po putu i azimutu

26.04.2020., nedjelja


Vidi se svjetlo...


Evo u ponedjeljak je najavljeno djelomično popuštanje mjera, nadam se kako neće biti shvaćeno kao raspašoj. Godinama nemam nikakve viruse, ni običnu prehladu, a mislim i da je zato što se rijetko vozim javnim prijevozom i ne zadržavam dugo među puno ljudi, osim kod nekih planinarskih pohoda. I inače sam navikao prati ruke nakon dolaska doma. Naravno, vranić nikad ne spava i treba uvijek biti na oprezu, i kad sami beremo šparoge jer zbog tople zime već ima kački, čak i onih s roščićem.

Neuništivi maslačak raste svuda, ovdje je sa pčelicom i crtom. Listovi su zdrav dodatak salatama, ali ne brati blizu prometnica. Dobar je protiv anemije, artritisa, masne jetre i još puno toga, a grčka mitologija kaže kako je junak Tezej savladao bika od Maratona i čudovište Minotaura jer ga je Hekata, tajnovita božica Mjeseca hranila maslačkom.


U ovo doba ima i prasećeg zelja, također zdrave biljke koja miriši na kuhani krumpir i ne može se zamijeniti za neku manje zdravu.


U prirodi se ovih dana može vidjeti i božura u cvatu.


I kad već nisam bio puno dalje od kuće evo par sjećanja iz proljeća prijašnjih godina. Pogled sa vrha Standar (između Plomin Luke i Labina) prema najvišim vrhovima Učke za vrijeme planinarskog pohoda 'Žene u planinu' pred 2 g.
Na kraju puta smo se dosta zadržali u jednom restoranu (jedna blogerica zna i u kojem) u Labinu , ali to nije bitno za priču.

Krajem proljeća pred 6 g. druženje sa planinarima iz Bjelovara na terasi planin. doma Sv. Gaudent na Osorščici na Lošinju.


Pred 7 g. u travnju nakon orijent. natjecanja oko Novih Dvora u Zaprešiću vraćao sam se skelom preko Save, Medsave i Samobora. (Skela koristi samo snagu riječne struje).


Pred dosta godina kod mjesta Klana druženje sa ovom svinjicom, a sa ovakvima sam se družio i za vrijeme orijent. trčanja kod Lipice u Sloveniji, na otoku Cresu, planini Obruč, pa i između mjesta Kastav i Breza.
Uvijek pobjegnu kad me vide.

Ne možemo gladni u šetnju, ovaj put prijedlog bob i integ. tjestenina od pira sa povrćem, razni začini, maslin. ulje... , a bila je i salata sa matovilcem, radićem, maslačkom...
Nakon šetnje predlažem nešto sa proteinima.

Za ljubitelje aforizama evo neki od poznatog zagonetača Zdravka Kurnika, objavljeni u njegovoj knjižici aforizama 'Na oštrici riječi' i u nekim enigmatskim listovima:
-Policijski sat najtočnije pokazuje koliko je sati!
Život je najsmrtonosnija bolest!
Majka koja ima najviše nezahvalnih sinova jest majka Priroda.


Kad već volite 'talijanke' evo još jedne sa zagonetnim pojmom, a to je jedan poznati veliki grad koji trenutno nije najpoželjnija destinacija.
Vodoravno:
1. Pozitivno nabijen ion.
2. Žiteljka Asirije.
3. ?
4. Ukusno tropsko voće.
5. Kem. oznaka za element skandij. ¤ Božica srdžbe i osvete u rimsko jmitologiji.
6. Engl. kratica teške bolesti, fr. i hr. SIDA. ¤ Drugo slovo abecede.
7. Vrst morskog psa iz porodice Squalidae, čest i u Jadranu.
8. Unutrašnji, skriveni život pojedinca.
Okomito:
1. Grad u Japanu, prijatelj hrv. grada Rijeke (treće slovo W).
2. Glavni grad Paragvaja.
3. Uvala i kamp u mjestu Šilo na otoku Krku (treće slovo H). ¤ Međunarodna engleska kratica za ljetno računanje vremena.
4. Stručnjaci za iranistiku.
5. Rudar u oknu.
6. Reg. oznaka na vozilima za Našice. ¤ Vrst hladnog oružja sa zakrivljenom drškom.

Kad smo već kod enigmatike evo jedna pomicaljka. Pomicanjem napisanih riječi lijevo - desno dobit će se u okomitom stupcu jedna do druge tri planine u Hrvatskoj, svaka sa vrhovima viših od 1500 m. Prva planina u nizu je u masivu Ličke Plješivice.
-Prosvjeta
-Trezvenjak
-Marseille
-Tableta
-Slabost
-Zmijica
-Kornati.

Evo i par fotki za povećati. I ove biljčice se mogu vidjeti u cvatu, ali do jedne bi se morali dosta napenjati jer se nalazi na oko 500 m. nad morem negdje između Novog V. i Senja, gdje je pronađena puno kasnije nego na planini po kojoj je nazvana, ali tamo će cvjetati tek za mjesec dana jer se nalazi na više od 1000 m n/m. (Ako ne znate o kojoj se radi pogledajte kovanicu od 50 lipa, a za ovu drugu se drugdje informirajte.)


i još samo dvije preko 1000 piknjica po dužoj stranici, brzo se otvaraju po običaju. Dvorac Lužnica kraj kojeg sam prošao vraćajući se iz Zaprešića i pogled na mjesto Osor na otoku Cresu sa Osorščice na otoku Lošinju.


A kad me puste s lanca... !
Fotka je pred pržunom u starom gradu Veprincu koji preporučam za obilazak kad se bude moglo. (Boravak u pržunu se ne naplaćuje, ali se ne dugo zadržavati jer i drugi čekaju)


- 17:00 - Komentari (38) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.