muzikologija

subota, 31.03.2007.

JANET JACKSON


Malo je riječi na blogu bilo o Janet Jackson. Naravno, ne namjerno, jer Janet je jedna od rijetkih koje iskreno cijenim i o kojoj bih stvarno puno mogao pisati.
O With U sam već pisao, i jedna je od tek nekoliko pjesama koje su ovdje dobile najvišu ocjenu. Nisam ju tada stavio na blog, pa nadoknađujem propust.
A tu su i Call On Me (feat. Nelly), te bonus track Roll Witchu, koja se nije našla na finalnoj verziji albuma za američko i europsko tržište. Objavljena je za japansko tržište, te na iTunes Exclusive (pre-order). Sve su redom odlične i neke od najboljih pjesma prošle godine.
Album 20 Y.O. u prodaji je od 26.rujna prošle godine, a u Americi je ostvario platinastu tiražu.
Janet Jackson - With U.mp3
Janet ft. Nelly - Call On Me.mp3
Janet Jackson - Roll Witchu (bonus track).mp3

31.03.2007. u 14:18 • 0 KomentaraPrint#

petak, 30.03.2007.

We Belong Together, naravno....


A kad sam već spomenuo u prošlom postu drugu po redu najemitiraniju pjesmu u povijesti emitiranja na radio stanicama, red je da predstavim i onu koja je prva, my all time favorite.
Pjesma koja je osvojila nagradu Grammy za najbolju r&b pjesmu, a Mariah Carey za najbolju r&b vokalnu izvedbu iste.
Postala je to njena najuspješnija pjesma u Americi ikad, ali i najhvaljenija od strane kritičara, koji su se najviše osvrnuli na to kako je nakon dugo vremena napokon otpjevala pjesmu punim glasom, te se tako vratila starom sjaju, koji se izgubio na prethodnih nekoliko albuma.
Na prvom mjestu Billboardove ljestvice singlova provela je čak 14 tjedana, a bila je prva pjesma ikad koja je osvojila prva mjesta čak 9 različitih lista u istom tjednu: the Hot 100, Hot 100 Airplay, Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks, Hot R&B/Hip-Hop Airplay, Pop 100 Airplay, the Mainstream Top 40, Rhythmic Top 40, Hot Dance Music/Club Play, and the Hot Ringtones charts.
Srušila je i nekoliko rekorda u emitiranju: najveći broj emitiranja ikad u jednom danu, ali i u jednom tjednu, dosegavši tako 32.8 milijuna slušatelja u jednom danu, odnosno 223 milijuna slušatelja u jednom tjednu!
Mariah Carey - We Belong Together.mp3
Mariah Carey - We Belong Together (DJ Clue Remix feat. Styles P & Jadakiss).mp3

30.03.2007. u 15:46 • 2 KomentaraPrint#

MARIO


Za nagradu Grammy nominiran američki r&b pjevač proslavio se u Americi još kao šesnaestogodišnjak, kad je njegov singl Just A Friend došao na broj 4 Billboardove ljestvice singlova.
Još kao dječak pjevao je u grupi, naučio je svirati klavir, a prijavljivao se na razna natjecanja gdje je bio zapažen od strane producenta Troya Pettersona. To mu je na kraju donijelo i diskografski ugovor, a debitantski album objavio je 2002. godine. Album je prodan u preko 700 000 primjeraka.
Na slijedećem albumu okuplja hit producente i traži zreliji zvuk. Scott Storch, Lil Jon i Underdogs samo su neki od producenata koji se pojavljuju na albumu. Album je ostvario uspjeh prvenstveno zahvaljujući ogromnom hit singlu Let Me Love You, pjesmi koju potpisuje Ne-Yo. Pjesma je došla do prvog mjesta Billboardove ljestvice singlova i postala druga po redu najemitiranija pjesma ikad u radio povijesti, a na prvom mjestu zadržala se 9 tjedana. Album je do sada prodan u oko 1.7 milijuna primjeraka.
Treći po redu studijski album najavljen je i odgađan već nekoliko puta, a mijenjan je i sam naziv albuma. Iako je na internetu već nekoliko pjesama s novog albuma, još uvijek nije poznato koji je najavni singl. Prema zadnjim informacijama, album bi se trebao zvati Go, a bit će objavljen 31.srpnja. Jermaine Dupri, Ne-Yo, Scott Storch, Alicia Keys i Neptunes samo su neki od najavljenih suradnika.

Mario - How Do I Breathe.mp3

30.03.2007. u 14:11 • 1 KomentaraPrint#

Ciara feat. R.Kelly & Busta Rhymes - Promise (remix).mp3


Ciara ft. R.Kelly & Busta Rhymes - Promise (remix).mp3
Nisam inače ljubitelj remixeva, međutim ovdje je napravljen dobar posao. Ciara je ponovo otpjevala svoje dijelove (na sreću, s neznatnim promjenama, i dalje odlično zvuči), R. Kelly pjeva, a pridružen im je i Busta Rhymes. Podloga nije mijenjana i to je ono što je najbolje, jer produkcija je ono što je ovu pjesmu i činilo odličnom.

30.03.2007. u 13:16 • 0 KomentaraPrint#

RIHANNA feat. JAY-Z - UMBRELLA mp3


Rihanna feat. Jay - Z - Umbrella.mp3
Nisam veliki ljubitelj ove djevojke, međutim svi su poludjeli za ovom pjesmom koja je procurila na internet prije nekoliko sati, nakon što je imala svoju premijeru na njujorškoj radio stanici Hot 97. S obzirom na to da ju nitko prije toga nije imao, ovo je dakle ekskluziva. Nije mi ta strka oko pjesme previše jasna, jer nije da se itko morao načekati nekih njenih novih materijala. Prvi album objavila je 2005., drugi manje od godinu dana nakon toga, a treći stiže već za nekoliko mjeseci. Međutim, pjesma ne zvuči loše kao što sam očekivao i to je jedini razlog zašto je tu.
Pjesma najavljuje njen treći po redu studijski album, Good Girl Gone Bad, a prema najavama bit će objavljen u lipnju. Na pjesmi gostuje Jay-Z, pa se nadajmo da to neće uzrokovati još jedan Ring The Alarm gdje nam Beyonce doslovce vrišti u mikrofon, isprovocirana nepoznatom djevojkom koju su mediji prepoznali u Rihanni.
Zvukom se Rihanna udaljila od prethodnih singlova. Ovaj put to je malo čvršći zvuk i ozbiljnija produkcija, koju potpisuju C. Tricky Stewart i Terius "The Dream" Nash", a uz njih, pjesmu su napisali Jay-Z i Rihanna.
Za razliku od one na većini stranih blogova, ovo je high quality snimka.

OCJENA: 5

30.03.2007. u 02:11 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 29.03.2007.

JENNIFER HUDSON


A dok čekamo jedan od najočekivanijih albuma godine, dobitnice ovogodišnjeg Oscara, Jennifer Hudson, ovdje je nekoliko zabilježenih trenutaka njezinih izvedbi. Iz filma Dreamgirls, pjesma One Night Only, te nekoliko odličnih izvedbi pjesama Whitney Houston, Johna Lennona i Eltona Johna na Američkom idolu.
Jennifer Hudson - One Night Only.mp3
Jennifer Hudson - I Have Nothing (live).mp3
Jennifer Hudson - Circle Of Life (live).mp3
Jennifer Hudson - Imagine (live).mp3

29.03.2007. u 19:01 • 0 KomentaraPrint#

Još malo američkih idola...

Predstavit ću ovdje dvije supertalentirane djevojke koje su se pojavile na Američkom idolu i od tada privlače puno pozornosti, iako nisu uspjele ostvariti komercijalni uspjeh zbog nedostatka promocije izdavačkih kuća.

TAMYRA GRAY
Jedna od finalistica prve sezone AI (2002), završila je Georgia State University (poslovno pravo), a nastupala je na raznim natjecanjima i pojavljivala se u brojnim reklamama, nadajući se da će se probiti u glazbenoj industriji.
Tijekom showa, njezinu izvedbu klasika Burta Bacharacha "House Is Not A Home", uvijek kritički raspoložen Simon Cowell proglasio je jednom od najboljih izvedbi na televiziji ikad.
Nakon natjecanja, pojavila se u 7 epizoda serije Boston Public, snimila je duet s pobjednicom showa, Kelly Clarkson, koju je i napisala za njen debitantski album, a sudjelovala je i na pisanju pjesme I Believe, koju su izvodile dvije finalistice treće sezone, a koja je nakon pobjede Fantasie, u njenoj izvedbi debitirala na prvo mjesto Billboardove ljestvice singlova.
2004. objavljuje svoj debitantski album, Dreamer, međutim album je ostvario loš komercijalni uspjeh zbog slabe promocije. Nakon toga surađuje na pisanju dvije pjesme za Jessicu Simpson, a na jednoj pjeva i prateće vokale.
Trenutno radi na novom albumu, a u potrazi je za izdavačkom kućom.
Iako imam cijeli album, nisam se odlučio za neku od pjesama s albuma zbog jednostavne činjenice da ni jedna ne može parirati izvedbi pjesme koju sam stavio. Ovdje je njena sjajna live izvedba pjesme House Is Not A Home.
Tamyra Gray - House Is Not A Home (live).mp3


LATOYA LONDON
Američka r&b pjevačica, počela je pjevati u crkvenim zborovima još kao djevojčica, nakon završetka srednje škole nastupala je sa svojim bendom, a pjevala je i prateće vokale.
Završila je na 4.mjestu treće sezone AI, a njena izvedba pjesme All By Myself izazvala je ovacije žirija. Quentin Tarantino, kao član žirija u jednoj od epizoda, bio je oduševljen njenim izvedbama.
LaToya London bila je zapravo sudionicom "skandala" te večeri, o čemu sam pisao u postu o Jennifer Hudson. Kao 3 osobe s najmanje glasova u jednom su krugu završile Fantasia (kasnija pobjednica), Jennifer Hudson (ovogodišnja dobitnica Oscara) i Latoya London, na očigledno zgražanje žirija koji je tada oštro kritizirao publiku koja glasuje. A neki su prozvali show rasističkim, jer njih su tri bile očito najbolje sudionice showa, proglašavane divama koje su oduševljavale žiri i publiku, a tu večer završile su kao tri s najmanje glasova. Tu večer eliminirana je Jennifer Hudson, a Latoya London ispala je već sljedeći tjedan.
2005. objavljuje svoj debitantski album Love & Life, mješavinu soula, r&b-ja, hip hopa i jazza, a album je dobio odlične kritike, te tako svrstavan na liste najboljih r&b albuma te godine.
Trenutno radi na novom albumu, u potrazi je za diskografskom kućom, a priprema se i za ulogu u mjuziklu Color Purple.
Ovdje je pjesma Every Part Of Me, s njezinog debitantskog albuma.
Latoya London - Every Part Of Me.mp3

29.03.2007. u 15:41 • 0 KomentaraPrint#

BILLBOARD CHARTS

BILLBOARD HOT 100

Beyonce & Shakira - Beautiful Liar.mp3
Ovaj tjedan dogodio se najveći skok u povijesti američke liste singlova. Beyonce & Shakira ostvarile su skok 94-3. Tim povodom, pjesma je ispod slike.
I još jedna zanimljivost. Justin Timberlake na listama je debitirao s pjesmama Lovestoned, te Until The End Of Time, iako je za novi singl najavljena pjesma Summer Love, koja je i poslana na radio postaje i počinje dobivati manji broj emitiranja.
1 (3) AKON - DON'T MATTER
2 (1) FERGIE ft. LUDACRIS - GLAMOROUS
3 (94) BEYONCE/SHAKIRA - BEAUTIFUL LIAR
4 (2) MIMS - THIS IS WHY I'M HOT
5 (4) GYM CLASS HEROES - CUPID'S CHOKEHOLD
6 (5) GWEN STEFANI ft. AKON - THE SWEET ESCAPE
7 (8) AVRIL LAVIGNE - GIRLFRIEND
8 (6) RICH BOY - THROW SOME D'S
9 (9) JUSTIN TIMBERLAKE - WHAT GOES AROUND... COMES AROUND
10 (7) DAUGHTRY - IT'S NOT OVER
....
12 (15) DIDDY ft. KEYSHIA COLE - LAST NIGHT
19 (29) PINK - U + UR HAND
29 (49) KATHARINE MCPHEE - OVER IT
31 (44) CIARA - LIKE A BOY
36 (38) MUSIQ SOULCHILD - BUDDY
46 (NE) MICHAEL BUBLE - EVERYTHING
59 (67) NE-YO - BECAUSE OF YOU
67 (NE) ELLIOTT YAMIN - WAIT FOR YOU
75 (85) MIKA - GRACE KELLY
83 (NE) JOSS STONE - TELL ME 'BOUT IT
85 (91) AMY WINEHOUSE - REHAB
114 (NE) JUSTIN TIMBERLAKE - LOVESTONED
118 (NE) MIKA - LOVE TODAY


R&B CHART
1 (1) ROBIN THICKE - LOST WITHOUT U
2 (2) MUSIQ - SOULCHILD BUDDY
3 (5) R. KELLY - I'M A FLIRT REMIX
15 (19) CIARA - LIKE A BOY
18 (21) NE-YO - BECAUSE OF YOU
26 (34) TAMIA - CAN'T GET ENOUGH
64 (NE) JUSTIN TIMBERLAKE - UNTIL THE END OF TIME

BILLBOARD 200 (ALBUMI)
1 (NE) MODEST MOUSE We Were Dead Before The Ship Even Sank
2 (NE) JOSS STONE Introducing Joss Stone
3 (NE) ELLIOTT YAMIN Elliott Yamin
4 (4) DAUGHTRY Daughtry
5 (NE) MARQUES HOUSTON Veteran
6 (5) AKON Konvicted
7 (2) LLOYD Street Love
8 (1) MUSIQ SOULCHILD Luvanmusiq
9 (3) RICH BOY Rich Boy
10 (7) AMY WINEHOUSE Back To Black
....
11 (11) JUSTIN TIMBERLAKE Futuresex/Lovesounds
45 (45) CIARA The Evolution
52 (24) JAMES MORRISON Undiscovered
68 (84) PINK I'm Not Dead
74 (73) KATHARINE MCPHEE Katharine McPhee

29.03.2007. u 03:18 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 28.03.2007.

NATASHA BEDINGFIELD


Natasha Bedingfield - Say It Again.mp3
Kao što sam već spomenuo u jednom od prijašnjih postova, novi album Natashe Bedingfield bit će objavljen 30. travnja, a najavljuje ga singl I Wanna Have Your Babies.
Ovih dana nekoliko je pjesama procurilo na internet, a ja ću vam ovdje staviti meni trenutno najdražu, Say It Again, na kojoj prateći vokal pjeva Adam Levine, pjevač grupe Maroon 5.

28.03.2007. u 14:03 • 0 KomentaraPrint#

Pobjedivi Federer


Na teniskim terenima događaju se zanimljive stvari.
Serena Williams, koja je prošle godine odigrala tek nekoliko mečeva, te se tako našla izvan top 100 tenisačica svijeta prvi put nakon 10 godina, ove se godine maestralno vratila na Australian Openu, gdje je u finalnu doslovce slomila Mariu Sharapovu. Nakon toga uslijedio je skok od 70ak mjesta, pa se Serena ponovo našla u topu 20. Kako je najavila, ne namjerava više često igrati i pojavljivati se na "malim" turnirima. Ovaj tjedan, prvi put nakon AO, pojavila se na jakom turniru u Miamiju, a već sada ponovo je impresivnom igrom izbacila do nedavno prvu tenisačicu svijeta, Sharapovu, prepustivši joj tek 2 gema.

I ponovo jedna teniska senzacija.
Nakon dvogodišnje zabrane igranja nakon pozitivnih nalaza na doping, Guillermo Canas se vratio tenisu. Prije dva tjedna dospio je na turnir u Indian Wellsu. I ne bilo kako. Za ulaz u turnir morao je igrati kvalifikacije. Koje je izgubio. Na njegovu sreću, zbog odustajanja jednog od igrača, Canas dobiva priliku. Tijekom prvog meča nakon dugo vremena, pobijedio je. Federera. Velika vijest, da. Ali nažalost, slavlje je kratko trajalo. Već u sljedećem kolu, bio je poražen.
Prije nekoliko trenutaka, deja vu. Roger Federer poražen je u Miamiju. Protivnik: Canas. Rijetki su pobjeđivali Federera. Tek se 2 tenisača mogu pohvaliti da su ga pobijedila prošle godine: Rafael Nadal triput, te Andy Murray jednom. Ove godine Canas ga pobijeđuje već drugi put. A tek je ožujak i tek nas čekaju zemljani tereni i Roland Garros, područje kojim vlada Rafael Nadal.

U nedostatku vremena, nisam stigao potražiti najnovije informacije i izvjestiti vas o najnovijoj glazbi i nadolazećim albumima. Nadoknadit ću to kroz nekoliko dana, hvala na strpljenju. Dotad, slobodno ostavite komentare, kritike i sl.

28.03.2007. u 01:35 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 27.03.2007.

MAROON 5 Makes Me Wonder.mp3


Maroon 5 - Makes Me Wonder.mp3
O samoj grupi nadam se da ne treba previše pisati. Prije nekoliko godina osvojili su top liste svojim debitantskim albumom Songs About Jane, uspjeh na listama ostvarile su pjesme Harder To Breathe, This Love (#3 UK, #5 US), te She Will Be Loved (#4 UK, #5 US) a, između ostalog, osvojili su i dvije Grammy nagrade. Album je do sada prodan u preko 8 milijuna primjeraka, od toga u oko 4.3 samo u Americi.
Novi album, It Won't Be Soon Before Long, bit će objavljen 22. svbnja, a na albumu se očekuje mali zaokret u glazbenom i sadržajnom smislu. Tematika neće biti temeljena na jednom odnosu/vezi, a glazbeno će biti raznolikiji, inspiriran izvođačima kao što su Talking Heads i Prince.
Album najavljuje pjesma Makes Me Wonder, na kojoj se već pri prvih nekoliko sekundi nazire jedan drugačiji zvuk, podsjećajući na disco 70-ih, a najdojmljiviji dio pjesme njezin je tzv. B section. I dalje na svom sigurnom pop/rock području, Maroon 5 spremni su za ponovni uspjeh.
OCJENA: 4+

27.03.2007. u 03:01 • 0 KomentaraPrint#

RECENZIJA: JAMIE T


Jamie T - Calm Down Dearest.mp3
"The Next Big Thing" nazvao je New Musical Express ovog mladog pjevača iz Engleske. Često je uspoređivan s Bob Dylanom, The Libertines i Mikeom Skinnerom (The Streets), a osvojio je nagradu Best Solo Artist spomenutog magazina.
Nakon nekoliko promotivnih emitiranja na radio stanicama, njegove pjesme postajale su singlovi tjedna, te je tako pomalo privlačio pažnju medija. U srpnju prošle godine objavljen je prvi službeni singl Sheila (#22 UK), nakon čega su slijedili If You Got The Money (#13), te njegov prvi top 10 singl, pjesma Calm Down Dearest (#9 UK).
Krajem siječnja objavljen je njegov debitantski album, Panic Prevention, nazvan prema tome što je Jamie T kao mlađi patio od napadaja panike. Tekst, glazbu i produkciju na albumu potpisuje sam Jamie T, uz suradnju s drugim producentima na tek 4 pjesme (Ben Coupland, JimParker i drugi). Album je debitirao na #4 UK ljestvice albuma, a pokupio je odlične kritike.
Naoružan svojom akustičnom gitarom, snažnim i osvježavajućim tekstovima, Jamie T na albumu donosi jedinstven zvuk, mješavinu hip-hopa, reggaea, folka i punka, a ne nedostaje ni raznolikosti tematike.
Nekoliko je sjajnih trenutaka na albumu, dvoumio sam se između ove koju sam stavio tu i izvrsne Salvador, no odabrao sam Calm Down Dearest, njegov najveći hit do sada. Uživajte.
OCJENA: 4

27.03.2007. u 00:15 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 25.03.2007.

NOVI SINGLOVI


AMY WINEHOUSE Back To Black
S trenutno najboljeg albuma ove godine, stiže nam i treći po redu singl. Nakon izvrsne Rehab, ne puno lošije You Know I'm No Good, pjesma Back To Black ponovo nudi ogoljenu, sirovu i iskrenu Amy Winehouse. Videobroj snimljen u crno bijeloj tehnici dostojno prati pjesmu, a prikazuje Amy kako stiže na sprovod, te tuguje na grobu na kojem stoji "R.I.P. The Heart Of Amy Winehouse". U prvom danu prikazivanja, vidjelo ga je preko 200 000 ljudi.
Na samu pjesmu ne treba trošiti previše riječi. Treba ju samo poslušati. Amy je suvereno zavladala područjem soul/r&b glazbe.
OCJENA: 5


THE FRAY How To Save A Life
Pjesma nije nova, međutim još uvijek je aktualna na svjetskim listama, pojavljuje se na foršpanima za seriju Grey's Anatomy (gdje se prvi put i pojavila, te se neposredno nakon puštanja u seriji pojavila na brojnim listama), pa sam ju odlučio predstaviti, iako vjerujem da je većina čula za pjesmu.
The Fray je četveročlani američki "piano-rock" band, a pjesma je s njihovog istoimenog debitantskog albuma iz 2005. godine. Između ostalog, pjesma je došla u top3 Billboardove ljestvice, te u top 5 kanadske, australske i britanske nacionalne top liste. Potpisuju ju Isaac Slade i Joe King, članovi grupe, producirali su ju Mike Flynn i Aaron Johnson, a nadahnuta je istinitim događajima, kad je vokalist grupe radio kao mentor u kampu za problematične tinejdžere. Za pjesmu postoje čak tri spota.
OCJENA: 4

25.03.2007. u 21:45 • 0 KomentaraPrint#

UK CHARTS

SINGLOVI
1 (3) THE PROCLAIMERS/B POTTER/A PIPKIN - 500 MILES
2 (1) SUGABABES VS GIRLS ALOUD - WALK THIS WAY
3 (NE) AVRIL LAVIGNE - GIRLFRIEND
4 (2) GWEN STEFANI ft. AKON - THE SWEET ESCAPE
5 (18) ALEX GAUDINO ft. CRYSTAL WATERS - DESTINATION CALABRIA
6 (5) FRAY - HOW TO SAVE A LIFE
7 (4) TAKE THAT - SHINE
8 (6) RUBY - KAISER CHIEFS
9 (30) MAXIMO PARK - OUR VELOCITY
10 (19) FERGIE ft. LUDACRIS - GLAMOROUS
....
35 (NE) CIARA - LIKE A BOY
44 (NE) RAZORLIGHT - I CAN'T STOP THIS FEELING I'VE GOT
ALBUMI
1 (2) TAKE THAT - BEAUTIFUL WORLD
2 (1) RAY QUINN - DOING IT MY WAY
3 (6) KAISER CHIEFS - YOURS TRULY ANGRY MOB
4 (NE) ENTER SHIKARI - TAKE TO THE SKIES
5 (9) CASCADA - EVERYTIME WE TOUCH
6 (11) NELLY FURTADO - LOOSE
7 (4) SIMPLY RED - STAY
8 (5) RUSSELL WATSON - THAT'S LIFE
9 (16) JUSTIN TIMBERLAKE - FUTURESEX/LOVESOUNDS
10 (10) AMY WINEHOUSE - BACK TO BLACK
....
15 (17) THE ARCADE FIRE - NEON BIBLE
16 (21) THE KILLERS - SAM'S TOWN
17 (13) JAMES MORRISON - UNDISCOVERED
19 (23) FRAY - HOW TO SAVE A LIFE
20 (24) THE FRATELLIS - COSTELLO MUSIC
21 (29) PAOLO NUTINI - THESE STREETS

25.03.2007. u 21:11 • 0 KomentaraPrint#

NOTES ON A SCANDAL


Za Oscara nominiran film Richarda Eyrea (Iris), adaptacija je istoimenog romana Zoe Heller, a u filmu u pravom smislu riječi briljiraju Cate Blanchett (dobitnica Oscara, te za ovaj film nominirana) i Judi Dench (dobitnica Oscara, za ovaj film nominirana). Scenarij potpisuje Patrick Marber (Closer).
UKRATKO: Nova profesorica u srednjoj školi (Blanchett) spetlja se 15-ogodišnjim učenikom. Starija kolegica (Dench) sazna za to vidjevši ju s dječakom u kompromitirajućoj situaciji. Opsesivna starija učiteljica ucjenjuje mlađu. Prijateljstvom. Međutim, počne tražiti više nego što može dobiti.
Neću previše o samoj radnji filma, ne želim da ovo na bilo koji način bude spoiler.
PLUS: Glavne glumice. Koje jednostavno možete gledati satima. Otimaju svaku scenu u kojoj se pojave, opravdavajući svoje statuse najboljih glumica današnjice. A Cate Blanchett savršen je izbor za atraktivnu ženu srednjih godina, depresivnu i flertovski raspoloženu.
Glazba Philipa Glassa, koja filmu daje još naglašeniji mračan ton.
MINUS: Teško da se ovom filmu može naći mana. Strani kritičari uglavnom su oduševljeni filmom, a veću kritiku upućenu filmu pročitao sam u Večernjem listu. Oni su međutim već odavno zaglibili u svojim ocjenama glazbe i filma. Kritičaru smeta upravo ono što ovaj film čini odličnim uratkom- nedostatak pretencioznosti, smatrajući da bi tako ovaj film mogao biti puno bolji da je došao u ruke nekom boljem redatelju. Ne bih se složio. Neki filmovi zahtjevaju upravo jasnu, preciznu i nenametljivu režiju. I ne predstavljaju redateljske egzibicije, nego pričaju priču.
OCJENA: 5

25.03.2007. u 13:30 • 0 KomentaraPrint#

NE-YO


Američki pjevač i tekstopisac, nominiran za nagradu Grammy, zaslužan je za neke od najvećih hitova koji se pojavljuju po top listama u zadnje vrijeme. Proslavio se kad je pjesma Let Me Love You, koju je napisao za Maria, postala veliki hit u Americi, došavši na prvo mjesto Billboardove ljestvice singlova, gdje se zadržala punih 9 tjedana. Između ostalih, napisao je i Unfaithful za Rihannu (#6 US), te Irreplaceable za Beyonce (#1 US, 10 tjedana).
Svoj debitantski album, In My Own Words, objavio je u veljači prošle godine. Album je debitirao na prvom mjestu Billboardove liste albuma, a njegov singl So Sick u istom je tjednu bio na prvom mjestu ljestvice singlova. Album je do sada prodan u više od 1.5 milijuna primjeraka u Americi, a u oko 3 milijuna primjeraka u svijetu.
Objavljivanje drugog po redu albuma odgađano je već nekoliko puta. Prema zadnjim najavama album će tako biti objavljen 1. svibnja, a i sam naziv albuma bit će promijenjen.

25.03.2007. u 12:44 • 0 KomentaraPrint#

subota, 24.03.2007.

NIP/TUCK


Napokon! Na naše male ekrane dolazi hvaljena i superpopularna serija Nip/Tuck. Mislio sam zapravo da se to nikad neće dogoditi, jer serija je u Americi upravo završila s emitiranjem već 4. sezone, a novu sezonu počet će prikazivati ovu jesen.
Serija prati život dvaju plastičnih kirurga, a često je bila metom pobune roditelja zbog eksplicitnih prikaza scena sexa i nasilja. Iako se serija prikazivala u kasnijem večernjem terminu i sadržavala napomenu da sadrži takve scene, dogodilo se i to da su neki tražili zabranjivanje serije zbog njezinog sadržaja, uz to pišući prosvjedna pisma sponzoru serije. Najveći sponzor, Sony, unatoč svemu je i dalje glavni sponzor serije.
U nizu brojnih nagrada serija je 2005. osvojila Golden Globe Award za najbolju dramsku seriju, a za istu nagradu bila je nominirana i 2004. Za nagradu je bila nominirana i glavna glumica- Joely Richardson (2004., 2005.), te glavni glumac Julian McMahon (2005.)
Za Emmy nagrade, serija je bila nominirana za režiju (2004.), za casting, te gostujuću glumicu (2005.).
Neočekivani zapleti, crni humor, odlične uloge, te odličan scenarij samo su neki od aduta ove serije koju ne smijete propustiti.
Serija će kod nas početi s emitiranjem 3.travnja na RTL televiziji. O eventualnim promjenama oko rasporeda bit ćete obavješteni.

24.03.2007. u 14:29 • 1 KomentaraPrint#

petak, 23.03.2007.

RECENZIJA: TIMBALAND


Timbaland feat. Keri Hilson & Sebastian - Miscommunication
Nemoguće mi je napisati ovu recenziju bez da se osvrnem na neke druge komentare o ovom albumu.
Nevjerojatno mi je koliko je nekim osobama teško napisati suvislu kritiku bez da posegnu za nekim niskim metodama. Smiješno je zapravo čitati kako neke osobe koje nisu poslušale više od 20 albuma (različitih izvođača!) u životu, koji misle da se glazba pojavila kad i izvođač kojeg vole, koji nikad nisu čuli album izvan te njihove zadane kategorije "ovo moram voljeti-ovo ne" i kojima su Brandy i Monica vrhunac glazbe, smatraju da su kompetentni ocijeniti ikoji album. Takva "recenzija" uglavnom rezultira time da se niotkuda u tekstu pojavi rečenica o nekom drugom pjevaču, kojeg se onda usporedi s nekim trećim, a sve to zapravo nema veze s albumom koji se komentira. Nego ima jednu jedinu svrhu-dati nekako do znanja da netko ne pjeva kako treba. I pitanje-kad će početi pjevati kako treba? To se najčešće pojavi kod osoba koje nemaju izgrađen vlastiti ukus.
U nekom srazu Timberlake-Timbaland, uopće nije bitno naglasiti tko je pobjednik. I moralni i praktični. Ne cijenim Justina Timberlake kao osobu. Naprotiv, mislim da je prilično lejm. A to je nekoliko puta dokazao svojim izjavama, postupcima, pa čak i novom pjesmom na kojoj se udružio s Furtado i Tmbalandom gdje pljuju po svima oko sebe. Međutim, tu dolazimo do nečeg što se zove "smislena i objektivna kritika", za koju očito neki blogeri nisu čuli. Ili ne žele čuti, od nemogućnosti da se izdignu iz nekog malodušja gdje dobru ocjenu može dobiti samo izvođač kojeg vole, a lošu-kojeg ne vole. Pa se tako automatski stavljaju rame uz rame svim onim našim kvazi-kritičarima, koje ljudi jako dobro prepoznaju kao fejkere.
Justin Timberlake piše svoje pjesme, tekstove i melodije, a uz to i pleše. I gle čuda, postojao je i prije nego mu je Timbaland producirao nekoliko pjesama. Naprotiv, prodavao je više milijuna albuma dok je bio u matičnoj mu grupi, gdje je pisao većinu pjesama, nego što ih prodaje sada. Ali naravno, treba baratati informacijama, a to je nekima teško. A dovesti ga u usporedbu s nekim marginalnim pjevačem kao što je Ginuwine i više je nego besmisleno. Ginuwine, volio ga netko ili ne, nije bio cijenjen od strane kritičara i struke. A posljednji album prodan je u bijednih 80 000 kopija, što znači da je izgubio i svoju fan bazu.
Ipak, jedan od tih blogera nije čak ni htio poslušati ovaj album zbog loših Timbalandovih radova u zadnje vrijeme. Ali, eto, ipak se odvažio. Bilo je to pitanje "biti ili ne biti". Shvatio je valjda da se nešto mora preslušati prije nego se komentira. Bravo.

A sada o albumu.....
Ovaj album lako bi se mogao usporediti s Diddyjevim Press Play, koji je izašao prije nekoliko mjeseci. Obojica su na albumima okupili aktualne glazbene zvijezde koje odrađuju više posla od njih samih, a oni album nazovu svojim. S nekim sitnim razlikama. Uz to što je Diddy nedvojbeno bolji reper, produkcija na njegovom albumu znatno je raznolikija. Međutim, ne i bolja. Dok smo se na Press Play naslušali i loše produkcije, ovdje takvih većih propusta nema.
No ovaj album teško se može okarakterizirati kao nešto više od stilske vježbe, u kojoj najvažniju ulogu ima Timbalandov ego. I eventualno promocija Keri Hilson.
Vokali se nerijetko gube u samoj produkciji (Release, The Way I Are, Bounce, Scream....), pa tako od svih gostiju najbolje zazvuči 50 cent, Release zvuči kao Sexyback part II, a Fantasy kao Promise u remixu, s malo lošijim vokalom (ipak, čudno, jedna od boljih pjesama). Teško je ne primjetiti da bi daleko bolje bilo da je Timabaland uručio sve te pjesme svojim gostima. Ovako okupljenje na jednom albumu previše imaju sličnih elemenata, a Timbalandovi dijelovi jednostavno su loši.
Pjesma Miscommunication (feat. Keri Hilson & Sebastian) najbolja je na albumu. Za tu pjesmu stavio sam i link. Relativno dobro zvuči i Apologize (feat. One Republic), no takve slične pjesme imali smo već prilike čuti kod svakog drugog britanskog pop/rock izvođača. Naravno, ne ovako preproducirane.
OCJENA: -3

23.03.2007. u 15:31 • 3 KomentaraPrint#

četvrtak, 22.03.2007.

NINA BADRIĆ


Nakon albuma Ljubav, koji joj je donio 5 Porina, uključujući i onaj za album godine, Nina Badrić sprema novi album. Radni naslov albuma je Libero, a sadržavat će desetak pjesama koje će uglavnom, kao i na prethodnom albumu, potpisati Nina. Prema najavama, na albumu će surađivati s Đorđem Balaševićem, te Gibonnijem, a album se očekuje ovo ljeto.
Podsjetimo, ovo će biti njen šesti studijski album, a Nina je jedina hrvatska pjevačica koja ima 3 Porina za najbolju pjevačicu.

22.03.2007. u 18:42 • 0 KomentaraPrint#

NOVI ALBUMI


ELISABETH WITHERS It Can Happen To Anyone
Za nagradu Tony (za ulogu u Color Purple) nominirana američka pjevačica objavila je svoj debitantski album 30. siječnja ove godine. O albumu se međutim malo zna, pa se zapravo može reći da se ponavlja situacija Heather Headley, dobitnice iste nagrade. Heather je doduše napravila puno jači i kvalitetniji album, međutim Elisabeth Withers posjeduje glas koji ćete teško zaboraviti i ne prepoznati ga kad ga ponovo čujete, podsjećajući na Gladys Knigt.
Album na kojem je Withers napisala većinu materijala mješavina je gospela, r&b-ja, jazza i rocka i od ljudi uglavnom dobiva izvrsne ocjene. No, mislim da se tu jednostavno radi o onim tipičnim situacijama kad vam je dosta svega onoga čime vas bombardira MTV i što drugi slušaju, pa onda pomislite da je dobro sve što je imalo drugačije. Čitajući druge blogove, smiješno je kad osobe hvale izvođače koji su za nekoliko kategorija lošiji od nekolicine drugih, izravnih konkurenata s boljim aktualnim albumima, ali eto, te druge nisu ni poslušali, pa je logično da nemaju s čime usporediti. I pritom ne mislim samo na Elisabeth Withers.
Ovaj album jednostavno nije dobar. Da ga je snimila neka druga pjevačica, slabijeg i manje prepoznatljivog glasa, ne bi dobio ni ovoliko malo pažnje, ako je to uopće moguće.
Be With You, te Somebody jedine se pjesma koje su vrijedne slušanja. I ne jer su jedine pamtljive i eventualno komercijalne, nego jer sam te jedine uspio do neke mjere shvatiti. Nakon nekoliko ponavljanja svih pjesama, na kraju ostaje tek osjećaj zbunjenosti. I pitanje zašto se takav glas uopće pozabavio ovakvim pjesmama.
OCJENA: 2


MACY GRAY Big
Ni kod Macy Gray, dobitnice nagrade Grammy, situacija nije sjajna. Njezin album On How Life Is iz 1999. bio je jedan od najboljih te godine, a Macy se nametnula kao zanimljiva vokalistica, talentirana skladateljica. Međutim, sjaj je kratko trajao. Nije da nije imala dobrih pjesama nakon toga, međutim daleko je to od impresivnih i nadahnutih trenutaka s prvog albuma.
Na svom četvrtom studijskom albumu, koji je u prodaji od sljedećeg utorka, udružila se između ostalih i s will.i.am-om i Justinom Timberlakeom. Jedan kritičar nazvao ju je "pjevačkim Timbalandom", koja misli da može pjevati sve i s bilo kim, pa prihvaća suradnje sa svih strana. Tako se ovdje nekim čudom našla i Fergie. Pitanje je koliko je to odabir same Gray, a koliko je to nametnuto od strane producenta koji je, podsjetimo, još uvijek s Fergie u grupi Black Eyed Peas.
I nije čak ni Fergie ovdje problem, jer svoj posao odradila je nenametljivo i korektno. I čak mogu reći da na albumu nema neke pjesme koja se ističe kao loša. A tu i tamo pojavi se čak i neki sjajan trenutak (Slowly). Ali nije mi baš jasno kuda je taj album trebao ići i je li tamo stigao. Jer ako je, ostala je neka praznina. A pjevačici očito više nije previše bitno da izgrađuje svoj osobni prepoznatljiv stil. Album je ispunjen pjesmama koje bi se prema nekim kriterijima svrstale u istu kategoriju, no u konačnici ostaje dojam pomalo nesuvislog i necjelovitog albuma.
OCJENA: 3

22.03.2007. u 15:55 • 0 KomentaraPrint#

CASSIE


Američka r&b pjevačica, model i glumica, još kao tinejdžerica snimila je pregršt reklama za brojne poznate marke, pojavljivala se na naslovnicama časopisa, te spotovima drugih izvođača. Nakon srednje škole upoznala je Ryana Leslieja, koji joj je nakon nekoliko probnih snimaka ponudio potpisivanje diskografskog ugovora sa svojom Next Selection producentskom kućom. 2006. potpisuje i za Diddyjevu Bad Boy Records.
Debitantski album nazvan jednostavno Cassie, objavljen je u kolovozu prošle godine, a produciran je uglavnom od strane Ryana Leslieja. Najavljen hit singlom Me & U (#3 US, #1 US r&b chart), album nije postigao uspjeh kakav se očekivao, prodavši se tek u oko 300 000 primjeraka u Americi. Što zbog toga što se drugi singl nije pojavio na većini lista, što zbog brojnih natpisa o upitnoj vokalnoj kvaliteti pjevačice. Međutim, radilo se samo o nekoliko nastupa pod velikom tremom, što je i sama Cassie priznala.
Za ovu godinu najavljen je i novi album.

22.03.2007. u 02:31 • 1 KomentaraPrint#

Billboard charts

BILLBOARD HOT 100
1 (1) FERGIE ft. LUDACRIS - GLAMOROUS
2 (2) MIMS - THIS IS WHY I'M HOT
3 (3) AKON - DON'T MATTER
4 (5) GYM CLASS HEROES - CUPID'S CHOKEHOLD
5 (4) GWEN STEFANI - SWEET ESCAPE
6 (27) RICH BOY - THROW SOME D'S
7 (7) DAUGHTRY - IT'S NOT OVER
8 (9) AVRIL LAVIGNE - GIRLFRIEND
9 (8) JUSTIN TIMBERLAKE - WHAT GOES AROUND... COMES AROUND
10 (6) FALL OUT BOY - THIS AIN'T A SCENE, IT'S AN ARMS RACE
11 (10) NELLY FURTADO - SAY IT RIGHT
......
14 (15) ROBIN THICKE - LOST WITHOUT U
15 (17) DIDDY ft. KEYSHIA COLE - LAST NIGHT
20 (41) R. KELLY/BOW WOW - I'M A FLIRT
25 (31) CHRISTINA AGUILERA - CANDYMAN
29 (36) PINK - U + UR HAND
38 (52) MUSIQ SOULCHILD - BUDDY
44 (61) CIARA - LIKE A BOY
49 (51) KATHARINE MCPHEE - OVER IT
67 (76) NE-YO - BECAUSE OF YOU
73 (74) THE FRATELLIS - FLATHEAD
85 (97) MIKA - GRACE KELLY
90 (NE) AMY WINEHOUSE - YOU KNOW I'M NO GOOD
91 (NE) AMY WINEHOUSE - REHAB
93 (98) BEYONCE ft. JAY-Z - UPGRADE U
94 (NE) BEYONCE & SHAKIRA - BEAUTIFUL LIAR
96 (NE) KELLY ROWLAND ft. EVE - LIKE THIS
119 (NE) JAMES MORRISON - YOU GIVE ME SOMETHING


BILLBOARD 200
1 (NE) MUSIQ SOULCHILD LUVANMUSIQ 149,000
2 (NE) LLOYD STREET LOVE 144,000
3 (NE) RICH BOY - RICH BOY 112,000
4 (3) DAUGHTRY - DAUGHTRY 80,000
5 (4) AKON - KONVICTED 71,000
6 (NE) NEIL YOUNG - LIVE AT MASSEY HALL 1971 57,000
7 (NE) AMY WINEHOUSE - BACK TO BLACK 51,000
8 (NE) 8BALL & MJG's - RIDIN HIGH 50,000
9 (8) FALL OUT BOY - INFINITY ON HIGH 43,000
10 (12) CARRIE UNDERWOOD - SOME HEARTS 42,000
.......
11 (11) JUSTIN TIMBERLAKE - FUTURESEX/LOVESOUNDS
12 (10) ROBIN THICKE - THE EVOLUTION OF ROBIN THICKE
14 (7) NORAH JONES - NOT TOO LATE
18 (2) ARCADE FIRE - NEON BIBLE
24 (NE) JAMES MORRISON - UNDISCOVERED 24,000
40 (33) BEYONCE - B'DAY
45 (44) CIARA - THE EVOLUTION
48 (NE) THE FRATELLIS - COSTELLO MUSIC
49 (51) CHRISTINA AGUILERA - BACK TO BASICS
52 (74) 300 OST
71 (76) THE KILLERS - SAM'S TOWN
84 (114) PINK - I'M NOT DEAD


R&B/HIP HOP
1 (1) ROBIN THICKE - LOST WITHOUT YOU
2 (5) MUSIQ SOULCHILD - BUDDY
3 (2) MIMS - THIS IS WHY I'M HOT
.......
8 (12) DIDDY ft. KEYSHIA COLE - LAST NIGHT
19 (20) CIARA - LIKE A BOY
21 (26) NE-YO - BECAUSE OF YOU
25 (30) BEYONCE ft. JAY-Z - UPGRADE U
32 (41) FANTASIA - WHEN I SEE U
34 (37) TAMIA - CAN'T GET ENOUGH OF YOU
39 (57) LLOYD - GET IT SHAWTY


22.03.2007. u 00:53 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 21.03.2007.

RHEA


"Be There When A Star Is Born" stoji na njenoj službenoj stranici.
Velika su očekivanja i nade uložene u ovu mladu pjevačicu, čiji je debitantski album najavljen za kraj ove godine.
Rođena je u Južnoj Americi, rano seli u Kanadu, gdje se prijavljuje na brojna talent natjecanja, a na nekima i pobjeđuje. Nakon što joj se ukazala prilika raditi s poznatim producentima, Rhea seli u US, gdje je snimila pjesme s nekim izvođačima, te počela raditi na svojim vlatitim. Diplomirala je na prestižnom Berklee College of Music u Bostonu.
Veliku pažnju privukao je njezin blog, koji nekoliko puta tjedno objavljuje njene live snimke iz privatnog života, te sa snimanja u studiju, što prakticiraju i drugi izvođači iz tima Next Selection- Ryan Leslie, Cassie, te Mysto & Pizzi. Pojavila se na raznoraznim reklamama reklamirajući pića, proizvode za kosu i slično, a Pepsi je odabrao njenu pjesmu za svoju reklamu. To zapravo ne čudi, jer ova djevojka plijeni pozornost gdje god se pojavi.
Na internetu se pojavio popriličan broj njenih pjesama, međutim informacije o abumu nisu poznate, budući da još uvijek nije potpisala ugovor s diskografskom kućom. O novom albumu, te najavnom singlu bit ćete obavješteni na vrijeme.

21.03.2007. u 16:03 • 0 KomentaraPrint#

UNESS


Uness - Talk.mp3
Američki r&b pjevač, skladatelj i producent, prije nego se preselio u Detroit, odrastao je u Montrealu. Kao tinejdžer naučio je svirati gitaru, a tada počinje razvijati i svoje skladateljske sposobnosti. Kao svoje glazbene uzore iz djetinjstva ističe Princea i Michaela Jacksona, a cijeni i današnji r&b Briana McKnighta, Indie.arie, te Musiq Soulchilda. No, kako kaže, nastoji stvoriti svoj prepoznatljivi stil i zvuk.
Pod okriljem Next Selection medijske i marketinške kompanije, čiji je osnivač producent Ryan Lesllie, Uness je spreman osvojiti glazbeno tržište. Na internetu se može naći 20ak pjesama, međutim o albumu trenutno nema informacija. Ovdje je pjesma Talk, meni osobno jedna od najboljih.

21.03.2007. u 15:02 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 20.03.2007.

Najave albuma, coveri...


AMERIE - Because I Love It, 30.04. (UK)


NE-YO - Know Me, 24.04.

20.03.2007. u 21:40 • 2 KomentaraPrint#

NOVI ALBUMI


FANTASIA Fantasia
Fantasia - I Feel Beautiful.mp3
Ne treba uopće naglašavati kako je jedan od glavnih razloga zašto ova djevojka, pobjednica 3. sezone Američkog Idola nije veća zvijezda-njen izgled. Realno gledajući, Fantasia ima bolji glas od bilo kojeg pobjednika istog showa, međutim nije ni približno popularna kao primjerice Kelly Clarkson ili Carrie Underwood. Netko će možda reći da je razlog što su se ove druge dvije prihvatile komercijalnije glazbe ili u nedovoljnoj promociji (što je djelomično istina), međutim njen izgled nebrojeno se puta komentirao tamo gdje tome ni najmanje nije mjesto.
Fantasia, osim što ima izvrstan specifičan glas, zvuči kao da pjeva ono što želi i voli, ne vodeći se za trendovima, ne opterećujući se očekivanjima. Nakon četverostruko nominiranog za nagradu Grammy, albuma Free Youself, prodanog u skoro 2 milijuna primjeraka u Americi, Fantasia se vraća s novim albumom. Zanimljivo, iako je na albumu okupila trenutno neke od najpopularnijih producenata (Bryan Michael Cox, Danja, Missy Elliott, Dre & Vidal, Swizz Beatz, Kwame) još se više udaljila od komercijalnog zvuka. Ipak, napravila je više nego solidan album. Novi album, iako već 13 tjedana u prodaji, ostvario je prodaju od tek 300,000 kopija. Šteta, jer Fantasia je jedan od rijetkih talenata proizašlih iz Američkog Idola, za koji je jasno što želi i kako to želi.
I Feel Beautiful definitivno je najbolji trenutak na ovom albumu, a pjesmu potpisuje Babyface, poznat po svojim radovima za Toni Braxton, Janet Jackson, Whitney Houston, Mariah Carey, te čitav niz drugih izvođača kojima je priskrbio pregršt hitova. Ispod slike je link.
OCJENA: 4


ELLIOTT YAMIN Elliott Yamin
U najezdi "američkih idola" stiže i Elliott Yamin, trećeplasirani u 5. sezoni, sa svojim albumom. Kao teaser, na radio stanice je poslana pjesma Movin On, no službeni najavni singl ovog albuma je pjesma Waith For You. Za pjesmu je snimljen spot, a neki dan bila je i službena premijera istog. Sam Yamin najavio je da želi napisati dobre pjesme prije nego objavi album, te da se ne želi kompromitirati u bilo kojem smislu.
U tome je i uspio. Album je ispunjen pop/rock/soul/funky hit pjesmama i iako ciljaju na širok krug slušatelja, u ovom slučaju to se ni najmanje ne čini kao neka vrsta kompromisa. Naprotiv, ovakvih albuma jako je malo. Koje možete nazvati "pop", a pritom vas sam naziv ne asocira na nešto loše. Tu je i obrada pjesme A Song For You, koja je, iako zvuči bolje od prenemaganja Christine Aguilere na istoj obradi, ipak daleko bolja u obradi Michaela Bublea.
Zamjerka ide na račun samog Elliotta, koji negdje ipak zazvuči malo previše amaterski.
Sheryl Crow izjavila je u jednom intervjuu da je Elliott tijekom natjecanja bio njen favorit, te da je bila užasno bijesna kad je ispao.
One word, Wait For you, You Are The One, te Trainwreck neki su od najboljih trenutaka albuma.
Album je u prodaji od danas.
OCJENA: -4


MONICA The Makings Of Me
Nošen novim singlom, Sideline Ho, novi album nekad megapopularne Monice drži se zadnjim snagama na životu, iako je dostigao tek bijednih 270 000 prodanih primjeraka u pola godine, koliko je na tržištu. Teško je to povjerovati, jer je Monica oko sebe znala okupiti odličnu ekipu, izabrati odlične pjesme i napraviti odličan album, koji se k tome i dobro prodavao. Međutim, ovog puta, iako dobrih suradnika nije manjkalo, sve je zakazalo i Monica je duboko zaglibila.
Omot albuma pogrešno navodi da se možda radi o nekom drugačijem albumu nego što to je. Za album koji je uglavnom (izuzev najavnog singla Everytime Tha Beat Drop) ispunjen baladama te mid-tempo pjesmama, cover je ne samo neukusan, nego i smiješan.
Odabiranje singlova također je nejasno. Za prvi je singl odabrana pjesma koja ni na koji način nije reprezentativni uzorak albuma, a i nije baš jasno zašto se odlučilo za pjesmu koja doslovce kopira dvije pjesme koja su bile na listama nedugo prije toga, u izvođenju Nellyja i njegove ekipe, te Franchize Boyz, koji se pojavljuju i na ovoj verziji.
Bryan Michael Cox, Jermaine Dupri, Missy Elliott, Sean Garrett, Manuel Seal, Swizz Beatz, te The Underdogs samo su neki od suradnika na ovom albumu koji, istina, ima svojih dobrih trenutaka. Nije loše produciran i Monica zvuči dobro. Međutim, teško se oteti dojmu da je album nedorečen, da nema neki kontinuitet, pa čak ni jednu pjesmu za koju biste se kladili da će osvojiti top liste čak i kad bi se u nju uložila sva moguća promocija. My Everything, Raw, Doing Me Rigt i Gotta Move On zvuče kao neki ostaci albuma After The Storm.
Why Her? moj je osobni favorit. Uz nju, spomenuo bih još i Hell No (feat. Twista), te Thanks For Tha Misery, za koju mi nije jasno zašto nije ušla u final cut, jer već pri prvom slušanju jasno je da nadmašuje većinu albuma.
OCJENA: 3+


20.03.2007. u 17:01 • 0 KomentaraPrint#

MICHAEL BUBLE


Nominiran za nagradu Grammy, kanadski glazbenik talijanskoj porijekla objavio je svoj prvi album nazvan Michael Buble 2003. i već tada privukao pažnju na sebe svojom interpretacijom i senzibilitetom. Svjetski uspjeh došao je s album It's Time, objavljenim 2005.
Kao najboljeg prijatelja iz djetinjstva uvijek je smatrao svog djeda koji mu je približio jazz glazbu, te ga ohrabrivao da se prijavi na talent natjecanje. Na natjecanju je i pobijedio, no kasnije diskvalificiran zbog premalo godina. Sa 17 godina ponovo je pobijedio na jednom takvom natjecanju.
Prekretnica se dogodila kad je pjevao na vjenčanju kćeri kanadskog premijera. Ona ga je upoznala s Davidom Fosterom, producentom i dobitnikom nagrade Grammy, a nakon toga je uslijedio diskografski ugovor. Album Michael Buble objavljen je 2003., a između ostalog donosi The Way You Look Tonight, Van Morrisonov Moondance, George Michaelovu Kissing A Fool, a sam Barry Gibb pjeva s njim na pjesmi How Can You Mend A Broken Heart. Na Juno Awards 2004, osvojio je nagradu Best New Talent.
2004. objavljuje (uglavnom) live album Come Fly With Me, a 2005. svoj najprodavaniji album do sada, ujedno i drugi pravi studijski album- It's Time, prodan samo u Americi u više od 2 milijuna primjeraka, više od 5 u cijelom svijetu. Album ponovo donosi neke od najpoznatijih pjesama, a pjesma Home napisana za taj album, po mom mišljenju jedna je od najboljih pjesama objavljenih u posjednjih nekoliko godina.
2006. na Juno Awards osvojio je 4 nagrade.
Uspjeh zapravo ne čudi, jer kako je Buble i spomenuo nekoliko puta, pjesmama se pristupalo prvenstveno s velikim poštovanjem, pokušavajući ih napraviti takvima u novim izvedbama izbjegnu obilježje nekog određenog vremena. A to je i prepoznato. Čak do te mjere da su se neki kritičari usudili reći da ih je napravio svojim hitovima, svakoj dajući svoj specifičan pečat.
Novi album, Call Me Irresponsible, bit će objavljen 1.svibnja, a najavljuje ga singl Everything. Pjesma se nije udaljila od onog što smo navikli slušati od Bublea. Pjesma koja vas osvaja već pri prvom slušanju, a njegova interpretacija i ovdje je ono što najviše intrigira. Uvlači vas uvjerljivo u sve o čemu pjeva, ostavljajući dojam kao da ponovo slušate neki stari klasik.


20.03.2007. u 14:26 • 0 KomentaraPrint#

NOVO

JOHNTA AUSTIN ft. MARY J. BLIGE Hood Love
Johnta Austin, dobitnik nagrade Grammy za pjesme We Belong Together, te Be Without You koje je radio za Mariah Carey, odnosno Mary J. Blige, ovaj se put ponovo udružio s Mary. Pjesmu je producirao Bryan Michael Cox, a vjerujem da će svi poznavatelji prepoznati to već tijekom prvih nekoliko sekundi pjesme. Očito mu je to postao zaštitni znak, jer na sličan način počinju najmanje 4 njegove pjesme, no za razliku od Danity Kane, te posljednjeg singla Marquesa Houstona, ovdje je to čak probavljivo. Pamtljiv pripjev, relativno dobri vokali, nenametljiva produkcija. Ipak, s obzirom na to o kakvim se talentima tu radi, pjesma se svela na tek polovično obavljen posao. Kojim bi se možda zadovoljili neki glazbenici B lige. Od ovih dvoje očekujemo više.
OCJENA: 3

NICOLE SCHERZINGER & RIHANNA Winning Women
Očekivana se medijska pažnja podigla oko ove suradnje. Ništa čudno, jer radi se o dvije trenutno iznimno popularne pjevačice, koje su sa svojim albumima premašile brojku od 2 milijuna prodanih primjeraka. Iako prvotno zamišljena tek kao reklama za dezodorans, Sean Garrett i djevojke snimile su cijelu pjesmu, koja bi se trebala naći na trećem po redu albumu Rihanne, ali i na samostalnom albumu Nicole Scherzinger, pjevačice grupe The Pussycat Dolls. Nisam ljubitelj ni jedne od njih (iako smatram da Nicole ima neiskorištenog potencijala), ali ova pjesma ispunila je zadanu joj svrhu. Plesna je, zanimljiva i iako je već tijekom prvog slušanja jasno da je "potrošna" i kratkog roka trajanja, ima u sebi određenu dozu privlačnosti, prvenstveno zbog same interpretacije djevojaka. U svakom slučaju zanimljivije od Beautiful Liar, dueta Beyonce i Shakire.
OCJENA: -4

STERLING SIMMS Nasty Girl
Sterling Simms osvajao je top liste u zadnje vrijeme svojom pjesmom Jump Off, u suradnji sa Sean Paulom iz Youngbloodz. Međutim, singl kojim nam se predstavio nije bio ni po čemu drugačiji od onoga što nudi današnja glazbena industrija.
Ovim singlom pokazuje se pak u potpuno drugačijem izdanju. Disco ritam začinjen falsetom vraća nas u trenutke slave Michaela Jacksona, a takva pojava rijetko se događa na rap/hip hop sceni. I samo kao takva vrijedna je tih nekoliko minuta pažnje. Nažalost, ne i više od nekoliko ponavljanja. Jer sve to na puno bolji i zanimljiviji način rade Justin Timberlake, Scissor Sisters, Mika i mnogi drugi.
OCJENA: 3

FANTASIA When I See You
U sljedećem postu recenzirat ću album, staviti link za pjesmu, a tada više o Fantasiji. Nakon Hood Boy (feat. Big Boi), ovo je njezin drugi singl s drugog po redu albuma, Fantasia.
OCJENA: 4

MIKA Love Today
S Mikom su stvari prilično jednostavne. Uglavnom nema sredine. Ili vam je odličan ili vam ne valja uopće. A tako su se podijelile i kritike. Ja sam još uvijek na onoj strani koja vidi Miku kao nešto potpuno osvježavajuće i zanimljivo.
Drugi singl s albuma Life In Cartoon Motion ponovo predstavlja Miku u bezbrižnom, razigranom i neopterećenom izdanju. Da nisam preslušao album, rekao bih da je možda slučajno upalilo dvaput. Ali čak ni ova pjesma, iako odlična, nije vrhunac albuma. U Grace Kelly i Love Today u takoreć sigurnom je području, jer ni ne očekuje da ga se shvati kao ozbiljnog glazbenika, ali Mika je ipak više od onog što smo čuli u dotičnim singlovima.
OCJENA: 4+

20.03.2007. u 00:55 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 19.03.2007.

RECENZIJA: THE GOOD, THE BAD & THE QUEEN


Debitantski album neimenovane grupe, unatoč slaboj medijskoj pažnji, uspio je do sada u Velikoj Britaniji ostvariti zlatnu tiražu (100,000) iako je u prodaji tek nepuna dva mjeseca.
Iako u početku najavljivan kao solo projekt Damona Albarna, bivšeg pjevača grupe Blur, uz produkciju Danger Mousea, iza albuma, uz Albarna, stoje i Paul Simonon-basist grupe Clash, Simon Tong-gitarist grupe Verve, te bubnjar grupe Africa '70, te ko-osnivač žanra "afrobeat"-Tony Allen. Produkciju potpisuje Danger Mouse, koji je s Albarnom radio i na drugom po redu albumu virtualnog benda Gorillaz- Demon Days, poznat i po svom radu na hvaljenom albumu grupe Gnarls Barkley.
U neku ruku tematski album, vrti se oko teme modernog života u Londonu, a sve praćeno melankoličnim melodijama na kojima bas gitara i bubanj imaju jednako važnu ulogu kao i sam vokal, a spajaju album u cjelinu koja bi se lako mogla opisati kao soundtrack za neki mračan i depresivan film. S jedne strane suptilnom produkcijom Mousea, s druge Albarnovim vokalom, kao da smo vraćeni u sam centar brit-pop glazbe srednjih 90-ih. U društvo koje zna kako napraviti dobru glazbu.
Kritičari su uglavnom suglasni da se radi o odličnom albumu, neki čak ističući da u sebi ima više duše nego što su imali Blur i Gorillaz zajedno. Negativni se pak komentari više odnose na samog Albarna. Na njegov rad koji je shvaćen kao nešto sporedno i usputno onomu što doista želi, u nemogućnosti da shvati da je zaglibio u post-Blur fazi.
Prije objavljivanja albuma, objavljeni su singlovi Herculean (UK #22), te Kingdom of Doom (UK #20), a kao treći po redu singl, za 02.04., najavljen je- Green Fields. To su ujedno i neki od najboljih trenutaka na albumu uz, dodao bih, 80's Life, te History Song.
OCJENA: 4

19.03.2007. u 19:06 • 0 KomentaraPrint#

CARL THOMAS


Carl Thomas - Emotional.mp3
Američki r&b pjevač/skladatelj u početku je bio dio P Diddyjeve Bad Boy Entertainment izdavačke kuće. Svoj debitantski album Emotional objavljuje 1999., a s njega su skinuti singlovi I Wish, te istoimeni-Emotional, njegov najveći hit do sada. 2004. objavljuje svoj drugi po redu album, nazvan Let's Talk About It, s kojeg su skinuti She Is (feat. LL Cool J), Alright, koju je producirao Mike City, te Rebound, koju je producirao Eric Robertson.
Osim što piše svoje pjesme, Carl Thomas sudjelovao je i na produkciji skoro svih pjesama. Kao svoje najveće glazbene utjecaje između ostalih ističe Marvina Gayea, Donnyja Hathawaya, Nata "King" Colea, ali i Stinga, te Jamesa Taylora.
Nakon prelaska u Interscope nekoliko pjesama procurilo je na internet u zadnje vrijeme, a ove godine bio je nominiran i za nagradu Grammy. Između ostalog, dosad se pojavio i na albumima Faith Evans, Amerie, a snimio je i pjesmu s Brandy. Novi album u prodaji bi se trebao pojaviti ovo ljeto, o čemu ćete naravno biti obavješteni na vrijeme.
Ispod slike je link za pjesmu Emotional, svojedobno jednu od meni najdražih pjesama koje su se vrtile po r&b listama.

19.03.2007. u 16:59 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 18.03.2007.

UK CHARTS

SINGLOVI
Udružene u dobrotvorne svrhe, Sugababes i Girls Aloud osvojile su britansku ljestvicu singlova. Kritike su podijeljenje.
1 (NE) SUGABABES VS. GIRLS ALOUD - WALK THIS WAY
2 (2) GWEN STEFANI ft. AKON - THE SWEET ESCAPE
3 (NE) PROCLAIMERS/b POTTER/a PIPKIN - (I'M GONNA BE) 500 MILES
4 (1) TAKE THAT - SHINE
5 (5) FRAY - HOW TO SAVE A LIFE
6 (3) KAISER CHIEFS - RUBY
7 (6) MIKA - GRACE KELLY
8 (4) JUSTIN TIMBERLAKE - WHAT GOES AROUND/COMES AROUND
9 (7) CAMILLE JONES/FEDDE LE GRANDE - THE CREEPS
10 (17) CALVIN HARRIS - ACCEPTABLE IN THE 80s
......
14 (30) DIDDY ft. KEYSHIA COLE - LAST NIGHT
19 (22) FERGIE ft. LUDACRIS - GLAMOROUS
21 (35) PAOLO NUTINI - NEW SHOES
22 (24) CHRISTINA AGUILERA - CANDYMAN
24 (NE) THE FRATELLIS - BABY FRATELLI


ALBUMI
Joss Stone potvrdila je najave analitičara. Čak tri albuma ostvarila su new entry ispred nje, a njezin album, koji je uglavnom pobrao loše kritike nije ušao u top 10. Na prvo mjesto došao je finalist showa The X Factor, a na treće- trećeplasirani na istom showu.
1 (NE) RAY QUINN - DOING IT MY WAY
2 (3) TAKE THAT - BEAUTIFUL WORLD
3 (NE) BEN MILLS - PICTURE OF YOU
4 (NE) SIMPLY RED - STAY
5 (4) RUSSELL WATSON - THAT'S LIFE
6 (1) KAISER CHIEFS - YOURS TRULY ANGRY MOB
7 (7) DONNY OSMOND - LOVE SONGS OF THE 70s
8 (9) DOLLY PARTON - THE VERY BEST OF
9 (6) CASCADA - EVERYTIME WE TOUCH
10 (8) AMY WINEHOUSE - BACK TO BLACK
.....
11 (10) NELLY FURTADO - LOOSE
12 (NE) JOSS STONE - INTRODUCING
13 (16) JAMES MORRISON - UNDISCOVERED
15 (11) MIKA - LIFE IN CARTOON MOTION
16 (14) JUSTIN TIMBERLAKE - FUTURESEX/ LOVESOUNDS
17 (2) ARCADE FIRE - NEON BIBLE
21 (12) THE KILLERS - SAM'S TOWN
24 (18) THE FRATELLIS - COSTELLO MUSIC
26 (19) GWEN STEFANI - THE SWEET ESCAPE
29 (26) PAOLO NUTINI - THESE STREETS
33 (43) NORAH JONES - NOT TOO LATE
60 (64) DIDDY - PRESS PLAY

18.03.2007. u 20:17 • 0 KomentaraPrint#

subota, 17.03.2007.

ARI HEST


Ari Hest - You're The Only One.mp3
Američki kantautor pokazao je interes za glazbu još kao dijete. Učio je svirati klavir, a kasnije je sam naučio svirati gitaru slušajući ploče svojih roditelja. Kao najveće glazbene utjecaje navodi Paula Simona, The Beatles, Davea Matthewsa, U2, Smashing Pumpkins, Tears For Fears, The Police, Nirvanu, te Pearl Jam.
Otac mu je svirao nekoliko instrumenata, te skladao jinglove za razne reklame, na kojima je ponekad i Ari pjevao, a majka je bila profesionalna pjevačica.
Kao tinejdžer se natjecao na "Battle of The Bands", gdje je svirao Pearl Jam “Nothing Man”, te Led Zeppelin “Thank You", međutim nije pobijedio. Od 1997. do 1999. svirao je u bendu, a nastupali su na maturalnim zabavama i njujorškim klubovima.
2002. diplomirao je na NYU, smjer komunikacije.
Tijekom posljednjih godina objavio je 4 EPa u vlastitoj distribuciji, a 2004. potpisuje ugovor s diskografskom kućom Columbia, nakon što su ga neki od predstavnika vidjeli kako nastupa. Someone To Tell prvi je njegov album, objavljen 2004., a nakon toga objavljuje još 2 EPa, od kojih je posljednji - The Green Room Sessions snimljen na vlastitom računalu, a Ari svira akustičnu, bas i električnu gitaru, harmoniku i perkusije.
Singl I've Got You najavit će novi dugosvirajući album koji će biti objavljen u travnju ove godine.

17.03.2007. u 16:54 • 0 KomentaraPrint#

VIVIAN GREEN


Vivian Green - Wish We Could Go Back.mp3
Rijetko se na sceni pojavi pjevačica koja vas istog trena ostavlja bez daha. Svojim glasom, interpretacijom, ali i pojavom. Vivian Green jednostavno ima sve.
Američka pjevačica, tekstopisac i pijanist, svoju šansu dobila je s 19 godina kao prateća pjevačica na turnejama Jill Scott. 2001. potpisuje za Columbia Records, a 2002. objavljuje svoj prvi album A Love Story, praćen pjesmom Emotional Rollercoaster, koja ostvaruje #39 na Billboardovoj ljestvici singlova, no #1 u remixiranoj verziji na dance ljestvici. Bio je to njezin prvi #1 na toj ljestvici, od ukupno 3 do sada.
2005. objavljuje drugi po redu album, jednostavnog naziva Vivian, na kojem su, između ostalih, radili i Scott Storch, te James Poyser, poznat po radovima za The Roots, Erykah Badu, Commona, te Mariah Carey. Pjesma Gotta Go Gotta Leave ostvarila je #24 na r&b listi, a uz nju se na broju 1 dance liste pojavila i I Like It (But I Don't Need It). Na ukupnoj hot 100 listi pjesme s nisu pojavile.
Album Vivian dobio je odlične kritike, a jedan kritičar istaknuo je kako na tom albumu savršen nije jedino outro.
I zaista, album Vivian jednostavno je besprijekoran od prve do zadnje pjesme. I teško sam se odlučio što vam s tog albuma želim predstaviti ovdje.
Wish We Could Go Back potpisuju Vivian Green i Scott Storch.

17.03.2007. u 15:38 • 0 KomentaraPrint#

petak, 16.03.2007.

NOVI SINGLOVI

REDMAN - Put It Down
Napokon nešto drugačije od Timbalanda. Pjesma tekstualno ili u interpretaciji samog teksta uglavnom nema neku posebnost. Međutim Timbaland je ovaj put napravio dobar posao. Produkcija je odlična, a to je ono što se u rap glazbi danas najbolje prodaje.
OCJENA: 4

J. VALENTINE - She's Worth The Trouble
U najezdi muškaraca koji nam plaču u mikrofon, pojavljuje se i J. Valentine. Sve se zakuhalo još prije nekih par godina kad nam je Mario Winans ispričao svoju priču o tome kako ga njegova ženska vara, ali ako to već mora, neka to onda barem radi dok on ne zna za to (??). I ovog nam junaka njegove "crnčuge" pitaju što se s njim događa. Ali ova njegova nova ženska vrijedna je svega. I vrijeme je da izbriše brojeve drugih "kurvi", jer iako nije smio dopustiti da se ovo dogodi, u nevolji je jer misli da se zaljubio. A to je naravno najstrašnije što vam se u životu može dogoditi. I sve to pjeva na rubu suza. Što god to značilo, nije dobro. Ni približno tome.
OCJENA: 2

MARQUES HOUSTON - Circle
Ovo je vjerojatno pjesma koju više nikad neću moći slušati nakon što sam vidio spot. Pjesma ionako besramno krade sve Coxove prijašnje pjesme, ali to je za Coxa postalo više nego uobičajeno, tako da me to i nije previše iznenadilo. Ali spot krade Ciarin Promise. Nisam siguran koja je ciljana skupina gledatelja tog spota, jer se radi o grupi muškaraca koji su napravili doslovce žensku koreografiju. Na ozbiljan način. Dakle, ne radi se o parodiji ili nečemu sličnom. A Marques afektira kao nikad do sad.
OCJENA: 2

MUSIQ SOULCHILD - Teachme
Musiq Soulchild - Teachme.mp3
Na sreću, tu je netko tko će ih sve staviti na svoje mjesto. Svojom interpretacijom, produkcijom, suptilnošću. Baš sam jučer vidio da je ova pjesma poslana na radio stanice i to je definitivno odličan izbor, jer pjesma dobro odražava atmosferu albuma i jedan je od najboljih trenutaka na istom. Ovdje je i pjesma, nadam se da će vam se svidjeti.
OCJENA: 5

16.03.2007. u 13:44 • 0 KomentaraPrint#

PORIN 2007.

Stanje na hrvatskoj estradi poprimilo je zabrinjavajuće stanje. Može li se itko sjetiti nekog hita iz prošle godine, a da nije Moja štikla?
Najviše nominacija za ovogodišnju nagradu Porin imaju Gibonni, Massimo, Oliver i Tina Vukov. Prva trojica nominirana su u skoro svim važnijim kategorijama, no to uopće ne čudi. Tko je uopće bio konkurencija??
U kategoriji za album godine nominirani su Gibonni, Oliver i Massimo. Gibonni očekivano. Nije da je album dobar, ali drugih nije ni bilo. To nam potvrđuju druga dva nominirana albuma- jedan live, drugi s obradama. Massimo će valjda postaviti neki poseban rekord. Već treću godinu zaredom nominiran je za izvođenje tuđih pjesama. Ako već ne jer ima potrebu za tim kao glazbenik, mogao bi iz nekog obzira prema tim nagradama snimiti nešto novo.
Jazz kategorija je izbačena. Naravno. Jer Matija Dedić nije objavio album, pa nije bilo dovoljno prijava.
A Đani Stpaničev nominiran je za najboljeg novog izvođača, iako je nastupao na festivalima još prije 10 godina. I imao neki nazovi-hit prije nekoliko godina na Radijskom festivalu. Dakle, pjesme su mu objavljivane na raznim kompilacijama, što je bilo dovoljno za nominaciju. Jer su neki izvođači bez problema dobivali nominacije i prije objavljivanja albuma.

Nadajmo se da će ova godina donijeti neke dobre albume i da će nekog stvarno biti briga tko će sljedeće godine dobit Porina, kad nas već nije briga za ovu. Iako i to već svi znamo. Pipsi, naravno. Nek im odmah uruče 7 Porina za album koji tek snimaju. Jer tako je to kod nas. Mi uvijek imamo neke posebne kriterije. Znate li da je u godini kad je Nina Badrić bila nominirana za najboljeg novog izvođača, nagradu dobila- grupa Bastardz? A u kategoriji za najbolju pjevačicu pobijedila ju je Maja Blagdan. Danas se tome samo možemo smijati. Kao i činjenici da Natali Dizdar nije osvojila ni jedan Porin prošle godine, unatoč 8 nominacija.

16.03.2007. u 02:15 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.03.2007.

LETOYA


Američka pjevačica, dvostruka dobitnica nagrade Grammy, postala svjetski poznata kao članica grupe Destiny's Child od trenutka formiranja grupe. Zadnji album koji je snimila s grupom bio je megapopularni The Writing's On The Wall, samo u Americi prodan u 8 milijuna primjeraka. U trenutku najveće popularnosti, ona i LaTavia Robertson tražile su dodatnog menadžera, smatrajući da nemaju dobar odnos s tadašnjim- ocem Beyonce Knowles, vodeće članice grupe. LeToya i Latavia nedugo zatim šokirano su ugledale spot za pjesmu Say My Name, te tek tada saznale da su zamijenjene dvjema novim članicama, koje se pojavljuju u spotu umjesto njih. Nakon toga su uslijedile tužbe, kasnije i one za sam tekst pjesme Survivor, za koju su sumnjale da se na njih odnosi.
Nakon neuspjelih pokušaja formiranja nove grupe, LeToya 2004. potpisuje ugovor s diskografskom kućom i odlučuje se za samostalnu karijeru. Njezin debitantski solo album objavljen je 25.07.2006., a kao producenti na albumu, osim LeToye, pojavljuju se Dave Young, Scott Storch, Jermaine Dupri, Bryan Michael Cox, Just Blaze, Gavin Luckett, Johnta Austin, Teddy Bishop, Jonathan "JR." Rotem, te Mike City.
Album je debitirao na prvom mjestu Billboardove ljestvice singlova, a prvi singl s albuma, pjesma Torn, ostvarila je #2 na r&b listi singlova, te #31 na ukupnoj hot 100 listi. Drugi singl, She Don't, nije postigao značajniji uspjeh. #17 r&b liste singlova, na glavnoj se listi nije pojavio.

15.03.2007. u 19:24 • 0 KomentaraPrint#

ALBUM: TAMIA


Tamia - The Way I Love You.mp3
Neki dan sam u jednom postu pisao o "ostacima" albuma, koji se kasnije prosljeđuju manje poznatim izvođačima, prerađuju i pokušavaju prodati pod nešto što je očigledno na nekom drugom projektu odbačeno kao nedovoljno dobro. Bryan Michael Cox pojavljuje se na njenom albumu iz 2003., između ostalih pjesama radio je i na pjesmi Still. Gotovo ista pjesma pojavljuje se na Usherovom hit albumu Confessions iz 2004. godine. Teško je ne primjetiti sličnost. Međutim, kad se vratimo još koju godinu unazad, na njegovom albumu 8701 također možemo naći sličan trenutak. Sve to naravno nije dovelo do većih rasprava, jer Cox je tada bio stalni Usherov suradnik, a Tamia je za sve ionako neka tamo marginalna pjevačica za koju puno ljudi nikad nije ni čulo.
Međutim, Tamia je nadasve talentirana pjevačica. S nepunih 19 godina objavljuje Quincy Jonesovu You Put A Move On My Heart, te za to dobiva Grammy nominaciju. Iste godine s Brandy, Chaka Khan, te Gladys Knight surađuje i na pjesmi Missing you, za koju dobiva još jednu nominaciju za nagradu Grammy. Do sada je bila nominirana četiri puta, nagradu nije dobila.
1998. objavljuje album pod nazivom Tamia, 2000. album A Nu Day (s kojeg je skinut i njezin najveći samostalni hit do sada- Stranger In My House, koji je ušao u top 10 na Billboardovoj listi singlova). 2003. najavljen je njen novi album, prvotno nazvan Still, međutim nakon što joj je dijagnosticirana multipla skleroza, album je objavljen tek 2004., a naziv mu je promijenjen u More. Suradnja s Fabolousom u pjesmi Into You (koji koristi pripjev njene pjesme So Into You, s debitantskog albuma) rezultirala je brojem 4 na Billboardovoj ljestvici singlova.
Njezin četvrti album, Between Friends, objavljen je 14.11. prošle godine, a produkciju potpisuju Rodney "Darkchild" Jerkins, te Shep Crawford. Iako je za prvi singl najavljena pjesma Too Grown For That, odluka je promijenjena. Na radio stanice poslana je pjesma Can't Get Enough, koja trenutno dobro kotira na r&b listama, no na glavnoj hot 100 listi nije se pojavila. Na radio stanice trenuto je poslana i pjesma Me.
Novi album ne donosi nam previše različitu Tamiu od one kakvu smo poznavali prije ovog albuma. Iako je radila s drugim producentima, i ovaj put dobivamo album mekanog r&b zvuka (uz iznimku pokoje uptempo pjesme, koja opet s druge strane, na sreću, nema u sebi često nepotrebnu agresivnost interpretacije) koji nam u punom svjetlu prikazuje sav senzibilitet pjevačice, njezin neodoljiv vokal, suptilnu interpretaciju, te radiofonične pjesme. Ljubitelji r&b glazbe moraju imati ovaj album, međutim obratite pažnju kod nabavljanja istog. Američka verzija ima čak 4 pjesme više.
Can't Get Enough Of You, Love and I, Why Can't It Be?, Become Us samo su neki od odličnih trenutaka na ovom albumu. A ispod slike je pjesma koja je moj osobni favorit, The Way I Love You.
OCJENA: 4+

15.03.2007. u 16:40 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 14.03.2007.

Billboard charts

BILLBOARD HOT 100
1 (8) FERGIE ft LUDACRIS - GLAMOROUS
2 (1) MIMS - THIS IS WHY I'M HOT
3 (2) AKON - DON'T MATTER
4 (3) GWEN STEFANI ft. AKON - SWEET ESCAPE
5 (7) GYM CLASS HEROES - CUPID'S CHOKEHOLD
6 (6) FALL OUT BOY - THIS AIN'T A SCENE, IT'S AN ARMS RACE
7 (11) DAUGHTRY - IT'S NOT OVER
8 (4) JUSTIN TIMBERLAKE - WHAT GOES AROUND... COMES AROUND
9 (5) AVRIL LAVIGNE - GIRLFRIEND
10 (10) NELLY FURTADO - SAY IT RIGHT
..........
15 (16) ROBIN THICKE - LOST WITHOUT U
17 (23) DIDDY ft KEYSHIA COLE - LAST NIGHT
26 (33) JOHN MAYER - WAITING ON THE WORLD TO CHANGE
31 (47) CHRISTINA AGUILERA - CANDYMAN
36 (52) PINK - U + UR HAND
45 (67) CARRIE UNDERWOOD - WASTED
51 (53) KATHARINE MCPHEE - OVER IT
59 (65) TIMBALAND ft N. FURTADO & J. TIMBERLAKE - GIVE IT TO ME
61 (81) CIARA - LIKE A BOY
76 (84) NE-YO - BECAUSE OF YOU
98 (re-e) BEYONCE ft JAY-Z - UPGRADE U


BILLBOARD 200
1 (NE) NOTORIOUS B.I.G - GREATEST HITS 99,496
2 (NE) THE ARCADE FIRE - NEON BIBLE 92,154
3 (1) DAUGHTRY - DAUGHTRY 81,786
4 (3) AKON - KONVICTED 76,019
5 (NE) GARY ALLAN - GREATEST HITS 69,938
6 (NE) RELIENT K - FIVE SCORE AND SEVEN YEARS AGO 70,405
7 (2) NORAH JONES - NOT TOO LATE 61,403
8 (4) FALL OUT BOY - INFINITY ON HIGH 58,976
9 (NE) KORN - UNPLUGGED 51,190
10 (5) ROBIN THICKE - THE EVOLUTION OF ROBIN THICKE 47,250
.....
11 (6) JUSTIN TIMBERLAKE - FUTURESEX/LOVE SOUNDS 46120
17 (7) NELLY FURTADO - LOOSE 38745
19 (17) GWEN STEFANI - SWEET ESCAPE 30704
21 (18) JOHN MAYER - CONTINUUM 26893
33 (26) BEYONCE - B'DAY 18731
44 (29) CIARA - EVOLUTION 16155
45 (75) PUSSYCAT DOLLS - PCD 16100
51 (49) CHRISTINA AGUILERA - BACK TO BASICS 15134
56 (42) MARY J. BLIGE - BREAKTHROUGH 13193
57 (NE) BRIGHT EYES - FOUR WINDS 12933
61 (44) KATHARINE MCPHEE - KATHARINE MCPHEE 12604
75 (68) DIDDY - PRESS PLAY 10658

14.03.2007. u 18:24 • 1 KomentaraPrint#

JOHNTA AUSTIN


Njegovo ime postalo je poznato u svjetskim razmjerima još prije 2 godine, kad je američkim top listama vladao hit Mariah Carey - We Belong Together. Pjesmu je, između ostalih, s Carey napisao i Austin, te su za istu dobili i nagradu Grammy za najbolju r&b pjesmu, poznatu i kao Songwriter's Award. Istu nagradu dobio je i ove godine, za hit Mary J. Blige - Be Without You. Na albumu Mariah Carey The Emancipation Of Mimi sudjelovao je na pisanju još 3 pjesme, a album je dobio nagradu Grammy u kategoriji Best Contemporary r&b Album. Prošle godine radio je i na 8 pjesama za Janet Jackson, za njezin album 20 Y.O., također nominiranom za nagradu Grammy.
Sredinom 90-ih potpisao je ugovor s izdavačkom kućom, no ugovor je propao. 2005. odlučuje se vratiti pjevanju, inspiriran postignutim uspjehom izvođaća za koje piše.
Ocean Drive album je koji je najavljen za veljaču ove godine, međutim objavljivanje albuma je odgođeno, a novi datum se ne zna. Tracklisting je poznat, a na albumu su uz Austina radili i Bryan Michael Cox, Jermaine Dupri, Jazze Pha, Scott Storch, Cee-Lo, te Teddy Bishop.
Za prvi singl najavljena je pjesma Turn It Up, međutim kako je ta pjesma procurila na internet još prije godinu dana i pojavljivala se kroz prošlu godinu na raznim playlistama, možda se dogode neke promjene oko prvog singla. O tome, kao i o datumu objavljivanja albuma, bit ćete obaviješteni na vrijeme. Do tada slušajte We Belong Together (Mariah Carey), Call On Me (Janet feat. Nelly) ili With U (Janet), po mom mišljenju neke od najboljih pjesama u zadnjih dvije godine, a na kojima je radio Austin.

14.03.2007. u 16:01 • 0 KomentaraPrint#

Čitateljima....

Jučer sam napisao na blogu da ću malo više mjesta ovdje posvetiti izvođačima koji nisu toliko popularni. I mislim da je to potpuno opravdano činjenicom da ćete na svakom drugom blogu koji čitate naći informacije o Beyonce, Kylie, Madonni....Ili pak, ukoliko naletite na "rock" blog, vlasnici bloga se neće ni osvrnuti na neke druge kategorije glazbe. Što je valjda isto ok, jer njihov blog-njihova stvar. Međutim, isto tako, svi ti ljudi koji pišu blogove mogli bi tako pisati što god žele i spremati to u svoj kompjuter. Čemu objavljivanje na internetu? Jednostavno, jer žele da ih se čita...
Već sam duže vrijeme razmišljao o pisanju bloga. I kad sam se na to odlučio, odmah mi je prva pomisao bila da ne želim ljude opterećivati nebitnim informacijama, ne želim nametati jedan žanr, jednog izvođača....Želim dati svoj osvrt na neki album, pjesmu, događaj......Ali prvenstveno dati priliku ljudima da čuju za neke izvođače za koje kod nas nisu imali prilike čuti ili možda nikad i neće. I želim pisati o DOBROJ glazbi, kojeg god žanra bila, ne opterećujući se kako će netko doživjeti to što u jednom postu pišem o Britney Spears, a u drugom o Arcade Fire.
Teško je zapravo ne primjetiti koliko je talentiranih izvođača, koji rade glazbu koju vole na originalan, zanimljiv i nadasve kvalitetan način, a ne pronalaze put do slušatelja zbog slabog marketinga. Dok su istovremeno radio stanice i glazbene televizijske postaje bombardirane netalentiranim izvođačima, fino upakiranih u finalni proizvod oko kojeg se nisu morali potruditi više od toga da otpjevaju pjesmu. Glasom upitne kvalitete. Dok sav taj posao, oko kojeg se vrte milijuni dolara i nekoliko desetaka ljudi-obavi jedna osoba. Na bolji način. A ne dobije priliku......
I svaka čast Storchu, Timbalandu i inim producentima koji štancaju hitove, no kad se sjetite najvećih hitova iz 80-ih i 90-ih, znate li tko ih je producirao? Ne brinite ako ne znate, jer to nije nimalo čudno. Nikad producenti nisu bili popularniji nego danas kada neki do njih naplaćuju skoro milijun dolara za jednu pjesmu. Da bi prekopirali svoj prethodni "neuspjeli" rad. Pa se tako dogodi da trenutno Trey Songz i Bobby Valentino na radio stanicama imaju pjesmu sklepanu na potpuno isti način. Obe dolaze iz Timbalandovog tima, a zvuče kao neki ostaci ostataka sa zadnjih albuma Justina Timberlakea i Nelly Furtado. Ne znam zapravo da li te pjesme slične jedna drugoj. Ili zajedno podsjećaju na neku treću. Ali to u konačnici nije bitno...Pjesme se vrte. Producenti zarađuju. Samo ime već je reklama.
Zato je bitno obratiti pažnju na ono što se nudi na glazbenom tržištu, a ne dobije zasluženu pažnju. Pogotovo na izvođače koji su uključeni u projekt stvaranja glazbe koju nazivaju svojom. Nadam se da će moj blog barem nekim malim dijelom doprinositi tome.
....
Uglavnom, prešli smo tisuću u nepuna dva tjedna. Hvala svima koji čitaju!

14.03.2007. u 02:02 • 1 KomentaraPrint#

RES


Res - They Say Vision.mp3
R&b pjevačica iz Philadelphije, čiji je zvuk mješavina soula, hip hopa, housea i rocka. Svoj hvaljeni debitantski album How I Do objavila je 2001., a s njega je odmah skinut singl Golden Boys. Unatoč brojnom emitiranju na televizijskoj postaji VH1, pjesma nije postala radio hit. Iste godine objavila je i singl Ice King (feat. Nas), no, kao i prvi singl, pjesma nije emitirana na radio stanicama, pa se odustalo od snimanja spota.
2002. objavljuje svoj treći singl They Say Vision, jedini koji je postigao veći uspjeh. Došao je do prvog mjesta Billboardove dance ljestvice (remiksirana verzija, naravno), te do 37.mjesta top liste prodaje singlova. Kasnije je objavljen i singl Sittin' Back, bez značajnijeg uspjeha na listama.
U zadnje vrijeme, Res nastupa s grupom Gnarls Barkley, te radi na svom drugom studijskom albumu.
Ovdje je link za They Say Vision, uživajte!

14.03.2007. u 00:51 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 13.03.2007.

SUFJAN STEVENS


Sufjan Stevens - Come On! Feel The Illinoise!.mp3
Izrazito cijenjen od strane kritičara, američki pjevač/tekstopisac i glazbenik koji svira nekoliko instrumenata (bendžo, klavir, gitara, bubnjevi, oboa, engleski rog...), poznat je po svojim specifičnim tekstovima, bogatim aranžmanima, kompleksnim melodijama klasičnog prizvuka i simfonijskog efekta, te planu o snimanju albuma za svaku američku državu, od kojih su već objavljena dva albuma.
Smatra se jednim od onih koji su oživjeli folk u indie popu, no njegov utjecaj ide šire od toga. Uspoređivan je i s elektroničkom glazbom i minimalizmom Stevea Reicha.
Diskografija mu uključuje folk-rock album A Sun Came (2000.), re-izdan 2004.; elektronski Enjoy Your Rabit (2001.), bazirajući se na znakovima kineskog zodijaka; Michigan (2003.), konceptualni album, prvi u nizu "The 50 States" projekta; "mekaniji" Seven Swans (2004.), koji se oslanja uglavnom na Sufjanov melodiozan glas i bendžo; Illinoise (2005.), drugi po redu iz projekta "The 50 States", inspiriran mjestima i ljudima istoimene države, album koji je doživio najveći uspjeh; The Avalanche (2006.), koji se sastoji od materijala snimanog za Illinoise, jer je Illinoise zapravo trebao biti dvostruki album, sastavljen od oko 50 pjesama; Songs For Christmas.
Treba naravno reći nešto i o hvalospjevima za album Illinoise. U godini kad je objavljen, između ostalih, Pitchfork, urednici Amazon.com, Chris Willman iz Entertainment Weekly i Richard Cromelin iz The Los Angeles Times proglasili su Illinoise albumom godine, a ovo su još neke neke od ocjena albuma nakon objavljivanja:
Slant 5/5
Spin -5
Alternative Press 5
PopMatters 9/10
Dakle, ako netko nije čuo za Sufjana, krajnje je vrijeme. Ispod slike je link za Come On! Feel The Illinoise!, po mom mišljenju jedan od najboljih trenutaka na albumu.
Njegovu glazbu možete čuti i u filmu Little Miss Sunshine, filmu nominiranom za Oscara u nekoliko kategorija.

13.03.2007. u 15:32 • 0 KomentaraPrint#

MATT WERTZ


Matt Wertz - Naturally.mp3
Dvadesetsedmogodišnji pjevač, tekstopisac, gitarist.
2001. objavljuje debitantski album Someday, kojeg je producirao uz Eda Casha, isto kao i slijedeća dva, te EP između drugog i trećeg albuma, na kojem mu je pomogao i Dave Barnes.
2003. objavljuje album Twentythree Places, a 27.02. ove godine treći po redu studijski album Everything In Between. Istina, album se negdje mogao nabaviti još prije nekoliko mjeseci, međutim od spomenutog datuma distribuiran je po cijeloj Americi. Treba još svakako spomenuti da je, kao i Jon McLaughlin (koji, istina, još nije objavio svoj album), izrazito cijenjeni "underground" singer/songwriter koji kombinira akustični soul, pop i rock.
Kao svoje glazbene uzore i utjecaje Matt ističe između ostalih Jamesa Taylora, Stevieja Wondera, Davea Matthewsa, Hall & Oates, Fleetwood Mac, Johna Mayera, te U2.
.........
(Već nekoliko dana ne pišem o nekim megapopularnim pjevačima, nadam se da netko nije odustao od čitanja bloga, hehe... Razlog je jednostavan.
Naravno da ću se uvijek osvrnuti na nove popularne singlove, albume, recenzirati ih. Međutim činjenica je da se nekim jako talentiranim izvođačima zbog hiperprodukcije teško probiti u svojim zemljama, a pogotovo kod nas gdje se sve selektira i gdje se pjesme na top listama Otvorenog radija (i sličnih mu), ne pojavljuju dok se ne pojave na američkoj ili britanskoj listi singlova, a čak ni tada ukoliko ne ostvare pozicije u topu 20. Zato sam zapravo i počeo stavljati pjesme na blog, od onog posta "njihovo vrijeme tek dolazi" čak redovito, da dobijete neku predodžbu o svemu tome i kako neki izvođači odlično zvuče. Bolje od većine onog što se može čuti na radio stanicama i top listama.)

13.03.2007. u 14:13 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 12.03.2007.

SILENA MURRELL - Bring It Home.mp3


Silena Murrell - Bring It Home.mp3
Silena Murrell, pjevačica/tekstopisac, pokazala je talent još rano, pjevajući sa 6 godina solo u crkvi i školi, a kasnije nastupajući u raznim mjuziklima. Pisala je za druge izvođače, pjevala je prateće vokale za Aaliyah i Tamiu, a otkrio ju je šef Universala- Doug Morris.
Silena radi na svom debitantskom albumu već tri godine, a među producentima se pojavljuje i Scott Storch, koji je zaslužan za hitove 50 centa, Beyonce, a producirao je i većinu albuma Stripped, Christine Aguilere.
Kao svoje glazbene uzore ističe izvođače kao što su Chaka Khan, Donnie Hathaway, te Clarke Sisters.
Ovdje je link za, kako je najavljeno, prvi singl-Bring It Home. Moguće je međutim da singl ipak bude pjesma Shorty How U Like That, budući da je ovaj tjedan ista poslana na neke radio stanice. Moj izbor je ipak Bring It Home, jer Shorty previše podsjeća na sve ono što smo imali prilike slušati od Storcha. Ono lošije, nažalost.

12.03.2007. u 18:49 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 11.03.2007.

JON McLAUGHLIN


Jon McLaughlin - Loving Me.mp3
Kao što znate, ovo je pravo mjesto za saznati za nove, mlade, nadolazeće, talentirane izvođače. A o ovom talentu ćete u budućnosti sigurno čuti.
John McLaughlin, pjevač, tekstopisac i pijanist još od djetinjstva, prije 3 godine objavio je album naziva Jon McLaughlin. Međutim teško je naći informacije o albumu, budući da se čak ni informacije o samom nazivu albuma ne podudaraju. Tako ćete negdje naći da je objavio 2 albuma (Up Until Now se negdje navodi kao prvi, objavljen godinu dana prije spomenutog), a negdje da se radi o jednom album.
S vremenom je počeo nastupati na cijenjenim nezavisnim festivalima gdje je promovirao svoje pjesme, privlačeći pažnju na sebe gdje god bi svirao. U zadnje vrijeme nastupao je s izvođačima kao što su O.A.R., Live, Dave Barnes, Matt Wertz, Sister Hazel, Cowboy Mouth, Susan Tedeschi, Marc Broussard, a kritičari hvale njegove nastupe, ističući svježinu koju donosi na scenu stvarajući novi zvuk. Obavezno poslušajte izvrsnu Loving you, link se nalazi ispod slike.
U veljači je objavio EP Industry, dostupan na iTunes, a svoj prvi album distribuiran na nacionalnoj razini objavit će ove godine, o čemu ćete naravno pravovremeno biti obavješteni.
Kao svoje uzore Jon navodi Billyja Joela, Eltona Johna, te Bena Foldsa.

11.03.2007. u 21:52 • 0 KomentaraPrint#

UK CHARTS

SINGLOVI

1 (1) TAKE THAT - SHINE
2 (3) GWEN STEFANI ft. AKON - THE SWEET ESCAPE
3 (2) KAISER CHIEFS - RUBY
4 (10) JUSTIN TIMBERLAKE - WHAT GOES AROUND COMES AROUND
5 (5) FRAY - HOW TO SAVE A LIFE
6 (4) MIKA - GRACE KELLY
7 (16) CAMILLE JONES/FEDDE LE GRANDE - THE CREEPS
8 (6) KELIS ft. CEE-LO - LIL STAR
9 (7) GOSSIP - STANDING IN THE WAY OF CONTROL
10 (11) NELLY FURTADO - SAY IT RIGHT
........
24 (61) CHRISTINA AGUILERA - CANDYMAN
28 (NE) JOSS STONE - TELL ME 'BOUT IT
29 (NE) SCISSOR SISTERS - SHE'S MY MAN
30 (35) P DIDDY ft. KEYSHIA COLE - LAST NIGHT
35 (45) PAOLO NUTINI - NEW SHOES
67 (NE) THE FRATELLIS - FLATHEAD
74 (NE) THE ARCADE FIRE - KEEP THE CAR RUNNING


ALBUMI

1 (1) KAISER CHIEFS - YOURS TRULY ANGRY MOB
2 (NE) ARCADE FIRE - NEON BIBLE
3 (2) TAKE THAT - BEAUTIFUL WORLD
4 (NE) RUSSELL WATSON - THAT'S LIFE
5 (NE) BRYAN FERRY - DYLANESQUE
6 (NE) CASCADA - EVERYTIME WE TOUCH - THE ALBUM
7 (NE) DONNY OSMOND - LOVE SONGS OF THE 70S
8 (3) AMY WINEHOUSE - BACK TO BLACK
9 (NE) DOLLY PARTON - THE VERY BEST OF
10 (8) NELLY FURTADO - LOOSE
.......
11 (4) MIKA - LIFE IN CARTOON MOTION
14 (13) JUSTIN TIMBERLAKE - FUTURESEX/LOVESOUNDS
18 (11) THE FRATELLIS - COSTELLO MUSIC
26 (25) PAOLO NUTINI - THESE STREETS
29 (23) SCISSOR SISTERS - TA-DAH
30 (21) RAZORLIGHT - RAZORLIGHT
36 (20) BLOC PARTY - A WEEKEND IN THE CITY
43 (29) NORAH JONES - NOT TOO LATE
74 (RE-E) ARCADE FIRE - FUNERAL

11.03.2007. u 21:22 • 0 KomentaraPrint#

ALBUM: JOHN MAYER


John Mayer - Slow Dancing In A Burning Room.mp3
Jedva da se išta u Europi zna o ovom dobitniku 5 nagrada Grammy, od kojih su dvije ove godine otišle za album Continuum. Ono po čemu ga se se u zadnje vrijeme često prepoznaje je činjenica da je dečko Jessice Simpson. Međutim, ovaj američki kantautor ima već sada zavidan uspjeh iza sebe.
2001. objavljuje svoj debitantski album Room for Squares, koji je u sljedeće dvije godine izbacio nekoliko radio hitova, a osvojio je nagradu Grammy u kategoriji najbolje pop muške vokalne izvedbe za pjesmu Your Body Is A Wonderland. Album je ostvario 4x platinastu tiražu.
2003. objavljuje drugi studijski album Heavier Things koji mu također donosi uspjeh i kod publike i kod kritike, ostvarivši dvostruko platinastu tiražu i priskrbivši mu tako još dvije nagrade Grammy. Jedna od njih bila je i ona za pjesmu godine, gdje je njegova pjesma Daughters pobijedila u toj kategoriji i Aliciju Keys i Kanye Westa, prethodno isticane favorite.
Continuum je treći njegov samostalni studijski album koji ovog puta pokazuje Mayera u poprilično zrelijem izdanju. Na njegovom repertoaru ne nedostaje tema- od socijalnih, političkih, romantičnih, pa do onih najintimnijih. Izvrsno produciran (od strane Mayera i Stevea Jordana), album savršeno kombinira blues, r&b, soft funk, folk i pop, ne dopuštajući da se u svemu tome izgubi glavni lik u priči nazvanoj Continuum- sam Mayer. Njegovo najnovije izdanje uspoređivano je sa izvođačima kao što su Marvin Gay, Norah Jones, Sade, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, Sting, ističući bezvremenski ton ovog albuma..
Sve pjesme na albumu potpisuje John Mayer, izuzev obrade pjesme Jimija Hendrixa, Bold As Love, a treba istaknuti izvrsne I Don't Trust Myself (With Loving You), Belief, Vultures, te moj favorit-Slow Dancing In A Burning Room, link čije pjesme sam stavio ispod slike albuma.
Časopis Rolling Stone stavio je album Continuum na 11. mjesto najboljih albuma u 2006.
OCJENA: 4+

11.03.2007. u 14:11 • 0 KomentaraPrint#

subota, 10.03.2007.

BRANDY


Ove godine vraća nam se i Brandy, djevojka koja se pojavila na sceni još 1994., a njen istoimeni debitantski album prodan je tada u više od 4 milijuna primjeraka samo u Americi. Njen drugi po redu album, Never Say Never, ostvario je još veći komercijalni uspjeh prodavši se u cijelom svijetu u čak 14 milijuna primjeraka, a kao izvršni producent na tom albumu uz Brandy se pojavljuje tada megauspješni Rodney Jerkins-Darkchild, koji je svojedobno napravio neke od najvećih hitova za Destiny's child, Toni Braxton i druge. Producirao je i hit singl The Boy Is Mine, pjesmu koju Brandy izvodi u duetu s Monicom, a za koju su i osvojile nagradu Grammy u kategoriji najbolja r&b izvedba dua ili grupe. Pjesma je bila čak 13 tjedana na vrhu Billboardove ljestvice singlova, a album je izbacio i hit Have You Ever, njezin drugi i do sada posljednji #1 na istoj ljestvici.
2002. objavljuje album Full Moon, koji izbacuje dva top 20 singla- What About Us(#7), te Full Moon (#18), produkciju ponovno potpisuje isti tim, a album je dosegao platinastu tiražu.
2004. Brandy radi zaokret u svojoj karijeri. Svog izvršnog producenta na njenim prethodnim albumima zamijenjuje danas megapopularnim Timbalandom, a kao producent, na albumu se pojavljuje i Kanye West. Međutim, njezin četvrti album, Afrodisiac, nije doživio ni približan uspjeh kao prethodni albumi. Iako je to njen najhvaljeniji album od strane kritičara, dosegao je tek zlatnu tiražu (500,000).
Sve ono što ste čuli i što vam se sviđalo na zadnjem albumu Nelly Furtado, na albumu Afrodisiac zvuči neusporedivo bolje. Čak i ako zanemarimo činjenicu da Nelly Furtado i nije neka pjevačica, Afrodisiac ga nadmašuje u svakom pogledu, tehničkom i sadržajnom. Na tom albumu skoro da i nema loše pjesme i nevjerojatno je da je album prošao toliko neprimjetno, te da nije priznat kao jedan od najboljih albuma te godine, s obzirom na to da danas daleko lošije Timbalandove pjesme dobivaju veću pažnju.
Dok iščekujemo novi album koji je najavljen za kraj ove godine, a na kojem rade Rodney "Darkchild" Jerkins, The Neptunes, Bryce Wilson, Tim & Bob, Wyldcard i izvršni producent- Bryan Michael Cox, za sve one koji nisu preslušali Afrodisiac, ovdje je pjesma s tog albuma, I Tried, jedna od najboljih pjesama Brandy.
Brandy - I Tried.mp3

10.03.2007. u 14:29 • 0 KomentaraPrint#

petak, 09.03.2007.

ALBUM: MUSIQ SOULCHILD


Iako je službeno objavljivanje albuma tek sljedeći utorak, moram se pohvaliti da sam već nabavio album. O Musiq Soulchildu napisao sam nešto u prošlom postu, stavljajući ga na listu izvođača čije vrijeme tek dolazi. Čudno je to reći za nekoga tko iza sebe ima 3 albuma i objavljuje četvrti, međutim činjenica je da on još uvijek nije uspješan koliko to zaslužuje.
Album Luvanmusiq donosi nam novih 12 pjesama, a album se već nakon prvog slušanja može nazvati malim remek-djelom u soul glazbi. Kombinirajući stilove Stevieja Wondera Luthera Vandrossa i D'Angela (s albuma Brow Sugar), Musiq nas ponovno uvlači u svoj neo soul svijet, pun melodija, senzualnih, melankoličnih tekstova i sjajne interpretacije koja je gotovo nemjerljiva s onom na njegovom prvom albumu. Cijeli album zapravo je savršeno uklopljen u cjelinu u kojoj kao da je jedna pjesma sastavljena od 12 dijelova, a teško se za ijedan dio može reći da odskače od cjeline u negativnom smjeru.
Na albumu su između ostalih radili Carvin "Ransum" Haggins, Harold Lilly, Ivan "Orthodox" Barias, Raphael Saadiq, te The Underdogs, a u najbolje trenutke svakako ulaze B.U.D.D.Y., Makeyouhappy, Millionaire, te moj favorit - Teachme.
I na kraju, jedna zanimljivost vezana za najavni singl B.U.D.D.Y. Postoji čak 6 remixeva pjesme, a uključuju suradnje sa sljedećim izvođačima - Young Buck, T.I., Freeway, AC, Red Cafe i Lupe Fiasco.
OCJENA: -5

09.03.2007. u 14:16 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 08.03.2007.

NJIHOVO VRIJEME TEK DOLAZI part 1

Ovdje ću predstaviti neke "nove" r&b/soul/hip hop izvođače za koje su ljudi rijetko kod nas imali prilike čuti. To što kod nas još nisu popularni izvođači koji imaju iza sebe nekoliko hitova i albuma za neku je drugu priču, pa ću u ovim postovima i neke od njih spomenuti. Ispod svakog teksta, link vam je za njihovu pjesmu, nadam se da će vam se sviđati.

HEATHER HEADLEY

Dobitnica nagrade Tony za ulogu u brodvejskoj adaptaciji Aide, te dvostruko nominirana za nagradu Grammy. Teško je zamisliti da ova talentirana djevojka nema iza sebe nekoliko hitova i hit albume, s obzirom na to kako izgleda i kako pjeva. Na tom putu bila je kad je objavljen njen debitantski album This Is Who I Am (US #38), 2002.godine, koji je dobio odlične kritike. Međutim, singlovi He is (#90), te I Wish I Wasn't (#55), uspjeli su album dogurati tek do zlatne tiraže. Istu tiražu postigao je i njen drugi album In My Mind, iako je ostvario znatno bolji uspjeh u svom prvom tjednu prodaje (#5). Istoimeni singl s albuma došao je do #75 američke liste singlova.
Heather Headley - I Wish I Wasn't.mp3

GOAPELE

Američka r&b soul kantautorica, te žestoki borac za ljudska prava, 2001. objavila je svoj debitantski album Closer, a 2002. za šire tržište pod nazivom Even Closer. Na albumima koji su mješavina neo soula, trip hopa i jazza sudjeluje kao ko-autor i ko-producent na svim pjesmama. 2005. objavljuje album Change It All, a sva tri albuma visoko su hvaljeni od strane najvećih kritičara. Rolling Stone, Billboard, Essence, te Vibe redom su hvalili Goapele i njen rad.
Goapele ft. Dwele - You.mp3

TEEDRA MOSES

Napisala hit Dip It Low za Christinu Milian, Here We Go za Trinu i Kelly Rowland i još nekoliko pjesma za druge izvođače. 2004. objavila odličan album Complex Simplicity na kojem je izvršni producent zajedno s Paulom Polijem, a s njega su skinuti singlovi Be Your Girl (#87 US r&b/hip hop), You'll Never Find (A Better Woman) (#86 US r&b/hip hop), te You Better Tell Her. Za ovo proljeće najavila je novi album pod nazivom Young Lioness.
Teedra Moses - For A Lifetime.mp3

MUSIQ SOULCHILD

Američki neo soul/r&b glazbenik 2000. objavljuje svoj prvi album, Aijuswanaseing. Album dobiva odlične kritike, ali pjesme mu se uglavnom vrte samo na MTV2, te dobro prolaze na urban contemporary top ljestvicama. 2002. objavljuje album Juslisen, pod skraćenim umjetničkim imenom Musiq, a pjesme mu se i dalje uglavnom vrte na MTV2, te VH1 soul postajama. Veću popularnost dobiva tek nastupajući kao kao open act za Aliciju Keys. 2002. sudjeluje na pjesmi grupe The Roots-Break It Off, te na albumu Santane u pjesmi Nothing At All. 2003. objavljuje treći album, Soulstar, a Luvanmusiq čevrti je njegov album, najavljen za 13.03. Najavni single B.U.D.D.Y došao je do #10 r&b liste, te #55 ukupne Billboardove ljestvice singlova.
Musiq Soulchild - Buddy.mp3

AMEL LARRIEUX

Američka r&b/soul glazbenica, koja je 1995. počela glazbenu karijeru u grupi Groove Theory, zajedno sa Bryceom Wilsonom. Svoj prvi solo album, Infinite Possibilities (US #79), objavljuje 2000., a na njemu se pojavljuje i kao autor i producent zajedno sa svojim supugom Laru Larrieux.
2004.objavljuje drugi album, Bravebird (US #166). Prije točno godinu dana objavila je i treći po redu samostalni album Morning" (US #74), s kojeg je skinut singl Weary, po mom mišljenju jedna od najboljih pjesama prošle godine.
Amel Larrieux - Weary.mp3

08.03.2007. u 17:18 • 0 KomentaraPrint#

NOVI SINGLOVI

ELLIOTT YAMIN Wait For You
Elliott Yamin trećeplasirani je finaslist na showu American Idol, 5. sezona.
Ovaj tjedan na američkoj listi debitirala je njegova pjesma Movin On, međutim iako je pjesmu moguće skinuti s interneta i broj plaćenih downloada ubraja se u ukupnu listu singlova, pjesma je namijenjena samo za promotivne svrhe albuma, čije se objavljivanje najavilo za 20.03, a bit će uglavnom r&b/soul orjentiran.
Za prvi singl najavljena je pjesma Wait For You. Pjesmu je napisao sam Elliott, a producirali su ju Stargate.
OCJENA: -4

DIDDY feat. KEYSHIA COLE Last Night
Treći singl s albuma Press Play. Nakon Come To Me (feat. Nicole Scherzinger) i Tell Me (feat. Christina Aguilera), Diddy je za treći singl s albuma opet odabrao suradnju sa ženskim izvođačem.
Međutim, iako Tell me nije bio lošiji singl od Last Night, situacija za Diddyja ovaj put ipak izgleda malo bolja. Pjesma je već na #23 Billboardove ljestvice singlova, a očekuju se i veće pozicije.
Pečat pjesmi najviše je dala mlada i talentirana Keyshia Cole svojim neodoljivo hrapavim glasom i specifičnom interpretacijom. A skoro tipično za album Press Play, većinu pjesme sama je otpjevala. Pjesmu je producirao Mario Winans, a napisao ju je zajedno s Diddyjem, Jackom Knightom i Shannon Lawrence. Mario Winans poznat je pak po svom hit singlu iz I Don't Wanna Know.
OCJENA: 4

AVRIL LAVIGNE Girlfriend
Pjesma je ovaj tjedan ostvarila new entry na broju 5 Billboardove ljestvice singlova, a najavljuje treći po redu album mlade kanadske kantautorice, koja je već dosad ostvarila 8 Grammy nominacija. Nisam ljubitelj "buntovne" glazbe i mladih glazbenika koji proklamiraju "izgleda nije bitan, bitno je ono unutra i bitan je talent", a već na sljedećem albumu se transformiraju, jer su "zreliji, bolje razumiju sebe", a zapravo im je stigla naredba glavnih šefova diskografske kuće da naprave zaokret jer takva spika više neće proći. Međutim, za razliku od takvih slučajeva kojima je Aguilera predvodnica, pa čak i Pink, Avril Lavigne ovdje se čini kao najmanji lažnjak. Ostala je dosljedna samoj sebi od samog početka. A u novom spotu, iako je našminkana, ženstvena i u štiklama, nije se udaljila od svog zvuka. Naprotiv, ubrzala ga je, malo zažestila i dobila instant pop-punk hit. Čak se ni ta šminka ne čini licemjernom, jer je i to fino zapakirala u svoj novi/stari stil.
Dobar primjer onim nekim našim curama s Dore, Emini Arapović i sličnima. Ne mora se nužno izgledati kao iz jeftinog sado-mazo treš pornića ako pjevate rock glazbu.
Pjesmu naravno, kao i do sada, potpisuje Avril Lavigne, ovaj put u suradnji s producentom. Lukasz "Dr. Luke" Gottwaldom.
OCJENA: 4

08.03.2007. u 14:35 • 0 KomentaraPrint#

BILLBOARD HOT 100



1 (1) MIMS - THIS IS WHY I'M HOT
2 (2) AKON - DON'T MATTER
3 (4) GWEN STEFANI ft. AKON - THE SWEET ESCAPE
4 (3) JUSTIN TIMBERLAKE - WHAT GOES AROUND COMES AROUND
5 (NE) AVRIL LAVIGNE - GIRLFRIEND
6 (8) FALL OUT BOY - THIS AIN'T A SCENE.....
7 (5) GYM CLASS HEROES ft. PATRICK STUMP - CUPID'S CHOKEHOLD
8 (55) FERGIE ft. LUDACRIS - GLAMOROUS
9 (10) RIHANNA ft. SEAN PAUL - BREAK IT OFF
10 (6) NELLY FURTADO - SAY IT RIGHT
.....
16 (18) ROBIN THICKE - LOST WITHOUT YOU
23 (29) DIDDY feat. KEYSHIA COLE - LAST NIGHT
47 (64) CHRISTINA AGUILERA - CANDYMAN
53 (57) KATHARINE MCPHEE - OVER IT
58 (60) MUSIQ SOULCHILD - BUDDY
61 (NE) ELLIOTT YAMIN - MOVIN' ON
65 (69) TIMBALAND ft. N. FURTADO & J. TIMBERLAKE - GIVE IT TO ME
71 (82) BEYONCE - LISTEN
81 (NE) CIARA - LIKE A BOY
84 (NE) NE-YO BECAUSE OF YOU

08.03.2007. u 13:50 • 0 KomentaraPrint#

NICOLE SCHERZINGER


Glavni glas grupe The Pussycat Dolls, Nicole Scherzinger, najavila je samostalni album za nadolazeće ljeto. Naziv albuma neslužbeno je Her Name Is Nicole, a na njemu će raditi redom najjači producenti- Kanye West, will.i.am, Timbaland, Sean Garett, te Polow da Don.

08.03.2007. u 02:06 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 07.03.2007.

BILLBOARD 200 - ALBUMI

1 DAUGHTRY - DAUGHTRY 89,901 (1,801,711)
2 NORAH JONES - NOT TOO LATE 73,843 (1,026,511)
3 AKON - KONVICTED 73,457 (1,716,387)
4 FALL OUT BOY - INFINITY ON HIGH 67,168 (525,167)
5 ROBIN THICKE - EVOLUTION OF ROBIN THICKE 57,020 (724,767)
6 JUSTIN TIMBERLAKE - FUTURESEX/LOVE SOUNDS 53,563 (2,871,387)
7 NELLY FURTADO - LOOSE 45,157 (1,485,092)
8 DREAMGIRLS SOUNDTRACK 44,656 (861,450)
9 CORINNE BAILEY RAE - CORINNE BAILEY RAE 44,598 (1,222,055)
10 DIXIE CHICKS - TAKING THE LONG WAY 42,274 (2,097,344)
......
15 CARRIE UNDERWOOD - SOME HEARTS 33,939 (4,990,785)
17 GWEN STEFANI - SWEET ESCAPE 30,412 (945,307)
18 JOHN MAYER - CONTINUUM 29,947 (1,485,064)
26 BEYONCE - B'DAY 21,939 (2,311,878)
29 CIARA - EVOLUTION 19,136 (1,025,959)
42 MARY J. BLIGE - BREAKTHROUGH 16,261 (2,853,880)
44 KATHARINE MCPHEE - KATHARINE MCPHEE 16,061 (235,493)
49 CHRISTINA AGUILERA - BACK TO BASICS 14,815 (1,409,805)
53 JOHN LEGEND - ONCE AGAIN 13,756 (979,405)
58 NAS - HIP HOP IS DEAD 13,151 (661,141)
67 JAY-Z - KINGDOM COME 11,905 (1,379,194)
68 DIDDY - PRESS PLAY 11,904 (554,193)
70 SNOOP DOGG BLUE CARPET TREATMENT 11,897 (806,637)
72 KILLERS - SAM'S TOWN 11,710 (1,045,966)
75 PUSSYCAT DOLLS - PCD 10,625 (2,600,832)
85 GNARLS BARKLEY - ST. ELSEWHERE 9,394 (1,253,740)
89 SNOW PATROL - EYES OPEN 9,163 (916,937)
94 CHRIS BROWN - CHRIS BROWN 8,841 (1,863,520)
105 FANTASIA - FANTASIA 8,053 (309,695)
113 KT TUNSTALL - EYE TO THE TELESCOPE 7,209 (993,494)
125 JAMES BLUNT - BACK TO BEDLAM 6,531 (2,532,642)
130 PINK I'M NOT DEAD 6,084 (611,512)
157 T.I. - KING 5,023 (1,640,377)
161 TAMIA - BETWEEN FRIENDS 4,752 (114,839)
167 BRIAN MCKNIGHT - TEN 4,598 (192,908)
175 PAOLO NUTINI - THESE STREETS 4,376 (43,479)
179 DAMIEN RICE - 9 4,231 (224,213)
182 RIHANNA - GIRL LIKE ME 4,177 (1,163,976)
194 SHAKIRA - ORAL FIXATION V2 3,853 (1,600,140)


07.03.2007. u 22:48 • 0 KomentaraPrint#

CIARA - LIKE A BOY mp3

Recenzirao sam pjesmu u nekom od prijašnjih postova, ovaj put samo link.
Predviđa se da će pjesma biti veliki hit.

Ciara - Like A Boy

07.03.2007. u 21:21 • 2 KomentaraPrint#

AMERIE - MONEY MAKER (remix) mp3

Sigurno ste čuli Money Maker, pjesmu koja je prije nekoliko mjeseci bila na vrhu Billboardove ljestvice singlova, u izvedbi Ludacrisa & Pharrella Williamsa. Ova verzija uključuje Amerie, talentiranu curu za koju ste nadam se svi čuli, ako ne prije, onda dok je njen hit 1 Thing osvajao sve moguće ljestvice prije par godina. Ova verzija daleko je bolja od originalne. Produkciju potpisuju The Neptunes. Uživajte!

Amerie - Money Maker (remix ft. Ludacris)

07.03.2007. u 17:02 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 06.03.2007.

ALBUM: BRIAN McKNIGHT


Prije nekih 10 godina, kad sam tek krenuo u srednju školu, sjećam se postojao je neki leksikon koji je kružio razredom. Jedno od pitanja je bilo "omiljeni pjevač". Nisam tada puno znao o Brianu McKnightu, ali nekako sam instinktivno napisao njegovo ime, na temelju par live nastupa koje sam vidio. Čak i danas, da sam ga samo jednom čuo kako pjeva, izdvojio bih ga kao najboljeg pjevača današnjice.
Brian McKnight nikad zapravo nije postao popularan izvan Amerike. Iako piše sve svoje pjesme, a uz to je i producent, te svira 9 instrumenata, široj publici postao je poznat na drugačije načine- u pjesmi Whenever You Call s Mariah Carey, te iznimnom interludeu na albumu Alicije Keys-Never Felt This Way, koji, iako zapravo traje dvije minute, spada u jedan od najimpresivnijih i najnadahnutijih trenutaka albuma Songs In A Minor.
Ono što ga izdvaja iz mase r&b pjevača upravo je njegova interpretacija. Iako nikad nije potvrđeno da je učio metodu "speech level singing (SLS), ili školovan od strane Setha Riggsa, koji je tome podučavao mnoge izvođače, Brian McKnight posjeduje posebnu tehniku pjevanja-prelazak u visoke tonove s nevjerojatnom lakoćom, a tehnika koju koristi nije potpuni falsetto. Sam prijelaz iz "glavnog glasa" u falsetto također mu je mekaniji nego kod ostalih pjevača. Ima raspon glasa od 4 oktave. Pjesma Love Of My Life cijela je u falsettu, a pogađa E5, što je izvan dosega većine tenora. Njegova interpretacija često je uspoređivana s Marvinom Gayeom, te Lutherom Vadrossom.
Album Ten deveti (deseti) je njegov album, objavljen 5.12. prošle godine. Uz McKnighta, kao tekstopisca i producenta, na albumu su surađivali i Bryan Michael Cox (poznat po hitovim koje je producirao za Mariah Carey, Ushera, Mary J. Blige), te Tim & Bob (Bobby Valentino, Donell Jones i drugi), a među najbolje trenutke albuma ulaze Used To Be My Girl, Find Myself In You, Shoulda Been Lovin' You, I Do, The Rest Of My Life, te moji osobni favorit-pjesma Again.
OCJENA: -4

06.03.2007. u 17:16 • 0 KomentaraPrint#

NOVI SINGLOVI

Puno novih najava singlova. Što je najvažnije, puno ih je dobrih. Obratite pažnju na neke od sljedećih.

GWEN STEFANI - 4 In The Morning
Nakon Wind It Up i The Sweet Escape treći singl s albuma The Sweet Escape. Iako nisam fan posljednjeg albuma Gwen Stefani, a pogotovo ne prva dva singla, ovo je definitivno najbolji izbor s albuma. Pjesma je dobila dobre kritike, a potpisuju ju Gwen Stefani i Tony Kanal, basist grupe No Doubt.
OCJENA: 4+

JUSTIN TIMBERLAKE - Summer Love
Četvrti singl s albuma Futuresex/Lovesound, do sada prodanog u 2.8 milijuna primjeraka samo u Americi. Pjesmu potpisuju Justin Timberlake, Timbaland i Nate Hills a.k.a. Danja.
Na ovom albumu teško da se mogao dogoditi loš izbor za neki singl, jer album obiluje hitovima i na njemu zapravo nema ni jedne loše pjesme.
OCJENA: -5

TAMIA - Can't Get Enough Of You
Prvi singl s četvrtog studijskog albuma kanadske r&b pjevačice. Iako je na američkim radio stanicama već duže vrijeme, pjesma je tek sada došla do broja 35 američke r&b liste singlova. Pjesmu je producirao Darkchild, poznat po mnogobrojnim hitovima za Destiny's Child, Brandy, Toni Braxton i druge.
Album Between Friends u prodaji je od 14.11. prošle godine.
OCJENA: 4

JANET JACKSON - With U
Treći singl s albuma 20 Y.O. Pjesma koju potpisuju Janet Jackson, Jermaine Dupri, Jimmy Jam & Terry Lewis, Johnta Austin, te Manuel Seal. Definitivno najbolja pjesma s albuma, singl koji se vrti na urbanim radio stanicama u Americi, međutim ne dobiva dovoljno pažnje zbog nedostatka promocije i spota.
OCJENA: 5

AMY WINEHOUSE - You Know I'm No Good
Prvi singl Amy Winehouse za američko tržište. S odličnog i hvaljenog albuma Back To Black. Pjesmu potpisuju Amy Winehouse i Mark Ronson.
OCJENA: -5

JOE- If I Was Your Man
Nakon najavnog singla šestog po redu albuma, pjesme Where You At, koju je producirao Sean Garett, drugi singl s albuma najavljenog za travanj. Pjesmu su producirali Stargate, poznati po hitovima koje su procirali za Beyonce, Ne-Yo i druge.
OCJENA: 4

JAMES MORRISON - Undiscovered
Četvrti singl s istoimenog albuma, pjesma koju potpisuju James Morrison, Martin Brammer, Steve Robson, te producent Eg White. Engleski glazbenik čiji album Undiscovered ulazi u kategoriju najboljih albuma u zadnjih nekoliko godina.
OCJENA: -5




06.03.2007. u 00:30 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 05.03.2007.

ALBUM: JANET JACKSON


Budući da sam predstavljao neke albume koji su su objavljeni još prošle godine, ali su se što dobivanjem određenih nagrada, što naknadno uspješnim singlovima probili do šire javnosti tek sada, predstavit ću i ovaj album, koji još uvijek na nekim r&b top listama ima aktualni singl With U. Iako je zbog loše promocije album nažalost već skoro zaboravljen, datum objavljivanja nije tako davan, jer u prodaji je tek pola godine. Drugi razlog je taj što je ovaj album u Europi prošao gotovo neprimjetno, a recenzija istog nije se pojavila ni u Večernjem ni u Jutarnjem listu, što je pomalo nevjerojatno, ali o tome sam pisao već, pa ovdje neću o toj temi.
20 Y.O. deveti je studijski album Janet Jackson, koji u samom nazivu naznačava broj godina koliko je prošlo od njenog pojavljivanja na glazbenoj sceni.
Ovog puta donosi jedan prilično drugačiji zvuk, budući da po prvi puta na svom albumu surađuje sa svojim dečkom Jermaineom Duprijem, producentom zaslužnim za neke od najvećih hitova Ushera i Mariah Carey. Uz njega, na albumu je i stalni Janet-Jackson-tandem Jimmy Jam and Terry Lewis, zaslužni za velik broj hitova Janet Jackson, a koji su između ostalog radili i za Ushera, Mary J. Blige, te Boyz II Men.
Preslušavajući ovaj album teško je ne misliti na to da je pjesme producirao dečko Janet Jackson. U ovom slučaju međutim to je više negativna stvar. Jer on kao da poznaje jednu drugu Janet (ili ju barem takvom želi napraviti), a ne onu koju mi poznajemo već 20 godina. Jer u cijeloj svojoj karijeri nije imala album koji je ovoliko preproduciran, ispeglan, da ne kažem umjetan. Na svu sreću, cijeli posao nije prepušten u njegove ruke, pa se na albumu ipak pojavljuju i producenti koji malo bolje poznaju Janet i njezin senzibilitet. Što se JD-a tiče, to je zapravo velika šeta, jer on zna napraviti dobru pjesmu. I daleko od toga, jer radio je hitove. Međutim, ovdje ipak odlazi korak predaleko. Nisam siguran je li to zbog neke želje da ovaj put bude najbolji do sada, pa sve izgleda upravo suprotno njegovom opusu ili jednostavno ne zna raditi s Janet Jackson. Najveća ironija je u tome što skoro svaka od pjesama koje je radio na albumu (So Excited ft. Khia, Get It Out Me, Show Me, This Body) ima u sebi taj hit-potencijal. Međutim, isto tako, skoro kroz svaku kao da je provučena neka plastična melodija koja kao da vrišti da ju se izbaci iz pjesme.
Ipak, na pjesmi With U, koja je ujedno i najbolji trenutak na albumu, u suradnji s Jamom i Lewisom, njegov utjecaj sveden je na razinu suradnje, a u cijelu priču uključeni su i Johnta Austin, te Manuel Seal, zaslužni za megahit We Belong Together. Takvu pjesmu u konačnici su i dobili. Koja nadilazi vrijeme i rok uporabe ovog albuma. I za sve koji vole Janet, a nemaju ovaj album- ovo je pjesma koju morate imati, jer to je Janet u najboljem izdanju. Odličan vokal, precizna interpretacija, dobra produkcija i tekst.
Od ostalih svakako treba spomenuti i Call On Me u duetu s Nellyjem, na kojoj je radila ista ekipa (izuzev M. Seala), odličnu Enjoy (Jackson, Harris III, Lewis, R. Avila, J. Avila), melankoličnu Daybreak, te pomalo iznenađujuće- dvije bonus pjesme- Roll Witchu, te Days Go By, za koje mi nikako nije jasno kako su se našle kao bonus tracks, kad nadmašuju skoro svaku drugu pjesmu s albuma.
Janet Jackson i na ovom albumu se naravno pojavljuje kao ko-autor, kao i skoro na svim svojim pjesmama do sada.
Album je debitirao na #2 Billboardove ljestvice albuma, a do sada je prodan u preko 600 000 primjeraka. Iako je ta brojka za današnju situaciju na listama albuma relativno dobar uspjeh, album je često proglašavan njenim najvećim neuspjehom.
OCJENA: (ako uključim bonus pjesme) -4

Newsday je albumu dao ocjenu -5/5
Rolling Stone Magazine 2/5
USA Today 3/5
People 3/4

05.03.2007. u 18:18 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 04.03.2007.

24


Nakon prošlotjednog predstavljanja odlične serije "Uvod u anatomiju", ovaj tjedan predstavit ću seriju 24, čija se 5. sezona danas počela prikazivati na 2. programu HTV-a.
Serija se odvija tako da jedna sezona prikazuje jedan dan. Svaka sezona sastoji se od 24 epizode, a svaka naredna epizoda prikazuje sljedeći sat tog istog dana. Radnja prati agenta Jacka Bauera, te njegove pokušaje sprječavanja antiterorističkih napada. U cijelu radnju, naravno, uključene su i sporedne priče, nadovezane na okosnicu serije.
Glavna zvijezda serije Kiefer Sutherland i sam je priznao svoje oduševljenje popularnošću koju je serija stekla, te ga tako premetnula u vodeće televizijske serije. Prikazivanje je počelo krajem 2001., a nakon osvajanja nagrade Golden Globe za glavnog glumca u dramskoj seriji nakon samo 10 prikazanih epizoda, serija je doživjela ogroman porast gledanost. Peta sezona, čije je prikazivanje upravo i počelo, privukla je do sada najviše gledatelja u Americi (14 milijuna), gdje se upravo počela prikazivati 6. sezona.
Između ostalih nominacija i nagrada, Kiefer Stherland bio je nominiran za nagradu Emmy u kategoriji najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji 2002., 2003., 2004., 2005., a nagradu je napokon i osvojio 2006.
2002. osvojio je nagradu Golden Globe, a za istu ulogu bio je nominiran i svih narednih godina do sada, osim 2005.
Serija je pak osvojila nagradu Emmy u kategoriji najbolje dramske serije 2006., te u istoj kategoriji nagradu Golden Globe 2004.

04.03.2007. u 23:10 • 1 KomentaraPrint#

UK CHARTS

SINGLOVI

1 (10) TAKE THAT - SHINE
2 (1) KAISER CHIEFS - RUBY
3 (7) GWEN STEFANI ft. AKON - THE SWEET ESCAPE
4 (2) MIKA - GRACE KELLY
5 (5) FRAY - HOW TO SAVE A LIFE
6 (3) KELIS ft. CEE-LO - LIL STAR
7 (NE) GOSSIP - STANDING IN THE WAY OF CONTROL
8 (NE) CASCADA - MIRACLE
9 (4) AKON ft. SNOOP DOGG - I WANNA LOVE YOU
10 (11) JUSTIN TIMBERLAKE - WHAT GOES AROUND COMES AROUND
.....
11 (14) NELLY FURTADO - SAY IT RIGHT
15 (29) THE KILLERS - READ MY MIND
35 (50) DIDDY ft. KEYSHIA COLE - LAST NIGHT
45 (NE) PAOLO NUTINI - NEW SHOES
61 (NE) CHRISTINA AGUILERA - CANDYMAN
73 (NE) AVRIL LAVIGNE - GIRLFRIEND

ALBUMI

1 (NE) KAISER CHIEFS - YOURS TRULY ANGRY MOB
2 (5) TAKE THAT - BEAUTIFUL WORLD
3 (1) AMY WINEHOUSE - BACK TO BLACK
4 (2) MIKA - LIFE IN CARTOON MOTION
5 (3) SNOW PATROL - EYES OPEN
6 (6) THE KILLERS - SAM'S TOWN
7 (4) FRAY - HOW TO SAVE A LIFE
8 (9) NELLY FURTADO - LOOSE
9 (NE) HAYLEY WESTENRA - TREASURE
10 (7) LILY ALLEN - ALRIGHT STILL
....
11 (10) THE FRATELLIS - COSTELLO MUSIC
12 (8) JAMES MORRISON - UNDISCOVERED
13 (17) JUSTIN TIMBERLAKE - FUTURESEX/LOVESOUNDS
14 (29) GWEN STEFANI - THE SWEET ESCAPE
21 (13) RAZORLIGHT - RAZORLIGHT
25 (28) PAOLO NUTINI - THESE STREETS
29 (15) NORAH JONES - NOT TOO LATE
30 (22) AMY WINEHOUSE - FRANK
31 (25) KLAXONS - MYTHS OF THE NEAR FUTURE
36 (37) THE KILLERS - HOT FUSS
62 (RE-E) DIDDY - PRESS PLAY
65 (RE-E) KELIS - KELIS WAS HERE



04.03.2007. u 21:16 • 0 KomentaraPrint#

NATASHA BEDINGFIELD - I WANNA HAVE YOUR BABIES


Svi se sigurno sjećaju hit singla These Words, koji je prvo osvojio Europu, a nedugo zatim (što nije čest slučaj s britanskim glazbenicima) i Ameriku.
Njezin debitantski album Unwritten prodan je samo Velikoj Britaniji u 900 000 primjeraka, preko 700 000 u Americi, te ukupno preko 2.3 milijuna u svijetu. Osim hita These Words, album je izbacio i hitove Single, te Unwritten, koji je na američkoj listi singlova došao čak do petog mjesta.
Novi album N.B. bit će objavljen 30.04., a najavljuje ga singl I Wanna Have Your Babies, pjesma koja poprilično podsjeća na These Words, no u ovom slučaju to nije ni najmanje loše. Opet se radi o pjesmi koja uspješno kombinira neobičan tekst, razigranu melodiju i neodoljiv šarm izvođačice.
A spot kojeg je režirao Dave Meyers zasigurno je jedan od najboljih koje trenutno možete vidjeti.
OCJENA: -4

04.03.2007. u 16:19 • 0 KomentaraPrint#

AKTUALNO

Arsen Oremović smijenjen je s mjesta urednika Večernjakovog ekrana zbog članka u kojem se, komentirajući Melissu Etheridge (dobitnicu ovogodišnjeg Oscara za najbolju pjesmu), koja se zahvalila svojoj ženi, osvrnuo na to kako bi to izgledalo da se Ivo Sanader zahvali svom dečku.
Očito se ni nakon Manjkasa situacija u Večernjem nije promijenila, pa je eto i dan danas tako moguće dobiti otkaz zbog takve jedne bizarne stvari. Podsjetimo, i Matija Babić svojevremeno je smijenjen sa svog uredničkog mjesta nakon objave Sanaderove slike u obliku pikada.
.........
Dobili smo pobjedničku pjesmu na Dori. Možda bi ta pjesma i sličila na nešto da ju pjeva neka druga pjevačica. Koja zna pjevati. I da izbace onaj potpuno nepotreban stih na engleskom jeziku. I da se dotjera aranžman i produkcija.
Zanimljivo, u kratkom isječku prije izvođenja pjesme, dotični izvođači spominjali su rock glazbu. I kako je to stil života. Život. Veće od života. I što sve ne....
Zašto su onda nastupili sa šlagerskom pop pjesmom, na razini Eurosonga od prije 10 godina?

04.03.2007. u 14:10 • 3 KomentaraPrint#

subota, 03.03.2007.

ALBUM: AMY WINEHOUSE


Nakon sjajnog prvijenca Frank, Amy Winehouse vraća se s još boljim albumom. Rijetko se na glazbenoj sceni dogodi takav slijed, pogotovo kad vam je prvijenac prozivan "albumom godine", "najimpresivnijim prvijencem", "zadivljujućim debitantskim albumom"...od strane najcjenjenijih kritičara.
Međutim, kod Amy ništa nije uobičajeno, pa je tako nedavno izjavila da čak iza tog prvog albuma nikad nije stajala u potpunosti kao i za ovog.
Ovaj album definitivno spada u najbolje albume koji su se pojavili u zadnjih....pa dosta dugo. I kao što nekad vrijeme ne zna prepoznati svoje aktualne glazbene prvake, vjerojatno će se i Amy više hvaliti, cijeniti, interpretirati za 50 godina nego što je to sada. Ako ju je netko vidio kako natupa uživo, čuo njezinu lakoću interpretacije, glas pred kojim se može sakriti gotovo svaka pjevačica koja danas pjeva i pored čijeg se pokušaji nekih američkih r&b zvjezdica čine poput loše ispričanog vica, zna o čemu govorim.
Sjajno spajajući Motown soul 60-ih, koji više nego savršeno odgovara njenom glasu i interpretaciji, i tekstove koji su drski, te ponekad iskreni preko mjere, dobivamo album na kojem nam Amy otkriva svu svoju intimu. Ono po čemu se ovaj album razlikuje od aktualnih r&b albuma upravo je u tome što ih je nadrastao u svakom pogledu. Stilu i sadržaju. Postavljajući tako potpuno nove kriterije, koje godinama pokušavaju nametnuti američki preproducirani izvođači, oslanjajući se više na formu nego na sam sadržaj. Na albumu zapravo nema loše pjesme. Čak nekoliko njih potencijalni su soul klasici, a tome su osim jedinstvenog glasa pjevačice pridonijeli i producenti Mark Ronson, te Salaam Remi.
U nizu odličnih pjesama, teško je odabrati najbolji trenutak, ali recimo da je moj osobni favorit pjesma Tears Dry On Their Own.
Da, možda nije savršena, trijezna, nevina....Ali sve nam je to jasno priznala. Tko joj ne bi sve to oprostio pored glazbe kakvu stvara.
OCJENA: 5

03.03.2007. u 14:51 • 0 KomentaraPrint#

petak, 02.03.2007.

JA I MOJ IDOL

Danas je u Večernjem listu izašao prilog "Moj idol i ja", u kojem nam poznate osobe otkrivaju tko je njihov idol i zašto.
Možda sam neka druga generacija, ali ja ne volim Olivera Mlakara. I na stranu to što sam s direktno s HTVa jednom davno dobio informaciju da je izrazito teška i umišljena osoba. Ne volim ga jer ga smatram prilično licemjernim. U svakoj prilici koju dobije reći će da je danas previše tih mladih želim-biti-voditelj zvjezdica, koji ne znaju hrvatski, naglaske i sl. A već u drugog prilici kad ga spoje u nekom angažmanom s nekim od tih mlađih, ima samo riječi pohvale. Za iste te osobe. I još nešto..Ne znam da li je to netko primjetio, ali kad najavljuje Kviskoteku, ili neko nagradno pitanje... Onih sekundu-dvije, nakon što izgovori tekst, prije nego se promijeni kadar. Nešto zločesto u pogledu...Nemam pojma.
Ali ne samo to, otkrio sam da inače ne volim osobe koje su kod nas baš nekako omiljene. Nikad mi se nije sviđao štreberski pristup Duška Ćurlića, njegovo konstantno hihotanje. Ili kreveljenje Mirka Fodora, koje si je pogotovo uzelo maha sad kad treba zamijeniti (nezamjenjivog!) Željka Pervana u Uzmi ili ostavi. Ne volim Tarikovo podbadanje u Milijunašu, svaki put kad mu se natjecatelj ne sviđa. A to je postalo malo previše preočito. Najočitiji primjer za to bio je kad mu je preko puta bio neki dečko koji mu se na očigled nije sviđao. Pa je u nedostatku...hm...dobrog ukusa, pameti....ili ne znam čega....u tom trenutku upitao njegovu mamu "Volite li svog sina?"
Da Joška Lokasa ne spominjem. On mi nikad nije sjeo. Pa ni Krešimir Mišak, sa svojim ajme-kak-sam-ja-kul pristupom. On si je valjda najpametniji i najbolji na svijetu.
Ja sam više nekako Pervan-Trbović-Blaće tip. Kad nema nekog glumatanja, učenja tekstova....I kad možeš napraviti milijun gafova, ali ljudi ti to jednostavno oproste.
Uglavnom, nimalo čudno, Tatjana Jurić kao svog idola istaknula je Olivera Mlakara, kojeg je nahvalila u nekoliko rečenica. Međutim, kad je on trebao nešto o njoj reći, u svom poznatom stilu, nije ju ni spomenuo. Pričao je o "onima koji se pojave niotkuda".
Na kraju krajeva, zašto ju i bi spomenuo?? Pa ona je samo čitateljica. Iščitava tekst s blesimetra, nije da je to neka mudrost. Ili da ti za to sačuvajbože treba neka osobnost. Zato bez problema može s jednakim izrazom lica pročitati neku tragičnu priču i neku smiješnu.
Još manje čudno, Ivana Kindl je izabrala Vannu. I što je najsmiješnije, baš sam ih usporedio u nekom od prijašnjih postova. Zato i jedna i druga nizaju hitove. Kao nije im to bitno, bitna je kvalitetna pjesma. Kvaliteta, aha...
Ana Begić opet me pozitivno iznenadila. Njen idol bila je Lepa Brena. Nije da volim narodnjake, ali ispala je tom izjavom veća faca od fejkerice Ivane Kindl.

02.03.2007. u 16:16 • 0 KomentaraPrint#

B'DAY - DELUXE EDITION


Kratka informacija o re-izdanju albuma B'Day. Album će biti objavljen 03.04., a uz 12 prvotno objavljenih pjesama, album će sadržavati 3 nove pjesme (disc 1), te 6 pjesama na španjolskom, uključujući spotove za sve pjesme s albuma B'Day (disc 2). Beyonce je neki dan predstavila spotove za pjesme Upgrade U (feat. Jay-Z) i Beautiful Liar (duet sa Shakirom), te kratke isječke spotova za Kitty Kat, Get Me Bodied, Freakum Dress, Suga Mama i Green Light. Kako je spomenula da su snimljena još 2 spota, dakle svaka pjesma s albuma dobila je svoj video zapis.
Album B'Day do sada je prodan u 2.3 milijuna primjeraka u Americi, te oko 4 milijuna u svijetu, a dobio je i nagradu Grammy u kategoriji "best contemporary r&b album".

02.03.2007. u 02:15 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 01.03.2007.

VRATITE NAM BRITNEY SPEARS!


Prije samo par godina Britney Spears nastupila je na jednoj od dodjela nagrada zajedno s kolegicama Aguilerom i Madonnom. Taj nastup ostat će zapamćen ako ne po tome što je na sceni spojio dvije najveće pop zvijezde, onda zbog njihovog neponovoljivog poljupca, nakon čega su snimke i fotografije istog preplavile medije i napravile pravu senzaciju, s kojom se može mjeriti tek Justinovo trganje grudnjaka Janet Jackson.
Ako se netko još uvijek sjeća nastupa, sigurno se sjeća izraza na licima Mary J. Blige, 50 centa, Eminema, Justina Timberlakea i ostalih. Svi su znali da pred njima stoji zvijezda. Veća od svih njih zajedno. Madonna je poljubila i Aguileru, međutim nikoga to nije zanimalo ni upola kao poljubac Spears-Madonna. I to zapravo nije ni najmanje čudno. Uz sav raskošan Aguilerin "talent", sposobnost transformacije na svakom sljedećem albumu (što je po mom mišljenju više odraz nedostatka osobnosti, negoli raznolikosti talenta, jer svi znamo tko je talentiran tko ne), uz sposobnost da vrišti pjesmu na sav glas i natpjevava se sama sa sobom, Britney ju je tukla za milijune albuma. Ispričavam se, za NEKOLIKO DESETAKA MILIJUNA ALBUMA.
26 milijuna prodanih primjeraka prvog albuma, 22 drugog, 15 trećeg i 10 četvrtog. Čak i u svojoj najlošijoj prodaji, Britney je u stanju zasjeniti sve aktualne izvođače i njihove nazovi-hit albume.
Razlog tome djelomično leži u tome što je Britney uvijek zračila nečim posebnim. Curice su joj se divile, dečki su htjeli biti s njom, stariji izvođači su se divili njenom duhu, scenskim nastupima, njenom bezbrižnom i razigranom pristupu svemu što je radila. I sama je nekoliko puta priznala da se ne voli shvaćati previše ozbiljno. Želi se zabavljati i raditi ono što voli. I to je radila dobro. Na stranu njezine vokalne sposobnosti (o čemu bi se isto dalo raspravljati, jer ja recimo više volim čuti nju, nego Aguilerine vokalne pogledajte-kako-super-pjevam egzibicije, te neprestano ponavljanje jedne te iste interpretacije, koju god pjesmu da pjeva), ali ona je bila showwoman u svakom smislu te riječi. I nije bilo osobe koja u tom razdoblju nije poznavala neke od njenih najvećih hitova.
Teško je itko tada mogao zamisliti da će ista ta osoba za samo nekoliko godina iza sebe imati dva propala braka, dvoje djece, te nekoliko živčanih slomova. Da će prijateljevati s Paris Hilton, nekontrolirano partijati, ne odijevati donje rublje dok izlazi iz kuće, histerično napadati ljude oko sebe, psujući na njih, vičući nasred ceste. Obrijane glave.
Nadajmo se da će i ta faza uskoro proći. Jer želimo ju natrag.

01.03.2007. u 18:39 • 0 KomentaraPrint#

NOVI SINGLOVI


BEYONCE feat. JAY-Z Upgrade U
Već tijekom prvog preslušavanja albuma, Upgrade U je bila pjesma koja se izdvajala i koja je na sebi nosila etiketu "potencijalni hit". Nakon nekoliko mjeseci slabijeg emitiranja pjesme na radio stanicama i nemogućnosti da ostvari veće pozicije zbog aktualnosti hita Irreplaceable, ovaj tjedan pjesma je dobila i svoj video zapis. I to kakav! Beyonce jede dijamante, zamijenjuje ulogu s Jay-z-jem, spava na zlatu, okružena skupocjenim nakitom. Napokon nam je pokazala svoju svakodnevicu, jer tko zapravo vjeruje da su oni "obični ljudi".
Pjesmu između ostalih potpisuju Beyonce, dvije članice njene familije, te naravno Jay-z. Produkciju potpisuje Swizz Beatz, koji je producirao nekoliko pjesama na albumu B'Day.
OCJENA: 4+


MONICA Sideline Ho
Nakon neuspjeha prva dva singla (Everytime Da Beat Drop i A Dozen Roses), te loše prodaje albuma, treći singl s albuma The Makings of Me. Pjesma koja trenutno ostvaruje pristojan broj emitiranja na američkim radio stanicama, međutim opet je daleko od najbolje pjesme s albuma. Koliko god album u cjelini bio nezanimljiv, teško je ne primjetiti upravo niz loših odabira singlova, pogotovo njihov slijed. Jer album ima nekoliko dobrih trenutaka (Why Her, Hell No feat. Twista, te bonus Thank For Tha Misery).
Sideline Ho nije potrebno previše opisivati. Sam naziv pjesme zapravo jasno daje do znanja o kome je riječ. Međutim takav riječnik, a i sama ta situacija potpuno je neshvatljiva. Djevojka koja je nekad pjevala stihove poput "sent from above/angel of mine", naziva neku djevojku "usputnom kurvom". Iako je iz pjesme jasno da je u cijeloj toj situaciji, pa tako i s ovom pjesmom, kad se sve zbroji i oduzme upravo Monica ta koja izvlači deblji kraj. Prevarena je od strane svog muškarca, ali i od strane svoje diskografske kuće.
OCJENA: -3




01.03.2007. u 16:14 • 0 KomentaraPrint#

BILLBOARD CHARTS

BILLBOARD HOT 100

1 (32) MIMS - THIS IS WHY I'M HOT
2 (5) AKON - DON'T MATTER
3 (1) JUSTIN TIMBERLAKE - WHAT GOES AROUND...COMES AROUND
4 (6) GWEN STEFANI ft. AKON - SWEET ESCAPE
5 (8) GYM CLASS HEROES - CUPID'S CHOKEHOLD
6 (3) NELLY FURTADO - SAY IT RIGHT
7 (7) DAUGHTRY - IT'S NOT OVER
8 (10) FALL OUT BOY - THIS AIN'T A SCENE, IT'S AN ARMS RACE
9 (2) LUDACRIS feat. MARY J. BLIGE - RUNAWAY LOVE
10 (52) RIHANNA & SEAN PAUL - BREAK IT OFF
.......
18 (23) ROBIN THICKE - LOST WITHOUT U
29 (42) DIDDY feat. KEYSHIA COLE - LAST NIGHT
57 (66) KATHARINE MCPHEE - OVER IT
64 (78) CHRISTINA AGUILERA - CANDYMAN
69 (79)TIMBALAND ft. NELLY FURTADO & JUSTIN TIMBERLAKE - GIVE IT TO ME

BILLBOARD 200

1 (1) NORAH JONES - NOT TOO LATE
2 (9) DAUGHTRY - DAUGHTRY
3 (5) FALL OUT BOY - INFINITY ON HIGH
4 (NE) KIDZ BOP KIDS - KIDZ BOP 11
5 (11) AKON - KONVICTED
6 (6) ROBIN THICKE - THE EVOLUTION OF ROBIN THICKE
7 (7) JUSTIN TIMBERLAKE - FUTURESEX/LOVESOUNDS
8 (4) CORINNE BAILEY RAE - CORINNE BAILEY RAE
9 (2) GERALD LEVERT - IN MY SONGS
10 (NE) TOBYMAC - PORTABLE SOUNDS
........
14 (16) NELLY FURTADO - LOOSE
43 (54) CIARA - THE EVOLUTION
75 (100) DIDDY - PRESS PLAY

01.03.2007. u 15:21 • 0 KomentaraPrint#

ALBUM: IVANA & MARIJA HUSAR


Rijetki su hrvatski izvođači koje uistinu cijenim. Ivana Husar jedna je od njih. I gledajući u nekom okviru glasovnih mogućnosti i, još važnije od toga, uvjerljivosti interpretacije u cjelini, uz Natali Dizdar i Ninu Badrić jedina pjevačica kod nas koju uistinu mogu doživjeti kad nešto pjeva. Znam da mnogi spominju Vannin glas kao jedan od najboljih kod nas, međutim skoro pa nikako ne mogu zamisliti da Vanna (za razliku od gore spomenute druge dvije pjevačice) otpjeva pjesmu Kako Da Zaboravim. Ili Ivanu Kindl. To su dva najočitija primjera pjevačica koje imaju jako dobar dobar glas u tehničkom smislu, međutim ništa više od toga. Nema emocije, nema neke uvjerljivosti. Ivana Kindl se jednostavno previše trudi i shvaća sebe preozbiljno, a Vanna neprestano ima zavodničko-ironičan izraz lica tijekom svih svojih interpretacija.....
Djelomičnu recenziju ovog albuma napisao sam u postu "O ukusima se ne raspravlja?", pa ću se ovdje samo osvrnuti na skladateljski dio albuma. Ivana Husar napisala je 8 pjesama na svom albumu, a suradnje između ostalih uključuju Matiju Dedića, Nikšu Bratoša, Ognjena Sremca, te supruga joj-Ninu Mlinca.
U definitivno najjači trenutak albuma spada spomenuta Kako Da Zaboravim, pjesma koju je napisala sama Ivana Husar, a treba još svakako spomenuti Mir U Kući, I Da Sutra..., te odlične Ljubav Zaslužuje To i Sve što se izgubilo, obe u duetu s Marijom....
Na svom albumu Marija je koautorica na dvije pjesme s Ivanom, a Ivana joj potpisuje još 3 pjesme. Peggy Martinjak, Nermin Puškar, te Miro Buljan neki su od suradnika na njenom albumu, a ovdje se izdvajaju Ljubav, te Prođi Kraj Mene, pjesma koju potpisuje Ivana Husar.
OCJENA: Ivana Husar 4
Marija Husar -3

01.03.2007. u 02:46 • 3 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2011 (3)
Prosinac 2010 (4)
Studeni 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (4)
Siječanj 2010 (5)
Prosinac 2009 (11)
Studeni 2009 (20)
Listopad 2009 (26)
Rujan 2009 (5)
Ožujak 2009 (11)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (11)
Prosinac 2008 (16)
Studeni 2008 (22)
Listopad 2008 (14)
Rujan 2008 (12)
Kolovoz 2008 (13)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (12)
Svibanj 2008 (8)
Travanj 2008 (5)
Ožujak 2008 (9)
Veljača 2008 (11)
Siječanj 2008 (13)
Prosinac 2007 (28)
Studeni 2007 (20)
Listopad 2007 (21)
Rujan 2007 (25)
Kolovoz 2007 (19)
Srpanj 2007 (19)
Lipanj 2007 (37)
Svibanj 2007 (43)
Travanj 2007 (47)
Ožujak 2007 (70)
Veljača 2007 (18)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Glazbeni blog; recenzije pjesama, albuma, spotova, izvještavanje o raznim glazbenim top-listama + recenzije filmova, komentari društvenih događanja....




ALBUM OF THE WEEK:


U prodaji!

DOWNLOAD HERE

NEW SINGLES AND MORE:


Adele - Rolling in The Deep.mp3

Rihanna - What's My Name (feat. Drake).mp3

Jamie Woon - Spirits.mp3

Drake - Karaoke.mp3

The National - Conversation 16.mp3

+


Friendly Fires - Kiss Of Life.mp3

S reizdanja albuma Friendly Fires grupe Friendly Fires

+


Amerie - Why R U?.mp3

S albuma In Love & War!

DO SADA RECENZIRANI ALBUMI.....


ERYKAH BADU Part Two: Return... 4
MGMT Congratulations 4+
JUSTIN BIEBER My World 2.0. -3
JASON DERULO Jason Derulo -2
ELLIE GOULDING Lights 3+
MONICA Still Standing -4
USHER Raymond v Raymond 3+
SUGABABES Sweet 7 2+
MARINA&THE DIAMONDS Family... 2+
VAMPIRE WEEKEND Contra 4+
CORINNE BAILEY RAE The Sea 4+
FLORENCE+THE MACHINE Lungs 4
SADE Soldier Of Love -4
SUSAN BOYLE I Dreamed A Dream 2+
KE$HA Animal 1+
DAVID GUETTA One Love -3
GLASVEGAS Glasvegas -5
FRIENDLY FIRES Friendly Fires 4+
ANTONY AND THE J. The Crying.. -5
THE BIG PINK A Brief History ofLove 4
PHOENIX Wolfgang Amadeus... -5
THE XX The XX 5
KID SISTER Ultraviolet 2+
EMPIRE OF THE SUN Walking On... 3+
DANIEL MERRIWEATHER Love&War -3
JACK PENATE Everything Is New 4+
YEAH YEAH YEAHS It's Blitz 4+
WILCO Wilco 4
LADYHAWKE Ladyhawke -4
BAT FOR LASHES Two Suns 4
MARY J. BLIGE Stronger WithEach... 4
BOJAN JAMBROŠIĆ Bolji od ljubavi 2+
ROBIN THICKE Sex Therapy -3
ARCTIC MONKEYS Humbug 4
LITTLE BOOTS Hands -4
CHRISETTE MICHELE Epiphany -3
ALICIA KEYS The Element Of... -5
LEDISI Turn Me Loose -4
PLEASURE P Intr. of Marcus Cooper -4
MUSE The Resistance 3+
MR HUDSON Straight No Chaser 3
CHRIS BROWN Graffiti 4
TIMBALAND Shock Value II 2
JAY SEAN All Or Nothing -4
PIXIE LOTT Pixie Lott 3+
ADAM LAMBERT F Y Entertainment 4
LADY GAGA Fame Monster -4
KRIS ALLEN Kris Allen 2+
RIHANNA Rated R 4
NORAH JONES The Fall 4
JOHN MAYER Battle Studies 3
ONE REPUBLIC Waking Up -3
LEONA LEWIS Echo -3
AMERIE In Love & War 3+
RYAN LESLIE Transition 4
MELANIE FIONA The Bridge -3
CHERYL COLE 3 Words -4
ALEXANDRA BURKE Overcome 3
TREY SONGZ Ready 4
FRANKMUSIK Complete Me -4
LA ROUX La Roux 4
THE BLACK EYED PEAS The E.N.D. 2+
SHAKIRA She Wolf 2
MIKA The Boy Who Knew Too Much -4
LETOYA Lady Love 3+
MARIO D.N.A. 4+
KID CUDI Man On The Moon 4+
MAXWELL BLACKsummers'Night -5
BACKSTREET BOYS This Is Us 2+
ELECTRIK RED How To Be a Lady... 4+
JORDIN SPARKS Battlefield 2
CIARA Fantasy Ride 3+
MARIAH CAREY Memoirs of... -5
WHITNEY HOUSTON I Look To You 3
NATALI DIZDAR Pronađi Put 4+
KERI HILSON In A Perfect World -4
RAZORLIGHT Slipway Fires 2
FLEET FOXES Fleet Foxes 5
VAMPIRE WEEKEND Vampire Weekend -5
RYAN LESLIE Ryan Leslie 3
MUSIQ SOULCHILD Onmyradio 4
AVANT Avant 4+
KELLY CLARKSON All I Ever Wanted 3
THE-DREAM Love vs. Money 5
LILY ALLEN It's Not Me, It's You -4
KINGS OF LEON Only By The Night -4
FRANZ FERDINAND Tonight: F. Ferdinand -5
MGMT Oracular Spectacular -5
SANTOGOLD Santogold -5
JAMIE FOXX Intuition -3
DINO DVORNIK Pandorina Kutija -4
JACQUES HOUDEK Crno i Bijelo 3+
KEYSHIA COLE A Different Me 3
THE KILLERS Day & Age -5
KANYE WEST 808's & Heartbreak -4
BRITNEY SPEARS Circus -5
DAVID ARCHULETA David Archuleta 2+
DAVID COOK David Cook 2+
BEYONCÉ I Am...Sasha Fierce 5
DEBORAH COX The Promise -5
CHRISTINA AGUILERA Decade Of Hits -4
DIDO Safe Trip Home 4+
SUGABABES Catfights & Spotlights 3+
T-PAIN Thr33 Ringz -2
T.I. Paper Trail 3+
P!NK Funhouse 3
JOHN LEGEND Evolver 4
JAMES MORRISON Songs For You... 4+
ROBIN THICKE Something Else 3
KEANE Perfect Symmetry 4
LANA Volim Biti Zaljubljena 3
SANDRA BERKOVIĆ Upali Radio 2+
JENNIFER HUDSON Jennifer Hudson 4
JAZMINE SULLIVAN Fearless 4+
THE PUSSYCAT DOLLS Doll Domination -3
NE-YO Year Of The Gentleman 4
LADY GAGA The Fame -3
NEW KIDS ON THE BLOCK The Block 3+
SOLANGE Sol-Angel & The Hadley...5
MICHELLE WILLIAMS Unexpected -4
GIRLICIOUS Girlicious 1
M.I.A. Kala -5
ROISIN MURPHY Overpowered 4
ASHLEE SIMPSON Bittersweet World 2
JASON MRAZ We Sing, We Dance... -4
KATY PERRY Katy Perry 2+
LIL' WAYNE Tha Carter III 4+
COLDPLAY Viva La Vida 3+
ASHANTI The Declaration -3
GNARLS BARKLEY Odd Couple 4
USHER Here I Stand -4
SEVERINA Zdravo Marijo 4
CHERISH The Truth -3
JESSE McCARTNEY Departure 4
ERYKAH BADU New Amerykah (pt 1) -5
J. HOLIDAY Back Of My Lack 3
DUFFY Rockferry -4
MADONNA Hard Candy 4
MARIAH CAREY E=MC2 5
DANITY KANE WellcomeToTheDollhouse 2+
JANET JACKSON Discipline 4+
ADELE 19 -5
NATASHA BEDINGFIELD P.ful Of Sunshine 4
LEDISI Lost & Found 4
KATE NASH Made Of Bricks 3
LCD SOUNDSYSTEM Sound Of Silver -4
ARCADE FIRE Neon Bible 4+
BRIGHT EYES Cassadaga 3+
RICHARD HAWLEY Lady's Bridge -5
KLAXONS Myths Of The Near Future -4
RADIOHEAD In Rainbows 5
BURIAL Untrue 4+
MARY J. BLIGE Growing Pains 4+
KYLIE MINOGUE X -4
MARKO TOLJA Stare Dobre Stvari 4
NINA BADRIĆ 07 -5
JORDIN SPARKS Jordin Sparks 3+
LEONA LEWIS Spirit 3
ALICIA KEYS As I Am -5
CHRIS BROWN Chris Brown 3+
BRITNEY SPEARS Blackout 5
MARIO Go -5
KATIE MELUA Pictures -5
JENNIFER LOPEZ Brave 4
JILL SCOTT Words and Sounds Vol.3 4
JAMES BLUNT All The Lost Souls 3+
KANYE WEST Graduation 4
50 CENT Curtis -3
KEYSHIA COLE Just Like You -4
VANNA Ledeno Doba 2+
SAŠA LOZAR 1 Dan 4
FERGIE The Dutchess 2+
PARIS HILTON Paris 3
GWEN STEFANI The Sweet Escape -3
JESSICA SIMPSON A Public Affair -4
SARA BAREILLES Little Voice 3
DANITY KANE DK -4
CIARA The Evolution -4
CHRISETTE MICHELE I Am 4
KELLY ROWLAND Ms. Kelly 3
RIHANNA Good Girl Gone Bad -5
FABOLOUS From Nothin' To Somethin' 3+
KELIS Kelis Was Here 4
FEIST The Reminder -5
JOE Ain't Nothing Like Me 3+
JUSTIN TIMBERLAKE Futuresex/L.sounds 5
MAROON 5 It Won't Be Soon Before Long -3
TRAVIS The Boy With No Name 5
AMERIE Because I Love It -4
BOBBY VALENTINO Special Occasion -3
NATASHA BEDINGFIELD N.B. -4
NE-YO Because Of You 3
ARCTIC MONKEYS Favourite Worst... 4+
NORAH JONES Not Too Late -4
BEYONCE B'Day 5
JAMIE T Panic Prevention 4
TIMBALAND Timbaland Presents... -3
ELISABETH WITHERS It Can Happen to... 2
MACY GRAY Big 3
FANTASIA Fantasia 4
ELLIOTT YAMIN Elliott Yamin -4
MONICA The Makings Of Me 3+
THE GOOD, THE BAD & THE QUEEN 4
TAMIA Between Friends 4+
JOHN MAYER Continuum 4+
MUSIQ SOULCHILD Luvanmusiq -5
BRIAN McKNIGHT Ten -4
JANET JACKSON 20 Y.O. -4
AMY WINEHOUSE Back To Black 5
IVANA HUSAR Familija 4
MARIJA HUSAR Familija -3
ROBIN THICKE The Evolution of R Thicke -4
MIKA Life In Cartoon Motion -4
PAOLO NUTINI These Streets -5
THE FRATELLIS Costello Music 4
JAMES MORRISON Undiscovered -5
KATHARINE McPHEE Katharine McPhee 4



THUMBS UP