ponedjeljak, 25.01.2021.

Kratki pregled pogledanog V: Anything for Jackson (2020), Hunter Hunter (2020), Saint Maud (2019), Willy's Wonderland (2021)

U 2021. godinu ulazimo s nekoliko potencijalnih "hit" naslova koji su se dosta najavljivali u horor svijetu, ali i nekih koji su svojom indie kvalitetom uspjeli dostići nivo određene popularnosti. Jesu li neki očekivani naslovi podbacili, zadovoljili ili odali dojam prosječnosti, pročitajte u nastavku.
Odmah da vas ne zavara veća ocjena za Willy's Wonderland nego što sam dao za Saint Maud iznad, razlog je jednostavan, samo što se rijetko radi distinkcija - to uopće nisu ni slična dva filma. Dakle, ako pričamo o domeni psihološkog filma naspram ove trash zajebancije, to su sasvim dva različita podžanra, a kamoli filma, i ocjene, pogotovo ako su tako skučene do ocjene 5, različito se trebaju tumačiti. Isto tako ocjena 3 od 5 za jedan film ne mora značiti što i ista ocjena za neki drugi naslov.

Anything for Jackson (2020)

7573565

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Stariji bračni bar koji prakticira sotonizam na sve moguće načine nastoji vratiti svog unuka u život, misleći da će im u tome pomoći mlada trudnica ako ju budu žrtvovali...međutim, ritualom su prizvali puno više toga od onog što su tražili...
Deda i baba sotonjare pokušavaju dušu svog mrtvog unuka staviti u nerođeno dijete otete djevojke, a osim što su oni od toga dobili puno više nego što smo tražili, dojma sam kako je to dobilo i gledateljstvo - Anything for Jackson odiše nekom posebnom atmosferom i brojnim ugodnim žanrovskim iznenađenjima, prilično kvalitetno obrađuje tematiku sotonizma i koristi različite metode, rituale i navike sotonizma u njihovoj svakodnevnoj praksi. Kada se ispostavi da je djevojka dodatno povezana s bračnim parom, stvari dodatno kreću nizbrdo, jer puno se toga moralo poklopiti da jedan urbani i cijenjeni bračni par ostane u svemu tome neotkriven. Situacija se zapetljava kada pozovu potpuno krivog demona i ostala bića koja se počnu pojavljivati po kući - razne prikaze, halucinacije i demoni zanimljivog izgleda i priče iza sebe. Pohvaljujem odličnu glumu, atmosferu, izgled demona i razvoj situacije, ali moram reći kako sam razočaran krajem i raspletom događaja, kao da se posljednjih 20-30 minuta sve nekako nastojali zamotati tek toliko da se sve zakrpa. Mimo tog blesavog kraja, preporučujem ovaj morbidan, nerijetko i crnohumoran horor koji je sasvim solidan predstavnik modernog horora sa starim štimungom i ozračjem.

Hunter Hunter (2020)

562352452

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Joseph, njegova žena i kćer žive u divljini kao traperi koji se bave prodajom krzna i prehranjivanjem od životinja, a njihov mir se narušava kada pomisle da se vratio vuk koji im je prije nanosio probleme, a Joseph odlazi u šumu kako bi ga ubio...
Jedan od onih filmova koji vam radnjom daju naznačiti da će se puno više toga događati od ovako naizgled bezveznog opisa. Uuuu, vuk, mo'š si misliti...međutim, vuk je tek trigger svega drugoga. Redatelj Shawn Linden u svojem se prvom ajmo reći poznatijem filmu odlučio poigrati s podražajima gledatelja i predstaviti svoju radnju na nešto drugačiji način. Slobodno mogu reći da je u tome većinski i uspio. Gradnja napetosti prvih pola sata reflektira se na obitelj oko potrage za vukom i potencijalnim strahom od vuka, međutim kako vrijeme prolazi, tako dolaze stvari opasnije od vuka. Film je dosta baziran na zvukovima i vizualnim nejasnoćama koje predio poput šume lako može omogućiti, stoga je atmosfera filma po meni u potpunosti pogođena, a krase ju i zanimljivosti koje se redovno događaju, kada god postoji mogućnost da film otplovi u monotoniju. Ipak, malo zamjeram što se s jednim krucijalnim događajem lako može pretpostaviti i naznačiti što će se događati do kraja filma, pa se tu na neki način val mistike naglo zaustavio i blago se pokvario dojam. Kakogod, Hunter Hunter je film u kojeg sam baš krenuo s užasno niskim očekivanjima, a dobio sam puno više od toga. Jedan neobičan, surov, krvav, skoro pa indie film, na kojeg biste možda trebali obratiti pažnju nađete li viška sat i pol u danu.

Saint Maud (2019)

sainmaud

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Maud je patronažna sestra koja zbog prevelike brige nad svojom bolesnom štićenicom postane opsjednuta pročišćavanjem njezine duše...
A24 nastavlja s materijaliziranjem i produkcijom naizgled uznemirujućih horror naslova koji se s odmakom konvencionalnih razlikuju od žanrovskih prethodnika. Saint Maud je film kojega je kritika žestoko krenula hvaliti i odlično ocjenjivati/precjenjivati, a znate li onaj efekt kada se filmovi osjećaju još više razočaravajućim kad ih napokon pogledate, a očekivali ste puno više od toga? Prema najavama festivala, kritika, Saint Maud trebao je biti bezgrešan, gotovo unikatan predstavnik novog soja hororaca (taj novi soj mi je očito nesretno ušao u rječnik), ali film nije ni blizu savršenstva, zapravo postoje brojne poteškoće, uključujući narativ i režiju, o čemu nikada nećete čitati u nekom mainstream mediju, ali one itekako postoje. Maud i njena štićenica Amanda zapravo nisu ni dobri ni loši likovi, antagonisti ili protagonisti, napravljeni su podosta dualno i to je pozitivan smjer u kojem priča ide, razni obrati koji se događaju tijekom radnje dobro prezentiraju sve nijanse sive u životnim okolnostima. Atmosfera i gluma su super, ali usporenost i problemi s naracijom i završnim scenama te krajem filma su mi nažalost srozale sveukupni dojam. Ovdje je više riječ o psihološkom trileru nego filmu strave, ali s nekoliko solidno prikazanih jezivih scena. Film definitivno nije za svakoga, mnogi će ga zavoljeti u manjku dobrih filmova, ali uvjeren sam da bi još bolje kotirao i bio poznatiji da ga se nije predstavljalo i štitilo kao svetu kravu tijekom premijera i prikazivanja.


Willy's Wonderland (2021)

willy

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tihi lutalica prevaren je za domarski posao u tvornici igračaka Willy's Wonderland. Uobičajeni poslovi odjednom postaju gola borba za opstanak protiv najezde demonske animatronike...
Redatelj Kevin Lewis dosad je napravio ništa vrijedno spomena, ali prvi film koji je uhvatio pažnju je upravo onaj s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi, možete li zamisliti bolji uzlet karijere? Ne mislim na Cagea, dakako. Cage u ovom filmu glumi badass driftera koji u filmu ne kaže apsolutno niti jednu jedinu riječ. Da, to je tako. Sve nam pokazuje akcijama, koljačinama i borilačkim sposobnostima. Film je sprdačina od početka do kraja, ima vrlo visoku referencu na video igru "Five Nights at Freddy's", gdje tijekom noći čuvar tvornice doživi žive lutke, odnosno animatronike, koje zaposjedne neka demonska sila. Slično se događa i ovdje, uz nekoliko različitih elemenata i pozadinske radnje. Iako je kvalitetan snimak, sadrži lame i bedaste efekte koji se mogu klasificirati kao parodijski momenti tijekom snimanja, iako sam dojma da se bolje od toga ni nije moglo napraviti. Ako ste stvarno raspoloženi za sat i pol mindless zabave, sprdnje svega živoga, hrpe krvi, odsječenih udova, praktičnih efekata i masakrirajuće zabavnog Cagea, ovo je onda ono što nikad niste tražili, ali ste dobili. Willy's Wonderland je toliko glup i blesav film da je iznadprosječno zabavan i opušten.

13:04 | Komentari (0) | Isprintaj | #

nedjelja, 13.12.2020.

Kratki pregled pogledanog IV: Run (2020), His House (2020), #Alive (2020), Possessor (2020)

run-789523l

Posljednji post ove siromašne i vrlo neobične godine zaokružit ću s četiri ajmo reći poznatija horor naslova među ljubiteljima žanra. Svake godine imam običaj osvrnuti se u prosincu na neke božićne hororce, međutim ništa me ove godine nije uspjelo zakačiti, a da bi mi se u iovako malo slobodnog vremena što imam učinilo interesantnim. Međutim, kakva god godina da bila, uvijek će neki manje razvikani naslovi pokušati pronaći put do publike, a sada su tu i brojni streaming servisi koji omogućuju da se upoznate sa svakojakim, ne nužno američkim naslovima. Pogledajmo onda o kojim je filmovima za kraj 2020. riječ:

Run (2020)

run-789523l

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tinejdžerica Chloe u kolicima je otkako zna za sebe i ne može se brinuti sama o sebi. Zato je tu njena mama Diane koja se skrbi o njoj, sve do trenutka kada Chloe ne otkrije njezinu mračnu tajnu...
Jeste li upoznati ili sjećate li se možda slučaja "DeeDee" u Americi iz 2015. godine? Policija je našla mrtvo tijelo DeeDee Blanchard izbodeno nožem više puta, a nije bilo ni traga njenoj kćeri Gypsy Rose, koja je bolovala od leukemije, mišićne atrofije i astme i koja je zbog preranog rođenja imala mozak 7-godišnjakinje. Kada ju je policija pronašla, uvidjeli su da ništa od tih bolesti nije imala i da je zapravo njena mama sve to tijekom života izmišljala, kako bi dobivala sve vrste pomoći i kako bi se ljudi sažalijevali nad njezinom sudbinom. Referentno na tu temu, nešto slično napravio je redatelj i ko-scenarist Aneesh Chaganty, tvorac vrlo dobrog trilera Searching iz 2018. godine. Majku u filmu utjelovljuje odlična Sarah Paulson (American Horror Story, Ratched...), a njezinu kći tumači Kiera Allen, mlada glumica koja je u stvarnosti paralizirana, što filmu daje dodatni značaj i ogromnu autentičnost i unikatnost. Chloe sumnja u vlastitu majku, preispituje njezine odluke, vlastito povjerenje, a sve je popraćeno interesantnim filmskim detaljima, borbama s kolicima, odličnim i zanimljivim kadrovima i prilično napetom radnjom, koja vas može u nekoliko navrata podsjetiti na kultni Misery. Vrlo važna stvar za napomenuti je odlična gluma koja diže ocjenu filma za barem pola koplja, no ne smijemo izostaviti neke očigledne mane filma, poput prenaglašenosti određenih događaja, nerealnih i banalnih rješenja i povremenih klišejastih poteza likova. Sve u svemu i ukratko, da me netko pita kojih bi 5 horor-trilera izdvojio iz 2020., Run bi se u svakom slučaju morao naći na tom popisu.

His House (2020)

hoshouse

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Muž i žena, izbjeglice iz Južnog Sudana, nakon što jedva izvuku živu glavu, sreću pokušaju pronaći u Engleskoj i početi život iznova. Na njihovu nesreću, duhovi prošlosti i sadašnjosti neće ih tek tako pustiti...
...a drugi film koji bi se morao naći na popisu top 5 naslova iz 2020. svakako je His House. Konačno smo dočekali i to da imamo film s haunting house premisom, a da likovi koji u njoj žive uistinu nemaju bolju opciju za život ako iz nje pobjegnu. Izbor im je ratom pogođeno rodno mjesto ili život daleko od svega toga, ali s ukletim predispozicijama. Ovo je u potpunosti atipičan film koji me gotovo odmah osvojio svojom originalnošću, maštovitošću i dubokom porukom koju ponekad samo žanr kakav je horor može dostojno iznijeti. Rat, beznađe, pokušaj novog života, duhovi, demoni afričkih mitova i legendi, rasizam, stereotipi, siromaštvo...svašta se ovdje može vidjeti i doživjeti što je horor samo po sebi, bez dodatnih upliva jezivih ghost scena. Kako radnja teče tako vam se sve više toga otkriva o samim likovima i što je to točno što ih proganja, a scary scene prisutne su već u prvih 20 minuta filma. Noćne vještice, demoni, duhovi, ljudi kao ljudi...to su sve antagonisti ovog Netflixovog djela koje ponekad snažno podsjeća na Get Out, Us i filmove sličnih miljea. Mora se napomenuti fantastična gluma glavnih Sopea Dirisua i Wunmi Mosaku, kao i dojmljive i efekte i turobnu, mračnu atmosferu koja je kreirala istinsku jezu i hororičnost. Može se tu i tamo nabasati na pokoji klišej ili patetiku, ali sve u svemu, ovo je jedan od najoriginalnijih filmova žanra koje sam ove godine pogledao, možda čak i najoriginalniji. Težak, nepredvidiv, tužan, jeziv, vrlo dobar. Preporuka.


#Alive (2020)

alive202

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nepoznate okolnosti uzrokovale su zombie outbreak u gradu, a mi pratimo Yoovu priču kako se pokušava samostalno iz vlastitog apartmana izboriti protiv manijakalnih zombija...
Ne bi Južnokorejci dozvolili da ih se ove godine skine s trona filmske zombie nacije zbog gadarije i gluposti kao što je Train to Busan 2: Peninsula, stoga nam evo filma #Alive, koji se uspješno u nekoliko navrata referira na početke pandemije COVID-19. Film prati mladog gamera kojemu su roditelji trenutno izvan stana, a kojeg ujutro dočeka ludilo na ulicama, ubojstva, pljačke, sirene...film kreće odmah u glavu, prvih 30-ak minuta radnja se postepeno akcijom diže i onda malo zakoči, a mi pratimo lika kako na sve moguće načine nastoji u stanu ostati živ, netaknut i tih. Film sasvim adekvatno prikazuje paniku, stres, napetost, nemir, nestrpljivost, ali s napomenom kako sadrži jako, jako puno fillera koji ga nastoje održavati na životu, ali u dosta slučajeva to ispadne (tragi)komično. Ipak, mora se pohvaliti ideja scenarista i redatelja da skoro cijeli film snime u stambenom bloku, nešto što je po meni bolje pošlo za rukom francuskom "The Night Eats The World" iz 2018. godine. Pohvale idu na klaustrofobičnost, dobre akcijske scene i maštovitosti po pitanju kreiranja napetih scena, razočarao sam se u izgled zombija (zaraženih) i u klišejiziranost radnje. Ne mogu reći da se nisam zabavio gledajući ga i da nije brzo prošao, ali mislim da sam ipak očekivao previše ovoga puta, što je možda moja greška. Kao da Korejci mogu bolje, sadržajnije, smislenije. Sve u svemu, ako volite zombie filmove i pogledali ste dosta toga dosad, ne vidim razloga zašto ne biste i ovaj.

Possessor (2020)

possessor

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Film prati agenticu koja radi za tajnu organizaciju koja koristi tehnologiju implantacije mozga za naseljavanje tuđih tijela - što ih u konačnici tjera da vrše atentat na bogate klijente...
Brandon Cronenberg redatelj je koji iza sebe ima film Antiviral kojemu još nisam posvetio pažnju, a možda mu trenutno kod imena i dalje stoj prefiks "sin Davida Cronenberga", pomalo već mitskog redatelja koji je krajem sedamdesetih i tijekom osamdesetih itekako plijenio pažnju bizarnim, morbidnim, socijalno-propitkujućim i čvrsto solidnim hororcima. Sin mu na neki način zasad ide sličnom stopom, kreirajući i Possessor, film koji se itekako bavi društvenom tematikom kroz prizmu korporativnog i kolektivnog nemorala i kapitalizma, željom za moći, posjedovanjem i upravljanjem. Ovo je i po radnji i po izvedbi još jedan inovativan i drugačiji film koji je izašao 2020. godine, posjeduje zanimljive načine snimanja, dobre efekte, iako čak izgleda i jeftinije nego što jest, vjerojatno radi postizanja određenog dojma i atmosfere. Odlična gluma također pospješuje originalan pristup scenariju i tumačenju likova, pogotovo pohvala ide glavnoj Andrei Riseborough. U dosta dijelova film zna odisati uznemirenošću, ne u smislu napetosti, već surovosti, morbidnosti, gnjusnjoj realnosti, što je uspio u više segmenata nekad uspješno, nekada manje uspješno prenijeti. Nažalost, gledam li na osobne preference, moram priznati da unatoč što su od Cronenberga seniora filmovi objektivno dobri, nikad mi nisu prelazili tu razinu iznad prilično kvalitetnog ili dobrog, uvijek mi je nešto nedostajalo ili se povlačila neka stvar kroz film koja mi nije odgovarala. Slučajno ili ne, isto se događa i s njegovim "nasljednikom". Possessor nikako nije loš film, nikako nije ni odličan, ali mislim da bi mu nekakva sredina i solidnost najbolje odgovarala opisu. Osobno sam i više nego ravnodušan ostao na film u dosta aspekata, međutim, nudi neka dojmljiva rješenja, uznemirenost koju treba imati horor i odlične performanse. I dalje sam osjećaja da je sve moglo biti još puno bolje posloženo i izvedeno nego što na kraju jest.

00:26 | Komentari (0) | Isprintaj | #

nedjelja, 29.11.2020.

The Haunting of Bly Manor (2020)

v-IXQ8-Uymm-Q7z-JEPr-KJP3s3f-Sbh-R

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o seriji: Imdb.com

Mlada dadilja Dani prijavljuje se na posao čuvanja dvoje djece u Bly Manoru, nakon tragične smrti bivše dadilje. Bježeći od svoje prošlosti, morat će se suočavati i s burnom prošlošću i jezivim događajima samog imanja i ljudi koji u njemu borave…

The-Haunting-of-Bly-Manor

Veliki je interes za ovom serijom pobuđen odmah nakon što je pogledan The Haunting of Hill House redatelja Marka Flanagana, koja se slobodno može nazvati najboljom horor serijom ovoga stoljeća. Nešto tako inovativno, kompleksno, kvalitetno odrađeno i vrhunski scenirano i odglumljeno dugo se nije pojavilo na malim ekranima, a Flanagan sve više i više dokazuje da uz još poneka imena postepeno osvaja horor industriju. Moje oduševljenje serijom dijelili su mnogi, ali isto tako i interes za nastavkom „Hauting“ priče, no koja se neće naslanjati ni na koji način pričom uz Hill House – najavljen je tako bio „Bly Manor“, po uzoru na novelu „The Turn of the Screw“ američkog autora Henryja Jamesa iz 1898. godine. Zanimljivo, ove godine je objavljen prema istom izvoru i horor „The Turning“, no koji je užasno slabo prošao i da sam ga gledao, vjerujem da bih se jednako razočarao kao i većina. Ne znam što im je trebalo da iste godine kad i Flanagan planira slično napraviti sa serijom, odluče upotrijebiti istu priču. Kakogod, Bly Manor je došao na Netflix i dobili smo novih devet epizoda. Flanagan ima tendenciju korištenja sličnih glumaca kroz svoje filmove i serije, a ovoga puta iskoristio ih je otprilike 80% istih, samo u, dakako, drukčijim ulogama – povratnici Victoria Pedretti, Oliver Jackson-Cohen, Carla Gugino, Henry Thomas i Kate Siegel uvijek su rado viđeni i ostavljaju dojam kako im upravo ovakve uloge najviše leže i kako se kroz njih najkvalitetnije mogu izraziti.

bly1

Bly Manor je najavljivan kao serija jednako tmurne, ali žanrovski ipak različite atmosfere nego Hill House – iako je ponovno riječ o ukletoj kući u kojoj su se nekoć dogodile tragične i okrutne stvari i da je cjelokupna situacija nanovo povezana s duhovima iz prošlosti (figurativno i doslovno), Bly Manor nudi potpuno drugačiju senzibilizaciju događaja – onu romantičnu. Promjena u stilu režije i pristupa snimanju epizoda nije se značajno promijenila – i dalje je uvod prilično nejasan i konfuzan, a kroz epizode gdje se svaka oslanja na pojedine likove počinjete spajati puzle i tako u posljednje dvije epizode dolazite do finalne kontekstualizacije i stvaranja kompletne slike onoga što smo mogli vidjeti otpočetka. Provjereni recepti su dobro funkcionirali i drago mi je što smo ih ponovno mogli doživjeti u drugačijem ruhu, no jesu li ovi novi recepti uspješno zaživjeli i dobro izbalansirali viđeno s neviđenim? Nažalost, ne onako kako smo očekivali, odnosno ne onako kako nas je kvaliteta prve serije naučila. Iznimno je teško nadvladati ili skinuti s trona, pa čak i stajati bok uz bok onakvom prethodniku, pa je stoga Bly Manor imao dosta tereta na leđima svoje kuće – napraviti kvalitetnu i u naletima istinski jezivu atmosferu, dojmljivu scenografiju, jako dobro razrađene likove i njihove priče i sve to nekako uokviriti u smislenu i relativno snažnu, čvrstu cjelinu.

the-haunting-of-bly-manor-hidden-ghosts-photos-netflix-dw

Od prve epizode gledamo postepeno razvijanje radnje i upoznavanje s likovima, ali i neke scene za koje možemo sumnjati da će nam se tek kasnije otkriti zašto su se tako manifestirale, što je kod Flanaganovog pristupa snimanju uvijek interesantno i upečatljivo. Ako je Hill House bio slow-burning po razvijanju radnje, onda je Bly Manor slowest-burning adaptacija neke priče u dugo vremena. Ukoliko niste ljubitelj sporog razvijanja događaja kroz postepeno razvijanje likova, postoji šansa da ćete od serije odustati nakon tri ili četiri epizode. Prava kulminacija događaja varira – dogodi se da pri sredini serije bude zapleta, ali opet u okviru velike priče ne dobijete puno toga, a dogodi se da i na početku neke stvari misterioznije prirode budu zanimljivije nego kada se otkriju ili pojasne. Kod ove serije situacija nema onu pretpostavku ili-ili, da će vas osvojiti, ili će vam biti neinteresantna, bljedunjava i monotona. Kod mene se u nekoliko naleta dogodila kombinacija tog dvoje. Romantični segment cijele priče bazično mi nije zasmetao, jer se iza i oko njega kriju brojne dodatne situacije i povezani događaji. Koncept serije je, osim što je slow-burning, isto tako i narativno nepovezan, imamo dosta odlazaka u prošlost, smjenjivanja likova, čak i puno više nego očekivano, pogotovo negdje pri sredini serije – kao da se dogodilo to da se ekspresno moralo pojasniti što se tu uopće događa i da se to moralo potkrijepiti kojekakvim argumentacijama iz prošlosti.

194521

Stvaranjem poveće količine takvih scena izgubili smo oslonac serije u nekoliko navrata, a to je njena hororičnost i napetost. Zauzvrat, dobili smo prilično tužne obiteljske priče i priče stanara, dramatične okolnosti i tjeskobne situacije, koje s druge strane za pozitivno imaju to što stvaraju intenzivan psihološki efekt. Iako ih ima manje nego u Hill Houseu, osvrnut ćemo se na nekolicinu scary scena, ono što možemo vidjeti svakako se trudi biti inventivno, neočekivano i dinamično, tako da svaki put kad se dogodi neki duh, iskakanje ili nagli pokret, ponovno se oduševim kako ekipa takve scene ima u malom prstu. Apsolutno mi je zato krivo što ih ne iskorištava dovoljno često, čak i ispod razine. Spominjali smo kako se u prvoj sezoni dosta pojavljuju hidden ghosts u scenama, a sada je tih skrivenih duhova možda i duplo više - iako ih brojčano nema puno, mali broj njih se ponavlja jako puno puta i stvarno su creepy, neki od njih su plague doctor, dječak bez lica, vojnik i vikar. Stvar koju jednostavno ne smijem zaboraviti spomenuti svakako su glumci i njihovi likovi – djeca Amelie Bea Smith i Benjamin Evan Ainsworth su naprosto fantastični, kao i svi odrasli glumci, nikome se ne može pronaći zamjerka, ako je itko mogao prenijeti ovakvu atmosferu i kvalitetno je odglumiti kroz sve moguće emocije – to je onda ova ekipa. Svaka čast na castingu i na razradi samih likova, uvjeren sam da stvari nisu toliko bile zbrčkane u ponekim trenutcima i da se malo više pažnje posvetilo haunting trenutcima, da bismo dobili još bolji materijal. Wrap-up serije nije mogao biti očekivan, niti je nešto što sam iskreno očekivao ili čak bolje reći htio, ali je odrađen dojmljivo i ciklično, sa zatvaranjem svih mogućih eventualnih nejasnoća koje su se nakupljale.

The-Haunting-of-Bly-Manor-Ghost-in-the-laje

Da zaključimo – Bly Manor NIJE nastavak Hill Housea, NE SLUŽI kao njegov sljedbenik, NITI IMA NAMJERU biti sličan kao on. Bly Manor je dramatična i tužna priča koja se naraštajima vuče kroz sve stanovnike tog posjeda. Ona je u dovoljno segmenata creepy psihološki horor, ali isto tako je i romantična, iznimno crna, bezizlazna i melankolična. Ako joj planirate posvetiti vrijeme, posvetite joj i dovoljno živaca i volje, jer nema tu moć da vas uhvati na prvu, ali ako date priliku do kraja, mogla bi vas iznenaditi kako se priča (ras)plela. Mislim da je neka ocjena nadomak četvorci najbolje što od mene dobiti, što opet nije loše, ali nekako sam dojma da sam nešto putem gledanja nepovratno izgubio, a možda nikada nisam ni dobio.

14:22 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 13.10.2020.

Kratki pregled pogledanog III: Books of Blood (2020), Host (2020), The Mortuary Collection (2019), The Wolf of Snow Hollow (2020)

bob

Bedasta i slobodno rečeno loša filmska godina kakva jest, iz dobro znanih razloga, odgodila je brojne horor naslove koji su trebali biti vani i spremni za ovogodišnji Halloween. Međutim, ne treba gubiti nadu - i dalje su se pojavljivali naslovi za koje mogu reći da sam ih neko vrijeme iščekivao, a i uvijek se ima starije za pogledati ako već ne nalazite satisfakciju u gledanju ne toliko razvikanih novih naslova. Tako sam pred Hallowen 2020. odlučio pogledati još 4 naslova i tako zatvoriti listopadski krug:

Books of Blood (2020)

bob

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Putujemo kroz tri međusobno isprepletene priče koje otkrivaju ljudski odlazak u zabranjene sfere smrti i mortaliteta...
Druga adaptacija popularne knjige "Books of Blood" horor kreativca Clivea Barkera - prva se dogodila 2009. godine s istoimenom ekranizacijom. Ovoga je puta riječ o TV filmu, dakle nije zaživio u kinima, a kreirao ga je Brannon Braga, a sam autor novele Clive Barker uskočio je kao producent. Ovdje dobivamo na antologijski način tri priče koje stvaraju kohezivnu naraciju, iako su izmijenjene originalne priče iz knjige, nadodalo im se ponešto dodatnih supernatural elemenata (a dio se izbacio) radi što prikladnije filmske adaptacije. E sad, jesam li dobio što sam tražio od tih priča? Više ne nego da. Prva priča vrti se oko djevojke koja bježi od roditelja jer je u strahu da njeno nestabilno ponašanje i emocionalni krah pomiješan s mizofonijom ne pošalju psihijatru, a onda u bijegu dolazi prenoćiti u kuću koja krije užasne tajne u svojim zidovima...da ne nastavljam dalje, ovdje je riječ o jednoj stvarno jezivoj vožnji koja je bila zanimljiva, napeta, krvava, morbidna, s nekoliko pretjeranih scena naravno, ali dostojno da bude jak dio jedne antologije. Kako ide druga, pa treća priča koja sve uokvirava, moram priznati da sam lagano gubio interes, iako sam htio saznati na koji je način sve povezano na kraju, no mora se reći da je okosnica cijele priče po meni uvjerljivo prvi dio filma. Povezuje se sva na neki tanak način, a i pošto je TV film u pitanju - nismo doživjeli klasični barkerovski stil gorea pomiješanog s erotikom - možda ovoga puta i bolje. Books of Blood je sasvim ok filmić za pogledati oko Halloweena, s nekoliko dojmljivih scena, no ne ide dalje od toga, niti je imao taj kapacitet.

Host (2020)

host

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tijekom pandemije i lockdowna šestero prijatelja nađe se na Zoom razgovoru sa ženom koja će održati seansu prizivanja duhova...pogađate - Zoomu će se brzo pridružiti neželjene pojave...
Found footage stil snimanja nikad neće dosaditi, barem kod mene, koliko god bilo loših pokušaja imam taj neki mazohistički poriv da im konstantno iznova posvećujem pažnju, još ako vidim da je nešto bolja ocjena i iznad prosjeka, pfffff pali odmah...dakle, COVID-19 karantena, dosadno ljudima, što će raditi, idu prizivati duhove putem Zooma...zvuči smiješno i glupasto, ali eto, svašta čovjeku padne na pamet u izolaciji...film traje 50 i nešto sitno minuta, taman toliko da se snimi ovakvo djelo koje inače u potpunosti montirano u Zoom aplikaciji, što je jako pohavno, inovativno i zabavno. Host je prilično creepy film jer preko više ekrana gledate što će se dogoditi u određenoj sceni, ima tu i dosta pozadinskih stvari koje se događaju...na kraju mi se ipak nije svidjela predvidljivost koja je prevladala uratkom - iako je film stvarno odlično odglumljen, ponekad se vidjela pretjeranost ili preblaga reakcija, no ajde, može proći, pošto da su ugasile laptop ili mobitel, ne bi bilo ni filma niti dojmljivo. Na kraju krajeva, ništa posebno, osim načina snimanja i korektne naracije, ali dajte priliku, 50 minuta vremena će vam ukrasti, a vidjet ćete dojmljiv način snimanja i solidnu atmosferu, pa makar ona bila prenesena online putem.

The Mortuary Collection (2019)

mortuary

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Kandidatkinja za posao dolazi u mrtvačnicu i upoznaje se s Montgomeryjem Darkom, pogrebnikom koji će ju uvoditi u posao pričanjem nekoliko priča o tragičnim i krvavim sudbinama ljudi koji su završili u toj mrtvačnici...
Još jedna horor antologija (veliki sam njihov pristalica) dolazi nam taman pred Halloween, u režiji Ryana Spindella, gdje creepy pogrebnik prepričava priče umrlih u Raven's End mrtvačnici. Priče idu decenijama kronološki - 50e, 60e, 70e, a sve su ispričane, moram priznati, na prilično dobar, drugačiji, morbidan i taman način. Sve su priče prilično bizarne i morbidne, možda i ne za one koji nisu navikli na ovakav pristup filma strave, a sada da ih ne opisujem redom, samo ću vam reći da ako ste ljubitelj antologija, da im date priliku. Naravno, svaka ima svoje manjkavosti, no zanimljiva je poveznica koja ih isprepliće, a to je mantranje o karmi i kako nas uvijek na kraju zadesi zlo koje sami počinimo. Poučno i interesantno, dobili smo i zanimljive efekte, likove, pa i pošten twist na kraju filma u vidu neke poetske pravde...The Mortuary Collection je mračan, morbidan, creepy, drugačiji, ali istovremeno i zabavan, dojmljiv, pa mogu slobodno reći, s obzirom na budžet, kvalitetan antologijski horor film. Dajte mu priliku, unatoč tome što uvijek postoji tanka granica između posebnosti i razočaranosti tom istom posebnošću. Na vama je.

The Wolf of Snow Hollow (2020)

wolf

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Snow Hollow, mjesto u kojem se u zadnje vrijeme događaju brutalna ubojstva i kasapljenja tijekom punog mjeseca...
Ovo je film koji se odnekud iznenada pojavio na svim platformama i o kojem moram priznati da nisam nigdje čitao prije toga, radnja je prilično jasna, ali nekako kao da sama po sebi otkriva da nije sve tako kako se čini, tipična ona branša - pun mjesec + ubojstva = vukodlak...redatelj Jim Cummings ovdje je istovremeno i scenarist i glavni glumac te je svoj posao odradio odlično, pa gotovo u svim poljima. Wolf of Snow Hollow uopće nije klasičan horor film, teško i da mogu klasificirati hororom...dobili smo jednu "fargastu" priču o obiteljskim dramama i neuspjesima koja neprestano šalje moralne poruke - jesu li one uspjele zaživjeti, to ovisi od gledatelja do gledatelja. Sve u svemu, preporučam i ovaj triler horor, vjerujem kako ćete barem vidjeti nešto što će vas se dojmiti, jer ponavljam, ništa nije kako se čini.

18:14 | Komentari (0) | Isprintaj | #

petak, 02.10.2020.

Kratki pregled pogledanog II: The Rental (2020), Train to Busan 2: Peninsula (2020), The Babysitter 2: Killer Queen (2020), Sputnik (2020)

MV5-BMj-Mw-OGEy-MTQt-MDll-MC00-YTU3-LTgy-Nzkt-Ym-Ew-Y2-Y4-Mj-Qz-Ym-Rk-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde-QXVy-Mj-M4-OTYz-MTQ-V1

Ide Halloween, mjesec je listopad, mjesec je gledanja horor filmova, pa hajmo onda barem ovaj mjesec malo ubrzati tempo i pogledati nekoliko novih/starih naslova da se upotpuni blog, a i da se malo čitamo i prokomentiramo pokoji film, pa tako ovoga puta imamo kratke osvrte na 4 naslova:

The Rental (2020)

MV5-BMj-Mw-OGEy-MTQt-MDll-MC00-YTU3-LTgy-Nzkt-Ym-Ew-Y2-Y4-Mj-Qz-Ym-Rk-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde-QXVy-Mj-M4-OTYz-MTQ-V1

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Dva para iznajmljuju kuću na osami za weekend getaway kako bi partijali i opustili se. Pogađate - ništa od navedenog neće dugo potrajati, jer vlasnik kuće, a i oni međusobno, kriju mnoge tajne...
Redateljski prvijenac glumca Davea Franca govori o dva mlada para koji se žele odmaknuti od svega i posvetiti se samima sebi na vikendici udaljenoj od dnevnih zbivanja. K'o muhe bez glave iznajmljuju kuću pored oceana bez ikakve dodatne provjere i upoznavaju prilično čudnog i sumnjičavog gazdu. Pola sata filma ne vidimo praktički ništa, upoznajemo se s likovima, otkrivamo njihove neke tajne i polu-razmirice, a nakon 45 minuta počinje nekakva konkretnija radnja nakon što dobivaju dojam da ih netko cijelo vrijeme promatra. Ono što se otkriva kasnije ne bi bilo zgodno da vam prepričavam zbog te neke "tajnosti" kojom ekipa nastoji prekriti očigledne manjke i rupe u scenariju. Rental nije preloš film, ali me se nikako nije uspio dojmiti onako kako sam mislio da hoće sa svojom mistikom i osjećajem neugode i voajerizma. Nema tu zapravo ni horora, nešto napetosti i triler šema, ali daleko je ovo od ičeg, barem meni, pamtljivog i kvalitetnog. Nastavak će vjerojatno uslijediti, no ne znam koliko ću mu se posvetiti.

Train to Busan 2: Peninsula (2020)

Train-to-Busan-2-Peninsula-311746691-large

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Virus koji pretvara ljude u krvožedne manijake slash zombije, i koji je snašao Južnu Koreju, a s vremenom i cijeli svijet, stvara probleme novim protagonistima - Jung Seok je vojnik koji je prisilno dobio misiju da se vrati u JK i preuzme kamion s ogromnim novcem, na korejsku peninsulu - komad zemlje s 3 strane okružen vodom ali povezan s kopnom...
Jako sam se veselio nastavku skoro pa odličnog prvijenca Train to Busan, pogotovo što je bila riječ o istom redatelju. Prvijenac je postavio neke određene standarde u zombie žanru i uveo brojne inovacije na kojima stvarno neki američki filmski kolege mogu pozavidjeti. Međutim, dogodi se uvijek i taj neki pad - Peninsula je, kako ga svi opisuju, uistinu prvoklasni trash (doslovno smeće ovoga puta, spojen s trash podržanrom), nekakav mix Escape from L.A. i Fast and Furious franšize, bučkuriš lošeg CGI-ja s ponekad solidnim, bedastoća hrpu...ma, kakvo razočarenje. Sve počinje odlično - scenografija, brodske evukuacije, zombiji...kasnije to prelazi u klišejastu juranjavu s hrpom efekata i ubrzanom vožnjom, sa zombijima se ljudi počinju sprdati umjesto da su uznemirujući, nekakve borbe u areni sa specijalnim zombijima i tamošnjim preživjelim bandama...film je predinamičan i prerapidan, a toliko malo pokazuje, trash jurnjava automobila kao u Mad Maxu, ima ok fora ali nedovoljno da prevladaju, a zombiji na kraju krajeva postaju manje bitni u svemu ovome...sve u svemu - ni dašak atmosfere i kvalitete originala, eventualno u prvih 10-ak min. Šteta.

The Babysitter 2: Killer Queen (2020)

the-babysitter-killer-queen-poster

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Dvije godine kasnije po radnji, a dvije i pol godine kasnije u realnom vremenu dobili smo nastavak popularnog splatter Babysittera - horor komedije koja je ostala pamtljiva po svojim bizarnim i zabavno realiziranim događajima...
Dvojka u potpunosti donosi žanrovsko okretanje prema komediji, s tek sitnim elementima horora sazdanim u mnoštvu krvi, gorea i splatter scena koje su same po sebi posprdno napravljene. Postava filma je ista i radnja se korektno i konkretno nastavlja, nitko našem mladiću Coleu i dalje ne vjeruje u sve što je doživio i što će doživljavati te s frendom i dobro poznatom susjedom idu kampirati, gdje će se početi događati nove iznenadne nezgodacije po njegov život. Pun efekata, simpatičnih događaja, zabave i sve je sličniji Happy Death Day po obliku komedije i isprdavanja - očito to kod mlađe publike danas itekako prolazi. Wrap-up svega i nešto pojašnjavanja događaja iz oba dijela događa se na samom kraju filma, iako se tu dosta toga blesavog i ponekad, ali na sreću samo ponekad pretjeranog izdogađa. Pasao mi je nastavak, shvatio sam ga kao potpunu komediju i išprdavanje, a na blogu se našao čisto iz razloga što je nastavak nešto hororičnijeg prvijenca i što je prepun splatteraja deluxe. Kome se svidio prvi, neka otpiči gledati i nastavak.

Sputnik (2020)

sputnik-2020

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Dvojac astronauta na ekspediciji u svemiru doživljava krvavi epilog - samo se jedan od njih, Konstantin, vrati, ali otkrit će se ubrzo da nije sam - u njegovom tijelu nalazi se izvanzemaljski parazit kojeg će ruska vojska nastojati sakriti...
Egor Abramenko donio nam je ovaj SF horor na temlju izvanzemaljaca i parazita iz svemira. Rusi su uspjeli iskoristiti ovaj korona period i nekako ga isprofilirati da dođe i do šire europske, pa i američke i svjetske publike. Moram reći kako nisam znao što očekivati od filma, pogotovo zato što priznajem da nisam vičan i upoznat s ruskim horor ostvarenjima osim nekoliko kultnih naslova poput sovjetskog Viy iz 1967. godine. Ispalo je srećom da je nešto manje od dva sata trajanja u meni probudilo pozitivna stajališta prema filmu, prvenstveno zbog njegovih zanimljivih efekata, spore ali jako inteligentno građene radnje, dosta lukavosti u priči i aliena koji ima odličan izgled, pojavnost i sposobnosti. Kasnije, taman kada se polagano kreće gubiti spona što više raditi jednom kada situacija eskalira, film počne preispitivati moralno-psihološke vrijednosti i one koje se tiču relacije ruska vlada-ruska vojska-ruska i svjetska javnost. Moram priznati da neke odluke i dramatični dijelovi i njihova efektivnost uglavnom budu ugušeni manjkom logike i smisla, što je uspjelo poremetiti da mi dojam o filmu bude više nego vrlo dobar, kao i tehnika preživljavanja parazita u tijelu domaćina - prenerealno čak i za hororljupce. Unatoč svemu tome, moram preporučiti svima Sputnika, mislim da će vas ugodno iznenaditi, pogotovo ako ste voljni gledati slow-burning hororce, a ima u ovakvoj atmosferi dosta toga uznemirujućeg i creepy.


13:53 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>