojeg sam prošao vraćajući se iz Zaprešića i pogled na mjesto Osor na otoku Cresu sa Osorščice na otoku Lošinju.


A kad me puste s lanca... !
Fotka je pred pržunom u starom gradu Veprincu koji preporučam za obilazak kad se bude moglo. (Boravak u pržunu se ne naplaćuje, ali se ne dugo zadržavati jer i drugi čekaju)


- 17:00 - Komentari (38) - Isprintaj - #

20.04.2020., ponedjeljak


Proljeće je...



Srećom vidici se sve više šire (mogu i do starine u Novom), ali za sada se još uvijek mogu samo sjećati mjeseca travnja iz prijašnjih godina u kojima nisam toliko visio u kući.
Lili odmara nakon šetnjice oko zgrade, a još će malo potrajati dok se ne vrati svojoj gazdarici i šetnji uz rijeku Krku.


Pred 5 g. druženje sa dječicom u 'Šumi Striborovoj' na Biviju, zap. dijelu grada.


Gužva na 'Homo si teć' pred 4 g.


Tribaljsko jezero sa Pridve pred 3 g. koje se nadam vidjeti uskoro.


Grupa planinara iz Bjelovara koju sam doveo do Babinog skloništa na Babinom Grobu na Učki i poslije vratio na prijevoj Poklon gdje ih je čekao autobus.
(Nisam nikog ostavio).

Pogled sa plaže u Ninu na Velebit sa friškim snijegom krajem travnja 2017. g.
(A ja se nadao kupanju).

Jedno od jela u travnju pred par g., a mogao bih slično i sada; tjestenina od integralnog pira, zeleni pesto, masline, medvjeđi luk...
Korona okolo sa patkicom nije jestiva.

Može malo i nagradnih pitanja, a tko prvi riješi ima pivo po izboru na terasi u Novom. V. s pogledom na more, a tko riješi drugi dobije dvije po mom i bacanje u more. Oni koji znaju neka se malo suzdrže kako bi i oni koji ne znaju mogli pogađati. Radi se o biljkama koje cvatu u ovo doba, prva je zanimljiva, ali i otrovna biljka od čijeg kušanja možete završiti kod nefrologa (neću ga spominjati, ali sam će se javiti ako je bloger).


Druga je česta u primorju i otocima, a i vrtnim kamenjarima. Ni nju ne preporučam na pijatu, ali ima jedna vrsta leptira čije ličinke jedine mogu koristiti ovu biljku (nije oleander).


I opet dvije fotkice za povećati (nisu prevelike, brzo se otvaraju): - kolaži sličica iz travnja pred 4 g., i ovi psići su bili sudionici 'Homo si teć'.


I za kraj jedna nagradna križaljkica .Vidim da vam je prošla 'skandinavka' bila preteška pa ću sad jednu malu i laganu 'talijanku' sa dva tajnovita pojma sa ? koji asociraju na jedan pojam od jedanaest slova.
Vodoravno:
1. Riječ kojom se izražava neki doziv, osjećaj ili zvuk.
2. ? (treće slovo R)
3. Ovo je lako: -kratica za 'European Geoscienses Union'. - Tihana Škrinjarić.
4. U starogrčkoj mitologiji moglo je biti i zlatno. - Kem. oznaka za uran.
5. Jedan od poznatijih bio je i Davy Crockett, makar ga nisam vidio u trapericama.
6. 13. i 20. slovo abecede. - Nordijski nebesnici.
7. Poseban kroj za rukave.
8. Nije pasiva.

Okomito:
1. Orkestralni uvod u glazbeno scensko djelo.
2. Pjevač narodne i pop. glazne Like i Korduna, Slavko.
3. ? (drugo slovo R) - Dvoslovna oznaka za Gvatemalu (prvo slovo G).
4. Kem. oznaka za lutecij. - Vrst dragog kamena (mn.)
5. Otok u Zadarskom arhipelagu (jedan od najčešćih u križaljkama). - Prvi sin Izaka i Rebeke, blizanac Jakovljev.
6. Jaka kiša, kišetina.
(Brojevi sa strane pokazuju koliko je crnih polja u redovima i stupcima, rješavači talijanki ih vole.)
- 17:37 - Komentari (41) - Isprintaj - #

12.04.2020., nedjelja


Proljeće sa ogradom



Nisam navikao u proljeće biti dugo kod kuće, ali kad se mora treba biti strpljiv. Kad već ne mogu na dalje šetnje mogu barem do mora.



I sjećati se nekih od prije u ovo doba. Gužva prije utrke na Molo Longo u sklopu manifestacije 'Homo si teć', koje ne će tako skoro biti.


Tržnice ponovo rade, ali nema gužve kao što je bilo ovdje.


Izložba i kušanje vina Kastafštine je također otkazano.


Prijašnjih godina sam često dolazio u Novi V. u ovo doba , nadam ga se uskoro vidjeti.




Pred šest godina u Zaprešiću kod Vršilnice u Novim Dvorima gdje je bilo okupljanje i cilj orijentacijske utrke.


Pred tri g., također u travnju, šetnja uz rijeku Krku.


Lagana salata dobro dođe, krumpir, medvjeđi i mladi luk, šparoga, crveni radić ... , ovaj put sa bučinim uljem.


Dvije fotke za povećati: pogled na Vinodol sa uspona na Pridvu i Velebit sa ninske plaže.


Sretan Uskrs !









- 11:22 - Komentari (28) - Isprintaj - #

06.04.2020., ponedjeljak


Kratka šetnja i sjećanja



Moram se negdje prošetati, a srećom na području grada imamo nekoliko oaza divljine, ova je i blizu mora, na predjelu Bivio. Vidio sam nekoliko šetača ali svi smo se držali podalje jedni od drugih.


Ima i klupica gdje se može odmoriti i marendati.


Zašto ne prošetati i uz more. Neki su se sunčali na plaži, i ja ću uskoro.


Sjećanje na vožnju barkom prijašnjih ljeta, nadam se plovidbe i ovog.


I utrka 'Homo si teć', koje će biti odgođene, možda i otkazane. Ali to ne znači da ne ću koji put protrčati gdje se već može.


Pred 5 g. nakon orijentacijske utrke po Tramuntani na otoku Cresu smo u jednoj taverni imali dobro i jeftino za pojesti, čak i vege po izboru, a cabernet je bio gratis.


Ovdje sam pred par godina na vrhu Bijelih Stijena (1335 m), koje su proglašene strogim rezervatom prirode.


Nadam se ponovo uspona na Marmoladu (3343 m), najvišu planinu u Dolomitima, makar ponovo marendao marmeladu na vrhu.


Kozoroga sam snimio pred dosta godina u Savinjskim Alpama, valjda ću drugi put bolje.


Kad se poveća bude veće: plaža u uvali Velaluká na otoku Krku ispod ostataka stare gradine Uri kvorita, tj. Korintija, a dovde se može doći samo planinarski ili brodicom.


Kao i ove tri: jedna od križaljki (ovaj put skandinavka) koju sam sastavio u suradnji sa blogerom @Nene (enigmatika), objavljena u enigm. listu 'Feniks', teže riječi su Arvati i Svir. I riječki neboder i mandarine.


Za ručak će dobro doći integ. basmati riža, heljda, bulgur, tikvica, celer, paprika, pasir. rajčica, luk, šparoga, veprina, maslin. ulje...


Primjećujem puno ptičjeg mlijeka u cvatu.


Nisam još bio u Australiji i Kini, a Kina mi je duplo bliže.












- 12:12 - Komentari (45) - Isprintaj - #