10

srijeda

lipanj

2020

Temelj propasti hrvatskih država



Sve (moderne) hrvatske države (Trojedna Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija; Država SHS, NDH, RH) su propale ili propadaju zbog jednog razloga.

Svi (povjesničari, političari, analitičari, ...) uvijek navode složenost odnosa i čimbenika koji okružuju pojedinu državnu zajednicu i na temelju složenosti naglašavaju uvjete opstanka ili propasti pojedine države.

Sa svim hrvatskim državama to nije slučaj, a oni koji složenost odnosa drže temeljima nastanaka ili nestanaka tih hrvatskih država griješe.



Temelj svake države je narod (koji ima potrebu za državnom organizacijom). Političko organiziranje je oblik interesnog organiziranja. Zadnji koji se organizira politički je narod.
U Hrvatskoj (zamišljenoj zemlji) narod (unatoč mnogim narodnim pokretima u novijoj povijesti, od Ilirskog (Hrvatskog) pokreta do današnjih dana) nije politički organiziran.
To je temelj propasti svih hrvatskih država. Nepostojanje narodnog političkog organiziranja.

Narod brani teritorij, narod bira i mijenja vlast, a takva tvorevina (narodni izaslanici) stvara odnose s drugim državama.
Narod ili ima ili nema potrebu za državom. Ima ili nema sposobnost graditi i održavati državu.

Samovolja pojedinih isturenih osoba u političkom životu, njihova intelektualna-stručna-moralna potkapacitiranost ima zadaću udaljiti narod od potrebe za državom.

Titova jUgoslavija je održavala sustav jednakosti isprepleten nezakonitim društvenim raslojavanjem (prvenstveno na materijalnoj osnovi) imao je zadaću držati aktivne osobe dalje od političke moći (nametnut osjećaj krivnje i stalna sudbena prijetnja). Samo je komunistička partija mogla organizirati (nenarodne) društvene i političke organizacije (DPO).
Danas, kombinacijom otvorenog bezobrazluka i državne zaduženosti, podjednako uspješno onemogućavaju istinsko narodno političko organiziranje. Smanjenjem broja sposobnih (stalnim produciranjem kriza, zatrpavanjem političkog prostora potkapacitiranim osobama (trenutno su tri osobe nositelji sva tri stupa vlasti takvih karakteristika)) udaljavaju narod od svoje bitne potrebe - gradnje i održavanja vlastite države.

Narod je temelj, narod je kriv. Držanje naroda njegovom voljom ili prisilom dalje od politike i države je uništilo sve države (ako su to uopće države), pa tako i hrvatske.

Narod bi se politički drukčije organizirao, stvarao bi državu izgradnjom minimuma političkog zajedništva, za razliku od parcijalnih političkih grupacija koje maksimaliziraju svoje (ili tuđe) ideološke i materijalne interese.

Ne postoji hrvatski antifašizam

Narod Istre i Dalmacije (kroz narodnjaštvo) je zagovarao stvaranje hrvatske države u vrijeme AU monarhije, suprostavljajući se talijanizaciji. Kasnija pojava fašizma (agresivnija talijanska politika) nije potakla hrvatski antifašizam, već narodnjaštvo koje je do tad vodilo političku borbu protiv talijanizacije.

U Hrvatskoj je antifašizam isključivo sovjetsko-ruski, staljinistički, komunističko jugoslavenski i služio se jednoumljem (pa i prijevarama o istarsko-dalmatinskom narodnjaštvu iako je cilj tih nastojanja bila objedinjena hrvatska država a ne jUgoslavija).

Juraj Dobrila, bista, Poreč

Oznake: moderne hrvatske države, složenost odnosa, temelj propasti, Drava, narodno političko organiziranje, političko organiziranje, interesno organiziranje, intelektualna-stručna-moralna potkapacitiranost, narodnjaštvo, "hrvatski" antifašizam, orjunaštvo, jesnoumlje, obmanjivanje, sovjetsko ruski antifašizam

17

utorak

siječanj

2017

Hrvatska (protiv agresije)



Svi smo sretni da hosovci ne postavljaju ploče nama, ali smo ponosni (sa sjetom i tugom) na one (koji su živjeli među nama) kojima podižu ploče.
Hrvatski domoljubi koji su žrtvovali živote za opstojnost naroda i države.
Politika je oblik interesnog organiziranja, a obrana od agresije humani odabir.

Oni koji su dragovoljno izložili svoje živote u obrani naših života (i prava na političko postojanje) zaslužuju više od spomen ploča.
Slava im (hrvatskim) (obrambenim) (snagama)!



Oznake: hosovci, spomen ploče, ponost, sjeta, interesno organiziranje, obrana od agresije, humani odabir

04

petak

prosinac

2015

HDZ (reinkarnacija)


HDZ-ova loša reputacija je krenula po Tuđmanovoj smrti (iako je prije pripremana, pa čak i prije pojave HDZ-a).
Kako je onda HDZ nastao i postao vodeća snaga hrvatskog društva? Zauzimanjem i djelima Franje Tuđmana, njegovih suradnika, članstva i hrvatskog naroda.

Po smrti Franje Tuđmana, nitko nije promovirao politiku HDZ-a u strahu od (prije pripremljenih optužbi za ratne zločine). Sjetimo se, Tuđmana su tri dana po Oluji optužili (Bildt) za ratne zločine, nije pozvan na proslavu godišnjice pobjede nad fašizmom (kao jedini živući predsjednik koji je sudjelovao u toj borbi).
Zatajenje djela i borbe Franje Tuđmana stvorila je (konvertite) spremne odreći se Tuđmanova djela, odreći se izvornih načela HDZ-a.
Zaista nitko nije kriv za kolebljivost i nevjericu (u vlastitu snagu, ispravnost).
Na sjemenu te sumnje izniklo je divlje tkivo (stranputice hrvatske zbilje).
Tko odustane ili posumnja u vlastiti ispravni put, osuđen je na lutanje.

Petnaest godina nitko nije promovirao i okupljao narod na interesima države/nacije. Nije bilo narodnih skupova (do predizborne promidžbe koja po izborima zaboravi obećano).
Rezultat je kolebljivost i rasutost glasača na izborima (presudnim za budućnost svih nas).

Politika je oblik interesnog organiziranja, propusti u kontinuitetu tog organiziranja vidljivi su u nenarodnoj vlasti, nakaradnom sustavu i percepciji Hrvatske kao propale (zaostale) države (što ne negiramo, samo potvrđujemo).

Svi (i sve) za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto!



Oznake: Tuđman, politika, promoviranje, stranputica hrvatske zbilje, okupljanje naroda, narodni skupovi, interesno organiziranje, kontinuitet

17

utorak

studeni

2015

Spremni (vraćati tuđe dugove)

Politika je oblik interesnog organiziranja.
U tom svijetlu, Hrvatska (okupirana i porobljena) nije imala ozbiljne političke organizacije. Razno razne udruge, društva i skupine.

Nastupom samostalnosti, Hrvatska je (svjesna potrebe stalnosti političkog organiziranja) unatoč ratu nastojala poticati demokraciju (interese vlastitog naroda i građana).
Demokracija. Vladavina naroda.
Društvo je složeno. Podjela rada je dodatno pojačala međusobnu ovisnost.
Ovisnost slabijih (uzdržavanih) osoba i socioloških skupina je veća.

Iako biračko i političko pravo ne razlikuje sociološku pripadnost, pri nastupu kriza (u slučaju nesposobnosti donošenja odluke), pojedina se politička i glasačka prava smanjuju samim demokratskim ustrojem društva. Liderstvo se prepušta nositeljima društva. U ratu vojno sposobnim, u gospodarskoj krizi radno sposobnim. Uvijek sposobnim.

Ustrajavanjem na istovrijednosti političkog i biračkoga prava (a u Hrvatskoj je na djelu ustrajavanje na precijenjenoj vrijednosti glasačkoga prava, skupine koja ima najmanje glasova - ucjenom) u posvemašnoj krizi (koja je postala i gospodarska, iz gospodarske se pretvorila u političku) ne poštujući liderstvo (zbog politike produbljivanja gospodarske krize)(time stvoriti još veću političku krizu) postupno je poništavanje bilo kakve vrijednosti i glasačkoga i političkog prava takve opcije.
Politička stranka (sebe zovu partija) koja zastupa tu doktrinu od osnutka preteče je SDP (slijednica KPJ).
Znaju stvoriti krizu, ali ne znaju izići iz krize. Partija je opasna (po sebe).

Društvo koje ne priznaje liderstvo, i stalno utrajava na pravima socijalnih (uzdržavanih) skupina, prije ili kasnije uništi svoju egzistencijalnu supstancu. Napomenemo li stalnu težnju za iseljavanjem, posrbljavanjem, genocidom i agresijom (prisvajanjem tuđeg teritorija) uviđamo strategiju rusko-srpske politike nametanjem krivnje osvajanja teritorija, logično je povezati politiku kriza (i nesposobnosti) s težnjom rusko-srpske klike.
SDP je zločinačka organizacija. Svi koji su zbog bilo kojeg razloga glasali SDP-u ili ga podržavaju time su podržali (pritajenu) agresiju na Hrvatsku.


Most se prvi sjetio. Neće osuditi SDP za pritajenu agresiju, upravljati će većinom (njihovim novcima) koja nije njihovo biračko tijelo, a dug ako vrati ...
Uistinu novina (na političkom nebu). Lideri (rođenjem). Vidi se da ih psihijatar vodi.





Oznake: politika, interesno organiziranje, demokracija, vlastiti narod, složeno, biračko pravo, političko pravo, krize, sutav kriza, partija, pritajena agresija