muzikologija

četvrtak, 29.10.2009.

PREMIJERA: ALICIA KEYS


Alicia Keys - Try Sleeping With A Broken Heart.mp3

29.10.2009. u 21:31 • 9 KomentaraPrint#

srijeda, 28.10.2009.

NORAH JONES


Norah Jones - Chasing Pirates.mp3
Dakle, kao što sam rekao, nemam običaj na blogu stavljati pjesme koje nisu HQ, osim ako nije neka "velika" premijera ili nešto jako važno. I obično zamijenim boljom verzijom već isti dan ili najkasnije odmah dan poslije i stavim naznaku *updated*. Razlog zbog kojeg ova pjesma zaslužuje cijelo ponavljanje posta je vrlo jednostavan. Norah Jones je zakon. I Chasing Pirates je nešto genijalno. Novi album u prodaji 17.studenog!

28.10.2009. u 20:29 • 1 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 26.10.2009.

PREMIJERA: KERI HILSON


Keri Hilson - I Like.mp3

26.10.2009. u 22:19 • 2 KomentaraPrint#

RECENZIJA: MELANIE FIONA


Melanie Fiona - Teach Him.mp3
My my..... Koliko pjevačica može zahvaliti Amy Winehouse na njenom postojanju, njenoj glazbi i njenim uspjesima na listama albuma i singlova. Da ima pravde pokazuje činjenica kako ni jedna ne doseže njene razine ni u glazbenom smislu, ali eto na sreću (što nije slučaj sa desecima r&b pjevačica koje ostvaruju kakve takve uspjehe bez pardona kopirajući staru gardu koja se danas muči ući u top 10 liste albuma, a pjesama nigdje na listama) ni u komercijalnom. Amy Winehouse širom je otvorila dugo zatvorena vrata a masa požurila i iskoristila probleme dotične, pa se tako pojave na sceni zdravo popunjene, ušminkane, stilizirane i eto zvijezde. S tuđim zvukom.
"But when I want, when I want it, you gotta be ready/I don't want it all the time but when I get it I better be satisfied/So give it to me right or don't give it to me at all/I don't want it all the time, but when I want it, you better make me smile". Dobar vokal, dobra produkcija, aranžman....sve je nebitno nakon ovakvog teksta. I ne, nije to kao neka zajebancija, fora, zabavan tekst. Pjeva to smrtno ozbiljna, s težinom cijelog svijeta, u grču, s emocijom.
Vidio sam da je netko nakon mog citiranja Shakire išao citirati Mariah Carey i sam sebi zabio gol. Možda se nismo dobro shvatili, ali tekst može biti smiješan, ironičan, zabavan, ozbiljan, težak, lagan...Ima milijun pridjeva kojima bismo neki tekst pjesme mogli okarakterizirati. Postoji granica između blesastog teksta i kičastog, stupidnog, infantilnog i besmislenog, koji zvuči kao da ga je napisalo dijete u osnovnoj školi. Shakirini tekstovi su nešto najjeftinije što postoji u aktualnoj pop glazbi, a netko mi povlači paralelu s Carey koja je napisala Hero, My All, We Belong Together i niz drugih koje pojedu cijelu Shakirinu diskografiju u prva dva stiha. Bilo koje pjesme. Što je najbolje, izvukao sam tekst. Priložio primjere. Ako netko misli da je nešto od onog dobro ili smiješno ili zabavno, mislim da je na krivom blogu.
Nego, vratimo se na Fionu i njen ambiciozan debitantski album. Spomenuo sam onaj tekst na jer je zanimljivo kako i album ostavlja takav dojam zbog njenog vokala. Da je nešto ozbiljnije i zanimljivije nego što zapravo je. Album koji uglavnom donosi svega po malo. Malo Amy, malo Lauryn, malo Kelis, malo Jazmine Sullivan. Kreativnosti najmanje. Čak me jedna podsjeća na Atomic Kitten:-S Ima tu nekoliko dobrih trenutaka. Monday Morning, Johnny, Teach Him i It Kills Me ne zvuče loše, ali cjelina zvuči toliko umjetno i neinspirativno, nepovezano i banalno. Soulless, rekao bih u nedostatku prikladne hrvatske riječi, jer mi nekako "bez duše" nema jednaku težinu.
Svjestan sam činjenice da je ovo hvaljen album. I da svi u Fioni, između ostalog, vide i ogroman potencijal. Ali to je sve što ja u njoj vidim.
OCJENA: -3

26.10.2009. u 21:15 • 2 KomentaraPrint#

subota, 24.10.2009.

RECENZIJA: CHERYL COLE


Ne znam jeste negdje vidjeli, ali u samo 3 dana Cheryl je navodno prodala nevjerojatnih 170 000 kopija svog singla u Velikoj Britaniji (Alexandra Burke u cijelom tjednu prodala je tek nešto više), a nakon 5 dana čak 230 000 i za nekoliko dana zasjest će na 1. mjesto UK charta. Moram priznati da sam se navukao na Fight For This Love. Čak mi ne smeta ni što spot tako besramno kopira Why R U?. Ray Kay kopira sam sebe, pa to valjda nije neki prijestup.
Ne znam je li to zbog neke magnetske privlačnosti koju ova djevojka posjeduje, ali eto nekako sam slab na nju. Nema čak ni neki poseban glas. Ciara, Cassie, Rihanna....svakoj mogu naći što volim u njihovom glasu. Ali ne i Cheryl.... Jednostavno bezlično. No ono što volim kod ovog albuma je upravo to da je ovo album koji to ni na koji način ne pokušava nadglasati. Nemamo glas, idemo forsirati pjesme. Ili još gore - nemamo glas pa se idemo glupirati jer nam samo to preostaje. Ta neka suptilnost oko pjesama. Toliko su bezlične da ni jedna nije loša (primjerice 2,3 pjesme s albuma Alexandre Burke su puno lošije nego ijedna ovdje). Doslovce sam preslušao album dvaput, bez da me ijedna pjesma iziritirala. Istina, bilo je tu prostora za jače pjesme i još pokoji potencijalni hit, ali Cheryl ionako ostavlja dojam vrlo skromne osobe:-)
Spomenut ću za kraj i nekoliko pjesama. Uz aktualni hit singl Fight For This Love, obratite pažnju na vrlo zanimljivu 3 Words (feat. will.i.am), zaraznu Parachute, Don't Talk About This Love, a ne morate preskakati ni Make Me Cry. Album u prodaji za 3 dana.
OCJENA: -4

24.10.2009. u 15:53 • 7 KomentaraPrint#

srijeda, 21.10.2009.

BSG


Dakle predstavit ću vam sada jedan bend:-) Brčić, Sršen, Glasnović. Možete ih čuti sutra navečer u Jazz Clubu, Gundulićeva 11. Nastup počinje u 21.30. Izvolite svi doći, to mi je BF:-)

21.10.2009. u 17:53 • 7 KomentaraPrint#

utorak, 20.10.2009.

PREMIJERA: RIHANNA *updated*


Rihanna - Russian Roulette.mp3
Rated R naziv je nadolazećeg, četvrtog po redu Rihanninog albuma, a najavljuje ga pjesma Russian Roulette. Pjesmu potpisuje Ne-Yo, koji je za nju napisao i prethodne hitove - Unfaithful i Hate That I Love You. Nisam nešto posebno oduševljen, iako je pjesma bolja od velikog dijela njenih prethodnih materijala (posebice prve dvije trećine diskografije). Vokalno jaka, kontroverzna u sadržaju, dovoljno za još jedan hit singl. Podsjetit ću, Rihanna je do sada skupila pet #1 singlova na Billboardovoj hot 100 listi singlova.
Album u prodaji od 23.studenog!

20.10.2009. u 22:21 • 24 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 19.10.2009.

PREMIJERA: GA-GA, U-LA-LA!


Lady GaGa - Bad Romance (album version).mp3
Lady GaGa - Bad Romance.mp3
Sjećate se kad sam vam tamo nedje u kolovozu prošle godine predstavio Lady Gagu? I kad sam recenzirao album, 2 mjeseca prije nego je bio objavljen u Americi, još dok je Gaga bila miljama daleko od današnje slave, potpuno nepoznata?
Dakle, tek 17.siječnja 2009.godine (5 mjeseci nakon mog predstavljanja singla i 3 mjeseca nakon moje recenzije albuma) Just Dance osvojio je vrh Billboarda, a tjedan dana prije, 11.siječnja, i sam vrh britanske liste singlova, nakon toga je i Poker Face učinio isto, a Paparazzi je aktualni hit na listama. Nije da se hvalim, ali kad sam recenzirao album mjesecima prije tog silnog uspjeha, napisao sam: "I umjesto da se drži zanimljivog elektro dancea gdje je najbolja (Just Dance, Paparazzi, Poker face) i gdje se ne čini kao kopija drugih, odlučila je eto malo eksperimentirati i pokvariti cijelu stvar". Eto:-)
The Fame će 24.studenog doživjeti i svoje reizdanje, a ovdje je najavni singl, Bad Romance, bolji od skoro svega što je do sada snimila.

19.10.2009. u 22:02 • 17 KomentaraPrint#

RECENZIJA: ALEXANDRA BURKE


Jeste možda gledali nastup Alexandre Burke na X Factoru prije nekih tjedan dana? Nastupila je tamo kao posebna gošća i, naravno, pobjednica prošlogodišnje sezone iste emisije. Sve bi se zapravo moglo sažeti u jednom WOW. Izgledala je izvanredno, zvučala je izvanredno, njena pojava na sceni jednostavno ostavlja bez daha. No mogao bih isto tako naći još nekoliko njenih nastupa tijekom showa koje bih mogao jednako tako okarakterizirati. I Wanna Dance With Somebody i Toxic samo su neki od njenih odličnih nastupa, a sve je okrunila maestralnom izvedbom Cohenove pjesme Hallelujah. S obzirom na ogroman uspjeh Leone Lewis i 10 puta veći talent Alexandre Burke (osim što bolje pjeva i izgleda bolje, što zasigurno ne odmaže), bilo je nekako prirodno očekivati puno od ove djevojke. Naravno, razočarao sam se.
Overcome je dakle njen debitantski album koji će se u prodaji pojaviti sutra, a osim velikih imena koja su radila na njemu donosi i jedan veliki cušpajz. Tu su Stargate i RedOne, trenutno jedni od vodećih producenata, tu je Flo Rida, tu je i Ne-Yo. Svi bi oni kao trebali osigurati planetarni uspjeh mladoj Britanki. 2 hita će se valjda probrati (Bad Boys već je osvojio vrh britanske liste singlova), a toliko je zapravo i Lewisovoj trebalo za uspjeh. No obje su ponudile vrlo slabašne albume s obzirom na novčane cifre koje su im bile na raspolaganju.
Osnovni problem je u....hm...pa da se izrazim najjednostavnije što mogu...u tome što su pjesme bezveznjikave. Većina njih. Nađe se pokoji dobar trenutak (dobra Good Night Good Morning, puno bolja u strofama- odlična prva strofa- nego u pripjevu i s lošim odabirom pjevača za duet; All Night Long je simpatična -osim iritantnog repetativnog dijela nakon pripjeva; odlične strofe na Dumb i katastrofalno loše i potpuno nepotrebno ubrzavanje na pripjevu, meni jedna od najdražih - Gotta Go- za koju mi je nevjerojatno da ljudi pišu da je filler na albumu i uz nju - Nothing But The Girl), no ostatak je bljedunjav i nezanimljiv. The Silence i Overcome recikliraju nekoliko drugih hitova, Bury Me kao da je zalutala na ovaj album s nekog Rachel Stevens ili Aleshe Dixon, a obje su vrlo lako mogle snimiti i Broken Heels. A ništa bolje nisu ni slabašne You Broke My Heart ili They Don't Know.
Uglavnom, naći ćete tu i dance i pop i r&b i rap, svašta po malo. Jednu stilsku neujednačenost, ako ćemo preciznije. Najveća vrlina albuma je Alexandrin glas. Sviđao mi se oduvijek, no ovdje je pokazala svu raskoš kao i da je spremna na sve i da može sve. Nadajmo se stoga nekom boljem materijalu koji će ju prezentirati kao što to zaslužuje.
OCJENA: 3

19.10.2009. u 00:03 • 7 KomentaraPrint#

RECENZIJA: TREY SONGZ


Vrlo ugodno glazbeno iznenađenje došlo je i u obliku novog albuma Trey Songza. Iskreno, nisam previše očekivao, no izgleda kako će se ovim albumom i najnovijim suradnjama s Toni Braxton i Mariah Carey premetnuti u A ligu aktualnih r&b izvođača. Ugodan vokal, dobra produkcija (Stargate, Johnta Austin, Bryan Michael Cox, Eric Hudson) i preko nekoliko vrlo dobrih pjesama (I Need A Girl, One Love, Black Roses...). Nemam veću primjedbu.
Album u prodaji od 31.kolovoza.
OCJENA: 4

19.10.2009. u 00:00 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.10.2009.

RECENZIJA: LA ROUX, FRANKMUSIK


OCJENA: -4
Predstavit ću vam 2 zanimljiva britanska elektropop albuma. U istom postu iz nekoliko razloga. Oba su debitantska i žanrovski relativno slična. La Roux je svoj debitantski album objavila još tamo negdje krajem lipnja (prije 2 tjedna album je doživio i svoje američko izdanje), a Frankmusik je svoj objavio u kolovozu. I dok su oko prvog kritike prilično usuglašene u pozitivnom smjeru, potonji je izazvao neobičnu podijeljenost kritičara. Od najgorih ocjena (pretjerano u svakom slučaju), pa sve do onih najboljih.
Rekao bih da se zapravo savršeno nadopunjuju u vrlinama i manama. Tamo gdje je jedan jak, drugi je slab i obrnuto. La Roux je kao originalna, neopterećena, cilja na visoku kvalitetu. No kad zagrizete malo preveliki zalogaj, veći od talenta, dođe do problema. Originalnost poprima odsjaj pretencioznosti, neopterećenost odjednom izgleda kao ogromna kalkulacija. Veliki trud oko toga da budete svoji zapravo samo dodatno naglašava kako svoji niste uopće. Ima dobrih pjesama, daleko od toga da nema. Svi singlovi su dobri, a tu je i još nekoliko vrlo dobrih trenutaka. No teško se oteti dojmu da je sve ipak malo premalo iskreno u konačnom rezultatu.
Frankmusik s druge strane ostavlja potpuno drugačiji efekt. Topliji u svakom slučaju. Nešto manje dobrih pjesama, ali one koje su dobre, jako su dobre. Stuart Price potpisuje produkciju cijelog projekta, a cjelina na prvu zvuči čak pomalo jeftino. No tu je prije svega odličan vokal, a zatim i trenuci poput Better Of As 2 i 3 Little Words koje albumu daju više privlačnosti nego je La Roux dobila u ijednoj svojoj pjesmi.

OCJENA: 4

15.10.2009. u 20:46 • 4 KomentaraPrint#

srijeda, 14.10.2009.

NOVO: TONI BRAXTON, ROBIN THICKE


Toni Braxton - Yesterday.mp3
Toni Braxton - Yesterday (feat. Trey Songz).mp3
Predstavit ću vam sada dvije odlične pjesme. Iako nisam fan Robina Thickea, ima čovjek nekoliko odličnih pjesama. U tu skupinu zasigurno može odmah ući i Sex Therapy, pjesma koja najavljuje njegov četvrti po redu studijski album. Toni Braxton pak priprema svoj peti studijski album. Album se neslužbeno zove Pulse, a najavljuje ga pjesma Yesterday. Odličan remix, jedan od najboljih u zadnje vrijeme, pojavio se prije nekoliko dana, a na pjesmi gostuje Trey Songz.

Robin Thicke - Sex Therapy.mp3

14.10.2009. u 20:54 • 4 KomentaraPrint#

RECENZIJA: BLACK EYED PEAS


Black Eyed Peas. Another bljuv. Nikad mi se nisu sviđali, a neće ni nakon ovog albuma. Kako ja volim svima dati šansu (evo, vidjet ćete da ću dati šansu i novoj Aguileri:-)), preslušao sam pažljivo novi, peti studijski album aktualne pop senzacije na američkoj listi singlova. 150 tjedana na vrhu. S dvije pjesme combined. Jesu to zaslužili? Naravno da ne. Boom Boom Pow?? Ako ja kužim zašto je ta pjesma postala baš TOLIKI hit..... Ostale su uglavnom jednako loše ili lošije. Relativno dobra Meet Me Halfway i I Gotta Feeling jedine odskaču od ostatka, no obje su ionako već izabrane za singlove, pitam se što nakon toga.. Ili neće ni biti bitno, s obzirom da je cilj oko prodaje postignut.
Siguran sam da će kao i Shakirin novi album i ovaj naći svoju publiku, kod mene su oba već u trashu. Gdje im je i mjesto.
OCJENA: 2+

14.10.2009. u 18:43 • 4 KomentaraPrint#

nedjelja, 11.10.2009.

RECENZIJA: SHAKIRA


Shakira. Bljuv. Postoji možda tek nekoliko izvođača koje ne mogu vidjeti ni čuti. Shakira je jedna od njih. Ne znam je li mi iritantnije njeno pjevanje ili ultramegaturbo jefitini tekstovi koje prodaje pod glazbu. Vrhunac tog njenog neukusa (s obzirom da se voli pohvaliti da piše sve svoje pjesme) mi je bila ona neka Illegal. "Since you have been gone I bite my nails for days and hours..." ili "You said you would love me until you die and as far as I know you're still alive...." ili pak "I'm starting to believe it should be illegal to deceive a woman's heart". Evo, doslovce me malo prođe jeza. Ništa bolje nisu bile ni neke druge uspješnice. "And all the things I deserve for being such a good girl honey" (Underneath Your Clothes).
Ne nedostaje bisera ni na novom albumu. "I'm starting to feel just a little abused like a coffee machine in an office..." (She-Wolf); "every night I pray that you don't knock her up' cause I still want to be the mother of your child"..."Hope the french fleas eat you both alive and your room smells and the toilet doesn't flush", a vrhunac dolazi na "Where did you get the ability to make fake promises to me, you are exactly like a politician" itd.
Ne znam je li možda problem u njenom nepoznavanju engleskog jezika. Kako intenzivno pratim tenis, u već nekoliko navrata uhvatio sam srpske i ruske tenisače kako naučenu englesku frazu ubacuju i tamo gdje ide i tamo gdje ne ide. I šale prevode doslovce sa svog jezika, bez ikakve prilagodbe engleskom jeziku. Što naravno na engleskom često zvuči jako blesavo. Uglavnom, postoji granica između toga da nešto bude smješno i da bude neukusno, glupo i iritantno. I ne bi joj škodilo da pisanje prepusti drugima.
No da se maknem malo s tekstova, jer bih mogao ovako u nedogled. Album velikim dijelom (6 pjesama) potpisuje Pharell Williams odnosno The Neptunes i to me zapravo iznenadilo (i to je jedini razlog zašto sam uopće išao preslušati ovaj album). Ne jer ih ne mogu zamisliti u nekoj dobroj kombinaciji (da se razumijemo, primjerice La Tortura i Hips Don't Lie su odlične pjesme), no ovdje se doslovce prodao big time. I na stranu moja netrepeljivost prema dotičnoj, ali ja na ovom albumu jako, ali jako teško mogu naći dobru pjesmu. Eventualno Did It Again.
Svaka druga komotno može na Eurosong (Long Time, Good Stuff, Gypsy) - Rumunjska, Turska ili Izrael bi sigurno poželjela jednu od njih, a jedino gdje valjda mikroskopom mogu pronaći Pharrellov rukopis je uvodnih nekoliko sekundi pjesme Why Wait. Ali ode i ta kvragu nakon uvodnog dijela. Ja se ne mogu zamisliti da ijednu od ovih pjesama pustim još jednom. Ikad.
OCJENA: 2

11.10.2009. u 21:33 • 12 KomentaraPrint#

RECENZIJA: MIKA


MIKA - Blame It On The Girls.mp3
Mikin prvi album recenzirao sam tamo negdje na početku pisanja svog bloga. Od tada se puno toga promijenilo. Mika više nije gayish, sad vrišti iz sveg glasa da je gay, prenemaže se, nekontrolirano skakuće izvan ritma u spotovima, smijulji se, afektira preko svake mjere, odijeva tajice, blještavo i kričavo. Šteta, jer takve stvari često će kod ljudi izazvati odbojnost i skrenuti pažnju s dobre glazbe. A da se može naći dobre glazbe na ovom albumu, može.
Blame It On The Girls dobio je ovih dana i videobroj, a radi se o odličnoj (i najboljoj na albumu) pjesmi koja podsjeća i na neke najbolje trenutke s prethodnog. Vrlo dobra Rain također. Još je tu par relativno dobrih pjesama, ne nedostaje ni provokacije, no iako u ostatku nema neke posebno loše pjesme, iz te zafrkancije često se teško može razaznati i nešto iznadprosječno dobro.
OCJENA: -4

11.10.2009. u 20:14 • 0 KomentaraPrint#

subota, 10.10.2009.

PREMIJERA: NORAH JONES


Norah Jones - Chasing Pirates.mp3
Nemam inače običaj ostavljati ovdje pjesme koje nisu HQ, ali ovo jednostavno morate čuti. Ukoliko ju još do sada niste uspjeli uhvatiti, naravno. Chasing Pirates najavljuje novi studijski album Norah Jones, The Fall, koji će biti objavljen 17.studenog. Prepreprepre....

10.10.2009. u 17:40 • 4 KomentaraPrint#

RECENZIJA: LeTOYA


Nakon malo neurednog debitantskog albuma, drugi studijski album LeToye, bivše članice grupe Destiny's Child, predstavlja ju ipak u malo čvršćem i ujednačenijem izdanju. Ali eto ironije, niti hit singla na vidiku (ni jedna pjesma nije se uspjela probiti u Billboard Hot 100, a tamo trenutno svakakvog smeća) niti dobre prodaje za razliku od prethodnika (slabo 12.mjesto na listi albuma; debitantski album osvojio je vrh Billboardove liste albuma). Buka oko njenog dolaska na scenu davno se stišala, a kao i većina današnjih r&b zvjezdica i ona je upala u zamku - previše pjesama procurilo je na net prije objavljivanja albuma, nespretan odabir singlova, malo jedna pjesma malo druga, pa spot nakon sto godina, a kad se oduševljeno pohvalila kako jedva čeka predstaviti svoj novi singl Regret (dosadna pjesma s još dosadnijim Ludacrisom) - bye bye LeToya!
I nije ni ovaj loš, ali ovaj ima neke druge mane... Monoton je, nezanimljiv (Good To You, Over, Regret, Matter) i neoriginalan. LeToya teško unosi pjesmama osobnost i da čujete neku pjesmu na radiju koju prije niste čuli, morali biste čekati određene tonove po kojima ju se prepoznaje. I to ako ste dobro uho. Beyonce, Mariah, Amerie, Alicia...Sve one mogu glasom nositi pjesmu. Za LeToyin glas pjesme bi se ipak trebale pažljivije birati.
I Need A U, Lady Love, Take Away Love zasigurno spadaju u bolje trenutke albuma, no za veću ocjenu potrebno je puno više takvih pjesama u odnosu na (broj) 16 uključenih na album.
OCJENA: 3+

10.10.2009. u 15:45 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 07.10.2009.

PREMIJERA: JENNIFER LOPEZ


Jennifer Lopez - Fresh Out The Oven (feat. Pitbull).mp3
Vidim da su se neki već izjasnili oko novog singla Jennifer Lopez, pjesme koja najavljuje njezin novi album (iako službeno nije potvrđeno da je to 1.singl). Ima se čemu prigovoriti, istina, ali ja ju evo vrtim već pola sata. Produkciju potpisuje Pharrell Williams. LMAO @ Lola

07.10.2009. u 21:43 • 7 KomentaraPrint#

RECENZIJA: MARIO


Zapravo nisam uopće fan njegovog glasa. Niti bih ga sjetio da moram nabrojati neki top 100 najdražih izvođača. No nakon odličnog Go, Mario se vraća sa skoro jednako dobrim novim albumom - D.N.A. Nametnuo se tako u jednog od rijetkih koji očigledno dobro promišljaju što staviti na svoj album. Na albumu nema loše pjesme i time se dodatno naglašava i kvaliteta prethodnog albuma - očito nije bilo slučajno. Sve je dakle u nijansama. Pokoja odskoči gore (od neobično zanimljive Thinking About You, preko I Choose You, do Don't Walk Away), pokoja dolje, no sve prati jednu zadanu liniju i fino je upakirano u uhu ugodnu cjelinu. Oprostit ću i skidanje Usherovih interpretacija. Bolje nego T-Painovih.
Album će se pojaviti u prodaji 12.listopada.
OCJENA: 4+

07.10.2009. u 21:18 • 0 KomentaraPrint#

RECENZIJA: KID CUDI *upgraded*


Kid Cudi - Pursuit Of Happiness (feat. MGMT & Ratatat).mp3
Svi su trenutno impresionirani novim mladim reperom Kid Cudijem, međutim ja sam više impresioniran pjesmom Pursuit Of Happiness nego njegovim albumom. A i to mogu pripisati produkciji koju potpisuju Ratatat i suradnji s grupom MGMT čiji sam fan postao u valjda najkraćem roku ikad. Tu je i hit Day n Nite, odlična Soundtrack 2 My Life + još nekoliko dobrih trenutka i, generalno, album je bolji od većine konkurencije iz svoje kategorije. No cijeli album u konačnici ne parira razini ljestvice koju su postavile spomenute pjesme. Na kraju krajeva, i Kanyeov 808's & Heartbreak (s kojim ga svi kritičari tako rado uspoređuju) je ipak nešto lošiji od svojih prethodnika.

Edit: Preslušavajući album nekoliko puta, odlučio sam ispraviti nepravdu i prepraviti ocjenu, budući da sam se ipak malo zaletio s onom prvotnom. Eto, za miran san svima koji vole ovaj album:-)
OCJENA: 4+

07.10.2009. u 21:14 • 4 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 05.10.2009.

RECENZIJA: MAXWELL


Maxwell - Pretty Wings.mp3
Maxwell - Fistful Of Tears.mp3
Nakon stanke od 8 godina na američku glazbenu scenu vratio se meni jedan od najdražih izvođača, Maxwell. BLACKsummers'night je njegov četvrti studijski album. Neću uopće ulaziti u to zašto je tako malo poznat izvan Amerike, zašto većina ljudi uopće ne zna tko je on, a skoro sve što je taj čovjek snimio superiornije je većini s aktualnih top lista. Višegodišnja iščekivanja njegovog novog albuma itekako su se isplatila.
Izvanredna interpretacija (i općenito jedan od meni najljepših glasova), snažni, kompleksni tekstovi, odlična produkcija, aranžmani, instrumenti.... i hrpa, ogromna hrpa emocija. I umjesto da dalje nešto pišem, neka glazba govori za sebe. Ovdje su 2 pjesme s albuma, uživajte!
OCJENA: -5

05.10.2009. u 19:34 • 16 KomentaraPrint#

RECENZIJA: BACKSTREET BOYS


As Long As You Love Me, Quit Playing Games With My Heart, I Want It That Way, All I Have To Give.... Ma tko se ne sjeća ovih pjesama? Nakupili su Beksići ne samo preko nekoliko hitova, nego su to i dobre pjesme, zaraznih melodija, koje nas sve vraćaju u neka davna vremena. Mene u kraj osnovne škole. Ne sjećam se da netko nije znao te pjesme. Čak i oni koji ih nisu voljeli, znali su koliko su tada bili veliki Backstreet Boys.
Međutim, vrijeme kao da ih je pregazilo. Nakon vraćanja u par navrata s drugačijim zvukovima, naginjaju pop-rocku, evo ih opet u teen (plesnom) popu, no kao da su svo ovo vrijeme ignorirali svu glazbu oko sebe, tržišnu utakmicu u glazbi. Nekad superiorni i superpopularni, danas ne samo da ih ne mogu zamisliti s ijednom od ovih pjesama na jačim top listama, nego svaki drugi pop bend napravi bolju i zanimljiviju pjesmu. Čak ni New Kids On The Block nisu snimili ovakav bezvezan album i zvuče suvremenije nakon 70 godina od okupljanja. Okupili su BB čak i nelošu ekipu (RedOne, Max Martin, T-Pain), no konačan rezultat je poražavajuć u odnosu na pjesme spomenute na samom početku teksta. Ne bih se usudio usporediti ijednu (Shattered?) pjesmu s istima. Nema zaraznih, slatkastih melodija, nema srcedrapajućih tekstova, nema one grčevite tuge, borbe za jednu jedinu vječnu ljubav koja je jača od svega:-) A nije da su odrasli i uozbiljili se. Ima tu itekakva dobra hrpa infantilnih pjesma kakvih se ne bi posramili ni S Club 7.
OCJENA: 2+

05.10.2009. u 18:51 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 04.10.2009.

RECENZIJA: ELECTRIK RED


The-Dream, The-Dream i samo The-Dream. Koliko već spominjem to ime, nekome će početi na uši izlaziti. Ne mogu se oteti dojmu koliko dobru glazbu taj čovjek radi. I neću vam i ovaj put nabrajati što je sve radio, naći ćete te informacije u svakom drugom prethodnom postu. Electrik Red je njegova grupa kojoj je napravio cijeli album sa svojim kompićem Trickyjem.
Nakon dominacije TLC, pa zatim Destiny's child, uslijedilo je zatišje na području ženskih r&b bendova. Danas smo zatrpani istima, a rezultat toga je da ni jedna od njih ne uspijeva dosegnuti status kakav su imale prije spomenute. The Pussycat Dolls, Paradiso Girls, Girlicious, Cherish, Rich Harrison je okupio Richgirl, a ima ih još... Svaka čast izuzecima, ali većina ih je bezveze.
Elektric Red kao da igraju po nekim svojim pravilima. S obzirom na ekipu, ništa čudno. Od odličnih vokala do odlične produkcije. Od početka je bilo jasno kako niti ciljaju na vrhove top lista niti za lakom zaradom, a sad je jasno i da će ukoliko im to postanu prioriteti morati malo zaokrenuti stil. No sumnjam da ćemo onda dobiti ovakav materijal, neopterećen trendovima i top listama. The-Dream ima tu neku sposobnost iz pjesme koja bi vrlo lako mogla postati tek obična brojalica - izvući ono najbolje, ono mračno i zanimljivo. Muah, So Good, Devotion, Freaky Freaky, Bed Rest, 9 to 5... Sve su to trenuci vrijedni pažnje, ali moramo se jednostavno pomiriti sa činjenicom da je radiostanicama ipak trenutno zanimljivije slušati jeftine i prožvakane melodije, pa tako listama vladaju iritantni Black Eyed Peas i Miley Cyrus, dozlaboga dosadna Taylor Swift i slični.
OCJENA: 4+

04.10.2009. u 19:53 • 3 KomentaraPrint#

RECENZIJA: JORDIN SPARKS


A evo nam i jednog od najboljih primjera što kad nemate ništa osim dobrog glasa. Doduše, Battlefield nije loša pjesma. Prožvakani Ryan Tedder već nekoliko puta, ali ajde, nek joj bude. Bolje od te na albumu nećete naći.
Jordin Sparks pobjednica je showa American Idol. I dok je tamo očarala žiri i publiku svojim nastupima (još uvijek pamtim odličnu izvedbu pjesme I Who Have Nothing) nije previše opravdala očekivanja svojim debitantskim albumom. Ovaj je još lošiji.
Prvo, interpretacija. Sve pjesme su otpjevano isforsirano. A i kad počnu relativno dobro odu u nekim pogrešnim smjerovima. Najčešće u istom. Drugo, produkcija. Dozlaboga dosadna i naporna. I kad počne relativno dobro, ode u nekom pogrešnom smjeru. Najčešće istom. I ne, nisam slučajno ponovio istu misao. Pjesme s nekim (ikakvim) potencijalom, upropaštene su groznom produkcijom i lošom interpretacijom. A i to sitno pozitivnog na albumu ionako reciklira sve što smo već čuli milijun puta. Na jednoj besramno skida Leonu Lewis, na drugoj Fergie. Što je najgore od svega, sudeći prema snimkama koje Jordin sama šalje na net, previše je očito koliko sama sebe doživljava preozbiljno, preprepreviše afektira i iritantna je u svojim grčevitim pokazivanja koliko ozbiljno može proživjeti neku pjesmu. Mogli smo progledavati kroz prste dok je imala 16. Danas ima 20 godina.
Cover??
OCJENA: 2

04.10.2009. u 19:39 • 2 KomentaraPrint#

subota, 03.10.2009.

RECENZIJA: CIARA


Jedne od rijetkih pjevačica koje uživam gledati kakvu god glazbu radile su Amerie i Ciara. Obje muku muče s povezivanjem u niz nekoliko dobrih i kvalitetnih singlova, no ispod tih površina atraktivnih i strašno seksipilnih djevojaka čuče veliki talenti, veći od većine onih koje su se nametnule ispred njih. Obje pišu svoje pjesme, a dok je Amerie vokalno superiornija, Ciara je scenski. Povlačenje paralela između albuma ima ipak nešto drugačiji ton. Dok Amerie ima iza sebe par kvalitetnih albuma, a problem s privlačenjem pažnje, Ciara pak nema taj problem. Njen problem je napraviti dobar album, a ovaj puta se nije iskazala ni singlovima, kao što je to bio slučaj s prethodna dva albuma.
Potencijala je puno. Iako često kritizirana zbog svog slabašnog vokala, ja volim njen glas. Općenito sam više naklonjen tim mellow, slatkastim, mekanim glasovima, nego deračinama Christine Aguilere i sličnih. A na određenim pjesmama nerijetko se savršeno poklope njen glas i produkcija (na Tell Me What Your Name Is zvuči nevjerojatno zavdoljivo, izrazito dobro). No njezin treći studijski album Fantasy Ride dosljedno nastavlja niz kojeg su započela prva dva- oko 3,4 dobre pjesme, ostatak ispunjen neinspirativnim, lako zaboravljivim, ispodprosječnim pjesmuljcima. Istina, i od naizgled bezvezne i iritantne pjesme (Go Girl, Work) Ciara je u stanju spotom popraviti dojam, no sve je to premalo s obzirom na to koliko bi uz jače pjesme mogla. Svojevrstan preokret u zvuku je vidljiv na nekoliko mjesta. Do sada suverenija na žešćim produkcijama (Goodies, Like A Boy), ovdje se zakazalo na takvim pjesmama, ali zato je na sporijim pjesmama prestala upadati na teritorij koji ne samo da nikako ne odgovara njenom glasu, nego su pjesme bile jeftine i dosadne (i ovdje se pojavila jedna u obliku I Don't Remember), a rezultat su izvrsne Keep Dancin On Me i Lover's Thing, obje nastale su suradnji s The-Dreamom, koji je producirao cijeli najnoviji album Mariah Carey. I obje zasigurno ulaze u najbolje uratke njene karijere. Vrlo vjerojatno jer ih je najlakše okartakterizirati kao pjesme. High Price, Echo i Turntables zvuče kao nekakvi jinglovi, teaseri, zezancija. Nije puno pomogao ni duet s Justinom Timberlakeom, a Like A Srgeon koju obožavatelji neprestano guraju za sljedeći singl jedna je od lošijih pjesama koje sam u okviru r&b glazbe čuo u zadnje vrijeme. Nakon takvih jezivih stihova, "mog srca si šum" ne zvuči nimalo strašno.
OCJENA: 3+

03.10.2009. u 17:25 • 6 KomentaraPrint#

četvrtak, 01.10.2009.

REWIND: CHERYL COLE & LEONA LEWIS


Cheryl Cole - Fight For This Love.mp3
S debitantskog/prvog samostalnog albuma Cheryl Cole, 3 Words, najavni singl Fight For This Love. Album će se pojaviti u prodaji 26.listopada, a među suradnicima se između ostalih pojavljuju will.i.am, Xenomania, Bloodshy & Avant, te Soulshock & Karlin.


Leona Lewis - Happy.mp3
Najavni singl drugog po redu studijskog albuma Leone Lewis je pjesma Happy. Produkciju potpisuje predvidivi Ryan Tedder. Album Echo pojavit će se u prodaji 11.studenog.

01.10.2009. u 20:26 • 5 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2011 (3)
Prosinac 2010 (4)
Studeni 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (4)
Siječanj 2010 (5)
Prosinac 2009 (11)
Studeni 2009 (20)
Listopad 2009 (26)
Rujan 2009 (5)
Ožujak 2009 (11)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (11)
Prosinac 2008 (16)
Studeni 2008 (22)
Listopad 2008 (14)
Rujan 2008 (12)
Kolovoz 2008 (13)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (12)
Svibanj 2008 (8)
Travanj 2008 (5)
Ožujak 2008 (9)
Veljača 2008 (11)
Siječanj 2008 (13)
Prosinac 2007 (28)
Studeni 2007 (20)
Listopad 2007 (21)
Rujan 2007 (25)
Kolovoz 2007 (19)
Srpanj 2007 (19)
Lipanj 2007 (37)
Svibanj 2007 (43)
Travanj 2007 (47)
Ožujak 2007 (70)
Veljača 2007 (18)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Glazbeni blog; recenzije pjesama, albuma, spotova, izvještavanje o raznim glazbenim top-listama + recenzije filmova, komentari društvenih događanja....




ALBUM OF THE WEEK:


U prodaji!

DOWNLOAD HERE

NEW SINGLES AND MORE:


Adele - Rolling in The Deep.mp3

Rihanna - What's My Name (feat. Drake).mp3

Jamie Woon - Spirits.mp3

Drake - Karaoke.mp3

The National - Conversation 16.mp3

+


Friendly Fires - Kiss Of Life.mp3

S reizdanja albuma Friendly Fires grupe Friendly Fires

+


Amerie - Why R U?.mp3

S albuma In Love & War!

DO SADA RECENZIRANI ALBUMI.....


ERYKAH BADU Part Two: Return... 4
MGMT Congratulations 4+
JUSTIN BIEBER My World 2.0. -3
JASON DERULO Jason Derulo -2
ELLIE GOULDING Lights 3+
MONICA Still Standing -4
USHER Raymond v Raymond 3+
SUGABABES Sweet 7 2+
MARINA&THE DIAMONDS Family... 2+
VAMPIRE WEEKEND Contra 4+
CORINNE BAILEY RAE The Sea 4+
FLORENCE+THE MACHINE Lungs 4
SADE Soldier Of Love -4
SUSAN BOYLE I Dreamed A Dream 2+
KE$HA Animal 1+
DAVID GUETTA One Love -3
GLASVEGAS Glasvegas -5
FRIENDLY FIRES Friendly Fires 4+
ANTONY AND THE J. The Crying.. -5
THE BIG PINK A Brief History ofLove 4
PHOENIX Wolfgang Amadeus... -5
THE XX The XX 5
KID SISTER Ultraviolet 2+
EMPIRE OF THE SUN Walking On... 3+
DANIEL MERRIWEATHER Love&War -3
JACK PENATE Everything Is New 4+
YEAH YEAH YEAHS It's Blitz 4+
WILCO Wilco 4
LADYHAWKE Ladyhawke -4
BAT FOR LASHES Two Suns 4
MARY J. BLIGE Stronger WithEach... 4
BOJAN JAMBROŠIĆ Bolji od ljubavi 2+
ROBIN THICKE Sex Therapy -3
ARCTIC MONKEYS Humbug 4
LITTLE BOOTS Hands -4
CHRISETTE MICHELE Epiphany -3
ALICIA KEYS The Element Of... -5
LEDISI Turn Me Loose -4
PLEASURE P Intr. of Marcus Cooper -4
MUSE The Resistance 3+
MR HUDSON Straight No Chaser 3
CHRIS BROWN Graffiti 4
TIMBALAND Shock Value II 2
JAY SEAN All Or Nothing -4
PIXIE LOTT Pixie Lott 3+
ADAM LAMBERT F Y Entertainment 4
LADY GAGA Fame Monster -4
KRIS ALLEN Kris Allen 2+
RIHANNA Rated R 4
NORAH JONES The Fall 4
JOHN MAYER Battle Studies 3
ONE REPUBLIC Waking Up -3
LEONA LEWIS Echo -3
AMERIE In Love & War 3+
RYAN LESLIE Transition 4
MELANIE FIONA The Bridge -3
CHERYL COLE 3 Words -4
ALEXANDRA BURKE Overcome 3
TREY SONGZ Ready 4
FRANKMUSIK Complete Me -4
LA ROUX La Roux 4
THE BLACK EYED PEAS The E.N.D. 2+
SHAKIRA She Wolf 2
MIKA The Boy Who Knew Too Much -4
LETOYA Lady Love 3+
MARIO D.N.A. 4+
KID CUDI Man On The Moon 4+
MAXWELL BLACKsummers'Night -5
BACKSTREET BOYS This Is Us 2+
ELECTRIK RED How To Be a Lady... 4+
JORDIN SPARKS Battlefield 2
CIARA Fantasy Ride 3+
MARIAH CAREY Memoirs of... -5
WHITNEY HOUSTON I Look To You 3
NATALI DIZDAR Pronađi Put 4+
KERI HILSON In A Perfect World -4
RAZORLIGHT Slipway Fires 2
FLEET FOXES Fleet Foxes 5
VAMPIRE WEEKEND Vampire Weekend -5
RYAN LESLIE Ryan Leslie 3
MUSIQ SOULCHILD Onmyradio 4
AVANT Avant 4+
KELLY CLARKSON All I Ever Wanted 3
THE-DREAM Love vs. Money 5
LILY ALLEN It's Not Me, It's You -4
KINGS OF LEON Only By The Night -4
FRANZ FERDINAND Tonight: F. Ferdinand -5
MGMT Oracular Spectacular -5
SANTOGOLD Santogold -5
JAMIE FOXX Intuition -3
DINO DVORNIK Pandorina Kutija -4
JACQUES HOUDEK Crno i Bijelo 3+
KEYSHIA COLE A Different Me 3
THE KILLERS Day & Age -5
KANYE WEST 808's & Heartbreak -4
BRITNEY SPEARS Circus -5
DAVID ARCHULETA David Archuleta 2+
DAVID COOK David Cook 2+
BEYONCÉ I Am...Sasha Fierce 5
DEBORAH COX The Promise -5
CHRISTINA AGUILERA Decade Of Hits -4
DIDO Safe Trip Home 4+
SUGABABES Catfights & Spotlights 3+
T-PAIN Thr33 Ringz -2
T.I. Paper Trail 3+
P!NK Funhouse 3
JOHN LEGEND Evolver 4
JAMES MORRISON Songs For You... 4+
ROBIN THICKE Something Else 3
KEANE Perfect Symmetry 4
LANA Volim Biti Zaljubljena 3
SANDRA BERKOVIĆ Upali Radio 2+
JENNIFER HUDSON Jennifer Hudson 4
JAZMINE SULLIVAN Fearless 4+
THE PUSSYCAT DOLLS Doll Domination -3
NE-YO Year Of The Gentleman 4
LADY GAGA The Fame -3
NEW KIDS ON THE BLOCK The Block 3+
SOLANGE Sol-Angel & The Hadley...5
MICHELLE WILLIAMS Unexpected -4
GIRLICIOUS Girlicious 1
M.I.A. Kala -5
ROISIN MURPHY Overpowered 4
ASHLEE SIMPSON Bittersweet World 2
JASON MRAZ We Sing, We Dance... -4
KATY PERRY Katy Perry 2+
LIL' WAYNE Tha Carter III 4+
COLDPLAY Viva La Vida 3+
ASHANTI The Declaration -3
GNARLS BARKLEY Odd Couple 4
USHER Here I Stand -4
SEVERINA Zdravo Marijo 4
CHERISH The Truth -3
JESSE McCARTNEY Departure 4
ERYKAH BADU New Amerykah (pt 1) -5
J. HOLIDAY Back Of My Lack 3
DUFFY Rockferry -4
MADONNA Hard Candy 4
MARIAH CAREY E=MC2 5
DANITY KANE WellcomeToTheDollhouse 2+
JANET JACKSON Discipline 4+
ADELE 19 -5
NATASHA BEDINGFIELD P.ful Of Sunshine 4
LEDISI Lost & Found 4
KATE NASH Made Of Bricks 3
LCD SOUNDSYSTEM Sound Of Silver -4
ARCADE FIRE Neon Bible 4+
BRIGHT EYES Cassadaga 3+
RICHARD HAWLEY Lady's Bridge -5
KLAXONS Myths Of The Near Future -4
RADIOHEAD In Rainbows 5
BURIAL Untrue 4+
MARY J. BLIGE Growing Pains 4+
KYLIE MINOGUE X -4
MARKO TOLJA Stare Dobre Stvari 4
NINA BADRIĆ 07 -5
JORDIN SPARKS Jordin Sparks 3+
LEONA LEWIS Spirit 3
ALICIA KEYS As I Am -5
CHRIS BROWN Chris Brown 3+
BRITNEY SPEARS Blackout 5
MARIO Go -5
KATIE MELUA Pictures -5
JENNIFER LOPEZ Brave 4
JILL SCOTT Words and Sounds Vol.3 4
JAMES BLUNT All The Lost Souls 3+
KANYE WEST Graduation 4
50 CENT Curtis -3
KEYSHIA COLE Just Like You -4
VANNA Ledeno Doba 2+
SAŠA LOZAR 1 Dan 4
FERGIE The Dutchess 2+
PARIS HILTON Paris 3
GWEN STEFANI The Sweet Escape -3
JESSICA SIMPSON A Public Affair -4
SARA BAREILLES Little Voice 3
DANITY KANE DK -4
CIARA The Evolution -4
CHRISETTE MICHELE I Am 4
KELLY ROWLAND Ms. Kelly 3
RIHANNA Good Girl Gone Bad -5
FABOLOUS From Nothin' To Somethin' 3+
KELIS Kelis Was Here 4
FEIST The Reminder -5
JOE Ain't Nothing Like Me 3+
JUSTIN TIMBERLAKE Futuresex/L.sounds 5
MAROON 5 It Won't Be Soon Before Long -3
TRAVIS The Boy With No Name 5
AMERIE Because I Love It -4
BOBBY VALENTINO Special Occasion -3
NATASHA BEDINGFIELD N.B. -4
NE-YO Because Of You 3
ARCTIC MONKEYS Favourite Worst... 4+
NORAH JONES Not Too Late -4
BEYONCE B'Day 5
JAMIE T Panic Prevention 4
TIMBALAND Timbaland Presents... -3
ELISABETH WITHERS It Can Happen to... 2
MACY GRAY Big 3
FANTASIA Fantasia 4
ELLIOTT YAMIN Elliott Yamin -4
MONICA The Makings Of Me 3+
THE GOOD, THE BAD & THE QUEEN 4
TAMIA Between Friends 4+
JOHN MAYER Continuum 4+
MUSIQ SOULCHILD Luvanmusiq -5
BRIAN McKNIGHT Ten -4
JANET JACKSON 20 Y.O. -4
AMY WINEHOUSE Back To Black 5
IVANA HUSAR Familija 4
MARIJA HUSAR Familija -3
ROBIN THICKE The Evolution of R Thicke -4
MIKA Life In Cartoon Motion -4
PAOLO NUTINI These Streets -5
THE FRATELLIS Costello Music 4
JAMES MORRISON Undiscovered -5
KATHARINE McPHEE Katharine McPhee 4



THUMBS UP