četvrtak, 12.03.2020.

[Rec] (2007)

MV5-BZTJm-NTZl-ZWUt-ZTQ2-Yi00-YTFj-LWFi-Nzct-Yz-Fl-Nm-Zm-ZGMz-YTlm-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde-QXVy-Mj-Q2-MTk1-OTE-V1

Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Novinarka i snimatelj odrađuju večernju smjenu snimajući vatrogasnu postrojbu i njihovu intervenciju u jednoj zgradi, koja nakon što bude zaključana izvana, sa svima njima i stanarima unutra, otkriva zlo koje se u njoj nalazi...

rec-2007

Dođe tako čovjeku vrijeme da se podsjeti nekih filmova koji su ostavili snažan impakt na njega, a da nisu spomenuti na samom blogu. I tako listam ovih dana što bih mogao ponovno gledati, kad ono - Rec nema RECenziju na blogu! Ajme, palimo to odmah! Španjolski found footage film koji je preokrenuo žanr naopačke u svakom pogledu, iz njega izvukao ono najbolje i determinirao smjer kretanja žanra za brojne, brojne buduće filmove. Iako naravno nije preteča u snimanju tog oblika, mnogi će povezati beskonačnu jurnjavu, creepy zvukove i uznemirujuću atmosferu upravo uz ovaj film, sada već manje uz Blair Witch Project, no približno jednako uz Paranormal Activity, koji je također izašao 2007. godine. Daklem, posla oko ovog uratka prihvatili su se Jaume Balagueró i Paco Plaza, kreatori naslova poput Los sin nombre ili Mientras duermes. Režirali su sve REC filmove (njih 4), a ja sam ih osobno pogledao dva komada, pa u ovom nekakvom naletu sveopće karantene, potrudit ću se zaokružiti cijeli serijal te pogledati preostala dva filma. Oni koji ne znaju još, isprva se može pomisliti kako je ovdje riječ o još jednom zombie filmu unutar manjeg prostora, no ipak je ovdje riječ o nečem dosta drugačijem, iako se pojavljuje dostatan broj "zaraženih" osoba, gdje se zaraza prenosi ugrizom, što može biti asocijacija na zombie flickove.

Rec-1

Španjolci ne rade poveću količinu horor filmova koji naprave odjek u svijetu, ali kad ga naprave, onda ima da ga svi upamte. Rec je, osim što je pobrao brojne filmske nagrade, postao i obvezna stavka za razne top liste horor filmova, pa gotovo nitko ne postoji tko ga nije uvrstio u neke top liste horor filmove 2000-ih ili 21. stoljeća, a o found footage listama da i ne pričamo. Tome svjedoče uistinu kvalitetni načini snimanja, izražavanje svega bitnoga, bez pretjeranog detaljiziranja, a opet otkrivajući sve bitne elemente koji su se imali za prikazati. Svaka minuta filma ima svoje zašto, svaka radnja i postupci imaju svoj određeni smjer i dostojnu razradu. Pa tako i odlični glumci, za koje sam pročitao da nisu ni znali krajnje ishode svojih likova, odnosno kako će cijela priča završiti. Isto tako, svaka pojedina scena nakon ulaska u zgradu pa do raspleta je dinamična, prepuna akcije, a ono što je najvažnije za horor žanr - radnja je jako stresna i nelagodna. Uznemirujući prizori ostavljaju dubok utisak, pogotovo ako ste gledatelj s 10 godina manje iskustva gledanja hororaca, dakle, ako ste poput mene prvi put ovaj film gledali tamo 2009. godine, onda vam je tek ostavio snažan i pamtljiv dojam. Cijelo vrijeme tijekom filma imate uvid da je riječ o kapljičnom ili krvlju prenešenom virusu koji zaraža rezidente zgrade, no na samom kraju filma, posljednjih 10 minuta, otkrivate pravu istinu, koja je zapravo uslijedila kao šok terapija nakon svega odgledanog te dala dodatan uvid i polet u daljnji razvoj serijala. Zapravo, najveća kvaliteta REC-a je ta što apsolutno ništa u filmu nije višak, niti manjak, a kad spojite to s prilično zahtjevnim FF načinom snimanja i pametnim doziranjem napetih i jezivih scena, dobit ćete kvalitetan rezultat poput ovoga.

rec-stairs

Bez ikakvog razmišljanja, jedan od najboljih predstavnika žanra 21. stoljeća, a uvjeren sam i da će se dugo zadržati na svim mogućim top listama. Voljeli ovakve filmove ili ne, bili plašljivi ili ne, Rec je svakako film koji će na vas ostaviti poseban dojam. Za one koje muči jezična barijera ili preferiraju samo čuti engleski jezik, također vam preporučujem film Quarantine, američki remake, jer teško je od ovako odličnog filma napraviti potpuno govno od remakea, tako da i njemu dajte priliku. Rec iz 2007. odličan je hororac.

09:27 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 04.03.2020.

Spring (2014)

MV5-BMj-Mw-Nz-M2-OTk3-OF5-BMl5-Ban-Bn-Xk-Ft-ZTgw-Nj-Ex-OTU0-NDE-V1-SY1000-CR0

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Evan se zbog osobnih teških razloga seli iz Amerike u Italiju, gdje se upoznaje i ulazi u romantiku s lijepom ženom koja skriva mračnu, praiskonsku tajnu...

spring-01

Redatelje Justina Bensona i Aarona Moorheada spominjao sam prije otprilike godinu i pol dana, kada sam prvi put pogledao njihov debitantski film Resolution iz 2012. godine. Spring je film kojeg su mi navelike i uvelike preporučavali čitatelji bloga, hororljupci i ljubitelji indie kinematografije, a budući da cijeli svijet egzistira u samoizolaciji, odlučih se konačno ga pogledati. Daklem, riječ je o indie hororcu gdje se u lovecraftijanskom stilu prepričava jedna romantična priča - prilično neobično i neizgled nepovezivo, zar ne? Ipak, redatelji su to uspjeli pospajati u jednu relevantnu naraciju prepunu neklišejastih scena, prizora i dijaloških okvira. Kada krenete gledati film, uopće ne možete točno znati što očekivati i kako će se zaplet priče krenuti odvijati, no s razvojem događaja sve se više otkriva prava žanrovska narav filma. Ovo uistinu jest romantični horor film, upravo iz razloga što gledamo postepeno zaljubljivanje našeg junaka Evana (Lou Taylor Pucci) i prelijepe Talijanke Louise (Nadia Hilker) u ovom vrtlogu intrige, ali i gradacijskog doziranja hororičnih scena. Spring mi je predstavljan kao potpuno osvježenje žanra, ne mogu reći da se ne mogu složiti s tom izjavom.

hero-Spring-2015-1

Da ne komentiram puno i ne spoilam radnju, spomenut ću stvari koje su mi se svidjele i manje svidjele u filmu. Prvo - pažnja na detaljima. Svaki pokret kamerom ima svoj određeni smisao te može praviti reference, nagovještavati daljnji tijek radnje ili staviti hint na nešto na što bi trebali obratiti pažnju. Uz to, za ovakav indie film s manjim budžetom nego neki veliki wannabe napuhani hororac, film posjeduje odličnu scenografiju i zanimljivo kadriranje. Također, ne smijemo zaboraviti ni odličnu glumu, pogotovo dvoje zaljubljenih golupčića (dobro, barem jedno je golupčić). Svaku scenu, bila ona romantične, ozbiljne ili creepy naravi, pretvore u adekvatni gušt za gledanje. Što se horor elemenata tiče, tu vučemo tu lovecraftovsku paralelu, gledajući prizore koji bi nas mogli podsjetiti na neke od radova Stuarta Gordona, a to za svakog horor fana ne vjerujem da može biti loša asocijacija. Naravno, film nije bajan kako se na prvu čini prema ovom tekstu, ima nekoliko ozbiljnijih problema s razvojem priče i njenim kontinuitetom, ostalo je još mnogo prostora gdje su se neke stvari mogle približiti gledateljima, no s obzirom da je riječ o dvojici redatelja koji svoje dosadašnje filmove uglavnom baziraju na meta-jeziku razumijevanja radnje, Spring je definitivno mala beba po pitanju konfuzije ili nedorečenosti.

spring-movie-monster


Drago mi je da sam ga konačno pogledao, nekako sam imao osjećaj da će mi nakon toliko preporuka sasvim fino sjesti i tako se i dogodilo. Spring je jedno osvježenje žanra koje, unatoč nekim minusima, nudi zanimljivu radnju i dojmljiv mix naizgled nespojivih žanrova, osim u vidu nekakve vampirske ljubavne priče. Kako bi moj frend rekao svaki put kad se spomene ovaj film: "Bokte mazo što je ovo dobar indie film". I jeste.

10:09 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 03.03.2020.

The Invisible Man (2020)

MV5-BZj-Fh-M2-I4-ZDYt-ZWMw-NC00-NTYz-LWE3-MDgt-Njgx-Ym-M3-ZWMx-Ym-Vm-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Cecilia živi prilično nemiran život sa svojim control freak mužem, koji prati svaki njen korak i nasilne je naravi. Nakon što se odluči iskradati i pobjeći od njega, poslije nekog perioda dobiva informaciju kako si je sam presudio te da ona dobiva njegovo bogatstvo. U moru novih zavrzlama pokušava ljudima objasniti da je proganja i napada netko koga nitko ne može vidjeti, sve dok ne krenu prva stradanja...

The-Invisible-Man

Invisible Man predstavlja klasik Universalovih monster horor filmova 20-ih, 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, koji je dobio svoje brojne adaptacije tijekom vremena, a posljednja od njih je ona Leigha Whannella (scenarij Saw, Upgrade, Insidious...) istoimenog naziva koji je izašao početkom 2020. godine, s Elizabeth Moss u glavnoj ulozi. Svaka adaptacija imala je neke svoje posebnosti, no bazična radnja ostaje ista, a ta je da se muškarac u 30-im godinama (ima i Invisible Woman ili čak Kid), uglavnom znanstvenik, podvrgne eksperimentiranjima s načinom kako postati nevidljivim bez smrtonosnih posljedica te uz te pokušaje poprimi ubilačke nagone ili te iste zatomljene nagone ispoljava na površinu. U ovoj najnovijoj adaptaciji, koja je pompozno najavljivana nakon Universalovih ''rebootova'' poput Wolfmana iz 2010. ili The Mummy iz 2015., riječ je o psihološkom trileru s primjesama horora zbog dostatne količine napetih scena. Pogledao sam otprilike 3-4 adaptacije, najviše upamtio prvu iz 1933. i Hollow Mana iz 2000. s Kevinom Baconom, a ovu sam na temelju zanimljivog trailera i interesantne premise smještene u moderno doba itekako iščekivao. Što sam/smo točno dobili? Ljudi dosta hvale ovaj film te je visoko pozicioniran ove godine zasad po pitanju kvalitetnih horor uradaka, no nisam siguran koliko dijelim oduševljenje s većinom.

CA9eoKt

Film odmah počinje dinamično, napeto i s odličnim poigravanjima svjetla i sjena te kvalitetnom produkcijom zvuka. Nagovještalo se kako će se film jako fokusirati na audio-vizualne dojmove i podražaje, što se i dogodilo. Tehnički gledano, film je odličan. Doslovno nemam zamjerke na CGI, kadriranja, scenografiju, vizualna i audio rješenja. Sve je odrađeno na visokom nivou, poglavito zato što se, barem kada je nevidljivi čovjek u pitanju, dosta toga mora fokusirati na viđenom i čujnom, nešto kao i u, primjerice, Quiet Place. Situacija se atmosferom i stvaranju tenzija i napetosti ne smiruje, tako da su pokreti kamere te stvaranje dojma kako je stalno neka prisutnost u prostoriji jako, jako dobro realizirani. Ono što je kod filma s tog aspekta važno je što je dobro iskorišten prazni prostor, doslovno govoreći, koji sam po sebi stvara nelagodu, budući da ste svjesni da je lik u prostoriji, ali ga nikako ne možete locirati dok ne napadne našu tragičnu junakinju. Kad smo već kod junakinje, Elizabeth Moss nije daleko pobjegla od svoje najpoznatije uloge u Handmaid's Tale, što znači da je svoj posao odradila jednostavno fantastično. Prirodno nadarena glumica s licem paćenice savršeno se uklapa u uloge potlačene žene koja istovremeno može biti i pobješnjeli bully. Na svačiju glumu imam samo riječi hvale. Dosta napetih scena odvija se tijekom sredine filma, one stvaraju taj horor i jezu filma, u kojem ipak većinski prevladava triler atmosfera. Kako vrijeme odmiče, tako se, nažalost, sve više i više nelogičnosti pojavljuje, promašenih poteza, neiskorištenih potencijalno dobrih scena i prizora, a stvari se gadno počinju banalizirati. Razumljivo je da je s vremenom teško održati jednak level intrige, no postoje situacije u filmu koje baš i ne bih podrobno opisivao, a koje su ipak spustile moje zadovoljstvo viđenim. Jednostavno, sam zaplet i rasplet oko nevidljivog čovjeka i scenama kada situacija eskalira te se stišava nisu po meni odrađeni s jednakom kvalitetom kao i uvodnih pola sata filma, kao recimo tehnički aspekti filma, koji ga uvelike izvlače. I makar se sve situacije mogu na neki način pojasniti, odnosno njihova banalnost, gledatelju se po osobnom mišljenju daje previše toga za razmišljanje kako da opravda neke scene filma, umjesto da su se sami potruditi kako da te scene bolje isfuraju, što je ''realističnije'' moguće, naravno ne misleći na nevidljivost koja je sama po sebi nerealna, nego na načine rješavanja opasnosti od antagoniste. Tome nije pomogao ni isuviše bljedunjav kraj.

hero-the-invisible-man-movie-review-2020

Ova izvedenica Invisible Mana svakako ima puno svojih prednosti, no kako film prolazi, sve više i više ističe svoje mane, manjkavosti, nedorečenosti i poneke pretjeranosti i repetitivnosti. Slažem se da nije nimalo lagano snimiti kontinuirano efektivan kvalitetan horor na temelju ove radnje, no nisam tu da hvalim ono što je u filmu nevidiljivo, nego da kritiziram ono što možemo doživjeti gledajući ga. U svakom slučaju, mogu vam ga preporučiti jer ima svojih dostatnih dobrih strana, vjerujem da bi vam se mogao u globalu puno više svidjeti nego meni.

09:20 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 27.02.2020.

Event Horizon (1997)

MV5-BZGI0-NDMw-Nj-At-NGEz-NC00-Mz-A1-LTlk-Mj-Qt-Yj-Bk-YTZl-Zj-Ay-ZWEy-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tim za spašavanje istražuje svemirski brod koji je nestao daleko iza Jupitera u crnoj rupi i koji se sada vratio, s nekim ili nečim na njemu...

MV5-BYTkz-Yj-Q3-MTUt-NTdi-NS00-ZDEy-LWI2-Njgt-Y2-Qw-MTdm-MDhk-Mm-E0-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Event Horizon prilično je poznat žanrovski film unutar baze ljubitelja SF i horor filmova - gotovo svaka lista filmova iz devedesetih a koji se oslanjaju na dva spomenuta žanra sadrže i ovaj film u katalogu. Moram priznati da sam ga nedavno tek prvi puta pogledao, budući da mi nikako ne leži tematika spaceshipova i radnji u svemiru, no znam da kada krenem gledati neke od tih filmova, da uvijek ostanem manje ili više u propitivanju: zašto inače imam skepsu prema takvim filmovima? Za ovaj film zaslužan je Paul W.S. Anderson (svi Resident Evil filmovi, Alien vs Predator...), a uključuje kastu prilično poznatih glumaca, od kojih bih izdvojio primjerice Sama Neilla, Laurencea Fishburnea, Kathleen Quinlan, Jasona Isaacsa...svemirske teme, poglavito ako je riječ o tematici strave i užasa, stvarno su nepregledne te se uistinu svašta može kreirati. Prisjetimo se SF hororaca koji su, nećemo se lagati, itekako utjecali na kreaciju ovog uratka, poput Alien franšize, koja je svojim radnjama ostala zapećaćena u prepoznatljivosti kada je riječ o svemirskom horor podžanru. no i nekih nesvemirskih poput The Thinga, Hellraisera...Kad smo već kod referenci, ne mogu se oteti dojmu da je ovaj film utjecao i na brojne filmove nakon toga, poput Ghost Shipa, Cloverfield Paradoxa, Dead Space igru i još nekolicine drugih. Iako je imao poteškoće pri produkciji te je slabo zaradio na kino blagajnama, riječ je filmu koji je s godinama dobio svoj kult pratitelja te je postao kultan unutar žanra krajem devedesetih. Čak se planira i serija u doglednoj budućnosti, no tko to zna kako će biti sa svom ovom hiperprodukcijom svega.

eventhorizon

Nakon iznošenja ovako nekih fakata oko filma, ne mogu se oteti dojmu da mi je prilično teško pričati o ovom filmu na neki kritičan način, budući da bi mi mogli zamjeriti brojni oni koji ga se s nostalgijom prisjećaju jer su ga gledali ili u ranoj dobi, ili su živjeli u doba kada je ovaj film uspio pomicati neke granice što se tiče originalnosti, atmosfere itd. No, moram priznati da mi se film nije toliko svidio koliko sam očekivao, a očekivao sam dosta toga. Premisa nestalog broda koji se kasnije pronađe sam od sebe i na sebi nešto krije stvarno je dobra platforma za pravu napetu, intrigantnu i uznemirujuću atmosferu, i to je ono u čemu je ovaj film uspio - atmosfera je tijekom filma konstantno dobra, zanimljiva i nepretenciozna. S druge strane, ono što je totalni kontrast atmosferi svakako je realizacija zla koje proganja naše junake. Ne želim previše pričati o tome radi neotkrivanja radnje, no nisam zadovoljan onim što su oni na brodu "zatekli", odnosno tko je taj antagonist kojeg se svi toliko plašimo upravo zbog izgradnje dobre atmosfere. Nadalje, gluma u filmu stvarno je odlična i dorasla svakom zadatku kojeg je ova popularna ekipa imala. Isto tako mogu reći i za veliku većinu efekata, osim efekata eksplozije i onih u kojima kompjuter mora imati veliku, ako ne i jedinu ulogu, bez praktičnih efekata. Tu ima dosta pomanjkanja što i sredstava da se to ostvari, što i tehnologije koja bi adekvatno to mogla prenijeti na platno. Film ni u kojem trenutku nije dosadan ni monoton, no smatram da je zbog konstantnog pokušaja gradnje napetosti nekada u tome uspio izazvati kontraefekt pa su neke scene izgledale pretjerano, nesuvislo i navučeno. Što se posljednjih pola sata do 40 minuta filma tiče, tu se počelo događati nešto što bismo mogli barem u kratkim crtama povezati s Hellraiserom i njegovim Cenobitima, a film dobiva i određenu torture porn notu. Koliko god neki segmenti bili navučeni, slažem se s krajnjim ishodom filma i načinom kako je sve što je znalo biti kaotično na kraju zapakirano.

MV5-BNjkz-Yz-E2-Yj-Yt-Mj-M0-Ni00-MDVm-LTk2-Mjct-ZGU3-Ym-Ux-Y2-Jm-Zj-Y0-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Event Horizon pati od jedne, možda i najveće boljke: kada niste sigurni u ono što bi točno antagonist trebao biti, onda krećete u dubiozu kreiranja atraktivnih scena i često se zna dogoditi da redatelj ni scenaristi ne uspiju manevrirati s napisanim i osmišljenim materijalom. To je moj osobni stav oko ove radnje i smatram da se tu moglo napraviti puno, puno više, jer je film imao ozbiljnog potencijala za to. Ipak, i dalje je riječ o dobrom SF hororcu koji je s razlogom ostao upamćen i prihvaćen kao jedan od hororaca iz gornjeg doma zlatnog doba devedesetih.

09:24 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 01.02.2020.

Countdown (2019)

MV5-BODY3-OGEy-MTgt-YTZj-Zi00-Y2-Yz-LWFj-Y2-Ut-Mj-Ew-YWE1-Mj-Rk-OTc4-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Medicinska sestra na prijedlog prijatelja preuzima na mobitel aplikaciju koja navodno predviđa trenutak kada ćete umrijeti, a njoj je k'o za vraga aplikacija pokazala da će umrijeti za tri dana. Uz sve to, nekakva neman ju proganja od trenutka preuzimanja aplikacije te mora naći način kako se riješiti smrti prije same smrti...

Screen-Shot-2019-10-24-at-11-56-00-AM

Joj, kada sam vidio prošle godine da se sprema film na temelju aplikacije koja govori kada ćete umrijeti, smatrah ja evo pojavio se novi Polaroid (fotić koji ubija odnosno duh iz njega) i zbog toga nikako ne mogu shvatiti opsesiju nekih modernih hororaca koji smatraju da će razoriti kino blagajne na temelju motiva koji u najmanju ruku služe za sprdanciju i izrugivanje. Nisam siguran kakva je politika gledanja hororaca kod mlađahne publike (onih od 7 do 17), kojima je ''u krvi'' suživot s mobilnim aplikacijama i ostalim widgetima, no činjenica je da ovakvi filmovi actually jako dobro prolaze što se novaca tiče - Countdown, film o aplikaciji koja prognozira smrt, zaradio je skoro 10 puta više od svog budžeta. Za prvi redateljski film Justina Deca stvarno sam imao nula očekivanja te sam krenuo u gledanje filma čisto, najiskrenije, da se nasmijem i otvoreno narugam, jer sam znao da ću doživjeti hrpu ali hrpu oprobanih scena i situacija, horor elemenata koji su bili inovativni prije 20 i nešto godina te blesave i nelogične scene. Mogu reći da sam se čak i ugodno iznenadio s nekim stvarima, budući da sam krenuo u film s više od 0 posto predviđanja uspješnosti, no idemo o tome nešto podrobnije.

Countdown-1

Početak filma stvarno krene ulijevati povjerenje i ugodno iznenađenje - oprobava se aplikacija među prijateljima, a nakon što jedna od njih dobije svoj trenutak smrti - svega za par sati da joj se sprema smrt - film kreće u tu nekakvu creepy atmosferu koja je zadovoljavajuće realizirana. Prvih pola sata moram priznati da sam stvarno ostao ugodno iznenađen i praktički frapiran s mišlju da sam toliko pogriješio oko nekog filma. Dalje od toga, nažalost, polako se počinju događati stvari koje sam predviđao - riječ je o mlakim, banalnim, užasno izlizanim i forsiranim scenama plašenja, predvidljivim igrama progatonistice i antagonista, ukratko, sve ono što neki moderni horor ne bi trebao posjedovati kako bi bio kvalitetan. Nema se tu što puno govoriti, imamo bazičnu naraciju koja znate u kojem će smjeru ići i za koju znate da će biti užasno navučena, pa bilo da je riječ o suzbijanju te aplikacije (razbijete mob - nema to veze, ona će jedina raditi itd.) ili o ubijanju duha koji se pojavljuje u trenutcima kada morate umrijeti...šteta, smatram da je to tako puno bolje moglo i moralo biti osmišljeno, nešto više na foru Final Destination filmova, a ne vući se na Polaroid i takve bolide od filmova. O glumi i efektima nemam što puno pričati, sve je odrađeno na nivou na kojem se moglo.


countdown-COUNTDOWN-SG-0044-R-rgb

Dok s jedne strane užasno ne cijenim ovaj film i smatram ga strašno stupidnim, toliko mi je prvih otprilike pola sata bila čista uživancija. Tako da ću mu dati nešto bolju ocjenu čisto da ga izdvojim od sranja poput Bye Bye Man, Slender Man i Polaroid, toliko je barem zaslužio. Na ostalih sat vremena lagano sam zasuzio.

01:24 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>