četvrtak, 08.11.2018.

Slender Man (2018)

MV5-BMj-E0-Mzcw-MDAy-Nl5-BMl5-Ban-Bn-Xk-Ft-ZTgw-Mzc4-ODg0-NDM-V1

Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

U malom gradiću u Massachusettsu, skupina prijatelja, fascinirana internetskim popkulturnim likom Slender Manom, pokušava dokazati kako on ustvari ne postoji - sve dok jedan od njih ne nestane...

fotonoticia-20180105165934-640

Slender Man, Slender Man...internetska priča nastala na Creepypasta pričama sa Something Awful stranice, od strane pisca Erica Knudsena (forumskog pseudonima Victora Surgea), koji je ujedno i suradnik na scenariju ovog filma. Što reći kada jedna obična mala priča postane globalni internetski fenomen, inspiracija Marble Hornets web epizodama, video igricama, a sve se odvija oko jednog neobičnog visokog lika bez lica, s dugačkim rukama i nogama, kojega zovu različito, od Slendermana, do Operatora itd. Postojale su neke filmske adaptacije lika, no sve je ostalo u sjeni neuspjeha, nekvalitete ili nedovoljnog brendinga, no prošle se godine najavilo kako je Sony preuzeo inicijativu te odlučio snimiti pravi horor kino-hit i predstaviti Slendermana u punom svjetlu. Doduše, dogodio se samo dio toga, pa makar je film i postao kino-hit barem kratko vrijeme početkom ljeta, doživio je apsolutni krah na svakom drugom polju. Iskreno, ne znam što si je Sylvain White zamislio pri realizaciji ovog filma, no komotno mogu reći kako ovo apsolutno smeće stoji bok uz bok Bye Bye Manu, ako čak i Bye Bye Man nema neke suvislije dijelove od ovoga. Jednostavno, Slender Man je jeftino (iako je koštao 10 milijuna) smeće kakvo se pokušava servirati današnjim klincima u vidu modernog horora, no 98% oko tog filma apsolutno ne valja te se nije smjelo ni dogoditi.

27b61cbc-slender-man-movie-trailer-screenshot

David Birke, inače scenarist i kreator dobrog filma poput 13 Sins, ovdje je totalno podbacio s pričom i razvojem događaja, makar je i imao slab film Gacy iz 2003. godine. Ovakav cheesy pokušaj snimanja horor filma ne možete toliko često vidjeti, no toliko jadni segmenti naprosto vraćaju horor žanr tamo gdje ga mnogi gledatelji i zamišljaju - na samom dnu žanrovskog filma, a to uopće ne smije biti tako, pošto također s druge strane isto možemo vidjeti i ovogodišnje odlične i inovativne naslove. Film ne traje puno, ali je strašno spor, razvija neke loše šeme na Ring filmove, sadrži jeftine i istrošene jump scareove, naprosto ništa od toga nije niti interesantno niti scary, a s hrpetinom rupa u scenariju događa se apsolutna nepovezanost i kaotičnost koja ne pripada adekvatnoj gradnji lika kao što je Slender Man. Čak i ako vam je izgledao intrigantno kad biste ga vidjeli na netu, zahvaljujući ovom filmu lik će vam postati apsolutno parodičan, u najmanju ruku bezvezan. Očekivao sam nešto bolje efekte od takve produkcije, no u najboljem slučaju su prosječni, makar jedino što mogu pohvaliti jest vizualni aspekt Slender Mana, iako ni neki njegovi (doslovno) produžetci ne ostavljaju pozitivan dojam. Što se glume tiče, nije toliki problem preglumljenost, već "podgumljenost" u brojnim dijelovima, no ne krivim toliko aktere koliko su dijaloški i gestikulativni elementi loše posloženi, no s druge strane, ovaj nedorečeni kaos od filma ima tek povremenih solidnih trenutaka, tipa scene haluciniranja.

MV5-BMj-E1-Zj-U2-Nz-At-Mm-I4-Mi00-MTM5-LWEz-ZGUt-ZGFl-OTEz-Nj-Q1-Nj-M1-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Mogu reći kako mi je žao što je ovaj neiskorišteni potencijal u vidu storyja ostavio bljutav, ultra loš dojam. Nadao sam se barem nekakvom prosjeku, budući da se nerijetko to u horor adaptacijama događa, no dobio sam film ispod svakih, ali svakih očekivanja. Na sreću pa nisam film išao gledati prve dane u kino i da sam na temelju revieowa i ocjena mogao zaključiti kako se sprema nešto uber nakaradno. Šteta.

17:08 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 01.11.2018.

The Tunnel (2011)

the-tunnel-movie-poster

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Istraživačka novinarka sa snimateljskom ekipom odlazi u dubine napuštenih tunela ispod grada, gdje žive samo pojedini beskućnici, kako bi razotkrili vladino prikrivanje događaja vezano za nestašicu pitke vode. Lutajući tunelima ubrzo otkrivaju kako nisu sami i kako će priča koju su ganjali početi ganjati njih same...

The-Tunn-l-film-2011

Pogledah The Tunnel prije nekog vremena, no tek sada uhvatih lufta za nekakav komentar. Ovaj australski found-footage film u režiji Carla Ledesme je horor koji je svoju publiku pronašao putem filmskih festivala gdje je bio i nagrađivan, a o njemu se dosta pričalo i među ljubiteljima žanra tih godina. Sniman kao dokumentarac, kroz njega istražujemo zajedno s novinarkom i snimateljima podzemlja Sydneya, gdje mašta uvijek može dobrano proraditi kada je riječ o pisanju scenarija za horor film. Inače, ako ste ljubitelji klaustrofobičnih hororaca (ala As Above, So Below, Catacombs, Descent itd.), Tunnel bi vam mogao biti još jedno pozitivno iskustvo, no ja ću odmah reći kako, iako nisam pretjerani ljubitelj uskih tamnih prostorija (budući da se gotovo nikad ne iskoriste ful potencijali), Tunnel na mene nije ostavio pretjerano pozitivan dojam. Ne mogu reći kako me uspio ugodno iznenaditi iz razloga što sam ipak očekivao dosta više od napuštenih tunela, podruma i podzemnih voda, a ovdje je mnogo toga nekako odrađeno mlako, bez interesa, nedorečeno i nesuvislo...kroz cijeli film sam imao dojam kako je mnoštvo stavki moglo biti odrađeno bolje i da popravi cjelokupan koncept. Od underground horor filmova (ne u smislu produkcije nego mjesta radnje) može se stvarno svašta izmisliti i snimiti, no ponavljam, razvojem događaja u ovom australskom hororu nimalo nisam zadovoljan, čak štoviše, film mi je ostavio ispodprosječan dojam.

Capture534545

Uvod u film uopće me nije zainteresirao. Ne znam je li do mene, no šeme s otkrivanjem vlasti, razotkrivanjem tajni već je nekako postala izlizama shema, a pogotovo kada je snimano uobičajeno, kao i svaki treći "conspiracy" film. No, s obzirom da se radnja kasnije odmiče od conspiracy elemenata i postaje pravi splet jeze i klaustrofobije, film u sredini dobiva sasvim novu dimenziju, ponešto bolju od dosadnjikavog prvog dijela. Zapravo, cijelo vrijeme me smetala ta usporenost, spora dinamika i nekakvo razvlačenje scena koje su potencijalno mogle biti bolje, da su bile kraće i nešto manje neizvjesnije. Uobičajeno za found footage film, zadnjih pola sata postaje dinamično, brzo i teško vidljivo, budući da su u igri trčanje, bježanje, spoticanja itd., no to je sve dio folklora što bi se reklo, tako da sam sa zadnjih pola sata ajmo reći zadovoljan. Zadnja mana koju imam za film je ta što je, iako razumijem da je produkcijski slabiji, u nekim trenutcima premračan. Nedorečenost u filmu oko toga tko ili što je pravi antagonist pozitivna je stavka budući da je to jedan od rijetkih elemenata koji će vas držati u određenoj napetosti, budući da ne znate protiv čega se točno filmska ekipa bori. Također, zanimljivo su ukomponirali intervjue unutar "arhivskih snimaka" jer se na taj način povećava neizvjesnost i tajnovitost radnje. Valja pohvaliti i odličnu glumu protagonista, kao i sve iznesene emocije.

img-4559

Ukratko, Tunnel me prilično razočarao. Očekivao sam više od underground conspiracy filma, a dobio sam veliku dozu prestandardne radnje, klišeja, rupa u scenariju, mračnih scena i dosadnjikavosti. Šteta, još uvijek čekam dobar horor film napravljen na temelju neistraženih podruma ispod grada, može se reći da As Above, So Below u Parizu još uvijek prednjači.

03:17 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 29.10.2018.

Baskin (2015)

baskin

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Ekipa policajaca neočekivano na putu prolazi kroz šumu u kojoj se počinju događati neobične stvari. Bude se u napuštenoj zgradi koja podsjeća na pakao, s hrpom bizarnih osoba iz nepoznatog i opasnog kulta...

Baskin-1280x620

Baskin je turski film nastao prema istoimenom short hororcu iz 2013. godine, u režiji Cana Evrenola. Nije tako uobičajena stvar da se filmovi iz euroazijskih područja češće pojavljuju na relevantnim i mainstream filmskim i horor sajtovima, no Baskin je zahvaljujući Toronto International Film festivalu uspio doprijeti do šire svjetske publike. Naravno, ne samo zbog prikazivanja, već zbog nešto drugačijeg sadržaja kojeg nosi. Snimljen je u 28 dana, odnosno noći, a kako redatelj naglašava, konstantno su imali stres da ih lokalne vlasti ne uhvate "na djelu", s obzirom da su za potrebe snimanja imali mnoštvo golih glumaca, groteskan filmski set i slično, što se, dakako, u filmu zorno prikaže. Dosta dugo sam i ovaj hororac odgađao, još otkako je izašao, vjerojatno zato što sam predviđao da bi film mogao biti prilično morbidan i nasilan, što se na kraju ispostavilo istinitim. Neke filozofije snimanja referencirane su uradu talijanskog filmaša Lucija Fulcija, a Baskin predstavlja surealan film koji miješa realitet s oblicima pakla, demonizacije, okultnih stvari i bizarnih obreda. Sve počinje u mirnijem tonu, no s očitim naznakama kako ćemo kroz film viđati mnoštvo nekonvencionalnih prizora i načina snimanja, nešto slično u ovogodišnjem Mandyju, a kasnije slijedi totalna ludost, morbidnost, odvratnost i groteska. Možda je nekome takav koncept odgovarao, i meni bi, da se doslovno nije ušlo u svekoliko pretjerivanje s nasiljem i body elementima. No, ako ništa drugo, može se reći da je Baskin true horor film, bez ikakvih drugih podžanrova vezanih uz njega.

Baskin-2015-Goat-faced-Woman-Sex-Scene

Postoji jedan specifičan glumac u filmu, a to je Mehmet Cerrahoglu, koji glumi zloglasnog "Fathera". Bazično naturščik, Mehmet od rođenja ima specifičnu kožnu bolest koja će se ispostaviti kao idealnom za ulogu glavnog antagoniste, budući da grotesknom izgledu nikakva maska niti šminka nije bila potrebna. Baskin je film koji ne sadržu klasičnu narativnost, zapravo može se reći da je uopće sadrži, budući da je radnja nerijetko ispresijecana snovima, halucinacijama, prikazima pakla koji sadrže u sebi određenu simboliku i metaforiku, prikazanu na apsolutno brutalan način (ne misleći kvalitativno, već doslovno). Film nije lagan za pratiti, pogotovo u posljednjih 45 minuta, a situaciji nikako ne pomažu one prave pravcate horor scene koje su, za razliku od nekih koje se igraju svim negativnim ljudskim emocijama (poput ovogodišnjeg Hereditaryja), bazirane samo na gađenju i kvazi art-načinu snimanja i scenografiji, što po meni nije bilo dovoljno da me film ugodno iznenadi ili u globalu zadovolji. Iako je dobro i zanimljivo snimljen, opskurne i nasilne scene ovdje mi nisu imale nikakvu težinu, kao što mogu biti iole opravdanije u nekim drugim, kvalitetnijim filmovima, mislim da je ovdje suština samo puko zgražanje gledateljstva, ništa višedimenzionalno iza toga, a takve filmove osobno ne preferiram niti u njima vidim kreativnost ili potencijal za nečim kvalitetnim. Mada, mora se priznati da su Pinheadovi Cenobiti benigni naspram ovih kreatura i likova što možemo vidjeti "u paklu" i ako je filmu bio cilj da se osjećam u nekim dijelovima nelagodno (zgražano), u tome je, ako ni u čem drugom kod mene, uspio.

baskinrev-600x338

Da vam ne duljim previše o zaključku, poanti i smislu radnje, budući da film ni ne izgleda kao da je to nešto što je bazično bitno, savjetujem vam ovaj film samo ako mislite da ste odgledali neke poznatije europske i američke gore, nasty i body horore i da vam nekim slučajem odgovaraju. Ostali, slobodno preskočite.

02:05 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 16.10.2018.

Apostle (2018)

MV5-BMTY1-NDk0-Nj-I4-MV5-BMl5-Ban-Bn-Xk-Ft-ZTgw-Nj-Uy-Nz-Mw-Nj-M-V1

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Godina je 1905. Thomas Richardson putuje na daleki skriveni otok kako bi spasio svoju sestru, otetu od strane misterioznog religijskog kulta koji traže otkupninu za njen povratak. Što se duže zadržava na otoku, počinje otkrivati jeziva djelovanja i postupke zajednice, kao i ostale zastrašujuće stvari...

MV5-BNz-I0-OTk1-NDUt-Yjhl-Ny00-YWQ0-LWJm-NWQt-OTZi-MDNl-ZGU0-ZDVm-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Prilično sam se veselio ovom filmu, primarno zbog jednog razloga: Gareth Evans. Čovjek je to koji je izrodio briljantne filmove Raid: Redemption i Raid: Berandal, a njegov je i najjači segment u cijelom V/H/S serijalu, Safe Haven. Apostle je nekako na tragu po motivima ovom Safe Havenu, riječ je o povijesnom folk filmu koji miješa značajke akcije, trilera, drame i suštinskog, jezivog body horor filma. Iako sam nekoliko recenzija u zaostatku, primarno sam odlučio ovaj film komentirati kako mi ne bi izblijedio budući da nisam pisao bilješke tijekom gledanja, no opet, teško da će mi ovakav film u skorije vrijeme izblijediti. Ovo je nešto potpuno neuobičajeno od onoga što smo mogli naviknuti od Evansa, a iskreno, drago mi je da nisam pogledao trailer (kao što većinom ne gledam) prije samog gledanja, budući da nisam znao što će me dočekati, više akcije i prikazivanja tuča i borbi, više jezivosti ili nečeg trećeg, no dobio sam bućkuriš svega pomalo, a najviše elemenata iznenađenja. Cijelo vrijeme mislio sam da će biti riječ o nekakvoj realnoj i ostvarivoj priči, no međutim, film me u više navrata u prvih pola sata uspio izbiti iz cipela. Kako je radnja prolazila, nisam mogao vjerovati da je film ocijenjen zasad s nižom ocjenom (6,6 na Imdb-u), a takav me osjećaj, iako malo slabiji, držao do samog kraja. Riječ je o vrlo kvalitetno snimljenom povijesno-nadrealnom i brutalnom hororu kojega u svakom slučaju preporučam.

apostlethumb-1536958087668-1280w

Prvo što mi je zapalo za oko briljantna je fotografija i način snimanja. Redovito impresivni kadrovi, scenografija, kostimografija, atmosfera, hladni koloritet, sve je s tehničke strane napravljeno izuzetno i vrhunski. Također, atmosferu filma upotpunjavaju mini-kadrovi koji se nastoje razlikovati od dosadašnjih, već viđenih aspekata u filmovima. Radnja je može se reći nekakva mješavina The Wicker Mana i The Sacramenta, no daleko, daleko bolesnija i nasilnija. Evans je poznat da u svojim filmovima izvršava neke nečasne radnje, scene koje se većinom baziraju na akcijskim borbama, no ovdje je grafičko nasilje i nasilje općenito odrađeno vrlo sporo, dovoljno da dubinski izazove blago gađenje na viđeni materijal. Nije sada nešto spektakularno gadno, ali je u svakom slučaju neočekivano vidjeti toliko body horora i gorea u njegovim filmovima. No, na sreću, nasilje nije najveći oslonac filma i njegovoj turobnosti, već ovdje ima stvarno svačega - odlični dijalozi (volim to staroenglesko šprehanje), gluma izvanredna, sve pohvale Danu Stevensu i ostalim glavnijim likovima, vrhunska atmosfera popraćena vrlo adekvatnim soundtrackom, a i fantasy elementi su se ovdje ispostavili kao dobrim obilježjem. Ipak, posljednjih pola sata filma možda je moglo biti bolje odrađeno i s možda manje banalnih, gotovo nemogućih instikta za preživljavanjem. Pojedine wtf scene mogu vam narušiti cjelokupan koncept priče, no sve u svemu, surprise elementi kvalitattivno i kvantitativno su pristojno ubačeni. Ono što je najbolja stvar kod filma od 130 minuta je da toliko trajanje uopće ne osjetite, dinamičan je, brzo promjenjiv i neizvjestan te ga okružuju brojne inventivne scene prije kojih jednostavno ne možete znati što će se sada dogoditi i u kojem će smjeru film ići. Spika s religijskim kultovima osobno rijetko kad bude nezanimljiva, a na vama je da otkrijete o kakvim je vjerovanjima i u što riječ.

46252424

Apostle je meni ispao vrlo dobar horor film s raznoraznim iznenađenjima oko sebe. Istina, ima neke boljke koje stvaraju minorne reperkusije, no gledano na sveukupni materijal - dojam ne može biti loš. Ljubitelji nešto drugačijih horora - obavezno gledanje.

13:44 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 13.10.2018.

Incident in a Ghostland (2018)

MV5-BYTk2-Zj-Mw-ZDMt-YWU4-NS00-NWFj-LTg1-Mz-Qt-NWFj-ZDlm-OTQ4-YThk-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Majka dvije kćeri dobiva u nasljedstvo kuću na osami gdje se s njima nedugo nakon useljava. Odmah prvu noć useljenja napali su ih ubojiti uljezi i majka se bori da spasi njihove živote. Šesnaest godina poslije trio se ponovno okuplja, no okolnosti u kojima se nalaze izrazito su neobične i jezive...

Screen-Shot-2018-06-15-at-11-45-00-616x255

Trebalo mi je neko vrijeme da upalim ovaj naslov. Redatelj Pascal Laugier uvijek me asocira na brutalni Martyrs, no koliko god poštujem taj film, nemam nekakve simpatije općenito prema body hororima, onima ala francuskih Haute tension, Frontičre(s) i sličnima. The Tall Man bio mi je koliko se sjećam bezveze, a Saint Ange još bezvezniji. Stoga mi je za Incident in a Ghostland trebalo neko vrijeme, no nakon nekoliko preporuka i informacija koje sam skupio o uratku, odlučio sam ga se konačno pokrenuti. I gle čuda, nisam pogriješio. Ghostland nema veze s duhovima odmah da kažem, a počinje s klasičnim home invasion primjesama, gdje strle protagonistica vrlo brzo počinje biti strašno neugodan i uznemirujuć, no svakako precizno i vješto snimljen, bez davanja prostora klasičnim scenarističkim stereotipima. Film starta brutalno, a kasnije se njegova nadogradnja vrši kroz totalno neočekivane premise, gdje se izmjenjuju različiti horor podžanrovi, no zadržava se tmurnost, bezizlazne situacije (koje se nakon povremenih pozitivnih trenutaka nanovo događaju) te brutalnost, ona vidljiva i ona psihološka. Tragedija koja je pogodila obitelj kod pojedinih likova nikad neće prestati s djelovanjem na um i tijelo, a upravo se iz toga (neočekivano) gradi suština priče. Moram priznati da je, iako mu nedostaju neke ideje da dopre do svoje potpune kvalitete, Ghostland jedan prilično zajeban i kvalitetan horor.

4674665

Tijekom filma događaju se te neočekivane sekvence koje nadopunjuju radnju interesantnim obratima, psihološkim igrama spojenima s grafičkim nasiljem, kojega nema previše, ali ovo što možemo vidjeti svakako je uznemirujuće i djeluje na gledatelja, na ovaj ili onaj način. Iako je film u svojoj odrednici nasilan i težak, postoji taj psihološki dio koji je još teži, a koji čak uspijeva ovaj vizualni, fizički dio zasjeniti. Valja pohvaliti fantastičnu glumu dvije kćeri i u mlađoj i u odrasloj dobi, kao i njihove majke, no i antagoniste moram spomenuti, osim u dobroj glumi, i u nevjerojatno interesantnom suodnosu kojeg imaju. Da ne idem u dubinu, jedni od luđih home invadera koje sam u fikciji vidio. Nema ih puno, ali itekako otežavaju boravak ukućanima. Isto tako, ne mogu reći da sam pobornik body scena u filmovima, kao što sam već i naveo, tako da gledano s neke subjektivne strane, neki dijelovi mi nisu pasali, no pokušavajući ga gledati s objektivne, moram priznati da su scene odrađene autentično i uglavnom kvalitetno. Film sadrži i odlična snimateljska rješenja, pojavljuju se i neke horor reference poput Roba Zombieja, Lovecrafta i druge, a presijecanje prošlosti i sadašnjosti nije komplicirano realizirano. Ne traje dugo, no u nekim sam trenutcima poželio brže rješavanje određenih događaja, kao i ponešto dinamičniji tijek događaja, makar razumijem da se zbog te psihološke naravi film mora "krčkati", odnosno graditi što je sporije moguće, kako bi tempo automatski utjecao na gradaciju horor elemenata.

ghost-land-feature

Incident in a Ghostland vrlo je dobar psihološki horor koji koketira s fizičkom brutalnošću, a obavijen je i odličnom atmosferom i glumom. Ovo je preporuka čvrstim ljubiteljima ovog žanra, ostali nemaju u ovom filmu što tražiti, budući da nikako nije tipičan horor prilagodljiv svima.

02:53 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>